Cum Se Obtine Cetatenia Romana – Avocat Cetatenie Romana

Ghid Complet Obtinere Cetatenie – Avocat Dobandire Cetatenie Romana

Avocat Cetatenie Romana – Dobandirea cetateniei romane se poate face in conditiile legii 21/1991 care reglementeaza modalitatea de dobandire a cetateniei romanesti si pentru persoanele care indeplinesc conditiile pe care le vom explica mai jos.

Cele mai frecvente cereri de dobandire a cetateniei romane sunt facute de catre cetatenii moldoveni, in conditiile in care acestia de cele mai multe ori se incadreaza cel mai rapid la primirea cetateniei romane, avand de cele mai multe ori rude in Romania sau casatorindu-se cu cetateni romani.

Nu doar cetatenii moldoveni sunt cei care pot solicita in conditii simplificate cetatenia, ci si alte nationalitati transfrontaliere in conditiile legii.

Am ales sa discutam despre posibilitatea dobandirii cetateniei atat de catre cetatenii moldoveni dar si de catre alti cetateni cei fie au afaceri aici in Romania fie s-au casatorit cu cetateni romani ori au rude in linie dreapta nascute in Romania, fiindca fenomenul solicitarii de cetatenie romana a crescut simtitor si este necesar ca toti cei care vor sa dobaneasca cetatenia romana sa stie cum pot apela printr-un avocat specializat la Autoritatea Romana Pentru Cetatenie in vederea dobandirii cetateniei romane.

Sunteti cetatean strain si vreti sa aplicati pentru cetatenie romana printr-un avocat specializat in cetatenie? Completati formularul de mai jos:

Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva problema popririi si pentru a putea contesta execuatrea silita prin poprire.

Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.

Sa incepem!

Avocat Cetatenie Romana – Cu ce ma poate ajuta?

In primul rand, avocatul specializat in cetatenie, are toate cunostiintele necesare in materie de cetatenie si se pune problema ca nu va “cauta” solutii ci le are deja in momentul in care ajungeti cu solicitarea de dobandire sau redobandire a cetateniei pe masa de lucru.

In principal , trebuie sa cunoasteti si faptul ca un avocat specializat in cetatenie, are dreptul conform legii sa va reprezinte in fata oricaror instituii ale statului si daca s-ar incerca zadarnicirea operatiunilor dvs. de dobandire de cetatenie romana, ar putea sa preintampine acest lucru.

Ce inseamna dobandirea cetateniei unui stat membru al U.E ?

Cetatenia romana reprezinta apartenenta unei persone la statul roman.

Apartenenta prin dobandirea unei cetatenii a unui stat membru, inseamna de fapt liberul acces la toate beneficiile pe care le are un resortisant ( membru al U.E ) la structurile sale de aparare, de sanatate de protectie sociala, etc. dar mai ales libera miscare in cadrul interirorului Uniunii.

Avand in vedere ca libera miscare apare ca un drept fundamental din momentul dobandirii cetateniei, procedura aferenta este una complicata, care pe langa indeplinirea conditiilor legale, presupune efectuarea demersurilor in fata autoritatii si de multe ori se ajunge ca autoritatea pentru cetatenie sa respinga cererea de acordare a cetateniei si atunci se ajunge in fata Curtii de Apel, unde se va judeca contestatia la o posibila respingere a cererii de acordare a cetateniei.

Cetatenia romana se poate acorda in mai multe situatii si evident si actele necesare acordarii cetateniei variaza, fapt pentru care in cele de mai jos, vom explica exhaustiv, pentru fiecare situatie in parte, ce aveti de facut pentru a putea dobandi cetatenia romana.

Avocat Cetatenie Romana – Cum se poate insa dobandi aceasta cetatenie si care sunt pasii, vom discuta mai pe larg in cele ce urmeaza.

Avocat Cetatenie Romana

Avocat Cetatenie Romana – Cum se obtine cetatenia romana ?

Cetatenia romana si modul de dobandire, toate sunt reglementate prin Legea 21/1991 si se poate dobandi prin patru modalitati, dupa cum urmeaza:

 1. Prin nastere– copiii nascuti atat pe teritoriul Romaniei cat si in afara teritoriului Romaniei din ambii parinti cetateni romani, sau chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
 2. Prin adoptie – cetatenia romana se dobandeste de catre copilul cetatean strain sau fara cetatenie prin infiere, cu conditia ca infietorii sa fie cetateni romani, iar copilul infiat sa nu fi implinit varsta de 18 ani;
 3. Prin repatriere-in situatia in care o persoana, cetatean roman, si-a pierdut cetatenia, aceasta o poate redobandi prin efectul repatrierii, daca isi exprima acordul in acest sens;
 4. Prin acordarea la cerere– Aceasta este modalitatea prin care un cetatean strain, sau o persoana fara cetatenie (apatrid) poate deveni cetatean roman.

