Avocat Drept Fiscal si Financiar

Ai primit control din partea fiscului? Vezi cum te aperi

Avocat Drept Fiscal – Dreptul fiscal si dreptul financiar sunt doua ramuri extrem de importante in conditiile in care vrei sa ai o afacere pe numele tau sau daca esti angrenat in activitate comerciala.

Desi cu notiuni foarte diferite, finantele si fiscalitatea, ambele au radacini comune si de multe ori nu se intersecteaza insa se ajuta una pe alta sa construiasca sistemul economic.

Din nefericire de foarte multe ori in relatia antreprenorilor sau a comerciantilor la modul general si stat, fiscul roman actioneaza abuziv si cu incalcarea atributiilor si fara sa tina cont de principiile echitatii si bunei credinte ci mai degraba de principiile cum putem amenda mai rapid.

Intr-o asemenea situatie, evident ca cei care au firme sunt pusi in situatia in care trebuie sa se apere si in cele din urma sa apeleze la instantele de judecata atunci cand:

  • primesc popririi ilegale de la anaf;
  • le sunt sechestrate bunurile de pe societate;
  • statul nu ramburseaza TVA-ul si atunci creeaza blocaje in cash-flow;
  • initiaza controale in urma carora se iau decizii abuzive;
  • refuza negocierea si esalonarea sau alte asemenea;
  • datoria fiscala este prescrisa ;
  • atrage raspunderea administratorilor societatilor comerciale desi nu exista motive;
  • emit decizii de impunere gresite ce trebuie contestate.

Avand in vedere pe de-o parte aceste abuzuri ale Anf-ului dar si multe dintre greselile facute de catre organele de control, am luat decizia ca in materialul de astazi sa discutam despre cum facem fata unui control anaf dar si cum ne aparam in cazul altor tipuri de abuzuri din partea Anaf, Ditl sau organe de control ale statului pe partea fiscala.

Sa incepem!

Urmeaza sa primiti primiti un control de la Anaf si nu stiti ce sa faceti? S-au facut abuzuri? Aveti decizii de impunere gresite? Completati formularul pentru a lua legatura cu un avocat de drept fiscal!

Avocat drept fiscal Cu ce se ocupa un avocat fiscal?

Dreptul fiscal are importanta in legatura cu activitatile comerciale pe care partile angrenate in relatiile comerciale le desfasoara si astfel se pune problema ca orice participant la actul de comert cum sunt spre exemplu agentii comerciali, au nevoie de protectie juridica si ca atare un avocat specializat in drept fiscal va poate ajuta sa intelegeti daca in relatia cu statul sunteti abuzati din punct de vedere al controalelor sau a altor activitati fiscale asa cum le-am identificat mai sus.

Asistenţa juridică în timpul controalelor efectuate de către autorităţile competente este una dintre prerogativele unui avocat de drept fiscala si care va poate scapa de amenzi , inchiderea firmei sa atragerea raspunderii patrimoniale a persoanei administratorului.

Primesc popririi ilegale de la anaf , ce am de facut?

Asa cum am arata mai sus, sunt o serie larga de abuzuri insa unele cu prioritate se regasesc in relatia cu organele fiscale, astfel incat am decis sa vedem cum raspundem atunci cand suntem in fata unui asemenea abuz si care este modul de a contesta anumite masuri prin intermediul unui avocat fiscalist.

Atunci cand primiti o decizie de impunere de la ANAF pe care nu o contestati si nu solicitati si suspendarea ei, pasul urmator este ca Anaf sa va trimita o executare silita fiscala asupra careia va puteti indrepta cu un sigur mijloc procedural si anume, contestatie la executare.

Prin urmare, oricare ar fi motivul pentru care executarea silita ar putea sa fie ilegala, important este sa formulati contestatie impotriva executarii silite fiscale asa cum arata si

Art. 260: Contestaţia la executare silită

(1)Persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare silită, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.

Ilegalitatea unei executari silite poate fi data de faptul ca s-au stabilit gresit obligatiile fiscala, ori creanta bugetara este prescrisa, ori pur si simplu a fost amnistiata la plata ori chiar si atunci cand ea nu exista si totusi organul fiscal o stabileste fie prin aplicarea unor dobanzi si penalitati gresite.

Am sechestrate bunurile de pe societate ,ce poate sa faca un avocat de drept fiscal?

Sechestrul asigurator instituit de catre ANAF poate fi sa fie pus fie pe bunurile imobile, adica pe case si terenuri ori apartamente fie pe bunurile mobile cum ar fi masini si utilaje.

Ei bine, in economia aceasta, mai trebuie sa stiti ca printre masurile asiguratii pe care ANAF le poate dispune pe baza de proces verbal de sechestru mai exista o categorie de popriri asiguratorii.

Practic poprirea asiguratorie vizeaza banii din conturi sau de la terte persoane ce au sa va platesca banii respectivi si de regula atunci cand cele doua masuri asiguratorii se instituie, din nefericire, falimentul bate la usa si va blocheaza intreaga activitate.

