Uzucapiunea-Proprietate Dobandita Prin Uzucapiune Si Cum Procedam

Uzucapiunea – Cum Dobandim Un Bun Imobil Prin Uzucapiune

Uzucapiunea inseamna de fapt modalitatea prin care daca nu aveti acte pe acasa sau daca ati posedat un bun mobil 10 ani de zile NU conteaza daca de buna sau rea credinta, deveniti PROPRIETARUL ACELUI BUN!

Sunt intradevar cateva situatii pe care trebuie sa le aveti in vedere si de asemenea cateva conditii pe care trebuie sa le indepliniti, insa in randurile de mai jos, va prezentam totul despre uzucapiune si cum un avocat specializat in uzucapiune, va poate obtine casa.

Inainte de a va explica totul despre uzucapiune si cum functioneaza, va punem la dispozitie tuturo celor care sunteti in cautarea unei solutii pentru a uzucapa, un formular de contact, unde lasand datele, veti fi contactat DIRECT de catre un avocat specializat in uzucapiune.

Avand in vedere ca se poate uzucapa un imobil, haideti sa vedem care este procedura si cum puteti obtine si dvs. dreptul de a va inscrie in cartea funciara dreptul de proprietate asupra imobilului pe care l-ati stapanit mai multi ani.

Sa incepem!

Atentie 2021 Luna OCTOMBRIE este PRIMUL AN si prima LUNA cand puteti invoca Uzucapiunea pe noul cod civil care a intrat in vigare in 2011 , adica uzucapiunea de 10 ani

Am vrut sa clarific acest aspect, cu privire la faptul ca in 2021 s-a implinit in luna octombrie, PRIMUL termen de uzucapiune cu privire la cei care au dobandit pur si simplu un imobil , neavand importanta buna sau reaua lor credinta.

Astfel, cei care sunteti in situatia aceasta, trebuie sa va ganditi ca incepand din 2022 sa deschideti actiuni de uzucapiune.

Ce este uzucapiunea conform legii ?

Uzucapiunea este de altfel modalitatea de dobandire a proprietatii imobiliare. Fie ca vorbim despre un teren , o casa sau un apartament, prin uzucapiune, se noteaza in cartea funciara dreptul nostru de a fi proprietarii acelui bun.

Ce inseamna uzucapiune ?

Practic, mai simplu spus, prin uzucapiune ne transformam din posesori in proprietari.

De cate feluri este uzucapiunea si de unde stiu cum ma incadrez sa uzucapez ?

Uzucapiunea este cunoscuta in codul civil in doua feluri. In primul rand uzucapiunea extratabulara, adica cu motive ce nu tine de cartea funciara si de asemenea uzucapiunea tabulara, cu motive ce tin de inscrierea dreptului in cartea funciara si atunci , desigur si uzucapiunea se produce in jumatate din termenul de 10 ani.

Pentru a sti care dintre cele doua tipuri de uzucapiune se incadreaza in situatia dvs. particulara, le vom dezvolta pe amandoua in randurile de mai jos urmand cel mai sigur, sa completati formularul de mai sus iar un avocat specializat in uzucapiune, sa va indice clar daca puteti uzucapa ori nu.

Uzucapiunea de 10 ani – nu trebuie sa fii de buna credinta si nici nu trebuie sa ai acte pe imobil

Uzucapiunea extratabulara – daca indepliniti una din cele 3 conditii de mai jos si locuiti in imobil de 10 ani, este al dvs.

Uzucapiunea extratabulară – conform codului de Civil art 930 arata ca dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:

a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;

b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;

c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.

(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.

Tragem concluzia de aici ca daca posedam adica stapanim un bun imobil al carui proprietar este mort de peste 10 ani de zile sau daca acel proprietar si-a inregistrat declaratia de a renunta la proprietate in cartea funciara si au trecut 10 ani de zile ori daca imobilul NU are carte funciara si noi in stapanim de 10 ani de zile, putem sa-l trecem pe numele nostru, adica sa devenim proprietari!

Uzucapiunea extratabulara – daca locuiti de 5 ani de zile in imobil si indepliniti conditiile de mai jos, imobilul este proprietatea dvs.

Uzucapiunea tabulară adica uzucapiunea de 5 ani, de data aceasta, arata in art. 931 Cod Civil ca drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.

(2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.

Pe scrut, daca prin orice act, adiministrativ, notarial , hotarare judecatoreasca etc. va inscrieti in cartea funciara si locuiti de 5 ani, NIMENI nu va mai poate lua casa.

A ase vedea ce s-a intamplat cu imobilele nationalizate care au aruncat oamenii din case fiindca o asemenea prevedere nu exista.

Uzucapiune teren in folosinta

Terenul dat doar spre folosinta, cum ar fi in cazul unui contract de comodat, nu poate fi uzucapat decat in anumite conditii.

Astfel, se arata in codul civil ca nu reprezinta posesie faptul ca ai stapanit un teren prin comodat, etc.

Cazurile care nu constituie posesie

(1) Nu constituie posesie stăpânirea unui bun de către un detentor precar, precum:

a) locatarul, comodatarul, depozitarul, creditorul gajist;

b) titularul dreptului de superficie, uzufruct, uz, abitaţie sau servitute, faţă de nuda proprietate;

c) fiecare coproprietar, în proporţie cu cotele-părţi ce revin celorlalţi coproprietari;d) orice altă persoană care, deţinând temporar un bun al altuia, este obligată să îl restituie sau care îl stăpâneşte cu îngăduinţa acestuia.

Totusi, daca cel care a avut un contract de acest fel , a dobandit in opinia sa de la cel pe care il cunostea drept proprietar un teren in folosinta si de buna credinta a considerat ca l-a cumparat, atunci si aceasta posesie precara prin intervertire se transforma in posesie utila si puteti uzucapa.

Proprietate dobandita prin uzucapiune naste exact aceleasi drepturi precum un contract valabil de vanzare cumparare sau alt act translativ de proprietate.

Inainte de a adauga supra fata de cele indicate deja in legatura cu ceea ce inseamna uzucapiunea ori ce procese castigate de catre avocatii nostri specilizati in uzucapiune au mai fost publicate in 2020 si cu pronuntari si in anul 2021, este important sa vedem cum se poate aplica uzucapiunea in cazul in care nu detineti acte de proprietate pentru a obtine o proprietate dobandita prin uzucapiune.

Uzucapiune teren fara acte valabil si pentru uzucapiune casa fara acte

Posesia unui teren fara acte, timp de 10 ani, va ajuta sa dobanditi proprietatea.

Intrebare primita de la un client care ulterior a si dobandit un imobil prin invocarea uzucapiunii .

Stau de mult timp intr-un imobil dar nu am acte, cum pot sa obtin dreptul de proprietate prin invoacrea uzucapiunii?

Client care a uzucapat un imobil

Proprietate dobandita prin uzucapiune sanctioneaza de fapt adevaratul proprietar pentru lunga lui pasivitate.

Din pricina legislației adoptate în timpul perioadei comuniste, numeroase terenuri, proprietate privată, au fost scoase din circuitul civil, interzicându-se tranzactionarea de imobile între persoane fizice.

Proprietate dobandita prin uzucapiune

Astfel, în situația în care se dorea achiziționarea unui imobil, nu se putea încheia un contract de vânzare-cumpărare în formă autentică (la notar), ci era întocmită o simplă chitanță între vânzător și cumpărător, cel din urmă plătind o sumă de bani și intrând în posesia imobilului în cauză, urmând să se comporte ca un adevărat proprietar.

Uzucapiunea, ca mod de  dobândire a dreptului de proprietate, presupune așadar exercitarea unei posesii utile asupra unui imobil în timpul fixat de lege.

