Gard Intre Vecini – Tot Ce Trebuie Sa Stii

Vecinul dvs. si-a pus gardul pe proprietatea dvs. ? Sau poate refuza sa participe la reconstruirea gardului dintre proprietati ori l-a distrus? Aflati totul din acest ghid in legatura cu ce inseamna din punct de vedere juridic, gardul dintre vecini si cum se amplaseaza!

Gard Intre Vecini – motiv de cearta. Cine are obligatia sa il intretina? Platesc ambii proprietari ? Aflati totul din Ghidul de mai jos.

Nu de putine ori se intampla ca vecinii sa ajunga la stari conflictuale unii fata de ceilalti si asta din cauza faptul ca tocmai gardul dintre ei fie nu este pus bine, fie este degradat fie nu este reparat sau alte asemenea situatii.

De precizat este si faptul ca prin construirea unui gard intre vecini , evitati intrarea nelegala pe terenul dvs. si chiar exploatarea terenului in mod nelegitim dar si propria dvs. protectie care este primordiala in fata oricaror alte argumente.

Trebuie spus ca daca vecinii nu gasesc o rezolvare cu gardul dintre ei, cel mai sigur vor ajunge sa se judece in instanta.

Cu ocazia intrarii intr-un asemenea litigiu de multe ori se constata chiar si o suprapunere de terenuri si atunci lucrurile se complica si mai mult.

Vom trace astfel, prin cele mai des intalnire situatii atunci cand gardul dintre vecini este amplasat sa zicem ilegal si cum se iese din asemenea situatii.

Sa incepem!

Sunteti in conflict cu vecinii in legatura cu gardul sau cu limita de proprietate sau alte probleme de convietuire? Completati formularul de mai jos pentru a analiza situatia dvs.

Ce fac daca am un gard construit pe terenul meu care nu-mi respecta proprietatea ?

In principal nu suntem obligati conform legii ca fiecare proprietate sa fie imprejmuita de catre un gard.

Legea ne da astfel o libertate mare si arata ca ingradirea proprietatii este un drept si nu o obligatie!

Articolul 561 cod civil

Dreptul de îngrădire

“Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”.

Fie el din sarma sau din beton insa in tot cazul , trebuie sa fie delimitat foarte clar terenul nostru.

Cele mai multe situatii in care ne trezim cu un gard construit pe terenul nostru, apar acolo unde proprietatea nu este clar determinata si identificata de catre punctele stereo ale cartii funciare.

Cartea funciara astfel ne ajuta in orice situatie sa vedem daca vecinul si-a amplasat in mod nelegal gardul pe terenul nostru.

Daca depistam o asemenea situatie, in primul rand este important sa urmam pasii de mai jos:

 1. identificam cu certitudine cat si cum s-a produs incalcarea proprietatii noastre cu constructia vecinului , adica cu gardul construit de catre acesta.

2. Ulterior , si asta inainte de a incepe orice litigiu in instanta nu uitati ca prin avocat sa notificati vecinul care a construit gardul pe terenul dvs. si sa ii aduceti la cunostinta faptul ca v-a incalcat proprietatea sau ca doriti sa construiti impreuna gardul proprietatii dvs. invecinate sau orice alta problema ati avea de transat cu acesta;

3. Daca in urma acestui demers nu s-a conformat, umeaza actiunea in instanta de judecata si atentie aici discutam despre o actiune in granituire

ATENTIE – Chiar daca vecinul a construit un gard pe proprietatea noastra NU AVEM VOIE SA-L DARAMAM fara decizia instantei de judecata.

Va vom arata mai jos si ceea ce inseamna distrugerea bunului fapta care este considerata penala.

Desi la prima vedere pare ca ati avea drepate sa luati gardul vecinului pus pe proprietatea dvs. si sa-l daramati, in fapt daca faceti un asemenea gest fara sa aveti incuviintarea instantei de judecata, savarsiti infractiunea de distrugere si cine stie, in procesul demolarii si de violare de domiciul daca intrati pe terenul vecinului.

Astfel, daca identificati ca vecinul a pus gardul pe proprietatea dvs. fara sa respecte limitele de proprietate si fara un acord prealabil, inainte de ajunge la desfiintarea acelui gard, trebuie sa va adresati instantei de judecata cu o actiune in obligatia de a face , respectiv demolare edificu si daca vecinul dvs. nu procedeaza ca atare, solicitati instantei sa va autorizeze chiar pe dvs. pe cheltuiala lui, sa faceti demersul demolarii.

