Recuperare Bani Imprumutati Fara Acte

Bani imprumutati fara acte de imprumut – ce trebuie sa cunoasca un creditor dar si ce riscuri are un debitor care nu vrea sa-i mai restituie.

Banii imprumutati fara sa existe un document justificativ de inmanare a acestor sume de bani comporta riscuri pentru amble parti.

Bani Imprumutati Fara Acte
Recuperarea banilor imprumutati fara acte

Pe de-o parte debitorul se poate “pricopsi” cu o plangere penala pentru inselaciune ( asta daca se intrunesc elementele constitutive) iar creditorul poate sa ramana cu paguba in conditiile in care nu reuseste sa faca dovada ca banii au fost remisi catre persoana care ar fi primit imprumutul.

Daca aveti bani imprumutati fara acte care sa doveadeasca acest lucru, vedeti mai jos ce puteti sa faceti pentru a-i putea recupera:

De esenta s-a retinut in practica, faptul ca nu se poate discuta despre un abuz de incredere daca in discutie intra o suma de bani:

In cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.

Pot sa folosesc proba cu martori pentru a dovedi ca am dat bani imprumut?

Depinde cui, pentru ca daca ati dat banii imprumut unei persoane fizice atunci NU, vehement NU, orice va spune altceva ori nu stie ori este de rea credinta.

Cititi si:

In schimb daca banii au fost platiti pentru un serviciu se schimba situatia si atunci PUTETI PROBA PLATA FACUTA CHIAR SI CU MARTORI!

Articolul 309 din codul de procedura civila, explica :

Admisibilitatea probei cu martori:

(1) Proba cu martori este admisibilă în toate cazurile în care legea nu dispune altfel.

(2) Niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, dacă valoarea obiectului său este mai mare de 250 lei.

Cu toate acestea, se poate face dovada cu martori, contra unui profesionist, a oricărui act juridic, indiferent de valoarea lui, dacă a fost făcut de acesta în exerciţiul activităţii sale profesionale, în afară de cazul în care legea specială cere probă scrisă.

Cum imi pot recupera banii daca i-am imprumutat fara a face contract de imprumut?

Un prim aspect ar fi acela ca puteti sa obtineti o marturisire a imprumutatului scrisa pe o foaie de hartie sau ATENTIE chiar si scrisa pe whatzap, site de socializare tip facebook sau chiar o marturisire indirecta.

MESAJELE TEXT va aduc banii inapoi.

De asemenea puteti pune la dispozitia judecatorului si inregistrari video sau audio cu cel care are sa va restituie suma de bani.

PONT JURIDIC: Atentie, probele se coroboreaza intre ele, adica se interpun se aduna si in cele din urma puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa il obligati pe cel cel l-ati imprumutat sa va restituie banii.

Grija sa aveti si la termenul de prescriptie, sa nu fi trecut mai mult de 3 ani de zile de la data de la care imoprumutatul si-a luat obligatia sa va restituie sumele de bani.

Vizualizati si :

In ce forma ar trebui sa faceti contractul de imprumut, la avocat sau notar?

Ambele variante sunt la fel de bune, atat contractul atestat de catre avocat ca si contractul autentificat de catre notar pot fi puse direct in executare silita.

Daca totusi nu puteti sa faceti in niciun fel dovada aceasta ca ati dat banii respectivi si ca trebuie sa ii luati inapoi de la o anumita persoana, ramane in discutie si varianta plangerii penale pentru inselaciune.

Spunem inselaciune fiindca este clar ca daca banii nu vi-i mai restituie, acest lucru l-a urmarit de la bun inceput prezentandu-va situatia intr-un mod in care dvs. sa-i fi imprumutat banii fara contract.

In cele din urma sa aveti in vedere si faptul ca daca o persoana se imprumuta de o suma mare de bani si face anumite investitii la vedere pe care le puteti identifica, puteti solicita instantei de judecata sa-l oblige pe parat sa faca dovada de unde a avut acele sume de bani pentru investitie, procesul civil fiind guvernat inclusiv de catre prezumtii.

Prezumtiile sunt probe in procesul civil.

In orice caz fiecare imprumut reperzinta o operatiune juridica distincta cu situatiile ei particulare ce pot in cele din urma sa fie absolut diferite ca modalitate.