Posesia,  ca și condiție esențială a uzucapiunii, presupune existența a două elemente, un element material și un element intențional;

Elementul cel material al  posesiei se numeste de esenta – corpus si presupune stăpânirea materială a bunului,  concretizată în  diverse acte ale omului, în timp ce  elementul intențional (numit animus) prepune voința posesorului de a stăpâni bunul pentru sine, de a se comporta ca adevărat proprietar sau titular al unui drept real cu privire la bunul pe care îl are în posesie.

Uzucapiune noul cod civil

Daca acest element lipseste determină precaritatea posesiei,  anume lipsa  înseși a posesiei deoarece detentorul precar posedă nu pentru sine ci pentru altul,  ceea ce presupune  că el este  legat cu privire la acel bun printr-un raport de obligație care îi conferă anumite puteri asupra lucrului (cum este dreptul de folosință a  bunului) și îl obligă să stăpânească bunul în numele aceluia care i-a conferit aceste  puteri.

Deși lucrurile erau destul de simple și nu nășteau complicații la acel moment, ulterior căderii regimului comunist, cumpărătorii care au dobândit astfel de imobile au început să întâmpine dificultăți în momentul în care doreau să înstrăineze bunul și nu puteau face dovada calității de propietar.

Astfel, exista o serie de reguli pe care trebuie sa le respectam pentru a putea uzucapa iar uzucapiunea invocata in mod gresit iti poate reteza din start dreptul a dobandi un bun imobil, daca actiunea este facuta gresit.Un avocat uzucapiune si mai ales un avocat specializat in uzucapiune este cel care va poate asigura ca veti castiga dreptul de proprietate.

Cum obtin acte de proprietate pe un imobil in care stau de multa vreme?

Pentru a proteja interesele acestor persoane, a apărut instituția prescriției achizitive, numită și uzucapiune, care permite persoanelor, care s-au comportat o anumită perioadă de timp ca adevărați proprietari și care au exercitat o posesie utilă, să dobândească dreptul de proprietate asupra acestor imobile, competența constatării acestei calități de proprietar aparținând instanței de judecată.

Pe scurt, daca vrem sa uzucapam, uzucapiunea poate fi invocata DOAR in instanta si nu in alta parte.

Prin urmare, daca aveti un teren in Bucuresti spre exemplu, asupra caruia NU aveti acte de proprietate ci doar o chitanta sau un inceput de dovada scrisa, este necesar ca un avocat uzucapiune sa va ajute sa va judecati cu UAT-ul , adica cu primaria, pentru a se constata ca dvs. sunteti proprietarul acelui teren.

Ce fac daca eu sunt cel impotriva caruia este invocata uzucapiunea ?

Stiati ca: Daca sunteti chemat in judecata pentru o actiune in revendicare puteti invoca uzucapiunea paralizand astfel actiunea de revendicare.

Deși în anul 2011 a intrat în vigoare Noul Cod civil, vechea reglementare încă mai produce efecte cu privire la posesiile începute sub imperiul său, astfel că, astăzi o să analizăm condițiile de drept material impuse de reglementările Vechiului Cod civil, doar procedura aplicabilă fiind aceea din Noul Cod de procedură civilă.

Pentru dobândirea dreptului de proprietate prin intermediul uzucapinii trebuie să știm că există două forme ale acesteia, care impun condiții ușor diferite ce trebuiesc cunoscute anterior formulării unei cereri de chemare în judecată.

Cititi si:

Pot invoca uzucapiunea de pe vechiul Cod ? Cate tipuri si forme ale uzucapiunii exista pe vechiul cod civil si cum stiu pe ce cod civil trebuie sa uzucapez ?

In principal, daca uzucapiunea o calculati ca inceputa, inainte de Noul cod civil, adica inainte de 2011, putem vorbi despre UZUCAPIUNEA mica si uzucapiunea mare. Oricum ar fi, important este ca la clarificarea carui cod ne raportam daca vrem sa uzucapam, raspunsul este, codul civil de cand incepe sa curga uzucapiunea, adica posesia utila.

Din nou, avand in vedere legea de punere in aplicare a noului cod civil , important este ca un avocat specializat in uzucapiune sa va explice toata procedura.

Uzucapiunea de 30 de ani din Vechiul Cod ( atentie cand si cum se aplica )

Astfel pe vechiul cod aveam , uzucapiunea de 30 de ani dar si Uzucapiunea de la 10 pana la 20 de ani.

Daca solicitati ajutorul unui avocat uzucapiune, o sa va explice ca si aici, uzucapiunea de la 10 pana la 20 de ani, denumita pe vechiul cod si uzucapiunea mica, este de la 10-20 de ani fiindca are o distinctie.

Daca cel impotriva caruia curge termenul de uzucapiune, are domiciliul in raza UAT-ului de unde urmeaza sa uzucapati, atunci termenul este de 10 ani si daca nu, termenul este de 20 de ani pentru uzucapiune.

Care forma a uzucapiunii o pot folosi? Proprietate dobandita prin uzucapiune in variantele de mai jos:

O primă formă este aceea a uzucapiunii de 30 de ani, numită și posesia de lungă durată și care se aplică în situația în care posesorul nu deține niciun fel de titlu de proprietate asupra imobilului pe care-l are în posesie, fără a avea importanță dacă a fost sau nu de bună-credință.

Pentru a putea opta pentru această variantă trebuie să existe o posesie de cel puțin 30 de ani asupra imobilului în cauză și aceasta să fie utilă (neîntreruptă, netulburată, publică și exercitată în calitate de proprietar aparent), mai exact, reclamantul să fi stăpânit imobilul fără întrerupere, fără a-i fi solicitată evacuarea de adevăratul proprietar și fără a se ascunde de ochii publicului.

A doua formă a uzucapinuii este aceea de 10-20 de ani, iar aceasta se aplică în ipoteza în care posesorul deține un just-titlu și a fost de bună-credință, fiind exercitată o posesie utilă (așa cum am arătat mai sus) asupra imobilului.

Proprietate dobandita prin uzucapiune – Pentru cea de-a doua formă a uzucapiunii, se aplică termenul de 20 de ani în eventualitatea în care adevăratul proprietar locuiește în raza teritorială a altui tribunal județean, iar termenul de 10 ani în ipoteza în care locuiește în raza sa teritorială.

De ce acte am nevoie pentru a uzucapa? Proprietate dobandita prin uzucapiune se poate cere prin aducerea urmatoarelor acte la dosarul cauzei:

După verificarea existenței acestor condiții de ordin material, cerere de chemare în judecată se va depune la judecătoria din raza teritorială unde este situat imobilul, fiind însoțită de următoarele înscrisuri:

un certificat eliberat de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, care atestă că titularul dreptului înscris în cartea funciară este decedat, precum și data decesului sau, după caz, un certificat emis de autoritatea competentă, care atestă faptul că persoana juridică titulară a dreptului înscris în cartea funciară și-a încetat existența;

 un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care să rezulte faptul dacă moștenirea titularului înscris în cartea funciară a fost sau nu dezbătută, iar în caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules moștenirea respectivă;

 un certificat eliberat de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că acesta nu face parte din domeniul public al statului sau al unității administrativ-teritoriale;

–  certificatul de rol fiscal, atunci când este cazul;

–  înscrisul constatator al actului juridic pe care solicitantul și-a întemeiat posesia, atunci când este cazul;

–  documentația tehnică cadastrală a imobilului, realizată, pe cheltuiala celui interesat, de o persoană fizică sau juridică autorizată, potrivit legii;

–  extrasul de carte funciară pentru informare, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară ori a înscrierii declarației de renunțare la proprietate, precum și a faptului dacă imobilul este sau nu grevat de sarcini, eliberat de biroul teritorial de cadastru și publicitate imobiliară;

în cazul în care imobilul nu este înscris în cartea funciară în folosul altei persoane și nici grevat de sarcini, un certificat emis de același birou, care atestă acest fapt, inclusiv faptul că nu a fost alocat un număr cadastral pentru înscrierea imobilului;

– lista cuprinzând numele, prenumele și domiciliul a cel puțin 2 martori, aceste probe find diferite în funcție de forma uzucapiunii urmate.

