Avocat Insolventa

Ce este insolventa?

Insolventa pe scurt inseamna ca nu-ti mai poti plati datoriile iar intrarea in insolventa presupune ca poti scapa de plata unei parti a datoriilor daca faci un plan de reorganizare.

Astfel, presupune o stare deosebita a unei persoane juridice ce nu-si mai poate plati datoriile acumulate si care propune practic creditorilor un plan prin care sa le fie rambursate datoriile insa nu 100% din ele in mod neaparat.

Planul de rambursare se intocmeste in limita posibilitatilor de plata efective, respectiv in functie de cat de productiva este firma iar daca in comitetul creditor acel plan de reorganizare se aproba, asta inseamna ca firma a scapat de FALIMENT!

Inainte de a explica procedura este esential sa dam o statistica a numarului mare de insolvente , statistica data din cadrul SCA CUCULIS&ASOCIATII si a dosarelor aferente procedurii dar si a unui avocat specializat in aceasta proecdura care traieste fenomenul insolventei in fiecare zi, in instanta.

Practic, pe tot parcursul anului 2020 firmele din Romania s-au prabusit.

Mai ales in Bucuresti, centrul cel mai mare de afaceri din Romania, anul 2021 se anuta un an al falimentelor.

De ce este important sa apelam sau sa cunoastem procedura insolventei si un avocat sa ne explice exacat care este momentul la care trebuie sa deschidem aceasta procedura?

Asta pentru a nu fi trasi la raspundere patrimoniala in caz ca ajungem sa nu ne mai putem plati datoriile.

Nu riscati o plangere penala pentru Bancruta sau atragerea raspunderii dvs. patrimoniale – Stiati ca daca firma intra in insolventa, administratorul poate sa fie obligat sa plateasca toate datoriile firmei?

Ce inseamna raspunderea patrimoniala? De fapt, administratorul sa fie obligat sa plateasca datoriile firmei, desi se numeste cu raspundere limitata.

Pentru a te feri de posibilele masuri luate impotriva ta in calitate de administrator al unei firme intrate in insolventa, verifica aici care sunt situatiile in care se atrage raspunderea solidara a administratorului firmei, pentru a te putea feri de aceste situatii.

Avocat Insolventa
Avocat Insolventa

Daca nu vrei sa ajungi in situatia asta, este important sa citesti indrumarul de mai jos si sa intelegi de ce un avocat specializat in Legea 85/2014 a insolventei te poate indruma in asa fel incat sa nu ti se atraga raspunderea patrimoniala.

In principal, procedura este o forma speciala prin care o firma care ajunge sa aiba datorii fata de furnizori, fata de stat sau alti creditori si atunci aceasta isi poate reesalona acele datorii pe baza unui plan de reorganizare.

Creditele la banci sunt cele care trimit cele mai multe firme in insolventa.

Nu doar creditele la banci te pot trimite in insolventa atunci cand nu le mai platesti ratele dar si datoriile altor creditori.

Care este datoria pentru care un creditor poate sa imi deschida procedura insolventei?

Valoarea-prag , asa se numeste valoarea pentru care un debitor persoana juridica poate avea deschisa impotriva lui dar si valoarea de la care are OBLIGATIA sa-si depuna singur cererea de deschidere a insolventei.

Cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă este de 50.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.

Desigur, aceasta este varianta in care totusi firma respectiva inca mai poate sa-si reabiliteze numele si activitatea si poate plati totusi o pate din datoriile respective.

De asemena, inclusa in procedura insolventei este fi forma falimentului care presupune vanzarea tuturor bunurilor firmei pentru acoperirea datoriilor acesteia si pentru radierea societatii respective.

Am nevoie de un avocat in cadrul procedurii de insolventa?

Noi spunem ca da si fara sa spunem asta pro causa.

Procedura si modul in care un debitor poate sa apeleze la un Avocat specializat pentru a scapa de datorii sau pentru a le esalona este reglemetata de legea 85/2014, lege care practic permite firmelor aflate in prag de faliment, sa se salveze.

