Uzucapiunea – Cum Dobandim Un Bun Imobil Prin Uzucapiune
Avocat Uzucapiune – Uzucapiunea inseamna de fapt modalitatea prin care daca nu aveti acte pe acasa sau daca ati posedat un bun mobil 10 ani de zile NU conteaza daca de buna sau rea credinta, deveniti PROPRIETARUL ACELUI BUN!
Stiati ca in anumite situatii puteti dobandi proprietatea imobiliara prin uzucapiune cu ajutorul unui avocat specializat in uzucapiune doar dupa 5 ani de zile?
In aceeasi ordine de ideei daca uzucapiunea a inceput inainte de anul 2011, este posibil sa discutam despre uzucapiunea de la 10-20 de ani sau pana la 30 de ani, insa toate aceste elemente trebuie sa fie discutate cu avocatul specializat in uzucapiune pentru a va putea face strategia prin care sa castigati casa ori terenul pe care vreti sa-l uzucapati si evident probele pe care trebuie sa le prezentati instantei de judecata.
Sunt intradevar cateva situatii pe care trebuie sa le aveti in vedere si de asemenea cateva conditii pe care trebuie sa le indepliniti, insa in randurile de mai jos, va prezentam totul despre uzucapiune si cum un avocat specializat in uzucapiune, va poate obtine casa.
Inainte de a va explica totul despre uzucapiune si cum functioneaza, va punem la dispozitie tuturor celor care sunteti in cautarea unei solutii pentru a uzucapa, un formular de contact, unde lasand datele, veti fi contactat DIRECT de catre un avocat specializat in uzucapiune.
Sa incepem!
Avocat Uzucapiune – Folositi un teren, o casa sau un alt bun imobil de o perioada lunga de timp si nu aveti acte pe el? Verificati daca il puteti uzucapa. Completati formularul:
Avand in vedere ca se poate uzucapa un imobil, haideti sa vedem care este procedura si cum puteti obtine si dvs. dreptul de a va inscrie in cartea funciara dreptul de proprietate asupra imobilului pe care l-ati stapanit mai multi ani de zile.
Atentie 2021 Luna OCTOMBRIE a fost PRIMUL AN si prima LUNA cand puteti invoca Uzucapiunea pe noul cod civil care a intrat in vigare in 2011 , adica uzucapiunea de 10 ani
Am vrut sa clarific acest aspect, cu privire la faptul ca in 2021 s-a implinit in luna octombrie, PRIMUL termen de uzucapiune cu privire la cei care au dobandit pur si simplu un imobil , neavand importanta buna sau reaua lor credinta.
Astfel, cei care sunteti in situatia aceasta, trebuie sa va ganditi ca incepand din 2022 se puteau deschide actiuni de uzucapiune iar un avocat uzucapiune va poate spune totul despre cum puteti dobandi bunul pe care il posedati insa nu aveti acte pe el.
Ce este uzucapiunea conform legii ?
Uzucapiunea este de altfel modalitatea de dobandire a proprietatii imobiliare. Fie ca vorbim despre un teren , o casa sau un apartament, prin uzucapiune, se noteaza in cartea funciara dreptul nostru de a fi proprietarii acelui bun.
Inseamna ca prin trecerea unui anumit intervar de timp de la 5 ani si pana la 30 de ani ( conform vechiului cod civil dar si a noului cod civil), in anumite situatii, putem dobandi proprietatea asupra unor bunuri IMOBILE FARA sa le platim.
Suna prea bine ca sa fie adevarat insa uzucapiunea este o arma folosita impotriva celor ce isi lasa proprietatile abandonate.
Ce inseamna uzucapiune ?
Practic, mai simplu spus, prin uzucapiune ne transformam din posesori in proprietari. Ceea ce parea a fi doar o posesie a unui bun imobil, se poate transforma in proprietate.
Cititi si –
De cate feluri este uzucapiunea si de unde stiu cum ma incadrez sa uzucapez ?
Uzucapiunea este cunoscuta in codul civil in doua feluri. In primul rand uzucapiunea extratabulara, adica cu motive ce nu tine de cartea funciara si de asemenea uzucapiunea tabulara, cu motive ce tin de inscrierea dreptului in cartea funciara si atunci , desigur si uzucapiunea se produce in jumatate din termenul de 10 ani.
Pentru a sti care dintre cele doua tipuri de uzucapiune se incadreaza in situatia dvs. particulara, le vom dezvolta pe amandoua in randurile de mai jos urmand cel mai sigur, sa completati formularul de mai sus iar un avocat specializat in uzucapiune, sa va indice clar daca puteti uzucapa ori nu.
Uzucapiunea de 10 ani – nu trebuie sa fii de buna credinta si nici nu trebuie sa ai acte pe imobil
Uzucapiunea extratabulara – daca indepliniti una din cele 3 conditii de mai jos si locuiti in imobil de 10 ani, este al dvs.
Uzucapiunea extratabulară – conform codului de Civil art 930 arata ca dreptul de proprietate asupra unui imobil şi dezmembrămintele sale pot fi înscrise în cartea funciară, în temeiul uzucapiunii, în folosul celui care l-a posedat timp de 10 ani, dacă:
a) proprietarul înscris în cartea funciară a decedat ori, după caz, şi-a încetat existenţa;
b) a fost înscrisă în cartea funciară declaraţia de renunţare la proprietate;
c) imobilul nu era înscris în nicio carte funciară.
(2) În toate cazurile, uzucapantul poate dobândi dreptul numai dacă şi-a înregistrat cererea de înscriere în cartea funciară înainte ca o terţă persoană să îşi fi înregistrat propria cerere de înscriere a dreptului în folosul său, pe baza unei cauze legitime, în cursul sau chiar după împlinirea termenului de uzucapiune.
Tragem concluzia de aici ca daca posedam adica stapanim un bun imobil al carui proprietar este mort de peste 10 ani de zile sau daca acel proprietar si-a inregistrat declaratia de a renunta la proprietate in cartea funciara si au trecut 10 ani de zile ori daca imobilul NU are carte funciara si noi in stapanim de 10 ani de zile, putem sa-l trecem pe numele nostru, adica sa devenim proprietari!
Uzucapiunea extratabulara – daca locuiti de 5 ani de zile in imobil si indepliniti conditiile de mai jos, imobilul este proprietatea dvs.
Uzucapiunea tabulară adica uzucapiunea de 5 ani, de data aceasta, arata in art. 931 Cod Civil ca drepturile celui care a fost înscris, fără cauză legitimă, în cartea funciară, ca proprietar al unui imobil sau titular al unui alt drept real, nu mai pot fi contestate când cel înscris cu bună-credinţă a posedat imobilul timp de 5 ani după momentul înregistrării cererii de înscriere, dacă posesia sa a fost neviciată.
(2) Este suficient ca buna-credinţă să existe în momentul înregistrării cererii de înscriere şi în momentul intrării în posesie.
Pe scrut, daca prin orice act, adiministrativ, notarial , hotarare judecatoreasca etc. va inscrieti in cartea funciara si locuiti de 5 ani, NIMENI nu va mai poate lua casa.
A ase vedea ce s-a intamplat cu imobilele nationalizate care au aruncat oamenii din case fiindca o asemenea prevedere nu exista.
Uzucapiune teren in folosinta
Terenul dat doar spre folosinta, cum ar fi in cazul unui contract de comodat, nu poate fi uzucapat decat in anumite conditii.
Astfel, se arata in codul civil ca nu reprezinta posesie faptul ca ai stapanit un teren prin comodat, etc.
Cazurile care nu constituie posesie
(1) Nu constituie posesie stăpânirea unui bun de către un detentor precar, precum:
a) locatarul, comodatarul, depozitarul, creditorul gajist;
b) titularul dreptului de superficie, uzufruct, uz, abitaţie sau servitute, faţă de nuda proprietate;
c) fiecare coproprietar, în proporţie cu cotele-părţi ce revin celorlalţi coproprietari;d) orice altă persoană care, deţinând temporar un bun al altuia, este obligată să îl restituie sau care îl stăpâneşte cu îngăduinţa acestuia.
Totusi, daca cel care a avut un contract de acest fel , a dobandit in opinia sa de la cel pe care il cunostea drept proprietar un teren in folosinta si de buna credinta a considerat ca l-a cumparat, atunci si aceasta posesie precara prin intervertire se transforma in posesie utila si puteti uzucapa.
Proprietate dobandita prin uzucapiune naste exact aceleasi drepturi precum un contract valabil de vanzare cumparare sau alt act translativ de proprietate.
Inainte de a adauga supra fata de cele indicate deja in legatura cu ceea ce inseamna uzucapiunea ori ce procese castigate de catre avocatii nostri specilizati in uzucapiune au mai fost publicate in 2020 si cu pronuntari si in anul 2021, este important sa vedem cum se poate aplica uzucapiunea in cazul in care nu detineti acte de proprietate pentru a obtine o proprietate dobandita prin uzucapiune.
Uzucapiune teren fara acte valabil si pentru uzucapiune casa fara acte
Posesia unui teren fara acte, timp de 10 ani, va ajuta sa dobanditi proprietatea.
Intrebare primita de la un client care ulterior a si dobandit un imobil prin invocarea uzucapiunii .
Stau de mult timp intr-un imobil dar nu am acte, cum pot sa obtin dreptul de proprietate prin invoacrea uzucapiunii?
Client care a uzucapat un imobil
Proprietate dobandita prin uzucapiune sanctioneaza de fapt adevaratul proprietar pentru lunga lui pasivitate.
Din pricina legislației adoptate în timpul perioadei comuniste, numeroase terenuri, proprietate privată, au fost scoase din circuitul civil, interzicându-se tranzactionarea de imobile între persoane fizice.
Astfel, în situația în care se dorea achiziționarea unui imobil, nu se putea încheia un contract de vânzare-cumpărare în formă autentică (la notar), ci era întocmită o simplă chitanță între vânzător și cumpărător, cel din urmă plătind o sumă de bani și intrând în posesia imobilului în cauză, urmând să se comporte ca un adevărat proprietar.
Uzucapiunea, ca mod de dobândire a dreptului de proprietate, presupune așadar exercitarea unei posesii utile asupra unui imobil în timpul fixat de lege.
Posesia, ca și condiție esențială a uzucapiunii, presupune existența a două elemente, un element material și un element intențional;
Elementul cel material al posesiei se numeste de esenta – corpus si presupune stăpânirea materială a bunului, concretizată în diverse acte ale omului, în timp ce elementul intențional (numit animus) prepune voința posesorului de a stăpâni bunul pentru sine, de a se comporta ca adevărat proprietar sau titular al unui drept real cu privire la bunul pe care îl are în posesie.
Uzucapiune noul cod civil
Daca acest element lipseste determină precaritatea posesiei, anume lipsa înseși a posesiei deoarece detentorul precar posedă nu pentru sine ci pentru altul, ceea ce presupune că el este legat cu privire la acel bun printr-un raport de obligație care îi conferă anumite puteri asupra lucrului (cum este dreptul de folosință a bunului) și îl obligă să stăpânească bunul în numele aceluia care i-a conferit aceste puteri.
Deși lucrurile erau destul de simple și nu nășteau complicații la acel moment, ulterior căderii regimului comunist, cumpărătorii care au dobândit astfel de imobile au început să întâmpine dificultăți în momentul în care doreau să înstrăineze bunul și nu puteau face dovada calității de propietar.
Astfel, exista o serie de reguli pe care trebuie sa le respectam pentru a putea uzucapa iar uzucapiunea invocata in mod gresit iti poate reteza din start dreptul a dobandi un bun imobil, daca actiunea este facuta gresit.Un avocat uzucapiune si mai ales un avocat specializat in uzucapiune este cel care va poate asigura ca veti castiga dreptul de proprietate.
Cum obtin acte de proprietate pe un imobil in care stau de multa vreme?
Pentru a proteja interesele acestor persoane, a apărut instituția prescriției achizitive, numită și uzucapiune, care permite persoanelor, care s-au comportat o anumită perioadă de timp ca adevărați proprietari și care au exercitat o posesie utilă, să dobândească dreptul de proprietate asupra acestor imobile, competența constatării acestei calități de proprietar aparținând instanței de judecată.
Pe scurt, daca vrem sa uzucapam, uzucapiunea poate fi invocata DOAR in instanta si nu in alta parte.
Prin urmare, daca aveti un teren in Bucuresti spre exemplu, asupra caruia NU aveti acte de proprietate ci doar o chitanta sau un inceput de dovada scrisa, este necesar ca un avocat uzucapiune sa va ajute sa va judecati cu UAT-ul , adica cu primaria, pentru a se constata ca dvs. sunteti proprietarul acelui teren.
Ce fac daca eu sunt cel impotriva caruia este invocata uzucapiunea ?
Stiati ca: Daca sunteti chemat in judecata pentru o actiune in revendicare puteti invoca uzucapiunea paralizand astfel actiunea de revendicare.
Deși în anul 2011 a intrat în vigoare Noul Cod civil, vechea reglementare încă mai produce efecte cu privire la posesiile începute sub imperiul său, astfel că, astăzi o să analizăm condițiile de drept material impuse de reglementările Vechiului Cod civil, doar procedura aplicabilă fiind aceea din Noul Cod de procedură civilă.
Pentru dobândirea dreptului de proprietate prin intermediul uzucapinii trebuie să știm că există două forme ale acesteia, care impun condiții ușor diferite ce trebuiesc cunoscute anterior formulării unei cereri de chemare în judecată.
Cititi si:
- Poprire De La Eos Ksi
- Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical
- Drept maritim: Reprezentare în litigii legate de transportul maritim și activitățile portuare
- Proces Cu Asiguratorul – Litigii în domeniul asigurărilor. Cum Obtinem Despagubirile De La Firma De Asigurari
- Contestatie La Raportul De Evaluare A Performantelor Functionarului Public
Pot invoca uzucapiunea de pe vechiul Cod ? Cate tipuri si forme ale uzucapiunii exista pe vechiul cod civil si cum stiu pe ce cod civil trebuie sa uzucapez ?
In principal, daca uzucapiunea o calculati ca inceputa, inainte de Noul cod civil, adica inainte de 2011, putem vorbi despre UZUCAPIUNEA mica si uzucapiunea mare. Oricum ar fi, important este ca la clarificarea carui cod ne raportam daca vrem sa uzucapam, raspunsul este, codul civil de cand incepe sa curga uzucapiunea, adica posesia utila.
Din nou, avand in vedere legea de punere in aplicare a noului cod civil , important este ca un avocat specializat in uzucapiune sa va explice toata procedura.
Uzucapiunea de 30 de ani din Vechiul Cod ( atentie cand si cum se aplica )
Astfel pe vechiul cod aveam , uzucapiunea de 30 de ani dar si Uzucapiunea de la 10 pana la 20 de ani.
Daca solicitati ajutorul unui avocat uzucapiune, o sa va explice ca si aici, uzucapiunea de la 10 pana la 20 de ani, denumita pe vechiul cod si uzucapiunea mica, este de la 10-20 de ani fiindca are o distinctie.
Daca cel impotriva caruia curge termenul de uzucapiune, are domiciliul in raza UAT-ului de unde urmeaza sa uzucapati, atunci termenul este de 10 ani si daca nu, termenul este de 20 de ani pentru uzucapiune.
Proces castigat pe uzucapiune
Trebuie sa stiti deja ca au trecut 12 ani de la intrarea in vigoare a codului civil care reglementeaza uzucapiunea pana la 10 ani de zile.
Insa sunt foarte multi dintre cei care detin proprietati si le poseda de mai bine de 12 ani de zile si atunci ei se incadreaza pe vechile reglementari ale legislatiei uzucapiunii din vechiul cod care prevedea o uzucapiune mica de la 10 la 20 de ani si o uzucapiune mare de 30 de ani si care NU conta daca erau sau nu de buna credinta si daca aveai sau nu un titlu ci doar trebuia sa dovedesti ca tu stai in casa respectiva de mai bine de 30 de ani.
Am castigat procesul pentru clientul nostru si am reusit sa ii obtinem imobilul pe baza uzucapiunii de lunga durata.
15.11.2023 Ora estimata: 09:00 Complet: C 29 civil 2023 Tip solutie: Admite in parte cererea Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată modificată. Constată că reclamanta a dobândit ca efect al uzucapiunii de 30 de ani prin joncţiunea posesiilor dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 180 mp, situat în Bucureşti, strada Bârlad nr.19, sector 5, având dimensiunile şi vecinătăţile menţionate în raportul de expertiză specialitatea topografie întocmit de expert Furtună Laurenţiu, pe planul de amplasament şi delimitare şi în schiţele ataşate acestuia, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre. Constată că reclamanta a dobândit, prin accesiune imobiliară artificială şi dreptul de proprietate asupra construcţiei ridicate pe terenul din strada Bârlad nr. 19, sector 5, Bucureşti, astfel cum este identificată prin raportul de expertiză efectuat de expert Copoiu Nicolae. Obligă pârâtul Municipiul Bucureşti la plata către reclamantă a sumei de 19.592 cheltuieli de judecată reprezentând taxă judiciară de timbru, onorariu experţi şi onorariu avocaţial redus. La rămânerea definitivă, hotărârea va fi comunicată Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Sector 5 Bucureşti, în temeiul art. 35 alin. 5 din Legea nr. 7/1996, republicată, şi organului fiscal competent, în temeiul art. 111 alin. 6 din Codul fiscal, aprobat prin Legea nr. 227/2015. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei, azi, 15.11.2023. Document: Hotarâre 8463/2023 15.11.2023 |
Care forma a uzucapiunii o pot folosi? Proprietate dobandita prin uzucapiune in variantele de mai jos:
O primă formă este aceea a uzucapiunii de 30 de ani, numită și posesia de lungă durată și care se aplică în situația în care posesorul nu deține niciun fel de titlu de proprietate asupra imobilului pe care-l are în posesie, fără a avea importanță dacă a fost sau nu de bună-credință.
Pentru a putea opta pentru această variantă trebuie să existe o posesie de cel puțin 30 de ani asupra imobilului în cauză și aceasta să fie utilă (neîntreruptă, netulburată, publică și exercitată în calitate de proprietar aparent), mai exact, reclamantul să fi stăpânit imobilul fără întrerupere, fără a-i fi solicitată evacuarea de adevăratul proprietar și fără a se ascunde de ochii publicului.
A doua formă a uzucapinuii este aceea de 10-20 de ani, iar aceasta se aplică în ipoteza în care posesorul deține un just-titlu și a fost de bună-credință, fiind exercitată o posesie utilă (așa cum am arătat mai sus) asupra imobilului.
Proprietate dobandita prin uzucapiune – Pentru cea de-a doua formă a uzucapiunii, se aplică termenul de 20 de ani în eventualitatea în care adevăratul proprietar locuiește în raza teritorială a altui tribunal județean, iar termenul de 10 ani în ipoteza în care locuiește în raza sa teritorială.
De ce acte am nevoie pentru a uzucapa? Proprietate dobandita prin uzucapiune se poate cere prin aducerea urmatoarelor acte la dosarul cauzei:
După verificarea existenței acestor condiții de ordin material, cerere de chemare în judecată se va depune la judecătoria din raza teritorială unde este situat imobilul, fiind însoțită de următoarele înscrisuri:
– un certificat eliberat de serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, care atestă că titularul dreptului înscris în cartea funciară este decedat, precum și data decesului sau, după caz, un certificat emis de autoritatea competentă, care atestă faptul că persoana juridică titulară a dreptului înscris în cartea funciară și-a încetat existența;
– un certificat eliberat de camera notarilor publici, din care să rezulte faptul dacă moștenirea titularului înscris în cartea funciară a fost sau nu dezbătută, iar în caz afirmativ, care sunt persoanele care au cules moștenirea respectivă;
– un certificat eliberat de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că acesta nu face parte din domeniul public al statului sau al unității administrativ-teritoriale;
– certificatul de rol fiscal, atunci când este cazul;
– înscrisul constatator al actului juridic pe care solicitantul și-a întemeiat posesia, atunci când este cazul;
– documentația tehnică cadastrală a imobilului, realizată, pe cheltuiala celui interesat, de o persoană fizică sau juridică autorizată, potrivit legii;
– extrasul de carte funciară pentru informare, cu arătarea titularului înscris în cartea funciară ori a înscrierii declarației de renunțare la proprietate, precum și a faptului dacă imobilul este sau nu grevat de sarcini, eliberat de biroul teritorial de cadastru și publicitate imobiliară;
în cazul în care imobilul nu este înscris în cartea funciară în folosul altei persoane și nici grevat de sarcini, un certificat emis de același birou, care atestă acest fapt, inclusiv faptul că nu a fost alocat un număr cadastral pentru înscrierea imobilului;
– lista cuprinzând numele, prenumele și domiciliul a cel puțin 2 martori, aceste probe find diferite în funcție de forma uzucapiunii urmate.
