Nu am acte pe casa – Vanzare casa fara acte

Problematica lipsei actelor pentru proprietatile pe care le aveti se poate transa. Aflati cum puteti sa va faceti acte pe casa daca pana in prezent nu le aveti

Nu am acte pe casa Vanzare casa fara acte – Actele de proprietate ale unei case, fie ca vorbim de un bun imobil apartament, teren sau chiar casa construita pe pamant, sunt de fapt acele inscrisuri care fac dovada nudei prorpetati adica a proprietatii efective sau pot constitui dezmembraminte ale dreptului de proprietate cum ar fi un drept real de uzufruct de uz sau chiar proprietatea efectiva.

Pentru majoritatea, actul de proprietate este reprezentat de contractul de vanzare cumparare, este de fapt cel mai cunoscut act de proprietate si in baza caruia o persoana are acte pe casa si poate sa vanda casa cu actele in regula.

Insa nu intodeauna, actul casei, este contractul de vanzarea cumparare ci poate fi spre exemplu o simpla adeverinta sau poate o autorizatie de constuire sau un proces verbal de receptie al lucrarilor.

Inainte de a incepe sa discutam despre ceea ce inseamna un act de proprietate si daca o casa fara acte de proprietate, poate fi vanduta, vom explica in materialul de mai jos, ce trebuie sa faceti daca aveti o casa fara acte si va pregatiti sa o vindeti sau sa o intabulati.

Sa incepem!

Aveti un imobil fara acte si nu stiti cum sa ii faceti actele pe casa sau vreti sa-l vindeti si trebuie sa aveti titlu de propreitate? Completati formularul de mai jos:

Ce inseamna acte pe casa ? Ce acte reprezinta titlul de proprietate al unei case ?

Am explicat mai sus ca pentru a putea discuta despre actele casei sau despre titlul de proprietate al unui imobil, nu trebuie sa ne ducem cu gandul doar la un contract de vanzare cumparare.

Actele unei case sunt reprezentate de mai multe feluri de acte juridice in functie de modul de dobandire al proprietatii.

Pentru a intelege clar ce inseamna actele casei si pentru a raspunde mai jos intrebarii cum poate fi vanduta o casa fara acte si cum pot fi facute actele pe casa, haideti sa vedem in diferite situatii , ce reprezinta titlul de proprietate cand vine vorba despre un imobil.

Daca aveti un imobil fara acte, sunt mai multe posibilitati prin care puteti face actele pe casa !

Incepem prima data cu situatiile clare care nu necesita procese in instanta:

Daca vorbim despre un imobil construit nou , atunci actele casei vor fi reprezentate de :

  • Actul de proprietate al terenului care poate fi fie un contract de vanzare cumparare sau poate fi un titlu de reconstituire a dreptului de proprietate alaturi de Procesul Verbal de finalizare a lucrarilor si autorizatia de construire;

Daca vorbim despre un imobil ce a mai avut un proprietar inaintea noastra, actul casei este:

  • Contractul de vanzare cumparare care trebuie incheiat in mod obligatoriu in fata notarului public.
  • ATENTIE – ANTECONTRACTUL de vanzare cumparare al unui bun imobil poate fi incheiat si la avocat.

Daca imobilul la care ne referim este unul cumparat la licitatie publica in executarea silita ( desi nu va sfatuiesc), atunci actul de proprietate este:

  • Actul de adjudecarea.

Sunt si alte modalitati prin care puteti obtine un act al casei pentru imobilul dvs. insa cele mai dese situatii sunt acelea prin care actul casei este reprezentat de o chitanta de mana sau poate chiar in unele situatii, de niciun act ci pur si simplu a fost lasata casa prin viu grai dvs. si acum va ganditi cum puteti sa vindeti o casa fara acte sau cum sa va faceti actele pe casa.

Vizualizati si :

Ati cumparat o casa inainte de Revolutie in baza unei chitante de mana? Cum puteti face actele pe casa?

Inante de 1990, majoritatea tranzactiilor din nefericire nu erau facute pe baza unor acte publice, mai ales ca nici nu exista in toata Romania, sistem de carte funciara asa cum avem incepand cu anul 1996.

Desi sistemul de carte funciara a fost decretat in 1933, acesta nu s-a extins efectiv decat dupa 1996.

