Drept maritim: Reprezentare în litigii legate de transportul maritim și activitățile portuare

Litigii Maritime – Dreptul Maritim Si Avocatura Maritima In Litigii Legate De Nave

Dreptul maritim cunoaste o serie larga de elemente obiective si se poate regasi intr-o multitudine de domenii ale vietii maritime. Fara a considera ca este o expunere exhaustiva avand in vedere cat de vast este dreptul maritim si cat de multe elemente imbraca, atunci cand vorbim despre un avocat specializat in drept maritim sau despre litgii de natura maritima, ele pot fi incadrate in :

  • litigii maritime referitoare la dreptul concurentei;
  • litigii maritime referitoare la contractele comerciale;
  • infractiuni de drept maritim;
  • contraventii de drept maritim;
  • litigii referitoare la transporturile pe apa;
  • sechestre asiguratorii ale navelor maritime;
  • dosare penale in legatura cu navele maritime.

Avand in vedere aceasta scurta descriere si care asa cum am spus nu este exhaustiva, dreptul maritim inglobeaza in principal tot ceea ce se intampla cu o nava de la inmatricularea ei si continuandu-se cu exploatarea navei, acostarea navei dar si cu privire la echipajul navei.

Tinand cont de acest lucru este important ca atunci cand va adresati unui avocat de drept maritim,specializat in spete pe zona acestei arii de pratica, sa va asigurati ca explicati toate elementele cazului dvs.

Unele spete cum sunt cele referitoare la exploatarea navelor in relatiile cu partenerii de afaceri, au profunde legaturi comerciale si atunci aria de expertiza poate fi inglobata in sfera de practica a unui singur avocat sau din contra, echipa multidisciplinara care pe de-o parte analizeaza partea comerciala si pe de alta parte dreptul maritim.

Sa incepem!

Aveti un litigiu in legatura cu dreptul maritim? Completati formularul de mai jos:

Ce este dreptul maritim?

Din nefericire desi avem un master plan pe zona maritima, in Romania NU exista un cod maritim, asa cum exista codificarea altor domenii mari.

Dreptul maritim trebuie sa fie inteles si prin prisma transportului maritim , a infractiunilor ce pot fi savarsite la bordul navelor si in legatura cu navele dar si orice alt element ce tine de nave cum ar fi posibile secehstre.

Master plan-ul general de transport in Romania a fost aprobat prin Hotararea de guvern 666/2016 pentru aprobarea documentului strategic master plan general de transport si unde printre altele, Romania si-a propus o abordare centralizata a subiectului maritim.

Desi dreptul maritim nu este definit ca atare, el cuprinde toata legislatia in materie maritima, plecand de la legislatia din materie penala coroborata cu codul penal si codul de procedura penala si mergand in extrema cealalta a codului civil cu elemente de drept comercial si de procedura civila in materie de executare silita a navelor si orice tine de navele maritime.

Convenții internaționale și legislația națională in drept maritim – Avocat drept maritim

Convenția ONU privind Dreptul Mării este cel mai important act normativ ce reglementeaza limitele teritoriale ale marilor, ce se intampla in caz de litigii , cele 12 mile in marea teritoriala, practic avem de-a face cu cel mai complex instrument in materie legislativa internationala maritima si organizatorica.

Sigur ca si conventia ONU referitoare la dreptul marii este esentiala atunci cand se discuta despre limitele teritoariale si litgiile ce pot sa apara in marea internationala zona libera sau in limitele tarilor.

Explică principalele convenții internaționale (cum ar fi Convenția de la Hamburg, etc.) și legislația națională aplicabilă în cazurile maritime.

Convenția ONU in legatura cu dreptul marii , stabilește, dupa cum urmeaza:

