Ti-ai Modificat Apartamentul Fara Autorizatie ? Atentie Ca Ti Se Poate Intocmi Dosar Penal
Poti Sa Fii Chemat In Judecata De Catre Vecini Sau De Catre Primarie
Ce Ai De Facut Dar Ce Au Si Vecinii De Facut Cand Au Un Vecin Care IsI Modifica Ilegal Apartamentul ?
Modificari ilegale in apartament – Modificarea apartamentului fara autorizatie este una dintre cele mai des intalnite situatii in cazul in care locuiti la bloc.
Din nefericire , unele dintre modificarile pe care proprietarii si le imagineaza ca sunt posibile , necesita si autorizarea institutiilor statului, in speta a primariilor, iar multi dintre cei care aleg sa-si modifice interioarele nu inteleg ca pot pune viata in pericol a celorlalti care locuiesc in acelasi bloc dar si propriile lor vieti.
Astfel, pentru a putea intelege exact ce inseamna modificarea unor interioare ale unui apartament dintr-un bloc si care sunt obligatiile inainte de a putea face aceasta modificare,in materialul de astazi am decis sa abordan situatia si prin prisma celui care modifica un apartament la interior fara sa aiba autorizatie dar si prin prisma vecinului care ar vrea ca lucrurile sa reintre in normalitate.
Avand in vedere ca multe dintre situatiile ivite pot sa apara ca urmare a necunoasterii legislatiei si faptul ca multi dintre cei care stau la bloc considera ca peretii din imobilele lor pot fi daramati fara acordul primariei, am decis sa facem o trecere in revista a ceea ce aveti de facut sa obtineti o autorizatie modificare apartament.
Sa incepem sa discutam despre modificari ilegale in apartament !
Vecinii si-au modificat ilegal apartamentul? Completati formularul de mai jos:
Este legal ca vecinul sa modifice apartamentul fara acordul meu ?
Stiati de exemplu ca zidurile ce separă proprietăţile individuale şi părţile comune dintr-un condominiu sunt proprietate comună?
Ei bine, este clar ca nu vom putea niciodata sa darmam sau sa demolan un asemenea zid care desparte doua apartamente.
Sunt diferite situatii si le vom analiza in asa fel incat sa intelegem care sunt partile comune ale unui imobil, ce avem voie sa demolam si cand avem nevoie de autorizatie de construire.
Astfel, Art. 37 din legea 196/2018 arata clar ca in cazul in care doua apartamente invecinate doresc modificarea zidurilor comune, este nevoie de acordul ambilir proprietari.
(2)Zidurile dintre proprietăţile individuale, care nu fac parte din structura de rezistenţă a condominiului, pot fi reamplasate cu acordul proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor respective, în baza unei expertize tehnice şi a autorizaţiei de construire, eliberate de autoritatea publică locală, în conformitate cu legislaţia în vigoare, cu înştiinţarea asociaţiei de proprietari.
Art. 37 din legea 196/2018
Modificarea zidurilor din interiorul apartamentului se face pe baza autorizatiei de construire si a expertizei tehnice
Practic, oricum ai privi lucrurile , proprietatea privata din interiorul apartamentului se interpune cu proprietatea unui vecin sau de multe ori cu proprietatea comuna si atunci puteti modifica zidurile din interiorul apartamentului doar pe baza de autorizatie si expertiza.
Zidurile dintre proprietăţile individuale şi proprietatea comună care nu fac parte din structura de rezistenţă a condominiului pot fi reamplasate numai în baza unei expertize tehnice, prin modificarea acordului de asociere, cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu şi a autorizaţiei de construire, eliberate de autoritatea administraţiei publice competente în conformitate cu legislaţia în vigoare, numai dacă prin aceste modificări nu sunt lezate drepturile celorlalţi proprietari din condominiu.
Cititi si:
Ce fac inainte de a incepe o lucrare de modificare a zidurilor interioare ?