PRACTIC, vanzarile de imobile se faceau pe baza unor chitante de mana prin care unul vindea si celalalt cumpara.

Din nefericire, desi sistemul de inscriptiuni si transcriptiuni dateaza inca din interbelic, din anul 1933, multi dintre cei care ar fi trebuit sa mearga la avocat si ulterior la notarul de stat, sa faca vanzarea cumpararea de bunuri imobile, se rezumau la a scrie pe o foaie de hartie ca isi vand si isi cumpara casele insa fara acte.

Asa s-a ajuns la situatia in care , dupa infiintarea sistemului de carte funciara in 1996 si extins la nivel general, am ajuns sa observam ca unele proprieati au fost vandute de mai multe ori si chiar au fost facute abuzuri iar cei care nu si-au deschis cartile funciare in baza vechilor acte de proprietate, fie ele si chitante de mana, au ajuns sa ramana fara acte facute pe casa,lucru ca a dus peste mai multei ani, la imposibilitatea vanzarii caselor fara acte.

Am chitanta de mana de cumparare a casei, cum pot sa fac actele pe casa?

Una dintre modalitatile cele mai uzitate, atunci cand exista o chitanta de mana prin care ati cumparat o casa si nu aveti actele pe casa care sa va permita vanzarea ei, este verifiarea cu un avocat specializat in uzucapiune, deschiderea unui proces de uzucapiune.

Practic, daca ati stapanit imobilul care nu are acte, vreme de 10 ani sau in unele cazuri este necesar 20 de ani iar daca nu aveti acte pe casa deloc, 30 de ani ( atentie, pe noua legea dupa 2011 termenul este mult mai scurt), atunci puteti deschide procesul de uzucapiune .

Pentru a intelege pe deplin cum puteti face actele pe casa in baza unui proces de uzucapiune, cititi totul mai jos:

Ce fac daca am facut de mana un antecontract de vanzare cumparare, o chitanta de mana si acum vreau sa-mi fac actele pe casa?

Practic, totul consta in CUM se numeste de fapt acel antecontract de vanzare cumparare, este denumit antecontract? atunci puteti deschide o actiune ce poarta denumirea de actiune care sa tina loc de act de vanzare cumparare, practic atunci cand aveti doar o chitanta de mana de avans si proprietarul nu mai vine sa faca actele.

Atentie insa:

Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare:

(1) Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

Daca respectiva chitanta este denumita act de vanzare atunci puteti urma procedura de mai sus, respectiv aceea ce uzucapiune.

Daca nu am acte pe casa deloc cum le pot face?

Un bun imobil fara acte nu poate fi vandut in mod legal. In sensul ca niciun notar nu poate sa -si asume autentificarea unui act de vanzare cumparare fara ca imobilul sa aiba carte funciara deschisa si evident sa existe acte de proprietate pe el.

Totusi o casa fara acte poate fi vanduta sau mai bine zis, promisa la vanare sau chiar vanduta cu chitanta de mana care ar avea tot valenta unei promisiuni de vanzare iar vanzatorul poate sa-si asume obligatia de a perfeta actele ulterior.

In tot cazul pentru a se putea face o asemenea vanzare vor fi necesare perfectarea unor acte ce tin de cartea funciara.

Varianta vanzarii unei case fara acte poate fi legala in conditiile in care se face un contract al vanzarii bunului altuia.

Adica, acest lucru presupune ca desi nu exista acte , se poate lua angajamentul pe baza unui contract ca o persoana va determina o terta persoana sa ii vanda un anumit bun imobil.

Pot vinde o casa fara acte de proprietate complete?

Unele imobile au doar o parte din acte, asa cum am aratat si mai sus, o chitanta de mana sau ceva asemnanator.Avand in vedere situatia aceasta, imobilul cu chitanta de mana in loc de act de casa opzoabil si legal, poate fi vandut iar cel care cumpra se poate folosi de jonctiunea posesiilor pentru a dobandi legal proprietatea.

Cititi si :

Pot vinde o casa fara sa fac succesiunea?

Din nefericire acest lucru nu este posibil. Este adevarat, ca se poate vinde un bun dobandit in urma unei mosteniri insa doar dupa ce este dezbatuta succesiunea sau poate fi vanduta mostenirea ca atare.

Ce actele snt necesare pentru deschiderea cartii funciare!