  • ce regim juridic comporta diferitele părți ale oceanelor, inclusiv:
    • marea teritorială*;
    • zona limitrofă*;
    • zona economică exclusivă*;
    • platforma continentală*;
    • marea liberă* și
    • zona internațională a fundului mării („Zona”) dincolo de limitele jurisdicției naționale;
    • împreună cu drepturile și obligațiile respective pentru toate țările;
  • drepturile și obligațiile țărilor de coastă cu privire la înființarea și gestionarea apelor aflate sub suveranitatea sau jurisdicția lor:
    • marea teritorială (până la 12 mile marine de la liniile de bază stabilite);
    • zona limitrofă (până la 24 de mile marine de la liniile de bază stabilite);
    • zonele economice exclusive (până la 200 de mile marine de la liniile de bază stabilite și de la platforma continentală);
  • drepturile și obligațiile altor țări (inclusiv țările fără ieșire la mare și cele dezavantajate din punct de vedere geografic) în aceste zone;
  • libertățile mării libere pentru toate țările (inclusiv țările fără ieșire la mare), inclusiv:
    • navigația și survolul;
    • instalarea de cabluri și conducte submarine;
    • construcția de insule și instalații artificiale;
    • pescuitul și cercetarea științifică;
  • sarcinile țărilor de pavilion;
  • norme privind conservarea și gestionarea resurselor vii ale mărilor, inclusiv în ceea ce privește cooperarea pentru gestionarea și exploatarea stocurilor comune de pește;
  • regulile de exploatare a resurselor minerale ale fundului mării din zonă, inclusiv instituirea Autorității Internaționale pentru Fundul Mărilor și Oceanelor care reglementează și autorizează explorarea și mineritul de pe fundul mării, colectează și distribuie redevențe;
  • responsabilitățile țărilor riverane mărilor închise sau semiînchise*;
  • normele privind protecția și conservarea mediului marin, inclusiv cerințele de efectuare a evaluării impactului și a cerințelor asupra țărilor în ceea ce privește prevenirea și controlul poluării marine și răspunderea lor pentru nerespectarea acestora;
  • reguli pentru desfășurarea cercetării științifice marine;
  • norme privind consolidarea capacităților și transferul tehnologiilor marine;
  • un mecanism obligatoriu de soluționare a litigiilorlitigiile pot fi prezentate Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării, Curții Internaționale de Justiție sau arbitrajului. Tribunalul deține jurisdicție exclusivă în ceea ce privesc litigiile miniere ale fundului mărilor adânci.

Un alt act important este CONVENŢIA din 1978 Naţiunilor Unite privind transportul de mărfuri pe mare, 1978*) si de aici rezida practic si legislatia de baza in ceea ce priveste posibilele litigi ce pot sa apara in legatura cu transporturile maritime.

Desi aplicabil intre state si pe alocuri cu excluderea navlosirii, conventia de la Hamburg isi gaseste aplicabilitatea in ceea ce priveste regulile de transport pe mare.

In materia de legislatia interna, asa cum am precizat si mai sus, este important sa intelegem in clar unde este problema si daca este una de natura penala, civila sau contraventionala ori comerciala.

Litigii legate de transportul maritim

Procedura De Judecata Intr-un Tribunal International Sau National

Reprezentarea în instanțe și arbitraj maritim

Spre exemplu, conventia de la HAMBURG, regelementeaza intre state conditii clare de judecata in cazul in care in urma transporturilor apar litigii:

Astfel, reclamantul poate, la opţiunea sa, sa înainteze o acţiune în faţa unui tribunal care este competent în conformitate cu legea statului în care este situat şi sub jurisdicţia căruia se afla unul dintre locurile următoare:

a) sediul pîrîtului sau, în lipsa, domiciliul sau obişnuit; sau

b) locul unde s-a încheiat contractul, cu condiţia ca pîrîtul să aibă acolo sediul, o sucursala sau o agenţie prin care s-a încheiat contractul; sau

c) portul de încărcare sau portul de descărcare; saud) orice alt loc desemnat în acest scop în contractul de transport maritim.

Procedura De Arbitraj In Cazul Litigiilor Maritime – Drept Maritim

Procedura de arbitraj poate fi deschisa la opţiunea reclamantului, într-unul din următoarele locuri:

a) un loc într-un stat pe teritoriul căruia este situat:

i) sediul pîrîtului sau, în lipsa, domiciliul sau obişnuit; sau

îi) locul unde s-a încheiat contractul, cu condiţia ca pîrîtul să aibă acolo un sediu, o sucursala sau o agenţie prin care s-a încheiat contractul; sau

iii) portul de încărcare sau portul de descărcare; sau

b) orice loc desemnat în acest scop în clauza de arbitraj sau pact compromisoriu.

Cititi si :

Tipuri de litigii maritime

Litigiile maritime pot fi reprezentate de o variata paleta de situatii. Plecand de la contractele de transport marfa pe zona maritima si continuandu-se cu conflicte de munca in cadrul navelor sau comiterea de infractiuni in cadrul navelor maritime.

Infractiuni Maritime – Mi S-a Deschis Un Dosar Penal Pe Legislatia Maritima, Ce Fac?

LEGE nr. 191 din 13 mai 2003 privind infracţiunile la regimul transportului naval este actul normativ care inglobeaza practic infractiunile la regimul naval.

Ca discutam despre conducerea unei nave sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor interzise cat si predarea unei nave catre o asemenea persoana ori lipsa brevetului, toate sunt infractiuni si atunci cand suntetei depistati intr-o asemenea situatie, se deschide in mod direct un dosar de urmarire penala.

