Cat Mosteneste Sotul Supravietuitor Din Mostenire?

Cat Mosteneste Sotul Supravietuitor?

Sotul supravietuitor si cota de mostenire pe care o incaseaza la dezbaterea succesiunii.

Soțul supraviețuitor poate sa fie soțul sau soția, însă în contextul în care unul dintre ei decedează, celălalt capăt al această calitate care se numește în termeni juridici soț supraviețuitor.

Cat Mosteneste Sotul Supravietuitor
Intreaba avocatul online despre succesiunea deschisa.

Practic este acea persoană care îi supraviețuiește celeilalte părți a cuplului.

Trebuie să avem în vedere că legiuitorul respectă căsătoria și respectă Uniunea aceasta dintre un bărbat și o femeie iar cota soțului supraviețuitor este o cotă rezervată prin dispozițiile Codului civil.

Codul civil așa cum am spus, prevede o cotă deosebită pentru soțul supraviețuitor dupa cum arata legea ,respectiv |:

 • ¼ din moștenire atunci când vine în concurs cu părinții defunctului respectiv cu descendenții defunctului,
 • o treime din moștenire dacă vine în concurs cu ascendenții privilegiați dar și colateralii privilegiați ai defunctului,
 • ½ din moștenire poate fi culeasă de către soțul supraviețuitor dacă vine în concurs fie numai cu ascendenții privilegiați fie numai cu colaterali privilegiați ai defunctului iar,
 • ¾ din moștenire adică practic cea mai mare parte dacă vine în concurs cu ascendenții ordinari sau colaterali ordinari ai defunctului.

Articolul 972 din codul civil explica detaliu, ce drepturi are si cat mosteneste sotul supravietuitor atunci cand vine la masa partajabila cu alte persoane care au vocatie la mostenirea defunctului.

Cota succesorală a soţului supravieţuitor – Cat Mosteneste Sotul Supravietuitor in concret?

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului; b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

Vizualizati cum se dezbate mostenirea?

(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.

Este bine să știți că în calitate de soț supraviețuitor practic puteți să beneficiați inclusiv de bunurile de uz casnic de care v-ați folosit în decursul căsniciei/ mariajului , capata valenta unu drept special pe care il mosteneste sotul supravietuitor.

Dreptul special de moştenire al soţului supravieţuitor – Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.

In condițiile în care unul dintre descendenții sau ascendenții defunctului nu este mulțumit cu cota succesorală si va solicita o cota mai mare decat prevede legea, aveți posibilitatea să vă judecați cu acesta în așa fel încât instanța de judecată să decidă care este cota corectă care i se cuvine.

Succesiunea se deschide la momentul mortii unuia dintre soti si se dezbate oricand partile vor sa imparta cotele conform legii sau intelegerii lor.

Este important să cunoașteți faptul că orice fel de neînțelegere cu privire la moștenire și cu privire la bunurile lăsate de către defunct poate fi soluționată doar în instanță în condițiile în care în prealabil obțineți un certificat de impediment la dezbaterea moștenirii.

Sigur că se poate deschide acțiunea în instanță iar pe parcursul cererii de regularizare când instanța pune în vederea părților să depună un asemenea certificat el poate fi obținut de la notar.

În condițiile în care părțile nu înțeleg să partajeze bunurile de care dispun în urmă inventarului făcut de pe urma defunctului acestea se pot adresa instanței de judecată de unde a avut ultimul domiciliu defunctul iar acolo urmează să fie dezbătută succesiunea moștenirea pe baza cotelor succesorale pe care soțul supraviețuitor le moștenește.

Cum se dezbate mostenirea in instanta? Ce trebuie sa faca un sot supravietuitor sau alt succesibil pentru a dezbate in instanta mostenirea de pe urma defunctului?

In primul rand trebuie urmarita procedura prealabila fara de care nu veti putea sa treceti de filtrul instantei.

Articolul 193 codul de procedura civila ne arata cum se executa Procedura prealabilă:

(1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată. (

(3) La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil.

În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.

Ce inseamna verificarea evidentelor succesorale ?

Pentru eliberarea încheierii privind verificarea evidențelor succesorale, prevăzută de Codul de procedură civilă, notarul public aplică în mod corespunzător dispozițiile legale referitoare la verificarea evidențelor notariale și înregistrarea cauzei succesorale.

(1) Notarul public verifică prezentarea certificatului de deces, dovedirea calității de succesibil sau persoană îndreptățită, precum și o copie a cererii de chemare în judecată, purtând mențiunea că a fost sau nu depusă.

(2) Cererea se înregistrează în evidențele succesorale ale Camerei și notarul public înregistrează dosarul pe rolul biroului. Eliberarea încheierii revine notarului public competent în condițiile legii să soluționeze procedura succesorală.

(3) Notarul public eliberează, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, o încheiere cu privire la rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidență a procedurilor succesorale ținut de Cameră, precum și în registrele naționale notariale prevăzute de art. 163 alin. (1) lit. a)-c) din lege.

