Uzucapiune Mostenitori

Sunteti mostenitorul unei averi insa asupra ei nu exista acte de proprietate?

Asta inseamna ca va puteti consolida dreptul de proprietate in calitate de mostenitor prin invocarea uzucapiunii.

Evident, la momentul la care se deschide succesiunea, adica concomitent cu momentul la care defunctul trece in nefiinta, odata cu dezbaterea mostenirii, notarul public, poate consemna existenta unor acte de vanzare cumparare pentru anumite bunuri sau chiar chitante de mana pe care ulterior, mostenitorii le pot folosi pentru a uzucapa, folosindu-se de jonctiunea posesiilor.

De asemenea trebuie sa aveti in vedere si faptul ca daca bunul imobil pe care l-ati descoperit ca fiind in patrimoniul defunctului, nu a mai fost stapanit, se poate invoca si de catre cei ce l-au stapanit o uzucapiune impotriva mostenitorilor si atunci se schimba raporturile de putere in sensul ca o uzucapiune contra mostenitorilor poate fi ceruta in instanta.

Astfel, tema de astazi trateaza in mod exhaustiv, cele doua situatii antagonice insa in acelasi timp atat de inrudite:

 1. Uzucapiunea contra mostenitorilor pe de-o parte ;
 2. Invocarea uzucapiunii in cazul mostenitorilor defunctului.

Sa incepem!

Uzucapiune Mostenitori
Avocat Uzucapiune Mostenitori

Ce fac daca sunt mostenitor al unui defunct iar defunctul nu avea acte pe imobilul pe care l-a lasat in urma lui?

Estimated reading time: 7 minutes

In principal, invocarea uzucapiunii in cazul in care avem mostenirea prin uzucapiune, se poate face de catre succecsorul in drepturi, respectiv de catre cel care are vocatia sa mosteneasca.

EXEMPLU de mostenire si invocarea uzucapiunii mostenitorului:

Astfel, luam exemplul defunctului A) care in urma decesului sau , se gasesc in posesia lui in imobilul casa la curte, de catre copilul acestuia, chitante de mana prin care cumparase terenul si casa unde a locuit vreme de 30 de ani.

Prin urmare, mostenitorul lui A) dupa deschiderea si dezbaterea mostenirii se adreseaza instantei de judecata, solicitand ca pe baza acestor chitante gasite in posesia lui A) sa opereze o uzucapiune mostenitori si astfel sa stabileasca instanta de judecata ca succesorul lui A) este proprietar asupra imobilului lasat in urma de catre acesta.

Practic, A) mosteneste dreptul de a se adresa instantei ce o cerere de uzucapiune mostenitori si invoca daca este cazul si jonctiunea posesiilor in cadrul uzucapiunii solicitate in calitate de mostenitor.

Jonctiunea posesiilor presupune folosirea posesiei trecute a fostului posesor, respectiv a defunctului A):

Definitia jonctiunii posesiilor, institutie de drept ce poate fi folosita pentru o mostenirea prin uzucapiune.

Joncţiunea posesiilor(1) Fiecare posesor este considerat că începe în persoana sa o nouă posesie, indiferent dacă bunul a fost transmis cu titlu universal sau particular.

(2) Cu toate acestea, pentru a invoca uzucapiunea, posesorul actual poate să unească propria posesie cu aceea a autorului său.

Cititi si :

Stapanirea de catre unul din mostenitori a unui bun succesoral.

Practic, daca unul dintre mostenitorii defunctului are in posesie un anumit bun imobil, lasat sa-l stapaneasca chiar de catre proprietar, nu se aplica uzucapiunea mostenitorilor defunctului, astfel , uzucapiune intre frati spre exemplu nu este aplicabila.

In schimb mostenirea prin uzucapiune este o posibilitate ce poate fi antrenata in mod clar.

Insa, daca unul dintre frati spre exemplu considera ca pe baza unui act , stapaneste ca un proprietar acel imobil, la decesul defunctului daca unul dintre mostenitori solicita impartirea acelui imobil in calitate de comostenitor, atunci poate fi invocata uzucapiunea contra mostenitorilor.