Pe tot parcursul procedurii avocatul este absolut indispensabil, asta pentru a va asigura ca nu ajungeti in calitate de administrator al firmei, sa platiti datoria acesteia dar si pentru implicarea efectiva in reabilitarea sau salvgardarea firmei.

Cum stiu ca sunt in insolventa si cum se deschide procedura de insolventa?

Daca ar fi sa ne luam dupa textul de lege un avocat insolventa ar putea spune ca aceasta este :

29. insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile, astfel:

a) insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor; prezumţia este relativă;

b) insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile băneşti disponibile la data scadenţei;

Atentie: prin deschiderea procedurii insolventei puteti opta pentru un plan de reorganizare si astfel desi aveti datorii catre terte firme sau persoane fizice, puteti ajunge sa platiti chiar si 50% din datorii si totusi sa va pastrati firma.

Cum te poate ajuta un avocat specializat in insolventa?

Profesionistul in dreptul insolventei este esential procedurii dar in acelasi timp trebuie sa facem cele doua distincii.

In cadrul procedurii insolventei exista doua parti –

 • creditorul – care conform legii solicita insolventa unei firme debitoare;
 • debitorul – cel impotriva caruia s-a deschis procedura insolventei.

Pentru a intelege mai clar rolul avocatului in ajutorul pe care vi-l poate oferi, vom face mai jos o lista cu principalele lui atributii si cum va poate ajuta in cazul in care sunteti fie debitor, fie creditor.

Explicatii video Avocat specializat in insolventa Drd. Cuculis Adrian, despre atragerea raspunderii administratorului.

Astfel, punctual, la ce ma ajuta avocatul specializat in procedura insolventei daca sunt debitor?

 1. Chiar Legea 85/2016 a insolventei, stabileste un loc prioritar si indispensabil unui avocat specializat in insolventa, in cadrul acestei proceduri, dupa cum arata si textul legal:

Avocatul il poate ajuta pe administratorul judiciar sa conduca procedura de insolventa:

(1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, administratorul judiciar va putea desemna persoane de specialitate precum avocaţi[…]

Legea 85/2014

2. De asemenea, un avocat specializat in procedura insolventei, te poate ajuta sa identifici CONCRET momentul la care esti obligat sa introduci chiar tu, debitor, cererea de intrare in insolventa, asta pentru a nu fi acuzat de infractiunea de bancruta.

3. Poate sa conteste orice fel de inscriere la masa credala astfel incat, daca cel care s-a inscris la masa credala si a si fost admis de catre administratorul judiciar a obtinut inscrierea in mod nejustificat, prin contestatia la tabelul preliminar.

4. Avocatul urmareste procedura si poate sa se opuna spre exemplu unor proceduri prin care creditorii incearca sa iti deschida procedura falimentului;

5. Va ajuta sa intocmiti un plan de reorganizare in asa fel incat creantele firmei sa poata fi platite intr-un cuantum redus in asa fel incat sa iti poti desfasura activitatea pe mai departe chiar si cu datorii;

6. Avocatul poate sa conteste actele intocmite de catre administratorul judiciar;

7. Se lupta ca instanta sa nu-ti atraga raspunderea pentru debitele firmei, invocand buna credinta si facand dovada ca ai administrat firma corespunzator;

8. Ne explica daca si cand este momentul sa ne deschidem procedura insolventei sau chiar a falimentului.

La ce ma ajuta avocatul specializat in insolvena daca sunt creditor?

 1. Evident ca prima lui atributie, a avocatului specializat in insolventa , este sa obtina in planul de reorganizare un procent MAXIMAL pentru recuperarea creantei pe care in calitate de reprezentat al creditorului incearca sa o obtina de la debitor.
 2. Poate si formuleaza contestatii la tabelele preliminare si definitive;
 3. Poate si formuleaza sa atace contractele frauduloase incheiate de catre debitor;
 4. Poate sa solicite atragerea raspunderii administratorului firmei in asa fel incat daca firma NU va mai poate plati datoriile, sa le plaeasca administratorii care au gestionat gresit activitatea firmei prin prejudicierea creditorilor.