Stiati ca fapta de a dormi, in unele situatii maritime, echivaleaza cu INCHISOAREA?

Articolul 8 legea 191/2003

(1)Fapta de a dormi în timpul serviciului de cart sau de gardă, dacă prin aceasta s-ar fi putut întrerupe navigaţia ori pune în pericol siguranţa navei, a încărcăturii sau a echipajului, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2)Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a avut ca urmare un accident de navigaţie ce a produs consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.

Insubordonarea sau parasiea navei aflate in pericol ori elemente de tin de folosirea steagului sub pavilion in mod nelegal sunt alte infractiuni regelementate de catre lege.

Astfel, doar un avocat specializat in drept maritim poate sa imbine cunoasterea dreptului penal cu cel maritim si cu particularitatile din cadrul acestuia.

Trebuie de asemenea sa avem in vedere si contraventiile in materie maritima ce sunt stabilite de catre HOTĂRÂRE nr. 876 din 1 august 2007 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul transporturilor navale iar aici se aplica regimul juridic general al contraventiilor, fiecare proces verbal pe care il primiti putand sa fie contestat in instanta de judecata competenta.


Litigii portuare – Drept Maritim

Litigiile portuare pot fi de mai multe feluri. Fie ca vorbim despre darea acordului de ridicare al ancorei si parasirea navei din port sau de litigiile ce pot sa apara pe o anumita nava si pe incarcatura ei ori sechestrul ce poate fi dispus de catre o autoritate din Romania asupra unei nave cu pavilion roman sau chiar strain asta fie din ordinul unei autoritati de urmarire penala sau chiar in baza unor ordine ce deriva din litigii civile.

Astfel, stim cu totii ca blocarea unei nave in port implica costuri majore pentru proprietarul navei si inconveninente pentru personalul navei care este obligat sa ramana pe loc, neputand parasi nava in port.

De asemenea sechestrarea navei are exact aceleasi repercusiuni.

Lipsa platii taxelor portuare si ele la randul lor atrage sanctiuni asemnatoare.

Toate acestea sunt de natura sa blochezea activitatea firmei ce detine nava si in mod evident sa produca prejudicii insemnate.

Pentru fiecare dintre situatii de mai sus, exista si parghii de contracarare.

Important este sa stiti ca aveti drepturi si le puteti uzita.


Răspunderea și asigurările maritime – Avocat Drept Maritim

Raspunderea transportatorului maritim este data de integritatea marfurilor pe care le transporta si in mod evident trebuie sa raspunda pentru ele.

De asemenea, acelasi transportator este resonsabil si pentru integritatea vasului dar si pentru siguranta pasagerilor si pentru siguranta echipajului si a celoralalti participanti la traficul naval.

In linii mari putem sa spune ca raspunderea dar si obligatiile ce deriva din exploatarea unei nave dar si raspunderea pentru ceilalti din jur, desi sunt pe ape , porturi, sunt identice cu obligatiile ce deriva din exploatarea unui autovehicul pe drumurile publice.

Astfel, asigurarea maritima poate presupune asigurarea pentru:

  • pierderea totala a navei;
  • pierderile si avariile suportate de nava;
  • contributia la cheltuieli pentru avaria comuna si salvare;
  • raspunderea pentru accidente cu alte nave;
  • instalatii portuare sau alte obiecte fixe ori plutitoare si cheltuielile aferente.

Articolul 5 Articolul 6 Limitele răspunderii 1. a) Răspunderea cărăuşului pentru daune rezultate din pierderea sau avarierea produsă mărfurilor în conformitate cu prevederile art. 5 este limitată la o sumă echivalenta cu 835 de unităţi de cont pe colet sau alta unitate de transport, sau la 2,5 unităţi de cont pe kilogram de greutate bruta a mărfurilor pierdute sau avariate, oricare din ele este mai mare.Rolul avocaților în litigii maritime

Avocatul specializat in litigii de drept maritim trebuie sa imbrace cunoasterea dreptului maritim intern si dreptului maritim international dar in acelasi timp si cunostinte de drept penal si civil sau comercial ori muncii si dreptul transporturilor pentru a putea sa acopere toate ariile de aplicare a dreptului maritim.

Fie ca vorbim despre redactarea de contracte de transport, rezolvarea litigiilor iscate intre transportatori, carausi, conflictele de munca ori dosarele penale ce pot sa se deschida la bordul navelor, important este ca litigiul dvs. sa fie gestionat de catre un avocat specializat in drept maritim.

Nu uitatati cum spun de fiecare data, abuzul apare acolo unde nu exista forta de reactie.

av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania


Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.