Avand in vedere ca fiecare modalitate de dobandire a cetateniei, presupune de fapt o etapa separata, acte separate si evident si proceduri diferite, vom face referire pe scurt, la cele 4 modalitati de dobandire a cetateniei romane si anume, in baza legii 21/1991 :

 • Art. 8
 • Art. 10
 • Art. 11

Dobandirea cetateniei romane la cerere ( pentru apatrizi) in baza art. 8 din legea 21/1991 prin NASTERE , persoanei fara cetatenie

Practic, forma cea mai simpla de dobandire a cetateniei romane este prin nastere pe teritoriul statului roman, insa a unei persoane ce nu este de nationalitate romana. Astfel legea prevede ca poate dobandi cetatenia romana daca|:

a) s-a născut şi domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României

b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;

c) a împlinit vârsta de 18 ani;

d) are asigurate în România mijloace legale pentru o existenţă decentă, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor;

e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;

g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.

Astazi vom discuta despre punctul 4, mai exact despre obtinerea cetateniei romane de catre un cetatean strain, la cerere.

Care sunt conditiile pentru ca un cetatean strain sa poata obtine cetatenia romana? Raspunsul il gasim in cuprinsul Legii 21/1991.

Astfel, cetateanul strain care doreste sa fie cetatean roman, poate formula o cerere in acest sens, daca indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:

 1. Cetateanul strain s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei.

Spre deosebire de alte state ale lumii, nasterea pe teritoriul Romaniei nu confera automat si cetatenie romana, decat in conditiile amintite mai sus, la punctul nr. 1.

Asadar, cei nascuti pe teritoriul Romaniei, dar care nu indeplinesc conditiile de la punctul 1, pot obtine totusi cetatenia romana, la cerere, daca domiciliaza in Romania la data introducerii cererii.

Conditia nasterii pe teritoriul romaniei nu este insa una obligatorie.

Chiar si cei care, desi nu s-au nascut in Romania, au domiciliul pe teritoriul statului roman de cel putin 5 ani, pot solicita obtinerea cetateniei romane.

Cu toate acestea, perioada se poate scurta la 3 ani, in situatia in care cetateanul strain este casatorit cu un cetatean roman, sau in alte cazuri bine justificate.

Avocat Cetatenie Romana si modurile prin care cetatenia romana poate fi dobandita!

Sigur ca aceasta conditie nu este suficienta, ci ea trebuie sa fie insotita, in mod obligatoriu, de urmatoarele:

 • Pentru ca cetatenia nu este un simplu titlu de care se bucura o persoana, ci este un privilegiu pe care cetateanul strain doreste sa il dobandeasca, el trebuie sa dea dovada, prin comportamentul si atitudinea sa, de atasament fata de statul si poporul roman.
 • Cel care solicita la cerere obtinerea cetateniei romane trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani, adica sa fie major la data introducerii cererii-aceasta conditie este una esentiala;
 • Are asigurate mijloacele legale de existenta- aici discutam despre necesitatea dovedirii de catre cetateanul strain ca are posibilitatea financiara de a trai si de a se autointretine pe teritoriul statului roman, provenienta mijloacelor financiare fiind una legala.
 • Cetateanul strain trebuie sa fie cunoscut cu o buna comportare si sa nu fie condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman. Daca la punctul b) discutam despre atasamentul cetateanului strain fata de statul roman, la acest punct discutam despre implicatiile penale c ear putea interveni. Astfel ca, sunt din start respinse orice fapte de natura penala care il fac pe cetateanul strain sa fie nedemn de a fi cetatean roman, in aceasta categorie intrand si actele de terorism, crime impotriva statului roman sau impotriva cetatenilor romani si alte asemenea. De aici tragem concluzia ca orice acte de denigrare a statului si a poporului roman, orice fapte savarsite impotriva statului sau poporului roman pot duce la respingerea cererii de obtinere a cetateniei romane, legiuitorul fiind foarte strict sub acest aspect.
 • Ultima conditie, dar nu cea din urma: cel ce se doreste a fi cetatean roman trebuie sa dovedeasca ca are cunostinte de limba romana, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala. Avand in vedere ca limba romana este singura limba oficiala a Statului Roman, aceasta conditie a fost instituita ca o necesitate pentru cetatateanului strain. Din punctul nostru de vedere, conditia are atat implicatii de oridin practic (limba romana ii este necesara cetateanului strain pentru a se putea descurca si locui pe teritoriul Romaniei), cat si implicatii de ordin patriotic, ce denota devotamentul si apartenenta cuiva la statul roman.

