Legea Darii In Plata – Puteti scapa de datoria la banca sau la recuperator.
Tema pe care ne-am propus-o este de esenta sa redam fidel si complet in cadrul acestei analize exhaustive, rolul unui avocat pentru dare in plata.
Astfel desi in mod complet am analizat aici darea in plata , ca procedura, este necesar sa discutam putin despre cei care conduc procedura de are in plata si cum un avocat dare in plata va poate ajuta sa porniti din loc notificarea de dare in plata si toata procedura ce urmeaza a fi indeplinita pentru ca dvs. sa scapati de datorie.
Inainte de a prezenta de faptul profesionistul avocat dare in plata , este necesar sa atingem putin subiectul referitor la cum acesta lucreaza cu procedura in sine de dare in plata.
Completati formularul de mai jos si scapati de datorii la banci, ifn-uri si recuperatori de creante!
Care sunt avantajele/beneficiile darii in plata si cand pot beneficia de legea darii in plata?
Darea in plata a cunoscut cateva forme de la intrarea ei in vigoare in 2016, insa forta cea mai mare a primit-o darea in plata, in 2020 de data recenta, cand Parlamentul Romaniei a schimbat DIN TEMELII , notiunea de dare in plata si a introdus IMPREVIZIUNEA in corpul Legii 77/2016.
Prin procedura de dare in plata, de esenta, un debitor care are un credit la o banca sau chiar si la un IFN si ATENTIE, chiar daca este cesionat catre un recuperator de creante, poate solicita sa solicite asa cum arat cu ajutorul unui avocat dare in plata urmatoarele:
- isi predea casa cumparata sau cu care a garantat imprumutul, in schimbul stingerii oricarei datorii ar fi avut-o fata de institutiile amintite mai sus;
- poate solicita bancii, ifn-ului sau recuperatorului de creante sa ii stearga datoria reziduala daca imobilul cu care a garantat a fost vandut la licitatie publica si a ramas “agatata” o datorie reziduala;
- poate sa solicite prin noile modificari aduse la legea darii in plata, adaptarea contractului de credit aflat in desfasurare in asa fel incat cursul valutar pentru moneda straina sa fie calculat la o valoare mult mai mica.
Avocat dare in plata – procedura si conditii – Darea in plata a fost modificata in 2020 iar de data recenta debitorii care au credite in desfasurare pot bloca cursul valutar.
Cine beneficieaza de darea in plata si cum va faciliteaza avocatul accesul la procedura de dare in plata?
In principal pentru a beneficia de darea in plata, un debitor, in primul rand trebuie sa aiba calitatea de consumator.
Consumatorul in intelesul legii exclude persoanele juridice de la aceasta procedura a darii in plata, cu anumite exceptii:
- liber profesionistii si cei care au garantat o persoana juridica insa nu au functii in cadrul acesteia.
Ca sa intelegem darea in plata si cum poate fi castigat un prosibil proces pe dare in plata sau o contestatie la notificarea de dare in plata, este esential, ca inainte de a face orice notificare pentru motivele expuse mai sus, sa vedem ce conditii trebuie sa indeplinim.
Avocat Dare In Plata – Stergerea datoriilor umflate artificial de catre banca poate fi efectuata daca sunt respectate urmatoarele conditii – Astfel, art. 4 din legea 77/2016 cu privire la darea in plata, prevede ca :
(1) Pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
a) creditorul şi consumatorul fac parte din categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1), astfel cum acestea sunt definite de legislaţia specială;
Aici va poate face aceasta analiza doar un avocat specializat in dare in plata si in drepturile consumatorilor, fiindca este esential ca in momentul la care formulati notificarea de dare in plata, sa indepliniti conditiile incadrarii in calitatea de consumator.
b) cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;
Astfel pentru o dare in plata este necesar ca aceasta conditie a plafonarii sa fie respectata, adica nu putem sa solicitam darea in plata pentru credite ce depasesc limita de la acest articol.
Aceasta limitare a fost necesara pentru a nu profita de dispozitiile pe care le oferea darea in plata, persoanele care prin prisma cuantumului enorm al creditului nu ar mai fi putut fi considerati simpli consumatori.
c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
Darea in plata vine si protejeaza domiciliul debitorului.
De asemenea si practica CJUE si amintim cauza Kassler, vine si protejeaza domiciliul debitorului persoana fizica.
d) consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.
e) este îndeplinită condiţia privind impreviziunea.
Conditia impreviziunii amintim ca a fost introduca prin decizia CCR din 2016 cu numarul 623 , iar prin modificarile aduse la legea darii in plata, avem pentru prima data, reglementata notiunea de impreviziune, ceea ce face ca in momentul de fata in raport de legea darii in plata, sa puteti cei cu credite aflate in desfasurare, sa solicitati scaderea cursului valutar, care echivaleaza de esenta cu o inghetare a acestuia.
Cand trebuie sa apelezi la un avocat dare in plata?
In principal legea 77/2016 a stabilit ca rolul avocatului care se ocupa de procedura de dare in plata, este cumva principal asta pentru ca va poate sustine cauza si in fata unei posibile contestatii in instanta pornite de catre creditor.
Desigur, un avocat pentru darea in plata este de preferat insa legea arata ca notificarea de dare in plata poate fi trimisa si de catre notar ori executor.
Practic, la avocat dare in plata apelati la momentul la care sunteti decisi sa scapati de datorie si considerati ca orice alta demers cum ar fi chemarea in judecata a bancii pentru eliminarea clauzelor abuzive nu-si mai are rosul.
