Gard Intre Vecini – Tot Ce Trebuie Sa Stii

Vecinul dvs. si-a pus gardul pe proprietatea dvs. ? Sau poate refuza sa participe la reconstruirea gardului dintre proprietati ori l-a distrus? Aflati totul din acest ghid in legatura cu ce inseamna din punct de vedere juridic, gardul dintre vecini si cum se amplaseaza!

Gard Intre Vecini – motiv de cearta. Cine are obligatia sa il intretina? Platesc ambii proprietari ? Aflati totul din Ghidul de mai jos.

Nu de putine ori se intampla ca vecinii sa ajunga la stari conflictuale unii fata de ceilalti si asta din cauza faptul ca tocmai gardul dintre ei fie nu este pus bine, fie este degradat fie nu este reparat sau alte asemenea situatii.

De precizat este si faptul ca prin construirea unui gard intre vecini , evitati intrarea nelegala pe terenul dvs. si chiar exploatarea terenului in mod nelegitim dar si propria dvs. protectie care este primordiala in fata oricaror alte argumente.

Trebuie spus ca daca vecinii nu gasesc o rezolvare cu gardul dintre ei, cel mai sigur vor ajunge sa se judece in instanta.

Cu ocazia intrarii intr-un asemenea litigiu de multe ori se constata chiar si o suprapunere de terenuri si atunci lucrurile se complica si mai mult.

Vom trace astfel, prin cele mai des intalnire situatii atunci cand gardul dintre vecini este amplasat sa zicem ilegal si cum se iese din asemenea situatii.

Sa incepem!

Sunteti in conflict cu vecinii in legatura cu gardul sau cu limita de proprietate sau alte probleme de convietuire? Completati formularul de mai jos pentru a analiza situatia dvs.

Ce fac daca am un gard construit pe terenul meu care nu-mi respecta proprietatea ?

In principal nu suntem obligati conform legii ca fiecare proprietate sa fie imprejmuita de catre un gard.

Legea ne da astfel o libertate mare si arata ca ingradirea proprietatii este un drept si nu o obligatie!

Articolul 561 cod civil

Dreptul de îngrădire

“Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”.

Fie el din sarma sau din beton insa in tot cazul , trebuie sa fie delimitat foarte clar terenul nostru.

Cele mai multe situatii in care ne trezim cu un gard construit pe terenul nostru, apar acolo unde proprietatea nu este clar determinata si identificata de catre punctele stereo ale cartii funciare.

Cartea funciara astfel ne ajuta in orice situatie sa vedem daca vecinul si-a amplasat in mod nelegal gardul pe terenul nostru.

Daca depistam o asemenea situatie, in primul rand este important sa urmam pasii de mai jos:

  1. identificam cu certitudine cat si cum s-a produs incalcarea proprietatii noastre cu constructia vecinului , adica cu gardul construit de catre acesta.

2. Ulterior , si asta inainte de a incepe orice litigiu in instanta nu uitati ca prin avocat sa notificati vecinul care a construit gardul pe terenul dvs. si sa ii aduceti la cunostinta faptul ca v-a incalcat proprietatea sau ca doriti sa construiti impreuna gardul proprietatii dvs. invecinate sau orice alta problema ati avea de transat cu acesta;

3. Daca in urma acestui demers nu s-a conformat, umeaza actiunea in instanta de judecata si atentie aici discutam despre o actiune in granituire

ATENTIE – Chiar daca vecinul a construit un gard pe proprietatea noastra NU AVEM VOIE SA-L DARAMAM fara decizia instantei de judecata.

Va vom arata mai jos si ceea ce inseamna distrugerea bunului fapta care este considerata penala.

Desi la prima vedere pare ca ati avea drepate sa luati gardul vecinului pus pe proprietatea dvs. si sa-l daramati, in fapt daca faceti un asemenea gest fara sa aveti incuviintarea instantei de judecata, savarsiti infractiunea de distrugere si cine stie, in procesul demolarii si de violare de domiciul daca intrati pe terenul vecinului.

Astfel, daca identificati ca vecinul a pus gardul pe proprietatea dvs. fara sa respecte limitele de proprietate si fara un acord prealabil, inainte de ajunge la desfiintarea acelui gard, trebuie sa va adresati instantei de judecata cu o actiune in obligatia de a face , respectiv demolare edificu si daca vecinul dvs. nu procedeaza ca atare, solicitati instantei sa va autorizeze chiar pe dvs. pe cheltuiala lui, sa faceti demersul demolarii.

Vecinul v-a distrus gardul ? Plangere penala pentru distrugerea gardului dintre vecini

Am observat ca nu de putine ori apar stari conflictuale la limita proprietatilor si ele sunt generate de distrugerea unui gard intre vecini .

Daca distrugerea a avut loc ca urmare directa a unei razbunari sau pur si simplu “asa a simtit vecinul ca e corect”, puteti formula la parchetul din locul unde este situat terenul , plagere penala pentru distrugere sau dupa caz, distrugere calificata.

Sfatul aici este sa apelati doar la un avocat de drept penal.

Cat de inalt poate fi gardul dintre vecini ?

In mod normal pentru edificarea gardului intre vecini, acesta avand caracterul unei lucrari autonome durabile din perspectiva dreptului civil si anume art. 578 Cod Civila arata ” (2)Lucrările autonome sunt construcţiile, plantaţiile şi orice alte lucrări cu caracter de sine stătător realizate asupra unui imobil.”, inaltimea gardului nu este stabilita decat prin autorizatia de construire a acestuia si evident, nu poate sa fie un gard care prin inaltimea lui sa provoace o umbrire nejustificata vecinului.

Prin urmare, reglementarile de urbanism din diferitele zone ale tarii pot permite sau nu ridicarea unui gard de o anumita inaltime, insa legea arata ca practic peste standardul de 2 m nu poti construi decat daca regulamentele de urbanism arata conditii derogatorii.

Art. 662 alin. 2 Cod Civil- (2)În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.

Astfel, inaltimea gardului dintre vecini este de maximum 2 metri cu derogarile de rigoare.

Astfel , un gard despartitor intre vecini nu trebuie sa incalce nici dreptul la proprietate si posesie al vecinului si nici nu trebuie sa fie amplasat doar pe o singura parte a unei proprietari si in acelasi timp trebuie sa permita si scurgerea apei de pe el , pe ambele fonduri de proprietate.

Cine face gardul dintre vecini si cine trebuie sa plateasca constructia unui gard intre vecini ?

In primul rand plecam de la faptul ca in Codul Civil, gardul ori zidul ori despartituta intre proprietati este considerata proprietate comuna.

Astfel , art. 660 din Codul Civil arata ca (1)Zidul, şanţul, precum şi orice altă despărţitură între două fonduri sunt prezumate a fi în proprietatea comună a vecinilor, dacă nu rezultă contrariul din titlul de proprietate, dintr-un semn de necomunitate ori dacă proprietatea comună nu a devenit proprietate exclusivă prin uzucapiune, în condiţiile legii.

Ciudat sau nu, chiar si aceasta proprietate comuna fasia aceea mica, poate fi uzucapata in conditiile legii.

Gardul intre vecini trebuie sa fie construit in mod obligatoriu de catre ambii vecini.

Nici un vecin si nici celalalt nu pot opta pentru refuzul de a contribui la constructia gardului ci asa cum arata codul civil la art. Articolul 662 (1)Oricare dintre vecini îi poate obliga pe proprietarii fondurilor învecinate să contribuie la construirea unei despărţituri comune.

Ce fac daca vecinul nu vrea sa contribuie la construirea gardului comun ?

In acest sens, vecinul are doua posibilitati.

Fie in prima situatie il someaza conform procedurii pe care am indicat-o mai sus pe vecinul sau sa contribuie de la bun incepat la cheltuielile pentru ridicarea gardului iar ulterior daca refuza in cheama in judecata, iar legea gardurilor intre vecini o sa il ajute sa castige procesul in instanta fie poate solicita instantei de judecata, daca acesta a construit pe banii sai acel gard, sa il oblige pe vecin sa ii plateasca valoarea gardului ridicat.

Evident de aici se nasc foarte multe litigii fiindca nu exista asemanare intre puterea financiara a unui vecin si a altuia , de cele mai multe ori, astfel incat este bine sa avem in vedere ca daca vecinul ne cere o suma colosala pentru ridicarea gardului , putem obtine reductiunea acestui pret, tot in instanta.

