Reabilitarea Judecatoreasca si Reabilitarea De Drept In Noul Cod Penal – Cum Pot Sa Ma Reabilitez – Model Cerere Reabilitare – Drept Penal Avocat Cuculis

Avocat Reabilitare – Drept Penal

Reabilitarea este o institutie de drept penal care are rolul de a inlatura , in anumite conditii expres prevazute de codul penal, consecintele condamnarii unei persoane care a savarsit o infractiune penala. Reabilitarea poate fi de drept sau judecatoreasca, aceasta din urma operand la cererea persoanei condamnate sau a mostenitorilor sai.

Mai pe scurt, reabilitarea inlatura decaderile, interdictiile si incapacitatile din hotararea de condamnare.

Avem doua tipuri de reabilitare: REABILITARE JUDECATOREASCA si REABILITARE DE DREPT.
Mai intai vorbim despre REABILITAREA JUDECATOREASCA. Asa cum intelegem si din denumirea pe care o poarta, aceasta se constata de catre instanta de judecata.
Intai, trebuie sa stim care sunt conditiile in care opereaza cererea de reabilitare judecatoreasca si instanta la care se depune aceasta cerere.
Sa incepem cu conditiile reabilitarii judecatoresti:
Conform articolului 137 Cod Penal litera a) se cere ca cel condamnat sa nu fi suferit o noua condamnare in termenul prevazut la articolul 135, respectiv:
a) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an până la 5 ani, după trecerea unui termen de 4 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

b) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani până la 10 ani, după trecerea unui termen de 5 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

c) în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate;

d) în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, după trecerea unui termen de 7 ani, la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoare.

Articolul 137, litera b) condamnatul isi asigura existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste , precum si in cazul in care are varsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
Articolul 137, litera c) condamnatul a avut o conduita buna;
Articolul 137, litera d) condamnatul a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Termenul de reabilitare judecatoreasca incepe sa curga de la data executarii sau considerarii ca executata a pedepsei principale (Excepție: grațierea conditionată: termenul de reabilitate curge de la data aplicării actului de grațiere, nu de la data împlinirii termenului de incercare)
In caz de condamnari succesive, termenul de reabilitare se calculează in raport de pedeapsa cea mai mare si curge de la data executarii ultimei pedepse

Insa, constatam ca pe langa termenul care se cere, trebuie rezolvata si problema referitoare la plata despagubirilor catre partea vatamata si cheltuielile avansate de catre stat , precum si dovada ca v-ati integrat in sociatate, in sensul existentei unui loc de munca si obtinerea unor venituri in mod licit.

In cazul neindeplinirii unei conditii, instanta poate dispune anularea reabilitarii.
Este posibila doar in cazul reabilitarii judecatoresti . Vorbim despre anularea reabilitarii atunci cand dupa acordarea acesteia se descopera ca persoana a suferit o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta, ducea la respingerea cererii de reabilitare .
Singura exceptie este aceea in care instanta cunostea ca exista o noua condamnarea, insa nu a luat-o in seama la acordarea reabilitarii.

La litera d) e vorba despre cheltuielile de judecata si restul despagubirilor, conditie obligatorie pentru acordarea reabilitarii. Dar, in cazul neindeplinirii acesteia fara a exista rea-credinta, se poate dispune reabilitarea.

Daca cererea a fost respinsa, se poate introduce o noua cerere, insa dupa o perioada calculata in functie de pedeapsa aplicata.. Daca persoana care ar beneficia de reabilitare decedeaza fara a o depune, aceasta poate fi depusa, insa cu conditia ca persoana beneficiara sa fi trait pana la implinirea termenului de reabilitare.

Acestea fiind spuse, trebuie sa va informez si cu privire la instanta la care se depune cererea de reabilitare. Aceasta se depune fie la instanta care a solutionat cauza in prima instanta, fie la instanta de acelasi grad in raza teritoriala a careia isi are domiciliul persoana in drept sa obtina reabilitarea. Insa, conform practicii si cu scopul de a fi cat mai eficient procesul este indicat ca sa fie introdusa cererea la instanta care a judecat cauza in fond si care are in arhiva toate datele cazului, inclusiv cele privind executarea pedepsei.

Mai jos, aveti un exemplu de cerere de reabilitare judecatoreasca:

Reabilitare judecatoreasca
DOMNULE PREŞEDINTE,

Subsemnatul(a) ………….., domiciliat(a) în …………, va rog sa dispuneti REABILITAREA MEA de condamnarea (sau condamnarile) pe care le-am suferit.
Motivele cererii:
In fapt,
Prin sentinta penala nr. ……… din ……….., a judecatoriei ………..si in baza art. ……, am fost condamnat la ………. inchisoare, fapta savarsita la data de …………
Pedeapsa am executat-o in perioada …………….

Doresc sa precizez ca de la data executarii si pana in prezent nu am suferit o noua condamnare, respectand articolul 135 Cod Penal in ceea ce priveste intervalul de timp si de asemenea doresc sa preciez ca in aceasta perioada mi-am asigurat existenta prin mijloace licite, respectiv prin existenta unul loc de munca si obtinerea unor venituri licite fiind incadrat in munca la societatea X si am locuit efectiv in orasul Y precum si primirea unor venituri licite, am avut o buna conduita si am achitat in ntregime despagubirile civile si cheltuielile judiciare la plata carora am fost obligat..

