Avocat Insolventa

Procedura insolventa persoane juridice Insolventa firme

Avocat Insolveta – atunci cand o firma nu isi mai gaseste energia financiara necesara pentru a putea face platile pe care le are de facut, insolventa este singura care poata garanta ca societatea respectiva este protejata de actiuni de executare silita si alte actiuni in instanta ce pot fi indreptate impotriva ei.

Am ales sa discutam despre insolventa in conditiile in care anul 2023 desi este la mijlocul sau, au fost inregistrate zeci de mii de intarzieri la plata facturilor de catre firmele romanesti dar si imposibilitati de plata iar executarile silite bat la usa lor amenintand cu falimentul.

Insolventa trebuie inteleasa foarte bine fiindca nu inseamna pierderea firmei si nu inseamna falimentul ei ci inseamna un ragaz pentru o reechilibrare a situatiei financiare.

Astfel daca sunteti in situatia de a declara insolventa sau din contra sunteti in procedura insolventei in calitate de creditor, completati formularul de mai jos:

Ce este insolventa?

Insolventa pe scurt inseamna ca nu-ti mai poti plati datoriile iar intrarea in insolventa presupune ca poti scapa de plata unei parti a datoriilor daca faci un plan de reorganizare.

Astfel, presupune o stare deosebita a unei persoane juridice ce nu-si mai poate plati datoriile acumulate si care propune practic creditorilor un plan prin care sa le fie rambursate datoriile insa nu 100% din ele in mod neaparat.

Planul de rambursare se intocmeste in limita posibilitatilor de plata efective, respectiv in functie de cat de productiva este firma iar daca in comitetul creditor acel plan de reorganizare se aproba, asta inseamna ca firma a scapat de FALIMENT!

Inainte de a explica procedura este esential sa dam o statistica a numarului mare de insolvente , statistica data din cadrul SCA CUCULIS&ASOCIATII si a dosarelor aferente procedurii dar si a unui avocat specializat in aceasta proecdura care traieste fenomenul insolventei in fiecare zi, in instanta.

Practic, pe tot parcursul anului 2020 firmele din Romania s-au prabusit.

Mai ales in Bucuresti, centrul cel mai mare de afaceri din Romania, anul 2021 se anuta un an al falimentelor.

De ce este important sa apelam sau sa cunoastem procedura insolventei si un avocat sa ne explice exacat care este momentul la care trebuie sa deschidem aceasta procedura?

Asta pentru a nu fi trasi la raspundere patrimoniala in caz ca ajungem sa nu ne mai putem plati datoriile.

Nu riscati o plangere penala pentru Bancruta sau atragerea raspunderii dvs. patrimoniale – Stiati ca daca firma intra in insolventa, administratorul poate sa fie obligat sa plateasca toate datoriile firmei?

Ce inseamna raspunderea patrimoniala? De fapt, administratorul sa fie obligat sa plateasca datoriile firmei, desi se numeste cu raspundere limitata.

Pentru a te feri de posibilele masuri luate impotriva ta in calitate de administrator al unei firme intrate in insolventa, verifica aici care sunt situatiile in care se atrage raspunderea solidara a administratorului firmei, pentru a te putea feri de aceste situatii.

Avocat Insolventa
Avocat Insolventa

Daca nu vrei sa ajungi in situatia asta, este important sa citesti indrumarul de mai jos si sa intelegi de ce un avocat specializat in Legea 85/2014 a insolventei te poate indruma in asa fel incat sa nu ti se atraga raspunderea patrimoniala.

In principal, procedura este o forma speciala prin care o firma care ajunge sa aiba datorii fata de furnizori, fata de stat sau alti creditori si atunci aceasta isi poate reesalona acele datorii pe baza unui plan de reorganizare.

Creditele la banci sunt cele care trimit cele mai multe firme in insolventa.

Nu doar creditele la banci te pot trimite in insolventa atunci cand nu le mai platesti ratele dar si datoriile altor creditori.

Conditii deschidere insolventa

Daca nu discutam cu un avocat specializat in insolenta o sa observam ca tendinta este de a ni se spune ca daca ai datorii si implinesti valoarea prag de insolvenat atunci poti deschide o asemenea procedura.

