Banca poate fi chemată în judecată chiar dacă consumatorul a semnat contractul ce conţine clauze abuzive.

Banca poate fi chemată în judecată chiar dacă consumatorul a semnat contractul ce conţine clauze abuzive.

Un contract care contine clauze abuzive este un contract partial sau total NUL.

Nulitatea absoluta a contractului lovit de clauze abuzive poate fi dispusa doar de catre instanta de judecata.

Practic, toti cei care fac un contract cu banca, de imprumut sau chiar si cu IFN-ul, pot folosi Legea 193/2000 a clauzelor abuzive bancare, pentru a scapa de anumite comisioane, dobanzi sau chiar pentru a-si micsora rata bancara, mai ales ca de data recenta a intrat in vigoare legea 77/2016 cu modificarile din 2020, impreviziunea este reglementata si contractele pot fi adaptate.

Banca poate fi chemată în judecată chiar dacă consumatorul a semnat contractul insa acesta conţine clauze abuzive.

In principal pentru a beneficia de eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit, este necesar ca imprumutatul sa verifice ce tip de clauza abuziva are in contract iar ulterior sa se adreseze instantei de judecata.

Paşii nu sunt uşor de parcurs, fiind nevoie ca, după câştigarea procesului, petentul să se adreseze unui executor pentru a i se restitui banii plătiţi pe comisioanele percepute abuziv, dobanzile aferente platite in mod excedentar si orice alta clauza abuziva pe care instanta o constata ca atare.

Cand putem porni un proces pe clauze abuzive pentru un contract cu Banca, Inf-ul sau contractul de leasing ?

Litigiul poate fi iniţiat şi în faza de executare silită a imobilului ipotecat, prin contestarea executării sau a solicitării suspendării acesteia.

Noutatea in anul 2020 este ca orice executare silita pe care o porneste o banca impotriva dvs. sau chiar si un IFN, poate fi contestata si dupa termenul de 15 zile, fiinca prin cauza C75/2019 , CJUE a stabilit fara echivoc ca atunci cand vorbim despre clauzele abuzive din contractele bancare, debitorul executat silit pe baza unui contract ce contine clauze abuzive, trebuie sa aiba dreptul oricand si dupa cele 15 zile, sa se poata apara.

Persoanele care au observat în contractele de împrumut încheiate cu băncile existenţa unor clauze abuzive, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, ori dobanda le-a crescut in mod nejustificat si chiar si clauza de risc valutar la CHF sau Euro, le-a crescut rata chiar dublu, trebuie să se adreseze urgent instanţelor, existând şanse imense de a câştiga procesele.

Cititi mai jos, totul despre clauzele abuzive care au lasat oamenii in strada si cum faceti sa nu cadeti in capcana lor.

Oamenii nu trebuie să fie descurajaţi de presiunile care se fac asupra lor.

Procedurile sunt in favoarea lor, multe instante anuland mii de clauze abuzive in dosarele deschise si din contractele ce contin clauze abuzive, putând fi iniţiate şi în cazul în care banca a trecut la executarea silită a imobilului ipotecat.

Toate căile trebuie parcurse, chiar dacă împrumutatul a semnat contractul sau actul adiţional ce conţine clauzele abuzive.

În ceea ce priveşte paşii de urmat, persoana împrumutată se poate adresa instanţei, iar după obţinerea unei sentinţe definitive şi irevocabile ar trebui să se adreseze executorului judecătoresc pentru executarea silită a băncii.

În cazul în care banca a cesionat creanţa şi s-a ajuns în faza de executare silită, împrumutatul se poate adresa instanţei pentru a contesta executarea sau a cere suspendarea acesteia.

Dacă în cazul iniţierii procesului pentru scoaterea din contract a clauzelor abuzive şi a cererii de restituire a sumelor percepute abuziv, clienţii băncilor au câştigat în proportie mare mii dintre litigii, situaţia este si mai clara în cazul executărilor mai ales atunci cand sunt puse in executare contracte prescrise.