Cautati un avocat specializat in uzucapiune?

Stapanirea de catre unul din mostenitori a unui bun succesoral. Intervertirea posesiei. Intervertirea posesiei.

Daca posesia in cazul succesiunii si a uzucapiunii invocate de catre mostenitori, a fost una precara sau una viciata, totusi se poate dispune intervertirea acesteia dupa cum urmeaza:

Intervertirea precarităţii în posesie(1) Intervertirea detenţiei precare în posesie nu se poate face decât în următoarele cazuri:

a) dacă detentorul precar încheie cu bună-credinţă un act translativ de proprietate cu titlu particular cu altă persoană decât cu proprietarul bunului;

 • spre exemplu in caz de uzucapiune, mai multi mostenitori, ajung sa tranzactioneze un bun imobil insa in esenta nu cel care a stapanit bunul este si proprietarul, atunci se considera ca acel mostenitor poate uzucapa desi posesia a fost viciata sau era precara;

b) dacă detentorul precar săvârşeşte împotriva posesorului acte de rezistenţă neechivoce în privinţa intenţiei sale de a începe să se comporte ca un proprietar; în acest caz, intervertirea nu se va produce însă mai înainte de împlinirea termenului prevăzut pentru restituirea bunului;

c) dacă detentorul precar înstrăinează bunul, printr-un act translativ de proprietate cu titlu particular, cu condiţia ca dobânditorul să fie de bună-credinţă.

Vedeti si :

Se poate invoca uzucapiunea intre mostenitori?

Da, uzucapiunea se poate invoca intre mostenitori sau mai ales o uzucapiune intre frati este posibila .

Uzucapiune intre frati stabilita doar in anumite conditii.

In ce conditii puteti uzucapa daca sunteti mostenitor? Care sunt elementele pe care trebuie sa le indepliniti?

Legea cere câteva condiții pentru a fi aplicabilă uzucapiunea intre mostenitori:

– Să nu fie vorba de bunuri imobile inalienabile (ce nu se pot transmite între persoane fizice, nu pot face obiectul unei tranzacții civile). Practic bunurile din proprietatea statului nu pot fi uzucapate daca ele se afla in proprietatea pubica; Proprietatea publica NU se uzucapeaza;
– posesia să aibă cele 2 elemente componente 
și anume pe cel material – corpus – şi pe cel psihologic, intenţional – animus.

Practic, posesorul are efectiv în folosință un imobil (are corpus-ul) dar are și un comportament similar unui proprietar , adica se comportă ca și cum imobilul ar fi al lui și nu se comportă ca și cum ar deține terenul pentru alticineva ori că l-ar deține cu un alt titlu (de ex de chiraș, de locatar, de comodatar, etc), are așadar la nivel intențional/psihologic o atitudine și un comportament de proprietar (animus-ul), adica el are certitudinea ca lucrarile facute la acel imobil il recomanda ca find proprietar;


– posesia să fie utilă, deci neviciată. Viciile posesiei sunt discontinuitatea
 (folosința imobilului cu intermitențe anormale, și nu în mod continuu), violența (când posesia este dobândită sau conservată prin acte de violență fizică sau morală, violențe neprovocate de alte persoane) și clandestinitatea ( posesia se exercită în mod obscur astfel încât nu se poate cunoaște în mod clar). Viciile nu anulează posesia ci suspendă temporar cursul termenului de uzucapiune, pe timpul cât respectivul viciu durează.


– posesia să curgă neîntrerupt

Pe vechea legislație exista un termen de 30 de ani, și un alt termen de 10-20 de ani.

Din 1 octombrie 2011, dată la care a intrat în vigoare Noul Cod Civil ce reglementează uzucapiunea în mod diferit de vechea legislație, termenul de uzucapiune este de 10 ani, astfel că de la această dată curge noul termen de uzucapiune de 10 ani, termen ce va fi împlinit (dacă va curge neîntrerupt) la data de 01 octombrie 2021. În anumite condiții, în actual reglementare, există și un termen de uzucapiune de 5 ani. 