Avocat Uzucapiune Instanta – Demersurile pe care le vor face avocatii specializati in uzucapiune

Procesul de uzucapiune in sine este unul care in timp se poate prelungi la 2 sau 3 termene, in conditiile in care avocatul specializat in uzucapiune depune toate dovezile cu privire la faptul ca terenul sau imobilul pe care l-ati stapanit a fost uzucapt prin trecerea vremii.

Avocat uzucapiuneCu privire la înscrisurile indicate mai sus, trebuie să precizăm că acestea nu sunt indicate în mod limitativ, reclamantul având posibilitatea dar si obligatia, prin avocatul specializat in uzucapiune , să atașeze o serie de alte înscrisuri sau să propună probe care să ajute la câștigarea cauzei:

 • chitanțe,
 • facturi,
 • dovada achitării taxelor și impozitelor asupra imobilului ce urmează să fie uzucapat etc.

Raportat la complexitatea și importanța unei astfel de acțiuni, este recomandat să apelați la sfaturile și ajutorul unui profesionist, care are experiență în redactarea unor astfel de acțiuni și poate aprecia posibilitatea efectivă de aduce bunul imobil în patrimoniul dumneavoastră.

Proprietate dobandita prin uzucapiune se va inscrie in cartea funciara, in urma hotararii judecatoresti prin care castigati acest drept.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania

Nu detineti acte pe casa insa puteti invoca uzucapiunea? Completati formularul de mai jos:

Daca aveti o asemenea situatie puteti completa formularul de mai jos si un avocat specializat in uzucapiune va va analiza cazul.

103 comments to “Uzucapiunea-Proprietate Dobandita Prin Uzucapiune Si Cum Procedam”
 1. Uzucapiune nu se aplica și terenurilor? Dacă nu, cum poți obține un titlu de proprietate pt. un teren aparținând unui decedat în urma căruia nu s-a făcut succesiune, iar unul din moștenitori a plătit impozitul anual și a lucrat terenul 20 de ani?

   • Părinții au murit și nu aveau act de proprietate pe casă, care este construită de ei, prin anii 1946. Într-un sat din jud. Călărași.
    Daca vrem sa o vindem cum procedăm?

    • Bună dimineața. Povestea este mai încurcată.Unchiul a cumpărat în anul1956 un teren de 417 m.p.In anul1972 ia lăsat moștenire bunicii mele terenul și casa de pe teren.Bunica ia făcut act de vânzare cumpărare mamei mele în anul 1981.Doar ca în anul1981 apare pe contract vânzare cumpărare și o mențiune.Anume dobanditoarei construcții i se atribuie teren în suprafață de 100 m.p ,restul se va închiria prin icral.in contract apare suprafață de 417m.p dar spune totodată ca terenul urmează regimul art.30 .alin 2 din legea 58/1974..Mama a decedat.Sa făcut succesiunea .Întrebarea este cum pot întra în posesia terenului deoarece impozitul este pe 100 m.p.Primaria spune ca tre sa merg la icral .Dar eu nu vreau sa plătesc chirie pe terenul meu.Multumesc .

    • Locuiesc de 21 de ani la aceasta adresa ,sotul a cumpărat casa dar 6/8 ,celelalte 2/8 aparținând altcuiva.De cel putin 10 ani incercam sa i găsim pe acești proprietari pe 2 /8 ,si nu reușim. CUM SA PROCEDAM IN ACEASTA SITUATIE

     • Buna seara ! Povestea mea este putin complicata . Bunicul meu a trait cu o femeie timp de vro 20 de ani , femeia aceeia avea o propietate pe aceeiasi strada cu bunicul , propietatea o avea de pe urma fostului concubin care este si pe numele acestuia , deci practic propietatea este pe numele fostului ei concubin care a si decedat de vro 20 si cv de ani , in tot acest timp ea nu a putut sa faca niciun act la acasa nefiind pe numele ei . Nici electricitataea nu a putut sa o faca . Persoana in cauza femeia care a trait cu bunicul meu a domiciliat in locuinta lui si aceea locuinta a “ei ” a folosito doar pentru cultivat . Persoana a decedat acum 5 ani si mai avea un fiu pe numele ei care a stat in locuinta si fiul a murit acum 4 ani . Locuinta a fost inchisa de niste nepoti ai dansei si a ramas abandonata pana in prezent . Toti vecini ma stiu ca si cum as avea drept la acea locuinta fiind de multe ori pe acolo si stand si pe aceeiasi strada . Cum as putea sa intru in posesia ei . Acum cateva zile am deschis locuinta sa vad daca mai este ok pe dinauntru . Daca as ocupao direct si ar veni nepotii sau fratele dansei sa ma de.a afara neeavad nicun drept la casa exista cv ce as putea sa nu se intampla asta . Sper ca mam facut inteles cat de cat . Multumesc frumos

   • Buna ziua.parintii mei dețin o casa din anul 1995 cu contract de vânzare cumpărare făcută de mână,cumpărată de la o persoana care între timp a decedat de (15 ani).din data cumpărării și până în prezent părinții mei au plătit toate taxele și au întreținut imobilul exact că un proprietar.la primăria la pe actele de impozit apare numele tatălui meu la fel și în cazul contractelor și facturilor la întreținere.are acte titlul de proprietate
    testament cum că foștii proprietari au lăsat unul pe celălalt întreg imobilul și dreptul total asupra ei în cazul în care intervine decesul unuia.nu au avut copii.document cum că imobilul nu a fost dezbătut nici revendicat de nimeni.imobilul înregistrat la cadastru pe fostul proprietar iar terenul pe care se afla casa este in proprietatea” stat român”.intre timp a decedat și mama mea.intrebarea mea este daca tatăl meu poate deveni proprietar ?se încadrează pt un proces de uzucapiune? Trebuie să căutăm obligatoriu vreun urmaș sau nu?

  • Folosesc o boxa langa apartamentul proprietate
   care este situata la parter vecina cu ap meu.o folosesc din 1983.nimeni in acest timp nu sa interesar de ea.acum as de proprietari in cadrul adunarii generale vor sa inchirieze spatiile comune precum si uscatorul la cererea a 2 vecini decpe scara.intrebarea este daca pot intra in posesia boxei ca proprietar prin uzucapiune ?

   • Buna ziua am si eu o problema , eu stau intro casa de 25 de ani dar nu am acte pe ia , cum procedez sa fac acte casa este de stat .

   • Folosesc o boxa langa apartamentul proprietate
    care este situata la parter vecina cu ap meu.o folosesc din 1983.nimeni in acest timp nu sa interesar de ea.acum as de proprietari in cadrul adunarii generale vor sa inchirieze spatiile comune precum si uscatorul la cererea a 2 vecini decpe scara.intrebarea este daca pot intra in posesia boxei ca proprietar prin uzucapiune ?