Trebuie astfel sa stiti ca atunci cand sechestrul asigurat este ilegal aplicat ori ABUZIV sau DISPROPORTIONAT in raport de ceea ce trebuie sa protejeze, puteti contesta aceasta masura in cadrul contestatiei la executare silita fiscala.

Trebuie sa stiti ca atunci cand sunteti executat silit de catre ANAF, unele bunuri ale dvs. nu pot face obiectul executarii silite si implicit nici a sechestrului asigurator.

(2)În cazul debitorului persoană fizică nu pot fi supuse executării silite, fiind necesare vieţii şi muncii debitorului, precum şi familiei sale:

a)bunurile mobile de orice fel care servesc la continuarea studiilor şi la formarea profesională, precum şi cele strict necesare exercitării profesiei sau a altei ocupaţii cu caracter permanent, inclusiv cele necesare desfăşurării activităţii agricole, cum sunt uneltele, seminţele, îngrăşămintele, furajele şi animalele de producţie şi de lucru;

b)bunurile strict necesare uzului personal sau casnic al debitorului şi familiei sale, precum şi obiectele de cult religios, dacă nu sunt mai multe de acelaşi fel;

c)alimentele necesare debitorului şi familiei sale pe timp de două luni, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele strict necesare până la noua recoltă;

d)combustibilul necesar debitorului şi familiei sale pentru încălzit şi pentru prepararea hranei, socotit pentru 3 luni de iarnă;

e)obiectele necesare persoanelor cu handicap sau destinate îngrijirii persoanelor bolnave;

f)bunurile declarate neurmăribile prin alte dispoziţii legale.

Contestarea procesului verbal de sechestu se poate face asa cum am aratat pe calea unei contestatii la executarea silita.

Statul nu ramburseaza TVA-ul si atunci creeaza blocaje in cash-flow;

Rambursarea TVA-ului reprezinta de esenta un DREPT pe care il au contribuabilii si nu este un moft pe care statul prin ANAF il tolereaza comerciantilor.

De foarte multe ori din pricina intarzierilor majore cauzate de controalele de fond si de lipsa deciziei de rambursare a TVA-ului negativ, firmele produ intarzieri la plata la randul lor si chiar sunt pasibile sa intre in faliment.

Astfel, este important sa stiti ca un avocat specializat in rambursarea de TVA va poate ajuta sa obtineti nu doar suma de TVA negativ dar si dobanzi la plata sumelor de taxa pe valoarea adaugata avand in vedere ca nu doar statul va poate lua dobanda ci si dvs. puteti incasa de la stat, dobanda aferenta pentru platile pe care nu vi le-a facut!

Conform deciziei CJUE în cazul Volkswagen AG, principiile care guvernează dreptul de deducere ar trebui să reprezinte baza pentru orice inspecție fiscală. Astfel, în opinia CJUE, dreptul de deducere a TVA trebuie să fie exercitat în perioada în care acesta s-a născut, și anume când intervine exigibilitatea TVA.

Din nefericire abordarea autorităților fiscale privind stabilirea momentului în care a luat naștere dreptul de restituire este să țină cont de momentul depunerii decontului de TVA.

Daca statul prin ANAF nu va ramburseaza TVA-ul PUTETI SOLICITA DOBANDA!!

Termen rambursare TVA

Termenul de rambursare al TVA-ul difera in functie de situatia in care va aflati. In mod normal exista doua tipuri de situatii.

Contribuabilii care solicita rambursarea TVA-ului cu control anticipat si cei care solicita rambursarea TVA-ului si-l primesc insa cu control ulterior.

Noua procedură de soluționare a deconturilor cu opțiune de rambursare a TVA: OPANAF nr. 352/2022

Astfel, potrivit noilor prevederi legale, în cazul tuturor categoriilor de contribuabili TVA se rambursează cu efectuarea ulterioară a inspecției fiscale, cu excepția următoarelor situații:

  • contribuabilul are înscrise în cazierul fiscal fapte care sunt sancționate ca infracțiuni;
  • organul fiscal central constată că există riscul unei rambursări necuvenite, caz în care contribuabilul va fi înscris în baza de date specială privind riscul de rambursare necuvenită a TVA;
  • pentru contribuabilul respectiv a fost declanșată procedura de lichidare voluntară sau a fost deschisă procedura de insolvență, cu excepția cazului în care pentru acesta s-a confirmat un plan de reorganizare, în condiţiile legii speciale.

În cazul în care solicitantul nu se califică drept contribuabil mare sau mijlociu, în plus față de situațiile menționate mai sus, organul fiscal va rambursa TVA cu inspecție fiscală anticipată și în următoarele cazuri:

  • contribuabilul depune primul decont cu opțiune de rambursare după înregistrarea în scopuri de TVA;
  • soldul sumei TVA solicitate la rambursare este mai vechi de 12 luni.

Ce sunt persoanele considerate cu risc la rambursarea de TVA ?