– legea mai prevede și anumite condiții specifice în funcție de faptul înscrierii ori neînscrierii în Cartea Funciară a posesorului ori a proprietarului.

– Uzucapiune mostenitori. Situaţia moştenitorilor unui posesor care îndeplinea condiţiile pentru a uzucapa, anterior decesului.

Uzucapiune mai multi mostenitori –

Practic acest lucru inseamna ca defunctul avea vocatia necesara pentru a uzucapa insa de esenta inainte de a apuca sa faca aceasta cerere de uzucapiune, a decedat.

Evident ca pe baza jonctiunii posesiilor despre care am scris si mai sus, se poate uzucapa un imobil, de catre mostenitorii defunctului care fusese posesor fie de buna sau rea credinta, in functie de momentul inceperii termenului de uzucapiune si astfel, mostenitorii acestuia se pot folosi de termenul pe care l-a avut defunctului in calitate de posesor, pentru a uzucapa ei, in calitate de succesori.

Uzucapiune impotriva mostenitorilor – Invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor! Este posibila?

Asa cum am precizat si mai sus, uzucapiunea in legatura cu mostenitorii poate fi folosita in ambele sensuri.

Pe de-o parte invocarea uzucapiunii de catre mostenitori pentru a-si consolida sau a consolida masa succesorala sau invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor de catre cei care vin sa culeaga activul defunctului.

Mostenirea prin uzucapiune este diferita fata de invocarea uzucapiunii pentru a infrange o mostenire si impotriva mostenitorilor.

Astfel, daca spre exemplu dobanditi de o lunga perioada de timp, un anumit bun imobil, (vedeti conditiile uzucapiunii) si apar mostenitori care vor sa intre in posesia imobilului, daca sunt indeplinite conditiile uzucapiunii, veti putea sa o opuneti si astfel sa anulati dreptul de mostenitor prin invocarea uzucapiunii impotriva mostenitorilor.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
38 comments to “Uzucapiune Mostenitori”
 1. Bună ziua,
  Foarte frumos comentariul pentru termenul Uzucapiune Moștenitori. Și eu am o succesiune după părinți decedați, deschisa de reclamanta (sora mea) în instanta și bazata pe minciuni împotriva mea din nefericire. După ce îmi obțin drepturile în bani, o sa folosesc și ce am citit de la dvs, iată de ce: în 1980 părinții și noi copiii ne-am mutat în imobilul deținut ca Proprietari de părinți. Sora mea a abandonat familia, nu a interesat-o. Eu de la varsta de 24 de ani am preluat toate responsabilitățile părinți și acum sunt un fel de proprietar dar fără acte. Urmează sa primesc Certificat de Moștenitor. Logic m-am purtat responsabil, ca și cum casa era pe numele meu. Și cum sora mea și soțul ei au avut comportament negativ fata de părinți și de mine, logic ca am drept sa cer și acest mod Uzucapiune moștenire, deoarece acum realizez ca am plătit tot singura și ca din start am acest drept de a cere în justiție. Sunt 41 de ani de când stau în casa aceea, și am plătit tot de parca eu eram Proprietar. Foarte bun articolul. Am deschis imediat cartea și am găsit exact ce trebuie. Acum știu ce trebuie sa fac sa îmi dobândesc drepturile. Mulțumesc dl av.dr Cuculis Adrian

 2. Vecinul meu a ridicat un zid din beton pe limita proprietatii. Intentiona sa faca o constructie, dar in urma sesizarii mele, la Primarie, a oprit lucrarea. Primaria mi-a trimis raspuns ca vecinul are la dispozitie 90 de zile pentru a intra in legalitate, in caz contrar trebuie sa demoleze acest zid. Cele 90 de zile au trecut si zidul de 2 metri inaltime,este tot acolo. Vecinul nu intentioneaza de bunavoie sa il demoleze. Va rog frumos sa imi spuneti, cine ar trebui sa ii impuna demolarea. Sau ce trebuie sa fac eu in continuare pentru ca acest zid, construit ilegal, sa fie demolat. Menitonez ca sunt un om de conditie modesta, nu am posibilitati materiale pentru a-mi angaja un avocat si a merge in judecata.