Puteti castiga inghetarea cursului valutar iar împrumutatul să-şi plătească ratele, urmând ca diferenţele percepute abuziv prin diferite comisioane să-i fie restituite la finalul procedurilor judecătoreşti.

Clauzele abuzive din contracte le gasim in toate contractele si aproape la toate bancile, fie ca vorbim de OTP BANK, RAIFFEISEN BANK, BRD, BCR ETC.

contine clauze abuzive
Clauzele care te lasa fara casa.

Care sunt comisioanele percepute abuziv din contractele semnate cu bancile sau ifn-urile si care au clauze abuzive inserate?

Băncile au perceput diferite comisioane abuzive, precum comisioane de administrare, de rezervă sau de risc. „Banca a prevăzut comision de risc asupra creditului, comision care este ilegal şi care trebuie restituit, chiar dacă banca se apără invocând că acest comision este perceput pentru a elimina riscul dat de portofoliul de clienţi sau credite neprofitabile.

Faptul că acest comision este stabilit printr-o clauză abuzivă rezultă şi din faptul că, deşi clienţii îşi îndeplinesc obligaţiile, acest commission nu li se restituie, fiind înregistrat de bănci drept venituri din dobânzi.

Vizualizati si :

Un alt comision perceput abuziv este cel de urmărire a riscurilor, calculat la valoarea iniţială a creditului, nu la sold, aşa cum ar trebui.

Altfel spus, un contract care contine clauze abuzive este ilegal, chiar în situaţia în care consumatorul îşi îndeplineşte întocmai obligaţiile de plată, băncile se vor îmbogăţi „fără justă cauză în defavoarea clienţilor care, cu toate că şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale, vor plăti lunar un comision de urmărire a riscului, fără ca riscul să fie materializat”. Şi riscul deprecierii garanţiilor şi al neîncasării valorii în cazul vânzării este de asemenea suportat de către împrumutat, care va răspunde cu toate bunurile sale.

„Riscul de piaţă trebuie să fie asumat în egală măsură de ambele părţi, atât de bancă, care este jucător profesionist, cât şi de consumator”.

Băncile pierd tot mai multe procese intentate de clienţi din cauza clauzelor abuzive impuse în contractele de împrumut. “Aceste clauze sunt anulabile în instanţă, chiar dacă clientul a semnat actul adiţional în care sunt stipulate”.

Av.Drd. Cuculis Adrian

9 comments to “Banca poate fi chemată în judecată chiar dacă consumatorul a semnat contractul ce conţine clauze abuzive.”
  1. Buna ziua. Incep prin a va spune ca am 2 credite la Banca
    Piraeus, in care mama mea este titular si tatal meu girant. Acum 3 ani tata a
    decedat intr un accident de masina.
    Avem asigurare pt astfel de cazuri la Garanta partener cu Piraeus. De un an de zile
    nu am mai putut achita ratele integral si am achitat doar jumatate pentru fiecare
    credit in parte.
    In acel act aditional -asigurarea a semnat si tatal meu, banca spune ca nu se aplica
    asigurarea pentru ca nu el era titular si nu au dorit sa ne ajute in nici un fel.
    Singura optiune pe care acestia au propus a fost de a veni cu certificatul de
    mostenitor pentru a mari perioada de credit si micsorarea taxelor cu care nu am fost
    de acord.
    O alta problema, dansii nu mai au contractul.
    Iar acum ne someaza cu executarea.
    Ce as putea sa fac in aceasta situatie. Va multumesc

  2. Buna ziua,
    Poate fi inclus in categoria clauzelor abuzive un comision de analiza dosar perceput lunar , pe toata perioada de desfasurare a creditului ?
    Desi cunosc faptul ca acesta este reglementat legal , jurisprudenta ICCJ nu l-a recunoscut ca facand parte din obiect principal al contractului…
    Va multumesc

