Nu am acte pe casa – Vanzare casa fara acte

Problematica lipsei actelor pentru proprietatile pe care le aveti se poate transa. Aflati cum puteti sa va faceti acte pe casa daca pana in prezent nu le aveti

Nu am acte pe casa Vanzare casa fara acte – Actele de proprietate ale unei case, fie ca vorbim de un bun imobil apartament, teren sau chiar casa construita pe pamant, sunt de fapt acele inscrisuri care fac dovada nudei prorpetati adica a proprietatii efective sau pot constitui dezmembraminte ale dreptului de proprietate cum ar fi un drept real de uzufruct de uz sau chiar proprietatea efectiva.

Pentru majoritatea, actul de proprietate este reprezentat de contractul de vanzare cumparare, este de fapt cel mai cunoscut act de proprietate si in baza caruia o persoana are acte pe casa si poate sa vanda casa cu actele in regula.

Insa nu intodeauna, actul casei, este contractul de vanzarea cumparare ci poate fi spre exemplu o simpla adeverinta sau poate o autorizatie de constuire sau un proces verbal de receptie al lucrarilor.

Inainte de a incepe sa discutam despre ceea ce inseamna un act de proprietate si daca o casa fara acte de proprietate, poate fi vanduta, vom explica in materialul de mai jos, ce trebuie sa faceti daca aveti o casa fara acte si va pregatiti sa o vindeti sau sa o intabulati.

Sa incepem!

Aveti un imobil fara acte si nu stiti cum sa ii faceti actele pe casa sau vreti sa-l vindeti si trebuie sa aveti titlu de propreitate? Completati formularul de mai jos:

Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva problema popririi si pentru a putea contesta execuatrea silita prin poprire.

Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.

Ce inseamna acte pe casa ? Ce acte reprezinta titlul de proprietate al unei case ?

Am explicat mai sus ca pentru a putea discuta despre actele casei sau despre titlul de proprietate al unui imobil, nu trebuie sa ne ducem cu gandul doar la un contract de vanzare cumparare.

Actele unei case sunt reprezentate de mai multe feluri de acte juridice in functie de modul de dobandire al proprietatii.

Pentru a intelege clar ce inseamna actele casei si pentru a raspunde mai jos intrebarii cum poate fi vanduta o casa fara acte si cum pot fi facute actele pe casa, haideti sa vedem in diferite situatii , ce reprezinta titlul de proprietate cand vine vorba despre un imobil.

Daca aveti un imobil fara acte, sunt mai multe posibilitati prin care puteti face actele pe casa !

Incepem prima data cu situatiile clare care nu necesita procese in instanta:

Daca vorbim despre un imobil construit nou , atunci actele casei vor fi reprezentate de :

 • Actul de proprietate al terenului care poate fi fie un contract de vanzare cumparare sau poate fi un titlu de reconstituire a dreptului de proprietate alaturi de Procesul Verbal de finalizare a lucrarilor si autorizatia de construire;

Daca vorbim despre un imobil ce a mai avut un proprietar inaintea noastra, actul casei este:

 • Contractul de vanzare cumparare care trebuie incheiat in mod obligatoriu in fata notarului public.
 • ATENTIE – ANTECONTRACTUL de vanzare cumparare al unui bun imobil poate fi incheiat si la avocat.

Daca imobilul la care ne referim este unul cumparat la licitatie publica in executarea silita ( desi nu va sfatuiesc), atunci actul de proprietate este:

 • Actul de adjudecarea.

Sunt si alte modalitati prin care puteti obtine un act al casei pentru imobilul dvs. insa cele mai dese situatii sunt acelea prin care actul casei este reprezentat de o chitanta de mana sau poate chiar in unele situatii, de niciun act ci pur si simplu a fost lasata casa prin viu grai dvs. si acum va ganditi cum puteti sa vindeti o casa fara acte sau cum sa va faceti actele pe casa.

Vizualizati si :

Ati cumparat o casa inainte de Revolutie in baza unei chitante de mana? Cum puteti face actele pe casa?

Inante de 1990, majoritatea tranzactiilor din nefericire nu erau facute pe baza unor acte publice, mai ales ca nici nu exista in toata Romania, sistem de carte funciara asa cum avem incepand cu anul 1996.

Desi sistemul de carte funciara a fost decretat in 1933, acesta nu s-a extins efectiv decat dupa 1996.

PRACTIC, vanzarile de imobile se faceau pe baza unor chitante de mana prin care unul vindea si celalalt cumpara.

