Ati Primit O Somatie De Evacuare?Cum Se Suspenda Executarea Silita Prin Evacuare In Caz De Abuz?

Evacuarea-Procedura Prin Care Debitorul Este Scos Din Fostul Imobil In Baza Procesului Verbal De Adjudecare Si A Actului De Adjudecare-Avocat Cuculis

Evacuarea Poate Fi Blocata Iar Efectele EI Pot Fi Anulate- Somatie De Evacuare Anulata

Procedura de predare silita a imobilelor in caz de executare silita, se realizeaza de regula de catre executor in baza actului de adjudeare, emis dupa ce imobilul a fost vandut la licitatie.

Evacuarile se fac in anumite termene si nu oricand in decursul anului de aceea este important ca atunci cand aveti suspiciuni cu privire la legalitatea unei executari silite sa o supuneti controlului instantei de judecata.

De exemplu daca in timpul unui proces, debitorul nu a folosit procedura de suspendare a executarii silite si s-a vandut acel bun imobil, acest lucru nu inseamna ca respectiva contestatie la executare ramane far obiect, ci cererea de chemare in judeata merge mai departe si daca instanta anuleaza executarea va anulta TOATE actele emise ilegal sau abuziv.

De cele mai multe ori debitorii nu stiu ca au dreptul sa conteste procedura de evacuare/predare silita a imobilelor, crezand ca daca au ajuns in acest punct nu se mai poate face nimic.

Spre exemplu daca este pus in executare silita un contract cu banca, executarea silita ar putea fi ilegala, in conditiile in care s-ar constata ca oricare clauza de cost din contract este abuziva.

Art. 897 din codul de procedura civila, este regula in baza careia se executa silit imobiliar prin evacuare- astfel 

(1) ├Än vederea execut─ârii silite a obliga┼úiei prev─âzute la art. 896, executorul judec─âtoresc se va deplasa la fa┼úa locului, va soma pe debitor s─â p─âr─âseasc─â de ├«ndat─â imobilul, iar ├«n caz de ├«mpotrivire, ├«l va evacua din imobilul respectiv pe debitor ├«mpreun─â cu toate persoanele care ocup─â imobilul ├«n fapt ori f─âr─â niciun titlu opozabil creditorului, cu sau f─âr─â ajutorul for┼úei publice, dup─â caz, pun├ónd pe creditor ├«n drepturile sale.

(2) C├ónd debitorul lipse┼čte sau refuz─â s─â deschid─â u┼čile, executorul va fi ├«nso┼úit de agen┼úi ai for┼úei publice ori reprezentan┼úi ai jandarmeriei, dup─â caz.

(3) Dup─â deschiderea u┼čilor imobilului, prezen┼úa celor men┼úiona┼úi la alin. (2) va putea fi suplinit─â de 2 martori asisten┼úi.

(4) Executarea ├«n modalitatea pred─ârii silite imobiliare va putea continua ├«n ziua ├«nceperii sale chiar dup─â ora 20,00, precum ┼či ├«n zilele urm─âtoare, inclusiv ├«n cele nelucr─âtoare, dac─â nu s-a finalizat din cauza unei opuneri la executare din partea debitorului ori a altei persoane sau dac─â opera┼úiunile ce trebuie efectuate pentru finalizarea execut─ârii silite nu s-au putut realiza p├ón─â la ora 20,00.

Spre exemplu daca primiti o incheiere de incuviintare a executarii precum acesta prezentanta mai jos, trebuie sa stiti ca puteti sa suspendati procedura de executare silita prin evacuare, asta fie daca aveti un dosar de contestatie la executare silita pornit fie daca NU stiati ca executarea era pornita impotriva dvs.(lipsa comunicare acte de executare, ascuderea lor, etc).

Alaturi de incheierea de incuviintare a executarii silite veti primi si acte precum – somatie de evacuare de 8 ZILE- proces verbal de cheltueili de executare si incuviintarea de mai sus.

 

Exemple de suspendare a executarii silite prin predarea imobilului

Dosar: 17163/302/2018

Belea Valentin Valeriu la SCA Cuculis&Asociatii Contestator
Sandu Cristian Intimat
Belea Niculina SCA Cuculis&Asociatii Contestator

 

┼×edin┼úe

23.08.2018
Ora estimata: 09:00
Complet: C 8 civil 2018
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea. Suspendă provizoriu executarea silită ce face obiectul dosarului de executare nr.42/2018 al B.E.J.A. AD REM, pană la soluţionarea cererii de suspendare a executării ce face obiectul contestaţiei la executare din prezenta cauză.

F─âr─â cale de atac. Pronun┼úat─â ├«n ┼čedin┼ú─â public─â azi, 23.08.2018.
Document: ├Äncheiere final─â (dezinvestire)    23.08.2018

http://portal.just.ro/302/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=30200000000359140&id_inst=302

Asadar,ce motive pot fi invocate in cadrul procedurii de evacuare in asa fel incat sa fie blocata executarea silita prin evacuare?