Dobandirea cetateniei romane la cerere in baza domiciliului permanent in Romania sau in baza casatoriei cu un ceataten roman

Pot dobandi cetatenia romana persoanele care in mod normal domiciliaza in Romania de 8 ani de zile sau daca s-au casatorit cu un cetatean roman, termenul trebuie sa fie de 5 ani de zile inregistrat de la data casatoriei.

Dispozitiile de mai sus, cu privire la loialiatea fata de tara si cunoasterea limbii, toate punctele (literele) de la a) la g) trebuiesc indeplinite doar ca aici exista niste exceptii ce pot face ca cererea dvs. de dobandire a cetateniei romane, mai ales prin avocat pentru cetatenie romana , ca termene de asteptare sa fie injumatatite.

Daca un cetatean deja membru al uniunii europene solicita dobandirea cetateniei romane, termenele sunt injumatatie, respectiv, nu vor mai curge 8 ani de domiciliu in Romania cu doar 4 iar in cazul casatoriei doar 2 ani si jumatate, pana cand acel cetatean isi poate dobandi cetatenia romana.

Acordarea cetateniei romane la cerere pentru persoanele care au PIERDUT cetatenia romana sau le-a fost RETRASA in baza art. 10 si 11 din legea 21/1991

De multe ori persoanele care plecau din tara, mai ales cele ce ajungeau in vremea regimului comunist, in Germania dar nu numai, erau obligate sa renunte la cetatenia lor sau le era retrasa de catre fostul stat comunist.

In fine, dobandirea cetateniei DOAR pe baza de cerere, pentru o persoana ce a pierdut cetatenia, se poate acorda in conditiile de mai jos:

(1) Cetăţenia română se poate acorda şi persoanelor care au pierdut această cetăţenie, precum şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv şi care cer redobândirea ei, cu păstrarea cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc în mod corespunzător condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b)-e).

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică şi apatrizilor foşti cetăţeni români şi descendenţilor acestora până la gradul II inclusiv.

De asemenea, cei ce au avut cetatenia retrasa vor putea sa o dobandeasca de asemenea, in aceleasi conditii:

Articolul 11(1) Persoanele care au fost cetăţeni români, dar au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor sau cărora această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III, la cerere, pot redobândi sau li se poate acorda cetăţenia română, cu posibilitatea păstrării cetăţeniei străine şi stabilirea domiciliului în ţară sau cu menţinerea acestuia în străinătate, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) şi e).

Potrivit art. 13 din Legea 21/1991, cererea de acordare a cetateniei romane se face personal sau prin mandatar cu procura speciala si autentica (adica procura notariala, sau prin avocat, cu atasarea imputernicirii avocatiale) si trebuie sa fie insotita, in mod obligatoriu, de acte care sa dovedeasca indeplinirea conditiilor prevazute de lege.

Avocat Specializat Cetatenie cetateni moldoveni – Cui adresam cererea de dobandire a cetateniei?

Cererea pentru acordarea cetateniei se adreseaza comisiei pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei. Aceasta comisie functioneaza pe langa Ministerul Justitiei.

Astfel, dupa analizarea conditiilor de catre Comisie, daca toate acestea sunt indeplinite, persoana cereia I se acorda cetatenia potrivit art. 8 alin 1 si 3 si art 9 va depune, in termen de 6 luni, juramantul de credinta fata de Romania, acesta fiind  momentul de la care se dobandeste cetatenia romana.

Juramantul de credinta are urmatorul continut:

“Jur sa fiu devotat patriei si poporului roman, sa apar drepturile si interesele nationale, sa respect Consitutia si legile Romaniei.”

Persoana careia i se acorda cetatenia romana, cu stabilirea domiciliului in tara, depune in termen de 6 luni, in fata ministrului justitiei sau a secretarului de stat delegat anume in acest scop, juramantul de credinta fata de Romania.

Persoana care a obtinut cetatenia romana cu mentinerea domiciliului in strainatate, va depune juramantul de credinta in fata sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Romaniei din tara in care domiciliaza.

Cetatenia romana se dobandeste pe data depunerii juramantului de credinta.