Din nefericire, desi sistemul de inscriptiuni si transcriptiuni dateaza inca din interbelic, din anul 1933, multi dintre cei care ar fi trebuit sa mearga la avocat si ulterior la notarul de stat, sa faca vanzarea cumpararea de bunuri imobile, se rezumau la a scrie pe o foaie de hartie ca isi vand si isi cumpara casele insa fara acte.

Asa s-a ajuns la situatia in care , dupa infiintarea sistemului de carte funciara in 1996 si extins la nivel general, am ajuns sa observam ca unele proprieati au fost vandute de mai multe ori si chiar au fost facute abuzuri iar cei care nu si-au deschis cartile funciare in baza vechilor acte de proprietate, fie ele si chitante de mana, au ajuns sa ramana fara acte facute pe casa,lucru ca a dus peste mai multei ani, la imposibilitatea vanzarii caselor fara acte.

Am chitanta de mana de cumparare a casei, cum pot sa fac actele pe casa?

Una dintre modalitatile cele mai uzitate, atunci cand exista o chitanta de mana prin care ati cumparat o casa si nu aveti actele pe casa care sa va permita vanzarea ei, este verifiarea cu un avocat specializat in uzucapiune, deschiderea unui proces de uzucapiune.

Practic, daca ati stapanit imobilul care nu are acte, vreme de 10 ani sau in unele cazuri este necesar 20 de ani iar daca nu aveti acte pe casa deloc, 30 de ani ( atentie, pe noua legea dupa 2011 termenul este mult mai scurt), atunci puteti deschide procesul de uzucapiune .

Pentru a intelege pe deplin cum puteti face actele pe casa in baza unui proces de uzucapiune, cititi totul mai jos:

Ce fac daca am facut de mana un antecontract de vanzare cumparare, o chitanta de mana si acum vreau sa-mi fac actele pe casa?

Practic, totul consta in CUM se numeste de fapt acel antecontract de vanzare cumparare, este denumit antecontract? atunci puteti deschide o actiune ce poarta denumirea de actiune care sa tina loc de act de vanzare cumparare, practic atunci cand aveti doar o chitanta de mana de avans si proprietarul nu mai vine sa faca actele.

Atentie insa:

Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare:

(1) Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

Daca respectiva chitanta este denumita act de vanzare atunci puteti urma procedura de mai sus, respectiv aceea ce uzucapiune.

Daca nu am acte pe casa deloc cum le pot face?

Un bun imobil fara acte nu poate fi vandut in mod legal. In sensul ca niciun notar nu poate sa -si asume autentificarea unui act de vanzare cumparare fara ca imobilul sa aiba carte funciara deschisa si evident sa existe acte de proprietate pe el.

Totusi o casa fara acte poate fi vanduta sau mai bine zis, promisa la vanare sau chiar vanduta cu chitanta de mana care ar avea tot valenta unei promisiuni de vanzare iar vanzatorul poate sa-si asume obligatia de a perfeta actele ulterior.

In tot cazul pentru a se putea face o asemenea vanzare vor fi necesare perfectarea unor acte ce tin de cartea funciara.

Varianta vanzarii unei case fara acte poate fi legala in conditiile in care se face un contract al vanzarii bunului altuia.

Adica, acest lucru presupune ca desi nu exista acte , se poate lua angajamentul pe baza unui contract ca o persoana va determina o terta persoana sa ii vanda un anumit bun imobil.

Pot vinde o casa fara acte de proprietate complete?

Unele imobile au doar o parte din acte, asa cum am aratat si mai sus, o chitanta de mana sau ceva asemnanator.Avand in vedere situatia aceasta, imobilul cu chitanta de mana in loc de act de casa opzoabil si legal, poate fi vandut iar cel care cumpra se poate folosi de jonctiunea posesiilor pentru a dobandi legal proprietatea.

Cititi si :

Pot vinde o casa fara sa fac succesiunea?

Din nefericire acest lucru nu este posibil. Este adevarat, ca se poate vinde un bun dobandit in urma unei mosteniri insa doar dupa ce este dezbatuta succesiunea sau poate fi vanduta mostenirea ca atare.

Ce actele snt necesare pentru deschiderea cartii funciare!

