Terra Tourism Insolventa-Pagubitii, Cateva Sute De Persoane, Organizeaza Litigiu Colectiv Impotriva Agentiei De Turism Si A Statului-Avocat Cuculis

Terra Tourism Si Pagubitii Ramasi Fara Vacantele Platite-Avocat Cuculis

Nu bine s-a dat primul termen de judecata in dosarul Omnia, un alt faliment absolut rasunator, ca apare o noua teapa in turism, aproape la fel ca in trecut cand tepele la imobiliare erau la ordinea zilei.

Teapa Terra Tourism afecteaza cateva sute de persoane 500-600 si ridica prejudicii de zeci de mii de euro si vacante distruse.

Problema este ca in tot acest timp Statul a vegheat la “buna starea”turistilor, atat de bine, incat nici macar vestita polita de 50000 de dolari, pentru unii dintre turisti, nu era emisa la momentul achizitionarii vacantelor, in asa fel incat multi dintre cei tepuiti, sunt descoperiti fiind de altfel nevoiti fie sa apeleze la o plangere penala fie sa se inscrie la viitoarea masa credala in dosarul de insolventa, fie sa deschida ca si in cazul Omnia, un dosar de atragere a raspunderii statului prin Ministerul Turismului.

De ce este vinovat statul?

Imediat dupa Falimentul RASUNATOR al Omnia Turism, Ministerul a dat eficienta directivei europene de protejare a consumatorilor de servicii de turism, desi spunem noi prea tarziu, si a adus in peisajul romanesc Ordonanța nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice.

Ce prevedea ordonanta in luna septemrbie 2017 cand a intrat in vigoare, adica acum 9 luni de zile!?

2. Articolul 24 va avea următorul cuprins:

Art. 24. – Modificări (1)

(1) Agențiile de turism care își desfășoară activitatea pe teritoriul național și comercializează către consumatori persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora au obligația să asigure furnizarea serviciilor turistice sau rambursarea tuturor plăților efectuate de către sau pe seama turiștilor, în măsura în care respectivele servicii contractate nu sunt furnizate ca urmare a faptului că agenția de turism se află în dificultate financiară, definită conform dispozițiilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În cazul în care în contractul privind comercializarea pachetului de servicii turistice este inclus transportul de pasageri, agenția de turism asigură și garanții pentru repatrierea turiștilor.

(3) Sistemele de garantare a răspunderii agențiilor de turism pentru furnizarea serviciilor turistice către consumator sunt reprezentate de scrisori de garanție bancară, polițe de asigurare sau alte instrumente de garantare legal constituite, care pot funcționa distinct sau asociat.

(4) Garanția este efectivă și acoperă costurile previzibile în mod rezonabil, inclusiv costurile estimate ale repatrierii.

(5) Garanția se referă la valorile plăților efectuate de către sau pe seama turiștilor în legătură cu serviciile turistice, ținând cont de perioada scursă între avansurile plătite și plățile finale și finalizarea furnizării serviciilor.

(6) Suma asigurată și modalitatea de organizare și funcționare a sistemelor de garantare se stabilesc prin ordin comun emis de Ministerul Turismului și Autoritatea de Supraveghere Financiară.”

Art. 26. –

(1) Controlul respectării dispozițiilor prezentei ordonanțe se face de către compartimentul cu atribuții de control din cadrul Ministerului Turismului și de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

(2) În situația în care autoritățile publice prevăzute la alin. (1) sunt sesizate în același timp cu privire la nerespectarea prevederilor art. 24, precum și a prevederilor referitoare la respectarea condițiilor de acordare a licențelor, controlul va fi desfășurat doar de către compartimentul cu atribuții de control din cadrul Ministerului Turismului.

(3) Agențiile de turism au obligația de a transmite Ministerului Turismului o declarație ce va cuprinde informații referitoare la activitatea desfășurată.”

Va rog sa fiti atenti cu privire la cine trebuia sa faca acest control si mai ales ce trebuia sa faca autoritatea pentru turism in scopul prevenirii unor asemenea TEPE NATIONALE SUCCESIVE.

De aceea sustinem ca Ministerul Turismului se face vinovat pentru a doua oara de teapa pe care au luat-o consumatorii de turism.

av.drd. Cuculis

Update- Dosarul de insolventa TERRA TOURISM –

http://portal.just.ro/98/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9800000000049474&id_inst=98

1037/98/2018 Tribunalul Ialomita!

Problema juridica ce necesita programare? Click aici!

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.