Rezolutiunea Contractului

Rezolutiunea contractului – mod de desfiintarea a unui contract in mod retroactiv, pentru neindeplinirea obligatiilor din cadrul sau

Rezolutiunea Contractului – Contractele, de orice natura iar mai jos vom analiza contractul de vanzare cumparare pot fi rezolutionate in conditiile in care sunt dintr-o singura prestatie. Spre exemplu nu putem vorbi despre rezolutiune la un contract de telefonie mobila insa putem vorbi despre rezolutiune , asa cum vorm trata subiectul mai jos, in cadrul unui contract de vanzare cumparare.

Ati semnat un contract si nu au fost respectate clauzele contractuale? Puteti sa-l reziliati sau sa il rezolutionati, vedeti cum, completati formularul:

Rezolutiunea contractului, ca situatie generala, reprezinta solicitarea facuta instantei de judecata, ca atunci cand una dintre partile semnatare ale contractului nu si-a respectat una dintre obligatii, aceasta sa intervina si sa dispuna rezolutiunea contractului.

Ce fac daca vreau sa rezolutionez un contract ?

Trebuie inteles ca un contract poate fi rezolutionat, daca nu sunt respectatea practic conditiile stipulate.

In materialul de astazi vom analiza practic, cum puteti rezolutiona un contract si in speta un contract de vanzare cumparare daca nu sunt respectatea conditiile acestuia.

Rezolutiunea contractului trebuie sa fie inteleasa ca o posbilitate distincta de a anula un contract fata de nulitatea absoluta sau relativa cum ar fi viciile de consimtanat, lipsa capacitatii , dolul dar si alte asemenea.

Sa incepem!

Ce inseamna de fapt rezolutiunea contractului

Rezolutiunea contractul poate sa intervina ori de cate ori nu sunt respectate conditiile contractului.

Asta inseamna in mod implicit ca daca o clauza din contract nu este respectata, ca atare si contractul trebuie sa fie rezolutionat retroactiv.

Sunt foarte multi cei care spre exemplu , semneaza un contract de vanzare cumparare si stabilesc plata pretului la o anumita data ulteriora semnarii contractului si acest lucru nu se intampla niciodata.

Practic. in aceste situatii exista posibilitatea ca cel care trebuia sa primeasca banii sa il cheme in judecata pe cel de la care nu a primit banii si sa se dispuna rezolutiunea contractului sau daca exista o asemenea clauza in contract, fara interventia instantei de judecata.

Ce spune legea despre rezolutiunea contractului ?

Articolul 1.549

Dreptul la rezoluţiune sau reziliere :

(1) Dacă nu cere executarea silită a obligaţiilor contractuale, creditorul are dreptul la rezoluţiunea sau, după caz, rezilierea contractului, precum şi la daune-interese, dacă i se cuvin.

Acest lucru inseamna ca daca nu cer de la instanta plata banilor, spre exemplu, de la partea care nu si-a respectat conditiile contractului, pot merge in instanta si sa cer direct rezolutiunea contractului dar atentie si DAUNE INTERESE.

(2) Rezoluţiunea poate avea loc pentru o parte a contractului, numai atunci când executarea sa este divizibilă.

Practic, putem avea in cadrul unui contract obligatii divizibile, adica sa vanda si sa cumpere si implicit sa mai perfecteze si alte acte spre exemplu, iar daca acest lucru nu s-a intamplat se poate cere fie executarea lui fie anularea lui partiala fie totala.

De asemenea, în cazul contractului plurilateral, neîndeplinirea de către una dintre părţi a obligaţiei nu atrage rezoluţiunea contractului faţă de celelalte părţi, cu excepţia cazului în care prestaţia neexecutată trebuia, după circumstanţe, să fie considerată esenţială.

Care este diferenta dintre rezilierea contractului si rezolutiunea contractului ?

Cei doi termeni desi pari identici exista o diferenta majora de esenta intre ei.

Astfel, rezolutiunea contractului poate opera doar pentru contracte ce se inchid printr-o singura prestatie cum ar fi vanzarea cumpararea unui imobil si efectele sunt retroactive iar rezilierea intervine pentru contractele cu prestatii multiple cum ar fi un contract la telfonia mobila si efectele anularii merg doar in viitor.

Cum se face rezolutiunea unui contract?

Mare atentie la cine va redacteaza contractele.

De multe ori notarii folosesc modele prescrise si atunci in contextul dvs. s-ar putea sa aveti de suferit daca nu va este redactat contractul pe care alegeti sa-l faceti cu privire la rezolutiunea lui ulterioara.

Astfel, exista trei feluri de moduri in care se poate face rezolutiunea contractului:

  • de drept si asta in cazul in care avocatul specializat in contracte va ajuta sa inserati asemenea clauze in interiorul lui – (1) Pactul comisoriu produce efecte dacă prevede, în mod expres, obligaţiile a căror neexecutare atrage rezoluţiunea sau rezilierea de drept a contractului.
  • cu interventia instantei , asta presupune sa deschideti un proces in instanta;
  • sau prin declaratie unilaterala daca sunt incalcate clauzele contractului: Rezoluţiunea unilaterală(1) Rezoluţiunea sau rezilierea contractului poate avea loc prin notificarea scrisă a debitorului atunci când părţile au convenit astfel, când debitorul se află de drept în întârziere ori când acesta nu a executat obligaţia în termenul fixat prin punerea în întârziere.

In ce conditii se face rezolutiunea contractului ?

