Uzucapiune Mostenitori

Sunteti mostenitorul unei averi insa asupra ei nu exista acte de proprietate?

Asta inseamna ca va puteti consolida dreptul de proprietate in calitate de mostenitor prin invocarea uzucapiunii.

Evident, la momentul la care se deschide succesiunea, adica concomitent cu momentul la care defunctul trece in nefiinta, odata cu dezbaterea mostenirii, notarul public, poate consemna existenta unor acte de vanzare cumparare pentru anumite bunuri sau chiar chitante de mana pe care ulterior, mostenitorii le pot folosi pentru a uzucapa, folosindu-se de jonctiunea posesiilor.

De asemenea trebuie sa aveti in vedere si faptul ca daca bunul imobil pe care l-ati descoperit ca fiind in patrimoniul defunctului, nu a mai fost stapanit, se poate invoca si de catre cei ce l-au stapanit o uzucapiune impotriva mostenitorilor si atunci se schimba raporturile de putere in sensul ca o uzucapiune contra mostenitorilor poate fi ceruta in instanta.

Astfel, tema de astazi trateaza in mod exhaustiv, cele doua situatii antagonice insa in acelasi timp atat de inrudite:

 1. Uzucapiunea contra mostenitorilor pe de-o parte ;
 2. Invocarea uzucapiunii in cazul mostenitorilor defunctului.

Sa incepem!

Uzucapiune Mostenitori
Avocat Uzucapiune Mostenitori

Ce fac daca sunt mostenitor al unui defunct iar defunctul nu avea acte pe imobilul pe care l-a lasat in urma lui?

Estimated reading time: 7 minutes

In principal, invocarea uzucapiunii in cazul in care avem mostenirea prin uzucapiune, se poate face de catre succecsorul in drepturi, respectiv de catre cel care are vocatia sa mosteneasca.

EXEMPLU de mostenire si invocarea uzucapiunii mostenitorului:

Astfel, luam exemplul defunctului A) care in urma decesului sau , se gasesc in posesia lui in imobilul casa la curte, de catre copilul acestuia, chitante de mana prin care cumparase terenul si casa unde a locuit vreme de 30 de ani.

Prin urmare, mostenitorul lui A) dupa deschiderea si dezbaterea mostenirii se adreseaza instantei de judecata, solicitand ca pe baza acestor chitante gasite in posesia lui A) sa opereze o uzucapiune mostenitori si astfel sa stabileasca instanta de judecata ca succesorul lui A) este proprietar asupra imobilului lasat in urma de catre acesta.

Practic, A) mosteneste dreptul de a se adresa instantei ce o cerere de uzucapiune mostenitori si invoca daca este cazul si jonctiunea posesiilor in cadrul uzucapiunii solicitate in calitate de mostenitor.

Jonctiunea posesiilor presupune folosirea posesiei trecute a fostului posesor, respectiv a defunctului A):

Definitia jonctiunii posesiilor, institutie de drept ce poate fi folosita pentru o mostenirea prin uzucapiune.

Joncţiunea posesiilor(1) Fiecare posesor este considerat că începe în persoana sa o nouă posesie, indiferent dacă bunul a fost transmis cu titlu universal sau particular.

(2) Cu toate acestea, pentru a invoca uzucapiunea, posesorul actual poate să unească propria posesie cu aceea a autorului său.

Cititi si :

Stapanirea de catre unul din mostenitori a unui bun succesoral.

Practic, daca unul dintre mostenitorii defunctului are in posesie un anumit bun imobil, lasat sa-l stapaneasca chiar de catre proprietar, nu se aplica uzucapiunea mostenitorilor defunctului, astfel , uzucapiune intre frati spre exemplu nu este aplicabila.

In schimb mostenirea prin uzucapiune este o posibilitate ce poate fi antrenata in mod clar.

Insa, daca unul dintre frati spre exemplu considera ca pe baza unui act , stapaneste ca un proprietar acel imobil, la decesul defunctului daca unul dintre mostenitori solicita impartirea acelui imobil in calitate de comostenitor, atunci poate fi invocata uzucapiunea contra mostenitorilor.

Cautati un avocat specializat in uzucapiune?

Stapanirea de catre unul din mostenitori a unui bun succesoral. Intervertirea posesiei. Intervertirea posesiei.

