Cum Se Obtine Cetatenia Romana-Avocat Cetatenie Romana

Obtinerea cetateniei romane de catre cetatenii straini – Avocat Cetatenie Romana

Cetatenia romana reprezinta apartenenta unei persone la statul roman.

Cum se poate insa dobandi aceasta cetatenie si care sunt pasii, vom discuta mai pe larg in cele ce urmeaza.

Avocat Cetatenie Romana

Cetatenia romana este reglementata prin Legea 21/1991 si se poate dobandi prin patru modalitati, dupa cum urmeaza:

  1. Prin nastere– copiii nascuti atat pe teritoriul Romaniei cat si in afara teritoriului Romaniei din ambii parinti cetateni romani, sau chiar daca numai unul dintre parinti este cetatean roman;
  2. Prin infiere– cetatenia romana se dobandeste de catre copilul cetatean strain sau fara cetatenie prin infiere, cu conditia ca infietorii sa fie cetateni romani, iar copilul infiat sa nu fi implinit varsta de 18 ani;
  3. Prin repatriere-in situatia in care o persoana, cetatean roman, si-a pierdut cetatenia, aceasta o poate redobandi prin efectul repatrierii, daca isi exprima acordul in acest sens;
  4. Prin acordarea la cerere– Aceasta este modalitatea prin care un cetatean strain, sau o persoana fara cetatenie (apatrid) poate deveni cetatean roman.

Astazi vom discuta despre punctul 4, mai exact despre obtinerea cetateniei romane de catre un cetatean strain, la cerere.

Care sunt conditiile pentru ca un cetatean strain sa poata obtine cetatenia romana? Raspunsul il gasim in cuprinsul Legii 21/1991. Astfel, cetateanul strain care doreste sa fie cetatean roman, poate formula o cerere in acest sens, daca indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii:

  1. Cetateanul strain s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei.

Spre deosebire de alte state ale lumii, nasterea pe teritoriul Romaniei nu confera automat si cetatenie romana, decat in conditiile amintite mai sus, la punctul nr. 1.

Asadar, cei nascuti pe teritoriul Romaniei, dar care nu indeplinesc conditiile de la punctul 1, pot obtine totusi cetatenia romana, la cerere, daca domiciliaza in Romania la data introducerii cererii.

Conditia nasterii pe teritoriul romaniei nu este insa una obligatorie.

Chiar si cei care, desi nu s-au nascut in Romania, au domiciliul pe teritoriul statului roman de cel putin 5 ani, pot solicita obtinerea cetateniei romane.

Cu toate acestea, perioada se poate scurta la 3 ani, in situatia in care cetateanul strain este casatorit cu un cetatean roman, sau in alte cazuri bine justificate.

Avocat Cetatenie Romana si modurile prin care cetatenia romana poate fi dobandita!

Sigur ca aceasta conditie nu este suficienta, ci ea trebuie sa fie insotita, in mod obligatoriu, de urmatoarele:

  • Pentru ca cetatenia nu este un simplu titlu de care se bucura o persoana, ci este un privilegiu pe care cetateanul strain doreste sa il dobandeasca, el trebuie sa dea dovada, prin comportamentul si atitudinea sa, de atasament fata de statul si poporul roman.
  • Cel care solicita la cerere obtinerea cetateniei romane trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani, adica sa fie major la data introducerii cererii-aceasta conditie este una esentiala;
  • Are asigurate mijloacele legale de existenta- aici discutam despre necesitatea dovedirii de catre cetateanul strain ca are posibilitatea financiara de a trai si de a se autointretine pe teritoriul statului roman, provenienta mijloacelor financiare fiind una legala.
  • Cetateanul strain trebuie sa fie cunoscut cu o buna comportare si sa nu fie condamnat in tara sau in strainatate pentru o infractiune care il face nedemn de a fi cetatean roman. Daca la punctul b) discutam despre atasamentul cetateanului strain fata de statul roman, la acest punct discutam despre implicatiile penale c ear putea interveni. Astfel ca, sunt din start respinse orice fapte de natura penala care il fac pe cetateanul strain sa fie nedemn de a fi cetatean roman, in aceasta categorie intrand si actele de terorism, crime impotriva statului roman sau impotriva cetatenilor romani si alte asemenea. De aici tragem concluzia ca orice acte de denigrare a statului si a poporului roman, orice fapte savarsite impotriva statului sau poporului roman pot duce la respingerea cererii de obtinere a cetateniei romane, legiuitorul fiind foarte strict sub acest aspect.
  • Ultima conditie, dar nu cea din urma: cel ce se doreste a fi cetatean roman trebuie sa dovedeasca ca are cunostinte de limba romana, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala. Avand in vedere ca limba romana este singura limba oficiala a Statului Roman, aceasta conditie a fost instituita ca o necesitate pentru cetatateanului strain. Din punctul nostru de vedere, conditia are atat implicatii de oridin practic (limba romana ii este necesara cetateanului strain pentru a se putea descurca si locui pe teritoriul Romaniei), cat si implicatii de ordin patriotic, ce denota devotamentul si apartenenta cuiva la statul roman.

Potrivit art. 13 din Legea 21/1991, cererea de acordare a cetateniei romane se face personal sau prin mandatar cu procura speciala si autentica (adica procura notariala, sau prin avocat, cu atasarea imputernicirii avocatiale) si trebuie sa fie insotita, in mod obligatoriu, de acte care sa dovedeasca indeplinirea conditiilor prevazute de lege.

Cui adresam cererea?

Cererea pentru acordarea cetateniei se adreseaza comisiei pentru constatarea conditiilor de acordare a cetateniei. Aceasta comisie functioneaza pe langa Ministerul Justitiei.

Astfel, dupa analizarea conditiilor de catre Comisie, daca toate acestea sunt indeplinite, persoana cereia I se acorda cetatenia potrivit art. 8 alin 1 si 3 si art 9 va depune, in termen de 6 luni, juramantul de credinta fata de Romania, acesta fiind  momentul de la care se dobandeste cetatenia romana.

Juramantul de credinta are urmatorul continut:

“Jur sa fiu devotat patriei si poporului roman, sa apar drepturile si interesele nationale, sa respect Consitutia si legile Romaniei.”

Cu toate acestea, exista posibilitatea ca, in urma analizei conditiilor de catre Comisie, aceasta sa constate ca sunt necesare completari ale actelor, sau explicatii din partea petitionarului, fara de care procedura nu poate continua. Aceste completari pot fi adesea anevoioase, iar explicatiile insuficiente, motiv pentru care cererea dvs. poate fi respinsa.

Pentru a evita astfel de situatii neplacute, este recomandat sa solicitati inca de la inceput ajutorul unui specialist(Avocat Cetatenie Romana), alaturi de care sa parcurgeti toate aceste etape cu celeritate si pentru a obtine cetatenia romana intr-un termen cat mai scurt, desigur, cu respectarea termenelor legale in vigoare.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Nu stiti cum sa incepeti demersurile pentru a dobandi sau redobandi cetatenia romana? Click aici.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.