  Va multumesc!

 3. Buna seara.
  Va rog sa aveți amabilitatea să-mi spuneți dacă o persoană în vârstă de 94 de ani, fiind cu un început de Alzheimer, (in sensul că acum spune ceva, pentru că apoi sa se schimbe sau sa nu recunoască faptul respectiv), poate sa înstrăineze un imobil, in plus sa nu știe ce a făcut cu un actul respectiv?
  Poate sa transfere dreptul părții sale de proprietate după succesiune unei terțe persoane?
  Și ce este de făcut în cazul în care acest vârstnic (fiind și dependent de alcool), nu dorește să se mute la copiii dar, dorește sa înstrăineze terenul, unui stra, stranepot deoarece vine mai des la acest bătrân, având și mașina, si, urmărind și un interes material de a-i lua imobilul în care locuiește, copii neputând să se deplaseze la aceasta distanță de 300 km având probleme de alta natură.
  Menționez că eu, in calitate de fiica, am doi copii și mai exista inca 2 copii ai sorei mele , aceasta fiind decedată.

  Va mulțumesc.
  Cu respect.

  R. P.

 4. Mulțumesc mult pentru informațiile utile. O sa apelez la bunăvoință dumneavoastră cât de curând, in rezolvarea unor probleme juridice ,
  deoarece am nevoie de sprijinul unui avocat , și, cred că sunteți
  persoana potrivită.

  Va mulțumesc.
  Cu respect,
  Rodica P.

 5. Bună ziua…vrem să cumpărăm o casă la țară dar nu reușim pentru ca au probleme cu actele nu este făcută succesiunea și pe cartea funciară apar cateva persoane si din ani 1902-1937 pe langa cei care vor sa vândă…ce ne sfătuiți să facem am uitat sa specific persoana care vrea sa vândă stă în Italia si ar vrea sa ne faca procura prin ambasada sa putem sa ne ocupam noi cu actele…va rog ajutatine ce sa face ce pași sa urmam…

 6. Bună ziua.Aș dori să stiu dacă parinții mei ar pute-a ciștiga dreptul de proprietate prin uzucapiune pe terenul primit de la părinții lor teren care il lucrează de 30 ani il au trecut in registrul agricol plătesc impozit pe el.Menționez că nu s-a dezbătut mostenirea.
  Dacă se poate care sunt pașii de urmat.

  Vă mulțumesc.

   • Hristos a înviat!! Domnule avocat. Am îngrijit pe bunica mea 15 ani .apoi a decedat ..Cu acordul fiicelor bunicii am ramas in casă bunicii ….In timpul vietii bunicii am ridicat alta casă în acesta curte ..toate autorizațiile făcute pe numele bunicii…. Bunica nu a avut niciodată act de proprietate pe această curte .casa … Acum doresc sa bag gaze . Dar de la primărie nu.mi dau voie ca nu am carte funciară și nici cadastru pe numele meu …. Eu locuiesc in aceasta casă cu familia mea și copil de peste 30 ani ….. Pot sa deschid proces ptr uzacapaciune prin care sa pot face acte pe numele meu …. Detin acte de renunțare la moștenire de la toate rudele ..mai putin de la fiica uneia dintre fiica bunicii care a decedat …dar care spune că nu are nici o pretentie si va renunța si această în instanță