Cu toate acestea, exista posibilitatea ca, in urma analizei conditiilor de catre Comisie, aceasta sa constate ca sunt necesare completari ale actelor, sau explicatii din partea petitionarului, fara de care procedura nu poate continua. Aceste completari pot fi adesea anevoioase, iar explicatiile insuficiente, motiv pentru care cererea dvs. poate fi respinsa.

Pentru a evita astfel de situatii neplacute, este recomandat sa solicitati inca de la inceput ajutorul unui specialist(Avocat Cetatenie Romana), alaturi de care sa parcurgeti toate aceste etape cu celeritate si pentru a obtine cetatenia romana intr-un termen cat mai scurt, desigur, cu respectarea termenelor legale in vigoare.

Acte necesare pentru dobandirea cetateniei romane – intreba avocatul specializat in acordare cetatenie romana Bucuresti

 1. Paşaport în copie legalizată şi traducere în limba română, legalizată;
 2. Permis de şedere permanentă pentru cetăţeni străini în copie legalizată;
 3. Adeverinţă din care să rezulte domiciliul legal în România de cel puţin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit cu un cetăţean român, de cel puţin 5 ani de la data căsătoriei, respectiv data de la care s-a acordat dreptul de şedere permanentă în România – eliberată de Inspectoratul General pentru Imigrări;
 4. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;
 5. Acte de stare civilă pentru titularul cererii (certificat de naştere, căsătorie, de schimbare nume/prenume sau divorţ, etc.) supralegalizate/apostilate şi cu traducere în limba română, legalizată; În situația în care din actele de stare civilă depuse la dosar nu reies clar mențiunile referitoare la nume, prenume, localitatea nașterii, nume/prenume părinți, se solicită declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care să rezulte datele de stare civilă sau adeverință de la ambasadă cu datele de stare civilă.
 6. Dovada cetăţeniei române a soţului sau a soţiei (actul de identitate în copie legalizată), dacă este cazul;
 7. Certificate de naştere ale minorilor, supralegalizate/apostilate și cu traducere în limba română, legalizată, dacă este cazul;
 8. Acordul părinţilor privind acordarea cetăţeniei române pentru copii dat prin declaraţie autentificată la notar. Dacă acordul se dă în faţa autorităţilor altui stat este necesară apostila/supralegalizarea şi traducerea în limba română, legalizată;
 9. Consimţământul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani pentru acordarea cetăţeniei române, dacă este cazul, dat prin declaraţie autentificată la notar în prezenţa unui părinte;
 10. Cazier judiciar din străinătate în original, apostilat/supralegalizat şi cu traducere în limba română, legalizată;
 11. Dovada locuinţei în copie legalizată prin una din următoarele variante:
 1. Contract de închiriere înregistrat la Administraţia Financiară în copie legalizată.
 2. Contract de vânzare-cumpărare în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
 3. Contract de comodat în copie legalizată şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
 4. Declaraţie autentificată la notar de luare în spaţiu şi extras CF de informare al proprietarului pentru imobilul în cauză.
 5. Dovadamijloacelor legale pentru o existenţă decentă în România, în condiţiile stabilite de legislaţia privind regimul străinilor (după caz); această dovadă trebuie să conţină veniturile realizate pe teritoriul României în ultimii 3 ani:
 6. venituri din activităţi comerciale
 7. actul constitutiv al societăţii comerciale în copie legalizată;
 8. bilanţ contabil de la sfârşitul anului precedent, înregistrat la Administraţia Financiară.

III. hotărârea AGA de repartizare a dividendelor, respectiv procesul verbal al asociatului unic;

 1. dovada încasării dividendelor cuvenite;
 2. dovada achitării impozitului pe dividendele încasate;
 3. certificat de atestare fiscală eliberat de Administraţia Finanţelor Publice de la sediul societăţii comerciale privind plata impozitelor şi taxelor către stat.
 4. Contract individual de muncă, în copie legalizată, respectiv actele adiționale la C.I.M. de modificare a salariului brut, dacă este cazul, având viza Inspectoratului Teritorial de Muncă sau dovada înregistrării în Registrul general de evidență a salariaților în format electronic, precum şi adeverinţă din care să rezulte salariul lunar net.
 5. Venituri din cedarea folosinţei bunurilor
 6. declaraţia de venit global privind obţinerea de venituri din cedarea folosinţei bunurilor.
 7. certificat de atestare fiscală pentru persoane fizice.

III. adeverinţă A.N.A.F. – venit realizat pe anul precedent.

IV.adeverinţă A.N.A.F. – venit estimat pentru anul în curs.