Avem un caz unde clientul nostru a fost chemat in judecata pentru a fi obligat la plata a 35000 de euro pentru ridicarea unui gard de catre vecinul sau, lucru care a fost evident castigat de catre noi fiindca o asemenea solicitarea era absolut ilegala.

In schimb, daca discutam despre un vecin care nu vrea sa contribuie la construirea gardului iar dvs. sunteti de buna credinta, este absolut normal sa mergeti in instanta si sa va obtineti banii pentru acel gard.

Cititi si :

Cine repara gardul dintre vecini ?

Acum ca am stabilit legislatia aplicabila gardului dintre vecini si ne-am lamurit cine are obligatia sa se ocupe de plata construirii lui si in ce conditii, trebuie sa vedem ce se intampla cu gardul construit intre vecini dupa trecerea timpului si atunci cand acesta se degradeaza.

Evident leguitorul a prevazut o rezolvare si pentru aceasta situatie iar in articolul 663 Cod Civil arata de asemenea obligtia AMBILOR proprietari de a contribui la intretinerea gardului comun dintre vecini (1)Coproprietarii sunt ţinuţi să suporte cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea despărţiturii comune, proporţional cu dreptul fiecăruia.

Exista situatii in care unul dintre coproprietarii acelui gard nu sunt obligati sa contribuie la intretinerea sau reconstruirea acelui gard, in ipoteza in care acesta se face vinovat de degradarea voita sau accidentala a acelui gard sau chiar de distrugerea lui.

Cum devenim proprietari pe un gard intre vecini ?

Asa cum sunteti proprietari pe teren sau pe casa, asa puteti sa fiti proprietari si pe gard.

Poate ca nu stiati dar nu toti vecini sunt coproprietari pe gardul dintre ei ci doar aceia care au contribuit la ridicarea lui si evident la consolidarea si intretinerea acestuia.

Gardul, ca proprietate, poate fi intabulat in cartea funciara si astfel poate fi dobanda proprietatea asupra lui in conditiile in care se plateste de catre cel care nu a contribuit la ridicarea gardului catre vecinul care a construit acel gard comun , jumatate din valoarea actualizata a materialelor si manoperei folosite si evident jumatate din valoarea terenului pe care zidul a fost ridicat.

Articolul 666 – Gard Intre Vecini

Dobândirea coproprietăţii asupra despărţiturilor

Vecinul care nu a contribuit la realizarea despărţiturii comune poate dobândi un drept de coproprietate asupra despărţiturii, plătind jumătate din valoarea actualizată a materialelor şi manoperei folosite şi, după caz, jumătate din valoarea terenului pe care despărţitura a fost construită. Dispoziţiile în materie de carte funciară rămân aplicabile.

Ce se intampla cu gardul dintre vecini daca acesta se darama ?

Evident ca daca excludem daramarea lui prin interventia unuia dintre vecini cu intentie sau fara ramane doua variante.

Fie un caz natural, seism sau alte asemenea fie interventia mecanica a unei masini , sau demolare voluntara prin distrugere caz in care proprietarii acelui gard vor merge impreuna si vor depune fie o plangere penala impotriva celui care se face vinovat fie daca discutam de caz fortuit vor fi obligati sa reconstruiasca impreuna acel gard in conditiile in care gardul respectiv este in coproprietate.

Am un teren neimprejmuit si vecinul sau vecinii nu vor sau nu vrea sa contribuie la construirea gardului intre vecini, ce fac?

Asa cum am aratat si mai sus, in mod normal daca avem de-a face cu doua proprietati sau mai multe care se invecineaza si care nu sunt imprejmuite, in mod normal nu exista nici coproprietate.

Dupa ce se ia decizia de amplasare a gardului , in mod normal gardul intre vecini trebuie sa fie amplasat pe ambele proprietati sau cu cate se mai invecineaza.

Daca unul dintre vecini alege sa isi construiasca pe proprietatea lui acel gard, atunci isi asuma intreaga constructie iar vecinul poate deveni proprietar pe gard doar daca il despagubeste insa NU VA RECOMAND O ASEMENEA SOLUTIE.

Asta pentru ca in mod normal daca ati opta pentru acest demers, ar insemna ca dvs. cel care construiti pe propriul dvs. teren, sa fiti obligat sa ii treceti in proprietate dupa ce va despagubeste, parte din terenul dvs. si asta inseamna ca acel teren v-a deveni coproprietate cu vecinul.

In schimb, daca unul dintre vecini nu vrea sa respecte obligatia de hotar pe care o are in sensul sustinerii costurilor de construire a gardului si de intretinere ulterioara a acetuia, asa cum am aratat si mai sus, puteti initia o procedura de chemare in judecata si de obligare a vecinului la plata pretului pentru ridicarea gardului.

Acum ca stiti totul despre ce inseamna un gard intre vecini cu obligatii dar si cu drepturi, veti putea sa actionati in consecinta daca veti avea un conflict pe limita de proprietate.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti

109 comments to “Gard Intre Vecini – Tot Ce Trebuie Sa Stii”
  1. Buna ziua
    Am următoarea situație
    Locuiesc Intr un duplex in Bragadiru și proprietarul de la care am cumpărat și eu și vecina a făcut un gard despărțitor dintre mine și vecina de o înălțime mică 1.20
    Eu vreau sa fac un gard nou din construcție metalica mai înalt de 1.80 m
    Vecina nu este de acord și nu vrea sa dam jos gardul vechi cel de înălțime mică
    Eu voi fi nevoita sa îl fac pe cel nou pe lângă cel mic dar asta îmi va lua din proprietatea mea 4-5 cm adică lățimea noului gard
    Ce pot face in aceasta situație?
    Menționez că am incercat sa vorbesc cu vecina i am explicat ce vreau sa fac i am arătat și poze și nu vrea sa facă nimic.

      • Am primit de la bunica mea o casa batraneasca cu curte si gradina (total 27 de ari).
        Cand a trebuit sa intabuleze terenul pentru a putea sa mi-l de-a mie (deoarece nu era inca intabulat) : i s-a spus de la primarie faptul ca nu are plan parcelar si din aceasta cauza imobilul nu are o localizare certa in planul cadastral.
        Pe baza titlului de proprietate am facut masuratori in teren pentru a crea un astfel de plan.
        Vecinul din “stanga” avea deja intabulare facuta (deoarece a cumparat terenul acum 9 ani si si-a facut acest plan), iar vecinul din dreapta inca nu este intabulat.
        Desi curtea casei (iesirea la drum) este ingradita cu gard si are aceeasi dimensiune de 75-80 de ani : vecinul care deja s-a intabulat, s-a intabulat cu 1,75 m (cam 1 ar) peste gardul nostru (in curtea noastra), fara sa fim anuntati de acest lucru.
        Tinand cont ca celalalt vecin nu are intabulare, suprafata fizica corespunde acum cu cea din titlul de proprietate deoarece cei care mi-au facut intabularea au masurat in gradina cei 1,75 m (mi-au spus sa iau o brazda in plus in gradina fata de celalalt vecin si ca asa imi ies numarul total de ari).
        Am acceptat acest lucru ca sa pot trece pe mine proprietatea..dar tinand cont de faptul ca cel care a vandut pamantul vecinului meu este inca in viata si confirma ca el a avut pamant doar pana la gardul nostru (care este acolo de 75-80 de ani), as putea cumva, sa cer o remasurare astfel incat sa nu trebuiasca sa mut gardul, sau acest lucru nu este posibil?
        Va multumesc!

          • Buna ziua! Am cumparat un teren intravilan care avea gard doar frontal /latime1 si o singura latura vecin 2(lungime 2), am imprejmit cu sarma restul terenului (latura vecin 1 /lungime1si latimea 2 ramasa ptr delimitarea proprietatii(gard efectuat in totalitate pe terenul meu) deoarece nu exista . Intre timp vecinul 1 a construit o casa si doreste construirea altui gard printre noi. Sunt obligat sa particip la modificarea/construirea altui tip de gard(beton cu fundatie destul de mare ptr ca a sapat peste 1m pe toata suprafata terenului, modificand planul terenului care nu prezenta o panta mai mare de 10grade)?Eu nu intentionez sa construiesc locuinta si nu imi permit participarea la cheltuielile unui asemenea gard. Ce solutii pot exista in acest caz, fara a fi dat in judecata/obligat la participarea platii gardului, plata care sincer este peste puterile financiare personale? Multumesc!