ACTE NECESARE pentru deschiderea unei carti funciare , atentie actele sunt necesare pentru a putea vinde o casa care nu are acte :

1. Cerere-tip de înscriere;2. Documentaţia cadastrală întocmită de o persoana autorizată ANCPI:  

 cererea de solicitare informaţii şi convenţie,

 cererea de recepţie şi înscriere

 declaraţia pe propria răspundere cu privire la înstrăinarea şi identificarea imobilului măsurat

 descrierea lucrărilor topografice şi geodezice  

3. Actul autentic prin care s-a constituit ori s-a transmis dreptul de proprietate:– titlul de proprietate emis în baza legilor fondului funciar;   acte autentificate de notarul public, încheiate anterior datei de 10.01.2005;   hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă şi expertiza care face parte integrantă din hotărârea judecătorească. În situaţia în care au fost exercitate căile de atac, se vor anexa toate hotărârile judecătoreşti pronunţate în cauza respectivă, după caz (fond, apel, recurs);   actul de adjudecare;   dispoziţia de restituire emisă de primărie;   hotărârea de restituire în natură a consiliului local;   alte înscrisuri doveditoare a dreptului de proprietate.  

4. Certificatul fiscal;

5. Dovada plătii tarifului de înscriere.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Vaselor 16 sectorul 2
Bucuresti
Romania
49 comments to “Nu am acte pe casa – Vanzare casa fara acte”
 1. Pentru articolul : NU am acte de proprietar pe Casa.

  Foarte util si de retinut pasii de obtinere a actelor. Dar asa cum spune articolul si autorul, fara Succesiune, si dovada ca esti proprietar, nu poti vinde.
  Din 2010 Agentiile Imobiliare NU accepta Vanzarea /Cumpararea unej Case fara Acte. Atentie, daca este nevoie de Credit Imobiliar, Nici banca afiliata NU preia spre cumparare/vanzare. Deci ramane de strans banii si de alergat la institutii spre a face actele. Fara acte NU se poate vinde/cumpara.

 2. Buna ziua. Se poate face EXECUTARE SILITA, de catre un executor judecatoresc, a unei case a carui propietar a vandut casa, cu contract de vanzare cumparare uzufruct viager unei persoane, care nu si-a indeplinit obligatiile fata de sotul si sotia/persoane in varsta- au fost abandonati, iar contractul a fost desfiintat prin Rezolutiune de catre insusi proprietarul vanzator ?Mentionez ca proprietarii vanzatori au decedat dupa o luna de zile de la pronuntarea Sentintei civile pentu Rezolutiunea contractului mai sus mentionat si este definitiva si irevocabila. De 12 ani ma folosesc de aceasta casa si platesc impozitul, iar persoana a carei contract a fost anulat prin rezolutiune, sustine ca legea nu si-a facut datoria, ca ea nu a primit citatie pt procese si nici hotararea judecatoreasca de rezolutiune contract, nu a primit-o. Am fost avertizata verbal,ca maine luni 6 sept 2021 vine cu executorul judecatoresc ca sa ma dea afara din casa/ sa eliberez casa, fara nici o notificare/somatie la adresa mea, pentru ca eu nu am acte, iar actul ei este valabil!Dupa cele 15 zile / termen de recurs, trebuia sa mergem la notar sa tehnoredacteze si sa autentifice un testament olograf semnat de proprietar si datat, dar proprietarul pe care l-am ingrijit in continuare si dupa moartea sotiei lui, a decedat pe 5 decembrie 2019, inainte de data cand se incheiau cele 15 zile cu drept de apel.Si am ramas doar cu testamentul olograf si cu o declaratie la notariat precum ca l-am ingrijit in continuare si l-am inmormantat.I N TESTAMENT am fost numiti eu cu cei 2 fii ai mei ca EXECUTORI ai acestui testament. Contractul anulat prin Rezolutiune, poate constitui TITLU EXECUTORIU? Persoana din contract , nu a spus probabil ca este anulat prin rezolutiune, dlui executor judecatoresc .Va rog sa ma sfatuiti ce pot face ?cum sa contestez daca nu am primit nici o notificare sau hotarare judecatoreasca ce constituie titlu executoriu?! Multumiri frumoase. Dumnezeu sa va binecuvanteze, suflete bune si frumoase !

  • Bună ziua. Mamă mea a obținut un imobil prin punerea in posesie luna aceasta, va rog să-mi spuneți dacă poate să îl vândă acum.Va multumesc pentru amabilitate

    • Bună ziua, am și eu o situație complexa și nu știu cum sa procedez. Este vorba de o casa cu teren veche luata cu chitanță de mana de către bunicii mei, care au decedat.Bunicii au avut 4 copii dintre care doar 1 mai trăiește și pana în prezent nu s-au făcut succesiunile după nici un defunct. Am rămas nepoții și singurul copil al bunicilor, iar acesta dorește sa tina pentru el casa, este corect sa i dau chitanță de mana lui și sa i comunic ca noi nepoții o sa i cedam partea noastră și vom semna doar în fata notarului însă să ne despăgubească la valoarea pieței și sa semnam la notar doar când ne va da și banii și el sa se ocupe de succesiunile bunicilor și restul actelor și noi de succesiunea mamei.