Vecinul v-a distrus gardul ? Plangere penala pentru distrugerea gardului dintre vecini

Am observat ca nu de putine ori apar stari conflictuale la limita proprietatilor si ele sunt generate de distrugerea unui gard intre vecini .

Daca distrugerea a avut loc ca urmare directa a unei razbunari sau pur si simplu “asa a simtit vecinul ca e corect”, puteti formula la parchetul din locul unde este situat terenul , plagere penala pentru distrugere sau dupa caz, distrugere calificata.

Sfatul aici este sa apelati doar la un avocat de drept penal.

Cat de inalt poate fi gardul dintre vecini ?

In mod normal pentru edificarea gardului intre vecini, acesta avand caracterul unei lucrari autonome durabile din perspectiva dreptului civil si anume art. 578 Cod Civila arata ” (2)Lucrările autonome sunt construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări cu caracter de sine stătător realizate asupra unui imobil.”, inaltimea gardului nu este stabilita decat prin autorizatia de construire a acestuia si evident, nu poate sa fie un gard care prin inaltimea lui sa provoace o umbrire nejustificata vecinului.

Prin urmare, reglementarile de urbanism din diferitele zone ale tarii pot permite sau nu ridicarea unui gard de o anumita inaltime, insa legea arata ca practic peste standardul de 2 m nu poti construi decat daca regulamentele de urbanism arata conditii derogatorii.

Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2)În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.

Astfel, inaltimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogarile de rigoare.

Astfel , un gard despartitor intre vecini nu trebuie sa incalce nici dreptul la proprietate si posesie al vecinului si nici nu trebuie sa fie amplasat doar pe o singura parte a unei proprietari si in acelasi timp trebuie sa permita si scurgerea apei de pe el , pe ambele fonduri de proprietate.

Cine face gardul dintre vecini si cine trebuie sa plateasca constructia unui gard intre vecini ?

In primul rand plecam de la faptul ca in Codul Civil, gardul ori zidul ori despartituta intre proprietati este considerata proprietate comuna.

Astfel , art. 660 din Codul Civil arata ca (1)Zidul, şanţul, precum şi orice altă despărţitură între două fonduri sunt prezumate a fi în proprietatea comună a vecinilor, dacă nu rezultă contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori dacă proprietatea comună nu a devenit proprietate exclusivă prin uzucapiune, în condiţiile legii.

Ciudat sau nu, chiar si aceasta proprietate comuna fasia aceea mica, poate fi uzucapata in conditiile legii.

Gardul intre vecini trebuie sa fie construit in mod obligatoriu de catre ambii vecini.

Nici un vecin si nici celalalt nu pot opta pentru refuzul de a contribui la constructia gardului ci asa cum arata codul civil la art. Articolul 662 (1)Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune.

Ce fac daca vecinul nu vrea sa contribuie la construirea gardului comun ?

In acest sens, vecinul are doua posibilitati.

Fie in prima situatie il someaza conform procedurii pe care am indicat-o mai sus pe vecinul sau sa contribuie de la bun incepat la cheltuielile pentru ridicarea gardului iar ulterior daca refuza in cheama in judecata, iar legea gardurilor intre vecini o sa il ajute sa castige procesul in instanta fie poate solicita instantei de judecata, daca acesta a construit pe banii sai acel gard, sa il oblige pe vecin sa ii plateasca valoarea gardului ridicat.

Evident de aici se nasc foarte multe litigii fiindca nu exista asemanare intre puterea financiara a unui vecin si a altuia , de cele mai multe ori, astfel incat este bine sa avem in vedere ca daca vecinul ne cere o suma colosala pentru ridicarea gardului , putem obtine reductiunea acestui pret, tot in instanta.

Avem un caz unde clientul nostru a fost chemat in judecata pentru a fi obligat la plata a 35000 de euro pentru ridicarea unui gard de catre vecinul sau, lucru care a fost evident castigat de catre noi fiindca o asemenea solicitarea era absolut ilegala.