De asemenea, la darea in plata si la un avocat specializat in procedura de dare in plata este indicat sa apelati cand sunteti executat silit si doriti stergerea datoriilor reziduale, asta daca vi s-a vandut casa in procedura de executare silita.
Cum te poate ajuta un avocat specializat in darea in plata?
In principal va va redacta notificarea de dare in plata iar cei executati silit, sunt cei mai interesat sa apeleze la un avocat pentru dare in plata, fiindca sunt cei ramasi si fara case dar cu datorii mari.
Evident ca dupa ce avocatul specializat in are in plata redacteaza notifiarea este posibil ca procedura sa fie inchisa prin acceptarea notificarii de catre banca sau din contra, deschiderea unui proces in fata instantei pe baza contestatiei la notificarea de dare in plata.
Vom incerca sa defalcam categoriile de debitori, in asa fel incat sa putem explica darea in plata si conditiile ei pentru cei executati silit dar si darea in plata pentru cei care au credite aflate in desfasurare si care nu se afla in executare silita si poate cel mai important cum va ajuta aici un avocat dare in plata.
Prin urmare:
a) Ce au de facut cei care sunt in executare silita?
Cei care sunt executati silit si ei la randul lor sunt in doua categorii, cei impotriva carora s-a inceput executarea silita dar nu li s-a vandut casa cu care garantasera si cei care au deja casa vanduta la licitatie publica si au ramas sa plateasca o datorie reziduala.
Pentru ambele categorii de debitori, darea in plata este aplicabila insa prima categorie va trebui sa formuleze o notificare de dare in plata pentru a trece casa aflata in executare silita in proprietatea bancii sau Ifn-ului pentru a stinge orice obligatie contractuala iar cea de-a doua categorie care nu mai are in proprietate casa fiindca a fost vanduta la licitatie publica la executare silita, trebuie sa formuleze o notificare de dare in plata pentru stergerea datoriei reziduale.
b) Ce au de facut cei care nu se afla in executare silita, au un credit aflat in desfasurare si vor doar sa aiba un curs valutar mai scazut, adica vor sa adapteze contractul?
Avocat Dare In Plata raspunde:
Vestea buna pentru aceasta categorie de debitori este ca pot solicita Bancii sau Ifn-ului sa le adapteze contractele.
Pot face acest lucru cei care indeplinesc conditiile de impreviziune .
Debitorii au scapat de datorii la Recuperatori, Banci si Ifn-uri. Vedeti mai jos.
Legea Darii In Plata se aplica executatilor silit si celor a caror rate au crescut ori cursul valutar a explodat.
Avocatul specializat in dare in plata va poate ajuta si la scaderea cursului valutar al contractului de credit.
Da, ati citit bine, procedura de dare in plata presupune si va da posibilitatea dvs. si evident avocatului dare in plata, sa va notifice banca cu privire la ADAPTAREA contractului prin gasirea unui curs valutar intermediar.
Care sunt pasii pentru a putea obtine o scadere a cursului valutar platit (adaptarea contractului) sau pur si simplu pentru a da in plata ori pentru a sterge o datorie reziduala?
Totul incepe cu o notificare de dare in plata. Aceasta notificare dare in plata poata fi facuta exclusiv ca si conditie de validitate doar prin intermediul unui avocat, executor sau notar, specializat in dare in plata.
In cadrul notificarii de dare in plata este esential sa fie specificat temeiul pentru care trimiteti solicitarea si mai ales daca este vorba despre o adaptare a contractului sau daca incercati nu sa cereti darea in plata ci sa scadeti cursul valutar sau sa reechilibrati contractul, notificarea nu va avea ca temei de drept doar legea 77/2016 ci ea trebuie coroborata cu codul civil referitor la impreviziune.
Ce face, daca banca nu da curs notificarii de dare in plata sau de reechilibrare a contractului?
In principal, pasul urmator este sa deschideti o actiune in instanta iar avocatul specializat in dare in plata va va spune ca prin aceasta trebuie sa solicitati dare in plata a imobilului, stergerea datoriei reziduale sau evident, adaptarea contractului, cursului, ratelor.
Procese castigate de avocatii nostri cu darea in plata
PROCESELE PE DARE IN PLATA SI REZULTATUL LOR DIN INSTANTA- AVOCAT DARE IN PLATA : INSTANTELE AU DISPUS ADAPTAREA CONTRACTELOR SI INAINTE DE MODIFICARE LEGII, INSA ACUM NE ASTEPTAM SA VEDEM O PRACTICA UNITARA DE SCADERE A CURSULUI VALUTAR LA CREDITELE IN CHF, EURO DAR SI BLOCAREA DOBANZII LA CREDITELE IN LEI.
Concluzia este ca modificarile aparute la darea in plata vor schimba din radacini ceea ce cunoastem despre creditele toxice in CHF, despre creditele in Euro care s-au scumpit si ele extrem de mult pe perioada de desfasurare.
Un Lucru este clar, debitorii isi pot face drepate cu invocarea impreviziunii si cu adptarea contractului in instanta de judecata.
- Cu titlu de exemplu puteti sa vedeti aici dosar DEFINITIV de adaptare a cursului valutar in instanta la un curs de 3 lei/ CHF.
- Alt dosar prin care am reusit sa stergem datoria reziduala a unui debitor.
Si exemplele pot continua fiindca sunt mii de debitori care in Romania pot beneficia de o adaptare a contractelor pe care le-au incheiat cu bancile si cei care sunt asupriti si urmariti de catre recuperatorii de creante, pot scapa de datoriile reziduale.
Procedura de dare in plata prin avocat.