     • Ce soluție i mi sugerați la următorul aspect:am fost două surori,în urma decesuli mamei noastre la dezbaterea succesiunii atât sora cât și tatăl meu a cedat în favoarea mea,la decesul tatălui cealaltă jumătate de proprietate(casa si336mp teren) s au împărțit între a doua soție a tatălui meu și noi.A două soție a tatălui meu mi a făcut act de donație .Sora mea a decedat acum 11 ani ea având 2 copii care nu doresc sa facă succesiunea după decesul mamei lorspunand ca nu au timp și ma imputernicesc pe mine sa o fac.Eu stăpânesc proprietatea platesc impozitele și o întrețin. As dori sa o instrainez dar ma lovesc de faptul ca nu au făcut nepoții succesiunea.Cu respect va rog dacă puteți sa mi dați o soluție ce cale sa urmez.Multumesc anticipat.

   • Nu există nici un act.Părintii au impărțit terenul fiecărui copil cum au crezut ei ,fiecare copil la trecut la primărie la registrul agricol pe numele său ,a plătit impozit și s-a comportat ca si cum era proprietar.Aceasta intimplinduse acum 30 ani.
    Părintii meu ar pute-a cistiga dreptul de proprietate prin uzucapiune.Nu sa dezbătut mostenirea.

    • u există nici un act.Părintii au impărțit terenul fiecărui copil cum au crezut ei ,fiecare copil la trecut la primărie la registrul agricol pe numele său ,a plătit impozit și s-a comportat ca si cum era proprietar.Aceasta intimplinduse acum 30 ani.
     Părintii meu ar pute-a cistiga dreptul de proprietate prin uzucapiune.Nu sa dezbătut mostenirea.

 7. Buna ziua, as avea si eu o intrebare, daca se poate sa ma ajutati? Unchiul meu a trait in concubinaj 30 de ani iar casa respectiva a fost a doamnei cu care era. Amandoi sunt decedati acum si eu subt singura nepoata. Ei nu au avut copii.
  Intrebarea mea este, eu am dreptul la ceva din partea unchiului, in conditiile in care nu mai exista alti mostenitori? Va multumesc, o zi buna

 8. Buna ziua!Am cuparat un teren de la o persoana care a murit inainte de a face actele,bani ia primit dar nu avem nici un document justificativ.,doar ne a dat actul de proprietate si cadastrul pe care le am facut impreuna.Mentionez ca persoana nu a avut copii,dar mai are niste frati in varsta.Se poate cu vecini din stanga si dreapta terenului ptr.ca ei stiu toata situatia noastra.Si ei la randul lor au cumparat terenul de la aceiasi persoana dar cu 4 luni inaintea noastra.Terenul este cumparat in anul 2000.Ce este de facut?

 9. Buna ziua.Am construit o casa pe terenul parintilor.Toate actele sunt pe numele lui ptr ca la acea vreme aveam buletinul expirat.Ce pot face sa devin proprietar.Mai am 2 surori si nu vreau sa ma trezesc ca vor parte la casa pe care am construit-o eu.

  • Buna siara am cumparat acum16 aniun teren 1400m dar pi cartea funiciara300 sin fara acte am construit o casa si acuma intre mine si vecin au venit un propriettar care dizbate mostenirea lui bunicului si vrea sami ia terenul puate sami dari.e casa va multumesc

  • Bună ziua!Am și eu o nelămurire. În urma decesului soacrei mele ,soțul,cumnatul și socrul au dezbătut succesiunea și au păstrat fiecare partea lui.Socrul nea făcut acte pe partea lui,iar cumnatul a rămas cu partea lui și este trecut și în cartea funciara.El nu a mers la primărie sa și facă rol și sa plătească impozit iar noi am plătit impozit de 20 de ani.In tot acest timp am fost păcăliți de nenumărate ori sa I dam diferite sume de bani,sa ii facem gard din fier la strada…ca ne va semna.Va întreb:dacă numai noi am plătit impozit,am renovat toată casa și am adus îmbunătățiri ca și cum totul ne aparține,avem vreo șansă să îl excludem din posesie?Va mulțumesc anticipat!