In primul rand trebuie sa luam acordul proprietarilor afectati –
(Legea 196/2018 arata ca proprietarii din imobile au obligaţia de a depune la preşedintele asociaţiei de proprietari fotocopii după autorizaţiile de construire pentru executarea lucrărilor, eliberate în condiţiile legii, în scopul recalculării suprafeţelor utile şi a suprafeţelor construite.
(5)Orice modificare a proprietăţii individuale care necesită emiterea unei autorizaţii de construire/desfiinţare, în conformitate cu legislaţia în vigoare, se aduce la cunoştinţa asociaţiei pentru înscrierea în jurnalul evenimentelor din cartea tehnică a construcţiei, prin depunerea în copie a actelor de autorizare, a procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi a planurilor din proiectul tehnic.
(6)Modificarea instalaţiilor interioare ale condominiului aflate în proprietate comună se realizează numai în condiţiile legii, pe baza unui referat tehnic de specialitate, emis de furnizorul utilităţii, în care se arată efectele modificării instalaţiei respective şi a autorizaţiei de construire.
Pe baza referatului tehnic, adunarea generală hotărăşte, cu votul majorităţii a două treimi din numărul membrilor asociaţiei, asupra necesităţii şi oportunităţii efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice şi a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic menţionat.
(7)În cazul în care unul sau mai mulţi proprietari din condominiu doresc modificarea instalaţiilor de distribuţie a gazelor şi modificarea caracteristicilor puterii termice a elementelor de încălzire în interiorul proprietăţilor individuale, aceste lucrări se pot efectua numai în condiţiile legii, pe baza referatului tehnic de specialitate emis de furnizorul serviciului de utilităţi publice, în care se arată efectele modificării instalaţiei respective.
Pe baza referatului tehnic, comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, cu acordul tuturor proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, decide asupra efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice şi a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic menţionat.
Ce fac daca vecinul a modificat apartamentul iar viata imi este pusa in pericol?
In primul rand trebuie sa avem in vedere ca niciun proprietar de apartament nu are dreptul sa modifice structura interioara si mai cu seama structura de rezistenta a unui imobil. De asemenea un aviz pentru cei care sunt interesati sa faca un asemenea lucru este si faptul ca vor raspunde penal dar si civil , putand fi obligati sa despagubeasca toate stricaciunile pe care le-au cauzat.
Astfel,noi suntem de parere ca nu poti sa “distrugi” un zid intr-un apartament si nimeni sa nu auda. Asa ca, atunci cand observati ca vecinii s-au apucat sa “darame” blocul, poate ca este bine sa aveti urmatoarea atitudine:
- mergeti la vecinul cu pricina la usa si incercati sa obtineti de la acesta actele necesare renovarii sau modificarii apartamentului;
- daca nu va poate prezenta aceste documente, incercati sa-i explicati ca ceea ce face este si ilegal si imoral iar daca nu se opreste si nu are nici autorizatie
- sunati la politia locala din sectorul unde va aflati sau comuna de unde va aflati. Politia locala , in legea de organizare si functionare , se ocupa cu disciplina in constructii si poate sa opreasca orice lucrare de genul acesta.
Sunt situatii in care vecinul cu pricina a apucat deja sa modifice apartamentul si fara sa aiba o autorizatie in sensul acesta. Ei bine, atunci se schimba lucrurile si este necesar sa interveniti in forta in situatia in care exista riscul ca viata dvs. sa fie pusa in pericol prin modificare apartament fara autorizatie.
Puteti depune la instanta de judecata o actiune prin care sa obtineti inclusiv patrunderea in imobilul vecinului care a demolat un zid in vederea expertizarii si stabilirii daca nu cumva ceea ce a facut el va pune viata dvs. dar si a vecinilor, in pericol.
Modificari ilegale in apartament – Este legal ca vecinul sa schimbe destinatia unei camere?
Legea 196/2018 a asociatiilor de proprietari, arata foarte clar in ce conditii puteti modifica destinatia de locuinta a apartamentului.