Avocat dare in plata– Ce acte solicita avocatul specializat in dare in plata pentru deschiderea procedurii?
Ce acte sunt necesare pentru darea in plata?
– Contractul de credit și eventualele acte adiționale, dacă există
– Contractul de ipotecă
– Corespondența purtată cu Bancă în perioada ulterioară transmiterii notificării (dacă există)
– Certificate de cazier judiciar
– Procesul-verbal de vânzare la licitație publică a bunului întocmit de executorul judecătoresc (se anexează și alte acte de executare din dosar, dacă este cazul).
Avocat dare in plata– *Se mai pot iniția negocieri cu Banca?* Putem sa renegociem contractele sau sa inghetam cursul valutar prin procedura de dare in plata?
Da. În conformitate cu art. 3 din Legea dării în plată, părțile contractului de credit pot ajunge la un acord.
Astfel, este posiblă înaintarea unei notificări de negociere către bancă, această notificare având ca obiect, spre exemplu, soldul creditului, inghetarea cursului valutar ( prin readaptarea contractelor si folosirea impreviziunii).
Negocierea poate fi pornita printr-o cerere adresata de catre avocatul specializat pe dare in plata, ce se va ocupa de cazul dvs.
Darea in plata efectiva si notificarea de dare in plata, trebuie sa contina in mod efectiv, elemente ce tin de situatia persoanala a debitorului, incadrarea in fapt si in drept si anexarea actelor necesare producerii de efecte juridice pentru debitor( stergere a datoriei reziduale, in acest caz anexam actul de adjudecare, reechilibrarea contractului, aici facem trimitere la cursul valutar).
Care este onorariul unui avocat pentru dare in plata?
Costurile impuse de această procedură pentru darea in plata sunt următoarele:
- costurile notarului public,
- costurile reprezentând cheltuielile de judecată în procedura judiciară (dacă Banca va formula contestație – vorbim atât de costurile reprezentării în instanță, cât și de eventualele costuri reprezentate de reprezentarea Băncii, prin avocat specializat in dare in plata, dacă va fi admisă contestația acesteia).
Acțiunea promovată în instanță, prin care consumatorul cere instanței constatarea stingerii obligațiilor sale și pronunțarea unei hotărâri prin care se constată transferul dreptului de proprietatea este scutită de la plata taxei de timbru judiciar.
Sunt o serie intraga de intreaga de intrebari care se nasc sub aspectul acesta al procedurii pe care avocatul specializat in dare in plata o poate coordona, asa ca am decis sa raspundem catorva intrebari referitoare la anumite situatii cu care va puteti confrunta.
Ce se intampla daca pierd procesul de dare in plata, cum ma poate ajuta avocatul pe dare in plata sa scap totusi de datorie?
*Dacă Banca va câștiga în mod definitiv contestația formulată împotriva notificării prevăzută la art. 5, consumatorul trebuie să achite și ratele restante a căror plată a fost suspendată?* – Avocat dare in plata
NU, raspunsul este dat in conformitate cu noile modificari la legea darii in plata, in conditiile in care cel care face notificarea de dare in plata nu este de rea credinta, in aceste conditii nici banca, ifn-ul sau recuperatorul nu pot solicita aceste sume de bani pe perioada suspedarii ratelor.
Hotararea prin care castigati darea in plata se pune in executara silita.
*Poate avocatul pe dare in plata sa negocieze cât timp mai poate consumatorul păstra posesia imobililui, dacă s-a procedat la darea în plată?*
Consumatorul poate stabili, în acord cu Banca, condițiile eliberării apartamentului care a devenit proprietatea Băncii. Mai exact, consumatorul poate solicita Băncii un termen rezonabil pentru eliberarea apartamentului.
*Dacă s-a îndeplinit procedura dării în plată, iar consumatorul nu se poate muta, care sunt riscurile pe care și le asumă?*
Riscurile asumate de către consumator privesc obligarea acestuia de a elibera apartamentul, fiind posibiliă în acest caz și o acțiune în instanță de evacuare, urmând ca în acest caz costurile acțiunii să fie suportate de către consumator.
Sfat de la avocat dare in plata – *După îndeplinirea cu succes a procedurii dării în plată este posibilă declanșarea unui proces pentru recuperarea sumelor plătite nedatorat (clauze abuzive)
Da. Este posibilă declanșarea unui process ulterior acestui moment, întrucât sancțiune pentru inserarea de clauze abusive este nulitatea absolută, care operează retroactive.
Deși nu mai suntem în prezența unui credit în derulare/în ființă, se poate solicita repunerea părților în situația anterioară prin restituirea sumelor plătite în mod nedatorat în temeiul clauzelor abuzive (comisioane, diferență de dobândă plătită nedatorat).
*Dacă s-a achiziționat creditul prin intermediul unei societăți comerciale, însă s-a garantat cu imobilul cu destinația de locuință, poate fi aplicabilă legea dării în plată?*
Da, cu condiția ca garantul să fie el însuși consumator. Soluția rezultă din speța Tarcău de la CJUE.
*Creditul ipotecar garantat cu un teren poate fi supus legii?*
Darea In Plata se aplica inclusiv aici in anumite conditii.
Da, dacă acest teren a fost achiziționat în scopul construirii, pe el, a unui imobil cu destinația de locuință.
Potrivit art. 4 alin (1) lit. c) din legea dării în plată, pentru a se aplica procedura dării în plată creditului trebuie să fi fost contractat de consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imbil cu destinație de locuință.