 1. Talon de pensie sau alte dovezi;

Etapele dobandirii cetateniei romane – Avocat specializat in cetatenie

Pentru ca ne dorim sa aveti parte de toate informatiile referitoare la cum vor decurge etapele dobandirii cetateniei romane de catre dvs. am descris mai jos toti pasii de urmat pentru ca dvs. sa dobanditi cetatenia romana.

Astfel, primul pas va fi –

 1. Depunerea cererii de acordare sau de redobandire a cetatneiei. Aceasta cerere de acordare a cetăţeniei române se depune personal sau prin avocat specializat in cetatenie, la sediul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie din Bucureşti.

După depunerea cererii se stabilește termenul la care Comisia pentru cetăţenie va verifica îndeplinirea condiţiilor necesare acordării cetăţeniei române, dispunând totodată solicitarea de relaţii pentru verificarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) lit. b) şi e) din Legea cetăţeniei române, conditii despre care am discutat mai sus, iar in cazul in care dosarul depus ar avea lipsuri, se va stabili si completarea acestuia.

Practic, in prima etapa se vor face verificari cu privire la

 • b) dovedeşte, prin comportament, acţiuni şi atitudine, loialitate faţă de statul român, nu întreprinde sau sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept sau a securităţii naţionale şi declară că nici în trecut nu a întreprins asemenea acţiuni;
 • e) este cunoscut cu o bună comportare şi nu a fost condamnat în ţară sau în străinătate pentru o infracţiune care îl face nedemn de a fi cetăţean român;

Trebuie sa stiti ca termenul aferent este de maximum 5 luni de zile.

 1. Pasul urmator este soluţionarea cererii de către Comisia pentru cetăţenie care la termenul stabilit constata daca sunt întrunite condiţiile pentru acordarea cetăţeniei române, Comisia stabileşte, într-un termen ce nu va depăşi 6 luni, programarea persoanei la interviul organizat pentru verificarea condiţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. f) şi g) din Legea cetăţeniei române, respectiv:
 • f) cunoaşte limba română şi posedă noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială;
 • g) cunoaşte prevederile Constituţiei României şi imnul naţional.
 1. Interviul este pasul numarul 3 si important in acealsi timp, fiindca vizeaza dovedirea aptitudinilor de limbra romana:

Comisia pentru cetăţenie verifică îndeplinirea condiţiilor de acordare a cetăţeniei române,  respectiv cunoaşterea de către solicitant a limbii române (scris şi citit), de noţiuni elementare de cultură şi civilizaţie românească, în măsură suficientă pentru a se integra în viaţa socială, precum şi cunoaşterea prevederilor Constituţiei României şi a imnului naţional.

4.Raportul Comisiei este ultima etapa inainte de obtinerea cetateniei si daca solicitantul este declarat admis la interviu, Comisia va întocmi un raport în care va menţiona întrunirea condiţiilor legale pentru acordarea cetăţeniei române.

 1. Emiterea ordinului Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie care emite ordinul de acordare a cetăţeniei române, ordin care se comunică solicitantului prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 3 zile de la data emiterii ordinului.

Respingerea acordarii cetateniei de prin Ordin al ANC – Contestatia se face in instanta

În cazul în care preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie constată neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea cetăţeniei române, acesta va proceda la respingerea prin ordin a cererii de acordare a cetăţeniei române, ordin care se comunică, de îndată, solicitantuluiprin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Unde se ataca ordinul de respingere a cererii de acordare a cetateniei ?

Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţeniede respingere a cererii de acordare a cetăţeniei române poate fi atacat, în termen de 15 zile de la data comunicării, la Secţia de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului București. Hotărârea tribunalului poate fi atacată cu recurs la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București.

Practic, competenta de solutionare este absolut exclusiva pentru Bucuresti, lucru care face ca un avocat specializat in cetatenie sa fie necesar pentru a va putea obtine drepturile in instanta.

 1. Depunerea jurământului, este ultima faza a procesului pentru acordarea cetateniei romane si atentie, trebuie depus juramantul in termen de 6 LUNI, maximal iar nedepunerea jurământului de credinţă, din motive imputabile persoanei care a obţinut cetăţenia română, în termenul legal de 6 luni, atrage încetarea efectelor ordinului de acordare a cetăţeniei române faţă de persoana în cauză.

Astfel , dupa cum se poate lesne observa, procedura de dobandire a cetateniei este una complicata si anevoioasa, o procedura ce implica de esenta demersuri constante si care se pot termina cu un proces in instanta.

De aceea, procedura ar trebui urmata si efectuata prin intermediul unui avocat specializat in dobandire de cetatenie.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Nu stiti cum sa incepeti demersurile pentru a dobandi sau redobandi cetatenia romana? Click aici.