Vizualizati si :

(4) În încheierea menționată la alin. (3) se vor înscrie rezultatele verificării mențiunilor cuprinse în certificatele sau adeverințele eliberate din registrele succesorale.

………………………..

(7) Dacă în urma verificării prevăzute la alin. (3) se constată că succesiunea se află pe rolul unui birou notarial, cel interesat va fi îndrumat să obțină încheierea de la notarul public care instrumentează dosarul.

(8) Cererea prin care se solicită efectuarea verificărilor, împreună cu încheierea eliberată de notarul public în urma efectuării verificărilor, se înregistrează în Registrul general notarial sau, după caz, în registrul de succesiuni.

Dupa obtinerea acestui certificat din partea notarului public, trebuie sa va adresati unui avocat specializat in mosteniri si ulterior si doar in urma stabilirii clare a cotelor si a strategiei ce urmeaza a fi luata, depuneti dosarul in instanta prin care solicitati dezbaterea mostenirii pe rolul instantei.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Pentru verificarea evidentelor succesorale dar si pentru a verifica ce cota din mostenire vi se cuvine, completati formularul de mai jos. De asemenea daca va aflati deja intr-un proces sau doriti sa deschideti dezbaterea mostenirii in instanta, precizati acest lucru:

33 comments to “Cat Mosteneste Sotul Supravietuitor Din Mostenire?”
 1. Buna ziua ! Daca eu despartita in fapt de primul sot cumpar un apartament in alta localitate, apoi divortez, apartamentul imi ramane prin intelegerea dintre noi (nu am facut partaj la divort) , ma recasatoresc si dupa 25 ani divortez si de al doilea sot, acesta are vreun drept legal asupra apartamentului ? Multumesc mult de raspuns !

  • Pai in primul rand are primul sot dreptul legal la partaj. Conventional daca nu are pretentii atunci este in regula fiindca cel de-al doilea sot nu are niciun drept, sigur, in afara de cel de sot supravietuitor.

 2. Buna ziua,daca soacra mea are certificat de handicap grav,este scutita de impozitul pe cladire si teren(casa in care locuieste).Mentionez ca socrul este decedat si nu am facut succesiunea. Va multumesc!

  • Bună seara ,am și eu o antrebare, dacă tatăl meu a murit și era doar el trecut pe actul de casa ,mama mea ce drept mai are ,sau surorile lui mai are vrun drept la casa chiar dacă a dat semnatura la casa sai rămână casa tatălui meu ,acuma mama ce poate face an privința asta ,asi dori și eu un sfat

  • Bună ziua am și eu o problema socri mei au 3 copii împreună și o casa cumpărată împreună soacra a murit socrul vrea sai dea unei nepoate jumate din curte neavând succesiunea facuta după soacra se poate

 3. Buna ziua,

  Am urmatoarea nelamurire in speta urmatoare :
  – casa X face parte din masa succesorala si a fost achizitionata in timpul casatoriei (deci, cf cod civil este bun comun);
  – in procesul de succesiune, sotia supravietuitoare mentioneaza ca ar fi in proportie de 90% bunul ei pentru ca a fost achizitionata in urma vanzarii unui apartament Y care I-a apartinut, apoi a fost adaugata diferenta pentru a completa valoarea casei X;
  – in contractul de vanzare -cumparare, se mentioneaza aspectul de mai sus;
  – insa, apartamentul respectiv vandut Y (care apare ca ar fi fost doar al ei, a fost cumparat de fapt din banii primiti in urma partajului sotului care a decedat de prima lui sotie, numai ca el nu apare in documente, dar erau casatoriti in vremea respectiva).

  Cum este considerata in cazul asta casa X care face parte din masa succesoarala acum ? Bun propriu sau bun comun ?
  Sotia supravietuitoare poate sa obtina intreaga casa in procesul de succesiune ? Nu ar trebui sa demonstreze ca a avut bani pentru a achizitiona apartamentul Y ?

  multumesc,

 4. Multumesc pt raspuns.
  Nu ar trebui sa demonstreze ca a avut bani pentru a achizitiona apartamentul Y ? Asa cum am mentionat mai sus, acel apartament X a fost cumparat din banii celui decedat in urma de partajului de fosta lui sotie.

 5. Buna seara. În urma decesului socrului meu au rămas soția și 4 copii care vor sa faca taxa de succesiune. Intrebarea mea este: soacra mea si un frate poate sa cedeze moștenirea lor soțului meu( băiatul cel mic) chiar dacă ceilalți doi băieți nu sunt de acord? Câtă parte îi revine soacrei mele din moștenirea soțului?

 6. Buna seara. În urma decesului socrului meu au rămas soția și 4 baieți, care vor sa faca taxa de succesiune. Intrebarea mea este: soacra mea si un fiu poate sa cedeze moștenirea lor soțului meu( băiatul cel mic) chiar dacă ceilalți doi băieți nu sunt de acord si ei sa rămână cu partea lor? Câtă parte îi revine soacrei mele din moștenirea soțului?