Astfel, opinam ca atributiile unui avocat specializat in insolventa au ca drept scop in functie de partea pe care o reprezinta, interesele financiare in principal ale celor doua parti.

Puteti fi interesat si de :

Serviciile juridice pe care vi le oferim in domeniul insolventei in calitate de avocat specializat in insolventa.

Tehnic orice cerere necesara deschiderii procedurii falimentului sau a insolventei a reorganizarii judiciare sau a lichidarii voluntare, se adreseaza de preferat printr-un avocat specializat in insolventa.

Termeni folositi de catre legea insolventei sunat ata de greoi incat este dificil chiar si pentru cineva care este abilitat in drept insa nu este avocat specializat pe procedura insolventei sau faliment si lichidare.

Amintim aici o serie scurta de servicii pe care vi le poate presta si desigur va poate asigura succesul in fata instantei fie ca sunteti debitor sau creditor:

 • Actiunea de deschidere a procedurii insolventei sau a falimentului;
 • De asemenea contestatia la decizia Tribunalului de deschidere a falimentului sau a insolventei, atunci cand sunteti debitor;
 • Contestatii la tabelele preliminare sau definitive, de oricare parte suntet;
 • Atragerea raspunderii administratorului societatii falite;
 • Deschiderea unor actiuni prin care se incearca recuperarea bunurilor vandute fraudulos si intoarcerea lor in patrimoniul societatii in asa fel incat sa fie sporita masa activelor;
 • Deschiderea de plangeri sau formularea de plangeri penale impotriva persoanelor care s-ar putea face vinovate de infractiuni in cadrul procedurii insolventei / falimentului;
 • Urmarirea recuperarii creantei sau din contra propunerea unui plan de reorganizare care sa-l scuteasca pe debitor de plata integrala a datoriilor;

Principala activitate in schimb a administratorului judiciar sau a lichidatorului este :

Urmărirea încasării creanţelor din averea debitorului, rezultate din transferul de bunuri sau de sume de bani efectuat de acesta înaintea deschiderii procedurii, încasarea creanţelor, formularea şi susţinerea acţiunilor în pretenţii pentru încasarea creanţelor debitorului, pentru aceasta putând angaja [ avocat specializat in insolventa ];

Avocat insolventa Bucuresti

Desigur, activitatea celor mai multe firme se desfasoara in Bucuresti, asa cum statistic am precizat si mai sus.

De asta este important si am facut acest topic separat cu privire la un avocat insolventa Bucuresti, pentru ca anul 2021 se anunta un an plin de insolventele si falimente, fapt pentru care este necesar sa va pregatiti cu cunoasterea procedurii insolventei si a falimentului.

Pregatiti-va pentru a face fata unor provocari de natura financiara dar mai ales din punct de vedere al legii insolventei si cum o sa treceti cu bine de valul de insolvente ce se va abate asupra societatilor voastre.

Astfel, un partener solid in urmatoarea perioada pentru dvs. trebuie sa fie avoacatul specializat in insolventa care cu siguranta va fi indispensabil pentru a inchide cu succes o procedura atat de intruziva precum procedura insolventei.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16
Sectorul 2
Bucuresti
Romania

3 comments to “Avocat Insolventa”
 1. Buna ziua
  Sunt deja in situatia de a fi atras raspunderea patrimoniala a administratorului – eu fiind acela – insa in urma unei hotarari judecatoresti care nu a fost definiva.Am recurs la apel,iar in urma apelului,nici la ANAF,nici la mine si nici la executor nu a ajuns vreun raspuns deja din anul 2015.Daca veti analiza situatia,posibil sa ajungeti la concluzia ca aceasta datorie poate fi prescrisa?Nu am primit vreo somatie de plata,vreun termen limita,ci pur si simplu nu ma simt bine in aceasta situatie,cu sabia deasupra capului.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.