Daca posesia in cazul succesiunii si a uzucapiunii invocate de catre mostenitori, a fost una precara sau una viciata, totusi se poate dispune intervertirea acesteia dupa cum urmeaza:

Intervertirea precarităţii în posesie(1) Intervertirea detenţiei precare în posesie nu se poate face decât în următoarele cazuri:

a) dacă detentorul precar încheie cu bună-credinţă un act translativ de proprietate cu titlu particular cu altă persoană decât cu proprietarul bunului;

 • spre exemplu in caz de uzucapiune, mai multi mostenitori, ajung sa tranzactioneze un bun imobil insa in esenta nu cel care a stapanit bunul este si proprietarul, atunci se considera ca acel mostenitor poate uzucapa desi posesia a fost viciata sau era precara;

b) dacă detentorul precar săvârşeşte împotriva posesorului acte de rezistenţă neechivoce în privinţa intenţiei sale de a începe să se comporte ca un proprietar; în acest caz, intervertirea nu se va produce însă mai înainte de împlinirea termenului prevăzut pentru restituirea bunului;

c) dacă detentorul precar înstrăinează bunul, printr-un act translativ de proprietate cu titlu particular, cu condiţia ca dobânditorul să fie de bună-credinţă.

Vedeti si :

Se poate invoca uzucapiunea intre mostenitori?

Da, uzucapiunea se poate invoca intre mostenitori sau mai ales o uzucapiune intre frati este posibila .

Uzucapiune intre frati stabilita doar in anumite conditii.

In ce conditii puteti uzucapa daca sunteti mostenitor? Care sunt elementele pe care trebuie sa le indepliniti?

Legea cere câteva condiții pentru a fi aplicabilă uzucapiunea intre mostenitori:

– Să nu fie vorba de bunuri imobile inalienabile (ce nu se pot transmite între persoane fizice, nu pot face obiectul unei tranzacții civile). Practic bunurile din proprietatea statului nu pot fi uzucapate daca ele se afla in proprietatea pubica; Proprietatea publica NU se uzucapeaza;
– posesia să aibă cele 2 elemente componente 
și anume pe cel material – corpus – şi pe cel psihologic, intenţional – animus.

Practic, posesorul are efectiv în folosință un imobil (are corpus-ul) dar are și un comportament similar unui proprietar , adica se comportă ca și cum imobilul ar fi al lui și nu se comportă ca și cum ar deține terenul pentru alticineva ori că l-ar deține cu un alt titlu (de ex de chiraș, de locatar, de comodatar, etc), are așadar la nivel intențional/psihologic o atitudine și un comportament de proprietar (animus-ul), adica el are certitudinea ca lucrarile facute la acel imobil il recomanda ca find proprietar;


– posesia să fie utilă, deci neviciată. Viciile posesiei sunt discontinuitatea
 (folosința imobilului cu intermitențe anormale, și nu în mod continuu), violența (când posesia este dobândită sau conservată prin acte de violență fizică sau morală, violențe neprovocate de alte persoane) și clandestinitatea ( posesia se exercită în mod obscur astfel încât nu se poate cunoaște în mod clar). Viciile nu anulează posesia ci suspendă temporar cursul termenului de uzucapiune, pe timpul cât respectivul viciu durează.


– posesia să curgă neîntrerupt

Pe vechea legislație exista un termen de 30 de ani, și un alt termen de 10-20 de ani.

Din 1 octombrie 2011, dată la care a intrat în vigoare Noul Cod Civil ce reglementează uzucapiunea în mod diferit de vechea legislație, termenul de uzucapiune este de 10 ani, astfel că de la această dată curge noul termen de uzucapiune de 10 ani, termen ce va fi împlinit (dacă va curge neîntrerupt) la data de 01 octombrie 2021. În anumite condiții, în actual reglementare, există și un termen de uzucapiune de 5 ani. 


– legea mai prevede și anumite condiții specifice în funcție de faptul înscrierii ori neînscrierii în Cartea Funciară a posesorului ori a proprietarului.

– Uzucapiune mostenitori. Situaţia moştenitorilor unui posesor care îndeplinea condiţiile pentru a uzucapa, anterior decesului.

Uzucapiune mai multi mostenitori –

Practic acest lucru inseamna ca defunctul avea vocatia necesara pentru a uzucapa insa de esenta inainte de a apuca sa faca aceasta cerere de uzucapiune, a decedat.

Evident ca pe baza jonctiunii posesiilor despre care am scris si mai sus, se poate uzucapa un imobil, de catre mostenitorii defunctului care fusese posesor fie de buna sau rea credinta, in functie de momentul inceperii termenului de uzucapiune si astfel, mostenitorii acestuia se pot folosi de termenul pe care l-a avut defunctului in calitate de posesor, pentru a uzucapa ei, in calitate de succesori.

Uzucapiune impotriva mostenitorilor – Invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor! Este posibila?