Ce se intampla daca creditul este cesionat la recuperatorii de creante ?Se va aplica darea în plată în eventualitatea existenței unei cesiuni a creditului?*
Da. Legea privind darea în plată se va aplica inclusiv raporturilor juridice dintre consumatori și cesionarii creanțelor deținute asupra consumatorilor (art. 1 din lege), urmând a fi notificate acestea, prin mandatarii lor (insituția de credit, Banca).
*Se aplică Legea dării în plată creditelor acordate prin programul Prima Casă?*
Nu. Darea in plata nu se aplica acestui program.
*Cum se realizează darea în plată în situația în care consumatorul a fost supus executării silite, dar imobilul executat nu a fost încă vândut în urma licitației?* Avocat dare in plata
Se va urmări procedura prevăzută de lege (notificare și acțiunea în instanță), întrucât aceasta are în vedere și imobilele supuse executării silite care continuă (în cazul dat nu s-a finalizat procedura de licitație a imobilului).
*Se poate aplica darea în plată în cazul în care creditul a fost luat în vederea realizării unei construcții care s-a mai efectuat?* Avocat dare in plata
În această situație trebuie să avem în vedere obiectul creditului. Astfel, potrivit art. 4 alin (1) lit. c) din lege, aceasta se aplică și dacă creditul a fost contractat cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință.
Dacă imobilul a cărei construcție nu s-a finalizat urma să aibă destinație de locuință, se poate aplica legea. În orice caz, dovada faptului că acesta nu ar fi avut destinația de locuință trebui făcută de către Bancă.
*Se aplică darea în plată pentru creditele luate în orice monedă?*
Da. Legea nu distinge sub acest aspect.
*Se aplică darea în plată și în cazul creditelor garantate cu terenuri sau numai cu locuințe?*
Una dintre condițiile de la art. 4 presupune faptul că respectivul credit să fie contractat de consumator cu scopul de achiziționa, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau, indifferent de scopul cu care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.
*Cine suportă plata onorariului notarial, taxelor de intabulare și a impozitului din transferul proprietății imobiliare?* Avocat dare in plata
Legea dării în plată stabilește că toate costurile notariale, și după caz, ale executorului judecătoresc sau ale avocatului se suportă de către debitor. Pornind de la acest text, rezultă că onorariul notarului va fi suportat de către consumator.
În privința taxelor de intabulare, întrucât textul nu distinge cu privire la acestea, se vor aplica regulile de drept comun, respectiv acestea se vor achita de către cumpărător, cazul de față Banca.
În ceea ce privește impozitul din transferul proprietății imobiliare, întrucât Legea dării în plată nu face nicio mențiune, se va analiza aplicabilitatea dispoziției art. 111 din Noul Cod Fiscal.
Aceste dispoziții legale stabilesc plata impozitului în sarcina contribuabilului, fără a se face vreo distinție între cumpărător sau vânzător.
Calitatea de contribuabil o au persoanele fizice și juridice care realizează venituri și tranzacționează bunuri sau valori în raport de cere datorează conform legii, impozite, taxe și contribuții.
Or, în cazul de față, cel care efectuează darea în plată nu realizează un venit.
Actul prin care are loc transferul dreptului de proprietate nu conține un preț al imobilului, sens în care, obligația notarului de a calcula și încasa impozitul prevăzut de dispozițiile art. 111 alin. 1, obligație prevăzută la art. 111 alin. 6, nu poate fi reținută.
Avocat dare in plata– Darea In Plata va suspenda orice executare silita.
Chiar dacă, din Normele metodologice de aplicare a art. 111 din Codul Fiscal pare a rezulta că acest impzit se calculează și încasază de notar chiar și în cazul dării în plată, concluzia nu poate fi alta, întrucât un act normativ de forță juridică inferioară (normă metodologică) nu poate contrazice sau complete un act normativ de o forță juridică superioară (lege).
Așadar, în ipoteza reglementată de legea dării în plată nu își găsesc aplicabilitatea dispozițiile art. 111 din Noul Cod Fiscal, întrucât transferul dreptului de proprietate nu se face în schimbul unui preț, ci pentru a se stinge creanțele debitorului existente în evidența proprie a Băncii.
Avocat Drd. Cuculis Adrian
Daca ati fost executat silit si aveti datorie reziduala executat silit prin poprire, sau daca incercati sa inghetati cursul valutar(pentru viitor) sau chiar daca vreti sa deschideti procedura de dare in plata, completati formularul de mai jos:
Buna seara!
Va rog sa-mi spuneti: daca creditul meu a fost cesionat unei societati de recuperare, cui adresez notificarea de dare in plata bancii cedente, societaii de recuperare sau ambelor? Nu am inteles cum se procedeaza in acest caz.
Buna seara
Am si eu o nelamurire in legatura cu darea in plata. Am ajuns in executare in anul 2013 si inca sunt in executare. Am trimis notificarea de dare in plata si bineanteles banca a contestat.de cand am ajuns in executare mi s-a pus poprire pe salar iar in urma notificarii de dare in plata inca mi se retin bani. Am trimis notificarea si catre executor care a transmis angajatorului sa mi se suspende poprirea dar banii imi sunt retinuti in continuare de angajator ptr ca asa li s-a spus de executor. plata catre banca se suspenda dar banii sa imi fie retinuti de angajator. Ce pot face sa nu mi se mai retina banii? Mentionez ca totul a fost facut prin avocat care imi spune ca nu are ce sa faca?Este normal ca pana la deciziza curtii constitutionale angajatorul sa se foloseasca de banii mei?Nu stiu ce pot sa mai fac. Va rog daca puteti sa ma ajutati cu un sfat.Multumesc
Buna ziua, desigur asistati la un abuz si se pare ca si neputincioasa. Trebuie neaparat sa faceti demersuri in instanta pentru a va proteja de abuzuri. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
buna ziua !am facut notificarea de darea in plata ,banca a refuzat ,m-a chemat in instanta ,ne-am judecat ,pronuntarea s-a dat in favoarea bancii!
ce trebuie sa fac pt a contesta pronuntarea ,nu sunt de acord sa platesc in continuare ratele ,fiind in imposibilitate de plata ,nu am venit!
multumesc!