 7. BUNA ZIUA .
  IN URMA DECESULUI TATALUI MEU DORIM SA FACEM SUCCESIUNEA ,SUNTEM MAMA ,3 FRATI SI AVEM O SORA DECEDATA.PE URMA EI BENEFICIAZA DE MOSTENIRE COPÎÎ EI ,DOAR CA UNUL DIN NEPOTI ESTE PLECAT IN GRECIA SI NU AM MAI LUAT LEGATURA CU EL SI NU AVEM NICI ADRESA SAU ALTCEVA PT A COMUNICA CU EL .AS DORI SA STIU CE SE POATE FACE IN CAZUL ACESTA.
  VA MULTUMESC.

 8. Buna ziua!
  Am urmatoarea situatie:

  Sotia cumpara un apartament, pe care il si achita Inainte de casatorie. Dupa moartea ei, ce drept are sotul asupra apartmentului?
  Multumesc!

 9. Am cumpărat un apartament împreună cu soțul acum 30 de ani fiind cununați legal .Nu avem copii.As dori să fac succesiunea deoarece el a decedat anul acesta.Neavind copii pot deveni moștenitoarea apartamentului .Menționez că mama lui trăiește și mai are frați și surori.Va mulțumesc anticipat!

 10. Soția mea moștenește în calitate de soț supraviețuitor împreună cu doi copii un imobil cu terenul aferent. Unul din copii vrea sa demoleze legal locuință veche moștenită și sa reconstruiască alta pe numele sau Cum se face documentatia și ce fel ii afectează pe ceilalți doi moștenitori?

 11. Buna seara, daca tatal meu a decedat si eu sant sigura la parinti ,mama fiind in viata trebuie facuta succesiunea? Si daca trebuie facuta cat costa?Va multumesc anticipat!

 12. Bună ziua! Tatăl meu are o soră ce a decedat in 2020. Aceasta era văduvă și avea casă pe numele ei. Unicul fiu al acesteia se recăsătorește a 3 a oară in 2020 și nu are copii din această ultimă căsătorie incheiata in martie 2020. Anterior are 3 copii, din celelalte 2 căsătorii. După moartea mamei sale, in aprilie 2020, nu a facut succesiune, dar a locuit cu actuala nevastă în casa mamei decedate. In anul 2021 , octombrie, moare și el, fiul acesteia. Cine sunt moștenitorii? Fratele mamei sale, adică tatăl meu are vreun drept? Dar actuala soție? Mulțumesc mult!!!

 13. Bună ziua! Sunt singura mostenitoare (nu am frați) a unui imobil în care locuiesc cu soțul si fiica mea ( unicul copil) și au locuit și părinții mei până au decedat.
  Dreptul de proprietate a fost dobândit în urma succesiunii după decesul tatălui, printr-un contract de donație, cu scutire de raport- cu sarcini- încheiat între mine și mama, care mi-a donat toată cota parte ce-i revenea ca moștenitor în calitate de soție.
  Având în că deși eram căsătorită, soțul nu a fost trecut în acest contract, vă rog sa-mi precizați care sunt drepturile care i se cuvin acestuia.

 14. Bună ziua,soțul mamei a decedat in urma cu 2 luni,care sunt drepturile ei cu privire la casa pe care decedatul a avut-o?Mentionez ca aceasta casa i-a ramas mostenire decedatului dupa succesiunea efectuata dupa moartea parintilor.Decedatul mai are 2 surori cu care a facut succesiunea dupa moartea parintilor lor,fiecare avand acte pe partea cuvenita.Au surorile decedatului drept la mostenire?

 15. Bună ziua am și eu o problema socri mei au 3 copii împreună și o casa cumpărată împreună soacra a murit socrul vrea sai dea unei nepoate jumate din curte neavând succesiunea facuta după soacra se poate

 16. Buna ziua!!! Daca fratele meu a decedat, sotia supravietuitoare are dreptul la mostenirea lui(de la parintii nostrii)? Mentionez ca nu au copii impreuna. Multumesc mult

 17. cum se imparte mostenirea in urmatorul caz…mama vine intr-o casatorie cu un copil care in dreptul tatalui are o linie,apoi are inca trei copii cu sotul.Mama si tatal sunt decedati.Copilul care nu este al tatalui are aceleasi drepturi ca ceilalti trei?Sau mai putin?Va multumesc!

 18. Bună ziua. Dacă soțul a murit, soția poate face acte de vânzare cumpărare unui singur copil? Ei având doi copii împreună și un copil din afara căsătoriei, al tatălui. Copilul este recunoscut legal de tata. Mulțumesc!

 19. Bună ziua.Mia decedat fostul sot făcând numai divorțul fără partaj ,avem un apartament cumpărat ampreuna,el după divorț sa recăsătorit. Avem și 2 copii ampreuna .Ce cota parte mi se cuvine ?Am făcut succesiunea eu fosta soție pot vinde imobilul fiind bun comun cu defunctul fără aprobarea copiilor

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.