 10. Bună ziua, mama mea are în grijă un teren cu o căsuță bătrânească rămasă de la tatăl ei mai mult de 10 ani la care a plătit dările la stat. Ea mai are și doi frați decedati care au avut la rândul lor copiii. Ar putea să câștige dreptul de uzucapiune dacă nepoții ei din partea fraților nu vor să dezbată moștenirea?

 11. DOMNULE AVOCAT,am rugamintea sa-mi precizati daca pot face cerere de uzucapiune in sensul de a reusi sa fac intabularea si implicit sa fie trecut in cartea funciara imobilul -casa si teren in comuna PIETROSANI, judetul Arges, prevazut in hotararea judecatoreasca din 1991 care prezinta urmatoarea situatie reala prevazuta si in aceasta hotarare judecatoreasca in sensul ca imobilul casa avea 5 camere la data hotararii judecatoresti,data cand prin tranzactie am dat unei nepoate(fica sorei mele)una camera de 16 mp.si ulterior hotararii judecatoresti,eu am mai contruit o camera in cadrul casei vechi, am pus in toata curtea de 300 mp. mozaic si marmura, am platit impozitul pe intraga casa an de an,deci nu am nici o datorie in prezent. Problema este ca din 1991 data la care prin instanta s-a facut tranzactia in mod amiabil dar niciodata in acest timp de peste 30 an nepoata nu a dat pe la mine sa vada camera cei s-a atribuit si sa ajute sa renovez totul ca in timp casa se ruineaza si pentru conservare ca eu doresc sa stau in casa este necesara renovarea ei ( interior si exterior) dar nu pot face intabularea fiindca nepoata se opune desi nici-o contributie nu a avut timp de 30 ani, Intrbarea este : daca nepoata nu a dat in perioada de peste 30 ani pe la casa respectiva la care detin 5 camere si ea are o singura camera si este de rea credinta, razbunatoare si nu vrea sa semneze masurarile cadastrale pe exteriorul intregii case si a terenului gradinii de 2400 m.p.pe care eu il detin si este precizat in hotararea judecatoreasca din 1991, pot sau nu prin cerere de uzucapiune sa obtin eu camera nepoatei si sa fac reparatiile necesarela intreg imobilul si totodata sa intabulez si totul sa fie al meu trecut in cartea funciara. Eu sunt fiul parintilor care au decedat de pese 34 ani si am mai facut multe imbunatatiri la casa si gradina in timp ce nepoata nu a dat pe acolo peste 30 ani si desi manifesta negligenta totala si rea vointa nu pot sa intru in legalitate ca orce om corect.
  Va multumesc mult si va sunt recunoscator daca imi dati un raspuns in acest sens
  prof. Georgescu Iosif Sever,

 12. Pot invoca uzucapiunea in calitate de mostenitor ,,avand rol unic in regiistrul agricol .patrimoniu cu faxe si impozite platite la zi ?

 13. Bună ziua.Tatăl meu detine un teren de la parinti din 1990 nu este dezbătută moștenirea (unii din frati sunt decedați ,nepotii nu doresc.) Terenul este cultivat in fiecare an ,este trecut la registrul agricol pe numele tatalui meu ,plătește impozit pe el.
  Prin uzucapiune ar putea să primească titlu de proprietate?
  Dacă da care sunt procedurile?

  Mulțumesc!

 14. Buna ziua,

  mama mea a decedat in 2020 iar eu sunt unica mostenitoare (unicul copil, tata decedat). Inca nu am facut succesiunea, dar urmeaza. In timp ce era bolnava, mama a lasat pe cineva sa ne lucreze gradina la casa si le-a dat cheile de la casa, beci, etc. Eu am fost plecat in strainatate la munca, revenind din cand in cand in tara si locuind in casa. Persoanele respective au continuat sa lucreze gradina si dupa ce mama a decedat, sunt foarte saritoare, repara tot felul de chestii fara sa le cer si au inceput sa se poarte ca si proprietari: si-au pus a doua masina la mine in curte, si-au pus damigenele cu vin in pivnita, lucrurile la noi in garaj, au vopsit gardul, reparat scocul. Totul fara sa intrebe in prealabil… Mai nou, de cate ori am vrut sa repar eu ceva la casa (sa inlocuiesc o usa, sa pun termopane, etc) ei spun ca nu e necesar. Ma ingrijoreaza aceasta atitudine si situatia e sensibila. Daca le spun sa plece se vor supara. Exista riscul sa invoce uzucapiune mai tarziu daca eu stau acolo numai in concediu?