Astfel, Art. 40 din legea asociatiilor de proprietari referitoare la orice modificari in apartamente de bloc, arata ca pot fi schimbate destinatiile locuintelor insa cu o conditie importanta:
- acordul comitetului executiv dar si cu acordul prealabil al proprietarilor direct afectati;
(1)Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, prezente în proiectul iniţial al imobilului, se poate face numai cu avizul scris al comitetului executiv şi cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.
(2)Odată cu acordul menţionat la alin. (1), proprietarii direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării şi proprietarul care solicită acordul pentru schimbarea destinaţiei locuinţei sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă semnează şi o convenţie cu privire la declararea activităţii care se va desfăşura în spaţiul respectiv, precum şi numărul de persoane în funcţie de care vor fi calculate cheltuielile pe număr de persoane.
(3)O copie a convenţiei prevăzute la alin. (2) se înmânează preşedintelui asociaţiei de proprietari în vederea anexării acesteia la acordul de asociere.
Cum pot trage la raspundere un vecin care a facut modificari ilegale ?
In cele mai multe cazuri, o modificare apartament fara autorizatie nu ar trebui sa va incomodeze. Poate cel mult sa fie vorba despre un disconfort fiindca se demoleaza practic un perete. Apar reclamatii modificari apartament atunci cand lucrurile devin iritante pentru vecini si anume atunci cand o modificare de apartament dintr-un condominu ajunge sa :
- afecteze structura de rezistenta;
- sa se infiltreze apa in apartamentul dvs;
- sa dispara confortul fonic;
- orice alta neplacere constatata ca atare.
Puteti astfel sa chemati in judecata pe proprietarul acelui imobil si sa solicitati chiar si daune morale.
Ce patesc daca modific un perete din apartament fara autorizatie de construire si pun in pericol viata celorlalti? Inchisoare de la 3-10 ani !!
Legea 10/1995 cu privire la calitatea in constructii este extrem de dura in ceea ce priveste punerea in pericol a vietii celorlalti locatari dintr-un bloc.
Astfel , in functie de situatia fiecaruia in mod particular, riscati sa vi se deschida si dosar penal daca ajungeti sa demolati un perete cu importanta.
Art. 35
(1)Proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei construcţii ori executarea de modificări ale acesteia fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea şi rezistenţa, dacă în acest fel este pusă în pericol viaţa sau integritatea corporală a uneia ori mai multor persoane, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2)Fapta prevăzută la alin. (1), dacă a produs una ori mai multe dintre următoarele consecinţe:
- pierderi de vieţi omeneşti, vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totală sau parţială a construcţiei, distrugerea ori degradarea unor instalaţii sau utilaje importante ori alte consecinţe deosebit de grave, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.
(3)Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au fost săvârşite din culpă, limitele speciale ale pedepselor se reduc la jumătate.
Amenda De Pana La 100000 de lei pentru un perete demolat Amenda modificari ilegale apartament fara autorizatie
Amenda modificari apartament fara autorizatie – In aceeasi lege 10/1995 se arata in art. 36 ce pateste un locatar care nu respecta legea cand vine vorba despre modificarea apartamentului sau si anume :
- nu ia autorizatie de construire si
- nu cere acordul vecinilor dar si expertiza tehnica.
Art. 36
În sensul prezentei legi, constituie contravenţie următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să constituie infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă, astfel:
I.de la 1.000 lei la 100.000 lei:
a)executarea unei construcţii noi, a unei intervenţii la o construcţie existentă, precum şi desfiinţarea acesteia cu încălcarea prevederilor referitoare la autorizarea şi executarea acesteia;
Acum ca stiti toate datele despre ce riscuri aveti daca demolati un perete din imobilul “apartament” aflat intr-un condominiu dar si ce aveti de facut daca un vecin face acest lucru, puteti incepe procedura fie de intrare in legalitate cu acel imobil partial demolat fie procedura de tragere la raspundere a veciunului care a actionat in asemenea fel.