Este important sa discutati cu avocatul specializat in imprumuturi situatia dvs. si sa faceti impreuna o strategie prin care sa va puteti recupera banii imprumutati fara acte.

Av.DRD. CUCULIS ADRIAN

Sunteti intr-o situatie asemanatoare? Completati formularul de mai jos.

35 comments to “Recuperare Bani Imprumutati Fara Acte”
 1. Am scos un credit de la Provident Financial Romania IFN SA credit ce i l-am dat unei persoane cunoscute (persoana respectiva fiind agent de contracte la Provident) cu intelegereaca ea sa plateasca ratele in numele meu pana la lichidarea creditului din contract.Apatit cateva rate dupa care nu a mai platit. Creditul a fost facut inAprilie 2016 iar acum in 16 07 2019 am primit o notificare de la BEJ Sibiu prin care sant executat silit pna la plata intregului credit pe care l-am luat.Ce pot sa fac in aceasta situatie_Va multumesc.

  • Faptul ca imprumutul este luat pentru o alta persoana, nu inseamna ca nu avem obligatii. Puteti spre exemplu sa va intoarceti impotriva celei persoane in schimb pentru a va recupera prejudiciul. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Am dat banii unui prieten ca sa isi faca botezul care a avut loc in Spania-Madrid,unde noi am fost nasii de botez pentru fata lor,avem poze de la botez cu ei ,cu popa la biserica etc.

    • Mi-am împrumutat fosta prietenă cu suma de 10.000 lei(100.000 de milioane vechi) iar acum ea refuză să mi înapoieze banii ce pot face?
     Mentionez ca nu am nimic doveditor nici un act
     Va intreb daca merg la secția de poliție și depun pentru înșelăciune mă ajută cu ceva aceea declarație?

     • Buna ziua, ati putea sa ii faceti o plangere penala poate isi da seama de greseala si vi-l inapoiaza. De asemenea poate reusim impreuna sa construim un probatoriu prin care sa putem sa o determinam sa va restituie banii, in instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  • Bunã ziua ,am vândut surori noastre apartamentul ,care valoreazã 85 mii pentru 50 mii ,am mers pe incredere acum nu mai doreste sã ni deie ,Mama noastrã a rãmas in casã urmând sã aive grije de iea lucru care nu sa intâmplat ii face viata amarã so o amenițã cã o sã si afarã. Vânzare sa fãcut la Naşa lor find Notar.

  • Buna seara ,as dori sa stiu ce sanse am sa imi recuperez o suma de bani pe care fostul iubit mia ceruto ca un imprumut (verbal doar nu am nici un act notarial sau ceva scris de mana)..ca si dovezi am chitantele de la banca cu banii pe care eu iam depus in contul lui .si un mesaj pe tel in care recunoaate ca suma de bani el.a cheltuito si ca o sa imi restiuie suma de bani..As dori sa stiu ce pot face legal sa imi pot recupera suma de bani pe care eu iam dato pe incredere cu promisiuni din partea lui ca o sa mii restituie..daca nu o sa imi restuiie banii ce as putea face legal ?va multumesc

 2. Am scos un imprumut pe numele meu pe care i l-am dat unei cunostintecu intelegerea verbala sa plateasca lunar ratele in numele meu .imprumutul a fost facut la 1-04-2016.Azi 16-07 2019 am primit de la BEJ-Sibiu un dosar de executare silita pentru neplata creditului luat in valoare de 5437Ron.Ce pot sa fac in aceasta situatie.Va multumesc.

 3. Buna ziua as vrea sa ma ajutati cu un raspuns, am trimis bani din Spania an Italia prin Manygram, am chitantele, am anregistrari si sms an care recunoaste ca are sa ami dea bani dar ma amana, ce as putea face sa ami recuperez bani? Multumesc frumos astept un raspuns daca se poate.