   • Bună ziua.am cumpărat o casa cu puțin teren în urma cu 5 ani iar în continuarea terenului meu folosesc un teren abandonat de foarte mulți ani.pot deveni proprietar pe acesta și sa.l alipesc de proprietatea mea?va mulțumesc anticipat

  • Buna ziua.Cum poate sa intre un mostenitor ,nefiind dezbatuta succesiunea,in posesia unui teren ,aflat pe domeniul comunal(o portiune dintr-o ulță),de 21 de ani,nedetinand niciun document nici pe numele defunctului,nici impozit platit la primarie,singura dovada ca acest teren e detinut din 2000,este o sentinta penala prin care defunctul si vecinul sau trebuiau sa-si retraga gardurile .Multumesc

  • Bună dimineața. Povestea este mai încurcată.Unchiul a cumpărat în anul1956 un teren de 417 m.p.In anul1972 ia lăsat moștenire bunicii mele terenul și casa de pe teren.Bunica ia făcut act de vânzare cumpărare mamei mele în anul 1981.Doar ca în anul1981 apare pe contract vânzare cumpărare și o mențiune.Anume dobanditoarei construcții i se atribuie teren în suprafață de 100 m.p ,restul se va închiria prin icral.in contract apare suprafață de 417m.p dar spune totodată ca terenul urmează regimul art.30 .alin 2 din legea 58/1974..Mama a decedat.Sa făcut succesiunea .Întrebarea este cum pot întra în posesia terenului deoarece impozitul este pe 100 m.p.Primaria spune ca tre sa merg la icral .Dar eu nu vreau sa plătesc chirie pe terenul meu.Multumesc .

  • Solutia instantei –
   07.03.2019
   Ora estimata: 08:30
   Complet: C 7 civil – 2018
   Tip solutie: Admite cererea
   Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată având ca obiect fond funciar. Omologhează raportul de expertiză efectuat în cauză de expert Păunescu Octavian. Constată că reclamanta a dobândit dreptul de proprietate asupra următoarelor suprafeţe de teren: – suprafaţa de 2912 mp formată din 845 mp categoria de folosinţă curţi construcţii (notat cu 1CC pe anexa nr. 1 a raportului de expertiză), 590 mp categoria de folosinţă arabil (notat cu 2A pe anexa nr. 1 a raportului de expertiză) şi 1477 mp categoria de folosinţă păşune (notat cu 3P pe anexa nr. 1 a raportului de expertiză), situată în intravilanul comunei Şimian, sat Cerneţi, judeţul Mehedinţi, având vecinii N – Drum Judeţean 607A, E – Urdă Dumitru, S – Moşt. Ilinca Stănică, V – Drum comunal; – suprafaţa de 2808 mp categoria de folosinţă păşune situat în intravilanul comunei Şimian, sat Cerneţi, judeţul Mehedinţi, având vecinii N – Moşt. Popescu Gheorghe, E – Drum Judeţean 67A, s – Drum Judeţean 607A, V – Cimitir. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de a formula apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea se va depune la Judecătoria Drobeta-Turnu Severin. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07.03.2019, la sediul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.
   Document: Hotarâre 791/2019 07.03.2019

 2. Tatal meu are un titlu de proprietate emis de Comisia judeteana de fond funciar in calitate de mostenitor impreuna cu alte doua rude.Timp de 17ani(din 2002 cand a obtinut titlul) a detinut singur toate suprafetele din titlu deoarece suprafetele respective nu proveneau din mostenirea respectiva.Se poate invoca uzucapiunea pentru a deveni unicul proprietar al terenurilor respective?

  • Buna ziua . Mama mea poseda un teren de 2476 m2 care apartine mostenitorilor de pe urma soacrei dansei de mai bine de 30 de ani . Succesiunea si partajul nu au fost facute nici in ziua de azi . Taxele si impozitele au fost achitate de parinti mei pe numele bunici cu specificatia pe chitanta de cine au fost facute . Casa a fost construita fara autorizatie deoarece noi am fost demolati in 1985 de vechiul regim…spunetimi va rog daca se poate sa devenim propietari in vreun fel , chiar si prin uzucapiune….ceilalti mostenitori ai bunicilor nu vor sa infaptuim succesiunea VA MULTUMESC

 3. Buna ziua..povestea noastra e foarte incurcata..asa ca incerc sa scriu in mare..bunica mea a cumparat o casa cu teren in anul 1982..pe vremea aceea nu se declara suprafata reala..asa ca au incheiat un contract cu vanzatoarea pe 200 mp…dar in realitate erau 1925 mp..vanzatoarea are un certificat de mostenitor de la sotul ei in care scrie ca acesti 1925 mp sunt lasati mostenire impreuna cu casa ei( vanzatoarei)..vecinii nostri erau ruda cu sotul doamnei..sotul a murit in 1964..ea ramanand mostenitoare cu fiica ei..care in 1979 a murit(fiica)..in anul 1994 vecinul a chemat comisia locala pt masuratori ..dupa ca au chefuit putin la vecinul in casa..ametiti de bautura..au facut masuratorile..atunci nu era decat bunica acasa..si ne-au obligat sa facem gard..luandu-ne o parte din gradina..noi ramanand cu 800 mp din cei 1925..bunica nu a mai vrut sa faca acte la nimeni..avand discutii cu fratii tatalui meu..care vroiau si ei drept atunci.( acum nu mai vor).. si am lasat asa..am facut gard in 1994. Noi am folosit neintrerupt aceasta gradina..cea care ne-a fost luata doar pana in 1994..dar de la gard la casa cei 800 mp i-am folosit continuu…pana in 2016 cand am vrut sa facem actele..am facut masuratori si de acolo ne-a dat un proces verbal sa-l semneze vezinul..bineinteles ca nu l-a semnat si am fost indrumati de catre primar sa apelam la justitie..adica numai prin judecata putem obtine acest pamant..ne judecam de aproape 3 ani..vecinul meu mai vrea inca 300 mp din gradina mea..adica sa iau gardul de acolo si sa-l trag pana ramanem cu 500 mp…fosta propietara de la care am cumparat inca traieste..a venit ca martora in proces..dar nu s-au luat masuri..ne tot amana..acum ne-a amanat pe 25 febr.2020..va rog..daca aveti o rezolvare pt cazul meu..sa-mi dati raspuns..bunica face in martie 91 de ani..nu stiu cat va mai trai..si avem nevoie de acte..nu putem face nimic..nici macar un cotet de porc..sau orice ne trebuie autorizatie de la primarie..nu ne da..pt ca nu suntem propietari pe restul terenului..decat pe cei 200 mp din acte..cu stima si respect..Ciobanasu Andreea.

 4. Buna ziua mama mea a locuit și locuiește dintotdeauna în casa bunicilor mei care au decedat de mai bine de treizeci de ani, In urma cărora a rămas un titlu de proprietate in care ca beneficiari al acestui bun imobiliar ar fi cei trei frați ai mamei mele inclusiv mama mea…toți cei trei frați ai mamei mele au decedat în urma cu ceva ani, in urma lor rămânând copii dânșilor și o cumnata de-a mamei mele. Impozitul pe imobilul respectiv cat și pe terenul din spatele acestuia a fost plătit întotdeauna de părinții mei:….as vrea să știu dacă se poate invoca uzucapiunea? Va mulțumesc.

 5. Buna ziua!
  In data de 2.07.1998,am cumparat,impreuna cu mama mea,o casa in satul Novaci,jud.Giurgiu.Am incheiat un antecontract,cu unii din copiii proprietarei,decedata la acea data.Au promis,prin acel act,ca se vor ocupa de obtinerea actelor necesare instrainarii.Pana in ziua de azi,n-au dat nici un semn,ca ar dorii sa rezolve aceasta problema.Mentionez,ca mama plateste impozitele pe casa si teren(pe numele decedatei,cu specificatia ,ca a platit mama mea),fiind la zi.Mama are domiciliul in buletin,la acea adresa,din anul 2007,chitante de plata a curentului electric si televiziune.
  Va rog sa-mi spuneti,ce pasi trebuiesc urmati.
  Va multumesc!