59 comments to “Cum Se Obtine Cetatenia Romana – Avocat Cetatenie Romana”
 1. Buna ziua, eu si sotia locuim in Seattle, USA de 30 ani, cu dubla cetatenie romano-americana. avem 2 copii, Fata are 30 ani, nascuta in USA, este maritata si are o fetita de 2 ani. Eu si sotia avem si pasaport roman cu domiciliul in USA. Cum se poate proceda, ce acte sint necesare, cit costa cu avocat dobindirea cetateniei romane pentru fata noastra si fetita ei. sotul este american. Cit este asteptarea? Va multumesc

 2. Buna seara
  Eu sunt casatorita cu cetatean romani,original din Turnu Severin,,noi locuim in Germaniea.Eu am copil de la alt barbat,e minor,10 ani.Bunicii sunt nascuti pe teritoriul transnitriei de acuma,,in anii 1920 ,ambii.Parintii tot acolo sau nascut cum si eu.Prin ce metoda eu si copilul meu as putea obtine cetatenie Romana?

  • Bună ziua, am și eu o întrebare, sunt cetățean moldovean căsătorită cu un cetățean român, 19 ani de căsătorie legală 5 copii,cu dosar pus în Republica Moldova pentru redobândirea cetățenii romane, din anul 2019/11/06, în noiembrie o sa fac 3 de când am depus dosarul, ce trebuie sa mai fac pentru a redobândi cetățenia română??? Mi sa zis mai mereu ca sunt pe bază de interes, e posibil așa ceva??? Când în statul Italian doar tre să arăți ca trăiești în concubinaj cu în cetățean european și ți se da dreptul de a te pune în regulă. Vă mulțumesc anticipat.

 3. Buna ziua am primit scrisoarea cu ordinul de la ANC in 2019 decembrie si nici in ziua de azi nu am depus juramintu la consulatul din Balti se poate de facut ceva ca nu pot sa inteleg de ce asa.

   • Buna ziua! Sunt refugiat și de 8 ani locuiesc în România, sunt asociat la o firma de 2016 pe profit , nu am cartea de munca , se poate beneficia de firma la depunere actelor pentru a obține cetățenia ? Va rog sa ma ajutați ca deja am depus actele necesare , online și nu știu când pot merge la examen!

  • Sunt cetatea al R.M!Adun actele necesare dobândirii cetățeniei! La această etapă o problema care nu știu cum să o rezolv. Actul de căsătorie al bunicilor lipsește, inclusiv la Arhiva! Cum fac, dacă fără acest act nu am dosarul complet?

 4. Buna ziua, nora mea este cetatean vietnamez si locuieste cu sotul in România din anul 2019. In 2023 ar avea dreptul sa solicite cetatenia română. Exista publicate undeva materiale ajutatoare ref. la intrebarile de cultura generala si din Constitutie ? Chestionare de exemplu ? Vreau să cred că nu se cer răspunsuri din toată istoria si geografia României, trecută și prezentă. Mulțumesc !

 5. buna seara doresc cateva informatii in legatura cu obtinerea cetateniei romane pentru sotul meu sirian. Suntem casatoriti din anul 2014 dar eu locuiesc in Germania si mai apoi si sotul meu aici cu mine.Ar avea dreptul la cetatenia romana dupa anii de casatorie noi avand si un copil de aproape un an sau trebui sa fi locuit in fapt in Romania? Trebuie sa cunoasca si limba roamana? Mi-ar fi de mare ajutor un rapuns. Va multumesc

   • Bună seara doresc câteva informații eu sunt cetățeanca republica moldova sunt ăn România din 1998 am locuit cu cetățean român ăn concubinaj din care avem 2 copiii sunt deja adulți născuți în România am permis de ședere din 2018 suntem căsătoriți legal din 2019 am reusit de am depus actele pentru cetățenie română ăn 2019 ce șanse am vă mulțumesc

  • Ma numesc Paul Enache si sant cetatean american.Am redobandit cetatenia romana in 1999 dar nu am luat passport si am pierdut actele de atunci care se pot cere de la Institutia respectiva.Fiica mea e nascta/crescuta in US.si vrea sa se stabileasca in Romania/capete cetatenia romana

 6. Buna ziua. As vrea sa știu cât costă o consultație legata de obținerea cetățeniei române.
  Mă puteți contacta la a

 7. Buna ziua!
  As dori sa aflu niște informații sau dacă ma poate ajuta cineva! Sunt cetățeni al R. Moldovei, sunt casa torita de 6 ani în România. Am depus în anul 2019 cosar pentru redobândirea cetățeni. Dar nici pana astăzi nu am primit număr de ordine. Cum as putea sa aflu ce se întâmplă cu dosarul meu sau dacă pot face o cerere pentru urgenta? Mulțumim!