(4)În sensul prezentului articol, se consideră că persoanele impozabile prezintă un risc de rambursare necuvenită a TVA dacă se regăsesc în oricare dintre următoarele situaţii:

a)organele fiscale primesc documente oficiale de la alte instituţii, care vizează aspecte de natură fiscală şi se constată că au incidenţă în acordarea unei rambursări necuvenite de TVA;

b)în cadrul acţiunilor de control fiscal s-au constatat fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni cu implicaţii de natură fiscală;

c)cu ocazia inspecţiei fiscale ulterioare au fost stabilite diferenţe mai mari de 10% din suma rambursată, dar nu mai puţin de 50.000 lei pentru fiecare decont de TVA care a făcut obiectul inspecţiei fiscale ulterioare;

d)s-au constatat neconcordanţe semnificative, verificate şi confirmate de organul fiscal, între informaţiile înscrise în declaraţiile informative privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA depuse de persoana impozabilă şi cele depuse de partenerii de afaceri şi/sau neconcordanţe semnificative între informaţiile înscrise în declaraţiile informative privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare depuse de persoana impozabilă şi cele depuse de partenerii de afaceri şi transmise organului fiscal prin intermediul sistemului informatic de schimb de informaţii privind TVA între statele membre ale Uniunii Europene.

Dobanda pe care trebuie sa o plateasca statul daca nu va ramburseaza TVA-ul in termenul legal este de: (5)Nivelul dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

Statul prin ANAF refuza negocierea si esalonarea sau alte asemenea

Art. 184: Instituirea posibilităţii acordării eşalonărilor la plată de către organul fiscal central

(1)Organul fiscal central acordă la cererea debitorilor eşalonări la plată pe o perioadă de cel mult 5 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile de acordare a acestora. Pentru debitorii care nu au în proprietate bunuri în vederea constituirii de garanţii în cuantumul prevăzut la art. 193 alin. (13)-(15) şi nici nu pot constitui niciun fel de garanţie ori cuantumul garanţiilor constituite este mai mic de 50% faţă de cuantumul obligaţiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, eşalonarea se acordă pe cel mult 6 luni.

Esalonarea obligatiilor de plata este un drept si iarasi nu un moft al ANAF.

Avocat Drept Fiscal – Prin urmare, daca indepliniti conditiile de mai jos, chiar daca aveti datorii la anaf, ati putea sa le esalonati pe 5 ani de zile iar daca ANAF va refuza acest DREPT il puteti obtine in instanta:

  • (1)Pentru acordarea unei eşalonări la plată de către organul fiscal central, debitorul trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
  • a)să se afle în dificultate generată de lipsa temporară de disponibilităţi băneşti şi să aibă capacitate financiară de plată pe perioada de eşalonare la plată. Aceste situaţii se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori a altor informaţii şi/sau documente relevante, prezentate de debitor sau deţinute de organul fiscal;
  • b)să aibă constituită garanţia potrivit art. 193;
  • c)să nu se afle în procedura insolvenţei potrivit legii. Debitorul care se află în procedura insolvenţei şi doreşte eşalonarea la plată poate solicita această înlesnire la plată cu condiţia ca până la data emiterii deciziei de eşalonare la plată să iasă din procedura insolvenţei;
  • d)să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare;
  • e)[textul din Art. 186, alin. (1), litera E. din titlul VII, capitolul IV, sectiunea 2 a fost abrogat la 03-feb-2022 de Art. I, punctul 17. din Ordonanta 11/2022]
  • (2)Pe lângă condiţiile prevăzute la alin. (1), debitorul trebuie să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal. Această condiţie trebuie îndeplinită la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Astfel, din toate punctele de vedere debitorul se poate prevala de cunostintele unui Avocat Drept Fiscal si atunci cand simte ca este abuzat de catre organele statului se poate indrepta impotriva lor pentru a-si apara dreptatea.

Nu uitati! Nu lasati abuzurile sa va doboare!!!

Av.Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
2 comments to “Avocat Drept Fiscal si Financiar”
  1. Am o datorie Anaf in valoare 34000 lei,am cerut esalonare la plata pe 5 ani ,am depus garantie in valoare 22000,o masina evaluata de evaluator anevar.Am depus si o garantie colaterala un apartament aflat pe numele administratirului firmei si nu s-a aprobat esalonarea decat pe 6 luni
    Cu o rata de 5700 lei lunara !Am cerut reevaluarea esalonarii macar pe 12 luni deoarece garantia acopera 50% din valoare dar mi se spune intr una ca nu se poate!Mi-au pus ca datoria 34000 lei ,desi intre timp fiindu mi conturile blocate ,banca mi a luat din conturi aprox 2500! Nu s a emis alt certificat de atestare fiscala,ci s- a pus pe esalonare exact suma datorata initial adica 34000 lei!

  2. Am o firma cu activitatea suspendată la Registrul Comerțului o declarație de TVA nu sa depus corect pentru o luna in care activitatea era suspendată,anaf a emis decizie de impunere din oficiu aceasta nu a fost văzută in Spv fiindcă nu s-a uitat nimeni,o fost văzut doar la 2 luni după ce nu au mai fost bani in cont deoarece nu se fac tranzacții pe cont fiind închisă firma.Dacă credeți ca ar fi vreo șansa de anulare a acelei decizii fiindcă e valoare destul de mare 78000 si in plus nu am desfășurat activitate comercială îmi pare a abuz

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.