  • Bună ziua. Am cumpărat casa cu gradina în urma cu 22 ani. Cu vecinul doar în dreapta grădini, gardul de separare a fost făcut de vecinul meu cu 40-50 ani în urma împreună cred, cu vânzătorii mei. Vecinul a vândut casa de 6 luni el a decedat și noii cumpărători susțin ca au mai puțin cu 3 arii și ca ar fi la mine. Au vreun drept legal în instanță sa mă oblige sa mut gardul ținând cont ca 22 de ani au fost nepăsători. Nu a zis nimeni ca nu este bine gardul, în 22 ani am in vestit în anexe gospodărești pe lângă gard. Oare uzucapiunea o pot invoca, sau ce atuuri am? Mulțumesc.

   • Buna seara!Tatăl meu ,fiind decedat acum ,a detinut 2850 mp teren.Intre timp am descoperit ca are acte doar pe 250 mp,eu fiind fiica moștenitoare.Restul pământului se împarte între el și o sora sa care si ea a decedat,dar are copii. Acest pământ il deține de 35 de ani și a plătit taxe și impozite doar el.In acest caz as putea invoca uzucapiunea,sa dovedesc ca el este unicul proprietar?

 6. Bună ziua am și eu o bătrânică care avem grija de ia și nu are acte la mana acum 60 ani a făcut chitanță de mana și nu o mai are și vrea sa ne dea noua

  • Buna seara!Tatăl meu ,fiind decedat acum ,a detinut 2850 mp teren.Intre timp am descoperit ca are acte doar pe 250 mp,eu fiind fiica moștenitoare.Restul pământului se împarte între el și o sora sa care si ea a decedat,dar are copii. Acest pământ il deține de 35 de ani și a plătit taxe și impozite doar el.In acest caz as putea invoca uzucapiunea,sa dovedesc ca el este unicul proprietar?

 7. Buna ziua !
  Respestuos va rog sa imi raspundeti urmatoarei spete…
  In spatele proprietatii pe care o detin exista un teren arabil ( 500 m2) , in panta , care de la moartea proprietarului a ramas neutilizat . Din cauza aceasta , apa pluviala mi-a intrat sub casa provocand igrasie si alte daune .Am luat legatura in repetate randuri cu unul dintre urmasi , care locuieste in alta localitate , rugandu-l sa ia masuri pentru drenarea apei sau , eventual sa imi vanda suficient teren pentru a face eu asta . Acesta refuza ,,politicos “. Stiind ca eu voi fi nevoit sa fac , cumva , sa repar imobilul , imi ofera accesul numai cu conditia achizitionarii a suprafetei totale , care se intinde pe 1900 m2 . Ca asi incerca sa achizitionez intreaga suprafata nu ar fi o problema , dar suma ceruta este supraevaluata ( fapt pentru care in 15 ani nu s-a gasit niciun cumparator ) Va rog sa imi spuneti daca exista vreun temei legal ca acesta , prin bunavecinatate , sa dreneze apa , sa taie vegetatia luxurianta care a depasit hotarul si sa imi achite pagubele suferite prin degradarea imobilului meu . Va multumesc anticipat !

  • Buna ziua, in mod clar proprietarul care nu s-a comportat precum un bun proprietar, al fondului invecinat, este obligat sa va achite aceste despagubiri. Puteti deschide o actiune in instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

   • Bună seara? Am și eu o problemă, va rog sa ma ajutați cu un răspuns.Părintii mei au o proprietate intravilan de 2400 mp. Din aceasta proprietate 600 mp nu le aparține și nu au acte ptr ea. O folosesc de 40 ani. De 8 ani au plătit impozit la primărie.Acest teren se afla în curtea casei. Bătrân care a locuit acolo nu a avut copii. Moștenitori au rămas nepoții. Aceștia nu au făcut succesiune și nici nu sunt interesați sa o facă. Cum am putea sa întram legal în posesia acestui teren? Între timp noi am făcut și anumite construcții pe acest teren.Putem invoca uzucapiune?Multumesc!

 8. Bunica e singura moștenitoare a unei proprietăți,în care a lăsat pe cineva sa locuiască acolo timp de 30 de ani cu promisiunea că îi va cumpăra această proprietate.Banii nu au fost dați nici in ziua de astăzi și cel cu care a făcut înțelegerea verbală a murit,acum nepotul acestuia a început cu amenințări la adresa bunicii să îi dea contractul pe această proprietate,bunica a refuzat și mi-a vandut mie această proprietate cu intenția de a o renova,în acești 30 de ani nu s-a făcut nimic la casă si stă sa cadă.Nepotul celui care a stat în casă ne-a dat in judecată pt uzucapiune.Ce pot face in cazul ăsta,având în vedere că eu am plătit impozitul pe ultimii 5 ani.Poate lua această proprietate prin uzucapiune?

 9. Bună ziua, bunica mea are moștenire niște pământuri extravilane și întravilan o casa și o gradina, la măsurătoarea unui expert a reieșit mai multa suprafață decât cea înscrisă în registrul agricol, menționez ca este deschisa o acțiune pt a obține titlul de proprietate, întrebarea mea este ce trebuie făcut?

 10. Bună ziua, as vrea să știu dacă bunica mea poate sa îmi faca vreun fel de act ca un teren intravilan sa devina al meu dacă ea nu deține un act de proprietate definitiv, are un titlu provizoriu și este înregistrată la primărie ca și posesor.

 11. Bună ziua va mulțumesc pentru răspunsul dvs, și mai am o ultima intrebare:cum este posibil ca dacă bunica mea știa din mos strămoși ca un teren este al familie și s-a muncit în numele lor, s-a plătit impozit pe el și inclusiv a fost înregistrat într-un titlu de proprietate provizoriu, să i se spună de la primărie ca de fapt nu figurează pe planul de amplasament al primărie pe numele tatălui ei acesta fiind proprietarul. Menționez ca terenul intravilan este trecut pe codul de amplasament al cimitirului cu care este învecinat.exista vreo modalitate să poată dovedi ca este al ei și nu al primăriei?

   • Bună ziua.
    Tatăl meu locuiește pe un teren care era mostenit de mama sa(ea neavând titlu de proprietate,având doar o convenție făcută la primărie în care a împărțit terenul cu ceilalți frați)fără a mai face succesiunea.
    Cum ar putea tatăl meu să obțină titlul de proprietate având în vedere că urmașii din partea celorlalți nu vor să facă succesiunea?
    Țin să menționez că tatăl meu plătește taxele pe acel teren și pe construcțiile făcute pe el de 20 de ani

 12. Buna ziua dle avocat,
  V-as fi foarte recunoscător daca m-ati putea ajuta cu un sfat si anume: doresc sa cumpar un teren intravilan/extravilan parcelat pe baza unei chitanțe de mana de la unul din moștenitori care deține această cotă teren, pe care o si are in rol la Primărie de foarte multi ani. Mentionez ca proprietarul de pe titlu de proprietate este decedat si nu s-a facut succesiunea. Acest teren se învecinează cu terenul meu si mi-ar fi foarte necesar pt un acces mai bun cat si utilizarea/cultivarea acestuia. Ce pasi ar trebui să urmez dupa chitanta de mana ca sa devin proprietar sau eventual sa-mi consolidez posesia si care ar fi riscurile mari sa plătesc acest teren si apoi sa raman pagubit, în viitorul îndepărtat, mergând pe premisa că nu sunt proprietar în acte? As putea solicita uzucapiunea dupa 10 ani de posesie, folosindu-ma si de chitanta de mana?
  Multumesc anticipat pentru ajutor!