   • Le-am dat parintilor mei peste 65000 euro ,să-și construiască o casă cu înțelegerea ca imi vor trece apartamentul lor pe nume,dar ei când a fost gata casa, m-au dat afară din apartament ,eu pot sa demonstrez proveniența celor 65000 € ,pe ei daca ii ia fiscul la întrebări de unde au atâtea proprietăți cu salariile mediocre din România nu au cum sa demonstreze nimic.eu am plecat din țară cu fetița și concubina ,ca să-i putem oferi un bun viitor fetiței, plătim chirie 600 € pe lună iar ei pe bani mei stau in vilă, iar apartamentul l-au închiriat sa mai faca ceva profit de pe spatele meu,a menționez eu bani i-am câștigat legal în urma unui accident de muncă în Spania ,eu am o mână cu handicap dar pe nu-i interesează, pe proteja din cotul stau in vilă, ce as putea sa fac va rog sa ma ajutați

 4. Buna ziua,

  In ianuarie, anul acesta am facut un imprumut in valoare de 50000 lei pentru fostul prieten. Acesta mi-a spus ca imi va plati cu rate anitcipate, estimand ca pana la sfarsitul anului imi va plati integral. In realitate, imi intarzie de fiecare data plata ratelor cu cca. 3 saptamani, nu mi-a platit niciodata mai mult decat minimum de plata. Nu am semnat niciun act doveditor, am doar dovada mesajelor si a banilor transferati in contul sau. Ce sanse de recuparare am, daca urmez procedura legala? Va multumesc anticipat.

   • Buna ziua am anprumutat un vecin cu niste bani cu acte cum se face si nu vrea sami dea an napoi am castigat procesul si la pus sami dea bani tot nu vrea ce e de facut .

    • Am dat unei persoane o sumă de bani pentru să-mi aducă o mașină din Austria un avans și nu am făcut nimic la mana doar o comandă pe WhatsApp formală pe firma respectivului in care scrie că i-am dat suma avans pentru plată a mașinii
     Ce pot face că nu știu dacă firma și numele lui sunt adevărate dar unde am făcut tranzacția erau camere de luat vedere într-o parcare de Kaufland
     Pot face o reclamație la poliție
     Sau ce pot face va rog

    • Am un proces civil cu o persoană care prin înșelăciune mi-a sustras copia de buletin pentru un credit cu semnătura privată și redactat ca mi-ar fii dat 15 000 de € cu martor fals .Ce șanse am in proces si ce cale sa urmez ?

 5. Am un proces civil cu o persoană care prin înșelăciune mi-a sustras copia de buletin pentru un credit cu semnătura privată și redactat ca mi-ar fii dat 15 000 de € cu martor fals .Ce șanse am in proces si ce cale sa urmez ?

  • O speta cu adevarat ciudata si interesanta insa cred ca daca se dovedeste falsul puteti ulterior sa-l chemati in judecata sau daca se dovedeste ca acea persoana a falsificat scierea sau semntura ii puteti cere daune in penal. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011

  • Lucrez la o sala de jocuri, am dat imprumut la cineva 470 milioane sa se joace(nu toti odata, 10, 20,50, etc) stiind ca e cunoscut in oras, are bani multi. Faza e urmatoarea, erau 4 baieti acolo si au auzit, doar ca 3 dintre cei 4 erau prieteni cu el, celelalt angajat acolo. Eu ii dadeam bani si mi a mai spus sa ii bag si in aparat sa dau pe autostart. Cand l am sunat sa aduca banii a spus: “Pai cum ca mi ai dat bani sa ma joc pentru tine, nu ma mai suna.”

 6. Lucrez la o sala de jocuri, am dat imprumut la cineva 470 milioane sa se joace(nu toti odata, 10, 20,50, etc) stiind ca e cunoscut in oras, are bani multi. Faza e urmatoarea, erau 4 baieti acolo si au auzit, doar ca 3 dintre cei 4 erau prieteni cu el, celelalt angajat acolo. Eu ii dadeam bani si mi a mai spus sa ii bag si in aparat sa dau pe autostart. Cand l am sunat sa aduca banii a spus: “Pai cum ca mi ai dat bani sa ma joc pentru tine, nu ma mai suna.”

 7. Buna ziua! In cazul meu este vorba de o persoana care Imi datoreaza 1000 de lire sterline de 1 an de zile…De ceva timp evita sa o rezolvam pe cale amiabila, din contra, imi ignora si apelurile
  Ca dovada a datoriei am inregistrarile vocale…daca este necesar am si martor.