In drept,
Imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 137 C. pen. şi art. 494 – art. 498 C. proc. pen.
Dovada cererii o fac cu urmatoarele acte pe care le anexez prezentei cereri : copia legalizata a hotararii de condamnare , biletul de liberare din penitenciar, adeverinta nr. ……. din ………., eliberata de unitatea la care am lucrat de la executarea pedepsei pana in prezent, chitanta de achitare a despagubirilor civile si a cheltuielilor judiciare, precum si o caracterizare din partea unitatii la care lucrez, din care rezulta ca am avut o un comportament adecvat.
De asemenea, pentru dovedirea comportamentului meu in societate, doresc sa fie audiat martorul Z.
In vederea judecarii cererii, va rog sa dispuneti atasarea dosarul nr. ………, in care s-a pronuntat hotararea prin care am fost condamnat.

Data, Semnatura,

DOMNULUI PREŞEDINTE AL JUDECATORIEI ……………

Si cam atat despre REABILITAREA JUDECATOREASCA

Acuma sa vorbim in cateva cuvinte si despre REABILITAREA DE DREPT
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.

Reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.
Asadar, aceasta intervine doar in temeiul legii si este obligatorie indeplinirea a trei conditii. Acestea trebuie sa fie indeplinite cumulativ.
1. Persoana in cauza sa fi fost condamnata la pedeapsa amenzii sau la pedeapsa inchisorii de pana la 1 an
2. Sa se fi împlinit termenul de reabilitare de 3 ani

3. In termenul de reabilitare sa nu se fi comis o noua infractiune,

Conform articolului 134 COD PENAL.
Daca s-a savarsit o noua infractiune in acest termen, nu mai opereaza reabilitarea de drept, numai cea judecatoreasca.

Asa cum este prevazut in articolul 134 Cod Penal, se face distinctie intre reabilitarea persoanei fizice si reabilitarea persoanei juridice.
In ceea ce priveste reabilitarea persoanei juridice, aceasta are loc de drept daca: “dacă în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, după caz, pedeapsa complementară, a fost executată sau considerată ca executată şi persoana juridică nu a mai săvârşit nicio altă infracţiune.”

http://portal.just.ro/SitePages/acasa.aspx

avocat@indrumari-juridice.eu

13 Comments
 1. D-le avocat,fratele meu are un dosar penal care a fost judecat la fond si la curtea de apel,insa ar vrea sa faca recurs in casatie la ICCJ Bucuresti ,se poate cu avocat din oficiu si nu ales? Va multumesc. !

 2. Buna ziua domnule avocat,am avut si eu de executat o pedeapsa de 4,8 ani de inchisioare,condamnare din 12-01-2011,am executat 3 ani si 11 luni si apoi am fost eliberat conditionat in data de 04-11-2014,cand pot indeplini conditiile de reabilitare judecatoreasca si cand pot indeplini conditiile de reabilitare de drept

 3. Domnule Avovat cu 1 an cu executare transformat in 3 ani cu suspendare pentru conducerea cu alcol ramasa definitiva din data 28-06-2014 am facut scoala din nou dupa 1 an de la definitiva si am luat permisu dar au trecut 3 ani si 3 luni si am scos cazieru si nu sa sters .Ce e de facut cum sa procedez?

 4. Buna
  Am fost condamnat la 1 an si 4 luni de inchisoare prin suspendarea ei la 3 ani si 4 luni termen de incercare !
  Cand se sterge din cazier sau trebuie sa fac undeva cerere
  Sentinta definitiva 09.01.2014
  Multumesc

 5. Buna ziua,
  Am primit in anul 2013 ,3 ani cu suspendare si trebuie sa merg 8 ani la Probatiune(2021).Problema mea este ca in tot acest timp am lucrat pe vas de croaziera,nu m a afectat situatia dar acum as dori sa lucrez acasa si din pacate
  cazierul meu nu este curat,nu ma angajeaza nimeni.Exista vreo posibilitate sa fac o cerere la judecatorie pt reabilitare inainte de incheierea
  termenului de incercare???mi am platit cheltuielile de judecata si prejudiciul in urma cu 3 ani.am contracte de munca la cea mai mare companie de vapoare din lume si evaluari extraordinare dupa fiecare contract,va rog sa ma indrumati pt ca eu m am gandit sa merg personal sa fac o cerere de reabilitare,este o ideea buna sau ma afecteaza deorece este inainte de 2021.Va multumesc

 6. Bună ziua, in 2015 am primit o condamnare de 1 an și 4 luni cu suspendare și termen de încercare de 3 ani și 4 luni cu începere de la 28.10.2911. Îmi puteți spune, vă rog, când intervine reabilitarea de drept sau cu alte cuvinte când nu mai apare înscris în cazier judiciar?
  Mulțumesc anticipat.

 7. Bună ziua domnule avocat, am executat o pedeapsa de 7 dintre care am făcut 5 ani zi la zi, și as dori sa știu termenul în care îmi pot face reabilitarea, fiind eliberat din data de 30 04 2013, va mulțumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *