Avocat Drept Comercial

Avocat drept comercial
Dreptul Comercial – reprezintă normele juridice care sunt aplicabile raporturilor izvorâte din săvârsirea faptelor de comert, precum si raporturilor juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant.
Dreptul Comercial reglementează raporturile ce se stabilesc în activitatea comercială internă, realizata de catre comercianti si cuprinde normele juridice ce reglementeaza activitatea comerciala, adica producerea si circulatia marfurilor, executarea de lucrari si prestarea de servicii; ansamblu de norme juridice de drept privat care sunt aplicabile raporturilor juridice izvorate din savarsirea actelor juridice, faptelor si operatiunilor, considerate de lege fapte de comert, precum si raporturilor juridice la care participa persoanele care au calitatea de comerciant.

Dreptul Comercial se afla in deplina interdependenta. Din acest motiv, la inceputul unei afaceri dar si in timpul dezvoltarii acesteia este nevoie de sprijinul unui avocat drept comercial.
Un avocat drept comercial va ofera spijinul necesar in redactarea actelor pentru firma, in luarea celor mai bune decizii dar si in evaluarea riscurilor afacerii dumneavoastra.
Drept commercial:
• Constituire de societati comerciale, PFA, intreprinderi familiale
• modificari de acte constitutive
• consultanta juridica
• Contracte comerciale – negocieri, redactări, completări, modificări, încetări, inserări clauze în orice fel de contracte comerciale
• litigii comerciale – asistenţă sau reprezentare în faza de negociere preprocesuala şi în faţa instanţelor judecătoreşti
• recuperari creante
• proprietate intelectuala – exploatare şi protecţie, înregistrare mărci
Activitatile economice pot fi desfasurate in toate domeniile, meseriile, ocupatiile sau profesiile pe care legea nu le interzice in mod expres pentru libera initiativa. Prevederile se aplica pentru activitatile prevazute de Codul CAEN – clasificarea activitatilor din economia nationala, a caror desfasurare nu este reglementata exclusiv potrivit unei legi speciale.
Cererea de inregistrare si de autorizare a functionarii se depune la registrul comertului de pe langa tribunalul din judetul in care solicitantul isi stabileste sediul profesional si va fi insotita de documentatia speciala. Tribunalul este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa. Ca instanta de apel, judeca apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii in prima instanta iar ca instanta de recurs, judeca recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii care nu sunt supuse apelului.
Inregistrarea in registrul comertului a persoanei fizice autorizate, a intreprinderii individuale si a celei familiale se va face in baza rezolutiei motivate a directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal.
Pana la implinirea termenului persoanele in cauza vor opta pentru desfasurarea activitatii in una dintre formele prevazute de lege .

Ca şi în cazul denumirii, Registrul Comerţului eliberează la cerere o dovadă de rezervare a emblemei, cu durată de valabilitate de 3 luni, cu posibilitatea prelungirii.
Dreptul de folosinţă exclusivă asupra emblemei se dobândeşte prin înregistrarea ei la Registrul Comerţului, care poate fi ulterioară înmatriculării societăţii, şi încetează la radierea menţiunii referitoare la emblemă sau la radierea societăţii comerciale din registrul comerţului.Transmiterea dreptului de folosinţă exclusivă asupra emblemei se poate face, în principiu, separat de fondul de comerţ. Dacă însă emblema coincide cu firma, se va urma regimul juridic al transmiterii firmei.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.ro
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania

11 comments to “Avocat Drept Comercial”
 1. Buna ziua. As dori sa va intreb daca poate fi admis un recurs formulat de o Intreprindere Individuala intr-un proces in care actiunea principala (in urma cu 5 ani) a fost formulata de o Asociatie Familiala. Mentionezca Asociatia Familiala era inregistrata la ORC cu un C.U.I SI Nr. in registrul comertului DIFERITE de cele cu care este inregistrata Intreprinderea Familiala.
  Ce trebuie sa invoc instantei in acesta situatie ?
  Cu multumiri anticipate pentru timpul si interesul acordat, Toader Carmen.