Bună ziua ,am luat un credit în 2015 de Raifaisen Bank 1800 mi lei am plătit câteva rate ,după care miam pierdut locul de munk și nu am.mai avut posibilitatea sa plătesc ratele!!! După atâta vreme mau sunat cei de la krk ca tre sa le dau 40000 de mii lei ca au preluat ei datoria ce este de făcut!!
Buna ziua. Este clar ca suma este total disproportionata si ilegala. Trebuie vazut daca nu cumva puteti recupera o buna parte din suma aceasta si in plus sa puteti si sa dati in plata sa stergeti datoria reziduala. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Buna seara, dle avocat! Sunt sanse sa beneficiem de Legea Darii in plata, in conditiile in care am fost executati silit si imobilul a fost deja vandut? Am urmat primii pasi: notificare, dat in judecata insa instanta a procedat la suspendarea procesului pana la motivarea de care Curtea Constitutionala a solutiei pronuntata asupra exceptiilor de neconstitutionalitate. Azi, banca prin avocatii sai, solicita repunerea pe rol a dosarului , sustinand ca ,motivul ce a dus la suspendarea procesului nu mai subzista, iar Decizia 623 din 25 oct 2016 pronuntata de CCR asupra excepriilor de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.1 alin.3, art.3, art.4, art.5 alin 2, art.6-8, in special art 8 alin.1,3 si 5, art.10 si art.11 din Legea 77/2016. Doresc sa stiu, in conditiile date ce castig de cauza avem noi? Legea este aplicabila si pt noi sau totul depinde de avocati si judecator? Va multumesc
Eu asa apreciez ca da!
Buna ziua. Cu mare respect si va multumesc pentru raspunsul si indrumarile ce am de facut .Dumnezeu sa va ajute in tot ce ganditi ,familie , copiii, am raspuns tarziu cu mii de scuze de rigoare , am vazut tarziu mesajul dv. Inca odata va multumesc din suflet si multa sanatate . RESPECT SI STIMA PT DV D_Le CUCULIS ADRIAN!
Buna ziua domnule avocat care este procedura care urmeaza a fi facuta dupa neprezentarea debitorului sau reprezentantului acestuia (avocat, executor etc) la data dispusa in notificarea de dare in plata catre creditor?
Se poate emite alta cerere de dare in plata dupa scadenta primei notificari urmatoarea data fiind stabilita la peste un an de debitor sau (reprezentantul) debitorului , daca acesta nu a binevoit sa indeplineasca procedura de dare in plata in primul rind.Se mai poate oare numi si un abuz al legii 77/2016 de dare in plata
si o obstructionare a justitiei din punct de vedere juridic neputinduse ideplini nici executarea silita nici stingerea obligatiei debitorului fata de creditor prin legea darii in plata?
Va multumesc si astept un raspuns pe aceasta tema
Buna seara!Am urmat toata procedura dip si acum am ajuns la perimare,puteti sa imi spuneti ce pasi trebuie sa urmez in continuare?
Buna ziua,
D-le avocat in present m-a confront cu urmatoarea situatie, am uzat de dispozitiile legii darii in plata si am notificat banca(Credit Europe Bank) in mai 2016. Banca a constestat “actiunea mea” a urmat partea cu procesul, process oprit la in anumit moment la de catre judecatoria sectorului 6 pe motiv ca se asteapta lamuriri de la curtea Constitutionala.Intrebarea mea la dvs este pot invoca perimarea cauzei, si in ce masura ma poate ajuta invocarea acestui motiv.
Banca nu doreste de fel sa aiba loc o negociere, iar doresc sa se termine acest process iar banca sa preia casa si sa terminam acest circ ieftin.
Multumesc anticipat
Banca CEB nu o sa negocieze niciodata cu dvs. perimarea o invocati daca sunt intrunite conditiile dupa ce verificati si cu CCR. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua ! Am si eu o speta cu Bancpost. Am facut notificare catre dumnealor privid darea in plata a apartamentului in 2016. Banca m-a dat in judecata invocand faptul ca legea este neconstitutionala. Acum pe 20 martie am termen la proces. Intre timp am formulat o cerere de renegociere a ratelor creditului in chf . Banca mi-a dat doua variante care nh m-au multumit.