In schimb, daca discutam despre un vecin care nu vrea sa contribuie la construirea gardului iar dvs. sunteti de buna credinta, este absolut normal sa mergeti in instanta si sa va obtineti banii pentru acel gard.

Cititi si :

Cine repara gardul dintre vecini ?

Acum ca am stabilit legislatia aplicabila gardului dintre vecini si ne-am lamurit cine are obligatia sa se ocupe de plata construirii lui si in ce conditii, trebuie sa vedem ce se intampla cu gardul construit intre vecini dupa trecerea timpului si atunci cand acesta se degradeaza.

Evident leguitorul a prevazut o rezolvare si pentru aceasta situatie iar in articolul 663 Cod Civil arata de asemenea obligtia AMBILOR proprietari de a contribui la intretinerea gardului comun dintre vecini (1)Coproprietarii sunt ţinuţi să suporte cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea despărţiturii comune, proporţional cu dreptul fiecăruia.

Exista situatii in care unul dintre coproprietarii acelui gard nu sunt obligati sa contribuie la intretinerea sau reconstruirea acelui gard, in ipoteza in care acesta se face vinovat de degradarea voita sau accidentala a acelui gard sau chiar de distrugerea lui.

Cum devenim proprietari pe un gard intre vecini ?

Asa cum sunteti proprietari pe teren sau pe casa, asa puteti sa fiti proprietari si pe gard.

Poate ca nu stiati dar nu toti vecini sunt coproprietari pe gardul dintre ei ci doar aceia care au contribuit la ridicarea lui si evident la consolidarea si intretinerea acestuia.

Gardul, ca proprietate, poate fi intabulat in cartea funciara si astfel poate fi dobanda proprietatea asupra lui in conditiile in care se plateste de catre cel care nu a contribuit la ridicarea gardului catre vecinul care a construit acel gard comun , jumatate din valoarea actualizata a materialelor si manoperei folosite si evident jumatate din valoarea terenului pe care zidul a fost ridicat.

Articolul 666 – Gard Intre Vecini

Dobândirea coproprietăţii asupra despărţiturilor

Vecinul care nu a contribuit la realizarea despărţiturii comune poate dobândi un drept de coproprietate asupra despărţiturii, plătind jumătate din valoarea actualizată a materialelor şi manoperei folosite şi, după caz, jumătate din valoarea terenului pe care despărţitura a fost construită. Dispoziţiile în materie de carte funciară rămân aplicabile.

Ce se intampla cu gardul dintre vecini daca acesta se darama ?

Evident ca daca excludem daramarea lui prin interventia unuia dintre vecini cu intentie sau fara ramane doua variante.

Fie un caz natural, seism sau alte asemenea fie interventia mecanica a unei masini , sau demolare voluntara prin distrugere caz in care proprietarii acelui gard vor merge impreuna si vor depune fie o plangere penala impotriva celui care se face vinovat fie daca discutam de caz fortuit vor fi obligati sa reconstruiasca impreuna acel gard in conditiile in care gardul respectiv este in coproprietate.

Am un teren neimprejmuit si vecinul sau vecinii nu vor sau nu vrea sa contribuie la construirea gardului intre vecini, ce fac?

Asa cum am aratat si mai sus, in mod normal daca avem de-a face cu doua proprietati sau mai multe care se invecineaza si care nu sunt imprejmuite, in mod normal nu exista nici coproprietate.

Dupa ce se ia decizia de amplasare a gardului , in mod normal gardul intre vecini trebuie sa fie amplasat pe ambele proprietati sau cu cate se mai invecineaza.

Daca unul dintre vecini alege sa isi construiasca pe proprietatea lui acel gard, atunci isi asuma intreaga constructie iar vecinul poate deveni proprietar pe gard doar daca il despagubeste insa NU VA RECOMAND O ASEMENEA SOLUTIE.

Asta pentru ca in mod normal daca ati opta pentru acest demers, ar insemna ca dvs. cel care construiti pe propriul dvs. teren, sa fiti obligat sa ii treceti in proprietate dupa ce va despagubeste, parte din terenul dvs. si asta inseamna ca acel teren v-a deveni coproprietate cu vecinul.

In schimb, daca unul dintre vecini nu vrea sa respecte obligatia de hotar pe care o are in sensul sustinerii costurilor de construire a gardului si de intretinere ulterioara a acetuia, asa cum am aratat si mai sus, puteti initia o procedura de chemare in judecata si de obligare a vecinului la plata pretului pentru ridicarea gardului.