          • Buna ziua. Va prezint urmatoarea situatie: in anul 3012 am cumparat o casa de la parintii mei. Cu act de vanzare cumparare. Aceeasta casa , parintii mei au primito de la Primaria com. Vulturu, jud. Vrancea , in urma inundatiilof din anul 2005 din Vadu-Rosca, com.vulturu, jud.Vrancea. precizez faptul ca terenul este in uz gratuit , proptietsr fiind Primaria cm. Vulturu. Deci am chumparat casa cu terenul in uz gratuit in continuare . Mi-am facut gard din beton la drum si intre vecini din plasa. Prin 2015, au venit la mine toti vecinii de pe strada erandu-mi sa mut gardul 3m. in dreapta. Normal ca nu l-am mutat deoarece eu am cumparat cu schita terenului asa cum e pozitionat in cartea funciara ( i mi spun la primsrie acum ca acea carte era pt teren pasune). Dupa 2 zile au venit la mine primarul si vecinul din stanga cerandu-mi sa mut gardul. Primarul mi a spus ca oricum terenul este proprietatea primariei si rezolva ei greseala. Am mutat gardul in baza promisiujii primarului. Am refacut alt gard 3m. in dreapta. Luna aceasta am fost la Primarie sa fac cartea ffunciara, cand ce sa vezi, pe terenul unde am mutat gardul, 2 vecini au carte funciara acum. Precizez ca eu sant ultima casa de pe strada si in mine dau 3 terenuri de pe cealalta strada. Automat ca nu am acceptat schita mutilata facuta de topograful primariei. Deci cartile funciare a celor 2 sant facute dincoace de gardul meu cu 3m. Primarul, normal, nu-si mai aminteste ca el mi-a cerut sa mut gardul. In concluzie , dupa desenul facut de topograf, eu trebuie sa am un teren in forma de L, nu in forma de dreptunghi cum este pe schita actului de proprietate, cu o lipsa de lungime 30m. Si latime 3.20m. Ce pot face ?

          • Buna ziua! Parintii mei au construit casa acum70 ani cu zidul chiar pe limita hotarului .Itrebare putem avea acces la nevoie la spatele casei pe pfoprketstea vecinului

        • Bună ziua.
          Vecinul meu vrea sa construim un gard intim .Dorește să construiască cu fundație de 60 cm în acest fel sunt înconjurată de beton. Cum procedam?.unde se mai scurge apa.

        • Bună ziua Vecinul meu a închis un teren cu gard și nu mai pot sa întru pe proprietatea mea unde am casa Trebuie sa îmi fac eu drum prin alta parte ca să pot întra și eu cu masina acasă?

      • Canalizarea blocului nostru este comuna cu cea a vecinului. Avem drept se servitute,dar el are dreptul să delimiteze proprietatea lui,printr-un gard? Una dintre vecine susține că nu,eu cred că are voie atâta timp cât noi avem drept de servitute. Vă rog frumos sa ne lămuriți. Mulțumesc anticipat!

        • Bună ziua, stimate domnule avocat !
          Am moștenit de la părinți o grădină care se învecinează cu proprietatea unei familii ,care și -a construit acolo o vilă și dorește să își facă gardul despărțitor pe un model de lux (pe o lungime de 200 m), fapt care implică costuri foarte mari și care nu îmi este necesar pentru îngrădirea grădinii mele, unde îmi este suficient un gard la costuri minime, am avut o discuție în acest sens ,vecinul , acesta amenințându- mă cu proces dacă nu o să i plătesc jumătate.
          Vă rog frumos să mă îndrumați Ce pot să fac ,întrucât nu este etic să fie obligat să plătesc ceea ce nu îmi este necesar .Vă mulțumesc foarte mult!

    • Bună ziua am un conflict cu un vecin care a făcut un șanț de scurgere pe lângă toclul de beton al gardului ce pot face

  2. Bună ziua, am și eu o problemă legată de un gard:vecinul meu a construit un gard din bca cu înălțimea de 2,40, acest gatd îmi blochează dreptul la peretele exterior care se afla pe hotar, practic a construit gardul și pe spatele casei mele din aceasta cauza eu nu mai pot repara, izola, etc acest perete, menționez ca nu am fost consultat în aceasta acțiune. Ce se poate întreprinde pe cale legală, mulțumesc.

    • Buna ziua,am o problema cu granituirea:Am casa construita in anul 1987 si o data cu casa in continuare a fost construit si un gard din beton
      cu placa deasupra si latura de fier forjat ,cu o latime de 50 cm,delimitarea propietatii fiind marginea gardului,casa fiind mai in interior cu 35 cm lasand spatiu pentru streasina.Toate fiind construite cu autorizatie si avand titlu de propietate.Dupa aproximativ 10 ani de la constructia casei mele,terenul vecin a fost vandut si noul propietar sustine ca hotarul este prin miljocul gardului si casa mea este construita pe hotar!Precizez ca in autorizatia mea sant specificate clar dimensiunile si se vede ca nu este construita pe hotar,mai mult am adus comisie de la primarie si topograf de la of cadastral care au masurat tot terenul ,si din 1787 m dupa masurare au rezultat decat 1720 m,pentru ca vecinul a modificat gardul din partea cealalta pe toata lunginea terenului,pe linie cu temelia.Gardul de ciment este doar in fata la strada pe o lungime de 6 m,restul 120 m in continuarea terenului Mai mult a plantat vie ,tui,lipit de zidul casei mele,iar in continuarea casei pe toata lungimea gardului 120 m,a plantat la 10 cm tot felul de arbori ,salcmi ,par,cires. etc.Nu pot sa fac cadastru pt ca nu vrea sa semneze,am titlu de propietate,el nu are decat un act de vanzare cumparare cu socrul in care i a trecut mai mul teren decat avea .Cum se poate solutiona acest caz.Va multumesc cu respect

      • Buna ziua, mă numesc Marin Vasile și am și eu o întrebare: pe linia de hotar care delimitează doua proprietăți am construit un gard cu soclu de beton și tabla cutata acum vecinul dorește să-l demoleze pe motiv că este inestetic și să facă altul la care vrea sa contribui și eu financiar ,eu nefiind de acord deoarece EU mi-am făcut gard.Va rog să-mi spuneți dacă îl poate demola ? Mulțumesc

      • vă salut cu tot respectu locuiesc lângă școala primaria a cumparat terenu la vecinu meu acuma apartine primariei si aș dorii să-mi fac un zid de boltari de vreo 80 de metrii lungime ce ar trebuii sa fac sa vorbesc cu primaria pentru a face acest gard la comun sa fie cheltuielile pe ambii

          • Dacă gardul construit de mine pe temelie de beton și stilpi de beton armat cu zidărie de bolțari a fost pus în pericol de prăbușire prin amenajarea cu rea credință a curții sale astfel incit nu a permis scurgerea apei de ploaie în exteriorul proprietății și mai mult, a dirijat apa către temelia gardului meu, am dreptul legal să-i cer vecinului sa remedieze totul pe cheltuiala sa?

