Recuperare Bani Imprumutati Fara Acte

Bani imprumutati fara acte de imprumut – ce trebuie sa cunoasca un creditor dar si ce riscuri are un debitor care nu vrea sa-i mai restituie.

Banii imprumutati fara sa existe un document justificativ de inmanare a acestor sume de bani comporta riscuri pentru amble parti.

Bani Imprumutati Fara Acte
Recuperarea banilor imprumutati fara acte

Pe de-o parte debitorul se poate “pricopsi” cu o plangere penala pentru inselaciune ( asta daca se intrunesc elementele constitutive) iar creditorul poate sa ramana cu paguba in conditiile in care nu reuseste sa faca dovada ca banii au fost remisi catre persoana care ar fi primit imprumutul.

Daca aveti bani imprumutati fara acte care sa doveadeasca acest lucru, vedeti mai jos ce puteti sa faceti pentru a-i putea recupera:

De esenta s-a retinut in practica, faptul ca nu se poate discuta despre un abuz de incredere daca in discutie intra o suma de bani:

In cazul unui imprumut, abuzul de incredere nu se poate savarsi decat in situatia unui contract de comodat (imprumut de folosinta), iar nu si pentru un imprumut de consumatie (mutuum), care priveste bunuri consumptibile, inclusiv sume de bani, pentru care se transmite o data cu bunurile si dreptul de proprietate asupra acestora, ceea ce determina, in cazul refuzului restituirii la scadenta a imprumutului nasterea unui litigiu civil.

Pot sa folosesc proba cu martori pentru a dovedi ca am dat bani imprumut?

Depinde cui, pentru ca daca ati dat banii imprumut unei persoane fizice atunci NU, vehement NU, orice va spune altceva ori nu stie ori este de rea credinta.

Cititi si:

In schimb daca banii au fost platiti pentru un serviciu se schimba situatia si atunci PUTETI PROBA PLATA FACUTA CHIAR SI CU MARTORI!

Articolul 309 din codul de procedura civila, explica :

Admisibilitatea probei cu martori:

(1) Proba cu martori este admisibilă în toate cazurile în care legea nu dispune altfel.

(2) Niciun act juridic nu poate fi dovedit cu martori, dacă valoarea obiectului său este mai mare de 250 lei.

Cu toate acestea, se poate face dovada cu martori, contra unui profesionist, a oricărui act juridic, indiferent de valoarea lui, dacă a fost făcut de acesta în exerciţiul activităţii sale profesionale, în afară de cazul în care legea specială cere probă scrisă.

Cum imi pot recupera banii daca i-am imprumutat fara a face contract de imprumut?

Un prim aspect ar fi acela ca puteti sa obtineti o marturisire a imprumutatului scrisa pe o foaie de hartie sau ATENTIE chiar si scrisa pe whatzap, site de socializare tip facebook sau chiar o marturisire indirecta.

MESAJELE TEXT va aduc banii inapoi.

De asemenea puteti pune la dispozitia judecatorului si inregistrari video sau audio cu cel care are sa va restituie suma de bani.

PONT JURIDIC: Atentie, probele se coroboreaza intre ele, adica se interpun se aduna si in cele din urma puteti obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa il obligati pe cel cel l-ati imprumutat sa va restituie banii.

Grija sa aveti si la termenul de prescriptie, sa nu fi trecut mai mult de 3 ani de zile de la data de la care imoprumutatul si-a luat obligatia sa va restituie sumele de bani.

Vizualizati si :

In ce forma ar trebui sa faceti contractul de imprumut, la avocat sau notar?

Ambele variante sunt la fel de bune, atat contractul atestat de catre avocat ca si contractul autentificat de catre notar pot fi puse direct in executare silita.

Daca totusi nu puteti sa faceti in niciun fel dovada aceasta ca ati dat banii respectivi si ca trebuie sa ii luati inapoi de la o anumita persoana, ramane in discutie si varianta plangerii penale pentru inselaciune.

Spunem inselaciune fiindca este clar ca daca banii nu vi-i mai restituie, acest lucru l-a urmarit de la bun inceput prezentandu-va situatia intr-un mod in care dvs. sa-i fi imprumutat banii fara contract.

In cele din urma sa aveti in vedere si faptul ca daca o persoana se imprumuta de o suma mare de bani si face anumite investitii la vedere pe care le puteti identifica, puteti solicita instantei de judecata sa-l oblige pe parat sa faca dovada de unde a avut acele sume de bani pentru investitie, procesul civil fiind guvernat inclusiv de catre prezumtii.

Prezumtiile sunt probe in procesul civil.

In orice caz fiecare imprumut reperzinta o operatiune juridica distincta cu situatiile ei particulare ce pot in cele din urma sa fie absolut diferite ca modalitate.