Acum ca stiti totul despre ce inseamna un gard intre vecini cu obligatii dar si cu drepturi, veti putea sa actionati in consecinta daca veti avea un conflict pe limita de proprietate.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti

19 comments to “Gard Intre Vecini – Tot Ce Trebuie Sa Stii”
 1. Buna ziua
  Am următoarea situație
  Locuiesc Intr un duplex in Bragadiru și proprietarul de la care am cumpărat și eu și vecina a făcut un gard despărțitor dintre mine și vecina de o înălțime mică 1.20
  Eu vreau sa fac un gard nou din construcție metalica mai înalt de 1.80 m
  Vecina nu este de acord și nu vrea sa dam jos gardul vechi cel de înălțime mică
  Eu voi fi nevoita sa îl fac pe cel nou pe lângă cel mic dar asta îmi va lua din proprietatea mea 4-5 cm adică lățimea noului gard
  Ce pot face in aceasta situație?
  Menționez că am incercat sa vorbesc cu vecina i am explicat ce vreau sa fac i am arătat și poze și nu vrea sa facă nimic.

 2. Bună ziua, am și eu o problemă legată de un gard:vecinul meu a construit un gard din bca cu înălțimea de 2,40, acest gatd îmi blochează dreptul la peretele exterior care se afla pe hotar, practic a construit gardul și pe spatele casei mele din aceasta cauza eu nu mai pot repara, izola, etc acest perete, menționez ca nu am fost consultat în aceasta acțiune. Ce se poate întreprinde pe cale legală, mulțumesc.

 3. Buna Ziua cand faci un gard de boltari intre cele 2 proprietati adica vecini nu trebuie sa aiba autorizatie chiar daca acest gard este in cartea funciara si cadastru facut de ea eu nu am contribuit la gard dar problema ca gardul care la facut de boltari este intrata la mine cu 30 m eu in titlul de proprietate al meu din 12oo m numai am mai am 1173 ca diferenta e ea intrata cu gardul si cand i-am spus a zis ca are cadastru pe gard facut ce fac in situatia asta? Diferenta de metri de la mine e la ea in cadastru e bagata mai mu;lt decat trebuia si e stramb facut e fisurat tot are crapaturi, cand a inceput sa l faca l-a facut de la noi de la baza casei mele si din ce in ce spre capat a mers stramb si se vede si in cadastru la mine ca l-am facut intre timp si eu ca e bagata la noi ca nu e drept cum ar trebuii sa fie, am sesizat primaria si iSC si nu fac nimic sa o verifice daca e facut legal cu autorizatie, daca a respectat limita de hotar dintre proprietati se vede si cu ochiul liber ca e facut mai mult la mine gardul decat la ea.va intrebn ca avocat nu trebuie sa aiba o hartie notariala intre proprietari ca face ea gardul de boltari? Cred ca nu are asa ceva de autorizatie nici atat si aceste 2 institutii o acopera nu a verificat pe teren si mi a transmis ca daca sunt prejudiciata sa o dau in judecata. In mesajul dvs am citit ca daca a facut numai ea gardul trebuie eu sa i dau o suma de bani pe manopera si materiale ca la facut numai ea, nu am pus o eu sal faca trebuia sa l faca la ea nu pe amndoua proprietati ca daca ea a depasit cu constructia e clar ca acest gard e facut pe ambele proprietati si eu m-am trezit acum ca numai am metrii din titlul de proprietate care ii aveam, eu vreau sa mi fac gardul meu se poate sa cer intarusarea noua i fiecare sa si faca gardul lui eu nu vreau sa am gard comun cu ea.

 4. bună,am un teren lăsat de bunica,dar fiind mai mereu plecați cu munca nu am avut timp de el .anul acesta am pus niste pomisori ca locul să nu ramana parloaga .acum 4 ani vecinul a inlocuit gardul despărțitor fără să ne consulte și vrea să achitam jumatate de gard ,ce ma sfatuiti?multumesc…

 5. Buna ziua. Avem făcut gard cu vecinul și el la distrus punând tot felul de lucruri pe el și pământ, scurgerea de la chiuvetă e pe gard și wc lângă gard. Am incercat cu vorba buna dar nimic. Ce se poate face pt că nu se mai poate tolera așa comportament? Va mulțumesc.