  3. Buna Ziua cand faci un gard de boltari intre cele 2 proprietati adica vecini nu trebuie sa aiba autorizatie chiar daca acest gard este in cartea funciara si cadastru facut de ea eu nu am contribuit la gard dar problema ca gardul care la facut de boltari este intrata la mine cu 30 m eu in titlul de proprietate al meu din 12oo m numai am mai am 1173 ca diferenta e ea intrata cu gardul si cand i-am spus a zis ca are cadastru pe gard facut ce fac in situatia asta? Diferenta de metri de la mine e la ea in cadastru e bagata mai mu;lt decat trebuia si e stramb facut e fisurat tot are crapaturi, cand a inceput sa l faca l-a facut de la noi de la baza casei mele si din ce in ce spre capat a mers stramb si se vede si in cadastru la mine ca l-am facut intre timp si eu ca e bagata la noi ca nu e drept cum ar trebuii sa fie, am sesizat primaria si iSC si nu fac nimic sa o verifice daca e facut legal cu autorizatie, daca a respectat limita de hotar dintre proprietati se vede si cu ochiul liber ca e facut mai mult la mine gardul decat la ea.va intrebn ca avocat nu trebuie sa aiba o hartie notariala intre proprietari ca face ea gardul de boltari? Cred ca nu are asa ceva de autorizatie nici atat si aceste 2 institutii o acopera nu a verificat pe teren si mi a transmis ca daca sunt prejudiciata sa o dau in judecata. In mesajul dvs am citit ca daca a facut numai ea gardul trebuie eu sa i dau o suma de bani pe manopera si materiale ca la facut numai ea, nu am pus o eu sal faca trebuia sa l faca la ea nu pe amndoua proprietati ca daca ea a depasit cu constructia e clar ca acest gard e facut pe ambele proprietati si eu m-am trezit acum ca numai am metrii din titlul de proprietate care ii aveam, eu vreau sa mi fac gardul meu se poate sa cer intarusarea noua i fiecare sa si faca gardul lui eu nu vreau sa am gard comun cu ea.

      • Buna seara Domnu avocat.Constructia casei noastre se afla cu un metru fata de limita propritati.Am o nelamurire ,daca vecina poate construí un gard inalt de doi metri in spatele casei la limita hotarului la un metru de casa.Va multumesc anticipat!

          • Buna, in cazul in care gardul este construit de noi si vecinul doreste alt gard sunt obligata sa particip financiar?nu inseamna ca platesc doua garduri, poate nu mi place gardul care doreste vecinul sa l faca, ce trebuie facut?,multumesc anticipat

          • Buna seara Domnule avocat! Doamna Burdur este în cunoștință de lege. Când și-a construit casa știa posibilitatea ca vecinul ori-când poate construi un gard. De ce acuma ar fi o problema? Căci nu mai ar avea destul spațiu sași amenajeze peretele casei? De ce nu sa gândit inainte sa-și construiască casa? Și de ce acuma cade pe proprietarul care vrea sași construiască un gard pe linia delimitări proprietăților conform cărți functiare. Mi se pare incorect ca proprietarul sa facă modificări pentru vecinul care și-a construit casa prea aproape de linia de delimitare. Corect ar fi sa-și suporte consecințele. Mulțumesc anticipat pentru răspunsul dumneavoastră!

      • Bunaziua dom avocat am un vecin care și a construit un gard iar în fundația de beton a gardului și a făcut 4 gauri (barbacane)prin care profitând ca are izvor pe teren îmi revarsă toate apeele provenite din curtea sa ,pluviale ,menajere.mentionez ca terenul sau se afla mai în panta ,mereu fiindu-i inundata gradina ne putând o folosi.oam făcut sesizări la garda mediu,politia locala care venind la fata locului iau interzis sa mai aibă acele gauri in gard și sa le închidă ceea ce nu a respectat nici după 1 an.fiind constrâns de situația ca tot malul și apele murdare nu de izvor cum spune el îmi invadează proprietatea i am pus cep lemn în acele gauri dar apa tot curge.acum vecinul ma dat în judecat tot el pt ca i am distrus gardul.legal cum as putea sa îmi rezolv problema cu vecinul meu .va mulțumesc

    • Bună ziua! Între mine și vecinu există un gard de sârmă, am fost acuzat că i-am furat nu știu ce, iar eu am atașat de gardul existent un alt gard de tablă care are înălțimea de 2m . Pot fi tras la răspundere pentru această construcție? Multumesc anticipat.

  4. bună,am un teren lăsat de bunica,dar fiind mai mereu plecați cu munca nu am avut timp de el .anul acesta am pus niste pomisori ca locul să nu ramana parloaga .acum 4 ani vecinul a inlocuit gardul despărțitor fără să ne consulte și vrea să achitam jumatate de gard ,ce ma sfatuiti?multumesc…

      • Buna ziua,
        am doi vecini care fac tot posibilul sa puna balegarul lângă gard, grajdul cu porci este la jumătate de m lângă gard, sunt 2 m pana la colțul casei si între
        Grajd si gard este plin cu gunoaie.
        Unde pun balegarul dau drumul la apa de la baie de se face băltoaca la noi in curte si este la mai putin de 2 m de colțul casei.
        Ce pot sa fac din punct de vedere juridic?
        Cu ei nu se poate discuta, primarul spune ca nu are ce face, va rog sa imi spune-ti ce sa fac si ce legi sunt, este legal sa crească animale langa casa unde stau si cum este cu gunoiul si balegarul langa gard/casa.
        Multumesc anticipat

  5. Buna ziua. Avem făcut gard cu vecinul și el la distrus punând tot felul de lucruri pe el și pământ, scurgerea de la chiuvetă e pe gard și wc lângă gard. Am incercat cu vorba buna dar nimic. Ce se poate face pt că nu se mai poate tolera așa comportament? Va mulțumesc.

    • Buna ziua! Sunt in aceiași situație ca dv. …. Ați primit vreun răspuns? Eu am fost la poliție și mi s a spus ca încă nu a distrus gardul …. Dar este evident ca asta va urma fiind săpat un Șanț chiar razant cu temelia construită de mine cu autorizație și proiect , șanțul având o adâncime de 20-30 cm sub temelia gardului …

        • Bună dimineața! Vecinul din spatele curții s-a hotărât sa schimbe gardul! L-am anunțat ca trebuie sa fim și noi prezenți, sa ne anunțe din timp ca să ne putem lua liber. Ne- a spus intr-o zi de marți ca vine duminica. Vineri m-a sunat zicandu-mi ca el este la fata locului cu utilajul pt a demola gardul cel vechi.I-am spus ca nu are voie sa-l demoleze nefiind noi acasă. A venit duminica și am trasat după datele din cadastru pe unde sa vina. A doua zi el s-a apucat de demolarea gardului vechi. Ca-nd am venit seara de la serviciu, am observat ca nu respectase ce am vb. Nici nu ne-a băgat în seama când i-am zis d c nu a respectat înțelegerea. Când a ajuns și sotul acasa am trasat conform cadastrului nostru cum ar trebui sa fie gardul. Cum facem? El v-a face gardul asa cum vrea el, nu ne înțelegem, noi nu suntem prezenți fiind la serv și el nu vrea sa-l construiască când suntem noi acasă. Ce ma învățați sa fac? Mulțumesc pt răspuns!

        • In 2008 vecinul a cumparat imobilul de langa mine, a dat gardul jos, pe motivul ca o sa puna altul, si nu a mai pus, in 2020 tatal meu imi face act de vanzare cumparare pe casa, eu vorbesc cu vecinul sa punem gard in spatele casei (gard care a fost dat de el jos in 2008) iar el nu mai recunoaste limita de hotar. Ce este de facut? Fac mentiunea ca mie cadastristul mi-a facut fisa cadastrala pe ceea ce a gasit la fata locului.

        • Bună ziua.
          Sunt proprietarul unui teren pe care am construit în mod legal casa și anexele. Menționez ca vecinul de lângă mine avea deja construit gardul de hotar cu fundație de beton și la 30 cm de gard un foișor peste un beci din beton(fără autorizație).
          La o masuratoare ulterioara făcută cu topograful a rezultat ca acel gard de hotar cu fundație de beton este construit pe terenul meu la o distanță de 30 cm pe toată lungimea de 26 m. Pare ca acel foișor ar fi granița de hotar.
          Ce mă sfătuiți sau cum pot rezolva această problemă având în vedere că doresc ca totul să revină la cotele adevărate și reale?
          Mulțumesc anticipat.

      • Dacă eu am suportat toate costurile ot a construi gardul între mn si vecin el ce nu trebuie sa facă?Si dacă eu as vrea sa modific ceva la gard dar pe partea dinăuntrul curții lui as putea sa fac fără nici o problema ?tot a fost făcut cu banii mei!