Avocat Uzucapiune Instanta – Demersurile pe care le vor face avocatii specializati in uzucapiune
Procesul de uzucapiune in sine este unul care in timp se poate prelungi la 2 sau 3 termene, in conditiile in care avocatul specializat in uzucapiune depune toate dovezile cu privire la faptul ca terenul sau imobilul pe care l-ati stapanit a fost uzucapt prin trecerea vremii.
Avocat uzucapiune – Cu privire la înscrisurile indicate mai sus, trebuie să precizăm că acestea nu sunt indicate în mod limitativ, reclamantul având posibilitatea dar si obligatia, prin avocatul specializat in uzucapiune , să atașeze o serie de alte înscrisuri sau să propună probe care să ajute la câștigarea cauzei:
- chitanțe,
- facturi,
- dovada achitării taxelor și impozitelor asupra imobilului ce urmează să fie uzucapat etc.
Raportat la complexitatea și importanța unei astfel de acțiuni, este recomandat să apelați la sfaturile și ajutorul unui profesionist, care are experiență în redactarea unor astfel de acțiuni și poate aprecia posibilitatea efectivă de aduce bunul imobil în patrimoniul dumneavoastră.
Proprietate dobandita prin uzucapiune se va inscrie in cartea funciara, in urma hotararii judecatoresti prin care castigati acest drept.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Nu detineti acte pe casa insa puteti invoca uzucapiunea? Completati formularul de mai jos:
Daca aveti o asemenea situatie puteti completa formularul de mai jos si un avocat specializat in uzucapiune va va analiza cazul.
Uzucapiune nu se aplica și terenurilor? Dacă nu, cum poți obține un titlu de proprietate pt. un teren aparținând unui decedat în urma căruia nu s-a făcut succesiune, iar unul din moștenitori a plătit impozitul anual și a lucrat terenul 20 de ani?
Uzucapiunea se aplica “tuturor nemiscatoarelor” adica bunurilor imobile, mai putin cele aflate in proprietate publica! Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Părinții au murit și nu aveau act de proprietate pe casă, care este construită de ei, prin anii 1946. Într-un sat din jud. Călărași.
Daca vrem sa o vindem cum procedăm?
Buna ziua, va fi necesara deschiderea unui proces in instanta. Puteti sa ne sunati la 0722298011 sa rezolvam.
Bună ziua! Bunica soțului a folosit începând cu anul 1940 până în 2014 ( când a decedat) , neîntrerupt, un teren de 1800mp, teren care fusese cumpărat de socrul ei in 1929, cu act de vânzare cumpărare. Terenul este utilizat de familia mea, neîntrerupt si in prezent. Nu avem documente pentru acest teren, a fost înregistrat in registrul agricol până în 2006, inclusiv. Din 2006, nu stim din ce cauză nu a mai fost înregistrat in registrul agricol. Anul acesta am cerut, în scris, primăriei să fie înregistrat in registrul agricol, dar au refuzat, motivand ca nu avem documente, deși terenul nu are un alt proprietar, nu este intabulat. Vă rog să-mi spuneți dacă există o cale să rezolvăm această problemă. Mulțumesc!
Buna ziua, inseamna ca puteti uzucapa. Practic puteti sa faceti acte pentru acel teren. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Dacă dau un teren în arendă.Si arendasul plătește impozitul pe terenul respectiv. Poate deveni proprietar
Nu, sigur nu!
Buna ziua! Daca am avut oroprietate si am vandut-o mutandu-ma in cada parintilor care nu avea acte acum 25 ani pot invoca uzucaliunea?
Bună ziua!Am o problema majoră!Bunici mei au cumpărat o casă și terenul aferent acesteia în Oradea și pe vremea aceea nu se puteau intabula terenuri .,După moartea lor tatăl meu a mers in instanță pt a obține terenul respectiv prin uzucapiune și în prima instanță a câștigat procesul însă pe parcursul procesului și tata a decedat iar primăria a făcut recurs și dosarul sap casat.Iar anul trecut primăria Oradea sa intabula in cartea funciara și a împărțit terenul cu alți 2 vecini.Mentionez faptul că terenul de lângă casa a fost folosit și întreținut de familia mea de peste 50de ani(într-adevăr nu sa plătit impozit pe acel teren pt că nu aveam cum din moment ce era pe numele persoanei de la care a cumpărat bunici casă)din 400mp primăria ne-a dat în chirie doar 109mp restul vecinilor)Mai este posibil sa merg in instanță pt uzucapiune?Nu mai știu ce să mă fac..
Buna ziua.Dupa Revolutie,am facut schimeb de teren cu o persoana din alta localitate,dar nu am incheiat nici un document In acest .oment nu pot sa mi fac acte pe teren.Ce procrduri ar trebui sa fac ,care sunt pasii urmatori.
Pai din ceea ce spuneti s-a indeplinit termenulde uzucapiune
Bunicul meu a locuit cu părinții, apoi el la vârsta de 17 anii sa căsătorit iar străbunicul la lăsat sa locuiască cu familia ce ș-a făcut-o în casa părintească. Străbunicul a lăsat casa pe care a cumpărat-o după plecarea din curte unei nepoate ,iar primăria în 91 a emis un titlu de proprietate în casa bunicului meu pe numele strabunici( mama sa ) pot câștiga în instanta prin uzucapiune titlu de proprietate pe numele bunicului me? Știind ca el a decedat acum 3 anii.
Buna ziua. PRIN JONCTIUNEA POSESIILOR
Cum pot sa devin propietar al unui imobil ,daca propietarul este decedat,si eu locuiesc acolo de 21 de ani si platesc impozit la casa?
Printr-un proces de uzucapiune se poate face acest lucru. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Cum pot să obțin act pe casa construită de mine pe terenul bunicului.Precizez că bunicul a decedat și mama vrea să-și însușească casa construită de mine.
Bună ziua. Mă numesc Gheorghe Avram și am o casă de locuit în Satul Plesa com:Beresti_Meria jud:Galați imobil construit de mine și soția mea după anii 90 pe terenul defunctului meu bunic din partea tatălui. Nici tatăl meu și nici unchii mei nu erau proprietari erau doar moștenitori, nu au dezbătut succesiunea.Doresc să intru în legalitatea să am accte pe casă care am construit-o eu plătesc de 30 ani impozit și am rol la primărie.
Buna ziua. Intrarea in legalitate in sensul obtinerii de acte pe imobil o veti putea face doar in instanta. Cu bine, av. dr. Cuculis 0722298011
Buna seara.Pot folosi dreptul de uzucapiune pentru a deveni proprietarul unor terenuri cumpărate de tatăl meu in 2004?Tata a decedat în 2020 iar unul din vânzători este tot decedat.Pe doua terenuri(unul al persoanei decedate)s-a făcut cadastrul general dar pe unul nu.Ce pot face in acest caz?Noi abia acum dezbatem succesiunea dar la primărie avem trecute în registrul agricol terenurile pentru care plătim impozit.Multumesc!
In legatura cu cererea de uzucapiune. Puteti solicita in mod evident acest lucru insa doar in instanta de judecata. CU BINE. AV. CUCULIS 0722298011
Bună ziua.Pot invoca uzucapiunea dacă stau cu soțul în casa lui părintească de 19 ani ,dacă frații lui nu vreau sa facă succesiunea.
Apartamentul în care locuiesc din anul 1996, este pe numele mamei mele, dar cumpărat de mine. Mama ,tata sunt decedați, pot dispune de acte de proprietar prin uzupicațiune și cum trebuie să procedez?
Uzucapare – uzucapiune , acesta este termenul corect si da, sunteti cu conditiile indeplinite. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Bună ziua, în anul 2007 am cumpărat o locuință de serviciu aflată într-o haltă CFR din judetul Giurgiu. La cumpărare am primit casa, terenul de sub casa l-am primit spre folosință pe toată durata existenței construcției. Terenul din curte, pe care am ingradit-o de comun acord cu vecinii, pentru a nu exista probleme, circa 1000 de mp, nu l-am putut cumpăra, Regionala CFR București refuzând vânzarea acestuia. Până în anul 2022 nu am fost deranjați de nimeni și nimic. În anul 2022 ,Regionala a venit și a măsurat toate terenurile din zona haltei CFR, deschizând licitație publică pentru închirierea terenurilor cu destinația de curte. De atunci plătim lunar chirie. Am dori sa devenim proprietari, cu acte, pe terenul cu destinația de curte. Am vrea să știm ce este de făcut și la ce costuri să ne așteptăm. Va mulțumesc!
Buna ziua. Nu cred ca sunteti eligibili pentru o asemenea actiune daca nu aveti termenul indeplinit. Cand ati cumparat?
bună seara, în anul 1999 după căsătorie ex soț a achiziționat un ap cu chitanță de mana, după 4 ani am divorțat iar mie mi-a rămas specificat in hotărâre jud acel apartament , eu sunt platitoare de impozit la acel apartament , ce pot face sa intru in legalitate sa pot vinde !
Bună dimineața. Povestea este mai încurcată.Unchiul a cumpărat în anul1956 un teren de 417 m.p.In anul1972 ia lăsat moștenire bunicii mele terenul și casa de pe teren.Bunica ia făcut act de vânzare cumpărare mamei mele în anul 1981.Doar ca în anul1981 apare pe contract vânzare cumpărare și o mențiune.Anume dobanditoarei construcții i se atribuie teren în suprafață de 100 m.p ,restul se va închiria prin icral.in contract apare suprafață de 417m.p dar spune totodată ca terenul urmează regimul art.30 .alin 2 din legea 58/1974..Mama a decedat.Sa făcut succesiunea .Întrebarea este cum pot întra în posesia terenului deoarece impozitul este pe 100 m.p.Primaria spune ca tre sa merg la icral .Dar eu nu vreau sa plătesc chirie pe terenul meu.Multumesc .
Buna ziua, in mod normal ati putea intra in posesia si proprietatea acelui teren. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Mulțumesc. Dar va rog puteți să-mi trimiteți prin e-mail pașii pe care trebuie sai fac.Sau măcar care ar fi procedura(uzucapiune??
Buna ziua!
Sunt proprietara de drept a unui teren iar in vecinatatea mea se afla un teren care nu este a nimanui. In cealalta vecinatate a mea se afla o doamna care incearca sa revendice acel teren prin uzucapiune. As putea si eu sa revendic acel teren?Mentionez ca Doamna a despus deja cerere pentru revendicarea acelui teren si ca am primit somatia prin care pot sa atac decizia.
Ma numesc Toader Mariana di Amara jud Ialomita as vrea sa va intreb cum sa fac sa cumpar apartamentul care locuiesc de 32 de ani fiind in chirie de la primarie .Am vrut sa l cumpar in rate dar nu pot pentru ca intre timp adica qcum 2 ani parinti sotului ne a dat casa cu acte si nu putem decat cu bani in mana as vrea sa ma indrumati sa pot face ceva
Buna ziua! In 2021 am cumparat o locuinta cu acte(casa +teren). In vecinatatea noastra exista un loc de 500 mp de care nu se ingrijeste nimeni. Batranii au murit de cel putin 10 ani, singura fiica, care nu mai locuia in localitatea, a decedat si ea, casa s-a daramat si de 10 ani nu s-a mai platit impozitul la primarie. Pe loc sunt doar gunoaie. Vreau sa cumpar locul (in special pentru ca vecinii depoziteaza gunoaie pe el)dar, nu gasesc nici un mostenitor. De la primarie am aflat ca actul de proprietate este pe numele batranilor decedati. Cum pot deveni proprietar, daca nu am posibilitatea de a-l cumpara de la mostenitori?
Multumesc!
Daca l-ati stapanit il puteti uzucapa. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
In urma cu 30 ani am cumparat un apartament cu garaj sub bloc.De putin timp am aflat ca in acte nu sunt proprietar al garajului,acesta fiind inscris in CF pe numele primului proprietar(eu fiind al treilea ).Mentionez ca persoana care apare in CF este in viata dar timp de 30 ani am folosit garajul,am platit impozit si intretinere fara ca persoana inscrisa in CF sa se intereseze de acesta.Vreau sa va mai aduc la cunostinta faptul ca exista un act notarialde vazare-cumparare in baza caruia am intrat in posesia acstuiaAs dori sa aflu daca sunt indeplinite conditiile uzucapiunii.Multumesc anticipat!.
Putem verifica aici conditiile pentru uzucapiune. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Dl.avocat ,este valabil uzucapiune si in cazul unui hol mic,2,48m in fata usii apart.proprietate,care a fost inglobat si usa data m.in fata.?
S-a facut schimbarea cu 30 de ani in urma,din 2006 chiar inglobata in schita cadastrala.
In urma cu 30 ani am cumparat un apartament cu garaj sub bloc.De putin timp am aflat ca in acte nu sunt proprietar al garajului,acesta fiind inscris in CF pe numele primului proprietar(eu fiind al treilea ).Mentionez ca persoana care apare in CF este in viata dar timp de 30 ani am folosit garajul,am platit impozit si intretinere fara ca persoana inscrisa in CF sa se intereseze de acesta.Vreau sa va mai aduc la cunostinta faptul ca exista un act notarialde vazare-cumparare in baza caruia am intrat in posesia acstuiaAs dori sa aflu daca sunt indeplinite conditiile uzucapiunii.Multumesc anticipat!.
Tata,decedat si eu am platit impozitul pe un teren timp de 45 de ani.Proprietarul e decedat dar este Ordinul prefectului si are doi mostenitori care nu fac actele de mostenire pe teren.Pot face uzucapiune pe teren platind impozit si azi pe el?
Buna ziua. In mod clar sunteti in termenul de uzucapiune. Puteti astfel deschide actiunea in instanta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Locuiesc de 21 de ani la aceasta adresa ,sotul a cumpărat casa dar 6/8 ,celelalte 2/8 aparținând altcuiva.De cel putin 10 ani incercam sa i găsim pe acești proprietari pe 2 /8 ,si nu reușim. CUM SA PROCEDAM IN ACEASTA SITUATIE
Buna seara ! Povestea mea este putin complicata . Bunicul meu a trait cu o femeie timp de vro 20 de ani , femeia aceeia avea o propietate pe aceeiasi strada cu bunicul , propietatea o avea de pe urma fostului concubin care este si pe numele acestuia , deci practic propietatea este pe numele fostului ei concubin care a si decedat de vro 20 si cv de ani , in tot acest timp ea nu a putut sa faca niciun act la acasa nefiind pe numele ei . Nici electricitataea nu a putut sa o faca . Persoana in cauza femeia care a trait cu bunicul meu a domiciliat in locuinta lui si aceea locuinta a “ei ” a folosito doar pentru cultivat . Persoana a decedat acum 5 ani si mai avea un fiu pe numele ei care a stat in locuinta si fiul a murit acum 4 ani . Locuinta a fost inchisa de niste nepoti ai dansei si a ramas abandonata pana in prezent . Toti vecini ma stiu ca si cum as avea drept la acea locuinta fiind de multe ori pe acolo si stand si pe aceeiasi strada . Cum as putea sa intru in posesia ei . Acum cateva zile am deschis locuinta sa vad daca mai este ok pe dinauntru . Daca as ocupao direct si ar veni nepotii sau fratele dansei sa ma de.a afara neeavad nicun drept la casa exista cv ce as putea sa nu se intampla asta . Sper ca mam facut inteles cat de cat . Multumesc frumos
Buna ziua, am primit mesajul dvs. O sa va rog sa ne sunati la 0722298011 sau sa ne lasati nr. de telefon. Cu bine, av. drd. Cuculis
Bună ziua ,mama mea a decedat pe 3 iulie 2002 ,în urma ei rămânând cinci certificate de mostenitor de
Bună ziua!Numele meu este Rodica Matei.
Si am nevoie de un sfat privind următoarea situație!
Părinți mei au construit în 1968 1970 o casă pe raza Municipiului Brașov pe o bucată de teren data de CAP dar din terenul bunicii. Ei au avut ceva acte care s-au pierdut. Casa nu a fost intabulata dar au folosito până la momentul decesului respectiv 2012 tata (pe numele căruia sa și plătit impozit pe casa de 70 si teren de 500m,în fapt sunt aproximativ 2500 m2)Si 2014 mama.In 98 sa emis un titlu de proprietate pe numele bunici unde a fost inclus și acest teren.
Să făcut succesiune după bunica,printr-un act de partaj această bucata ia revenit tatălui meu doar ca bunica a făcut cu fica cea mica un contract de întreținere și este inclus și acest teren
Inițial mătușa a zis ca va face dezmembrare și că ne va reveni terenul,între timp sa răzgândit.
Intrebarea mea este ;Se poate invoca în vreun fel uzupaciunea ținând cont că părinții au folosit casă și terenul de la construcție și până la deces respectiv 1970-2012/2014 si noi in continuare după aceștia până în prezent?
Buna ziua, Se face jonctiunea posesiilor
Aș dori să mă înscriu la o solicitare de uzucapiune
Bună dimineața!Mă numesc Dusca Lucia și întrebarea mea este daca pot invoca uzucapiunea pentru terenurile cumpărate de tatăl meu in 2004 cu chitanță de mana.Tata a decedat în 02020 iar impozitul a fost plătit anual.Doua terenuri au cadastrul general făcut,unul din proprietari fiind decedat.Pe alt teren nu este făcut.Care ar fi pașii de urmat in această situație?Noi dezbatem succesiunea luna viitoare,până atunci se poate incepe o acțiune în instanță,sau trebuie sa dezbatem succesiunea?Se poate vorbi de o posesie cumulată,tata până în 2020 și apoi eu? Mulțumesc!
Bună ziua am și eu o întrebare locuiesc într-o casă în care proprietarii au murit și nu copii au doar niște nepoti de pe soră casa ne-a fost lăsată nou din 2004 Dacă noi am plătit impozitul si am investit in casă pot sa ne dea afară?
Buna ziua,
Bunicul meu a facut schimb de un teren arabil cu o alta persoana in baza unei adeverinte din 1991,eliberate de Primaria locala. S-a platit impozit pe terenul cu care s a facut schimbul insa acum nu l pot vinde deoarece nu am acte si nu stiu daca Primaria ma poate ajuta in acest sens.
Am următoarea situație: Am cumpărat în anul 2001 un teren cu contract vânzare cumpărare cu cadastru și a fost înscris în CF.De la data cumpărării îl folosesc conform limitelor și poziției din planul cadastral anexă a CF.In ani 2021 OCPi Dolj a constatat și a trecut mențiunea in CF că terenul meu se suprapune cu terenul alăturat pe o suprafață de 108 mp,suprapunere de care nu aveam cunoștință nici eu și nici vecinul ,proprietarul imobilului cu care se suprapune imobilul meu,până în momentul comunicării încheierilor de CF prin care se comunică înscrierea mențiunilor in acestea.Suntem în situatia unde cei 108mp ce reprezintă suprapunerea să se regăsească înscris în planurile cadastrale ale ambelor imobile.
ÎNTREBĂRI: Având în vedere că am posesia deplină și netulburată a acestei fâșii încă din anul 2001 pot să invoce uzucapiunea pentru a dobândi aceasta fâșie care este trecută în actul de v-c și în CF.Daca nu pot invoca uzucapiunea ce altă acțiune în instanță pot să fac pentru a obține dreptul de proprietate deplină.asupra fâșiei care reprezintă suprapunerea având în vedere că vecinul stă într-o totală pasivitate fata de aceasta problema. Mulțumim !
Buna ziua,locuiesc intr o casa de aprox 14 ani,propietarul a decedat cu mult timp in urma,si nu sant mostenitori,cum pot proceda pentru a face acte?multumesc frumos.
locuiesc în casa părintească de 4 ani eu ma plătit taxele impozitu și acuma frați vor sa o vîndă fără acordul meu ce se poate face
proces pt uzucapiune nu s.au luat in considerare chitantele platite impozit chitante pt materiale constructie folosinta peste 25 ani si mi s.a respins cauza ce as putea face ?