Din toate calculele legii 85/2015 nu este asa fiindca pe langa valoarea prag ce trebuie sa fie indeplinita, mai sunt si altele ce trebuie sa fie intrunite.

Astfel art. 3 din legea 85/2014 arata ca (1)Procedurile prevăzute de prezenta lege se aplică profesioniştilor, astfel cum sunt definiţi la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil.

De aici tragem urmatoarele concluzii si anume:

 • ca sa poti deschide insolventa trebuie sa fii profesionist iar asta exclude de la aplicarea legii o serie de persoane cum ar fi cele fizice dar si persoanele fizice pot avea calitatea in anumite sitautii de profesionisti;
 • daca esti un profesionist persoană fizică aflat în insolvenţă are atât datorii personale, cât şi datorii profesionale, care fie nu pot fi separate într-un mod rezonabil, fie se află în diviziuni ale patrimoniului constituite potrivit art. 2.324 alin. (3) din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, acestea sunt tratate în cadrul procedurii de insolvenţă prevăzute de prezenta lege, pentru a obţine descărcarea definitivă de obligaţii.
 • Legea insolventei nu se aplica unităţilor şi instituţiilor de învăţământ preuniversitar, universitar;
 • valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea-prag este de 50.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.
 • cererea de insolventa trebuie sa fie timbrata si pentru a putea deschide insolventa.

Ce acte trebuie sa depun la instanta pentru deschiderea insolventei

Trebuie sa stiti ca nu este suficient sa indepliniti conditiile de mai sus sau sa aveti valoarea prag de 10000 de euro in echivalent, pentru a putea deschide o procedura de insolventa. Din contra, sunt o serie de acte pe care trebuie sa le depuneti si avocatul specilizat in insolventa va poate indruma cum sa faceti acest lucru.

Art. 67 din legea 85/2014 arata ca cererea debitorului este obligatoriu insotinta de o serie de acte dupa cum urmeaza:

a)ultima situaţie financiară anuală, certificată de către administrator şi cenzor/auditor, balanţa de verificare pentru luna precedentă datei înregistrării cererii de deschidere a procedurii;

b)lista completă a tuturor bunurilor debitorului, incluzând toate conturile şi băncile prin care debitorul îşi rulează fondurile; pentru bunurile grevate se vor menţiona datele din registrele de publicitate;

c)lista numelor şi a adreselor creditorilor, oricum ar fi creanţele acestora: certe sau sub condiţie, lichide ori nelichide, scadente sau nescadente, necontestate ori contestate, arătându-se suma, cauza şi drepturile de preferinţă;

d)lista cuprinzând plăţile şi transferurile patrimoniale efectuate de debitor în cele 6 luni anterioare înregistrării cererii introductive;

e)contul de profit şi pierdere pe anul anterior depunerii cererii;

f)lista membrilor grupului de interes economic sau, după caz, a asociaţilor cu răspundere nelimitată, pentru societăţile în nume colectiv şi cele în comandită;

g)o declaraţie prin care debitorul îşi arată intenţia de intrare în procedură simplificată sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activităţii ori prin lichidarea, în tot sau în parte, a averii, în vederea stingerii datoriilor sale;

h)o descriere sumară a modalităţilor pe care le are în vedere pentru reorganizarea activităţii;

i)o declaraţie pe propria răspundere, autentificată la notar ori certificată de un avocat, sau un certificat de la registrul societăţilor agricole ori, după caz, oficiul registrului comerţului sau alte registre în a cărui rază teritorială se află sediul profesional/sediul social, din care să rezulte dacă a mai fost supus procedurii de reorganizare judiciară prevăzute de prezenta lege într-un interval de 5 ani anterior formulării cererii introductive;

j)o declaraţie pe propria răspundere, autentificată de notar ori certificată de avocat, din care să rezulte că debitorul nu a fost condamnat definitiv pentru săvârşirea unei infracţiuni intenţionate contra patrimoniului, de corupţie, de serviciu, de fals, pentru infracţiunile prevăzute de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 129/2019, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 241/2005, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 21/1996, precum şi pentru infracţiunile prevăzute la art. 240 şi 241 din Legea nr. 286/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în ultimii 3 ani anterior deschiderii procedurii;

k)un certificat de admitere la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare emise;

l)o declaraţie prin care debitorul arată dacă este membru al unui grup de societăţi, cu precizarea acestora;

m)dovada codului unic de înregistrare;

n)dovada notificării organului fiscal competent.