  6. Este necesara autorizatie de construire pentru delimitarea a doua proprietati realizata cu un gard din plasa de sarma si stalpi metalici cu beton la baza. Mentionez ca am dobandit un teren 600 m2 prin vanzare cumparare cu dezlipire ,cu obligatia de a realiza eu gardul dintre proprietatile rezultate.O alta mentiune este ca portiunea de gard stradala este construita de fostul proprietar ,cu o deplasare spre domeniul public de aproximativ 0,5 m

    • Bună ziua va rog sa scuzați deranjul….cu ceva timp în urmă am construit gardul dintre mine si vecinul meu neavând nici o pretenție financiară din partea vecinului dar în timpul construcției posibil sa intrat la dumnealui cu construcția gardului undeva la 10 cm , acum vecinul ma tot obliga sa dărâm gardul căutând tot felul de tertipuri cum ca de ce am făcut acest tip de gard ca nu am întrebat dacă ma pot apuca de gard acum dumnealui dorește de tabla gardul a chemat și poliția și pe cei de la primărie dar fără nici un rezultat , ma amenință ca dacă nu dărâm gardul va suna din nou la poliție… precizez ca gardul cel vechi se afla intr-o stare extrem de degradata ajunsesem sa stau cu bucăți de lemne sau tabla la baza gardului pe lângă acest lucru mai crescuseră și doi pomi exact in gard ce se afla pe terenul dansului și cu trecerea timpului dusese la ruperea acestuia și care împingea gardul spre terenul meu …va mulțumesc !!

    • Buna ziua,
      Bunica are casa exact pe limita de hotar iar gardul facut de vecin tot pe limita de hotar. Vecinul care a facut gardul dupa 20 de ani doreste sa-l mute 60 cm ( amuzant ce se face pt 60 cm) spre ea. Eu nu stiu detalii referitore la cadastru si nici la cartea funciara. Nu inteleg de ce gardul facit chiar de el acum dp 20 de ani trb mutat spre noi. Are voie?

  7. Bună ziua. Avem un gard din lemn si plasă din sârmă cu vecinii, făcut de părinții noștri iar noul vecin care s-a mutat recent în locul lor, vrea să dărâme gardul pe motiv că ,,nu-i place,, și să facă altul cum îi place lui. Am discutat cu el de mai multe ori că NU suntem de acord ca să-l dărâme, dar el insistă și ne amenință că-l strică fără consimțământul nostru. Ce ne sfătuiți să facem ? Vă mulțumim.

    • Buna ziua. Eu nu am primit nici un răspuns. Dar dacă nu se pot rezolva astfel de cazuri pe tema legală , ce-ți rămâne de făcut e să-ți aplici tu legea? Nu e cea mai corecta decizie dar trebuie sa existe o manera legală în care ambele părți să ajungă la un acord.

    • In 2008 vecinul a cumparat imobilul de langa mine, a dat gardul jos, pe motivul ca o sa puna altul, si nu a mai pus, in 2020 tatal meu imi face act de vanzare cumparare pe casa, eu vorbesc cu vecinul sa punem gard in spatele casei (gard care a fost dat de el jos in 2008) iar el nu mai recunoaste limita de hotar. Ce este de facut? Fac mentiunea ca mie cadastristul mi-a facut fisa cadastrala pe ceea ce a gasit la fata locului.

  8. Buna ziua,
    Vecinul cu care avem gard comun la curte a construit jumatatea sa de gard la inaltimea de 2.20 m, iar partea construita de noi este 1.95 m. L-am rugat sa taie din inaltimea partii construita de el la nivelul gardului construit de noi insa refuza. Am vazut in materialul prezentat de dvs ca inaltimea maxima este 2m. Putem taia noi gardul construit de el la dimensiunea maxima de 2 m conform legii? Daca nu, ce actiuni sa intreprindem in vederea solutionarii situatie?
    Multumesc,
    Ana

  9. Bună dimineața!!!
    Va rog sa îmi dați un sfat….in martie am achiziționat un duplex(jumătate)prin credit ipotecar dna de la care am cumpărat a făcut un gard între cele doua case de 2 m…acum 4 ani s-a făcut gardul….acum vecina de duplex nu mai este de acord cu gardul doar dacă ii dau accept sa folosească terenul din fata casei mele pt depozitare mașini vechi!!!
    Nu am cordul scris la gard…

  10. Vecina nu vrea sa-si facă partea ei de gard,este obligația ei să-l facă,deoarece eu mi-am făcut partea mea de gard care desparte proprietatile noastre. Cum o oblig sa-si facă partea ei de gard?

  11. Am achizitionat un teren si am cerut autorizatie de inprejmuire. Am platit pentru intarusirea terenului in vederea stabilirii hotarului. Unul din vecini a smuls tarusi de pe tot terenul 4 buc. Am stabilit de comun acord amplasarea stalpilor de gard iar dupa construirea unei parti din gard, iar sa sucit ca il darama ca e pe terenul lui.Nu am facut la momentul distrugerii semnelor de hotar plangere penala pe art 256, o pot face acum, au trecut circa 4 luni. Stau cu 14 m de gard cu soclu si jumatate doar cu stalpi..Va multumesc anticipat !

  12. Buna ziua,

    Am o vecina care nu este de acord sa demolam gardul vechi, fiind degradat ,vorbim despre un gard despartitor din sarma , pe considerentul ca ea l-a facut , eu i-am propus sa il stricam si il fac eu pe costurile mele , fara nicio pretentie , dar refuza vehement.
    Deoarece sa il pot construi pe cel nou , trebuie sa demolez gardul vechi . Intrebarea mea este , daca il demolez este o actiune legala , s-au ma poate actiona in instanta.
    Multumesc.

  13. Buna seara.Am cumpărat o casă iar vecini mei și au construit un gard cu tocul și stâlpi cu plasa pe proprietatea lor fără acordul meu că vecin fara că eu sa am intimitate in curtea mea.
    Întrebarea mea este daca eu îmi pot face un gard pe proprietatea mea fără fundație adică stâlpi băgați în ciment cu tabla fără a mai fi nevoita sa scot autorizația de construcție care am înțeles că e destul de scumpă și dacă sunt obligata să păstrez hotar între garduri?
    Mulțumesc.

  14. Buna ziua! As dori sa stiu daca pe langa gardul comun cu vecinul pot sa mai construiesc un alt gard mai inalt doar pe partea mea si daca ma pot folosi de stalpii existenti si daca am nevoie de acordul vecinului, cu care nu sunt in relatii ok tocmai de accea vreau sa ridic acest gard nou. Va multumesc !

      • Buna ziua ! Acum 3 ani am achiziționat o căsuță la tara, curtea fiind împrejmuită pe 3 laturi cu gard, a patra la strada, deci am 3 proprietăți vecine. Una din laturile vecine, are gard din plasa de sarma, montata între stâlpi, pe bordura betonata, așa încât intimitatea spațiului meu privat este grav afectată, de către vecinii gălăgioși, curioși, deranjanți cu întrebările, dar și sfaturi necerute, abuz psihic și hartuire continua. In acest sens, am montat pe partea mea de gard comun o plasa deasa de umbrire, pe care au distrus-o, vor in permanenta să vadă tot, să știe tot, să audă tot. Este extrem de neplăcut. Nu am parte de liniște. Lipit de gardul comun, vecinii au un foișor, cu ferestrele care dau in curtea mea, construit fara să aibă autorizație, încercând să explic frumos, macar sa schimbe geamurile din transparente in mate, conform legislatiei, care, de face, cere păstrarea distantei de cel puțin 2 metri. Întrebarea mea: pot sa montez pe partea mea de gard placi policarbonat, sau tabla, acoperind astfel gardul, dar și geamurile foișorului, depășind și înălțimea gardului, care este doar de 150 cm …cu 30 cm ? Mulțumesc.

        • Sunt in aceeasi situatie. Nu am intimitate din cauza gardului bordurat dintre proprietati. Vecini stau numai la gard ingrijind niste flori si din aceasta situatie nu este liniste , poluare vizuala si sonora … lipsa totala de intimitate. Am pus niste prelate antiburuieni pe gard dar nu le convine. Dvs. ce raspuns ati primit , este ceva reglementat in acest sens?

  15. Buna ziua!

    Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie. Vecinul cu care am gard comun din lemn, construit de catre mine, s-a apucat sa puna la baza gardului cernusa care rezulta de la centrala prin arderea lemnului.
    La inceput a pus doar la baza, dar in timp cernusa a inceput sa fie pusa si in sus pe gard (ca un musuroi). Ma tem ca tot punand, umezeala o sa dauneze lemnului, iar in timp o sa se deterioreze si o sa putrezeasca, fiind nevoie ca lemnul sa fie schimbat.
    Exista vreo modalitate prin care il pot opri din a mai face asta?

