Timbru de mediu 2013-2014 noi vesti din partea CJUE, posibilitate aproape confirmata ca toti cei care au platit timbru de mediu 2013-2014 sa il poata recupera in mod absolut.

TIMBRU DE MEDIU 2013  – 2014 CU UN timbru de mediuPAS SPRE A FI DESFIINTAT CA SI PREDECESOAREA TAXA DE POLUARE SI DE PRIMA INMATRICULARE.

Incepand cu anul 2013 toti cei care au avut de inmatriculat autoturisme sau au cumparat aututurisme deja inmatriculate in Romania dar nu au platit in trecut fostele forme ale birului cu nume pompos si efecte negative in economie, au fost nevoiti sa plateasca ceea ce reglementeaza si in prezent legea 9/2013 aparuta imediat dupa OUG 9/2012.

In esenta contribuabili au observat neregularitatile prin care statul incasa o taxa nu doar disproportionata dar si nejustificata in raport de caracteristicile fiecarui autoturism, astfel s-au indreptat cu sperante catre instantele de judecata din Romania. De-a lungul experientei cu timbru de mediu nu putine au fost instantele de Tribunal care au acceptat cererile si au dispus inmatricularea fara plata timbrului de mediu a contestatorilor ce au actionat in instanta statul prin Serviciul de Inamtriculari Auto iar in cazul celor care au platit aceasta taxa prin serviciile de Administratie Financiara in solidar cu Fondul de Mediu.

Numarul cauzelor castigate a crescut simtitor spre jumatatea anului 2013, astfel incat Tribunalul Sibiu, vazand ca aceasta lege ar putea fi iarasi discriminatorie si in contraditie cu deja cunoscutul art. 110 TFUE, a adresat o intrebare preliminara, exact ca si in cazul celorlalate forme ale acestui bir astfel formuandu-se pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Cauza C‑331/13, avand ca solutionare, raspunsul la intrebarea preliminara, daca acesata taxa (timbru de mediu) este sau nu in contradictie cu cerintele U.E.

Fundamental de inteles, este concluzia zdrobitoare a Avocatului General al Curtii care retine ca ”

Propunem, așadar, Curții să răspundă la întrebarea preliminară adresată de Tribunalul Sibiu după cum urmează:

„Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune unui regim național de impozitare a vehiculelor precum cel instituit prin articolele 4 și 12 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.”

Prin urmare, ne asteptam ca in viitorul extrem de apropiat, sa avem o decizie a Curtii de Justitie prin care sa asistam in reluare, doar ca o alta lege si aceea a  timbrului de mediu, la o desfiintare europeana a birului TIMBRU DE MEDIU si o restituire, evident doar in instanta si cu o cuveninta plangere prealabila, a tuturor taxelor cu aceasta titulatura, platite in perioada 2013-2014 si sa nu uitam de dobanzile aferente, ce pot fi fiscale sau legale.

In prezenta Tribunalele din tara, merg pe aceste concluzii ale avocatului general si pronunta zilnic solutii de admitere a cererilor de inmatriculare autoturisme fara timbru de mediu sau restituire a platilor facute sub acest nume, cu dobanzi legale sau fiscale.

Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii
www.indrumari-juridice.eu
BLOG – www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 0722.298.011

7 comments to “Timbru de mediu 2013-2014 noi vesti din partea CJUE, posibilitate aproape confirmata ca toti cei care au platit timbru de mediu 2013-2014 sa il poata recupera in mod absolut.”
 1. Buna ziua! Asi dori sa va intreb, cum se poate aplica o hotarire de intoarcere executare silita,unui cetatean roman care lucreaza de multi ani in Spania ,dar a carui adresa nu se cunoaste. Executarea trebuie sa fie facuta de o institutie a statului roman,care a fost obligat la plata unei sume cistigate de catre persoana din discutie in instatnta ,si aceata a executat silit instit, statului care nu a binevoit a achita datorie benevol,iar acum prin fel de fel de tertipuri a obtinut reintoarcerea exec. cu toate ca exista o hotarie judec. definitiva si irevoc. de care nu s-a tinut cont.Multumesc.

  • Buna ziua. Intoarcerea executarii se poate dispune in strainatate prin aceleasi mijloace, executori judecatoresti dupa recunoasterea hotararii in tara respectiva. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 2. Buna ziua, problema mea este urmatoarea: am cumparat o masina care a fost inmatriculata prima oara in aprilie 2008. Eu sunt al treilea propietar. Inainte de cumparare am verificat la ANAF sect.6 (la domiciliul vanzatorului) si am primit raspuns ca este o taxa platita dar nu se vede in sistem si pentru ce anume!!!! Am verificat si la primul propietar, cel care a inmatriculat masina (Autoklass center) si a spus ca nu si-au recuperat taxa si sigur e platita pentru ca atunci era obligatorie. DIn pacate, dupa cumparare, ANAF sect.2 (unde am eu domiciliul) imi raspunde ca nu-mi poate elibera adeverinta care sa ateste ca taxa nu a fost restituita pana nu vin eu cu o copie dupa dovada platii!!! Desi mi s-a parut o aberatie, am inceput sa caut dovada platii. Autoklass nu gaseste nicio copie dar nu-mi raspunde sigur daca au platit sau nu iar la politie inmatriculari mi se raspunde ca dosarele mai vechi de 5 ani sunt distruse. Deci, dupa 2 saptamani de cautari n-am rezolvat nimic. Va rog mult sa-mi spuneti ce optiuni am in acest moment.
  Multumesc mult.

  • Buna ziua, daca aceasta a fost inmatriculata in 2008, practic acum va pun sa platiti diferenta spre timbru de mediu. Puteti in mod cert sa ii dati in judecata fiind singura solutioe clara, eficienta, in acest moment, in afara platii. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 3. Va salut!
  In urmatoarea speta:
  Autoturismul este din anul 2009 cumparat din Romania din reprezentanta fara taxa platita fiind exceptata. exista vreo sansa de exceptare de la plata taxei in acest moment. ?
  Daca se poate cum pot lua legatura cu dvs. pt a putea colabora in aceasta situatie.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.