Cat costa insolventa unei firme

Insolventa unei firme are un cost direct proportional cu intinderea in timp a procedurii. Pe cat de bine este organizata procedura pe atat de putin sau din contra mult timp dureaza.

De asemenea, administratorul judiciar este unul dintre oamenii cheie din proces alaturi de avocatul specializat pe insolventa.

Costul de asemenea este dat si de ce proiect de insolventa aveti dar trebuie sa stiti ca toate actiunile care se deschid in interiorul insolventei sau mai ales actiunile pe care societatea insolventa le deschide impotriva altor persoane, sunt scutite de taxa de timbru, ceea ce face ca o societate in insolventa sa fie usor si ieftin de gestionat din acest punct de vedere.

Cat dureaza insolventa unei firme

Procedura de insolventa dureaza un maximum de 4 ani de zile in conditii deosebite.

Regula este ca termenul de executare a planului de reorganizare este de maximum 3 ani de zile si in conditii deosebite se poate solicita extinderea la un termen de 4 ani de zile.

Ce inseamna insolventa pentru angajati?

Daca sunteti angajat al unei firme aflate in insolventa, este bine sa stiti ca in mod teoretic salariile dvs. vor fi considerate cheltuieli curente si angajatorul umreaza sa va plateasca sumele de bani cuvenite.

Daca in schimb angajatorul si-a incetat activitatea si este in insolventa dar face si disponibilizar, sumele ce reprezinta salarii vor fi adaugate in tabelul creditor din oficiu si veti fi primii care veti lua banii.

“18.creanţe salariale sunt creanţele ce izvorăsc din raporturi de muncă şi raporturi asimilate între debitor şi angajaţii acestuia. Aceste creanţe sunt înregistrate din oficiu în tabelul de creanţe de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar;”

Care este datoria pentru care un creditor poate sa imi deschida procedura insolventei?

Valoarea-prag , asa se numeste valoarea pentru care un debitor persoana juridica poate avea deschisa impotriva lui dar si valoarea de la care are OBLIGATIA sa-si depuna singur cererea de deschidere a insolventei.

Cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă este de 50.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.

Desigur, aceasta este varianta in care totusi firma respectiva inca mai poate sa-si reabiliteze numele si activitatea si poate plati totusi o pate din datoriile respective.

De asemena, inclusa in procedura insolventei este fi forma falimentului care presupune vanzarea tuturor bunurilor firmei pentru acoperirea datoriilor acesteia si pentru radierea societatii respective.

Am nevoie de un avocat in cadrul procedurii de insolventa?

Noi spunem ca da si fara sa spunem asta pro causa.

Procedura si modul in care un debitor poate sa apeleze la un Avocat specializat pentru a scapa de datorii sau pentru a le esalona este reglemetata de legea 85/2014, lege care practic permite firmelor aflate in prag de faliment, sa se salveze.

Pe tot parcursul procedurii avocatul este absolut indispensabil, asta pentru a va asigura ca nu ajungeti in calitate de administrator al firmei, sa platiti datoria acesteia dar si pentru implicarea efectiva in reabilitarea sau salvgardarea firmei.

Cum stiu ca sunt in insolventa si cum se deschide procedura de insolventa?

Daca ar fi sa ne luam dupa textul de lege un avocat insolventa ar putea spune ca aceasta este :

29. insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile, astfel:

a) insolvenţa debitorului se prezumă atunci când acesta, după 60 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor; prezumţia este relativă;

b) insolvenţa este iminentă atunci când se dovedeşte că debitorul nu va putea plăti la scadenţă datoriile exigibile angajate, cu fondurile băneşti disponibile la data scadenţei;

Atentie: prin deschiderea procedurii insolventei puteti opta pentru un plan de reorganizare si astfel desi aveti datorii catre terte firme sau persoane fizice, puteti ajunge sa platiti chiar si 50% din datorii si totusi sa va pastrati firma.