Asa cum am precizat si mai sus, uzucapiunea in legatura cu mostenitorii poate fi folosita in ambele sensuri.

Pe de-o parte invocarea uzucapiunii de catre mostenitori pentru a-si consolida sau a consolida masa succesorala sau invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor de catre cei care vin sa culeaga activul defunctului.

Mostenirea prin uzucapiune este diferita fata de invocarea uzucapiunii pentru a infrange o mostenire si impotriva mostenitorilor.

Astfel, daca spre exemplu dobanditi de o lunga perioada de timp, un anumit bun imobil, (vedeti conditiile uzucapiunii) si apar mostenitori care vor sa intre in posesia imobilului, daca sunt indeplinite conditiile uzucapiunii, veti putea sa o opuneti si astfel sa anulati dreptul de mostenitor prin invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
5 comments to “Uzucapiune Mostenitori”
 1. Bună ziua,
  Foarte frumos comentariul pentru termenul Uzucapiune Moștenitori. Și eu am o succesiune după părinți decedați, deschisa de reclamanta (sora mea) în instanta și bazata pe minciuni împotriva mea din nefericire. După ce îmi obțin drepturile în bani, o sa folosesc și ce am citit de la dvs, iată de ce: în 1980 părinții și noi copiii ne-am mutat în imobilul deținut ca Proprietari de părinți. Sora mea a abandonat familia, nu a interesat-o. Eu de la varsta de 24 de ani am preluat toate responsabilitățile părinți și acum sunt un fel de proprietar dar fără acte. Urmează sa primesc Certificat de Moștenitor. Logic m-am purtat responsabil, ca și cum casa era pe numele meu. Și cum sora mea și soțul ei au avut comportament negativ fata de părinți și de mine, logic ca am drept sa cer și acest mod Uzucapiune moștenire, deoarece acum realizez ca am plătit tot singura și ca din start am acest drept de a cere în justiție. Sunt 41 de ani de când stau în casa aceea, și am plătit tot de parca eu eram Proprietar. Foarte bun articolul. Am deschis imediat cartea și am găsit exact ce trebuie. Acum știu ce trebuie sa fac sa îmi dobândesc drepturile. Mulțumesc dl av.dr Cuculis Adrian

 2. Vecinul meu a ridicat un zid din beton pe limita proprietatii. Intentiona sa faca o constructie, dar in urma sesizarii mele, la Primarie, a oprit lucrarea. Primaria mi-a trimis raspuns ca vecinul are la dispozitie 90 de zile pentru a intra in legalitate, in caz contrar trebuie sa demoleze acest zid. Cele 90 de zile au trecut si zidul de 2 metri inaltime,este tot acolo. Vecinul nu intentioneaza de bunavoie sa il demoleze. Va rog frumos sa imi spuneti, cine ar trebui sa ii impuna demolarea. Sau ce trebuie sa fac eu in continuare pentru ca acest zid, construit ilegal, sa fie demolat. Menitonez ca sunt un om de conditie modesta, nu am posibilitati materiale pentru a-mi angaja un avocat si a merge in judecata.

  Va multumesc!

 3. Buna seara.
  Va rog sa aveți amabilitatea să-mi spuneți dacă o persoană în vârstă de 94 de ani, fiind cu un început de Alzheimer, (in sensul că acum spune ceva, pentru că apoi sa se schimbe sau sa nu recunoască faptul respectiv), poate sa înstrăineze un imobil, in plus sa nu știe ce a făcut cu un actul respectiv?
  Poate sa transfere dreptul părții sale de proprietate după succesiune unei terțe persoane?
  Și ce este de făcut în cazul în care acest vârstnic (fiind și dependent de alcool), nu dorește să se mute la copiii dar, dorește sa înstrăineze terenul, unui stra, stranepot deoarece vine mai des la acest bătrân, având și mașina, si, urmărind și un interes material de a-i lua imobilul în care locuiește, copii neputând să se deplaseze la aceasta distanță de 300 km având probleme de alta natură.
  Menționez că eu, in calitate de fiica, am doi copii și mai exista inca 2 copii ai sorei mele , aceasta fiind decedată.

  Va mulțumesc.
  Cu respect.

  R. P.

 4. Mulțumesc mult pentru informațiile utile. O sa apelez la bunăvoință dumneavoastră cât de curând, in rezolvarea unor probleme juridice ,
  deoarece am nevoie de sprijinul unui avocat , și, cred că sunteți
  persoana potrivită.

  Va mulțumesc.
  Cu respect,
  Rodica P.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.