  • Buna ziua! Sunt in aceiași situație ca dv. …. Ați primit vreun răspuns? Eu am fost la poliție și mi s a spus ca încă nu a distrus gardul …. Dar este evident ca asta va urma fiind săpat un Șanț chiar razant cu temelia construită de mine cu autorizație și proiect , șanțul având o adâncime de 20-30 cm sub temelia gardului …

 6. Este necesara autorizatie de construire pentru delimitarea a doua proprietati realizata cu un gard din plasa de sarma si stalpi metalici cu beton la baza. Mentionez ca am dobandit un teren 600 m2 prin vanzare cumparare cu dezlipire ,cu obligatia de a realiza eu gardul dintre proprietatile rezultate.O alta mentiune este ca portiunea de gard stradala este construita de fostul proprietar ,cu o deplasare spre domeniul public de aproximativ 0,5 m

 7. Bună ziua. Avem un gard din lemn si plasă din sârmă cu vecinii, făcut de părinții noștri iar noul vecin care s-a mutat recent în locul lor, vrea să dărâme gardul pe motiv că ,,nu-i place,, și să facă altul cum îi place lui. Am discutat cu el de mai multe ori că NU suntem de acord ca să-l dărâme, dar el insistă și ne amenință că-l strică fără consimțământul nostru. Ce ne sfătuiți să facem ? Vă mulțumim.

  • Buna ziua. Eu nu am primit nici un răspuns. Dar dacă nu se pot rezolva astfel de cazuri pe tema legală , ce-ți rămâne de făcut e să-ți aplici tu legea? Nu e cea mai corecta decizie dar trebuie sa existe o manera legală în care ambele părți să ajungă la un acord.

 8. Buna ziua,
  Vecinul cu care avem gard comun la curte a construit jumatatea sa de gard la inaltimea de 2.20 m, iar partea construita de noi este 1.95 m. L-am rugat sa taie din inaltimea partii construita de el la nivelul gardului construit de noi insa refuza. Am vazut in materialul prezentat de dvs ca inaltimea maxima este 2m. Putem taia noi gardul construit de el la dimensiunea maxima de 2 m conform legii? Daca nu, ce actiuni sa intreprindem in vederea solutionarii situatie?
  Multumesc,
  Ana

 9. Bună dimineața!!!
  Va rog sa îmi dați un sfat….in martie am achiziționat un duplex(jumătate)prin credit ipotecar dna de la care am cumpărat a făcut un gard între cele doua case de 2 m…acum 4 ani s-a făcut gardul….acum vecina de duplex nu mai este de acord cu gardul doar dacă ii dau accept sa folosească terenul din fata casei mele pt depozitare mașini vechi!!!
  Nu am cordul scris la gard…

 10. Vecina nu vrea sa-si facă partea ei de gard,este obligația ei să-l facă,deoarece eu mi-am făcut partea mea de gard care desparte proprietatile noastre. Cum o oblig sa-si facă partea ei de gard?

 11. Am achizitionat un teren si am cerut autorizatie de inprejmuire. Am platit pentru intarusirea terenului in vederea stabilirii hotarului. Unul din vecini a smuls tarusi de pe tot terenul 4 buc. Am stabilit de comun acord amplasarea stalpilor de gard iar dupa construirea unei parti din gard, iar sa sucit ca il darama ca e pe terenul lui.Nu am facut la momentul distrugerii semnelor de hotar plangere penala pe art 256, o pot face acum, au trecut circa 4 luni. Stau cu 14 m de gard cu soclu si jumatate doar cu stalpi..Va multumesc anticipat !

 12. Buna ziua,

  Am o vecina care nu este de acord sa demolam gardul vechi, fiind degradat ,vorbim despre un gard despartitor din sarma , pe considerentul ca ea l-a facut , eu i-am propus sa il stricam si il fac eu pe costurile mele , fara nicio pretentie , dar refuza vehement.
  Deoarece sa il pot construi pe cel nou , trebuie sa demolez gardul vechi . Intrebarea mea este , daca il demolez este o actiune legala , s-au ma poate actiona in instanta.
  Multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.