Bună ziua mama mea are un pământ de la părinții de 40 dar nu are act pe el și din cauza asta nu a putut plăti impozit la primări cum poate deveni popietară.
Buna ziua.parintii mei dețin o casa din anul 1995 cu contract de vânzare cumpărare făcută de mână,cumpărată de la o persoana care între timp a decedat de (15 ani).din data cumpărării și până în prezent părinții mei au plătit toate taxele și au întreținut imobilul exact că un proprietar.la primăria la pe actele de impozit apare numele tatălui meu la fel și în cazul contractelor și facturilor la întreținere.are acte titlul de proprietate
testament cum că foștii proprietari au lăsat unul pe celălalt întreg imobilul și dreptul total asupra ei în cazul în care intervine decesul unuia.nu au avut copii.document cum că imobilul nu a fost dezbătut nici revendicat de nimeni.imobilul înregistrat la cadastru pe fostul proprietar iar terenul pe care se afla casa este in proprietatea” stat român”.intre timp a decedat și mama mea.intrebarea mea este daca tatăl meu poate deveni proprietar ?se încadrează pt un proces de uzucapiune? Trebuie să căutăm obligatoriu vreun urmaș sau nu?
Buna ziua nu. Nu este necesar, se va face uzucapiunea cu chemarea UAT-ului. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună dimineața!Mă numesc Dusca Lucia și întrebarea mea este daca pot invoca uzucapiunea pentru terenurile cumpărate de tatăl meu in 2004 cu chitanță de mana.Tata a decedat în 02020 iar impozitul a fost plătit anual.Doua terenuri au cadastrul general făcut,unul din proprietari fiind decedat.Pe alt teren nu este făcut.Care ar fi pașii de urmat in această situație?Noi dezbatem succesiunea luna viitoare,până atunci se poate incepe o acțiune în instanță,sau trebuie sa dezbatem succesiunea?Se poate vorbi de o posesie cumulată,tata până în 2020 și apoi eu? Mulțumesc!
Puteti deschide actiunea pe uzucapiune.
Buna ziua !
Sunt în proces. Am un teren dat de către președintele cap în 1989 pe care am ridicat o casa .
Dar nu am nici o chitanță.
Pe soț l a trecut în registrul agricol din 1992.La primărie nu se mai găsesc registrele de taxe și impozite pînă în anul 2016.
Pe acest teren în registrul agricol mai figurează un anume Alexe Marin dar într un registru din ani 56 , 58.
Acum sunt la a trei a înfățișare pe 15 martie .
Instanța m a pus să fac expertiza tipografică și să mă prezint cu doi martori.
Întrebarea mea este voi avea cîștig de cauza , provin de perioada ? Ținînd cont după registrul agricol ? Mulțumesc mult !
Buna ziua, haideti sa vedem actele pe care le aveti si poate va preluam noi dosarul in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună seara, Soacra mea folosește un teren care a fost al tatălui ei și nu poate sa-l moștenească deoarece în certificatul de naștere nu este trecut ca tata (e trasa linie). Menționez ca impozitul pe acest teren l-a plătit socrul meu din 2009 și apare numele lui pe chitanță (socrii sunt casatoriti). Mulțumesc.
Buna ziua Am o intrebare.Cum pot.sa recuperez o casa dupa 13 ani Cine sta in casa au platit imopzitul Eu am certificat de mostenire pe casa cel care sta in casa are o chitanta de mana..cum sa procedem Va multumesc.
Sunati-ne la 0722298011
Bună ziua.Pot invoca uzucapiunea dacă stau cu soțul în casa lui părintească de 19 ani ,dacă frații lui nu vreau sa facă succesiunea.
Jó estét! 1994ben vásároltunk egy ingatlant egy elhunyt személy örököseitől, köztük volt apósom akinek nem kellett pénzt adjunk, ajándékba adta az ő részét nekünk. Viszont erről nincs papirunk. A szerződés sem hitelesitett, csak kézzel irott papir. 29 éve a miénk a ház. 3 éve elváltam, volt férjem akadályozza, hogy nevünkre irassam az ingatlant, hogy ne tudjam beadni a vagyonmegosztási pert, mivel ő lakik benne, engem meg nem akar kifizetni. Mit tudok tenni ellene, hogy tudom igazolni, hogy a mi tulajdonunk az ingatlan, hogy végre elindithassam a vagyonmegosztási pert?
Am cumpărat 1 ha.teren arabil din 1996 – de atunci îl lucrez ,proprietarul decedat -2002,dețin alte documente care să ateste acest fapt . Pot sa devin proprietar prin Legea Uzucapiunii ?
Bunica este moartă de 10 ani,tatăl meu de 3.Tatal meu mai are 2 frați, unul locuiește în Germania altul în alt județ.Tatal meu a locuit cu bunica toată viata ,acum am rămas eu.Platesc impozit, am investit ceilalți moștenitori nu au nici o treaba. Pot cere uzurpaciune?
Buna ziua, daca ati platit doar dvs. da!
Am o casa, de la bunici,locuiesc de 20 de ani,plătesc impozit de 20 de ani pe numele meu,nu am acte ,cum pot sa devin proprietar? Vă mulțumesc
Buna ziua, in mod clar prin uzucapiune mai ales ca suntem in situatia in care proprietarii sunt in aceeasi circumscriptie ca imobilul. Cu bine. av. dr Cuculis 0722298011
Tatal meu a locuit cu bunicii, ei sunt decedați de peste 30 ani! Tatal meu a platit impozitul neavând act de propitate, a decedat si ellam mers la primărie si mi au zis ca pe rol este tatal meu trecut cu casa dar pe pamintul bunicii. Cum pot obține un act de propiatate. Va multumesc
Avem terenuri agricole ëa care platim impozit de 26 ani si dunt trecute si la rol dar nu avem acte
Bună seara! Va rog dacă se poate sa îmi spuneți cum as putea rezolva o problema…….. O cumnata are dreptul la 1/2 din casa și gradina ca mostenire de pe urma soacrei mele….. Ea nu a dat nici un ban la înmormântare și nici nu plătește taxe și impozite pe suprafața pe care o deține….. Plătim noi care avem restul de proprietate cu acte în regulă….. Exista vreo soluție sa poată pierde dreptul la proprietatea care ii revine? Din aceasta cauza ca are drept de proprietate, avem unele piedici….. Vă mulțumesc!
Un teren îngrijit de peste 40-50 ani fara acte,nu este bagat in cadastru casei ,cum pot intra in posesia lui?
București
Sunati-ne la 0722298011
Buna ziua,
As dori sa știu dacă familia mea ar putea obține dreptul de proprietate asupra unor terenuri folosite și muncite de foarte multi ani. Este vorba despre două terenuri extravilan, terenuri cu proprietari diferiți in trecut. Familia mea, muncește aceste terenuri de peste 20 de ani. Pe unul dintre ele a și fost plătită o sumă de bani, primind o chitanță de mana. Iar pe celalalt au fost date niste bunuri în schimbul folosirii terenului. Ambii proprietari au decedat, iar de peste 20 de ani nimeni nu a venit nici măcar să vadă aceste terenuri. S-au muncit pentru agricultură, plantandu-se pe ele legume și în prezent cereale. Acum exista in satul nostru o familie care având foarte multe terenuri spune oamenilor din sat (multi in aceeași situație) că le vor lua terenurile pentru că nu au acte asupra lor, dar ei nu au muncit niciodată nici măcar o porțiune din ele. Cum se pot dobândi aceste terenuri prin uzupaciune? Este posibil? Ce trebuie făcut? Va rog mult sa mă ajutați
Bună ziua ,in urmă cu 26 de ani am cumpărat un teren in comuna Brăești jud Iași de la trei frați ,sa făcut un act prin primărie semnat în trei exemplare de frați și doi martori , acum mai este doar unu dintre frații și pentru a face actele prin notar mai vrea să mai plătesc , ce ar trebui să fac Va Mulțumesc
In principal puteti face actiunea doar in instanta. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Folosesc o boxa langa apartamentul proprietate
care este situata la parter vecina cu ap meu.o folosesc din 1983.nimeni in acest timp nu sa interesar de ea.acum as de proprietari in cadrul adunarii generale vor sa inchirieze spatiile comune precum si uscatorul la cererea a 2 vecini decpe scara.intrebarea este daca pot intra in posesia boxei ca proprietar prin uzucapiune ?
Buna ziua am si eu o problema , eu stau intro casa de 25 de ani dar nu am acte pe ia , cum procedez sa fac acte casa este de stat .
Trebuie deschis un proces de uzucapiune
Impreuna cu matusa si unchiul meu(ambii decedati) am mostenit teren arabil si padure in jud. Gorj.Sunt in posesia actelor de proprietate si cadastrului pentru aceste suprafete si sunt inscrise in cartea funciara.Din anul 2009 eu am platit impozitele si sunt in posesia chitantelor. Pot deveni proprietarul a unic al acestor terenuri ?
Folosesc o boxa langa apartamentul proprietate
care este situata la parter vecina cu ap meu.o folosesc din 1983.nimeni in acest timp nu sa interesar de ea.acum as de proprietari in cadrul adunarii generale vor sa inchirieze spatiile comune precum si uscatorul la cererea a 2 vecini decpe scara.intrebarea este daca pot intra in posesia boxei ca proprietar prin uzucapiune ?
Spatiile comune se pot inchiria cu acordul tuturor proprietarilor Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua
Bunicul meu (decedat in 9 iunie 2013)are un titlu de proprietate (emis la 2 .06. 1993)pentru un teren alături de cele 2 surori ale sale (decedate ). Bunica (soția ) este în viața și fiica lor mama mea este în viață.
Menționez ca bunicul a plătit impozitul pentru terenul de pe titlu de proprietate și l-a cultivat cât a fost în viața iar după l a cultivat mama mea fiica lui care a depus anual cerea pentru subventia pe suprafață la Apia (din 2007 de la început ).
Avem chitanțele cu plata impozitului din 1993 pana în prezent plătite de bunicul sau de mine , nepoata(specificat pe ele cine plătește ).
Menționez ca surorile bunicului nu s au interesat niciodată de pământ și nici copii sau nepoții cu care nu am ținut legatura.
Va rog sa spuneți dacă pot beneficia de uzupaciune pentru ca dorim sa facem succesiunea după bunicul și dacă da pe numele cui se poate face acest lucru (bunicul decedat, soția sau fiica în viata) . Terenul se află în dâmbovița comuna potlogi(1ha). (are cadastru pe fonduri europene )
Am și 2 martori ca noi am lucrat pământul.
Va rog sa mi spuneți dacă mă pot prevala de uzurpaciune și cât durează și ce șanse de reușită am în comparație cu valoare terenului.
Mulțumesc
Buna ziua, uzucapiunea trebuie invocata. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Din anul 2000 unchiul a decedat și nu sa facut succesiunea. In 2001 sotia mea făcut testament prin notariat. In 2002 a decedat. Pot să fac UZUCAPIUNEA după 20 de ani pe teren. CASA o am cu vânzare cumpărare la notar.Am toate chitantele de la plata impozitului .
Ati putea face o jonctiune acolo si sa uzucapati terenul. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua.am cumpărat o casa cu puțin teren în urma cu 5 ani iar în continuarea terenului meu folosesc un teren abandonat de foarte mulți ani.pot deveni proprietar pe acesta și sa.l alipesc de proprietatea mea?va mulțumesc anticipat
Bună ziua! Bunica căsătorită cu al 2 soț de aproape 30 ani .ea cu 3 copii din căsătoria anterioară el nici un copil nici cu bunica nici cu altcineva.decedati amândoi ea de 7 ani el de 2 nu sa făcut succesiunea după nici unul.el având niste nepoți din partea fratelui care sunt și nu sunt interesați de moștenire doar daca ii iei să-i duci la notar ptr succesiune.dusi aduși .cu precizarea că acești nepoți nu am știut de existenta lor .noi l-am înmormântat pe bunic putem invoca Uzucapiunea?
Buna ziua.Cum poate sa intre un mostenitor ,nefiind dezbatuta succesiunea,in posesia unui teren ,aflat pe domeniul comunal(o portiune dintr-o ulță),de 21 de ani,nedetinand niciun document nici pe numele defunctului,nici impozit platit la primarie,singura dovada ca acest teren e detinut din 2000,este o sentinta penala prin care defunctul si vecinul sau trebuiau sa-si retraga gardurile .Multumesc
Bună dimineața. Povestea este mai încurcată.Unchiul a cumpărat în anul1956 un teren de 417 m.p.In anul1972 ia lăsat moștenire bunicii mele terenul și casa de pe teren.Bunica ia făcut act de vânzare cumpărare mamei mele în anul 1981.Doar ca în anul1981 apare pe contract vânzare cumpărare și o mențiune.Anume dobanditoarei construcții i se atribuie teren în suprafață de 100 m.p ,restul se va închiria prin icral.in contract apare suprafață de 417m.p dar spune totodată ca terenul urmează regimul art.30 .alin 2 din legea 58/1974..Mama a decedat.Sa făcut succesiunea .Întrebarea este cum pot întra în posesia terenului deoarece impozitul este pe 100 m.p.Primaria spune ca tre sa merg la icral .Dar eu nu vreau sa plătesc chirie pe terenul meu.Multumesc .
Buna ziua, multumim pentru mesajul dvs. O sa va rog sa ne sunati la 0722298011 sau sa ne lasati dvs. un nr, de telefon. Cu bine, av. drd. Cuculis
Stau intro casa de15 ani in com Daiesti SatFedelesoiu RmValcea propietarul are locuinta in Sb de 50 ani aici unde stau eu am muncit pamantul si multe altele el venea si dam si lui cum pot face sa devin propietar din copropietar multumesc.
Detin un teren de 30 ani,dar nu am acte,este înscris, declarat la primărie. Am făcut o cerere de de a-mi stabili dreptul de proprietate, care a fost respinsă. Terenul este gradina casei în care locuiesc.
Buna ziua stimate domn. Daca aveti o asemenea situatie , atunci in mod clar este un teren pe care il pueti uzucapa si anume puteti deveni proprietar cu acte in regula pe el. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Parintii mei decedati,au avut in folosinta din momentul inscrierii la colectiv (inceputul a Ii 1960) un teren ,pe care l-au exploatat in timpul vietii,dar si dupa aceea prim copiii urmasi,chiar si in prezent.
Acum acest teren este cerut de rude indepartate a parintilor mei , iar primaria refuza sa ne faca carte funciara. Putem obtine drept de proprietate asupra acestui teren? Va multumesc
Bună seara. Numele meu este Vechiu Victoria si as vrea sa stiu daca as putea aplica pentru uzocapiune. Este vorba despre un teren intravilan pe care sotul meu a avut act de vânzare-cumpărare pe numele sau din 1985 până in 1998 cand actul a disparut si a apărut un alt titlu de proprietate pe numele bunicului sotului acesta fiind decedat . In 2002 sa emis un alt titlu de proprietate in xare apar o parte din mostenitori defunctului (succesiunea duoa defunct nu este făcută).Mentionez ca sotul meu plateste la primarie din din 1985.
Buna ziua, va putem ajuta cu uzacapiunea insa va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
Bună ziua! Bunica căsătorită cu al 2 soț de aproape 30 ani .ea cu 3 copii din căsătoria anterioară el nici un copil nici cu bunica nici cu altcineva.decedati amândoi ea de 7 ani el de 2 nu sa făcut succesiunea după nici unul.el având niste nepoți din partea fratelui care sunt și nu sunt interesați de moștenire doar daca ii iei să-i duci la notar ptr succesiune.dusi aduși .cu precizarea că acești nepoți nu am știut de existenta lor .noi l-am înmormântat pe bunic putem invoca Uzucapiunea? Acte sunt la mine și sunt pe numele amândurora
Buna. In anul 1994 am cumparat o casa de la mostenitorii defunctului, printre ei se afla fostul meu socru. Contractul nu a fost autentificata la notar, a fost scrisa de mana doar. Socrul meu ne-a lasat partea lui in dar,ptr. el nu trebuia sa platim, dar nu avem nici o dovada despre asta. Intr-e timp el a decedat. Timp de 29 ani casa este casa noastra familiara, platim taxele.. Etc. In urma cu 3 ani suntem divortati legal, sotul foloseste casa noastra comuna si nu vrea sa-mi plateasca ptr. mine nimic, desi eu locuiesc in alta parte. Cum pot dovedii legal ca e casa noastra comuna, ca sa pot face partajul? Ma blocheaza in tot felul sa inregistrez proprietatea pe numele nostru. Multumesc ptr. raspuns.
Buna ziua, se poate dovedi asta in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
As dori sa știu, dacă pot dobândi aceste,acte,întrucât casa are acte fff controversate. TATA A DECEDAT,SI EU DORINA IONITA CU GREU REUSESC SA INTELEG CE ESTE IN ACESTE ACTE
Buna ..am cumpărat o casă acum 20 ani cu o chitanță de mână și am deschis în instanță un proces invocând uzucapiune.Am dus în instanță toate documentele necesare și am platit timbru fiscal dar între timp am fost informat că copii fostului proprietar vor sa dezbată moștenirea după tatăl lor ( care e decedat de mai bine de 10 ani) , întrebarea mea este cine o sa câștige?…eu care locuiesc de peste 20ani sau ei care sau gândit să dezbată moștenirea… mulțumesc
Buna ziua, va sfatuiesc sa preluam dosarul dvs. si sa vedem exact ce acte sunt facute acolo! Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Buna ziua!
Detin proces verbal si schita de punere in posesie, di.n 2009,primaria ,spune ca nu se mai gaseste cererea de revendicare pe care o cere prefectura ilfov ptr a elibera TP.
In anexa de la prefectura nu se gaseste terenul.
Se poate prin uzucapiune?
Sau alta hotarare definitiva in loc de titlu?
Bună ziua!
Locuiesc din anul 2011 în casa asta și este a bunicului după mama, mama este decedată în martie 2001,iar bunicul în septembrie 2001 și după cum am spus din 2011 locuiesc și plătesc impozitul în numele bunicului din 2000 cred.
Buna ziua,locuiesc în prezent în casa pe care am reabilitat-o începând cu anul 2013,este moștenire de la mama mea,am wvut un frate care a decedat în anul 2008,nu am făcut acte pe casa.El a stat o buna perioada în Italia,a făcut o procura speciala prin care eu puteam face orice demersuri privind casa rămasă de la mama,nu am reușit sa nr facem acte..Casa a fost refăcută,avem chitanțe,facturi,de la decesul mamei eu am achitat la Primăria Ion Neculce impozitul,utilități sunt pe numele meu.Nu am reușit însă să facem actele,mama are 18 ani de când e de decedata..,fratele are 2 fiice,nu si-au exprimat pe cale legala nici o pretenție asupra părții din partea fratelui,nu avem în prezent relații foarte strânse..cu ele.Asi dori cu ajutorul dvs.sa aflu dacă pot deveni prorieyara acestei case în care stau de 10 ani,domiciliul meu este în CI trecut cu adresa unde am locuit înainte de a ne muta la tara.Va multumim pt ajutor
Putem initia o procedura de uzucapiune. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Bună eu am casa de peste 20 ani și nu am acte am doar un contract de concesiune care este valabil pe toată durata construcției întrebarea mea este pot face acte pe pământ și locuință, ca la rândul meu sa fac acte la un copil.primaria ma obliga sa plătesc 10000 milioane pe an inafara de impozit pe care lam plătit an de an
Am primit cu act notarial o bucata de pamint in 1991pe numele meu si al sotiei dupa citeva zile am puso cu act de comodat la firma mea si am construit o cladire care in 2001 a fost intabulata pe persoana fizica proiectu si cladirea au fost facute de firma ,inpozitu il platesc pe firma cum pot sa o trec la cadastru pe firma
Daca nu este dezbatuta succesiunea ,se poate ,uzucapa?
Un teren în concesiune la Primarie avind și casa construita,concesiunea am preluat o de la altcineva de 4 ani,se poate face acte de proprietate?multumesc
Daca este concesiune, nu!