Cum te poate ajuta un avocat specializat in insolventa?

Profesionistul in dreptul insolventei este esential procedurii dar in acelasi timp trebuie sa facem cele doua distincii.

In cadrul procedurii insolventei exista doua parti –

 • creditorul – care conform legii solicita insolventa unei firme debitoare;
 • debitorul – cel impotriva caruia s-a deschis procedura insolventei.

Pentru a intelege mai clar rolul avocatului in ajutorul pe care vi-l poate oferi, vom face mai jos o lista cu principalele lui atributii si cum va poate ajuta in cazul in care sunteti fie debitor, fie creditor.

Explicatii video Avocat specializat in insolventa Drd. Cuculis Adrian, despre atragerea raspunderii administratorului.

Astfel, punctual, la ce ma ajuta avocatul specializat in procedura insolventei daca sunt debitor?

 1. Chiar Legea 85/2016 a insolventei, stabileste un loc prioritar si indispensabil unui avocat specializat in insolventa, in cadrul acestei proceduri, dupa cum arata si textul legal:

Avocatul il poate ajuta pe administratorul judiciar sa conduca procedura de insolventa:

(1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, administratorul judiciar va putea desemna persoane de specialitate precum avocaţi[…]

Legea 85/2014

2. De asemenea, un avocat specializat in procedura insolventei, te poate ajuta sa identifici CONCRET momentul la care esti obligat sa introduci chiar tu, debitor, cererea de intrare in insolventa, asta pentru a nu fi acuzat de infractiunea de bancruta.

3. Poate sa conteste orice fel de inscriere la masa credala astfel incat, daca cel care s-a inscris la masa credala si a si fost admis de catre administratorul judiciar a obtinut inscrierea in mod nejustificat, prin contestatia la tabelul preliminar.

4. Avocatul urmareste procedura si poate sa se opuna spre exemplu unor proceduri prin care creditorii incearca sa iti deschida procedura falimentului;

5. Va ajuta sa intocmiti un plan de reorganizare in asa fel incat creantele firmei sa poata fi platite intr-un cuantum redus in asa fel incat sa iti poti desfasura activitatea pe mai departe chiar si cu datorii;

6. Avocatul poate sa conteste actele intocmite de catre administratorul judiciar;

7. Se lupta ca instanta sa nu-ti atraga raspunderea pentru debitele firmei, invocand buna credinta si facand dovada ca ai administrat firma corespunzator;

8. Ne explica daca si cand este momentul sa ne deschidem procedura insolventei sau chiar a falimentului.

La ce ma ajuta avocatul specializat in insolvena daca sunt creditor?

 1. Evident ca prima lui atributie, a avocatului specializat in insolventa , este sa obtina in planul de reorganizare un procent MAXIMAL pentru recuperarea creantei pe care in calitate de reprezentat al creditorului incearca sa o obtina de la debitor.
 2. Poate si formuleaza contestatii la tabelele preliminare si definitive;
 3. Poate si formuleaza sa atace contractele frauduloase incheiate de catre debitor;
 4. Poate sa solicite atragerea raspunderii administratorului firmei in asa fel incat daca firma NU va mai poate plati datoriile, sa le plaeasca administratorii care au gestionat gresit activitatea firmei prin prejudicierea creditorilor.

Astfel, opinam ca atributiile unui avocat specializat in insolventa au ca drept scop in functie de partea pe care o reprezinta, interesele financiare in principal ale celor doua parti.

Puteti fi interesat si de :

Serviciile juridice pe care vi le oferim in domeniul insolventei in calitate de avocat specializat in insolventa.

Tehnic orice cerere necesara deschiderii procedurii falimentului sau a insolventei a reorganizarii judiciare sau a lichidarii voluntare, se adreseaza de preferat printr-un avocat specializat in insolventa.

Termeni folositi de catre legea insolventei sunat ata de greoi incat este dificil chiar si pentru cineva care este abilitat in drept insa nu este avocat specializat pe procedura insolventei sau faliment si lichidare.