 1. Depinde cand este facuta executarea silita. Astfel, nicio evacuare nu poate sa fie dusa la bun sfarsit si nici inceputa, in conditiile in care nu respecta dispozitiile de mai jos – Termen de executare(1) Nicio evacuare din imobilele cu destina┼úie de locuin┼ú─â nu poate fi f─âcut─â de la data de 1 decembrie ┼či p├ón─â la data de 1 martie a anului urm─âtor, dec├ót dac─â creditorul face dovada c─â, ├«n sensul dispozi┼úiilor legisla┼úiei locative, el ┼či familia sa nu au la dispozi┼úie o locuin┼ú─â corespunz─âtoare ori c─â debitorul ┼či familia sa au o alt─â locuin┼ú─â corespunz─âtoare ├«n care s-ar putea muta de ├«ndat─â.

  Astfel, executorii pot face abuzuri alaturi de creditori, intodeauna verificati daca intervalul in care se face executarea este corect.

 2. Daca aveti o contestatie la executare pe rolul instantei, prin care incercati sa anulati toata executarea silita, puteti obtine limitarea si suspendarea efectelor executarii prin evacuare si astfel sa suspendati evacuarea pana la judecarea procesului de contestatie la executare.

Nota: daca executarea silita va fi anulata, atuci bunul va reintra in patrimoniul debitorului executat silit.

3. Ati primit direct actele de evacuare din imobil fara sa fi stiut de vanzarea imobilului dvs. ? atunci iarasi   evacuarea este ilegala si o puteti in prima faza suspenda si mai apoi desfinta fiindca procedura de citare a dvs. nu a fost respectat si vi s-a incalcat dreptul la aparare.

4.  Daca atunci cand ati primit actele de executare silita de evacuare, printe ele nu se afla si o somatie prin care sa fi se arate ca trebuie sa parasiti imobilul in 8 zile, atunci executarea prin evacuare este NULA.

5. Daca sunteti executat silit de catre banca sau ifn,recuperator de creante, nu uitati ca inca de la primele acte de executare silita trebuie sa verificati daca aveti suspiciuni, daca acele acte sunt ilegale sau nu.

 

 

11 comments to “Ati Primit O Somatie De Evacuare?Cum Se Suspenda Executarea Silita Prin Evacuare In Caz De Abuz?”
   • Pt a desface o intretinere batrana in care sau format niste acte la notar este nevoie sa se ajunga la tribunal ..Va multumesc

   • Bun─â seara! V─â rog frumos…am fost evacuat─â ├«n anul 2018 dintr-o locui╚Ť─â de serviciu (cfr marf─â) din st.cfr Coste┼čti-Arge┼č.Dup─â ce am investit cu repara╚Ťii ┼či utilit─â╚Ťi peste 7mii euroam stat 10 ani!…executorul mi -a trecut toate investi╚Ťiile f─âcute…mai pot face CONTESTA╚ÜIE ?!…

 1. Buna seara,societatea pe care o administrez a avut contract de inchiriere din aprilie 2020,pe o perioada de trei ani respectiv pana in data de 01.05.2023.Am platit chiria la timp dar in data de 15.09.2020,propietara imobilului la vandut fiului sau caruia ia facut o noua societate comerciala.Acesta ma dat in judecata pentru evacuare si a castigat in prima instanta care este executorie dar am facut apel.In aceste conditii executorul judecatoresc trebuie sa mai obtina incuvintarea instantei ? sau trebuie sami trimita numai somatia sau notificarea.Este vorba de un hotel cu 35 de camere care lam avut inchiriat de 14 ani si inca il folosesc.Intrebarea este urmatoare : 1;cum pot obtine suspendarea evacuarii pana la judecarea apelului ? 2 ;Desi noi vrem sa ne mutam cu toate bunurile mobile,obiecte de inventar,mijloace fixe si bunurile personale pentru ca noi detinem acest hotel de 14 ani si sunt multe dar noul proprietar nu ne lasa sa le ridicam.

  Va rog din tot sufletul un raspuns.
  Telefonul meu este 0733422422 daca ma puteti ajuta.

  Cu stima, Ion Fugaru

 2. Buna seara, am o contestatie la executare in curs contra Kruk si o suspendare la executare cu hotărâre judecatoreasca din data de 22 decembrie 2021, pana la solutionarea contestatiei cu termen pe 4 aprilie 2022 , astazi am primit o instiintare de la un alt executor cu forme de executare impotriva mea si cu somatie de evacuare a imobilului, ce pot face in acest moment? Chiar trebuie sa- mi iau lucrurile si sa plec din casa chiar daca procedura de executare este suspendata , actul de adjudecare fiind eliberat ca drept rezultat din executarea care acum este suspendata .
  Este legal ca totusi sa primesc o somatie de executare de la alt executor cu incheiere de sedinta cu nr. altui dosar? Fara sa se ia in considerare suspendarea executarii pana la solutionarea contestatiei , care este impotriva procesului verbal de licitatie si al actului de adjudecare . ? Ce trebuie sa fac acum? Va multumesc anticipat pentru raspuns .

 3. Ma numesc Jugariu Viorel , sunt din Suceava si executorul mi-a dat termen de evacuare a casei (locuinta de familie ) martie , cu toate ca am o contestatie la executare aflata pe rolul instantei si pentru care ninca nu s-a dat pronuntarea. Va rog sa-mi spuneti care este calea de urmat deoarece evacuarea silita este foarte aproape. Va multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.