Buna ziua as vrea sa cer o parere despre dosarul acesta daca se poate.10194/225/2017
Solutia instantei –
07.03.2019
Ora estimata: 08:30
Complet: C 7 civil – 2018
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de chemare în judecată având ca obiect fond funciar. Omologhează raportul de expertiză efectuat în cauză de expert Păunescu Octavian. Constată că reclamanta a dobândit dreptul de proprietate asupra următoarelor suprafeţe de teren: – suprafaţa de 2912 mp formată din 845 mp categoria de folosinţă curţi construcţii (notat cu 1CC pe anexa nr. 1 a raportului de expertiză), 590 mp categoria de folosinţă arabil (notat cu 2A pe anexa nr. 1 a raportului de expertiză) şi 1477 mp categoria de folosinţă păşune (notat cu 3P pe anexa nr. 1 a raportului de expertiză), situată în intravilanul comunei Şimian, sat Cerneţi, judeţul Mehedinţi, având vecinii N – Drum Judeţean 607A, E – Urdă Dumitru, S – Moşt. Ilinca Stănică, V – Drum comunal; – suprafaţa de 2808 mp categoria de folosinţă păşune situat în intravilanul comunei Şimian, sat Cerneţi, judeţul Mehedinţi, având vecinii N – Moşt. Popescu Gheorghe, E – Drum Judeţean 67A, s – Drum Judeţean 607A, V – Cimitir. Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată. Cu drept de a formula apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea se va depune la Judecătoria Drobeta-Turnu Severin. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 07.03.2019, la sediul Judecătoriei Drobeta Turnu Severin.
Document: Hotarâre 791/2019 07.03.2019
Tatal meu are un titlu de proprietate emis de Comisia judeteana de fond funciar in calitate de mostenitor impreuna cu alte doua rude.Timp de 17ani(din 2002 cand a obtinut titlul) a detinut singur toate suprafetele din titlu deoarece suprafetele respective nu proveneau din mostenirea respectiva.Se poate invoca uzucapiunea pentru a deveni unicul proprietar al terenurilor respective?
Buna ziua, se poate invoca uzucapiunea in conditiile in care se face jonctiunea posesiilor.
Buna ziua . Mama mea poseda un teren de 2476 m2 care apartine mostenitorilor de pe urma soacrei dansei de mai bine de 30 de ani . Succesiunea si partajul nu au fost facute nici in ziua de azi . Taxele si impozitele au fost achitate de parinti mei pe numele bunici cu specificatia pe chitanta de cine au fost facute . Casa a fost construita fara autorizatie deoarece noi am fost demolati in 1985 de vechiul regim…spunetimi va rog daca se poate sa devenim propietari in vreun fel , chiar si prin uzucapiune….ceilalti mostenitori ai bunicilor nu vor sa infaptuim succesiunea VA MULTUMESC
Buna ziua..povestea noastra e foarte incurcata..asa ca incerc sa scriu in mare..bunica mea a cumparat o casa cu teren in anul 1982..pe vremea aceea nu se declara suprafata reala..asa ca au incheiat un contract cu vanzatoarea pe 200 mp…dar in realitate erau 1925 mp..vanzatoarea are un certificat de mostenitor de la sotul ei in care scrie ca acesti 1925 mp sunt lasati mostenire impreuna cu casa ei( vanzatoarei)..vecinii nostri erau ruda cu sotul doamnei..sotul a murit in 1964..ea ramanand mostenitoare cu fiica ei..care in 1979 a murit(fiica)..in anul 1994 vecinul a chemat comisia locala pt masuratori ..dupa ca au chefuit putin la vecinul in casa..ametiti de bautura..au facut masuratorile..atunci nu era decat bunica acasa..si ne-au obligat sa facem gard..luandu-ne o parte din gradina..noi ramanand cu 800 mp din cei 1925..bunica nu a mai vrut sa faca acte la nimeni..avand discutii cu fratii tatalui meu..care vroiau si ei drept atunci.( acum nu mai vor).. si am lasat asa..am facut gard in 1994. Noi am folosit neintrerupt aceasta gradina..cea care ne-a fost luata doar pana in 1994..dar de la gard la casa cei 800 mp i-am folosit continuu…pana in 2016 cand am vrut sa facem actele..am facut masuratori si de acolo ne-a dat un proces verbal sa-l semneze vezinul..bineinteles ca nu l-a semnat si am fost indrumati de catre primar sa apelam la justitie..adica numai prin judecata putem obtine acest pamant..ne judecam de aproape 3 ani..vecinul meu mai vrea inca 300 mp din gradina mea..adica sa iau gardul de acolo si sa-l trag pana ramanem cu 500 mp…fosta propietara de la care am cumparat inca traieste..a venit ca martora in proces..dar nu s-au luat masuri..ne tot amana..acum ne-a amanat pe 25 febr.2020..va rog..daca aveti o rezolvare pt cazul meu..sa-mi dati raspuns..bunica face in martie 91 de ani..nu stiu cat va mai trai..si avem nevoie de acte..nu putem face nimic..nici macar un cotet de porc..sau orice ne trebuie autorizatie de la primarie..nu ne da..pt ca nu suntem propietari pe restul terenului..decat pe cei 200 mp din acte..cu stima si respect..Ciobanasu Andreea.
Buna ziua. Am primit mesajul dvs. Revenim pe email.
Buna ziua… Tata a decedat in urma cu 10 ani si casa in care locuim nu are acte de pe vremea bunicilor. Fratii lui, mostenitori, au renuntat la casa si nu au dreptul la casa, in schimb tot terenul din jurul casei (curtea) le apartin in acte, cum si ce putem face sa luam si terenul asupra noastra fara probleme. Va multumesc
Buna ziua, doar in instanta puteti dobani actele pe proprietate. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
vreau drespre uzucapiune la un teren
Buna ziua mama mea a locuit și locuiește dintotdeauna în casa bunicilor mei care au decedat de mai bine de treizeci de ani, In urma cărora a rămas un titlu de proprietate in care ca beneficiari al acestui bun imobiliar ar fi cei trei frați ai mamei mele inclusiv mama mea…toți cei trei frați ai mamei mele au decedat în urma cu ceva ani, in urma lor rămânând copii dânșilor și o cumnata de-a mamei mele. Impozitul pe imobilul respectiv cat și pe terenul din spatele acestuia a fost plătit întotdeauna de părinții mei:….as vrea să știu dacă se poate invoca uzucapiunea? Va mulțumesc.
Buna ziua!
In data de 2.07.1998,am cumparat,impreuna cu mama mea,o casa in satul Novaci,jud.Giurgiu.Am incheiat un antecontract,cu unii din copiii proprietarei,decedata la acea data.Au promis,prin acel act,ca se vor ocupa de obtinerea actelor necesare instrainarii.Pana in ziua de azi,n-au dat nici un semn,ca ar dorii sa rezolve aceasta problema.Mentionez,ca mama plateste impozitele pe casa si teren(pe numele decedatei,cu specificatia ,ca a platit mama mea),fiind la zi.Mama are domiciliul in buletin,la acea adresa,din anul 2007,chitante de plata a curentului electric si televiziune.
Va rog sa-mi spuneti,ce pasi trebuiesc urmati.
Va multumesc!
Bună ziua. Am cumpărat casa cu gradina în urma cu 22 ani. Cu vecinul doar în dreapta grădini, gardul de separare a fost făcut de vecinul meu cu 40-50 ani în urma împreună cred, cu vânzătorii mei. Vecinul a vândut casa de 6 luni el a decedat și noii cumpărători susțin ca au mai puțin cu 3 arii și ca ar fi la mine. Au vreun drept legal în instanță sa mă oblige sa mut gardul ținând cont ca 22 de ani au fost nepăsători. Nu a zis nimeni ca nu este bine gardul, în 22 ani am in vestit în anexe gospodărești pe lângă gard. Oare uzucapiunea o pot invoca, sau ce atuuri am? Mulțumesc.
Buna ziua. Daca apare o diferenta de teren sigur ca da.
Buna seara!Tatăl meu ,fiind decedat acum ,a detinut 2850 mp teren.Intre timp am descoperit ca are acte doar pe 250 mp,eu fiind fiica moștenitoare.Restul pământului se împarte între el și o sora sa care si ea a decedat,dar are copii. Acest pământ il deține de 35 de ani și a plătit taxe și impozite doar el.In acest caz as putea invoca uzucapiunea,sa dovedesc ca el este unicul proprietar?
Buna ziua D-le Avocat. Doresc sa cumpar o casa la curte de la un cetatean chinez ce fiind cetatean strain e proprietar doar de casa, iar terenul, curtea e in proprietatea statului plus 100mp teren in folosinta pe durata existentei constructiei. Mentionez ca el a cumparat de la niste cetateni romani, dar fiind cetatean non ue, nu are dreptul de propietar pe teren. Intrebare: eu daca voi cumpara casa, pot peste zece ani sa intru in posesia curtii/ terenului ce acum e in proprietatea statului, inclusiv cei 100mp de sub casa in folosinta? (uzucapiune) Multumesc!
Buna ziua, este necesar sa vedem exact despre ce este vorba acolo , Va rog sa ne sunati la 0722298011 sa vedem in mod clar daca putem invoca uzucapiunea. Cu bine,a v. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua am și eu o bătrânică care avem grija de ia și nu are acte la mana acum 60 ani a făcut chitanță de mana și nu o mai are și vrea sa ne dea noua
Buna ziua, nu ar fi o problema asta fiindca puteti deschide o actiune in instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua!
Vin și eu la dumneavoastră cu o problema. Soțul meu a decedat de curând și dorind sa fac acte de proprietate fiicei mele,am descoperit la primărie ca nu este dezbătută moștenirea după mama soțului meu. Din câte am înțeles la primărie pe rol apare el ( sotul) și 3 surori. Una din ele este decedata fără urmași, alta decedata cu un băiat în viata și cea de-a treia în viata. Menționez ca la adresa respectiva am stat cu soțul timp de 50 de ani, timp în care am plătit taxe si impozite, am întreținut și dezvoltat imobilul, am crescut fiica pana la 23 și pana s.a căsătorit. Surorile soțului meu nu au contribuit cu absolut nimic .
Întrebare. Am drept la proprietate eu și fiica mea fără a dezbate moștenirea?
Aștept sfatul dumneavoastră. As vrea sa știu cum sa procedez.
Buna ziua vreau sa cumpar o casa cu chitanța de mana cum se procedează cu actele sa devin proprietar multumesc
Buna seara!Tatăl meu ,fiind decedat acum ,a detinut 2850 mp teren.Intre timp am descoperit ca are acte doar pe 250 mp,eu fiind fiica moștenitoare.Restul pământului se împarte între el și o sora sa care si ea a decedat,dar are copii. Acest pământ il deține de 35 de ani și a plătit taxe și impozite doar el.In acest caz as putea invoca uzucapiunea,sa dovedesc ca el este unicul proprietar?
Bună seara,socrii mei au construit o casa în anii 1968 pe teren cu dare în plată al CAPdin care are acte pt 250m,iar 300mp ia folosit din acea perioada cum e gradina casei.Acum facem succesiunea după socri și am cerut primăriei eliberarea unui certificat fiscal pt înscriere în cartea funciara a dreptului de proprietate pt terenul aferent casei de locuit,înregistrat în registrul agricol (teren CAP)pe care nu l-am primit favorabil.Cum as putea intra în posesia lui?menționez ca nu este revendicat în temeiul legii fondului funciar. Mulțumesc!
Buna ziua !
Respestuos va rog sa imi raspundeti urmatoarei spete…
In spatele proprietatii pe care o detin exista un teren arabil ( 500 m2) , in panta , care de la moartea proprietarului a ramas neutilizat . Din cauza aceasta , apa pluviala mi-a intrat sub casa provocand igrasie si alte daune .Am luat legatura in repetate randuri cu unul dintre urmasi , care locuieste in alta localitate , rugandu-l sa ia masuri pentru drenarea apei sau , eventual sa imi vanda suficient teren pentru a face eu asta . Acesta refuza ,,politicos “. Stiind ca eu voi fi nevoit sa fac , cumva , sa repar imobilul , imi ofera accesul numai cu conditia achizitionarii a suprafetei totale , care se intinde pe 1900 m2 . Ca asi incerca sa achizitionez intreaga suprafata nu ar fi o problema , dar suma ceruta este supraevaluata ( fapt pentru care in 15 ani nu s-a gasit niciun cumparator ) Va rog sa imi spuneti daca exista vreun temei legal ca acesta , prin bunavecinatate , sa dreneze apa , sa taie vegetatia luxurianta care a depasit hotarul si sa imi achite pagubele suferite prin degradarea imobilului meu . Va multumesc anticipat !
Buna ziua, in mod clar proprietarul care nu s-a comportat precum un bun proprietar, al fondului invecinat, este obligat sa va achite aceste despagubiri. Puteti deschide o actiune in instanta. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună seara? Am și eu o problemă, va rog sa ma ajutați cu un răspuns.Părintii mei au o proprietate intravilan de 2400 mp. Din aceasta proprietate 600 mp nu le aparține și nu au acte ptr ea. O folosesc de 40 ani. De 8 ani au plătit impozit la primărie.Acest teren se afla în curtea casei. Bătrân care a locuit acolo nu a avut copii. Moștenitori au rămas nepoții. Aceștia nu au făcut succesiune și nici nu sunt interesați sa o facă. Cum am putea sa întram legal în posesia acestui teren? Între timp noi am făcut și anumite construcții pe acest teren.Putem invoca uzucapiune?Multumesc!
Buna ziua, in mod normal printr-o actiune in uzucapiune. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bunica e singura moștenitoare a unei proprietăți,în care a lăsat pe cineva sa locuiască acolo timp de 30 de ani cu promisiunea că îi va cumpăra această proprietate.Banii nu au fost dați nici in ziua de astăzi și cel cu care a făcut înțelegerea verbală a murit,acum nepotul acestuia a început cu amenințări la adresa bunicii să îi dea contractul pe această proprietate,bunica a refuzat și mi-a vandut mie această proprietate cu intenția de a o renova,în acești 30 de ani nu s-a făcut nimic la casă si stă sa cadă.Nepotul celui care a stat în casă ne-a dat in judecată pt uzucapiune.Ce pot face in cazul ăsta,având în vedere că eu am plătit impozitul pe ultimii 5 ani.Poate lua această proprietate prin uzucapiune?
Buna ziua, va rog sa ne sunati la 072228011 sa putem sa vedem cererea de chemare in judecata cu privire la uzucapiune. Cu stima,a v. drd. Cuculis.
Bună ziua, bunica mea are moștenire niște pământuri extravilane și întravilan o casa și o gradina, la măsurătoarea unui expert a reieșit mai multa suprafață decât cea înscrisă în registrul agricol, menționez ca este deschisa o acțiune pt a obține titlul de proprietate, întrebarea mea este ce trebuie făcut?
Pai in sensul acesta sa va constata ca titlul de proprietate este pe aceasta suprafata totala. In cadrul acestui litigiu trebuie rezolvata situatia. Cu stima, av.drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua, as vrea să știu dacă bunica mea poate sa îmi faca vreun fel de act ca un teren intravilan sa devina al meu dacă ea nu deține un act de proprietate definitiv, are un titlu provizoriu și este înregistrată la primărie ca și posesor.
Prima data este necesar sa obtina dansa un titlu de proprietate.
Bună ziua va mulțumesc pentru răspunsul dvs, și mai am o ultima intrebare:cum este posibil ca dacă bunica mea știa din mos strămoși ca un teren este al familie și s-a muncit în numele lor, s-a plătit impozit pe el și inclusiv a fost înregistrat într-un titlu de proprietate provizoriu, să i se spună de la primărie ca de fapt nu figurează pe planul de amplasament al primărie pe numele tatălui ei acesta fiind proprietarul. Menționez ca terenul intravilan este trecut pe codul de amplasament al cimitirului cu care este învecinat.exista vreo modalitate să poată dovedi ca este al ei și nu al primăriei?
Una este cutuma, altul este actul de proprietate.
Bună ziua.
Tatăl meu locuiește pe un teren care era mostenit de mama sa(ea neavând titlu de proprietate,având doar o convenție făcută la primărie în care a împărțit terenul cu ceilalți frați)fără a mai face succesiunea.
Cum ar putea tatăl meu să obțină titlul de proprietate având în vedere că urmașii din partea celorlalți nu vor să facă succesiunea?
Țin să menționez că tatăl meu plătește taxele pe acel teren și pe construcțiile făcute pe el de 20 de ani
Asta inseamna ca actiunea de partajare se poate face DOAR in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua dle avocat,
V-as fi foarte recunoscător daca m-ati putea ajuta cu un sfat si anume: doresc sa cumpar un teren intravilan/extravilan parcelat pe baza unei chitanțe de mana de la unul din moștenitori care deține această cotă teren, pe care o si are in rol la Primărie de foarte multi ani. Mentionez ca proprietarul de pe titlu de proprietate este decedat si nu s-a facut succesiunea. Acest teren se învecinează cu terenul meu si mi-ar fi foarte necesar pt un acces mai bun cat si utilizarea/cultivarea acestuia. Ce pasi ar trebui să urmez dupa chitanta de mana ca sa devin proprietar sau eventual sa-mi consolidez posesia si care ar fi riscurile mari sa plătesc acest teren si apoi sa raman pagubit, în viitorul îndepărtat, mergând pe premisa că nu sunt proprietar în acte? As putea solicita uzucapiunea dupa 10 ani de posesie, folosindu-ma si de chitanta de mana?
Multumesc anticipat pentru ajutor!
Buna ziua. Nu v-as sfatui sa dobanditi acel teren dvs. ci mai degraba sa faceti o intelegere cu acestia prin care doar dupa ce dobandesc ei sa vi-l vanda dvs.
Buna ziua, as dori si eu cateva informatii in legatura cu un teren. In anul 1990 de la primaria comunei mele s-au dat terenuri pentru case dar problema este ca in acte s-a scris ca suntem proprietari pe 250 m2 iar tot terenul in curte avem 810 m2. Cum sa procedez sa devin proprietar pe tot terenul avand in vedere ca locuiesc in acea casa si folosesc tot terenul din curte de 30 ani? ce acte imi trebuie si unde le depun avand in vedere ca vreau sa fac si carte funciara pe tot terenul? As dori un raspuns pe email va vog daca se poate. Multumesc
buna ziua!
bunicii mei (actual decedati) au detinut o suprafata de teren intravilan, inreg in registrul agricol din 1958, -1.21 ha. acest teren a fost luat abuziv de catre CAP. dupa revolutie s-a eliberat un titlu de proprietate pe bunica mea, (actual decedata) o matusa (actual decedata) si mama mea, pe o suprafata mai mica decat cea mentionata in registrul agricol. pe vremea CAP i s-a dat din terenul in cauza unui membru cooperator sa-si faca casa iar dupa revolutie i s-a mai dat acestuia inca o suprafata de 10 ari, desi terenul era revendicat de catre mama mea, ca mostenitoare. poate mama mea sa ceara dobandirea posesiei prin uzucapuine, indeplinind conditiile impuse pt uzucapiune, dat find faptul ca s-a eliberat titlul de proprietate dupa legea 18/1991? (alte pareri spun ca daca este un titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991 – nu se poate decat prin succesiune, lucru imposibil actual). 2. mama mea poate sa dea in judecata primaria (si ocupantul suprafetei atribuita de catre CAP) pentru anularea titlului de proprietate emis pt acesta si retrocedarea suprafetei de teren / plata contravalorii acesteia, la pretul pietei? (cf legii 1/2000, terenul ar fi trebuit sa se dea celui care avea acte in 1990 – in acest caz mama mea)? va multumesc anticipat! cu deosebit respect,
Buna ziua domnul avocat am si eu o intrebare eu traiesc in strainatate si nu pot sa vin mereu in tara, asa ca trimit bani sorei mele sa plateasca la apartament curentul, apa, ce trebuie de platit, sintem trei frati ca propietari la apartament, intrebarea mea este eu si fratele meu putem pierde dreptul la apartament daca nu avem oficial ca platim, apometru , contuarul, e pe numele sorei noastre… Multumesc domnul Avocat
Bună ziua de 3 ani ne judecam pentru perfectarea actelor vânzare cumpărare, am primit pe casa dar nu și pe teren, am plătit tot ce a fost de plătit atât pentru casa cât și pentru teren, va rog o părere la dosarul 4910/279/2017Piatra neamț avem impresia ca avocatul ne cam duce cu preșul rog o părere as dori sa schimb avocatul, așteptăm hotărârea de 6 luni care încă nu a venit… Menționez :Contractul cu avocatul a fost încheiat pe semestru și am impresia ca o lungește, și am fost transferat de la un avocat la altul fără sa ma întrebe dacă sunt d acord pe motiv ca întra în prenatal și altele etc… Mulțumesc astept un răspuns cât mai curând posibil mulțumesc!!!