  3. Am facut un imprumut la BCR SA in suma de 8500 euro in anul 2006 pe termen de 10 ani,pe care l-am achitat integral in anul 2015. In prezent pastrez un exemplar al contractului. Acum am aflat de la un prieten care a avut un contract de credit cu BCR tot in anul 2006 ca a dat in judecata banca pentru clauze abuzive si a castigat in instanta,urmand sa primeasca o serie de comisioane retinute in mod nelegal, conform Legii nr.193/2000. Am verificat contractul si am oservat ca aceleasi clauze sunt prevazute si in contractul meu. INTREBARE : In prezent pot sa deschid si eu o actiune de judecata ? Va rog sa-mi raspundeti cand aveti timp disponibil. Va multumesc.Cu toata stima.

  4. Buna ziua am incercat sa iau un împrumut și am platit o grămadă de taxe până în 3000 euro la banca Eurobank și nu am luat nici acum creditul de 5 luni de zile sunt in Olanda va rog frumos sa mă ajutați vreau măcar să recuperez banii înapoi

  5. Bună ziua!!! Sunt client Alpha Bank Am luat de la ei un credit ipotecar cu primi 5 ani cu Dobânda fixa. Ce va urma mă apucă groaza. Doresc să vb cu dvs. Ceva e in neregulă tot asa cu comisioane administrare cont și mai multe dar nu am primit nici o lămurire clară. SUNT DISPERATĂ ȘI EI ISI BAT JOC DE CLIENȚI ODATĂ PRINȘI LA MÂNA LOR.

  6. Buna ziua. Am citit articolul si ma uitasem cum banca la inceput de drum imi oferise un procent mic cand semnasem contractul si platisem din 809 lei rata la apartament revea 350-360 rata principal si restul era ca si comision perceput.
    In anul urmator aceasta rata principala scazuse cu 100 lei si din ce in ce mai mult scadea si crestea comisionul.
    Chiar in decembrie 2022 vazusem dupa achitarea fondului de garantare si a ratei care fusese dublata, ai fost perceputi pentru luna decembrie ca si rata principala doar 44 lei… O suma de ras ca sa zic, iar restul a fost comisionul bancii din aproape 2000 lei platiti.
    Apoi, in septembrie 2022 fusese rata principal undeva la 277 lei si incepuse din noiembrie sa scada drastic cu aproape 100 lei.
    Apoi, banca mi-a marit din nou rata de la un 1300 la 1400. Iar de la 1400 spre 1500. Si acum este la peste 1500 lei cu cativa zeci de lei peste, iar rata principala este de 168 lei, iar restul sunt marcati ca si comision dobanda banca si un 32 lei din ei ar fi o asigurare de viata.
    Mie ei la semnare mi-au prezentat un plan al platilor lunare si mi-au explicat ca din suma totala de plata comisionul dupa 5 ani va fi inversat si o sa platesc mai mare ratele de principal si mai mic comisionul.
    Eu solicitasem rate fixe lunare si comision fix pe toata perioada de 30 ani. Doar ca mi-a preluat altcineva dosarul, doamna in cauza racise si cine mi l-a incheiat nu ar mai lucra la banca ca si creditor am inteles.
    Nu mi se pare normal sa fiu in fata mintita. Plus ca citind contractul eu nu am sesizat ca zice ceva de genul sa fie fluctuant sau ca poate creste rata de dobanda la el asa cand au ei chef.
    Ce e de facut in acest caz? M-ar interesa sa ii dau in judecata sa-mi aplice sumele corect din 2021 pana azi. Si sa fie o rata fixa, o suma de dobanda fixa. Pentru ca nu-i normal sa platesc pana la 60 ani si sa nu ma bucur de eforturile facute de mine pentru a avea un bun personal si mereu sa nu am de pe o luna pe alta ce manca pentru ca sunt jegmanita de banca.
    Va rog sa ma ajutati!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.