Volksbank pierde irevocabil primul proces de grup cu clienţii nemulţumiţi. Ce spune banca.

Economica titreaza mare!!

Tribunalul Bucureşti a respins recursul Volksbank într-un proces cu titularii a 315 credite luate de clienţi ai băncii. Instanţa de recurs a confirmat astfel o decizie anterioară a Judecătoriei Sectorului 2, prin care a fost dispusă eliminarea din contractele de credit a mai multor comisioane, printre care şi cel de risc.

Iată ce hotăra Judecătoria în urmă cu mai bine de un an:

Constată caracterul abuziv al următoarelor clauze din contracte:
– clauzele care instituie dreptul băncii să revizuiască rata dobânzii în cazul unor schimbări semnificative pe piaţa monetară
– clauzele care instituie comisionul de risc, redenumit, după caz, comision de administrare credit
– clauzele ce instituie următoarele comisioane, dacă sunt operante în contract: comisionul de administrare garanţii. comisionul de rezervă minimă obligatorie, comisionul monitorizare poliţe de asigurare
– clauzele ce stabilesc obligaţia împrumutatului de a încheia contractul de asigurare cu o societate de asigurări parteneră sau agreată de bancă şi dreptul băncii de a alege noua societate de asigurări care reînnoieşte poliţa
– următoarele clauze privind declararea scadenţei anticipate
– clauzele privind costurile suplimentare

Instanţa a dispus, pe lângă eliminarea clauzelor din contractele care le conţineau, şi restituirea sumelor încasate în temeiul lor de-a lungul timpului.

Cel mai mare impact în ratele lunare ale clienţilor a fost consituit de comisionul de risc – în unele cazuri peste 30% din nivelul ratei -, redenumit în comision de administrare după emiterea OUG 50/2010.

Dosarul în care Tribunalul a dat ieri soluţia irevocabilă a fost disjuns dintr-un altul mai mare, cu peste 1200 de clienţi nemulţumiţi deschis în 2010, şi trimis spre judecare la nivel de Judecătorie, în timp ce cealaltă parte a clienţilor a luat calea Tribunal – Curte de Apel – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi nu a primit încă o decizie definitivă.

Volksbank: Suntem departe de a avea o concluzie pe acest subiect

Solictaţi, reprezentanţii Volksbank au remis redacţiei ECONOMICA.NET următorul punct de vedere.

“Credem că nimeni nu este în măsură să facă aprecieri asupra unor decizii ale instanţelor, fie ele negative sau pozitive. Există atât sentinţe favorabile băncii, cât şi sentinţe ca cea în discuţie. Ceea ce ne face să credem că suntem încă departe de a avea o concluzie pe acest subiect.
Ca şi până acum, Volksbank respectă şi pune în aplicare toate deciziile instanţelor şi îşi asumă atât eşecurile, cât şi victoriile.”

Sursa : http://www.economica.net/volksbank-pierde-irevocabil-primul-proces-de-grup-cu-clientii-nemultumiti_72376.html

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
www.indrumari-juridice.ro/Cuculis_Blog
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial

2 comments to “Volksbank pierde irevocabil primul proces de grup cu clienţii nemulţumiţi. Ce spune banca.”
  1. domnule avocat am contactat un credit ipotecar la volksbank in anul 2007 in franci elvetieni cu dobanda fixa 4,25 si dae 6,25 pe 10 ani iar banca imi percepe comision de administrare si comision de risc in afara de dobanda. este normal sa-mi perceapa aceste comisioane atata timp cat eu am girat un imobil iar valoarea ramasa din credit este mult mai mica fata de valoarea imobilului la ora actuala?
    Va multumesc pt. raspuns anticipat

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.