Buna ziua! Vin cu o întrebare la care nu găsesc nici un răspuns concret in ultimii 5 ani…
In anul 1990 tatal meu a ajutat o ruda de-a mamei mele sa-si cumpere un apartament, el fiind girant platitor, cu promisiunea ca dupa o perioada acesta sa faca un act si tata sau mama sa intre in posesia acestui apartament.In 2000 tatal meu a decedat, iar batranul i-a promis mamei ca ii va face un act de donatie.Dar nu a mai apucat nici batranul sa faca actul, intrucat acesta a murit.Dupa moartea acestuia, mama mea a mers la un notar , si acesta a deschis un proces si m-a facut pe mine proprietar conform certificatului de deces al tatalui meu, chiar daca defunctul meu tata nu avea niciun drept, iar in acel certificat nu este nicaieri specificat apartamentul.Tin sa mentionez ca eu apar ca fiind proprietar si la primarie, si la fisc, dar nu am mutatia in acel apartament.Cand am vrut sa vand acest apartament, cei de la OCPI au cerut acel certificat , pt a putea face legatura intre tata si acest batran.
As putea deschide un proces de uzucapiune folosindu-ma de aceasta eroare judecatoreasca ca fiind un just titlu?
Menționez că în acest apartament am investit până acum peste 10-15 mii de euro,putând face dovada cu chitanțele și facturile.
Sper că în anul 2020 , legile sa fie altele decât erau în anul 2015 și să găsesc o soluție la această problema.
Intre anii 2015-2016, nici un avocat din orașul meu nu a știut să îmi dea un răspuns concret și să mă învețe cum să procedez. Mi-au zis sa las timpul sa rezolve problema..
VA MULTUMESC!
Buna ziua. Se poate face o jonctiune a posesiilor in caz de uzucapiune insa necesita o analizare concreta a situatiei de fapt si de drept. Propun sa ne sunati la 0722298011
As fi interesat de o colaborare in privinta clarificarii situatiei proprietatii unui imobil aflat in urmatoarele conditii:
Imobilul (apartament), a fost dobandit in perioada in care am fost casatorit. Acum 18 ani, am divortat fara sa facem partajul si de atunci locuiesc in apartament impreuna cu copilul care a ramas la mine. De fosta sotie nu mai stiu mai nimic, doar zvonuri ca este plecata din tara. Daca aveti o solutie prin care credeti ca as putea rezolva situatia proprietatii asupra imobilului, va rog sa-mi raspundeti printr-un e-mail si va contactez. Multumesc!
Buna ziua, v-am trimis deja un email. Cu bine, av. drd. cuculis 0722298011
Bună ziua, într-un un imobil cu 4 apartamente situat într-un sat vechii chiriași au cumpărat de la Goscom în anii 90.
Acum câțiva ani unul dintre ei a încercat să vândă propriul apartament dar la notar s-a blocat tranzacția întrucât s-au constatat diferențe între suprafața ocupată de clădiri menționată în acte și schița cadastrală.
Terenul, atât cel ocupat de clădiri cât și spații comune/curți individuale nu rezultă ca făcând parte din domeniul public,
S-ar preta acest caz pentru invocarea uzucapiunii?
Dacă da, se pot iniția acțiuni individuale sau e necesară o acțiune comună a celor 4 proprietari?
Vă mulțumesc!
Buna ziua,
Santem cinci mostenitori pe o casa si un teren intravilan in com.Vlad Tepes, jud.Calarasi. A fost facut act de mostenitori, partaj si schita pe casa si teren in 1997 la notariat. Fiecare poseda o parte din casa si din terenul din curte si grajduri. Nu s-a facut cadastru si intabulare deoarece n-am avut nevoie si nici nu se facea asta in 1997.
Unul dintre noi a facut plata impozitului anual pe toata casa si teren cu bani adunati de la toti mostenitorii dar chitanta are inscris doar numele ei. E vorba de o sora.Ceilalti nu pot dovedi cumva ca au platit. Exista vreun risc ca aceasta sora sa obtina drept de proprietate pe toata casa si terenul din curte in baza faptului ca doar ea figureaza ca platitor? Trebuie sa stiti ca toti mostenitorii au participat si participa la cheltuielile de intretinere a casei si terenului dar si fizic cu prezenta.
Va rog daca imi puteti raspunde.
Multumesc,
Florin Achim
Buna ziua. Nu insa trebuiesc facute actele cadastrale.
Mama mea detine in folosinta de peste 20 ani doua terenuri (unul intravilan si unul extravilan). Aceste terenuri apartin cu titlu de proprietate bunicii mele (mama mamei mele) care a decedat de aproximativ 20 ani. Succesiunea batranei nu a fost dezbatuta, iar in acest moment este aproape imposibil de realizat (mostenitorii de rang II sunt majoritatea in strainatate si nu avem nici o legatura cu ei)
Intrbarea este in aceste condtii putem apela la uzucapiune pentru a dobindi legal dreptul de proprietate?
Buna ziua, de ce uzcapiune? De ce nu dezbateti mostenirea ca atare?
Buna ziua ! Am următoarea speță: părinții mei au cumpărat un imobil imediat după revoluție casa formata din corpuri si curte interioara , o perioada de timp s.a platit chirie pe teren la icral apoi Apolodor si dupa câțiva ani nu a mai venit nici o hârtie despre chiria terenului și nu au mai achitat chirie doar impozit pe casa . În 2000 au demolat si construit fara autorizație o casa pe tot terenul ! Se poate invoca uzucapiunea fata de terenul curții si chiar terenul de sub casa ? As dori sa întru și în legalitate apoi si cu toată casa fiind construita fara autorizație! Multumesc anticipat !
buna ziuaI In 2002 am construit din bani proprii un spatiu comercial in care de la acea data ,fara intrerupere imi desfasor o activitate de comert.Constructia s a executat pe terenul tatalui meu ,in numele lui ,ulterior in 2004 a decedat.In urma lui am ramas trei mostenitori ,frati.Am facut mostenirea insa la acea data nu am stiut ca pot scoate din masa succesorala acest spatiu.Astazi fratii mei au pretentii la acest imobil stiind ca este construit de mine.Precizez ca timp de 18 ani m am ocupat efectiv de intretinerea lui ,de modernizare ,de plata impozitului etc. Singurul act de la tatal meu este o declaratie notariala prin care este de acord sa mi desfasor activitatea de comert in acest imobil .Pot folosi uzucapiunea
Buna ziua, in anul 2005 am cumparat un teren cu chitanta de mana. Proprietarul din titlul de proprietate fiind decedat, am incheiat chitanta de mana cu mostenitorii acestuia (2 copii). Poate fi considerata aceasta chitanta de mana, Just Titlu , intru-cat nu a fost incheiata cu adevaratul proprietar si invocata uzucapiunea de scurta durata. Multumesc anticipat !
Buna ziua, se poate invoca uzucapiunea
Buna ziua .Parintii mei au un teren in spatele casei pe care il folosesc de aproximativ 30 ani platind impozit .Proprietarii terenului au decedat.Unul dintre propritari fiind sora vitrega a tatalui .iar titlul de proprietate il are si se afla la tata .Va rog sa-mi spuneti daca exista o posibilitate ca acest teren sa intre in posesia tatalui.
Bună ziua, Stau într o casa de 24 de ani a cărei proprietar a murit acum 14 ani nu are copii și as dori sa fac acte pe casa. In toți acești ani am plătit impozitul la primărie Care ar fi procedurile??
Buna ziua, va incadrati la uzucapiune. Cu bine,av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua, Stau într o casa de 24 de ani a cărei proprietar a murit acum 14 ani nu are copii și as dori sa fac acte pe casa. In toți acești ani am plătit impozitul la primărie Care ar fi procedurile pentru a face acte de proprietate??
Buna ziua invocand uzucapiunea puteti obtine proprietatea. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua am și eu o întrebare locuiesc într-o casă în care proprietarii au murit și nu au copii au doar niste nepot de pe o soră noi avem casa din 2004 ,pot sa ne dea afară daca noi am plătit impozitul si am investit in casa ? Putem face uzucapiunea?
Buna ziua,
as dori sa stiu daca uzucapiunea se aplica si la apartamente ?
Avem un apartament la care nu s-a facut partajul de la un divort din 1983. Apartamentul a fost locuit din 1984 cu actuala sotie iar majoritatea ratelor la apartament au fost platite in noua casnicie(creditul a fost achitat complet in jurul anului 2000).
Uzucapiunea este si mobiliara si imobiliara, deci da.
Bună ziua! Pe cine trebuie sa chemam în judecata în cazul unui proces de uzucapiune? Primaria de sector si cea a municipiului BUCUREȘTI sau pe cel care este propietar în acte !? In cazul de față matușa mamei mele care este decedata de mai bine de 40 de ani ,iar mama mea locuiește acolo de când s a născut! Mulțumesc anticipat.
Buna ziua, UAT sector obligatoriu! Cu bine, av. drd. Cuculis.
buna ziua,
Bunicii mei au avut un teren langa casa, pe care l-au folosit de peste 20 de ani, platind impozit la primaria din localitate. Anul trecut cand au venit de la Primarie, cu intabularea terenurilor, nu l-au luat in consideratie, motivand ca nu este trecut nicaieri. Am mers ulterior la serv agricol din partea primariei cerand explicatii despre acest lucru. Am primit ca raspuns ,, A-ti platit ca l-ati folosit” . Nu ne-a mai dat voie sa platim in continuare. S-a platit impozit pana la decesul bunicii acum 2 ani. Putem invoca uzucapiunea in acest caz? Multumesc,
Buna ziua, puteti uzucapa, da
Buna ziua si toata stima ..va deranjej cu o problema si as fi recunoscator pentru raspunsul dumneavoastra .
Suntem 3 frati unul a decedat ..intentionam sa facem taxa de succesiune pentu teren extravilan si intravilan.Pentru cel extravilan sa ajuns la o intelegere pentru cel intravilan ( 2 loturi ) pe unul din ele a fost construit acum mai bine de 38-40 ani de un consatean o casa .
Intrebarea mea este daca dupa ce acesta va fi trecut in urma succesiuni in proprietatea unuia din noi ,mentionez ca apare pe titlu de proprietate …mai putem intra in posesia lui sau actualul ocupant are drept de UZUCAPIUNE .Mentionez ca intre noi si el nu exista relati de rudenie dar a platit inpozitul aferent acestor ani.Multumesc anticipat
Trebuie sa verificam clar aici. Sunati-ne 0722298011
Buna ziua.Am un apartament în care a locuit o cunoștință pe care o supravegheam când și când.Aceea persoana a decedat în 2011,rămânând în casa fiica lui care avea Pb cu alcoolul ,care acum 4 ani a decedat și ea.De atunci apartamentul îl țin gol așteptând să văd dacă se interesează cineva de el De la proprietar știu că nu mai are pe nimeni.Apartamentul are multe datorii.Eu as vrea să plătesc datoriile,sa îl renovez și să locuiesc în el.Intrebarea este daca eu fac acesta investiție pot face acte pe acest apartament prin uzucapiune?Mulțumesc frumos!
Bună ziua,
Soțul meu a decedat. În fapt eram despărțiți, nu și divorțați. El locuia împreună cu soacra într-un apartament în care ambii figurăm ca și coproprietari.Apartamentul este ipotecat, urmare a unui credit ipotecar al cărui titular sunt eu. Apartamentul a fost achiziționat de la stat. Soacra mea sta în acest apartament înainte ca noi să devenim proprietari. Exista posibilitatea ca soacra să aibă drept de uzucapiune? Sotul meu s-a ocupat în timp de întreținerea apartamentului având și adresa de buletin tot acolo pe toată perioada căsătoriei.
Bună ziua as avea si eu o intrebare in anul 2006 am cumparat un teren cu chitanța de mana si doi martori de la o doamna soțul dansei fiind decedat mentionez ca timp de 15 ani nimeni nu a fost interesat de acest teren anul acesta in martie doamna ă decedat iar moștenitorii dansei au dezbătut moștenirea iar acum vor terenul inapoi întrebarea mea este ce pot face pt nu a pierde terenul mentionez ca imi interzic sa imi culeg recolta pe motiv că ele sunt proprietari va multumesc
Buna ziua, in anul 1994 bunica i-a vandut unchilui meu casa si terenul de 216mp pe care ea la randul ei a mostenit-o de la mama ei in anul 1948.. In anul 2000 mama a cumparat de la unchiul casa si terenul si a intabulat in cartea funciara dreptul de proprietate asupra casei si terenului . Cum este posibil ca in momentul trecerii de la cartea pe hartie la cea in sistem electronic , mama sa apara proprietara doar pe casa iar terenul sa figureze ca apartinand Statului Roman ? Ce este de facut ? Mentionez ca intre anii 1948 si 1994 nu s-a facut nici o alta vanzare , nu s-a trecut prin nici un act in proprietatea statului , casa si terenul a fost tot timpul in proprietatea bunicii mel din momentul cand a mostenit in 1948 pana cand a vandut in 1994. Va multumesc
Ori o eroare de carte funciara si se poate face o contestatie ori a fost rechizitionat terenul . Oricum ar fi trebuie sa ne sunati sa discutam 0722298011
Buna seara, va rog să mă ajutați caci văd că aveți un suflet mare și bunul Dumnezeu să vă răsplătească atât pe dv.cat și pe amilia dv…..am 68ani și întro
com.din jud.valcea in 2010 judecătoria mi-a dat in urma unui proces un drum de servitute ,,,da la oficiu de cadastru mi sa spus că pot înscrie drumul de servitute in cartea mea funciara prin faptul că proprietarul este decedat de câtva zeci de ani iar moștenitori nu au făcut succesiunea.Nimeni numi spune ce acte sa duc la acest oficiu.Cu respect.Stoian v.tel 0725712829
Buna ziua, daca dreptul este stabilit prin hotarare, trebuie sa vi-l inscrie. Daca refuza, atacati incheierea de respingere.
Bunicii au avut o casa cu teren 1000metri ..cumpărat cu chitanță care au pierdut.o ..Intre timp bunicii au murit ..Nu a fost emis titlul de proprietate niciodată. .. Eu locuiesc aici de 30 ani ..Am făcut casa pe numele bunicii care trăia când am ridicat casa….. bunicii au avut 4 fete care nu au dorit niciodată moștenire. ..Am acte de renunțarea la moștenire date de acestea …Apoi au murit și ele …. Acum vreau sa .mi fac acte pe casa și teren prin proces de uzacapaciune. …. Pentru ca nu exista titlul de proprietate ….unde pot găsi un model de chemare în judecata? ??? Trebuie sa chem în judecata primăria? ???
Buna ziua, pentru uzucapiune se poate cere acest lucru doar in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,concubinul meu a primit de la primarie un teren ptr a-si construi o casa.El traia in concubinaj si din acea relatie au rezultat 2 copii.Deci acum 20 de ani el a ridicat acea casa impreuna cu concubina(mentionez ca nu a muncit niciodata) si avea si baietelul de un an in acea perioada.In anul 2007 a plecat la munca in Italia ptr ca nu reusea sa stranga banii ptr racordare la curentul electric.Cand el a reusit sa stranga banii i-a trimis concubinei ca sa faca actele ptr curentul electric,dar ea a luat banii si copii si absolut totul din casa ( inclusiv imbracamintea lui), si a parasit domiciliul conjugal ducandu-se la amant( ptr ca era deja insarcinata cu amantul).Acum dupa cativa ani el a aflat ca concubina statea in chirie intr-un sat vecin si ca o duceau foarte greu.El gandindu-se la copii ( mai exact a zis ca banii pe care ii plateste pe chirie sa le ia de mancare la copii). i-a permis sa se duca sa stea in casa in care o facuse impreuna(ptr ca el a ramas in Italia si in casa nu mai statea nimeni).Acum eu vin cu intrebarea e posibil ca ea(fosta concubina) sa poata sa faca actele pe numele ei (mentionez ca absolut toate actele erau pe numele lui si terenul era dat de la primarie prin succesiune parca asa se zice). Si pun aceasta intrebare ptr ca eu am avut nevoie sa-mi schimb buletinul si a mers la primaria de unde apartine sa ma treaca pe adresa locuintei lui si de acolo i sa spus ca nu se poate ptr ca el nu mai are nici un drept ptr ca fosta concubina are acte pe casa(am uitat sa va spun ca ea atunci cand a plecat de acasa a luat si actele casei el neavand nici un act)Acum intrebarea mea este ,,e posibil ca ea sa poata face acte pe casa fara nici un fel de semnatura de la el
Nu as vedea cum sa fie posibil insa daca apare o asemenea situatie ma sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. CUCULIS
Bună ziua,
Deținem un teren în folosință de aproximativ 37 de ani. Acesta este situat în loc Constanța. În anul 2000 pe acest teren am construit o casă în care locuim și în prezent. Nu deținem acte de proprietate asupra terenului și implicit nici asupra construcției. În anul 2001 casa a fost înregistrată la recensământul național. În 2005 am înaintat cerere la primăria Constanța pentru cumpărarea terenului. Răspunsul oficial de la dânșii a fost că nu ne pot vinde acel teren pentru ca nu este în patrimoniul primăriei ci aparține de București. Ulterior aceasta situație a continuat până acum o săptămână când am primit amendă de la politia locala Constanța pentru construire fără autorizație de construire.
Menționez că deținem toate facturile de la construcția casei, plus chitanță apă, energie electrica, taxă habitat.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns și pentru ajutor.
Ca și o completare la mesajul anterior dorim să acționăm primăria Constanța în judecată pentru dreptul la uzucapiune de lunga durata asupra terenului, și implicit asupra construcției, deoarece primăria Constanța dorește să inițieze procesul de demolare a construcției noastre în condițiile în care noi nu am fost înștiințați că acest teren a fost trecut în patrimoniul primăriei Constanța, în condițiile în care noi aveam cerere depusă pentru achiziționarea acestui teren de foarte mulți ani.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns și pentru ajutor.
Uzucapiunea poate fi facuta si impotriva UAT doar pe partea de proprietate privata
Bună ziua, am cumpărat un teren în 2017 cu chitanță de mina stampilata de notar urmând ca proprietarul sa îmi facă acte neștiind ca el pe teren nu are carte funciara și nu a făcut succesiune și tot ma amină, pot face uzucapiune?
Buna ziua in mod clar uzucapiunea este sigura varianta optima pe care o aveti in legatura cu acest teren. Va rog sa ne sunati pentru uzucapiune la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
Buna seara,o intrebare am daca doriti sa-mi raspundeti..suntem in judecata de 5 ani cu vecina care nu vrea sa semneze procesul verbal de vecinatate..e o poveste lunga si incurcata..avem o avocata care ne reprezinta dar nu prea se descurca..problema noastra e urmatoarea: la fiecare intalnire dintre noi si avocata se cere bani pt a vorbi..chiar daca am 2-3 cuvinte de spus trebuie sa platim pt aceasta intalnire..onorariul s-a platit si cat a cerut pt fiecare infatisare s-a platit si deplasarea..dar sa merg s-o platesc pentru a ne consulta si sa nu ma lase sa spun ce am de spus..sa ma repeada de cate ori incerc sa vb mi se pare lipsit de bun simt..adica eu o platesc sa vorbeasca numae ea..iar daca deschid gura incepe sa faca ca o depresiva…va rog,spuneti-mi ce sa fac!! Sa schimb avocata sau sa stau sa ma simt umilita mereu pe banii mei? Cu respect,va multumesc anticipat!
Este clar ca relatia cu avocatul dvs. este una gresita. Sunati-ne la 0722298011
Buna Ziua am o intrebare va rog frumos avem noi si vecinii teren pe care sau extins cu gradinile De aproximativ 800de metrii patrati acum 70 de ani au cerut oamenii Acel teren la primaria timisoara nu ni la dat si de aproximativ un an Jumate este deschis proces comun (fata unui vecin e avocat) ptr uzurpaciune. I ntrebarea mea este Sansa ptr a primi Acel teren (extravilan folosit de oameni .ca gradini)si aproximativ cat timp dureaza un astfel de proces? Multumesc
Buna ziua si tot respectul pt. timpul acordat raspunsurilor date!