1. Varianta de conversie a monedei creditului din chf in ron si la aceasta varianta mi-a rezultat o rata de 1374 ron in primii 3 ani , apoi rata sare la 2116 ron pentru urmatorii 19 ani , totul calculat la roborul de astazi
2. Varianta de restructurare a soldului creditului beneficiind de o perioada de 12 luni de dobanda fixa diminuata si aici imi da o rata de 450 chf pe luna fara sa reiasa nici dobanda diminuata si nici restructurare de sold, sunt 450 chf pe o perioada de 22 ani, o rata mai mare fata de cea de la data la care am facut notificarea de dare in plata si care era de 436chf. Am inteles ca Banca Transilvania a cumparat Bancpostul. Am incercat sa le spun celor de la Bancpost ca eu pot plati o rata in lei de 1374 ron, chiar daca imi este greu , dar mai mult de aceasta duma chiar nu am de unde sa-i dau , in conditiile in care sunt si divortat si am si un copil dat spre crestere si educare, dar ofiterul de credit de la sucursala mi-a spus ca nu este treaba lui si ca trebuie sa vorbesc cu cei de la Bucuresti care oricum nu vor avea cuvce sa ma ajute pentru ca banca este intr-un proces de vanzare si alte oferte oricum nu vor mai avea cum sa-mi faca, cele facute fiind ofertele standard si nu individualizate pe fiecare persoana in parte. Dumneavostra ce ma sfatuiti sa fac un conditiile in care eu doresc sa pastrez apartamentul, dar nu vad nicio solutie de negociere astfel incat eu sa pot plati ratele iar banca sa-si poata primii banii?
Va multumesc anticipat!!!
Trebuie reanalizata situatia. Eu cred ca dosarele de dare in plata sunt de castigat DOAR daca te implici serios. Cu stima,av.drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua!
In urma procesului a fost admisă contestația creditorului. Astfel dupa sentinta, am primit o adresa de la banca precum ca trebuie sa achit integral toate ratele restante din perioada suspendarii platilor.
Este corectă aceasta cerinta a bancii?
Eu prin suspendare am inteles reluarea platii ratelor si prelungirea contractului cu perioada aferenta suspendarii acestuia, dar banca vrea toti banii restanti aferenti ratelor din perioada de suspendare.
Mentionez ca nu am suma necesara achitarii celor 16 rate restante de pe perioada suspendarii contractului.
Cum este corect si ce pot face?
Va multumesc!
D-le avocat, ma confrunt cu urmatoarea situatie: am fost executat silit si am pierdut casa dar am ramas cu un rest de plata catre banca .Se poate aplica darea in plata pentru acest rest de plata?
este singura procedura de stergere la acest moment, deci da! Cu stima,. av. drd. Cuculis 0722298011
Bună seara domnul avocat am două credite unul la credius și altul la cetele unde sînteți executat silită mă puteți ajuta va rog din suflet Multumesc
Buna ziua. Sigur ca va putem ajuta. Pentru darea in plata va rog sa completati formularul de dare in plata.
Buna seara,am avut si eu un credit ipotecar in CHF ..am pierdut procesul de dare in plata si banca a scos apartamentul la licitație isr eu am ramas cu o datorie de 22000 CHF ,momemtan am si proprire pe cont..am făcut contestație la executare si am solicitat instanței stingerea datoriilor conform legii 77/2016 care a fost respinsa pe motiv ca nu as fi facut notificare către banca deși in hotărârea judecătorească aparea si aceasta notificare facuta.practic s-au contrazis ei pe ei..am făcut apel urmează sa fie judecat credeți ca am vreo sansa de castig?
Buna ziua, o sa va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. dr. Cuculis
Bună ziua astăzi am primit de la un recuperator ca am de plată 1600ron un credit luat în 2013 ce aș putea face în acest fel
Bună ziua astăzi am primit de la un recuperator ca am de plată 1600ron un credit luat în 2013 ce aș putea face în acest sens
Daca suma este prescrisa faceti contestatie, daca nu, ar fi bine sa o inchideti fiindca este f mica
Buna ziua
Cu respect domnule avocat , as dori sa ma ajutati in materie de dare in plata. Problema mea este aproape identica cu aceea rezolvata de dvs. in procesul prezentat in linkul urmator http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/apel-castigat-de-debitor-pe-dare-in-plata-impotriva-eos-credit-funding-dac-debitorul-executat-cu-imobil-vandut-beneficiaza-de-darea-in-plata-avocat-cuculis/ . Dupa licitatia din 2011 in care mi-a fost vandut apartamentul, la sfarsitul anului trecut BT a cesionat valoarea reziduala catre EOS iar acum mi-au pus poprire pe salariu. Gandul meu este sa termin intr-un fel sau altul definitiv aceasta propblema si cred ca sunteti cel mai in masura sa ma ajutati. As dori sa vin la dvs cu actele cat de repede puteti sa ma primiti . Multumesc .
Pe data de 18 mai 2018 am primit comunicarea hotararii castigata in apel cu banca (contestatie la darea in plata) , hatarare care este definitiva. A trecut o luna si banca nu a depus recurs. Care sunt pasii care urmeaza a fi facuti ?
In primul rand eu opinez ca hotararea a ramas definitiva chiar daca o vedeti cu recurs si v-as indruma sa stabiliti o intalnire pentru a trece la urmatorul pas adica sa puteti da in plata efectiv. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua
Am facut o notificare de dare in plata, banca a contestat si pana la urma a castigat banca. Am facut apel dar tot banca a castigat pe motiv ca a intervenit impreviziunea. Creditul l-am avut in franci iar in anul 2013 am ajuns in executare. Apartamentul inca nu s-a vandut. intrebarea mea este daca mai pot face o alta notificare de dare in plata si daca mai are rost. Mentionez ca am divortat fostul meu sot nu are nici un venit nici nu stiu sigur daca mai e in tara sau nu si eu am ramas cu toata datoria o datorie pe care nu am cum sa o achit.Va rog sa ma ajutati cu un sfat daca mai pot face ceva in situatia asta sau nu.
Va multumesc
Important ar fi sa facem contestatia. Cu stima,av. drd. Cuculis 0722298011
Poate banca să-mi pună proprire pe un venit din afară României după ce am fost executat silit?