    Multumesc anticipat!

  16. Bună ziua! Nu reușesc sa ma pun de acord cu vecinul pentru repararea gardului între vecini. Dacă construiesc gard pe terenul.meu, pe cheltuiala mea. Am nevoie de acordul vecinului?Trebuie sa respect o anumita distanta de hotar? Mulțumesc!

  17. Buna ziua
    Noi am demontat gardul intre noi si vecinul (candva l-am achitat in jumatate), era din sarma. La moment il facem din tabla cutata. Vecinul este peste hotar, nu putem da de dansul. Noi am incalcat legea?

  18. Bună ziua!
    Am un vecin care nu vrea sa ma lase sa refac gardul care ne desparte proprietățile.
    Ce pot face în acest caz?

  19. Bună seara!Domnule avocat am o nedumerire, soțul a ridicat direct pe HAT un gard între noi și vecinu țin să menționez faptul că,fără cheltuiala vecinului .Acum vecinul ridica și el un gard lângă al nostru.INTREBAREA este care ar trebui să fie DISTANTA dintre aceste garduri?Ținând cont că cel pe care l-a ridicat soțul este pe hat!

  20. Buna ziua, vecina isi intinde mereu covoarele spalate pe gardul dintre noi, motivand ca este gardul ei. Gardul este construit de ea dar ma deranjeaza sa ii “admir” eu covoarele care se scurg in curtea mea. Ce pot face in aceasta situatie deranjanta?
    Multumesc!

  21. Buna seara, vecina isi intinde mereu covoarele spalate pe gardul dintre noi, motivand ca este gardul construit de ea. Ce pot face, legal, pentru a nu ii mai “admira” covoarele spalate care se scurg in curtea mea!
    Multumesc

  22. am avut gard din plasa de sarma galvaniazata ,cumparat de mine .vecinul a dorit sa faca un gard mai elegant ,cu baza de beton si elemente de plasa prefabricate .sunt obligat sa suport jumatate din cheltuieli ??

  23. Gardul dintre propietatea mea si a vecinului este executat din plasa tip gard bordurat cu vizibilitate totala fara pic de intimitate. poluare sonora si vizuala continua. Gardul este al vecinului. Exista vreo reglementare prin care sa cer placarea cu tabla sau policarbonat pentru a reduce efectele nocive si anume afectarea intimitatii in propia propietate ? Mi sa raspuns “” sa-mi fac gard “”pe partea mea. Am voie sa ma folosesc de stalpi de la gard (bine inteles pe partea mea) , de exemplu sa fac un tarc pentru caine sau pentru pasari? Multumesc!

  24. lla o discutie, i-an spus ca nu sunt de aord sa mai inalte gardul deoarece fiind in partea de sud nu mai pot cultiva nimic si mi-a spus ca el a facut zid de protectie, dar acest zid este pentru a-i tine pamantul lui pe care l-a pus, avand langa gard o inaltime de 2 metri nicidecum a apei de ploaie care curgea natural de a el spre mine eu fiind in partea de sud si find cu cativa centimetri mai jos decat terenul lui. Am un garaj, pe acest teren, iar in spatele garajului zidul este de peste 3 metri langa care a pus pamant,. Va og sa ma sfatuiti ce pot face in acest caz dmnule Cuculis si daca va pot contacta telefonic. Va multumesc !

  25. Imi cer scuze nu mi-a aparut intreg articolul. Vecinul meu a facut gard de beton inalt de 2 metri, in alte zone depaseste 3 metri, iar langa beton a carat pamant pana la aceasta inaltime. Apoi este situatia care v-am relatat-o.

  26. ce trebuie sa fac,noul vecin din spatele casei mele a refacut casa cumparata a betunat curtea si a lasat niste goropi de 40/40 adinci de 20 cm chiar sub fundatia casei mele ce a dus la adunare de umiditate pe pereti si slabirea rezistentei cladirii.Motivand ca vrea sa puna tuia.Mentionez ca de la fundatia casei mele hotarul este la 60 cm.Va multumesc

  27. Buna ziua!
    Daca cedez vecinului cota oarte din propietate in vederea construirii cardului despartitor,ce obligatii imi revin?
    1)cine se va ocupa de reparatia gardului pe viitor?
    2)sunt obligat sa asigur accesul si un anume spatiu necesar in vederea construirii gardului,sau ii pot refuza accesul?

  28. Buna ziua,
    Dle. Av.., va prezint situatia mea si va rog respectuos sa-mi sugerati calea legala pentru stingerea litigiului dintre mine si vecin.
    In octombrie 2021, am inceput constructia unui gard din beton si BCA intre mine si vecin.
    Le-am spus ce vreau sa fac – gard din beton si BCA, in totalitate pe proprietatea mea langa linia de hotar si in totalitate pe cheltuiala mea.
    Conditia sau rugamintea a fost sa fie de acord sa ridic peste 2 m gardul, intrucat terenul este in panta, iar in interior la mine, lipit de gard, sa ridic o magazie (spatiu de depizitare), care logic, are o inaltime de peste 2m, dar acoperisul acesteia sau panta, scurgerea, nu afecteaza vecinii. Ideea mea a pornit din art. 664 si 665 – constructie sprijinita pe zidul comun.
    Vecinii (2 frati), au fost de acord si ca dovada au participat voluntar cu 25 saci ciment, cu rugamintea, sa mai ridic fundatia intrucat in viitor ei vor inalta cu pamant in curte si sa nu afecteze constructia. Precizez ca terenul este in panta iar forma gardului spre ei este in forma literei “L”, cu partea lunga la baza pantei.
    In aprilie 2023, deci dupa 1 an si jumatate, au facut o sesizare la Primarie ca sunt deranjati de inaltimea gardului, care depaseste 2m.
    In acest moment nu sunt in tara, voi reveni in toamna 2023.
    Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi sugerati cum pot stinge acest litigiu.
    Cu deosebita stima,
    Nicolae B.

  29. Buna! Vecinul sa băgat cu gardul pe pământul meu. Ce trebuie sa fac? Eu nu am o situație financiar buna sa merg in tribunal ,cum trebuie sa procedez?mam gândit sa chem poliția sa nu ii dau voie sa construiască gard și sa ma dea el in tribunal sa suporte el cheltuieli!oare procedez bine? Multumesc

  30. Caz concret: Am construit gardul intre vecini Si Mine singur. Dupa 25 de Ani vecinul instraineaza proprietatea Lui . Noul proprietar vrea sa refaca gardul pentru ca Este prea inalt Si Nu are fundatie destul de adanca. El intentioneaza sa faca drum iar aceasta DIN cauza circulatiei adecteaza gardul existent. In ce masura sunt obligat sa contribui la refacerea gardului ?
    Multumesc

  31. Buna ziua,
    Pentru invecinare cu o institutie publica (Politia) in cazul meu, se aplica aceleasi prevederi? Respectiv ambele parti trebuie sa contribuie financiar la repararea unui gard degradat? Va multumesc!

  32. Buna ziua domnule avocat Cuculis,
    In urma succesiunii , proprietatea parintilor a fost divizata in doua loturi, unul apartinandu-mi mie, celalalt fratelui meu cu suprafetele clar delimitate ca arie si aplasament fata de vecini. Mentionez ca platim impozit la primarie amandoi ca proprietari de 20 de ani.Acum, imi doresc sa construiesc gard despartitor intre noi, adica intre cele doua proprietati ca sa imi delimitez proprietatea mea fata de a lui.Cadastrul/cartea funciara sunt suficiente in aceasta situatie ? Ce trebuie da fac daca nu ma lasa sa construiesc gardul( intentionez sa il construiesc pe proprietatea mea, adica nu jumatate pe terenul meu , jumatate pe terenul ). Ce metode de constrangere am ca sa pot construi gardul? Politie, judecata….?

  33. Buna ziua, am cumparat o casa si gardul dintre mine si vecini este facut din plasa galvanizata. Eu doresc gard de beton. Vecinii nu sint dispusi sa plateasca. Sint dispusa sa achit eu si sa-l ridic paralel cu cel din plasa pe terenul meu, inaltime 1.8 m.
    Am nevoie de aprobarea vecinului sau alte aprobari?
    Multumesc anticipat.