Rezolutiunea se face in conditiile in care una dintre partile semnatare ale contractului, oricare ar fi el in conditiile executarii dintr-o singura prestatie, nu respecta o clauza contractuala.

Cititi si :

Cum mai poate fi anulat un contract?

Trebuie sa aveti in vedere ca rezolutiunea contractului este o institutie distincta insa un contract poate fi anulat si in conditiile in care s-a incalcat consimtamantul la semnare ori in conditiile in care exista nulitati absolute.

Pentru a putea cunoste exact daca un contract poate fi anulat, este necesar sa va adresati unui avocat specializat in contracte.

Care sunt efectele rezolutiunii unui contract?

Daca se ajunge la rezolutiunea contractului , trebuie sa stiti ca efectele rezoluţiunii Contractul desfiinţat prin rezoluţiune sunt acelea ca se consideră că nu a fost niciodată încheiat.

Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este ţinută, în acest caz, să restituie celeilalte părţi prestaţiile primite.(2) Rezoluţiunea nu produce efecte asupra clauzelor referitoare la soluţionarea diferendelor ori asupra celor care sunt destinate să producă efecte chiar în caz de rezoluţiune.

Vizualizati si :

Rezolutiunea contractului de vanzare cumparare

Rezolutiunea contractului de vanzare cumparare este una dintre cele mai uzitate metode atunci cand clauzele contractele ale contractului de vanzare cumparare sunt incalcate.

Spre exemplu prin contractul de vanzare cumparare se ia obligatia de catre vanzator ca in urma vanzari unui bun imobil, acesta sa ii amenajeze de exemplu, o parcare subterana sau chiar sa faca anumite lucrari de importanta, lucru pe care dupa ce efectueaza vanzarea, nu le mai face.

Rezolutiunea contractului de vanzarea cumpararea in aceasta situatie , poate sa opereze pentru incalcarea conditiilor contractului.

De asemenea, trebuie sa tineti cont si de faptul ca poate fi anulat un contract de vanzare cumparare pentru vicii ascunse si alte asemene.

Rezolutiune contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

Acest tip de contract are o clauza clara inca de la inceput, intretinerea persoanei contra vanzarii bunului imobil.

Evident, rezolutiunea contractului de intretinere se poate cere chiar de catre persoana care trebuie sa primeasca intretinerea si nu o primeste dar aceasta poate fi ceruta si de catre mostenitorii persoanei care nu a primit intretinerea.

Practic, daca se ajunge la o rezolutiune a contractului de intretinere partile vor fi obligate sa isi restituie prestatiile efectuate.

Clauza de intretinere este practic cea mai importanta din cadrul contractului de vanzarea cumparare, avand in vedere faptul ca si contractul de vanzarea cumparare este incheiat in scpul ducerii la bun sfarsit al acestei clauze.

Ori, in conditiile in care nu este respectata practic, clauza PRINCIPES din cadrul contractului , atunci contractul se poate rezolutiona.

Cand apelez la un avocat pentru rezolutiunea unui contract?

Este necesara interventia instantei de judecata ori de cate ori nu exista pacte comisorii in cadrul contractelor sau atunci cand rezolutiunea a fost declarata unilateral si a fost atacata aceasta declarare a rezolutiunii.

De asemenea este important sa aveti apararea calificata langa dvs. adica un avocat specializat in contracte, ori de cate ori rezolutiunea contractului, trebuie facuta in instanta.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
3 comments to “Rezolutiunea Contractului”
  1. Foarte bun articolul pus de autor. Atentie, insa ca majoritatea celor care vand NU reusesc din prima sa aibe de a face cu client corect, sunt multe cazuri in ultimii ani in care cel care vinde este inselat de cumparator ( de catre Client sau si de Agentie Imobiliara). Iar Dauna devine mare datorita clauze nerespectate, comision platit si nerecuperat, cheltuielile cu instanta pentru anulare contract si altele ce decurg din contract de vanzare neoneros. Iti ramane doar sa fii atent cu ce Agentie Imobiliara si ce Client lucrezi. Bineinteles, trebuie sa fii atent si la contract, clauze sau alte vicii ascunse. De semnat este usor, dar sa fii si inselat si sa achiti atatea pagube nu este bine. Foarte util articolul.

  2. Buna ziua.
    Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti, legat de un ctr de energie.
    Parintii mei au decedat: mama in octombrie anul trecut, iar tatal in ifebruarie pe 1. Locuiau in provincie din 2002.
    Contoarul fiind in casa, casa fiind inchisa, noi am platit in luna aprile o factura online cu 200 ron desi era mult mai putin.
    De 6 luni de zile eu am rugat sa opreasca curentul. Cei de la enel Oltenia, inclusiv ANRE tot imi trimit emailuri sa dau datele pt continuarea ctr-lui dar eu am precizat ca voi vinde casa, fiind doi mostenitoti. Ma terorizeaza ca asteapya sa trimit documentele 25 de zile. Ce-i prostia asta de amenintare, ori ce sa inteleg. Le-am spus daca vor plata sa mearga la cimitir, eu inca nu am facut succesiunea ca am niste probleme de sanatate care nu necesita amanare. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in aceasta situatie? Am trimis copie dupa certificatul de deces al tatalui ca nici nu stiam cu cine a incheiat contractul.
    <-a sunat o firma de la Tg Jiu. Am trimis actele si cand am vrut sa vad daca s-au transmis, nu era nici un telefon alocat. Furaciune pe fata.

    Va multumesc.
    Rodica Pavel

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.