Poprirea se poate institui in afara granitelor doar dupa ce se urmeaza procedura de exequator. Cu bine si aveti grija de bunurile dvs. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
V-as ruga sa ma ajutati cu urmatoarea problema: O societate a cumparat de la alta societate,SRL amandoua,platitoare de TVA) un teren si tranzactia s-a facut cu TVA – TAXE INVERSA
Asociatul a creditat societatea pentru achizitia terenului .Societatea nu a avut nici un fel de activitate de la infiintare pana in prezent iar asociatul nu a putut sa isi recupereze creditarea.
Acum doreste sa lichideze firma iar terenul sa fie transferat pe numele asociatului pri
Intrebarea :trebuie sa colecteze TVA si sa-l plateasca la stat tinand cont de taxarea inversa ?? Va multumesc.
Mulțumesc dl.avocat ptr. îndrumările pertinente pe care le faceți… datorită lor,am învins Raiffeisen Bank in instanță… imobil vândut în 2013,datorie reziduală 40000 CHF…dar,totul s-a schimbat anul acesta… Hotărâre nr.24/23.01.2019 a tribunalului Brăila în dosarul 19224/196/2016… definitivă!
Deci se poate!!!
Mulțumesc încă o dată și la cat mai multe procese câștigate!
Multumim si noi pentru increderea aratata si sa stiti ca apreciem mesajul. Cu stima, av. drd. Cuculis
Bună ziua.Am facut o notificare de dare in plata,iar banca a facut contestatie. Am castigat la judecatorie si banca a facut apel. Acum s-a pronuntat si tribunalul. La sfarsitul hotararii scrie ca respinge apelul. Mentine sentinta atacata.Ce inseamna acest lucru ? Este definitiva sau banca va face iar recurs ? Multumesc anticipated.
Poate face recurs, desigur!
Buna ziua! Noi am pierdut procesul de dare in plata, am putea face o notificare din nou ?
Da puteti face o noua notificare! Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua, eu am pierdut procesul de dare in plata la notificarea facuta catre BT. Mai pot sa fac o noua notificare pe noua lage daca se va promulga. Se poate alica noua lege si pentru cei care sunt in curs de judecata?
Buna ziua, puteti redepune notificarea de dare in plata. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
domnul avocat ma puteti ajuta cu o indrunare ce sa fac am pierdut proces Admite apelul formulat de creditoarea SC BANC POST SA şi continuat de BANCA TRANSILVANIA
SA ca urmare a fuziunii prin absorbţie împotriva sentin?ei civile
nr. xxxxxxx pronunţată de Judecătoria Mediaş în dosar
nr. xxxxxxx. Schimbă, în tot, sentinţa atacată şi rejudecând
admite contestaţia formulată de către creditoarea SC BANC POST SA şi constată că,
notificarea de dare în plată formulată de intimaţii xxxxxxx
la data de 27.05.2016 nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Legea
nr. 77/2016 referitoare la impreviziune. În temeiul art. 7 alin 5 din Legea
nr. 77/2016, repune părţile în situaţia anterioară emiterii notificării de dare în plată
emisă de intimaţii debitori. Obligă intimaţii la plata cheltuielilor de judecată
către contestatoarea
Buna ziua, nu uitati ca se poate redepune notificarea de dare in plata.
Buna seara! Si eu ma confrunt cu un caz destul de ciudat. Am dat in plata imobilul prin intelegere amiabila cu b c r ,am toate actele ,am predat imobilul in feb. 2019 iar acum surpriza..banca face contestatie pe legea 77/2016 ! Mai poate banca dupa 9 luni sa faca asa ceva ? Mentionez ca totul s.a semnat amiabil intre parti la notar! Multumesc
Buna ziua, pai or fi facut, dar este tardiva, asa cred!
buna ziua,
ce presupune suspendarea platilor? daca a fost respinsa actiunea, banca poate percepe toate dobanzile la zi intr-o singura transa, sau se repune graficul in plata si se prelungeste perioada de rambursare?
Suspendarea in opinia mea inseamna ca NU o veti mai lua de la inceput si nici perioada neplatita NU trebuie sa fie platita.
Buna seara!
Cate notificari de dare in plata pot sa fac?
Am facut deja 2 care au fost contestate de catre Banca.
Mai pot face inca o cerere?
Buna ziua, legea nu prevede
Bună seara!
Am formulat o notificare de date în plată, banca a făcut contestație pe care instanța a redpins-o ca nefondată, devenind definitivă. Apartamentul care face obiectul dării in plată, la momentul depunerii notificării se afla in faza de executare fără a fi finalizată. Banca încă nu m-a contactat pentru acțiunea de translație, deși legea o obligă,. În aceste condiții, poate banca să ceară continuarea executării? Poate executorul institui poprire pe venituri?
Puteti deschide o actiune prin care sa se dispuna transferul fortat al proprietatii.
Buna seara,
Intrebarea mea este daca, in calitate de coproprietar si debitor, as mai putea da in plata un bun imobil (casa pusa garantie aflata in executare) in conditiile in care a fost desemnat un curator al succesiunii coproprietarului defunct? Mentionez ca in calitate de coproprietar si totodata si debitor impreuna cu defunctul a fost pornita executarea si impotriva mea si a lui inca din timpul vietii defunctului si sunt in continuare executat si dupa decesul acestuia. Actualmente sunt si mostenitorul acestuia impreuna cu alti mostenitori neproprietari pe acest imobil.