Amintim aici o serie scurta de servicii pe care vi le poate presta si desigur va poate asigura succesul in fata instantei fie ca sunteti debitor sau creditor:

 • Actiunea de deschidere a procedurii insolventei sau a falimentului;
 • De asemenea contestatia la decizia Tribunalului de deschidere a falimentului sau a insolventei, atunci cand sunteti debitor;
 • Contestatii la tabelele preliminare sau definitive, de oricare parte suntet;
 • Atragerea raspunderii administratorului societatii falite;
 • Deschiderea unor actiuni prin care se incearca recuperarea bunurilor vandute fraudulos si intoarcerea lor in patrimoniul societatii in asa fel incat sa fie sporita masa activelor;
 • Deschiderea de plangeri sau formularea de plangeri penale impotriva persoanelor care s-ar putea face vinovate de infractiuni in cadrul procedurii insolventei / falimentului;
 • Urmarirea recuperarii creantei sau din contra propunerea unui plan de reorganizare care sa-l scuteasca pe debitor de plata integrala a datoriilor;

Principala activitate in schimb a administratorului judiciar sau a lichidatorului este :

Urmărirea încasării creanţelor din averea debitorului, rezultate din transferul de bunuri sau de sume de bani efectuat de acesta înaintea deschiderii procedurii, încasarea creanţelor, formularea şi susţinerea acţiunilor în pretenţii pentru încasarea creanţelor debitorului, pentru aceasta putând angaja [ avocat specializat in insolventa ];

Avocat insolventa Bucuresti

Desigur, activitatea celor mai multe firme se desfasoara in Bucuresti, asa cum statistic am precizat si mai sus.

De asta este important si am facut acest topic separat cu privire la un avocat insolventa Bucuresti, pentru ca anul 2021 se anunta un an plin de insolventele si falimente, fapt pentru care este necesar sa va pregatiti cu cunoasterea procedurii insolventei si a falimentului.

Pregatiti-va pentru a face fata unor provocari de natura financiara dar mai ales din punct de vedere al legii insolventei si cum o sa treceti cu bine de valul de insolvente ce se va abate asupra societatilor voastre.

Astfel, un partener solid in urmatoarea perioada pentru dvs. trebuie sa fie avoacatul specializat in insolventa care cu siguranta va fi indispensabil pentru a inchide cu succes o procedura atat de intruziva precum procedura insolventei.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16
Sectorul 2
Bucuresti
Romania

8 comments to “Avocat Insolventa”
 1. Buna ziua
  Sunt deja in situatia de a fi atras raspunderea patrimoniala a administratorului – eu fiind acela – insa in urma unei hotarari judecatoresti care nu a fost definiva.Am recurs la apel,iar in urma apelului,nici la ANAF,nici la mine si nici la executor nu a ajuns vreun raspuns deja din anul 2015.Daca veti analiza situatia,posibil sa ajungeti la concluzia ca aceasta datorie poate fi prescrisa?Nu am primit vreo somatie de plata,vreun termen limita,ci pur si simplu nu ma simt bine in aceasta situatie,cu sabia deasupra capului.

 2. buna ziua am fost executat de raiffeisenbank executare in urma careia am platit sumele pretinse de banca plus cheltuielile de judecata cerute de executor bun am solicitat executorului sa ami puna la disozitie dovada inchideri esxecutari si a contului la care a avut impertinenta sa spuna ca mai sunt sume de platit invocate sub form de penalitai in urma executari , desi intrega suma am achitato aceste penalitati nu sunt nicaieri specificate ca find penalitati in urma execuatri .rog un raspuns

 3. Bună ziua am o întrebare tata a avut sechestru pe masina am plătit suma de 5.434 de lei la banca ca sa ridice sechestrul de pe masina și azi am sunat acolo la ei și au zis ca mai are de plătit încă 5.100 de lei penalități și dobânda dar când am fost și am plătit au zis ca are doar 5.434 de lei de plătit nu au mai zis nimica de suma asta și nu vor sa ridice sechestrul de pe masina este corect ce fac sau nu avocatul este HURUBA EDUARD

 4. Buna ziua,
  As dori sa stiu daca trebuie sa ma inscriu la masa credala a unei firme care si-a declarat insolventa, daca eu inainte de aceasta am facut sesizare la toate organele de control si a fost data la Serviciul de Investigare a Criminalitatii Ecomomice pentru infractiuni de inselaciune.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.