 15. Parintii mei au 2 imobile ,intr unul stau ei si in altul stau eu cu cei 2 copii si sotul.Tin sa mentionez ca stau in acest imobil de 21 de ani ,am investit in casa ca tot omul platesc facturi pe numele meu in afara de impozit ca e pe numele lor dar banii ii dau eu pe impozit,Certuri scandal.anii la randul mai exact.de tot atat timp decand stau in el ,dar mai nou acum parintii mei sar la vataie la copii mei si sa le dau chirie pe anii care am stat aici ca ei vor sa vanda .Va rog sa imi dati un sfat sau o solutie xe as putea sa fac

 16. Buna ziua,
  am finalizat cu greu la notar in decembrie 2017 succesiunea dupa decesul defunctei mame datorita impotrivirii sorei mele. De atunci eu nu pot intra in curte si in casa parinteasca pentru ca sora mea care locuieste acolo nu-mi permite. I-am trimis in tot acest timp 2 notificari prin executorul judecatoresc, am purtat discutii si in fata avocatului, dar degeaba.
  Nu am reusit sa fac cadastru pentru ca sora se opune, in plus a disparut si un act care reprezenta in anul 1950 succesiunea dupa bunicul nostru (un Proces Verbal intocmit de Circumscriptia Financiara sector 5), iar in instanta nu am reusit sa-l refac, am pierdut procesul.
  M-am ales cu un certificat de mostenitor in cote egale de 50% cu sora mea, platesc impozit pentru partea mea, dar nu pot iesi din indiviziune si nu pot nici sa-mi cedez cotele succesorale, pentru ca nu pot face cadastru, iar in curte si imobil nu pot intra pentru ca mi se interzice accesul. In aceasta situatie, sora mea poate invoca uzucapiune fiind cea care locuieste acolo? Va multumesc!

 17. Tata a murit în anul 2020,au rămas doua imobile moștenire,un ap 2 cam ,și casa cu teren .În casa locuiesc singur din 1982,în 2008 a devenit proprietar prin uzucapiune tata,după deces frații mei au deschis pe ascuns succesiunea la notar fără să fiu citat,și au cerut casa să fie atribuită lor,pot sa deschid o acțiune de Uzucapiune împotriva fraților mei,dacă locuiesc neîntrerupt de mic copil mai exact cu părinții și frații din 1963 până în 1982 ,de când stăpânesc cu familia până astăzi casa și terenul .
  Vă mulțumesc

 18. Domnule Avocat, va rog, as dori sa-mi acordati o consultatie ,
  cand timpul va permite, in direct, fata in fata ( contra cost, rezonabil). Tema : uzucapiune in indiviziune cu mostenitori necunoscuti. Cu stima

 19. Buna ziua,eu vreau sa fac schimb de apartament cu o casa care este doar cu punere in posesie, casa,dupa moartea parintilor doamnei.
  Menzione ca inca nu au trecut trri ani de la punerea in posesie.
  Care ar fi solutia cea mai buna?
  Va multumesc. Cu respect
  Feier Ana

 20. Bună ziua. În februarie 2011 am cumpărat un teren extravilan cu contract de mână. Tot de atunci este trecut în registru agricol la mine și implicit tot din 2011 am plătit impozitul după teren. Persoana care mi-a vândut terenul a decedat, iar pe moștenitori nu îi interesează. Ce pot face în cazul acesta pt a putea intabula terenul pe numerele meu? Pot invoca uzucapiunea? Mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.