De asemenea mentonez ca fara cunostinta mea, abia acum am aflat, ca la cererea creditorului instanta a dispuns inca de acum 2 ani numirea unui curator special al succesiunii defunctului (defunctul detinea mai multe proprietati prin tara si mai exista si alti mostenitori (neproprietari tabulari pe acest imobil), in conditiile in care era deschis dosar succesoral la un notar public inca de acum 5 ani, deci cu 3 ani inainte de a dispune instanta acest curator special?
Tinand cont (sau nu) de toate de mai sus, revin insa cu intrebarea de la inceputul prezentarii mele si anume daca as mai putea da acum in plata un bun imobil (casa) in conditiile in care a fost desemnat un curator al succesiunii debitorului defunct? Imi permite legea sa fac acum acest lucru in conditiile in care exista un curator numit de catre instanta? Macar pentru partea mea de imobil…
Sunt interesat si de o potentiala colaborare in acest sens. Multumesc.
Buna ziua, sigur ca v-am preluat solicitarea si revenim la dvs. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
BUNA ziua, am castigat un proces de dare in plata cu banca, dar nu s-a facut transferul de proprietate. Cine trebuie sa faca primul pas in acest sens? daca trece o perioada de timp si nu se face transferul, poate banca sa refuze transferul si sa dechida o noua actiune in instanta?
Dupa castigarea procesului, de dare in plata, executorul judecatoresc a ridicat popririle de pe conturile mele, dar banii pe care i-a retinut de la mine, pe toata perioada procesului, si pe care nu i-a virat catre banca, spunand ca ii va primi cel care castiga procesul, nu au fost recuperati. Executorul refuza sa ne inapoieze banii, pretinzand de la mine cheltuieli de executare. Cine trebuie sa plateasca cheltuielile de executare, in cazul in care eu am castigat procesul cu banca?
Buna ziua, o sa va rog sa ne sunati pentru situatia asta,este vorba despre o intoarcere a executarii silite, cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna seara.Am castigat in prices de dare in plata cu reechilibrare (am obtinut in curs de 3.9 chf cam mare zic eu dar ne-au respins apelul ptr mai putin de atat.Problema e ca banca CreditEuro Bank imi cere sa platesc dobanda pe perioda procesului,,approximating 12000 de chf.Eu acesti bani nu-i am .Ce pot sa fac mai departe ?Vreau sa pastrez casa.
Buna ziua. Fara sa vedem ce acte au fost facute, in opinia mea at putea depune o noua notificare de dare in plata. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Daca am fost evacuati si imobilul ipotecat a fost deja vandut( deci s-a facut transferul de proprietate) care sunt variantele prin care se poate scapa de valoarea reziduala pentru care am poprire pe salariu? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
In principal ati nimerit unde trebuie. Puteti scapa de datoria reziduala. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Imobilul a fost vandut la licitatie. Eu am poprire pe salariu.
Ce mai pot face?
Mentionez ca am mai apelat la “darea in plata” , si am pierdut acest proces , principalul motiv fiind lipsa fostului sot (am divortat acum 10 ani, si am intentat acest proces singura).
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua, coordonat cum trebuie, acest proces redeschis ar trebui sa duca fara doar si poate la stergerea datoriei reziduale. Cu bine,a v. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Se aplica legea darii in plata si in situatia in care ipotecile dintr-un contract bancar incheiat cu un profesionist au fost executate? Debitorii ipotecari nu aveau nicio legatura cu societatea, in schimb fideiusorii, fosti administratori, sunt executati in continuare. Mai este aplicabila legea?
daca reusiti sa faceti dovada asta da
Buna ziua,
Daca am pierdut procesul de dare in plata, banca poate percepe dobanda pentru toata perioada judecatii, adica din 2016 pana in 2021? Inainte de a da in plata eram cu ratele la zi.
Daca stingem creditul inclusiv si dobanzile curente, vom aparea in biroul de credit ca rauplatnici?
Multumesc.
Buna ziua
Va rog sa imi spuneti daca pot sa fac o noua notificare pe legea 52/2020 deoarece in urma notificarii de stingere a datoriilor (ca urmare a executarii silite a imobilului garantat) pe legea 77/2016 am pierdut procesul la recurs ca fiind NEFONDAT cu toate ca in inscrisurile din recurs am invocat toate modificarile din legea 52/2020
Dosar 17177/212/2017
In fapt am contractat un credit (70.000 lei) de nevoi personale garantat cu un apartament care ulterior a fost executat silit ramanand in continuare cu popriri.
– Judecatoria Constanta (in data de 08.03.2018) a respins contestatia bancii ca fiind neitemeiata
– Tribunalul Constanta (in data de 27.05.2020) in urma apelului depus de banca schimba total si admite apelul bancii.
– Curtea de Apel Constanta (in data 25.01.2020) repinge recursul depus ne mine ca fiind NEFONDAT
Multumesc
Bacula Nicolae
am cumparat de la fostulC.A.P. 1000mp cu scopul de a consteui o locuinta . Am construit iar Primaria abuziv mi la luat jumatate si la dat altoer persoane mentionez cu Act de dare in plata si legalizat de notariat ul de stat Pot sa il mai recuperez
Cum pot să scap de datoria la kruc?
Depinde daca aveti o executare silita sau o notificare
Buna seara!
Cate notificari de dare in plata pot sa fac?
Am facut deja 2 care au fost contestate de catre Banca.
Mai pot face inca o cerere?
Bună ziua. M ar interesa darea în plata pt un credit ipotecar luat în 2008 în franci elvețieni și vândut la licitație în 2019. Aștept sa ma contactați.
O zi frumoasă, Sena Aci.
Buna ziua. sigur ca va ajutam , ne puteti suna la 0722298011 Cu bine, av. dr. Cuculis