Potrivit Ordonantei guvernamentale nr.6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, intrata in vigoare la data de 8 august 2019, pot beneficia de anularea dobanzilor si penalitatilor la datoriile catre ANAF contribuabili care la data de 31 decembrie 2018 au obligatii bugetare principale restante sub 1 milion lei, respectiv persoane juridice, persoane fizice sau entitati fara personalitate juridica precum si contribuabili care au obligatii bugetare principale restante la data de 31 decembrie 2018 de 1 milion lei sau mai mari, respectiv persoane fizice, entitati fara personalitate juridica, unitati administrativ-teritoriale ori institutii publice.
Pentru debitorii ale caror obligatii fiscale sunt sub un million de lei se pot anula accesoriile aferente obligatiilor bugetare principale datorate si restante la 31 decembrie 2018.
Anularea accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale declarate suplimentar de debitor prin declartie rectificativa cu scadenta anterioara datei de 31 decembrie 2019 se realizeaza in urmatoarele conditii: – declaratia rectificativa sa fie depusa pana la 15 decembrie 2018, obligatia din declaratia rectificativa sa fie stinsa pana la data de 15 decembrie 2019, depunerea tuturor declaratiilor fiscale si depunerea cererii de anulare a accesoriilor pana la aceeasi data de 15 decembrie 2019.
Anularea tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale cu termene de plata pana pe data de 31 decembrie 2019, se va face cu obligativitatea depunerii cererii in 90 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere precum si diferentele de obligatii principale sa fie achitate in termenul de plata stabilit prin decizia de impunere.
Pentru debitori care au datorii mai mari de un million de lei, exista un termen de sase luni in care debitorul poate opta pentru restructurarea financiara.
Restructurarea poate fi constituita din una sau mai multe masuri , si anume: plata esalonata a obligatiilor bugetare, conversia in actiuni a obligatiilor bugetare, stingerea obligatiilor bugetare prin darea in plata a unor bunuri imobile ale debitorului sau anularea unor obligatii bugetare principale in proportie de maxim 50% din totalul acestora, in functie de capacitatea financiara de plata a fiecarui debitor.
Conditiile privind plata obligatiile bugetare restante presupun ca pana la 15 decembrie 2019, debitorul sa achite obligatiile bugetare cu termen de plata intre 1 ianuarie-15 decembrie 2019, obligatiile bugetare principale si accesorii reprezentand ajutor de stat recuperat, obligatiile stabilite de alte organe, precum si amenzile transmise spre recuperare ANAF,dupa notificarea ANAF privind intentia de restructurare.
Un alt element principal este faptul ca, in primul an debitorul trebuie sa achite obligatiile bugetare scadente in perioada 1 decembrie 2019 si data comunicarii deciziei de inlesnire la plata. In al doilea an, debitorul trebuie sa achite cel putin 10% din cuantumul obligatiilor bugetare, si din al treilea an si pana la finalizarea inlesnirii de plata, debitorul trebuie sa achite restul obligatiilor bugetare care fac obiectul facilitatilor, intr-un termen de maxim 10 ani si plata obligatiilor curente pe anul 2019.
In toata aceasta perioada de esalonari , se suspenda executarea silita.
Facilitatile mentionate isi vor mentine valabilitatea si in cazul desfintarii actului administrativ-fiscal prin care au fost stabilite obligatiile bugetare pentru care au fost stabilite obligatiile bugetare si au fost acordate facilitatiile in procedura de solutionare a contestatiei.
Daca organul fiscal nu vrea sau se opune anularii debitelor pot fi invocate masurile de amnistie fiscala direct in instanta.
Capitalismul apară pe capitaliștii bogații care nu își plătesc dările. Cu aceste dări se puteau cumpăra aparate CT și RMN la spitalele de stat care ar fi redus la o zecime timpii de așteptare. Insa aceste dări au rămas în buzunarele capitaliștilor care nu și-au plătit darile. Să ne trăiască!
In urma unui control mi sa imputat tva in valoare de 100.000 mii leí si dobanzi de nedeclarare in valoare de 70.000 mii leí. Aceste dobanzii de nedeclarare tva se pot anula daca se achita debitul
Am la anaf, peste 6500ron,datorie,cu dobanzi si alte penalitati,ca persoana fizica. Ma poate ajuta cineva saajung la 0,contra cost desigur, platind doar ce am avut clar de plata?
Sau este deranjul prea mare pentru o suma asa mica?
Pai care este motivul contestarii sumei?