 13. Buna ziua, as dori si eu cateva informatii in legatura cu un teren. In anul 1990 de la primaria comunei mele s-au dat terenuri pentru case dar problema este ca in acte s-a scris ca suntem proprietari pe 250 m2 iar tot terenul in curte avem 810 m2. Cum sa procedez sa devin proprietar pe tot terenul avand in vedere ca locuiesc in acea casa si folosesc tot terenul din curte de 30 ani? ce acte imi trebuie si unde le depun avand in vedere ca vreau sa fac si carte funciara pe tot terenul? As dori un raspuns pe email va vog daca se poate. Multumesc

 14. buna ziua!
  bunicii mei (actual decedati) au detinut o suprafata de teren intravilan, inreg in registrul agricol din 1958, -1.21 ha. acest teren a fost luat abuziv de catre CAP. dupa revolutie s-a eliberat un titlu de proprietate pe bunica mea, (actual decedata) o matusa (actual decedata) si mama mea, pe o suprafata mai mica decat cea mentionata in registrul agricol. pe vremea CAP i s-a dat din terenul in cauza unui membru cooperator sa-si faca casa iar dupa revolutie i s-a mai dat acestuia inca o suprafata de 10 ari, desi terenul era revendicat de catre mama mea, ca mostenitoare. poate mama mea sa ceara dobandirea posesiei prin uzucapuine, indeplinind conditiile impuse pt uzucapiune, dat find faptul ca s-a eliberat titlul de proprietate dupa legea 18/1991? (alte pareri spun ca daca este un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 – nu se poate decat prin succesiune, lucru imposibil actual). 2. mama mea poate sa dea in judecata primaria (si ocupantul suprafetei atribuita de catre CAP) pentru anularea titlului de proprietate emis pt acesta si retrocedarea suprafetei de teren / plata contravalorii acesteia, la pretul pietei? (cf legii 1/2000, terenul ar fi trebuit sa se dea celui care avea acte in 1990 – in acest caz mama mea)? va multumesc anticipat! cu deosebit respect,

 15. Buna ziua domnul avocat am si eu o intrebare eu traiesc in strainatate si nu pot sa vin mereu in tara, asa ca trimit bani sorei mele sa plateasca la apartament curentul, apa, ce trebuie de platit, sintem trei frati ca propietari la apartament, intrebarea mea este eu si fratele meu putem pierde dreptul la apartament daca nu avem oficial ca platim, apometru , contuarul, e pe numele sorei noastre… Multumesc domnul Avocat

 16. Bună ziua de 3 ani ne judecam pentru perfectarea actelor vânzare cumpărare, am primit pe casa dar nu și pe teren, am plătit tot ce a fost de plătit atât pentru casa cât și pentru teren, va rog o părere la dosarul 4910/279/2017Piatra neamț avem impresia ca avocatul ne cam duce cu preșul rog o părere as dori sa schimb avocatul, așteptăm hotărârea de 6 luni care încă nu a venit… Menționez :Contractul cu avocatul a fost încheiat pe semestru și am impresia ca o lungește, și am fost transferat de la un avocat la altul fără sa ma întrebe dacă sunt d acord pe motiv ca întra în prenatal și altele etc… Mulțumesc astept un răspuns cât mai curând posibil mulțumesc!!!

 17. Buna ziua! Vin cu o întrebare la care nu găsesc nici un răspuns concret in ultimii 5 ani…
  In anul 1990 tatal meu a ajutat o ruda de-a mamei mele sa-si cumpere un apartament, el fiind girant platitor, cu promisiunea ca dupa o perioada acesta sa faca un act si tata sau mama sa intre in posesia acestui apartament.In 2000 tatal meu a decedat, iar batranul i-a promis mamei ca ii va face un act de donatie.Dar nu a mai apucat nici batranul sa faca actul, intrucat acesta a murit.Dupa moartea acestuia, mama mea a mers la un notar , si acesta a deschis un proces si m-a facut pe mine proprietar conform certificatului de deces al tatalui meu, chiar daca defunctul meu tata nu avea niciun drept, iar in acel certificat nu este nicaieri specificat apartamentul.Tin sa mentionez ca eu apar ca fiind proprietar si la primarie, si la fisc, dar nu am mutatia in acel apartament.Cand am vrut sa vand acest apartament, cei de la OCPI au cerut acel certificat , pt a putea face legatura intre tata si acest batran.
  As putea deschide un proces de uzucapiune folosindu-ma de aceasta eroare judecatoreasca ca fiind un just titlu?
  Menționez că în acest apartament am investit până acum peste 10-15 mii de euro,putând face dovada cu chitanțele și facturile.
  Sper că în anul 2020 , legile sa fie altele decât erau în anul 2015 și să găsesc o soluție la această problema.
  Intre anii 2015-2016, nici un avocat din orașul meu nu a știut să îmi dea un răspuns concret și să mă învețe cum să procedez. Mi-au zis sa las timpul sa rezolve problema..
  VA MULTUMESC!

 18. As fi interesat de o colaborare in privinta clarificarii situatiei proprietatii unui imobil aflat in urmatoarele conditii:
  Imobilul (apartament), a fost dobandit in perioada in care am fost casatorit. Acum 18 ani, am divortat fara sa facem partajul si de atunci locuiesc in apartament impreuna cu copilul care a ramas la mine. De fosta sotie nu mai stiu mai nimic, doar zvonuri ca este plecata din tara. Daca aveti o solutie prin care credeti ca as putea rezolva situatia proprietatii asupra imobilului, va rog sa-mi raspundeti printr-un e-mail si va contactez. Multumesc!

 19. Bună ziua, într-un un imobil cu 4 apartamente situat într-un sat vechii chiriași au cumpărat de la Goscom în anii 90.
  Acum câțiva ani unul dintre ei a încercat să vândă propriul apartament dar la notar s-a blocat tranzacția întrucât s-au constatat diferențe între suprafața ocupată de clădiri menționată în acte și schița cadastrală.
  Terenul, atât cel ocupat de clădiri cât și spații comune/curți individuale nu rezultă ca făcând parte din domeniul public,
  S-ar preta acest caz pentru invocarea uzucapiunii?
  Dacă da, se pot iniția acțiuni individuale sau e necesară o acțiune comună a celor 4 proprietari?
  Vă mulțumesc!

 20. Buna ziua,

  Santem cinci mostenitori pe o casa si un teren intravilan in com.Vlad Tepes, jud.Calarasi. A fost facut act de mostenitori, partaj si schita pe casa si teren in 1997 la notariat. Fiecare poseda o parte din casa si din terenul din curte si grajduri. Nu s-a facut cadastru si intabulare deoarece n-am avut nevoie si nici nu se facea asta in 1997.
  Unul dintre noi a facut plata impozitului anual pe toata casa si teren cu bani adunati de la toti mostenitorii dar chitanta are inscris doar numele ei. E vorba de o sora.Ceilalti nu pot dovedi cumva ca au platit. Exista vreun risc ca aceasta sora sa obtina drept de proprietate pe toata casa si terenul din curte in baza faptului ca doar ea figureaza ca platitor? Trebuie sa stiti ca toti mostenitorii au participat si participa la cheltuielile de intretinere a casei si terenului dar si fizic cu prezenta.
  Va rog daca imi puteti raspunde.

  Multumesc,

  Florin Achim

 21. Mama mea detine in folosinta de peste 20 ani doua terenuri (unul intravilan si unul extravilan). Aceste terenuri apartin cu titlu de proprietate bunicii mele (mama mamei mele) care a decedat de aproximativ 20 ani. Succesiunea batranei nu a fost dezbatuta, iar in acest moment este aproape imposibil de realizat (mostenitorii de rang II sunt majoritatea in strainatate si nu avem nici o legatura cu ei)
  Intrbarea este in aceste condtii putem apela la uzucapiune pentru a dobindi legal dreptul de proprietate?