 8. Buns seara, as dori sa obtin mai multe informatii cu privire la obtinerea cetateniei romane ,pentru sot,cetatean Pakistan/ Marea Brittanie.Cu resedinta permanenta in Marea Britanie din 2003.Daca este posibil , care este procesul SI actele necessre.Multumesc

 9. Buna ziua asi dori sa vorbesc cu un Avocat pentru cetatenia romana. A sotiei ea find cetacean republica Moldova este casatorita si crept de MUNCA si de Seder pe 5 ani

 10. Buna seara, mă numesc Mihai MOLNAR, locuiesc în Timișoara și sunt cetățean român. Fiica mea, Anda MALAKAR este cetățean român și este căsătorită cu un cetățean indian. Locuiesc in India și au doi copii, de 5 și 9 ani, născuți în India. De cate ori vin in Romania, atât soțul cât și copiii trebuie să obțină viza la Consulatul din New Delhi. Copiii având mama cetățean român, nu ar putea beneficia de acest lucru și să nu mai aibă nevoie sa obțină viza la venirea în Romania? Mulțumesc. Cu stima, Mihai MOLNAR

 11. Bună ziua. Fiica-mea și ginerele meu sunt cu dublă cetățenie, canadiană și română. Au născut un copil in Montréal a care vrem să ii facem și cetățenie română. Copilul are 11 ani, părinții sunt născuți în România, Sibiu. Care sunt demersurile? Se poate fără avocat?

 12. Buna ziua , am redobandit cetatenia romana dar am domiciliul in Norvegia. Afost scrisa mentiunea de pierderea cetateniei pe certif. de nastere. Acum ca amredobandit cetatenia trebuie scrisa mentiunea de redobandire a cetateniei romane.-numai asa o sa am vechiul CNP ., Si sa am pasaport romanesc.Dar nu stiu care sunt pasi pentru a primi vechiul Cnp? si a avea pasaport romanesc?

 13. Buna ziua , am redobandit cetatenia romana dar am domiciliul in Norvegia. Afost scrisa mentiunea de pierderea cetateniei pe certif. de nastere.? care sunt pasi pentru pasaportul romanesc?

 14. Sint cetatean roman si canadian si locuiesc cu sotia (cetatean canadian) in Canada.
  Este posibil ca sotia sa obtina si ea cetatenia romana?

  Multumesc

 15. Eu cu soție a mea am depus dosarele noastre la IAȘI 14.03.2021.Cum putem afla cînd o să primim pașaportul Romănesc.

 16. Am solicitat cetățenia română prin articolul 11 ​​pe baza faptului că bunicul și tatăl sunt cetățeni români. Am aplicat printr-un avocat acum aproximativ 10 luni și am primit un număr de înregistrare. Am verificat starea cererii on-line și îmi spune că este încă în faza de examinare. avocatul mi-a dat anterior un timp de așteptare de aproximativ 8 luni, dar nu a răspuns la mesajele mele în ultima vreme. Aș dori să știu cât durează în mod normal cererea și ar trebui să iau un nou avocat dacă acesta continuă să nu răspundă sau pot finaliza singur procesul?

 17. Buna ziua,de care acte avem nevoie pentru că soțul sa primească cetățenie română fiind căsătorit cu cetățean român ,neam căsătorit pe 09.10.2020.

 18. Buna ziua, numele meu este Stefan Rakic. Sunt roman de pretutindeni din Serbia mai exact Valea Timocului localitatea Kučevo. As dori sa stiu daca va ocupati cu obtinerea ceteteniei Romana, sau aveti legatura cu cineva care ma poate ajuta, eu am depus actele necesare acum 3 ani si am primit un numar de dosar dar deja a trecut ceva timp si nu am niciun raspuns pe saitul official
  Multumesc!