 2. Buna Ziua

  Suntem o societate comerciala care are ca si obiect principal distributia produselor alimentare si nealimentare

  Am o nelamurire vis a vis de o clauza contractuala introdusa in politica comerciala intrre societatea pe care o rerprezint si un partener

  Ni s-a solicitat sa emitem o scrisoare de garantie bancara (sgb) in valoare de 150000 ron lucru pe care l-am si facut fata de partenerul nostru urmind sa primim 2% din valoarea SGB

  in noua politica comerciala partenerul nostru evoca faptul ca vom primi cele 2 procente dar in cazul este acoperita toata expunerea partenerului in caz contrar se acorda proportional

  Acest calcul proportional nu se regaseste expres in contract raminind la latitudinea producatorului

  in mod normal toata expunerea pe care o avem noi la acest producator depaseste suma de 150000 de ron (stocuri plus documente de plata inca nedecontate de banca dar emise de catre noi catre partener) aproximativ 400000 ron

  societatea mea considera ca ar fi indreptatita sa primeasca 2% din valoarea SGB suma care este clar acoperita prin SGB suma care ar trebuii sa fie in cuantum de 3000 ron lunar

  Va rog sa-mi spuneti daca exista o metoda de calcul acceptata de instanta in general sau este o clauza abuziva de calcul al partenerului nostru si ce asi putea face in acest caz??

  multumesc anticipat

  • Buna ziua stimate domn, tinand cont de faptul ca practicile comerciale intre societati sunt lasate la latitudinea, ingradirea sau din contra libertatea lor, leguitorul nu poate sa faca altceva decat sa constate daca una dintre aceste clauze contravine bunei morale, practicilor comerciale uzuale si legilor anticoncureta. In acest sens, ceea ce aratati dvs. aici s-ar putea preta pe neechitabilitatea contractuala, insa trebuie revizuit contractul pentru a putea trage o asemenea concluzie. Cu stima, av Cuculis 0722298011

 3. Am cumparat o masina second hand de la o firma din ploiesti. I am platit prin banca , mi a dat factura dar nu mi a dat, nici dupa o saptamana actele necesare inmatricularii(factura in original cu care a achizitionat masina, cartea de identitate a masinii in original, certificatul fiscal, si factura in original cu care firma de la care au cumparat masina la randul ei a cumparat o de la firma care a fost primul prporietar). Mi a dat doar niste copii xerox si o hartie prin care se obliga sa mi dea actele necesare. Ce as putea face in situatia asta? Care sunt drepturile mele?

 4. Stimate Domnule Avocat ,
  Am o companie de intermediere si comisionare a vanzarilor de produse petroliere . In aceasta calitate am de ridicat un comision de 1 $ per mt de la o companie rusa , subsidiara a Rosneft si in situatia mea mai sunt alti trei comisionari . In momentul de fata suntem in cautarea unei firme de avocatura care sa colecyeze comisioanele pentru noi , ca si PAYMASTER , sa le imparta comisionarilor , sa se ocupe de achitarea tuturor taxelor legale pentru incasarea legala , fara probleme a sumelor cuvenite ( 2 comisionari sunt romani si doi din Cehia ) si sa va opriti un comision de comun acord stabilit pentru plata serviciilor dvs .

 5. Buna ziua,

  Am rugamintea sa-mi comunicati, va rog frumos, daca pot utiliza urmatoarele coduri CAEN pentru comercializarea anumitor tipuri de echipamente, dupa cum urmeaza:
  1. Utilizarea codului CAEN 4690 – Comert cu ridicata nespecializat pentru comercializarea de sisteme de incalzire/instalatii de incalzire?
  2. Utilizarea codului CAEN 4618 – Intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific n.c.a. pentru comercializarea instalatiilor de panouri fotovoltaice?

  Multumesc anticipat!

  Cu stima,
  Elena

 6. Buna ziua domnule Avocat,
  Am urmatoarea situatie:am primit o somatie de plata de la Primaria Sibiu,pt impozit auto neachitat pe ultimii 5 ani+ accesorii si cheltuieli executate.Masina este inmatriculata din 2009 in Brasov,avand buletinul pe Bv si resedinta acolo.Din 2014 am schimbat buletinul pe Sibiu,in urma casatoriei.Plata impozitului s-a facut din 2009 pana in 2019 la primaria Brasov.Am chitantele si le am aratat si celor din Sibiu.
  Dosarul este transferat in 2019.
  Ce pot sa fac ca sa le demonstrez ca ei au gresit si nu eu.
  Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.