 22. Buna ziua ! Am următoarea speță: părinții mei au cumpărat un imobil imediat după revoluție casa formata din corpuri si curte interioara , o perioada de timp s.a platit chirie pe teren la icral apoi Apolodor si dupa câțiva ani nu a mai venit nici o hârtie despre chiria terenului și nu au mai achitat chirie doar impozit pe casa . În 2000 au demolat si construit fara autorizație o casa pe tot terenul ! Se poate invoca uzucapiunea fata de terenul curții si chiar terenul de sub casa ? As dori sa întru și în legalitate apoi si cu toată casa fiind construita fara autorizație! Multumesc anticipat !

 23. buna ziuaI In 2002 am construit din bani proprii un spatiu comercial in care de la acea data ,fara intrerupere imi desfasor o activitate de comert.Constructia s a executat pe terenul tatalui meu ,in numele lui ,ulterior in 2004 a decedat.In urma lui am ramas trei mostenitori ,frati.Am facut mostenirea insa la acea data nu am stiut ca pot scoate din masa succesorala acest spatiu.Astazi fratii mei au pretentii la acest imobil stiind ca este construit de mine.Precizez ca timp de 18 ani m am ocupat efectiv de intretinerea lui ,de modernizare ,de plata impozitului etc. Singurul act de la tatal meu este o declaratie notariala prin care este de acord sa mi desfasor activitatea de comert in acest imobil .Pot folosi uzucapiunea

 24. Buna ziua, in anul 2005 am cumparat un teren cu chitanta de mana. Proprietarul din titlul de proprietate fiind decedat, am incheiat chitanta de mana cu mostenitorii acestuia (2 copii). Poate fi considerata aceasta chitanta de mana, Just Titlu , intru-cat nu a fost incheiata cu adevaratul proprietar si invocata uzucapiunea de scurta durata. Multumesc anticipat !

 25. Buna ziua .Parintii mei au un teren in spatele casei pe care il folosesc de aproximativ 30 ani platind impozit .Proprietarii terenului au decedat.Unul dintre propritari fiind sora vitrega a tatalui .iar titlul de proprietate il are si se afla la tata .Va rog sa-mi spuneti daca exista o posibilitate ca acest teren sa intre in posesia tatalui.

 26. Bună ziua, Stau într o casa de 24 de ani a cărei proprietar a murit acum 14 ani nu are copii și as dori sa fac acte pe casa. In toți acești ani am plătit impozitul la primărie Care ar fi procedurile??

 27. Bună ziua, Stau într o casa de 24 de ani a cărei proprietar a murit acum 14 ani nu are copii și as dori sa fac acte pe casa. In toți acești ani am plătit impozitul la primărie Care ar fi procedurile pentru a face acte de proprietate??

 28. Buna ziua,
  as dori sa stiu daca uzucapiunea se aplica si la apartamente ?

  Avem un apartament la care nu s-a facut partajul de la un divort din 1983. Apartamentul a fost locuit din 1984 cu actuala sotie iar majoritatea ratelor la apartament au fost platite in noua casnicie(creditul a fost achitat complet in jurul anului 2000).

 29. Bună ziua! Pe cine trebuie sa chemam în judecata în cazul unui proces de uzucapiune? Primaria de sector si cea a municipiului BUCUREȘTI sau pe cel care este propietar în acte !? In cazul de față matușa mamei mele care este decedata de mai bine de 40 de ani ,iar mama mea locuiește acolo de când s a născut! Mulțumesc anticipat.

 30. buna ziua,
  Bunicii mei au avut un teren langa casa, pe care l-au folosit de peste 20 de ani, platind impozit la primaria din localitate. Anul trecut cand au venit de la Primarie, cu intabularea terenurilor, nu l-au luat in consideratie, motivand ca nu este trecut nicaieri. Am mers ulterior la serv agricol din partea primariei cerand explicatii despre acest lucru. Am primit ca raspuns ,, A-ti platit ca l-ati folosit” . Nu ne-a mai dat voie sa platim in continuare. S-a platit impozit pana la decesul bunicii acum 2 ani. Putem invoca uzucapiunea in acest caz? Multumesc,

 31. Buna ziua si toata stima ..va deranjej cu o problema si as fi recunoscator pentru raspunsul dumneavoastra .
  Suntem 3 frati unul a decedat ..intentionam sa facem taxa de succesiune pentu teren extravilan si intravilan.Pentru cel extravilan sa ajuns la o intelegere pentru cel intravilan ( 2 loturi ) pe unul din ele a fost construit acum mai bine de 38-40 ani de un consatean o casa .
  Intrebarea mea este daca dupa ce acesta va fi trecut in urma succesiuni in proprietatea unuia din noi ,mentionez ca apare pe titlu de proprietate …mai putem intra in posesia lui sau actualul ocupant are drept de UZUCAPIUNE .Mentionez ca intre noi si el nu exista relati de rudenie dar a platit inpozitul aferent acestor ani.Multumesc anticipat

 32. Buna ziua.Am un apartament în care a locuit o cunoștință pe care o supravegheam când și când.Aceea persoana a decedat în 2011,rămânând în casa fiica lui care avea Pb cu alcoolul ,care acum 4 ani a decedat și ea.De atunci apartamentul îl țin gol așteptând să văd dacă se interesează cineva de el De la proprietar știu că nu mai are pe nimeni.Apartamentul are multe datorii.Eu as vrea să plătesc datoriile,sa îl renovez și să locuiesc în el.Intrebarea este daca eu fac acesta investiție pot face acte pe acest apartament prin uzucapiune?Mulțumesc frumos!

 33. Bună ziua,
  Soțul meu a decedat. În fapt eram despărțiți, nu și divorțați. El locuia împreună cu soacra într-un apartament în care ambii figurăm ca și coproprietari.Apartamentul este ipotecat, urmare a unui credit ipotecar al cărui titular sunt eu. Apartamentul a fost achiziționat de la stat. Soacra mea sta în acest apartament înainte ca noi să devenim proprietari. Exista posibilitatea ca soacra să aibă drept de uzucapiune? Sotul meu s-a ocupat în timp de întreținerea apartamentului având și adresa de buletin tot acolo pe toată perioada căsătoriei.

 34. Bună ziua as avea si eu o intrebare in anul 2006 am cumparat un teren cu chitanța de mana si doi martori de la o doamna soțul dansei fiind decedat mentionez ca timp de 15 ani nimeni nu a fost interesat de acest teren anul acesta in martie doamna ă decedat iar moștenitorii dansei au dezbătut moștenirea iar acum vor terenul inapoi întrebarea mea este ce pot face pt nu a pierde terenul mentionez ca imi interzic sa imi culeg recolta pe motiv că ele sunt proprietari va multumesc

 35. Buna ziua, in anul 1994 bunica i-a vandut unchilui meu casa si terenul de 216mp pe care ea la randul ei a mostenit-o de la mama ei in anul 1948.. In anul 2000 mama a cumparat de la unchiul casa si terenul si a intabulat in cartea funciara dreptul de proprietate asupra casei si terenului . Cum este posibil ca in momentul trecerii de la cartea pe hartie la cea in sistem electronic , mama sa apara proprietara doar pe casa iar terenul sa figureze ca apartinand Statului Roman ? Ce este de facut ? Mentionez ca intre anii 1948 si 1994 nu s-a facut nici o alta vanzare , nu s-a trecut prin nici un act in proprietatea statului , casa si terenul a fost tot timpul in proprietatea bunicii mel din momentul cand a mostenit in 1948 pana cand a vandut in 1994. Va multumesc

 36. Bunicii au avut o casa cu teren 1000metri ..cumpărat cu chitanță care au pierdut.o ..Intre timp bunicii au murit ..Nu a fost emis titlul de proprietate niciodată. .. Eu locuiesc aici de 30 ani ..Am făcut casa pe numele bunicii care trăia când am ridicat casa….. bunicii au avut 4 fete care nu au dorit niciodată moștenire. ..Am acte de renunțarea la moștenire date de acestea …Apoi au murit și ele …. Acum vreau sa .mi fac acte pe casa și teren prin proces de uzacapaciune. …. Pentru ca nu exista titlul de proprietate ….unde pot găsi un model de chemare în judecata? ??? Trebuie sa chem în judecata primăria? ???