 19. Buna seara. Doresc să obțină cetatenia română fiind căsătorită cu cetățean român din februarie 2018. Vreau sa mentionez ca am avut depus dosar pentru REdobandirea cetățeniei romane în 2010. Cum pot proceda acum? Mi s-a spus la consulat la momentul adresarii în 2012 ca dosarul e transmis la arhiva. Multumesc

 20. Buna ziua. Am avut dosar depus pentru redobândirea cetățeniei romane în 2010,dar adresându-ma la consulat cu scrisoarea primită mi s-a spus că dosarul meu este transmis în arhiva. Acum sunt căsătorită cu cetățean român din februarie 2018. Cum s-a procedez pentru a obține cetățenia română? Multumesc

 21. Buna ziua. Sunt cetatian Ucrainean căsătorită cu cetatean Romin de 13 ani avem doi copii minori de 15 și 5 ani locuim in Turda județul cluj. Am permis de ședere pe termen lung cu drept de munca. Va rog frumos sa m-a ajutați cu cetatenia romina de oarece in Ucraina este război și nu știu ce este de făcut cu cetatenia și nu știu ce acte trebuie pentru cerere. Multumesc

 22. buna zıua va rog sa ma ındrumatı sı pe mıne. eu sunt dublu cetatean roman turc ce pot face ca copıı meı majori nascutı ın turcıa peentru a dobandı cetatenıa romana multumesc antıcıpat

 23. Buna ziua.
  Sunt cetateanca moldoveanca cu permis de sedere de lunga durata.Din 2012 locium in Romania.
  Am doi copii minori cetateni romani.
  Mama a primit cetatenia din ianuarie 2022 prin redobandire.
  Cum pot dobandi cetatenia?
  Va multumesc in anticip.

 24. Bună ziua , sunt cetățeancă din R. Moldova , conviețuiesc și căsătorită cu cetățean român în România din 2019 luna august care sunt pașii pentru a face cerere / dobândirea cetățeniei române ? Afirm că sunt informată de faptul că trebuie sa depun cerere la împlinirea a 5 ani de căsătorie cu cet. Român.

 25. Buna sunt casatorita cu romanca si am un copil de 8 ani, indeplinesc toate conditiile pentru obtinerea cetateniei romane, cu exceptia faptului ca cunostintele mele de limba sunt mediocre.
  Există vreo problemă dacă nu promovez examenul de limbă?

 26. Bună seara,mă îndruma-ți Vă rog pașii ce ar urma să îi îndeplinesc pentru redobîndirea cetățeniei romîne?
  Sunt moldoveancă,soțul deține cetățenie romînă.

 27. Buna seara,as dori o lamuriri sau un sfat:sotia mea este din RM ,sintem casatoriti din 2006 si avem o fetita impreuna,nascuta in 2005.A avut pina acum 2 permise de sedere iar acum este cel pe 5 ani.Dorim sa facem documentele romanesti deoarece,avem nevoie din anumite motive de deplasare, de cetatenie.Cum putem proceda de a solutiona cit mai repede acest aspect.Va multumesc mult !

 28. Bună ziua. Fiica mea, născută in Romania din părinți romani, după terminarea facultății, fiind căsătorită cu un etnic german, a plecat in Germania, unde ca sa poată fi angajata ca medic, a trebuit sa-si dea din nou examenul de diploma in limba germana, deoarece nu i s-a recunoscut diploma din Romania si a fost nevoita sa renunțe la cetățenia romana. In ce condiții poate redobândi cetățenia romana? Va mulțumesc. Cu deosebita considerație, Zoe Victoria Puris.

  • Bună ziua. Mă numesc Cristina, sunt din Republica Moldova. Soțul a depus actele pentru redobândirea cetățeniei la ANC București la 07.07.2022, în dosarul său fiind incluși și copiii (2), iar eu am depus dosarul la 15.92.2023. În primăvara acestui an am trimis cereri către Autoritatea Națională pentru Cetățenie prin oficiul poștal și prin e-mail privind stadiul dosar, răspunsul fiind unul tip – cererea d-voastră se află în curs de examinare. Urmărind paginile organizațiilor de la noi din țară care oferă servicii ce țin de obținerea cetățeniei române, aflăm că legea se modifică începând cu 1 iulie și vom avea de așteptat între 5 și 7 ani. În urma celor expuse întrebarea mea este: care ar fi acțiunile noastre ca să redobândim cetățenia română în termen redus și să nu așteptăm ani îndelungați?

 29. Bună ziua. Fată mea născută în România. Făcut școala în România.acum are 19 ani,face facultatea în București. Ea vrea dobândește cetățenii români. Dar la actele necesare cere cazierul judiciar țări original. Ea nu a fost trăit în țară original decât în România. Unde trebuie face cazierul judiciar?
  Mulțumesc!

 30. Buna ziua
  Ma numesc Emanuela Pasaniuc si sunt in Romania.
  Fica mea este in UK , a dobandit si cetatenia in UK.
  Are un copil de 1,5 ani si doreste ca acesta sa aiva si cetatenie romana.
  In ce fel se poate face?
  Ce documente are nevoie?

  multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.