      • Buna ziua! Părinții mei au obținut un loc de pământ în anul 1992, printr-un schimb de terenuri, luând o chitanța la mâna, care între timp acea chitanță s-a pierdut. Părinții au construit o casă pe acel pământ. Impozitul plătit în fiecare an. În anul 2015 -2016 conducerea primăriei a hotărât să se facă cărți funciare celor ce nu aveau, la care cei ce nu aveau niciun act sa ateste ce acel loc era al tău, îl treceau fiind al primăriei. Anul trecut 2021 am mers la primărie să începem demersurile pentru a face acte pe casa, pământ. Ne-am lovit de problema că nu există evaluator momentan și să mai așteptăm. Primăria a stabilit un preț cu noile legi date pentru 1 ar intravilan 1000 lei și 1 ar extravilan 500 lei. La care noi plătim toate demersurile pentru a face toate actele necesare. Anul acesta 2022 luna Iunie, s-a găsit evaluator, ne-a sunat evaluatorul l-a care a zis ca trebuie sa dam suma de 1700 lei ca vine cu 2 dosare, unul pentru noi și unul primăriei, cu evaluarea casei, pământului… Domnul care a evaluat casa ne-a spus ca a evaluat-o la suma ce-a mai mică, din ceea ce e construită ea, suma e de 38500 lei. Am fost la domn primar sa ne lămurească si la care dumnealui a spus ca nu avem ce face trebuie sa plătim aceasta suma. Dumnealui ne-a spus dacă veneam în luna Ianuarie plăteam suma de 18000 lei acum legile s-au schimbat și trebuie sa plătim suma de 38500 lei. Dacă nu o să ne grăbim o sa mai crească. Menționez ca suntem din comuna Matca, județul Galați.
       Întrebarea este ce putem face în aceasta situație pentru a face actele și să plătim o sumă mai mică…Vă mulțumim!

   • Casa bunicilor decedati nu are nici un act diar impozitu platit la primarie .
    Ce acte necesita procesu de legalizare

   • Locuiesc acceptat de proprietari dar m-am contract nu pot să îmi fac buletin nu pot să îmi trag apă nu pot să îmi trag lumină ce pot să fac primăria nu poate face nimic

 3. Bună ziua! Bunica mea are un teren extravilan pe care cei de la Primărie l-au scos de la impozit știind ca nu mai are actele pe el , acestea fiind distruse intr-un incendiu.
  În actul de proprietate al vecinului este menționată bunica mea ca si vecin, am discutat cu cei de la primărie și aceștia susțin ca nu mai este al nostru.
  Se mai poate recupera acest teren?
  Ma puteți ajuta cu aceste demersuri pentru a recupera terenul?
  Va mulțumesc!

  • Parintii au murit. Casa afost construit de ei in anul 1960 din vaiog nu este pe numele lor dar din 1960 pe numele tatalui meu Borbely Alexandru a venit impozitele de pe teren si casa ce am de facut eu sunt bolnav nu pot sa ma deplasez ce am de facut

 4. Buna ziua.Parintii nu au Titlul de proprietate pe casa(au autorizatia de constructie din 1968).La Primarie cand am cerut sa se faca titlul. mi-au zis sa dau Primaria in judecata. Nu era obligatia lor dupa revolutie sa faca avand autorizatia de constructie din 1968?

 5. Bună ziua! Am un teren extravilan pe care cei de la Primărie l-au scos de la impozit spunând ca nu mai este al meu.
  Menționez ca în actul de proprietate ale unui vecin sunt trecut ca și vecin.
  Actele de pe acest teren au ars într-un incendiu, se mai poate face ceva? Va mulțumesc!