  34. Buna ziua, Va xera jez cu o intrebare.Am un teren si doresc sa ridic gard pe partea din spatele terenului unde deocamdata nu am vecin.Pot ridica gard pe limita de hotar? Ce risc as avea?.Multumesc

    • Buna ziua!
      In continuarea curtii, avem un teren extravilan, care nu este ingradit. Pe mararginea terenului sunt iesiti salcami. Unul din vecini, a sarit gardul si a taiat copacii, pt lemne de foc.auzind drujba si vazand ce face, ne-am dus sa le atragem atentia ca este pe terenul nostru si sunt copacii nostri. Nici macar nu s-au deranjat sa opreasca drujba, au taiat in continuare, au luat trunchiurile salcamilor in curte. Am chemat politia, si acestia le-a dat dreptate, a zis ca ei nu au ce sa rezolve, pt ca terenul nostru este neingradit si poate intra oricine sa taie. Politistii se pare ca se cunoastea cu sotul acelei vecini. Practic le-a dat dreptate si nu au rezolvat nimic. Ne-a spus ca doar daca era ingradit se putea numi violare de domiciliu.si pe ei sa-i chemam daca ne aduce injurii. Ca altfel ei nu au ce sa faca. Cum pot proceda, si cum putem rezolva aceasta situatie, pt ca nu este prima data cand intra pe teren sa taie copacii. Acum vreo 7 ani, au facut acelasi lucru. Ne-a fost mila de ei, c atunci politia voia sa le dea amenda. Acum in schimb se pare ca lor le-a dat dreptate politia! Multumesc!

  35. Buna ziua. Am cumparat o proprietate cu tot cu imprejmuire. Langa mine a cumparat dupa cativa ani si un vecin. Nu vrea sa contribuie la contravaloarea portiunii de gard dintre noi. Care sunt sansele de a-l determina sa o faca? Cum sa procedez?

  36. Salutare,

    Sunt in pozitia urmatoare:

    Am cumparat o casa care d.p.d.v al receptiei a fost receptionata neconform, nu de mine ci de dezvoltatorul care ulterior mi-a vandut-o mie (un sarlatan – care mi-a pasat-o mie cu toate problemele).

    Ulterior am primit amenda pentru o anexa – care nu a fost construita de dezvoltator in prima faza, si receptionata de dirigintele de santier. In alte cuvinte au receptionat casa la stadiul la care era nu conform puz-ului si proiectului casei care continea aceasta anexa in proiectul original.

    Totodata in autorizatie la partea de gard era precizat ca poti sa-ti construiesti gardul in imprejurimile proprietatii. Lucru pe care l-am facut. O parte din gard delimita proprietatea mea de cea a vecinului, asa ca am decis sa construim gardul impreuna, fiecare parte de gard cu medjia lui. Am conversatii pe Whatsapp, poze, filmari, extrase de cont ca a participat la constructia gardului.

    Cand am primit amenda pentru Anexa, ne-au comunicat cei de la Politia disciplinei in constructii, ca gardul dintre mine si vecin nu este legal. Conform puz-ului aveam voie sa construim gard numai pe o parte a imprejurimilor, delimitarea dintre vecini sa se faca cu gard viu. Mentionez ca stam intr-o zona cu risc de alunecare fiind intr-o zona de deal.

    Cum sa ne oblige Puz-ul intr-o zona cu risc de alunecare sa nu ne facem zid de sprijin, iar delimitarea sa fie facuta doar de gard de tuia?

    Cum sa nu ne lase sa construim gard cand avem caini, foarte putina incredere in vecinul de langa noi ca nu ar intra sa fure sau alte necurate de genul?

    Am inaintat actiuni pentru a intra in legalitate si am aflat ca, faptul suntem in aceasta zona de risc de alunecare de teren ne ofera posibilitatea de a intra in legalitate cu gardul de sprijin si totodata cu anexa. Actele sunt depuse la Primarie, se stie ca putem intra in legalitate, dar ne-am lovit de refuzul vecinului sa vina sa semneze la notar actele pentru a intra in legalitatea cu gardul sau anexa.

    Ca sa ne intelegem, sotia vecinului lucreaza la notara care ne-a legalizat actele casei neconforme, altfel spus care este mama in mama cu dezvoltatorul care ne-a vandut casa. In acest context am aflat ca vecinul nu vrea sa semneze defapt, pentru ca sotia lui va fi data afara de la munca, daca semneaza acest acord. Asta datorita faptului ca i-am lasat notarei un review onest si sincer legat de servciile ei care, ne-au adus in situatia de a detine o casa neconforma.

    Observam fara sa avem studii in zona juridica multe lucruri neconforme:

    1. Receptia casei
    2. Notarul si dezvoltatorul care au stiut ca receptia casei nu este conforma si cu toate acestea ne-au vandut casele
    3. Vecinul care este impotriva constructiei propriului sau gard, fiind amenintat de notara.

    Care este feedback-ul dvs pe acestea descrise mai sus?

    Multumesc anticipat.

      • Buna ziua,va deranjez și eu cu o speță cu care ne confruntăm:vecinul de alaturi ,cu care avem gard comun din plasă bordurată a plantat gard viu pe partea lui pe toată lungimea gardului comun în urmă cu câțiva ani.Problema este că acesta a crescut la peste 3 m înălțime imi ține umbră în curte și nu crește nimic pe partea aceea, menționez că l-am rugat în nenumărate rânduri să îl toaleteze însă a refuzat invocând ba că nu are timp,ba că nu are cu ce..Ce măsuri legale pot lua?Va mulțumesc anticipat!

  37. Bună ziua.
    Locuiesc în Constanța, într-un imobil casă de locuit, cu deschidere pe colț.
    Am gard din fier forjat, pe care aveam aplicată folie de policarbonat, până în noiembrie anul trecut, când, din cauza vântului extrem de puternic – rafale de 140 km/h – dublat de curentul aferent zonei de colț, cu deschidere spre nord, folia s-a rupt, s-a desprins de pe gard și nu am mai putut pune din nou.
    În zona respectivă, terenul este reglementat prin PUG – ZRL2b, care la art.14 – ÎMPREJMUIRI prevede:
    ZRL 2a + ZRL 2b + ZRL 2c – conform PUZ aprobat, cu următoarele condiționări:
    – se va asigura realizarea unei imagini unitare la nivelul circulațiilor publice prin autorizarea de împrejmuiri din materiale durabile și de calitate, care se încadrează în tipul dominant la nivelul zonei dupa material, culoare, rezistență, transparență etc.;
    – gardurile spre stradă vor avea înălțimea de maxim 2.20 metri și minim 1.80 metri din care un soclu opac de 0.50 m. și o parte transparentă din metal sau lemn dublată de gard viu; împrejmuirile laterale și posterioare pot avea maxim 2.50 metri.
    Cu alte cuvinte, nu pot face gard de beton pe deschiderea de 5 ml/5 ml, ci doar soclu de 0,5 m, cu parte transparentă de metal sau lemn, dublată de gard viu. Motivul: să poată exista vizibilitate pe colț, de parcă le trebuie vizibilitate prin curtea mea. În acest moment, am doar gardul de fier forjat, prin care intră toate pisicile cartierului, mizeria de pe străzi, iar curtea de 25 mp nu o pot folosi, pentru că nu am nicio intimitate. Asta, în timp ce există garduri de beton în zonă pe colț sau chiar imobile de locuit construite pe colț (posibil fără AC sau anterior PUG Constanța, care e din 1990).
    Ce părere aveți, vi se pare legală o astfel de reglementare de interdicție a construirii gardului de beton pe colț? Aveți cunoștință de spețe asemănătoare? Aș avea vreo șansă dacă aș contesta reglementarea?

  38. Bună ziua! Am făcut toate demersurile pentru a construi un gard: am obținut Certificat de Urbanism și toate avizele necesare. Nu pot obține autorizație întrucât unul din cei doi fraţi cu care mă invecinez(coproprietari) nu vrea să-și dea acordul la notar Celălalt și-a dat acordul deja. Ce pot face în această situație? Mulțumesc!