Ma incumet sa va cer si eu un sfat, situatia fiind foarte dificila, si-anume:
-mà aflu in litigiu cu uat-ul, care in baza unui proiect de modernizare drumuri agricole, intocmit de un inginer proiectant, fàrà vreun aviz sau documentatie aprobata de OCPI, cere prin actiunea initiala :
1.sa-i las in deplina proprietate si posesie suprafata de 500mp teren/drum exploatare…
2. obligatia de a face, in sensul de a demola o poarta…
Prin expertizà inginerul “constata” cà “drumul” nu face parte din proprietatea familiei mele(bunicii decedati fiind tabulari), ci se suprapune cu terenul vecinului meu; urmare acestui fapt, uat-ul depune o cerere de “modificare/completare a actiunii initiale” cerand ca instanta sa dispuna stabilirea liniei de hotar dintre drumul respectiv(suprapus pe terenul vecinului) si proprietatea familiei mele si incuviintarea unui obiectiv suplimentar a expertizei…(in sensul ca ing.exp. sa precizeze linia de hotar).
Intrebarea mea:
1. pot formula in acest stadiu(fata de modificarea/completarea cererii initiale), o cerere reconventionalà prin care sa invoc uzucapunea? Intrucat terenul de 500mp a fost folosit si platit impozit de familia mea din 1965, inscris chiar in rolul fiscal.
2. daca da, impotriva cui: a vecinului (caruia prin expertiza i-l suprapune), sau a UAT-ului care pretinde a fi proprietar, desi nu a dovedit cu niciun act sau hotarare?
Apelez la rabdarea dvs. de a intelege speta si de a-mi da un raspuns urgent. Va multumesc din suflet!
Buna ziua, av. Cuculis va scrie in urma mesajului dvs. de pe site-ul nostru. O sa va rog sa ne sunati la 0722298011 cu privire la problema dvs. Multumesc
Buna Ziua am o intrebare va rog frumos avem noi si vecinii teren pe care sau extins cu gradinile De aproximativ 800de metrii patrati acum 70 de ani au cerut oamenii Acel teren la primaria timisoara nu ni la dat si de aproximativ un an Jumate este deschis proces comun (fata unui vecin e avocat) ptr uzurpaciune. I ntrebarea mea este Sansa ptr a primi Acel teren (extravilan folosit de oameni .ca gradini)si aproximativ cat timp dureaza un astfel de proces? terenul nu e trecut in cf Multumesc
Buna ziua trebuie deschis un proces de uzucapiune pe aceata tema. Cu bine, av. dr. Cuculis 0722298011
Buna seara!
Apreciez efortul dv de a raspunde diverselor probleme!
Rog daca este posibil, precizati care sunt modalitatile de a intra in proprietatea de drept prin uzucapiune pentru suprafata de teren de 348 mp din descrierea de mai jos. Rog o indrumare sau o consultatie de specialitate in aceasta speta:
In data de 19.07.2006, am achizitionat un teren arabil asa cum reiese din urmatorul Extras Contract de Vanzare-Cumparare:
„ Eu, S. C., declar ca vand sotilor V.M. si V.M. Teren arabil proprietatea mea situat in intravilanul com. V. Jud Galati compus din suprafata totala rezultata din masuratori de 848,92 m.p. (suprafata din acte 500 mp), identificat in tarlaua…, parcela… cu numarul cadastral nr. …
Eu, vanzatoarea, am dobandit acest teren prin reconstituirea dreptului de proprietate in baza Legii nr. 18/1991 a fondului funciar republicata, conform titlului de proprietate nr…./08.12.1994 eliberat de Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Galati, dreptul de proprietate fiind intabulat in cartea funciara nedefinitiva nr… a localitatii cadastrale V., asa cum rezulta din extrasul de carte funciara nr… din 19.07.2006 ”
Precizez ca terenul cumparat de mine a fost lotul central dintr-un total de sapte loturi ale aceluiasi fost proprietar, suprafata de teren mentionata mai sus fiind ultima ramasa. Toti actualii vecini au cumparat terenul de la aceeasi persoana si nu s-a pus absolut niciodata problema de legalitate a suprafetei pe care o detin.
In anul 2007 am construit un garaj iar in anul 2010 am inceput construirea casei in care locuiesc in prezent, aceasta fiind definitivata in anul 2011 avand ca baza procesul verbal de incheiere a lucrarii.
Mai precizez ca odata cu intrarea in posesie, am platit impozit pentru toata suprafata de teren de 848,92 mp in toti acesti ani.
Scuzati detaliile dar am considerat ca ar putea fi importante…
Va multumesc!
Buna ziua, importanta este analizarea situatiei fiecaruia in parte cu privire la uzucapiune. Astfel , fiecare problema are o situatie particuala. Sigur ca va ajuta, , va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
Buna ziua
Locuiesc de 20 de ani intr-un apartament cumparat de un cetatean american. Il cumparase cu intentia de a deschide o afacere in Roamnia. S-a razgandit la putin timp dupa achizitie si a abandonat si apartamentul.
Eu locuiesc in acest apartament, am platit toate cheltuielile, l-am renovat etc.
Am avut procura speciala pe numele meu, data acum 20 de ani…
Pot intra in posesia apartamentului avand in vedere ca proprietarul nu s-a mai interesat/a abandonat apartamentul?
cale lunga, sunati-ne la 0722298011
Buna seara ,in data iulie 2001 am cumparat la licitatie un imobil de la o societate agroindustriala printr-o societrate in care eram asociat cu inca o persoana In septembrie 2002 am decis sa impartim societatea , am facut cesiunea partilor si mi s-a emis factura pe acel imobil Avind in vedere ca la data licitatiei actele de proprietate ale imobilului nu erau finalizate si intre timp societatea agroindustriala a intrat in lichidare, nu am mai avut posibilitatea sa inchei contract notariel cu agroindustriala.societatea agroindustriala a fost declarata radiata din registrul comertului in februarie 2011.ca si documente detin urmatoarele :factura emisa de agroindustriala spre fosta societate ,factura dela fosta societate spre mine, o adresa din partea agroindustrialei din care reiese ca s-a achitat cladirea si terenul aferent, memoriul tehnic de la cadastru prin care s-a intabulat imobilul pe agroindustriala extras CF actualizat in care figureaza ca si proprietar agroindustriala certificat fiscal de la primarie in care figureaz ca si platitor de impozit Declar ca platesc impozit de 20 de ani pe acel imobil As dori sa stiu daca as putea invoca noua procedura de uzucapiune avind in vedere faptul ca proprietarul tabular si-a incetat existenta in februarie 2011 MULTUMESC ANTICIPAT
Buna ziua, sunati-ne la 0722298011
buna ziua …socrul meu detine un teren prin act de donatie din anul 1996 luna martie …cum pot sa fac sa schimb acel act in act de proprietate ….va multumesc
Buna ziua. Actiune inaintata in instanta 2019 uzucapiunea achizitiva de 30 ani.Am cumparat in anul 1989-1990 casa,curte si gradina 1845 mp sub semnatura privata , care abia in anul 2007 a fost autentificat CF, imobil impartit in 40 parti .Vanzatorul ne-a transmis 22/40 parti ,care sunt notate in CF pe numele meu+sot. Celelalte.18/40 parti au (coproprietarii) paratii notati in Cf in diferite proportii.Penultimii 2 parati inregistrati ca decedati este anul febr..2001 si al doilea ,octombrie 2006 cu ultimul domiciliu in Fagaras la 7 km de imobilul din discutie,.restul decedati de peste 30 ani.– SOLUTIE INSTANTA ;; Cerere respinsa asa cum a fost precizata,,APEL IN TERMEN DE 30 ZILE..Ultima decedata in 2006 pune in dificultate cererea ( asa cred ??).Avana in vedere ca cele 22/40 parti care au fost vandute noua erau in posesia vanzatorului din anul 1971 primit prin donatie de la tatal lui care avea partile din anul 1929 in( CF.care este la DOSAR in desfasurare). Din ce am citit pe net trebuia sa unesc posesiile adica JONCTIUNEA POSESILOR. daca da, pot schimba/ preciza in apel azi 16.02.2022 am primit sentinta.Va rog ajutor! Multumesc anticipat !
Asa este, se poate face aceasta jonctiune oricum trebuie evident invocata in instanta in dosarul de uzucapiune. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Unde este imobilul pe care vreti sa-l dobanditi prin uzucapiune ?: SIRNEA, COM. FUNDAT, JUD.BRASOV. Detinem un imobil, dobandit prin Act de V-C, in 2001. Suprafata din act este de 4800mp. in realitate sunt aprox. 17.000mp, masurati de inginer autorizat. Pentru a putea face rectificarea suprafetei in CF am nevoie de PV de vecinatate. problema este ca o parte dintre vecini, pe una din laturile imobilului, nu exista. tot pe aceasta latura, imobilul este imprejmuit cu gard, pe aprox. 70% din lungimea laturii. Pe cealalta latura, imobilul se invecineaza cu terenul detinut de parintii mei. In CF figureaza proprietari din 1890, 1900, etc. Pot dobandi intreaga suprafata prin instanta? multumesc.
Buna seara.
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat in situatia pe care o am.
In anul 2000 am cumparat prin antecontract de vinzare cumparare intocmit la un notariat suprafata de 5600mp teren extravilan de la 4 mostenitori ai propietarului,care detinea numai titlu de propietate si atunci se lucra la cadastru in zona. Mostenitori au promis in fata notarului ca vor face sucesiunea dar nu au mai facuto si nici nu au de gind. Ei recunosc ca au vindut parcela pe care o folosesc si nici nu o revendica s-au alte probleme. Am vazut in antecontract la puncu 6 se face referire la art 22-26 di D L 115/1938. Va multumesc si daca ma puteti reprezenta intrun eventual demers. O seara placuta si sanatate va doresc oricare e raspunsul.
Buna ziua, am primit mesajul dvs.de natura juridica si o sa va rog sa ne sunati la 0722298011 . Putem discuta ulterior si pe whatzap sau sa facem o programare la sediile noastre. Cu bine, av. drd. Cuculis.
Din anul 2011 detin in posesie 2ha teren agricol extravilan in judetul Buzau. Aceasta suprafata de teren
a fost proprietatea parintilor mei decedati in 1990-1996.Din anul 1990 si pana la deces, parintii nu sau ocupat
de ingrijirea terenului si implicit nu au mai platit impozitul catre stat. Pana in anul 2011 nu am stiut ca parintii
cat au fost in viata au abandonat acest teren. Din demersurile efectuate am constatat ca pe acest teren se depozita
gunoiul localnicilor, deci devenise groapa de gunoi. In aceasta situatie am eliberat terenul de acest gunoi l-am arat si redat in circuitul agricol. De la primarie mi s-a comunicat sa achit impozitul restant pe cinci ani in urma, adica din anul 2006 si in baza efectuarii platii a impozitului mi s-a eliberat titlu de proprietate pe numele parintilor decedati.
In concluzie din anul 2006 detin in posesie aceasta suprafata de teren pentru care platesc impozit in fiecare an.
Am incercat sa fac succesiunea dar din mai multe motive nu am reusit, fapt pentru care cu ambilitatea dumneavoastra
pun urmatoarea intrebare:
Daca pot sa ma folosesc de uzucapiunea extratabulara de 10 ani (conform codului civil art.930), deoarece aceasta suprafata de teren agricol o detin in posesie de circa 16 ani, si ce trebuie sa fac pentru ca aceasta suprafata de teren agricol sa fie in proprietatea mea.
Mai mentionez faptul ca in localitatea unde se gaseste suprafata de teren se deruleaza cadastrarea si intabularea generala.
Mai mentionez faptul ca eu am domiciliul stabil in Bucuresti, sector 2.
Astept un raspuns din partea dumneavoastra.
Va multumesc.
Ingrijesc un teren dat in folosinta de o institutie, din anul 1994 de cand m-am mutat la actuala adresa. In acest sens detin o hartie de la acea institutie prin care mi se acorda drept de ingrijire a terenului respectiv.
credeti ca as putea dobandi dreptul de proprietate si ce ar trebui sa fac?
Buna ziua, stau într-un apartament al cărui proprietar este decedat de aproximativ 5
ani. Moștenitoarea locuiește în alt județ dar nu a făcut succesiune pe apartament. Nu știe dacă mai există alte rude care sa moștenească parte din averea respectiva și aș dori să o ajut să ajungă acest imobil in posesia ei. De unde ar trebui sa încep și de ce acte am nevoie pentru asta?
Bună seara! Bunica mea are copie după titlul de proprietate pe care se află și numele ei dar și a celor 3 frați ai dânsei.Poate intra in posesia terenului doar pe baza acelui act fără să implice și ceilalți co proprietari de pe titlul de proprietate?
Uzucapiunea nu functioneaza chiar atat de usor, sunati-ne sa discutam , Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
In 2006, am devenit proprietar (printr-un contract de vanzare-cumparare) a 1/2 cota indiviza dintr-o garsoniera situata in Bucuresti. Acum mai mult de 10 ani, proprietarul celeilalte 1/2 cota indiviza din garsoniera a decedat. De atunci nimeni din familia co-proprietarului nu s-a mai interesat de acea cota de 1/2. Niciodata, nici un posibil mostenitor (daca exista) nu a dat vreun semn sau n-a intrat in contact cu mine, neplatinnd nici o taxa, impozit, etc pentru partea aceea de garsoniera. In toata aceasta perioada de timp, eu am intretinut garsoniera, platind toate cheltuielile si taxele aferente, facand reparatii si toate cele necesare. Nimeni nu a invocat nici un drept de mostenire/proprietate asupra celeilalte 1/2 cota indiviza.
As dori sa aflu daca acum, dupa mai bine de 10 ani de la decesul co-proprietarului, eu as avea dreptul de a dobandi si cealalta 1/2 cota indiviza din garsoniera prin procedura de uzucapiune. Va multumesc!
Buna ziua, am putea sa va ajutam cu o actiune in instanta.
Buna seara, in 1956, bunicii au primit de la primarie un teren in folosinta, pe care au construit o casa. In 1996, li s-a eliberat certificat de proprietate pentru 800 metri. Acum se doreste cadastrarea si intabularea de catre mostenitori, dar la masurarea terenului s-a constatat ca suprafata este de 1045 mp. Ce se poate face sa se intre in posesia certificatului de proprietate pentru suprafata corecta? Va multumesc anticipat!
Bună ziua am și eu o întrebare locuiesc într-o casă în care proprietarii au murit și nu copii au doar niște nepoti de pe soră casa ne-a fost lăsată nou din 2004 Dacă noi am plătit impozitul si am investit in casă pot sa ne dea afară?
Bună ziua stau într-o casă în care proprietarii au murit și nu copii au doar niște nepoti de pe soră casa ne-a fost lăsată nou din 2004 ,noi am plătit impozitul si am investit in casă pot sa ne dea afară ? Putem face uzucapiunea?
Buna ziua. Am cumparat o casa de curand care are in spate , intre mine si vecin un teren mic de 35 mp. Acel teren a fost cedat de vecin celor de la care am cumparat eu casa in 2008 printr-o data certa la notar.Acesta data certa si transmisia posesiei a fost trecuta si in contractul meu de vanzare cumparare cu ei. Cu alte cuvinte exista dovada scrisa prin notar si contract ca cei de la care l-am cumparat il aveau de mai bine de 10 ani in posesie , posesie transmisa mie de curand. Eu pot cere uzucapiune acum daca l-am cumparat de la ei sau trebuie sa astept si eu 10 ani?
Buna ziua
Tata a cumparat un teren in 1993 .In baza unui titlu de proprietate a fost intocmit contract de vanzare cumparare si inscris in registrul agricol. Impozitul a fost platit fara intrerupere de tata, apoi mama.
Vanzatorul si martorii sunt decedati
Doua fete in calitate de fiice a vanzatoarei, decedate si sotii lor decedati
Exista o nepoata dupa prima fiica si doua nepoate dupa a doua fiica.
I cadrul succesiunilor nu a fost inclusa aceasta proprietate
Eu in calitate de fiu mostenitor al cumparatorului, am inca 5 frati si dorim sa inscriem dreptul de proprietate in cartea funciara.
Trebuie inscrisa proprietatea in cartea funciara pe numele vanzatorului decedat, succesiune pana la nepoate sau merg in instanta doar cu contractul de vanzare cumparare scris de mana, dovada plati impozitului asupra acestui teren si titlul de proprietate pe numele vanzatorului.
Care este ordinea.
Multumesc !
Am cumpărat o casă construită în 1975, pe un teren de 402 mp, din care, 138 mp au fost concesionați și pe care i-am dobândit prin Ordin al prefectului, restul de 264 mp rămânând în proprietatea statului. Terenul nu este pe domeniul public. In aceeași situație se află și alți vecini. Cum pot dobândi și acest test de teren de la Stat?
Mulțumesc.
Buna ziua. Inclusiv terenul statului se poate uzucapa in conditiile in cre nu este in proprietate publica. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Cum pot rezolva vanzarea unui imobil de 6 camere daca prin hotarare judecatoreasca si donatie imi apartie 5 camere, una din ele chiar eu am construit-o,dar i-am oferit unei nepoate o singura camera si aceasta camera a fost folosita numai de mine, am facut imbunatatiri. zugravire, mobila, etc… si nepoata nu a mai vizitat aceasta camere de peste 30 ani dar se razbuna, este de foarte rea credinta si nu pot intabula intreg imobilul ,desi niciodata in timp de 46 ani aceasta nepoata nu a contribuit cu ceva la conservarea intregului imobil si nici a camerei ei, pe considerentul ca a platit cativa lei impozitul anual
Astept raspuns nerabdator, fiindca deja am facut de 2 0ri masurari cadastrale pe exterior, nepoata a fost de acord dar cand a trebuit sa semneze la notar pentru unica camera a ei nu a mai vrut.
O asemenea situatie dainuie din anul 1991 de cand prin hotarare judecatoreasca s-a facut TRANZACTIA. Este cumplit cand un imobil extrem de valoros se degradeaza in timp si din cauza unei foarte rea vointa, numai pentru o singura camera eu nu pot intabula pentru a vinde intreg imobilul pentru care am acte originale, exceptand blestemata de camera a nepoatei razbunatoare
Buna ziua.Am o intrebare, am cumparat anul acesta o casa doar pe baza unei chitante de mana pentru ca uramasii nu au acte pe imobil, parintii au primit casa, la randul lor, de la parintii lor si nu s-au intocmit acte. Pe viitor as putea invoca uzucapiunea de 5 ani sa am acte de proprietate, in conditiile in care as plati impozitul si as locui acolo?
Buna ziua. In mod clar discutam despre posibilitatea unei actiuni in uzucapiune si sa obtineti dreptul de proprietate pe casa. CU BINE,A V. CUCULIS ADRIAN CALIN
Bună ziua! Părinții au cumpărat un teren de 2000m pătrați în 1993 printr-o chitanța de mână semnată de 2 martori. Până în anul 2015 când au decedat au platit impozitele aferente la primăria comunei Negru Vodă, jud.Constanta, dar nu au făcut actele de proprietate. Ce pot face cei 3 frați moștenitori pentru a obține actele de proprietate pentru acel teren? Mulțumesc frumos!
Buna ziua. Printr-o jonctiune de posesii se poate uzucapa imobilul respectiv si puteti deveni proprietari. Trebuie deschisa o actiune in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua .Imi puteti raspunde la o intrebare Soacra mea a vandut casa parinteasca acum 13 ani fara acte la tigani cu chitanta de mana .ea a murit am dezbatut mostenirea .este pe numele sotului .noi vrem sa dam.tigani.afara cum sa procedam.tigani.au platit impozitul .facturile de lumina a mai.construit ceva pe acolo.ce pot sa fac in.aceasta situatie. am mai trimes un comentariu si.nu.am.primit nici un raspuns.Astept raspunsu.Multumesc
Buna ziua!