 6. Bună seara.
  Mama mea a construit o casa cu mulți ani în urma,peste 50 de ani ,înainte de casatoria ei,construcția facanduse demoland casa veche părintească, atunci trăia și mama ei și mai avea un frate care a dat o declarație precum nu dorește nmk din acea casa iar autorizația de construcție find facuta tot pe numele mamei mele,după ani s-au dat titlurile de proprietate la care au fost trecuți și mama și fratele ca moștenitori, mama nu mai are nici un act de atunci,doar acel titlu cu toți 3,mama ei find îngrijită și înmormântată de mama,fratele ei are 20 de ani de când a decedat și el,fratele având 2 copiii dar de 20 de ani nu au trecut nici în vizita la mama nu s-au interesat de teren sau de altceva. Pot face acte doar pe numele mamei ?
  Mulțumesc ft mult și aștept un răspuns dacă se poate,va rog ft mult.

 7. Buna ziua,
  Se poate solicita executarea silita a unui debitor pentru neplata sultei, in conditiile in care imobilul a fost dobandit prin hotarare judecatoreasca(iesire din indiviziune), dar cu privire la care acesta refuza sa faca demersurile necesare intabularii proprietatii in cartea funciara?
  Multumesc.
  Cu consideratie,

   • Buna ziua !
    Mama mea a cumparat o casa in 1999 cu chitanta de mana . In 2020 am decis legalizarea actelor si am constatat ca in Primaria Valeni – Jud. Olt locul vilan care are o suprafata de 500 m nu exista . Acum se fac schimbari in Titlul de Propietate , deja am platit o suma destul de mare ptr neglijenta in acte . Intrenarea este – Cum poate intra in posesia casei , locuind de 22 de ani acolo . Va multumesc !

 8. Buna ziua!Am CDI de mana(exista 1 martor mentionat pe cdi)1995,pt un teren extravilan.Nu mai traieste vanzatorul.Acest vanzator era unul din mostenitorul din titlul de proprietate.Am adeverinta de mostenitoare emisa pe numele doamnei care a murit inainte de emiterea titlui ,pt ca nu se emisese titlu.Am platit impozit si am folosit pamantul pana acum 3 ani cand se pare ca mi-a fost luat abuziv de o persoana straina dar cu relatii.Va multumesc!

 9. Buna ziua As vrea sa vândă un teren în extravilan de la mama mea care a decedat în 2019.Dupa ce a decedat nu am făcut succesiunea deoarece nu am putut.asadar am fost acm la primăria de care aparține terenul sa scot anexa 24 și cert.fiscal.La taxe și impozite cand sa scot cert. fiscal am aflat ca are interdicție de la un executor bancar deoarece ea a avut un împrumut la car pensionari pe care nu la mai plătit fiind decedata.Am luat legătura cu executorul iar acesta mia confirmat ca el a pus interdicție iar dacă vreau sa o ridice sa plătesc integral suma.Lam rugat sa mi facă o eșalonare ca o plătesc eu dar nu a vrut sub nicio forma.In cazul asta ce pot face ca să pot sa vând terenul ce modalități mai exista .Va rog mult dacă puteți sa ma ajutați cu un răspuns favorabil.O zi buna

 10. Buna seara,dețin un teren de peste 60de ani și m-am judecat cu primăria 9ani și nu pot obține acte pe teren.ce pot face?

 11. Buna ziua, as dori sa stiu daca se poate daca am o casa pe care nu am finalizat actele. Ultimul raspuns de la primarie cerea sa modific holul pentru ca depaseam cei 40% cu suprafata construita dar acest lucru mai dureaza. Mentionez ca detin terenul cu acte in regula dar pe constructie inca mai este nevoie de o modificare pentru a intra in legalitate la primarie si cu constructia. Este posibil sa vand totul in situatia aceasta?
  Va multumesc foarte mult!

 12. Buna ziua nu am acte pe casa și grajd și nici carte funciara pe teren am doar o schiță și act de vânzare doar pe o parte din teren restul fiind dat de un vecin de pomana cum pot să-mi fac carte funciară și intabulare pe toată suprafața și pe clădiri?

  • Buna ziua! Recent m’am hotarat sa cumpar o locuinta dintr’un sat alaturat (cu bani cash) însă problema este ca proprietarii au decedat si nu au apucat sa faca actele necesare pentru ca locuinta respectiva sa ii ramana baiatului pe drept si legal , discutand cu baiatul respectivilor el ar dori toti banii pentru a primi cheia locuintei dar actele sunt inca in munca , intrebarea mea este din moment ce el nu are inca actele terminate pe locuinta putem face o chitanta sau un contrat la notar unde sa ateste faptul ca eu doresc sa ii platesc toata suma respectiva si cand actele vor fi gata sa facem contractul de vânzare-cumpărare? Multumesc anticipat!