ACTE NECESARE pentru deschiderea unei carti funciare , atentie actele sunt necesare pentru a putea vinde o casa care nu are acte :

1. Cerere-tip de înscriere;2. Documentaţia cadastrală întocmită de o persoana autorizată ANCPI:  

 cererea de solicitare informaţii şi convenţie,

 cererea de recepţie şi înscriere

 declaraţia pe propria răspundere cu privire la înstrăinarea şi identificarea imobilului măsurat

 descrierea lucrărilor topografice şi geodezice  

3. Actul autentic prin care s-a constituit ori s-a transmis dreptul de proprietate:– titlul de proprietate emis în baza legilor fondului funciar;   acte autentificate de notarul public, încheiate anterior datei de 10.01.2005;   hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă şi expertiza care face parte integrantă din hotărârea judecătorească. În situaţia în care au fost exercitate căile de atac, se vor anexa toate hotărârile judecătoreşti pronunţate în cauza respectivă, după caz (fond, apel, recurs);   actul de adjudecare;   dispoziţia de restituire emisă de primărie;   hotărârea de restituire în natură a consiliului local;   alte înscrisuri doveditoare a dreptului de proprietate.  

4. Certificatul fiscal;

5. Dovada plătii tarifului de înscriere.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Vaselor 16 sectorul 2
Bucuresti
Romania
3 comments to “Nu am acte pe casa – Vanzare casa fara acte”
  1. Pentru articolul : NU am acte de proprietar pe Casa.

    Foarte util si de retinut pasii de obtinere a actelor. Dar asa cum spune articolul si autorul, fara Succesiune, si dovada ca esti proprietar, nu poti vinde.
    Din 2010 Agentiile Imobiliare NU accepta Vanzarea /Cumpararea unej Case fara Acte. Atentie, daca este nevoie de Credit Imobiliar, Nici banca afiliata NU preia spre cumparare/vanzare. Deci ramane de strans banii si de alergat la institutii spre a face actele. Fara acte NU se poate vinde/cumpara.

  2. Buna ziua. Se poate face EXECUTARE SILITA, de catre un executor judecatoresc, a unei case a carui propietar a vandut casa, cu contract de vanzare cumparare uzufruct viager unei persoane, care nu si-a indeplinit obligatiile fata de sotul si sotia/persoane in varsta- au fost abandonati, iar contractul a fost desfiintat prin Rezolutiune de catre insusi proprietarul vanzator ?Mentionez ca proprietarii vanzatori au decedat dupa o luna de zile de la pronuntarea Sentintei civile pentu Rezolutiunea contractului mai sus mentionat si este definitiva si irevocabila. De 12 ani ma folosesc de aceasta casa si platesc impozitul, iar persoana a carei contract a fost anulat prin rezolutiune, sustine ca legea nu si-a facut datoria, ca ea nu a primit citatie pt procese si nici hotararea judecatoreasca de rezolutiune contract, nu a primit-o. Am fost avertizata verbal,ca maine luni 6 sept 2021 vine cu executorul judecatoresc ca sa ma dea afara din casa/ sa eliberez casa, fara nici o notificare/somatie la adresa mea, pentru ca eu nu am acte, iar actul ei este valabil!Dupa cele 15 zile / termen de recurs, trebuia sa mergem la notar sa tehnoredacteze si sa autentifice un testament olograf semnat de proprietar si datat, dar proprietarul pe care l-am ingrijit in continuare si dupa moartea sotiei lui, a decedat pe 5 decembrie 2019, inainte de data cand se incheiau cele 15 zile cu drept de apel.Si am ramas doar cu testamentul olograf si cu o declaratie la notariat precum ca l-am ingrijit in continuare si l-am inmormantat.I N TESTAMENT am fost numiti eu cu cei 2 fii ai mei ca EXECUTORI ai acestui testament. Contractul anulat prin Rezolutiune, poate constitui TITLU EXECUTORIU? Persoana din contract , nu a spus probabil ca este anulat prin rezolutiune, dlui executor judecatoresc .Va rog sa ma sfatuiti ce pot face ?cum sa contestez daca nu am primit nici o notificare sau hotarare judecatoreasca ce constituie titlu executoriu?! Multumiri frumoase. Dumnezeu sa va binecuvanteze, suflete bune si frumoase !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.