 8. buna ziua. impreuna cu fosta prietena am construit o cabanuta pe terenul ei. contributia la constructia acesteia este de cca 85% a mea. In acest sens, detin pentru aproape intreaga suma OP -uri, chitante facturi pentru materiale.
  care este forma juridica prin care imi pot recupera cel mai rapid banii investiti?

  cu stima,

 9. Bună ziua

  Ma numesc Birleanu Alexandra și întâmpin o problema cu un nepot. În urma cu 5 ani a venit și nea rugat pe mine și fratele meu să i facem un împrumut în bancă, el neavând venituri doveditoare, și a zis ca plătește el rata. Noi de bună credință am luat împrumutul pentru el și rău am făcut. A plătit o perioada banca după care neam trezit de la un executor cu poprire pe pensii (di eu și fratele fiind pensionari) El era plecat în Spania la vremea respectiva, am achitat creditul și de atunci ma tot amână ca îmi da banii pe care mi iau reținut însă nici pana acum nu am văzut nici 5 bani, ba mai mult astăzi mia spus că nu pot sai fac nimic ca nu am dovezi. As vrea sa știu dacă pot să recuperez acei bani actiinandul în instanță, vreau sa fac lucrul asta chiar dacă va fi ultimul care îl fac în viata asta eu având 73 de ani! Nu ma interesează ce a oprit fratelui meu și celuilalt girant, doar bani mei (4000)Cu respect!

 10. Buna dimineata!
  Am si eu o situatie de genul: am imprumutat acum un an jumate pe cineva cu niste sume de bani (in 3 etepe), stabilind un termen de returnare (cam 6 luni). Persoana avea nevoie de ajutpr, iar la acea data aveam disponibil acele sume. am sus ca nu e o problema din moment ce o cunosteam de multa vreme si o stiam ca e o persoana integra si de incredere, cu atat mai mult cu cat mai avusesem astfel de relatii cu cu ea si nu au fost prbleme cu returnarea.
  Eu fiind inafara tarii, nu aveam cum sa ma intalnesc fata in fata cu persoana in cauza pentru ai inmana banii (in primele doua faze), astfel am facut cateva viramente si am stabilit prin mesaje termenul de returnare.
  La a treia suma ne-am intalnit personal si am facut un inscris semnat de ambele parti insa nu in fata notarului sau a unui avocat….
  Termenul de restituire a trecut de aroape un an si din suma totala de restituit, am primit doar 300 de euro. De 3 luni nu mai pot lua legatura cu acea persoana, nu raspunde la mesaje sau la telefon.
  Precizez ca nu au trecut inca 3 ani.
  Ce anume ma sfatuiti sa fac?

 11. Ce se poate face in situatia urmatoare: o avocata a imprumutat sume de bani de la mama mea aproximativ 6.000 euro, ea ne reprezenta intr-un litigiu cu statul – despagubiri pentru apartament cumparat pe legea 112/1995 si contract de vanzare cumparare cu Statul castigat pe fond, apel si recurs, urmat de proces de comparare de titluri, recurs pierdut la ICCJ, desi era autoritate de lucru judecat, evacuare, 4 ani pribegie, despagubiri de la Stat. Avocata a impprumutat sume de bani de la mama sub diferite pretexte, intre care a luat si bani ca sa plateasca taxe de timbru la judecatoria sector 5 pe care insa nu le-a mai platit si am pierdut din start actiunile desi era avocat delegat in acele dosare. Este o avocata cu un istoric incarcat, abia scapata de inchisoare in cazul Tom Baran, iar noi nu avem acte de imprumut, dar exista martori cand a luat banii de taxe de timbru si nu a mai platit la judecatorie, si a repetat figura, pentru ca in final sa dispara si sa nu ne mai raspunda la apeluri. Asa ne-a luat 6000 euro.

 12. Am dat nuste bani si am facut credit pt un tel iphone x si un laptop totul in vsloate de 1200 lire,jam mesaje cu javra care spine ca imi da totul inapoi dar su trecut 6 luni si s-a mutat sanu io dau de urma iar acum raapunde doar daca il amenit cu politia,ce sa fac domnule?ii stiu adresa din ro si numele complet,a mai fraierit si oe altii pe aici care vir dz fid martori in caz,e vreo sansa?

 13. Am dat niste bani si am facut credit pt un tel iphone x si un laptop totul in valoare de 1200 lire,jam mesaje tranferuri bancare cu javra care spune ca imi da totul inapoi dar au trecut 6 luni si s-a mutat sa nu ii dau de urma iar acum raspunde doar daca il amenit cu politia,ce sa fac domnule?ii stiu adresa din ro si numele complet,a mai fraierit si pe altii pe aici care vor sa fie martori in caz,e vreo sansa?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.