  39. Buna seara ! Am cumpărat i casa de la dezvoltator , i latura de gard cu vecina era deja făcut de dansa , întrebarea este dacă eu vreau sa o despagubesc, sau sa reparam împreuna gardul când v a fi nevoie și dansa refuza categoric , nepermițându mi sa pun o floare pe gard sau sa ma ating de el , ce posibilitate legală am ? Mulțumesc

  40. Buna ziua! Vecina noastra si-a cumparat catel si il lasa liber prin curte si gradina, dar cum nu avem gard intre noi , catelul vine si pe proprietatea noastra facand pagibe materiale, disyrugand incaltaminte, telefoane, plante, mizerie pe terasa, mi-a distrus 30% dintr-o livada de 40 de pomi! Am implorat-o pe vecina sa tina catelul legat sau sa-i faca padoc, dar refuza categoric! Mentionez ca ma invecinez cu ea pe 3 laturi ale proprietatii mele! Ca sa delimitez suprafata am construi peste 700 m de gard! Financiar nu imi mai permit sa construiesc si gard intre proprietati! Ce este de facut! Sunt in cońfict cu ea de 7 luni de zile! Multumesc!

  41. Buna ziua,
    Va rog din suflet sa ma indrumati referitor la urmatoarea situatie. Am un teren de 500mp, situat la intersectia unui drum comunal cu un drum de servitute, pe care l-am imprejmuit cu Autoriz. de Construire (03.2017 – 03.2018), am proiect (gard + anexa), lucrare receptionata de Primarie pe 19.04.2019, gard de beton cu fundatie, dat cu decorativa, bani destul de multi.
    Pe latura opusa drumului de servitute (preluat si asfaltat de Primarie, latime cca 4.5m), in spatele meu, am un vecin care are un teren viran (ambii avem acces la celalalt drum, adica drumul comunal (in unghi drept cu drumul de servitute), eu fiind insa pe colt, limitat atat de drumul de servitute cat si de cel comunal).
    Cand am construit gardul, am luat ca reper intersectia celor doua drumuri si am respectat lungimile cadastrale ale proprietatii mele, ba chiar fiind de buna credinta, doar-doar sa nu cumva sa trec pe terenul altcuiva, am redus cu cca 40-50 cm lungimea proprietatii inspre vecinul reclamant, construind fix pe hotarul existent, hotar care pana atunci era dintr-un gard degradat de lemn, dar cu pari infipti in pamant (cca 05.m).
    Surpriza vine in 2024, recent, care m-a lovit ca un trasnet, intrucat vecinul spune ca am intrat 1.5 m pe terenul sau, conform masuratorilor „Stereo 1970”. Si cred acum ca are dreptate.
    Problema e ca DACA as retrage hotarul, acesta pica lipit de casa (construita in 2006 de un dezvoltator, dar am cumparat-o in 2007, cu gardul vechi de lemn), ori pe cadastrul meu se vede clar ca imobilul este la cca 1.5 m de hotar, adica fix cat spun masuratorile actuale ca as fi depasit eu hotarul, deci masuratoarea initiala de cadastru este in contradictie cu masuratorile actuale desi pe cadastrul meu apare stampila tot cu sistem „stereo 1970”. Proprietatea am cumparat-o INTABULATA, dar momentan nu figureaza in noul sistem e-Terra.
    Vecinul doreste sa ma dea in judecata sa ii eliberez terenul sau sa platesc o suma f mare (e clar ca asta duce inspre santaj cumva, costul cu demolarea fiind mare), casa ar ramane pe hotar, plus o alta anexa gospodareasca (parte din proiectul cu gardul cum am zis mai sus) care pica tot pe hotar.
    Ce ma sfatuiti sa fac? Ce sanse am sa obtin o „granitzuire” in instanta pe actualul hotar si cat ar putea fi de mare despagubirea? Sunt de buna credinta si as vrea sa fac lucrurile corect, dar sa nu ma „falimenteze” de tot.
    Multumesc anticipat mult de tot!
    George.

  42. Bună ziua! Am un gard între mine și vecin unde avem o livadă. În momentul construire gardului, la vecin erau copaci și boscheți , fiind un teren într-o pantă abruptă, în gârlă cum ii spunem noi. După ce am construit gardul, vecinul a defrișat terenul și s-a apucat de grădinărit. Numai că din cauza terenului, care ii aparține, fiind in gârlă, și săpăturilor făcute în fiecare toamna, temelia gardului dintre noi a rămas suspendată în aer. L-am rugat să facă din loc în loc , ceva pentru oprirea alunecări de pământ în urma defrișăriii și folosirii ca teren agricol. A spus că el nu e obligat să aibă grijă de gardul meu. I-am spus că atunci când am construit gardul, terenul lui era plin de boscheți și copaci care susțineau pământul.. Panta de alunecare a pământului e foarte mare. Nimeni din jurul nostru nu folosim acest teren ca agricol, riscăm sa ne trezim cu surpari de teren. De aceea , majoritatea, avem mulți copaci și tasarea terenului cu ziduri de beton sau stâlpi de beton pentru susținere. Ce e de făcut cu vecinul în privința gardului? Dacă nu înțelege cu frumosul…. La registrul agricol e trecut ca tufișuri.

  43. Bună ziua vecinii din fața casei mi-au deteriorat gardul despărțitor de proprietate care a fost făcut în totalitate de mine . Streașina casei dumnealor curge pe acest gard ( chiar dacă au jgheaburi ,nu sunt întreținute și se vede clar unde și cum curge ), depozitează gunoaie pe lângă gard plus au un grătar făcut aproape de gard și acolo se vede deteriorarea . Am sesizat primăria in anii trecuți și am primit un răspuns evaziv .
    Ce se poate face în acest caz ?
    Mulțumesc frumos!

  44. Buna Ziua ! .
    Vecinii mei si-au facut gardul pe proprietatea lor si au turnat o alta temelie pe langa temelia si gardul aferent care delimita proprietatile.
    Au luat sarma si stalpisorii din fier si au deteriorat temelia aferenta, nu si-au facut drenaj pentru picuratori si aspensoare pe care le folossc la stropirea gazonului si al gardului viu.
    Proprietatea lor se afla mai sus cu inaltimea de 1,80, iar toata apa se scurge de pe proprietatea lor , pe proprietatea mea.
    Nu m-au intrebat daca contribuim si noi la construirea gardului, doar ce am fost intrebat de un angajat al firmei de constructie daca le permit accesul pe proprietatea mea(am fost de acord sa intre pe proprietatea mea si le-am mentionat sa nu deterioreze temelia aferenta).
    Ei nu au tinut cont de lucrul acesta si au deteriorat si nici nu au mai venit sa repare asa cum au promis)
    Ce masuri pot lua in acest caz?
    Pot face sesizare la Primaria localitatii pentru scurgerea apei si deteriorarea temeliei ?
    Exista posibilitatea ca eu in urma sesizarii la Primarie, ca veinii mei sa fie amendati si din razbunare sa fiu chemat in instanta pentru a oferi o parte din cheltuielile suportate de dumnealor pentru ridicarea gardului ?
    Multumesc anticipat !

  45. Buna Ziua ! .
    Vecinii mei si-au facut gardul pe proprietatea lor si au turnat o alta temelie pe langa temelia si gardul aferent care delimita proprietatile.
    Au luat sarma si stalpisorii din fier si au deteriorat temelia aferenta, nu si-au facut drenaj pentru picuratori si aspensoare pe care le folossc la stropirea gazonului si al gardului viu.
    Proprietatea lor se afla mai sus cu inaltimea de 1,80, iar toata apa se scurge de pe proprietatea lor , pe proprietatea mea.
    Nu m-au intrebat daca contribuim si noi la construirea gardului, doar ce am fost intrebat de un angajat al firmei de constructie daca le permit accesul pe proprietatea mea(am fost de acord sa intre pe proprietatea mea si le-am mentionat sa nu deterioreze temelia aferenta).
    Ei nu au tinut cont de lucrul acesta si au deteriorat si nici nu au mai venit sa repare asa cum au promis)
    Ce masuri pot lua in acest caz?
    Pot face sesizare la Primaria localitatii pentru scurgerea apei si deteriorarea temeliei ?
    Exista posibilitatea in urma sesizarii la Primarie, ca veinii mei sa fie amendati si din razbunare sa fiu chemat in instanta pentru a oferi o parte din cheltuielile suportate de dumnealor pentru ridicarea gardului ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.