   • Buna ziua,concubinul meu a primit de la primarie un teren ptr a-si construi o casa.El traia in concubinaj si din acea relatie au rezultat 2 copii.Deci acum 20 de ani el a ridicat acea casa impreuna cu concubina(mentionez ca nu a muncit niciodata) si avea si baietelul de un an in acea perioada.In anul 2007 a plecat la munca in Italia ptr ca nu reusea sa stranga banii ptr racordare la curentul electric.Cand el a reusit sa stranga banii i-a trimis concubinei ca sa faca actele ptr curentul electric,dar ea a luat banii si copii si absolut totul din casa ( inclusiv imbracamintea lui), si a parasit domiciliul conjugal ducandu-se la amant( ptr ca era deja insarcinata cu amantul).Acum dupa cativa ani el a aflat ca concubina statea in chirie intr-un sat vecin si ca o duceau foarte greu.El gandindu-se la copii ( mai exact a zis ca banii pe care ii plateste pe chirie sa le ia de mancare la copii). i-a permis sa se duca sa stea in casa in care o facuse impreuna(ptr ca el a ramas in Italia si in casa nu mai statea nimeni).Acum eu vin cu intrebarea e posibil ca ea(fosta concubina) sa poata sa faca actele pe numele ei (mentionez ca absolut toate actele erau pe numele lui si terenul era dat de la primarie prin succesiune parca asa se zice). Si pun aceasta intrebare ptr ca eu am avut nevoie sa-mi schimb buletinul si a mers la primaria de unde apartine sa ma treaca pe adresa locuintei lui si de acolo i sa spus ca nu se poate ptr ca el nu mai are nici un drept ptr ca fosta concubina are acte pe casa(am uitat sa va spun ca ea atunci cand a plecat de acasa a luat si actele casei el neavand nici un act)Acum intrebarea mea este ,,e posibil ca ea sa poata face acte pe casa fara nici un fel de semnatura de la el

 37. Bună ziua,
  Deținem un teren în folosință de aproximativ 37 de ani. Acesta este situat în loc Constanța. În anul 2000 pe acest teren am construit o casă în care locuim și în prezent. Nu deținem acte de proprietate asupra terenului și implicit nici asupra construcției. În anul 2001 casa a fost înregistrată la recensământul național. În 2005 am înaintat cerere la primăria Constanța pentru cumpărarea terenului. Răspunsul oficial de la dânșii a fost că nu ne pot vinde acel teren pentru ca nu este în patrimoniul primăriei ci aparține de București. Ulterior aceasta situație a continuat până acum o săptămână când am primit amendă de la politia locala Constanța pentru construire fără autorizație de construire.
  Menționez că deținem toate facturile de la construcția casei, plus chitanță apă, energie electrica, taxă habitat.
  Mulțumesc anticipat pentru răspuns și pentru ajutor.

 38. Ca și o completare la mesajul anterior dorim să acționăm primăria Constanța în judecată pentru dreptul la uzucapiune de lunga durata asupra terenului, și implicit asupra construcției, deoarece primăria Constanța dorește să inițieze procesul de demolare a construcției noastre în condițiile în care noi nu am fost înștiințați că acest teren a fost trecut în patrimoniul primăriei Constanța, în condițiile în care noi aveam cerere depusă pentru achiziționarea acestui teren de foarte mulți ani.
  Mulțumesc anticipat pentru răspuns și pentru ajutor.

 39. Bună ziua, am cumpărat un teren în 2017 cu chitanță de mina stampilata de notar urmând ca proprietarul sa îmi facă acte neștiind ca el pe teren nu are carte funciara și nu a făcut succesiune și tot ma amină, pot face uzucapiune?

 40. Buna seara,o intrebare am daca doriti sa-mi raspundeti..suntem in judecata de 5 ani cu vecina care nu vrea sa semneze procesul verbal de vecinatate..e o poveste lunga si incurcata..avem o avocata care ne reprezinta dar nu prea se descurca..problema noastra e urmatoarea: la fiecare intalnire dintre noi si avocata se cere bani pt a vorbi..chiar daca am 2-3 cuvinte de spus trebuie sa platim pt aceasta intalnire..onorariul s-a platit si cat a cerut pt fiecare infatisare s-a platit si deplasarea..dar sa merg s-o platesc pentru a ne consulta si sa nu ma lase sa spun ce am de spus..sa ma repeada de cate ori incerc sa vb mi se pare lipsit de bun simt..adica eu o platesc sa vorbeasca numae ea..iar daca deschid gura incepe sa faca ca o depresiva…va rog,spuneti-mi ce sa fac!! Sa schimb avocata sau sa stau sa ma simt umilita mereu pe banii mei? Cu respect,va multumesc anticipat!

 41. Buna ziua si tot respectul pt. timpul acordat raspunsurilor date!
  Ma incumet sa va cer si eu un sfat, situatia fiind foarte dificila, si-anume:
  -mà aflu in litigiu cu uat-ul, care in baza unui proiect de modernizare drumuri agricole, intocmit de un inginer proiectant, fàrà vreun aviz sau documentatie aprobata de OCPI, cere prin actiunea initiala :
  1.sa-i las in deplina proprietate si posesie suprafata de 500mp teren/drum exploatare…
  2. obligatia de a face, in sensul de a demola o poarta…
  Prin expertizà inginerul “constata” cà “drumul” nu face parte din proprietatea familiei mele(bunicii decedati fiind tabulari), ci se suprapune cu terenul vecinului meu; urmare acestui fapt, uat-ul depune o cerere de “modificare/completare a actiunii initiale” cerand ca instanta sa dispuna stabilirea liniei de hotar dintre drumul respectiv(suprapus pe terenul vecinului) si proprietatea familiei mele si incuviintarea unui obiectiv suplimentar a expertizei…(in sensul ca ing.exp. sa precizeze linia de hotar).
  Intrebarea mea:
  1. pot formula in acest stadiu(fata de modificarea/completarea cererii initiale), o cerere reconventionalà prin care sa invoc uzucapunea? Intrucat terenul de 500mp a fost folosit si platit impozit de familia mea din 1965, inscris chiar in rolul fiscal.
  2. daca da, impotriva cui: a vecinului (caruia prin expertiza i-l suprapune), sau a UAT-ului care pretinde a fi proprietar, desi nu a dovedit cu niciun act sau hotarare?
  Apelez la rabdarea dvs. de a intelege speta si de a-mi da un raspuns urgent. Va multumesc din suflet!

 42. Buna ziua

  Locuiesc de 20 de ani intr-un apartament cumparat de un cetatean american. Il cumparase cu intentia de a deschide o afacere in Roamnia. S-a razgandit la putin timp dupa achizitie si a abandonat si apartamentul.
  Eu locuiesc in acest apartament, am platit toate cheltuielile, l-am renovat etc.
  Am avut procura speciala pe numele meu, data acum 20 de ani…
  Pot intra in posesia apartamentului avand in vedere ca proprietarul nu s-a mai interesat/a abandonat apartamentul?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.