Este important sa discutati cu avocatul specializat in imprumuturi situatia dvs. si sa faceti impreuna o strategie prin care sa va puteti recupera banii imprumutati fara acte.

Av.DRD. CUCULIS ADRIAN

Sunteti intr-o situatie asemanatoare? Completati formularul de mai jos.

16 comments to “Recuperare Bani Imprumutati Fara Acte”
 1. Am scos un credit de la Provident Financial Romania IFN SA credit ce i l-am dat unei persoane cunoscute (persoana respectiva fiind agent de contracte la Provident) cu intelegereaca ea sa plateasca ratele in numele meu pana la lichidarea creditului din contract.Apatit cateva rate dupa care nu a mai platit. Creditul a fost facut inAprilie 2016 iar acum in 16 07 2019 am primit o notificare de la BEJ Sibiu prin care sant executat silit pna la plata intregului credit pe care l-am luat.Ce pot sa fac in aceasta situatie_Va multumesc.

  • Faptul ca imprumutul este luat pentru o alta persoana, nu inseamna ca nu avem obligatii. Puteti spre exemplu sa va intoarceti impotriva celei persoane in schimb pentru a va recupera prejudiciul. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Am dat banii unui prieten ca sa isi faca botezul care a avut loc in Spania-Madrid,unde noi am fost nasii de botez pentru fata lor,avem poze de la botez cu ei ,cu popa la biserica etc.

    • Mi-am împrumutat fosta prietenă cu suma de 10.000 lei(100.000 de milioane vechi) iar acum ea refuză să mi înapoieze banii ce pot face?
     Mentionez ca nu am nimic doveditor nici un act
     Va intreb daca merg la secția de poliție și depun pentru înșelăciune mă ajută cu ceva aceea declarație?

     • Buna ziua, ati putea sa ii faceti o plangere penala poate isi da seama de greseala si vi-l inapoiaza. De asemenea poate reusim impreuna sa construim un probatoriu prin care sa putem sa o determinam sa va restituie banii, in instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 2. Am scos un imprumut pe numele meu pe care i l-am dat unei cunostintecu intelegerea verbala sa plateasca lunar ratele in numele meu .imprumutul a fost facut la 1-04-2016.Azi 16-07 2019 am primit de la BEJ-Sibiu un dosar de executare silita pentru neplata creditului luat in valoare de 5437Ron.Ce pot sa fac in aceasta situatie.Va multumesc.

 3. Buna ziua as vrea sa ma ajutati cu un raspuns, am trimis bani din Spania an Italia prin Manygram, am chitantele, am anregistrari si sms an care recunoaste ca are sa ami dea bani dar ma amana, ce as putea face sa ami recuperez bani? Multumesc frumos astept un raspuns daca se poate.

 4. Buna ziua,

  In ianuarie, anul acesta am facut un imprumut in valoare de 50000 lei pentru fostul prieten. Acesta mi-a spus ca imi va plati cu rate anitcipate, estimand ca pana la sfarsitul anului imi va plati integral. In realitate, imi intarzie de fiecare data plata ratelor cu cca. 3 saptamani, nu mi-a platit niciodata mai mult decat minimum de plata. Nu am semnat niciun act doveditor, am doar dovada mesajelor si a banilor transferati in contul sau. Ce sanse de recuparare am, daca urmez procedura legala? Va multumesc anticipat.

   • Buna ziua am anprumutat un vecin cu niste bani cu acte cum se face si nu vrea sami dea an napoi am castigat procesul si la pus sami dea bani tot nu vrea ce e de facut .

    • Am dat unei persoane o sumă de bani pentru să-mi aducă o mașină din Austria un avans și nu am făcut nimic la mana doar o comandă pe WhatsApp formală pe firma respectivului in care scrie că i-am dat suma avans pentru plată a mașinii
     Ce pot face că nu știu dacă firma și numele lui sunt adevărate dar unde am făcut tranzacția erau camere de luat vedere într-o parcare de Kaufland
     Pot face o reclamație la poliție
     Sau ce pot face va rog

    • Am un proces civil cu o persoană care prin înșelăciune mi-a sustras copia de buletin pentru un credit cu semnătura privată și redactat ca mi-ar fii dat 15 000 de € cu martor fals .Ce șanse am in proces si ce cale sa urmez ?

 5. Am un proces civil cu o persoană care prin înșelăciune mi-a sustras copia de buletin pentru un credit cu semnătura privată și redactat ca mi-ar fii dat 15 000 de € cu martor fals .Ce șanse am in proces si ce cale sa urmez ?

  • O speta cu adevarat ciudata si interesanta insa cred ca daca se dovedeste falsul puteti ulterior sa-l chemati in judecata sau daca se dovedeste ca acea persoana a falsificat scierea sau semntura ii puteti cere daune in penal. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.