Bunicul meu a avut 3 frati care au decedat de mai bine de 10 ani, dar au fost plecati din localitate de cand erau tineri. Bunicul a ramas pe loc si a avut in tot acest timp grija de parinti, apoi de terenul ramas de la ei. Tot bunicul s-a ocupat si de platirea impozitului. Problema e ca nu s-a facut nicidata mostenirea pt aceasta bucata de pamant, iar bunicul a decedat in ianuarie. Mama ar dori sa instraineze bucata, dar nu are acte. Va rog sa ma ajutati cu demersurile ce trebuie facute pentru ca mama mea sa devina proprietar pe aceasta bucata de pamant. E vorba de o suprafata intravilan, care e folosita pentru cultivarea de cereale.
Buna ziua! Parintii mei au cumparat acum cca 30 ani, un teren de la un mostenitor al titularului TP, dar nu au incheiat un act oficial in acest sens. Au folosit doar ei acest teren in toate aceasta perioada iar dupa decesul lor, l-am administrat eu. Parintii mei au achitat la timp toate impozitele pentru terenul respectiv iar dupa decesul lor am continuat sa platesc eu. Va rog sa-mi spuneti daca se poate uzucapa in aceasta situatie deoarece doresc sa detin un act de proprietate pentru acest teren. Multumesc!
Buna ziua. Sigur se poate deschide o actiune de uzucapiune , in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună seara,
Am moștenit împreună cu nepotul meu, un apartament, deci suntem coproprietari pe un imobil comun, dar numai eu locuiesc în apartamentul respectiv de 10 ani de zile, timp in care mi-am plătit partea mea de taxe si impozite aferentă cotei parte din imobil. Nepotul meu nu a plătit in această perioadă taxele si pozitele pentru partea lui, dar nici nu a locuit in imobil.și nu stiu nimic de existenta lui de ani de zile. M-au contactat de la Direcția Fiscală și mi-au spus ca trebuie sa platesc toate datoriile din urmă, în caz contrar pun sechestru și dezmembrează jumate din imobil. Ce este de făcut in acest caz? Vreau sa plătesc tot impozitul datorat de nepotul meu si se poate sa am castig de cauza la uzucăpiune? Mă încadrez ?
Buna ziua, putem sa facem o actiune de uzucapiune in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Va salut cu respect! Pe scurt: Mostenim după bunicul meu un Pamant și o casa, mamei mele a rămas căsuța veche ai pământul pe care noi am renovato etc( mama traieste( Fratelui mamei i-a dat bunicul Pamant și bani de casa. Fratele mamei este decedat , bunicul decedat și el. Nu avem succesiune , totul este pe bunicul, când am vrut sa facem succesiune , un copil al fratelului lui mama avea o datorie la stat, a avut ceva firme. Nu s-a dezbătut succesiunea , ca trebuia achitata datoria și ne-a încurcat și pe noi, adică pe mama mea. Noi avem partea Nostra după care plătim impozit de vreo 20 de ani , plus de când trăia bunicul , ca am locuit împreuna . Întrebare : putem face uzucapiune? Pe, partea mamei ma refer după care am plătit impozit , taxe etc. Ca daca mergem pe succesiune ne lovim de datorie , și ei nu vor sa plătească , mama nu dorește sa le facă nici rău prin judecată..… Va mulțumesc!
Bună ziua. Dețin o casă pe un teren proprietate a statului pe care statul l-a dobândit prin renunțarea la proprietate, în 1981, teren de 402 mp, pe care s-au putut construi casă și pe care statul a acordat o suprafață de 138 mp și pe care am dobandit-o conform legii. Diferența de 264 mp a rămas proprietate statului. Menționăm că din 1981 și până în prezent am platit regulat impozit anual. Terenul este înscris în cartea funciară cu mențiunea de proprietate pe suprafața 138/402. Puteți să mă sfătuiți cum să procedez pentru a intra și în posesia diferenței de 264 mp ? Vă mulțumesc.
Buna ziua,
Tatal meu a cumparat 6500 mp teren pe data de 18.04.1992 cu cvc de mana. El a lucrat terenul de atunci si pana in 2015 cand a decedat, de atunci il lucrez eu, fiica lui,platim impozite pe el , a platit si tata cat a trait.Problema e ca atat cumparatorul cat si vanzatorii au decedat. Cum pot face acte pt acest teren?
Cu respect va multumesc!
Buna ziua, atunci il poate uzucapa, adica isi poate face acte pe el! Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna dimineata,
As avea o intrebare, va rog mult daca puteti sa ma ajutati.
Am cumparat recent un teren ( cu contract de vanzare-cumparare incheiat la notar) dar in CF este notat dreptul de posesie, deoarece vanzatorii erau posesori ci nu proprietari.
Exista riscuri mari in ceea ce ma priveste pe mine sa ma atace un potential proprietar al terenului? Daca ma ataca in instanta ce sanse de castig are daca eu am toate actele pe teren?
100% ati facut o greseala mare acolo
Buna ziua. Soacra mea e moarta de 13 ani si nu am reusit sa facem actele pe apartamentul care era pe numele ei pt ca sotul mai are o sora cu care nu am reusit sa ajungem la nici un acord desi am incercat in multiple situatii. Ea nu a locuit niciodata in acept apartament. Putem folosi aceasta lege pt a deveni proprietari?
Depinde daca poate fi inlaturata de la mostenire.
Si care sunt coditiile pt a fi inlaturata de la mostenire?
Buna ziua d-NUL. Avocat am si eu o intrebare casa unde locuiesc au acte de mostenitor bunicii , tatal meu a decedat in anul 1996 inaintea bunicilor , in anul 1998 au decedat si bunicii , tatal mai are o sora care cu ani de zile in urma cu aproximatie acum 17 ani am mers la notar si nu a fost deacord cu taxa de succesiune , din anul 2000 mama plateste impozitul la casa pe numele ei avem o sansa sa facem uzucapiune pentru mostenire nemaivenind mostenitoarea la drept pina in acest moment, va multumesc
Bună ziua..
Am o problema mai complicată. În 2014 am achiziționat, pe baza unui antecontract cu un dezvoltator, un apartament la mansarda unui bloc vechi. Apartamentul era în fază de execuție. Ulterior am făcut o promisiune bilaterală între mine și dezvoltator la notariat, în care se obliga să încheie contractul de vânzare-cumpărare până în 2015.Acesta nu a făcut actele și a părăsit lucrările fără să facă recepția finală și intabularea. În 2017 am acționat în instanță firma constructoare pentru obținerea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de contract de vânzare-cumpărare. Am pierdut procesul pe motiv că nu există recepție finală și nici proprietar, deci nu am de la cine să cumpăr. Menționez că eu locuiesc în acest apartament din 2014 și mai sunt alte 27 de apartamente în aceeași situație. Credeți că aș putea să fac proces de uzucapiune la împlinirea celor 10 ani de când locuiesc aici, ținând cont că nu există recepție finală, cadastru și intabulare și nici un proprietar. E ca și când nu ar exista. Bine, au fost autorizații și avize când s-au construit. Vă mulțumesc
Buna ziua, vreau sa vad si eu aceasta hotarare. Ma puteti suna la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
Buna ziua!
Avan parintii dededati am vrut sa fac succesiunea, dar am constatat ca nu aveau acte de proprietate pe teren respectiv casa. Notarul m-a indrumat catre un avocat si astfel in decembrie 2021 am invocat uzucapiunea de 30 de ani, eu locuind in acel imobil din 1977, doar pentru teren. Am intrebat de ce nu si imobilul , reaspunsul a fost ca nu se castiga decat terenul ca a mai avut procese pe rol si cu imobile si au fost respinse. Am castigat terenul prin hotatare judecatoreasca in septembrie 2022. Acum ce fac cu imobilul de pe teren ?
Este sigura varianta pe care o aveti sa puteti face acte pe casa, uzucapiunea.
Buna ,mama mea foloseste un teren de peste 30 de ani ,proprietarii sunt decedați din anul 1965,ei figurează în CF,terenul a fost colectivizat,mama a tot incercat sa plateasca impozit la primărie dar nu i au încasat niciodată,se poate face uzucapiune?
Ce act normativ interzice obtinerea unui teren al Statului si aflat in administrarea unei Primarii de catre o persoana fizica prin uzucapiune
Buna ziua! Am un apartament cu cvc si o suprafata suplimentara din apartament cu precontract, cu ipoteca legala, din 2012. In acest caz se poate invoca uzucapiunea?
In anul 1980 tata,posesor a peste 100 oi,primeste acceptul primariei ca in spatele imobilului in care locuia ,pe o suprafata de 800mp sa isi construiasca un saivan pt stabulatia oilor.A fost conditionat sa ingradeasca tot permetrul celor 800mp, pt. ca,caini care pazeau oile sa nu atace copii care veneau la scaldat in riul buzau.dupa ce am facut gardurileintre noi si riu mai erau cam 5m. Acum in anul 2023 aceiasi primarie vrea sa ia terenul pt al da altui cioban cu tot cu constructii
Prin uzcapiune sau prin ce alta procedura putem deveni propietari pe ac teren. Multumesc anticipat.
Bună ziua, in anul 2003 un cetatean olandez a cumpărat pe numele lui ocasa cu un grajd iar pe numele meu un teren de 5333m intravilan.pe care Lea platit el. De la acea data nu a mai venit enit și nu am mai luat legătura cu el..pot prin uzucapiune sa intru in psesie, iar apoi sa vind vechului propietar, ca să recupar bani plătiți pana acum, fara cistig.
Bună seara,tatăl meu a cumpărat în anul1994 1 hectar de teren cu act vinzare cumparare scris de mina,tată a decedat eu find unicul moștenitor al lui legal,vânzătorul a decedat .cum pot acționa în instanță mostenitori.vinzatorului.mentionez ca din 1994 lucrez acest hectar.
Buna ziua. Doar in instanta puteti sa uzucapati.Cu bine, av. dr. Cuculis 0722298011
Buna ziua. In anul 2013 am cumparat 3 ha de teren agricol extravilan de la 4 persoane cu promisiune bilaterala de vanzare si procura intocmite la notar. Pretul l-am platit integral la momentul intocmirii actelor. Nu am facut actul de vanzare cumparare nici in ziua de azi, doi dintre vanzatori decedand intre timp. Nu am reusit sa conving mostenitorii sa faca succesiunea ca sa pot face actul final de vanzare cumparare. Terenul il folosesc si platesc impozit pe el din 2013. Care ar fi cea mai buna variant ca sa devin proprietar cu acte in regula? Care este perioada legala dupa care se poate aplica uzucapiunea? Multumesc.
Buna ziua ,
Tatal meu are trecut in registul agricol casa, si terenul unde locuieste din anul 1982. nu are acte de proprietate pe casa si teren . Tatal lui i.a trecut casa si terenul in rol la primarie .el mai are doi frati care vor acum sa isi imparta proprietatile dupa parinti. mama tatalui meu traieste ,cum poate intra tatal meu in posesia actului de proprietate pe casa si terenul din rol.va multumesc anticipat.
Buna ziua! Timp de 10-12 ani am ingrijit un teren langa casa noastra, anul trecut am dat cuiva voie sa recolteze lucerna de pe teren, apoi i-am spus stop ca avem noi nevoie in continuare de ea, omul nu vrea sa inteleaga si chiar a intrat iar pe teren ne-a arat lucerna vrea sa puna el ceva acum pe terenul ingrijit de mine de atata timp, nu ne intelegem cu el nu vrea sa isi vada de treaba lui, am ajuns sa chem politia si sa merg sa ii fac reclamatie! Ce am de facut in continuare pt a intra legal in posesia terenului practic abandonat de peste 12 ani? Pe care noi l-am ingrijit continuu doar ca primaria nu imi da drept sa platesc impozit la el nu stiu numele propietarului a disparut de cand am vb cu el in urma cu 10-12 ani sa avem grija de teren nu a mai aparut..ce am de facut ca acum il am pe vecinu care a intrat peste mine pur si simplu pe acest teren?
Aici ar fi vorba despre o tulburare de posesie! Cu bine, av, dr, Cuculis 0722298011
Cat timp durează sa devin proprietar pe teren dacă luna aceasta începe procesul pt uzucapiune?
Buna ziua,acum 16 ani am cumparat o proprietate la tara si am chemat comisie de la cadastru sa pot inchide gradina.Deoarece in continuarea gradinii cumparate mai este teren de cca 650 mp, cu acordul verbal al celor de la cadastru am inchis gradina cu tot cu cei 650 mp si de atunci o folosim ca gradina de zarzavat.Acum primaria vrea sa treaca prin gradina cu o conducta de canalizare.Va intreb d-le avocat, pot sa revendic cei 650 mp dupa ce i-am folosit 16 ani?Mentionez ca toate gradinile care dau spre parau si spre padure sunt in aceeasi situatie cu a mea.Nu am avea obiectie cu conduncta dar va trece prin culturi si fiecare satean si-a cultivat gradina.Va multumesc pentru rabdare.Cu stima,Nicu Bungarzan.
Buna ziua,
Dl avocat am deschis actiune in instanta , la Judecatoria Dorohoi, pentru suprafata de 6500 mp teren cumparat din 1992,unde am cerut in cerere eliberarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic.La prima infatisare, fara avocat, mi s-a cerut anexa 24 , pentru cei 2 vanzatori defuncti.Am procedat corect solicitand acel document? Abordand un avocat de la Dorohoi mi-a spus raspicat ca nu am castig de cauza.Cumparator, este in cvc de mana tatal meu, care si el este decedat.El a lucrat terenul ,acum il lucrez eu, este trecut si la APIA, am platit tot timpul impozit pe el.Ingrijorator este ca nu se cunosc mostenitorii celor 2 vanzatori, nici dupa toate investigatiile facute nu am gasit date despre ei.Va rog frumos, sa-mi trimiteti punctul dv de vedere si daca puteti fi abordat.Va multumesc !
Buna ziua, Parintii mei au cumparat o casa in 1974 fara terenul de langa casa, pana in ziua de azi terenul nu este inregistrat in CF, insa pe el exista o cerere de reconstituire din 1991 dar mostenitorul care a facut cererea a decedat anul trecut.
Mostenitorul nu a fost pus in proprietate ii sa eliberat adeverinta de validare in luna mai 2023 el fiind decedat.Noi am deschis proces de uzucapiune cu mostenitorii acestuia deoarece parintii mei au intretinut terenul din 1974.Primaria a eliberat adev in care scrie ca ca acest teren a fost la rol in anii 1959-1963 , insa in prezent nu este rol la nimeni si nu plateste nimeni impozit pe el, deoarece nu a fost facuta punerea in posesie.
Va rog sa ne ajutati cum putem intra in posesie. Avocatul ne spune ca aceea cerere din 1991 ne pune in incurcatura si ca prin aceasta cerere a fost intrerupta posesia.
Buna ziua d-nul avocat, am si eu o situatie mai complicata daca imi puteti da un sfat: Parintii mei au cumparat o casa in anul 1978 de la un mostenitor al defunctei proprietare ce a detinut casa respectiva, acest mostenitor(fiu) iesind din indiviziune cu un alt mostenitor (sot supravietuitor) al respectivei defuncte prin plata unei sulte.si obtinana intreaga casa a vandut o parintilor mei.
Pe atunci era in vigoare Legea nr 58/1974, nu se vindea si terenul aferent casei doar constructia, iar terenul mostenit de mostenitorul legal, cota lui din imobil de 188 mp a intrat la stat odata cu instrainarea catre parintii mei, iar cota de teren ce i ar fi revenit celuilalat mostenitor a trecut la stat odata ci decesul defunceti, deci sotul supravietuitor a ramas doar cu 3/8 din constructie, care la iesirea din indiviziune a fost preluata de catre mostenitorul legal fiul, asa cum spuneam mai sus si care a vandut intreaga casa paintilor mei. In prezent am recuperat prin ordinul prefectului cei 188 mp dar nu i putem intabula pentru ca terenul este mai mult cu acel teren preluat de stat din imobil la decesul defunctei si pe care ni se spune ca nu l putem obtine prin Legea nr 18/1991.
Intrebarea este daca am putea uzucapa si acel teren pe care il stapanim de peste 45 de ani si platim impozit pentru el de 17 ani, desi a trecut la stat. Este acesta proprietate publica si nu-l putem uzucapa? Cu multumiri
Buna ziua, proprietatea publica nu poate fi uzucapata
Buna ziua! Rog sa ma ajutati cu un raspuns. Ma pot folosi de uzucapiune in urmatoarea situatie?
Am cumparat o casa , care are si un teren de 244 mp. Proprietarul de la care am cumparat, nu a avut acte pe teren,care era viran, fara garduri. Cand am vrut sa facem imprejmuire -gard, am vrut sa fim in regula, am facut proiect, autorizatie, si atunci Primaria s-a sesizat ca ar putea sa fie terenul lor, conditii in care ne-au facut un contract de inchiriere.Dupa 10 ani de plata chirie am solicitat sa-l cumparam , ne-au cerut o suma astronomica. E un teren format din alei , o panta , nu se poate construi nimic pe el, am plantat noi cativa copacei pentru a opri alunecarea de teren.Acum , Primaria ne solicita o chirie f. mare, evident trimite contract.Daca renuntam la teren trebuie sa daramam gardurile, sa le aducem la stadiul initial… Platim chirie de fix 25 de ani. Dar terenul din discutii cu vecinii , nu a fost niciodata a primariei, a fost a unei persoane care a decedat de multa vreme, ei sunt in situiatia noastra fara contracte de inchiriere insa, e ceva tacit…de care am aflat ulterior.Rog sa.mi spuneti daca uzucapiunea ar putea fi aplicata in cazul meu. Multumesc mult!
Buna ziua! Socrul meu,plateste impozitul locuintei de 40ani. La primarie pe istoricul de rol figureaza tatal lui iar scris cu creionul este el. Toți fratii sunt decedati. Daca el intretine si plătește (are toate chitanțele in care este scris platitor socru,pentru most tatal lui),se poate sa.si faca acte pe numele lui? Mentionez ca nimeni nu a venit vreodata acolo(din frati si respectiv nepoti)sa miste un pai. Mulțumesc frumos!
Locuiesc an casa socrilor de 20 ani care sunt morți soțul la fel am 2 copii plătesc impozit de 20 ani la casa iar casa nu are acte proprietate dor e trecut la primărie bătrânul ca stăpânește casa dar nu exista acte plătesc impozit de când a murit plus datoriile lăsate de el cum devin prorietar
Buna ziua. Am si eu urmatoarea problema. Parintii mei au detinut o casa si terenul aferent acesteia prin mostenire de la bunicii din partea tatalui (in jurul anului 1950). In anul 1976 tatal nostru a decedat iar succesiunea facuta s-a referit numai la casa si nu la terenul aferent (asa erau legile in acea vreme). In anul 1995 mama a obtinut titlu de proprietate pentru terenurile detinute in intravilan si extravilan. In intravilan, terenul aferent casei, titlul a fost atribuit conform unei imagini din avion, interpretata fara se deplasa cineva la domiciliu, stabilind o suprafata de 1400 mp. In anul 2011 am inteprins masurile pentru intocmirea unui cadastru pentru casa si curtea aferenta. Din masuratori a reiesit suprafata de 1588 mp iar cel care a intocmit formele mi-a spus ca nu imi poate trece decat 2%, adica 1427 mp, desi tot terenul era detinut de familia mea, imprejmuit, iar nici un vecin nu revendica acest teren. Discutand cu primarul comunei (ne este si vecin) ne-a intrebat ca daca detinem acel teren de mai mult de 30 de ani este al nostru, dar…..atat! In anul 2021 (intre timp si mama nostr a decedat – 2019 – primaria a inceput cadstraea sistematica a satului (o parte a acestuia). Avand niste probleme familiale, nu am putut fi la locuinta cand s-au refacut aceste masuratori. Consultand site-ul ANCPI am constatat ca o parte din restul de teren a fost atribuit unui vecin care, din spusele cadastristului, ar fi avut titlu de proprietate cu o suprafata mai mare decat o detinea in realitate (stabilit, poate, dupa aceleasi imagini din avion). Am discutat la primarie si mi-a spus ca vecinul respectiv (mostenitorii luu) aveau titlu de proprietate si a trebuit sa le dea din ceea ce aveam noi. Fata de cele aratate mai sus putem cere refacerea acestor masuratori si noi sa intram in posesia intregului teren folosindu-ne de uzucapiuna de peste 30 de ani? Multumesc mult.