Av. Dr. Cuculis Adrian
Buna ziua.Locuiesc intr-o locuința din centrul istoric al loc.Oradea.Un colocatar dorește sa modifice instalația de apa rece din interiorul locuinței d-sului,amenintându-ne ca Închide apa rece ce trece pe la d-sul.Modificările ce survin la aceste modificări se fac din baniii:asociației,colocatarilor de pe acea rețea de apa sau din bani acelui locatar?
Fiindca sunt bunuri comune este necesar 2/3 din votul asociatiei. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Daca un vecin a modificat un perete demolandu l ,fiind din structura rezistenta,eu locuind la etj 4
Fiind vorba de
vecinul de la etj 3
Asta s a întâmplat acum doi ani
Cum pot demonstra că l a daramat
Daca nu am făcut sesizarea la momentul potrivit?
Ce mai poate fi de făcut acum după 2 ani ?când tn atunci sa reclam
Dar nu am știut cui m adresa
Locuiesc la etajul 4 într-un bloc cu 4 etaje. Vecinul de sub mine și-a desființat partea de ghena prin care se scurgea apa de pe acoperiș. Că să nu aibă infiltrație mi-a înfundat porțiunea mea de ghena cu pietriș și nisip. Acum mă pune in pericol că apa de ploaie să băltească pe acoperiș și să se infiltreze în ta vanul apartamentului meu. Deși l-am atenționat pe vecin să-și monteze la loc ghena și sămi deblocheze partea mea,a refuzat !
Notificati administratia dupa care ii cheamti impreuna in proces daca nu rezolva!
Buna ziua Vecinul de sub aprtamentul fetei mele si a facut beci inafara blocui pe o lungime de 6 m sapand in jos pe lângă bloc aproximativ 2m descoperin structura blocului fără autorizație de construcție
Sesizare ISC si primarie si asociatie!
Buna ziua, vecinul meu a modificat pozitia chiuvetei de bucatarie pe peretele dormitorului meu probabil afectand structura peretelui si neizoland doza iar sunetele ce se aud de la dansul sunt ingrizitoare. Am incercat cu vorba buna dar nu vrea sa faca nimic, nu-l intereseaza. Apartamentul este mereu inchiriat iar oamenii fac o galagie infernala mereu pana dimineata la 2,3 . Cum ar trebui sa procedez? Multumesc!
Vecinul de sub apartamentul meu nu mai folosește bucătăria ci gătește in balcon. Toată duhoarea intră în apartamentul meu. Ce pot face, pe cine să sesizez ? Nu are nici un acord al nostru. Rog îndrumare. Mulțumesc !
Notificare catre el/dsp si primarie si apoi chemare in judecata. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Stimate Domnule Avocat,În octombrie 2021 vecinul de deasupra apartamentului meu și-a închis balconul iar în urma modificării scurgerea apei del etajul superior se face în balconul meu care este cu 20 de cm mai ieșit în afară. Am sesizat poliția locală în octobrie 2022 și aceasta i-a dat o amendă pentru lucrări construcție fără autorizație. În urma amenzii situația nu s-a corectat și atât balconul cât și apartamentul meu continuă să se degradeze și să fie inutilizable din cauza apei pluviale. Menționez că initial constructorul a prevăzut scurgerea în stradă a apei de la balconul superior printr-o țeavă special destinată, scurgere care a fost desființată odată cu lucrările efectuate de vecin.
Ce ar urma să fac acum?
Mulțumesc anticipat ptr răspuns
Stimate domnule avocat
Vă supun atenției următoarele aspecte: vecinul de deasupra a modificat configurația apartamentului eliminând pereții din holuri prin aceasta suprimând și cele două aerisiri prin tubulatură existente pentru baie și cămară, în acest mod toate mirosurile neplăcute de la etajele inferioare persistând în apartamentul meu.
Menționez că aerisirea băii și cămării se efectuează exclusiv prin intermediul acestei tubulaturi neexistând fereastră.
Ce demersuri pot intreprinde.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns și înțelegere.
Daca s-a facut aceasta modificare fara autorizatie, puteti sa-l chemati in judecata si sa sii cereti si despagubiri. Cu bine. av. Cuculis 0722298011