 13. Buna ziua Am aproape toate acteld necesare in afara de certificatul de casatorie si certificatele de deces al bunicilor , cum pot face actele la casa.
  Va rog lasatimi com aici

 14. Buna ziua, am inscris casa in cartea funciara in anul 2021 pe baza unui proces verbal de receptie partiala, intrucat nu am respectat proiectul iar Primaria nu mi-a eliberat PV de receptie finala.

  Mentionez ca imobilul este terminat complet, bransat la utilizati si inscris la rol platindu-se impozite inca din anul 2010.

  La notar insa acesta inscrie in actul de vanzare obligatia cumparatorului de intrare in legalitate pentru obtinerea procesului verbal de receptie finala (autodenunt, amenda, certificat de urbanism, refacere proiect, reinscriere in cartea funciara), ceea ce “sperie” cumparatorii, unii notari mai avand si interpretarea cum ca imobilul nu ar fi de fapt finalizat, imposibil de locuit legal etc

  Am 2 intrebari:

  1. Intrucat conform Legii constructiilor imobilul nu ar fi trebuit inscris la Primarie pentru plata impozitelor si taxelor fara procesul verbal de receptie finala (chiar daca Codul Fiscal nu prevedea in anul 2010 neaparat obligativitatea, insa Codul Fiscal nu poate suprascrie Legea constructiilor) pot obliga Primaria sa-mi elibereze Procesul verbal de receptie Finala?

  2. Notarul este obligat sa inscrie in actul de vanzare obligatia cumparatorului de intrare in legalitate in termen de…luni?

  Ms,
  Dragos

 15. Ma puteți ajuta în legătură cu casa?
  Am doar chitanță de mana.
  Apa și electrica sunt pe numele meu…

   • Buna ziua! Speta mea este mai ciudata: am semnat in 2019 un contract de cumparare a unui imobil , de la proprietar, in rate, pe o perioada de 8 ani de zile. Am posibilitatea sa il vand in situatia aceasta? Sa gasesc cumparator, sa discut cu cel de la care am cumparat , sa facem act notarial, sa scoata extrasul de carte funiciara, sa ii achit mai intai lui datoria ramasa si apoi sa imi ramana mie diferenta? Va multumesc frumos!

 16. Buna ziua . Mama a vandut o casa in 2016, a facut chinta de mana urmand sa se faca actele ulterior . Noul prorietar e plecat in strainatate si nu vrea sa auda de acte, ptr ca nu poate venii in tara . Acum o saptamana , am fost dat in judecata de catre renel ptr o factura de curent din 2021 de 2800 de mil total cu penalitati , ce pot face ca casa si toate celelalte facturi sa nu mai apara pe numele mamei ? Mentionez ca si impozitul pe casa il platim tot noi din 2016 . Nu vreau casa , vreau doar sa nu mai apara mama cu acea casa si facuturi pe numele ei . Va multumesc

 17. Dețin un apartament obținut prin moștenire pe care doresc să-l vând. Blocul nu are cadastru, carte funciara colectiva. Am apelat la mai multi ingineri cadastristi pentru deschiderea cărții funciare, intabularea terenului și intabularea apartamentului dar fara succes. La un moment dat necesita prezentate actele tuturor proprietarilor din bloc, ceea ce nu este posibil( sunt plecați sau nu vor să colaboreze). Ce se poate face in această situație?

 18. Buna ziua,

  In 2016 am cumparat o casa in constructie finalizata de constructori (nu cei mai seriosi as zice acum in retrospectie) care a fost intabulata Parter plus pod locuibil cand in realitate ea are Parter + Pod + mansarda.

  Noi nu ne-am dat seama atunci ca exista nereguli, ei au implicat un notar al lor si ne-am dat seama abia acum ca nu avem relevee si nici autorizatia de extindere abia cand am inceput sa ne dorim sa o vindem la randul nostru. Avem contract vanzare cumparare si este intabulata dar nu este inclusa si mansarda.

  Nu am adus modificari la constructie dar ea a fost construita fara autorizatie atunci, de fapt a fost o extindere a unei case batranesti.

  Incercand sa intram in legalitate am vorbit cu un cadastrist si facand calculele, nu respecta POT si CUT-ul zonei (sector 1) si nu prea putem sa obtinem acea autorizatie de edificare a constructiei.

  Ce se mai poate face in acest caz si ce masuri putem lua acum? Se mai poate vinde si in ce conditii? Cum putem sa o intabulam corect, macar sa platim taxele cum trebuie pe ea. Multumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.