Buna ziua. Am si eu urmatoarea problema. Parintii mei au detinut o casa si terenul aferent acesteia prin mostenire de la bunicii din partea tatalui (in jurul anului 1950). In anul 1976 tatal nostru a decedat iar succesiunea facuta s-a referit numai la casa si nu la terenul aferent (asa erau legile in acea vreme). In anul 1995 mama a obtinut titlu de proprietate pentru terenurile detinute in intravilan si extravilan. In intravilan, terenul aferent casei, titlul a fost atribuit conform unei imagini din avion, interpretata fara se deplasa cineva la domiciliu, stabilind o suprafata de 1400 mp. In anul 2011 am inteprins masurile pentru intocmirea unui cadastru pentru casa si curtea aferenta. Din masuratori a reiesit suprafata de 1588 mp iar cel care a intocmit formele mi-a spus ca nu imi poate trece decat 2%, adica 1427 mp, desi tot terenul era detinut de familia mea, imprejmuit, iar nici un vecin nu revendica acest teren. Discutand cu primarul comunei (ne este si vecin) ne-a intrebat ca daca detinem acel teren de mai mult de 30 de ani este al nostru, dar…..atat! In anul 2021 (intre timp si mama noastra a decedat – 2019 – primaria a inceput cadstrarea sistematica a satului (o parte a acestuia). Avand niste probleme familiale, nu am putut fi la locuinta cand s-au refacut aceste masuratori. Consultand site-ul ANCPI am constatat ca o parte din restul de teren a fost atribuit unui vecin care, din spusele cadastristului, ar fi avut titlu de proprietate cu o suprafata mai mare decat o detinea in realitate (stabilit, poate, dupa aceleasi imagini din avion). Am discutat la primarie si mi-a spus ca vecinul respectiv (mostenitorii lui) aveau titlu de proprietate si a trebuit sa le dea din ceea ce aveam noi. Fata de cele aratate mai sus putem cere refacerea acestor masuratori si noi sa intram in posesia intregului teren folosindu-ne de uzucapiunea de peste 30 de ani? Multumesc mult.
Buna ziua! Posibil sa fie necesara deschiderea unei actiuni in instanta si evident masurarea in clar a terenului ! Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Buna ziua! Va rog un sfat legat de uzucapiune: Casa construita in 1970 fara cadastru facut vreodata, fara carte funciara.Acum cand am apelat la o firma specializata (pentru infiitarea primei Carti Funciare),din masuratori rezulta cu 60 m2 mai mult decat in actul de cumparare. Firma ne-a indrumat catre
primarie (patrimoniu) sa facem cerere de superficie . Sunt depuse actele de la inceputul verii ,nu s-a dat un termen limita, nu s-a tinut vreo sedinta de Consiliu ,ni s-a spus sa mai incercam. Intrebarea mea legat de uzucapiune este: se poate face actiune in instanta pentru cei 60 m care sunt in plus?Sau fara instanta, se poate prin declaratii notariale?Rezultatul va fi o suma in plus de plata (ori la impozit ,daca suntem proprietari prin uzucapiune, ori acea chirie lunara/anuala) adica primaria oricum o sa incaseze; Ne intereseaza daca putem deveni proprietari fara sa ne faca primaria- chiriasi cu drepturi. Acea suprafata de 60 m ,nu stim de unde a aparut; hotarele cu vecinii sunt aceleasi din 1970, iar jumatate din hotare sunt zidurile unor cladiri mai vechi decat casa noastra.Adica,nu au de unde sa apara decat daca s-a gresit masuratoarea in 1970 sau anul asta.Va multumesc pentru timpul acordat!
Bună ziua
Bunicul meu (decedat in 1987)are un titlu de proprietate (emis in 06. 1993)pentru un teren,intravilan de 1200 mp,alăturat de proprietatea mamei mele,care a decedat in 2008. Bunica (soția ) este decedata,precum si cei sase frati ai mamei.Tatal meu,a avut grija de teren impreuna cu mama,pana la moartea ei,si dupa pana in nov.2022,canda a decedat si el.
Menționez ca parintii mei au plătit impozitul pentru terenul de pe titlu de proprietate și l-au cultivat cât au fost în viața iar după decesul tatalui eu ingrijesc terenul si il cultiv.
Avem dovezi cu plata impozitului din 1987 pana în prezent plătite de tatal meu ,iar eu nepoata am platit pt.anul 2022.
Menționez ca fratii mamei nu s au interesat niciodată de pământ și nici copii sau nepoții cu care nu am ținut legatura. Am și 2 martori ca noi am lucrat pământul.
Va rog sa spuneți dacă pot beneficia de uzucapiune pentru ca doresc sa iau in proprietate terenul bunicului.
Mentionez ca am facut dezbaterea de mostenire pe proprietatea parintilor
Va rog sa mi spuneți dacă mă pot prevala de uzucapiune,cât durează și ce șanse de reușită am în comparație cu valoare terenului!
Cu mulțumiri!
Uzucapiunea va poate aduce aceasta proprietate. Eu asa opinez ca trebuie deschisa actiunea de uzucapiune. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Buna,
am acte pe casa,am facut succesiunea dupa moartea sotului(fiicele au cedat in favoarea mea) dar pe terenul de sub casa /curte /intravilan nu am acte.am facut istoric de rol fiscal/rol agricol ,platesc din totdeauna(1974-2023) acest impozit pe teren(1302mp).cum reusesc /cui ma adresez pentru intrarea in posesie legal a terenului.?
multumesc!
Buna ziua Tatal meu si fratii lui au mostenire un teren arabi de 2,2ha in Fundeni Calarasi,eu am platit impozitele inainte de anul 2000,specifi ca tatal meu a decedat in 2000,dar si fratii lui sunt decedati.Pot deveni propietar prin uzucapiune, ce trebuie sa fac, Multumesc
Buna ziua. In mod clar sunteti indreptatita la a uzucapa pe uzucapiunea mica de 20 de ani cu titlu de proprietate.
Buna ziua !
Prin reforma agrara in anul 1946 un cetatean este inproprietarit cu un lot de teren .Nu a fost inscris in cartea funciara pe numele lui. Prin decret 712 din 1966 trece in proprietatea statului si este inscris in cartea funciara cu proprietar statul roman.
Cetateanul continua posesia pe acest teren isi construieste casa, primeste numar , face acte de identitate la aceasta adresa.
In anul 1977 decedeaza si sotia supravietuitoare obtine certificat de mostenitor extratabular .
In anul 1982 sotia vinde proprietatea printr-o promisiune de vanzare inscrisa la cabinet de avocat
In 1990 noul proprietar vinde o parte din ceasta proprietate cu contract de mana
In 2012 actualul proprietar cumpara proprietatea printr-un contract scris de mana si martori. Din 1946 pana in prezent 2023 impozitul a fost platit prin pozitia de rol fiscal deschisa pe primul proprietar.
In cartea funciara proprietar tabular Statul Roman,
Instanta de judecata accepta conditia de posesie de 30 de ani neintrerupta, continua si netulburata de Statul Roman .
Ministerul Finantelor face recurs, motiveaza faptul ca acest teren este intravilan si la dispozitia primariei.
Se poate obtine dreptul de proprietate prin uzucapiunea extratabulara sau voi fi nevoit sa rascumpar de la primarie casa si terenul aferent ?
Cu deosebita consideratie ,
Multumesc !
Buna ziua. O sa fie necesar sa vedem si noi hotararea judeacatoreasca!
Buna ziua,
Va deranjez cu o întrebare.
Anul acesta tatăl meu a primit o citație în calitate de parat (reclamant un vecin) având ca obiect uzucapiune. Din păcate tata a decedat și din informațiile de pe portal s-au citat moștenitorii.
Cu acest vecin nu am avut conflicte, el susține ca are o bucata de teren la el în curte (a reclamantului) pe care nu are acte și dorește sa i se recunoască în instanta. Astfel i-a zis tatălui meu ca are nevoie de el în calitate de martor în care sa susțină ca ii este vecin.(în citație apare ca parat acest lucru ne a mirat)
Întrebarea mea este:dacă el dorește sa i se recunoască un pământ aflat deja în curtea lui de ce l-a chemat pe tata în instanta în calitate de parat având în vedere ca nici măcar el pe proprietatea lui nu are acte.
Orice sfat m-ar putea ajuta.
Buna ziua,
Va rog a avea amabilitatea de a-mi spune care ar fi cuantumul taxei de timbru din valoarea imobilului pentru care se solicita uzucapiunea si daca, in cazul castigarii procesului, aceasta se restituie total sau partial.
Va multumesc
Buna ziua!
Am cumparat un teren agricol imtravilan si la momentul la care am vrut sa obtin aitorizatia de constructie, cei de la Ministerul Cultiri, mi-a spus ca trebuie sa obtin diagnodtic arheologic. Vanzatorul nu mi’-s spus ca terenul este in sit arheologic
Imcarcarea terenului cu sarcina arheologica poate fi considerat un vici ca sa imi recuperez bani de la vanzator?
Da! Viciu la cumpararea lui!
Buna ziua,
Tatal meu ocupa din 1993 casa bunicilor. Bunicul a decedat in 1992, iar bunica in 1993, el mutandu-se la cererea fratilor in casa parinteasca imediat dupa moartea bunicii (1993), pentru a nu ramane casa nelocuita si sa se degradeze, ocupandu-se totodata si de intretinerea terenurilor agricole. La momentul respectiv nu exista titlu de proprietate pe niciun bun imobil . In 2005, tatal meu a facut demersurile necesare si a obtinut titlul de proprietate pe numele bunicului pe terenuri (casa apare mentionata ca teren cu cladire). Din 1993 pana acum niciunul dintre cei 6 frati nu a dorit efectuarea succesiunii, iar tatal meu a ocupat cladirea neintrerupt, a investit sume considerabile in consolidare si modernizare si a platit toate impozitele aferente din momentul ocuparii cladirii.
Poate invoca uzucapiunea si in ce conditii?
Multumesc!
Pot obtine dreptul de proprietar pe un teren cumparat cu chitanta de mana in anul 1999???
Am cumparat acest teren de la o sora de a tatalui meu , cu chit de mana si martori in anul 1999, la un an si ceva matusa a decedat si nu am perfectat tranzactia. Mentionea ca matusa a decedat ultima si nu are copii. Eu de atunci detin acest teren, il am la circa fiscala de la primarie unde figurez cu teren fara act si platesc impozit pe acest teren si bineinteles ca il si lucrez. De la matusa mi a ramas si titlu de proprietate in original.
Se poate invoca vre o actiune prin care terenul sa mi intre in posesie legal ???
Buna ziua
In anul 2021 o verisoara a deschis proces de uzucapiune pe un teren pe care nu la folosit niciodata, terenul fiind in folosinta parintilor mei, fratelui si dupa moartea lui nepotului care a administrat terenul si a platit impozitul de peste 17 ani fara sa socotim plata inpozitului de ceilalti;
A obtinut uzucapiunea cu ajutorul angajatilorr primariei respectiv primar prin eliberarea unor certificate si adeverinta cum ca persoana respectiva e cunoscuta ca propietara si ca nu a focut obiectul legii 18 ceea ce s-a contrazis singur angajatul primariei deoarece el personal a intocmit dosarul pentru titlu de propietate al nepotului meu.
mai am sanse de a revendica acest teren si cum pot cere anularea documentelor eliberate.
pot demonstra prin extrase registru agricol si dosarul intocmit ca terenul a fost in folosinta familiei mele. sau nu daca terenul a fost inregistrat pe numele nepotului la primarie.
Buna ziua! Parintii mei au cumparat 7200 mp langa prorietatea lor in 1993 si iunie 1994 au facut anticontract de mana cu martori si timbre si stampila primariei, in prezenta accestora! In august 1994 au iesit titlurile de proprietate dar pe titlul de proprietate a vanzatorului nu a mai fost trecut terenul cumparat de parintii mei. Tatal meu a decedat in 2013, mama traieste. Mama a platit impozitul pe teren 30 de ani, a facut gard si a folosit terenul! Am fost la primarie, cand a venit instiintare pentru cadastru, am intrebat despre teren si mi sa spus ca este in rezerva Consiliului Local al comunei. Parintii mei au platit atunci in jur de 600 mii lei pentru acel teren. Cum pot sa intram in legalitate?
Buna ziua!
Uzucapiunea se aplica si in cazul locurilor de veci ? multumesc
Mama a decedat in octombrie 2004 si a fost inhumata la cimitirul din Sibiu, in baza unui Certificat de mostenitor de la parinti, notarial din 1983, langa o sora, fiind 2 locuri. De anul trecut nu mi se mai accepta plata anuala a taxei de intretinere. Ce ar trebui sa fac ?
Nu puteti uzucapa decat folosinta
Buna ziua! Parintii mei au cumparat 7200 mp teren arabil/faneata extravilan, langa prorietatea lor, in 1993 si iunie 1994. Au facut anticontracte de vanzare/cumparare scrise de mana cu martori, timbrate si stampilate de primarie – in prezenta accestora! Au platit atunci in jur de 600 mii lei. Tatal meu a decedat in 2013, mama traieste. Mama a platit impozitul pe teren 30 de ani, inclusiv 2024 – sunt chitante doveditoare,. Terenul este imprejmuit cu gard facut de parinti mei dupa ce a fost cumparat. A fost folosit si-l foloseste si in prezent! Am fost la primarie, cand a venit instiintare pentru cadastru, am intrebat despre teren si atunci am aflat ca pe atul de proprietate al vanzatorului nu mai este trecut terenul cumparat de parintii mei. Au verificat si au spus ca este in rezerva Consiliului Local al comunei . Cum trebuie sa procedam pentru a trece acest teren in proprietatea mamei mele?
Terenule proprietate publica NU se uzucapeaza iar cele privata a comunei da. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Bună! Biserica locală, aparținând de un cult recunoscut in Romania, își desfășoară slujbele într-o parte din locuința unei familii, din anul 1970. În anul 1999, după o renovare totală, clădirea și terenul aferent este donată la 5 membri din conducerea bisericii, sub titulatura: ”casă de rugăciune construită fără autorizație de constructie”. Slujbele bisericii sau desfășurat in partea de clădire destinată pentru acest scop pâna astăzi, fără intrerupere, exclusiv și fără tulburare din partea noilor proprietari. Biserica poate uzucapa aceasta cladire? Mulțumesc!
Biserica poate uzucapa, da! Acolo sunt norme speciale. O data sfiintita, devine proprietate, este mai complicat. Sunati-ne la 0722298011
Locuiesc din anul 1986 in casa specialistului cu contract de inchiriere.
Imobilul in care locuiesc a apartinut initial CAP-ului din comuna iar din 1990, a trecut in patrimonial UAT.
Imobilul a fost construit in anul 1968 din materiale provenite din demolarea unei fabrici din Galati si prin munca unor angajati ai fostului CAP.
Din momentul inchirierii si pana astazi nu am beneficiat de nici un material de intretinere nici din partea CAP si nici din partea UAT Grivita, fiind nevoiti sa intretinem imobilulul pe cheltuiala noastra.
Avand in vedere gradul de uzura al materialelor de constructie cladirea a inceput sa se degradeze si sa ne fie imposibila locuirea in ea, de aceea din 2011 am inceput pe cont propriu inlocuirea tamplariei din lemn cu geamuri si usi din termopan, interioarele daramate pana la caramida si refacute cu ciment, dusumelile inlocuite cu parchet, sobe noi, acoperisul daramat si inlocuit cu scandura, capriori, tabla, izolatie exterior si fatada, fara sa primim de la proprietar nici un ajutor.
La toate lucrarile efectuate detinem facturi, mai putin la mana de lucru.
Intrebarea este cum am putea proceda pe cale legala sa intram in posesia imobilului in care traim si platim chirie de 37 de ani?
Putem invoca ,,uzucapiunea’’ in cazul nostru?
Buna ziua.avem o poveste cam incurcata.In anul 1991 am ridicat cu sotul o casa in curtea socrilorca asa e in Moldova baiatul isi face casa .noi am revenit in Ardeal iar in aceasi curte prin 2003 si a mai facut casa o cumnata ,acum o luna fostul cumnat ne a daramat casa fara autorizatie de demolare .chemandu l la politie am aflat ca din 2006 are o hotarare judecatoreasca de uzucapiune pe 20 de ani .Noi am dori sa ne recuperam banii investiti sau daca se poate curtea in care am crescut .Va rog sa mi dati un sfat cum as putea sa procedez sa recuperez ce ne a fost luat de fostul cumnat.Multumesc anticipat.
Buna ziua,
In anul 1997 am cumparat cu contract de vanzare cumparare cu martori un teren invecinat cu terenul detinut de mine cu act prin notariat, terenul este arabil, este situat in extravilan si il cultiv cu cereale de 27 de ani . Posed declaratie de impunere pe acest teren din anul 2020, prin care terenul este trecut la rolul meu si platesc imozit pentru el. Cum ar trebui sa procedez pentru a devin proprietar cu acte …in regula e acest teren.
Am incercat sa fac notarea posesiei in cartea funciara, dar un vecin(a devenit vecin cu mine intre timp achizitionand tot cu act de mana un teren alaturat) nu vrea sa imi semneze ,,procesul verbal cu semnaturi ale vecinilor”.
Acum ma gandesc daca pot sa deschid actiune in instanta pentru uzucapiune si daca da ce documente trebuie sa obtin pentru a demara aceasta actiune.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Buna ziua,
folosesc un teren de peste 30 ani, la care nu se regasesc proprietari, nu a platit impozit nimeni pe el, iar in 08.01.2024 am introdus uzucapiunea pe 30 de ani care este pe rol. Pe acest teren o alta persoana vrea sa-l dobandeasca pe fond fonciar care adepus si ea actiune in instanta in 22.12.2023 (inaintea mea). Acest teren acum este in litigiu cu 2 dosare diferite.
Ce ma sfatuiti sa fac sa nu pierd terenul pe care l-am folosit de 33 de ani.
Multumesc anticipat.
Va ajutam cu uzucapiunea! Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua. Dupe revolutia din 1989 bunicul meu a primit un teren arabil de 5000mp, iar cand s-au facut masuratori pentru a elibera titlul de proprietate, s-a constatat ca are in folosinta cu 1200mp mai mult in alta parte asa ca i s-a eliberat titlul de proprietate doar pe 3800mp desi noi am folosit intodeauna cei 5000mp. Atat bunicul meu cat si tatal meu (ambii decedati intre timp) au incercat sa obtina de la primarie acte pe toata suprafata dar nu au reusit. Acum in 2024, noi utilizand acel teren de 5000mp pe toata durata dar plating impozit doar pe 3800mp, este posibil sa beneficiem de uzucapiune si sa obtinem acte pe toata suprafata? Multumesc
Bună ziua,
Mă numesc Corina Derla, locuiesc în Suceava și am nevoie de sprijin în următoarea chestiune:
În anul 1993 a decedat tata și a lăsat o mică locuință în cartierul Ițcani.
Au rămas patru copii: eu, o soră de ambii părinți, un frate și o soră vitregi. S-au realizat succesiunea și intabularea.
Eu locuiesc neîntrerupt în acest apartament, m-am ocupat de toate cheltuielile și de întreținerea casei din anul 1993 până acum.
Ceilalți trei nici nu știu bine unde se află acest apartament! Dacă nu eram eu să îngrijesc locuința, azi era o grămăjoară de ruine!
Vreau să intru în legalitate și să obțin și celelalte trei părți.
Pot invoca uzucapiunea, dacă există carte funciară?
Mi s-a sugerat să invoc succesiunea cu partaj cu răscumpărare, dar e problematic, căci succesiunea e realizată, iar cei trei au acumulat datorii personale și, deși eu achit la zi toate impozitele, primăria municipiului Suceava nu-mi poate emite un certificat fiscal, deoarece cei trei sunt datornici și, dacă invoc partajul, s-ar putea să mă trezesc că părțile aferente lor din casă pot fi scoase la licitație pentru recuperarea datoriilor!
Precizez că nu am nicio legătură cu cei trei, nu știu unde sunt și tot ceea ce mă interesează este să rezolv chestiunea pe cale legală.
Cum pot proceda? Cer ajutorul, căci avocații pe care i-am consultat ori nu stăpânesc speța, ori nu au vrut să mă lămurească pe deplin.
În așteptarea răspunsului dumneavoastră, vă mulțumesc!
Cu stimă,
Corina Derla