Procedura Exproprierii Pentru Utilitate Publica- Ce Despagubiri Primiti Daca Sunteti Expropriati ? -Avocat Exproprieri – Avocat Cuculis Totul Despre Expropriere
Expropriat De Fapt Sau De Drept ?
Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local
Avocat Exproprieri – Totul pare extrem de confuz, mai ales cand vine vorba despre proprietatea pe care o ai iar statul vrea sa o ia de la tine prin expropriere.
Unele persoane se ataseaza emotional de un loc, poate acolo au copilarit sau au anumite amintiri legale de o o anumita proprietatea. Altele primesc despagubiri ridicole care nu le asigura mutarea in alta parte sau alte persoane asteapta dupa despagubiri desi legea spune clar ca despgubirea trebuie sa fie si justa si prealabila
Sunteti implicat in procedura exproprierii? Completati formularul de mai jos:
Datele introduse in formularul de mai sus vor fi folosite de catre SCPA CUCULIS&ASOCIATII in scopul contactarii dvs. pentru a rezolva problema popririi si pentru a putea contesta execuatrea silita prin poprire.
Termenii si conditiile de folosire a platformei indrumari-juridice.eu gasiti aici.
Practic, alte persoane pur si simplu nu sunt deranjate ca sunt exproprietate pentru utilitate pulbica insa sunt deranjate ca despagubirea nu este nici prealabila si nici justa, adica preturi stabilit este unul absolut derizoriu.
De cele mai multe ori apeleaza si contacteaza un avocat specializat in exproprieri pentru a se apara.
Dorinta de a discuta despre exproprieri si despte cum un avocat exproprieri va poate salva efectiv proprietatea sau va poate ajuta sa obtineti despagubirile juste si prealabile in cazul exproprierii a plecat de la multitudinea de nemultumiti care sunt nevoiti sa se judece cu cei care vor sa ii exproprieze insa nu sunt platiti inainte sau daca sunt platiti suma este ridicola si astfel Romania se transforma in statul care NU respecta dreptul de proprietate.
Prin urmare, in materialul de astazi vorm dezbate pe larg exproprierea pentru cauza de utilitate publica si cum puteti contesta decizia de expropriere sau cum puteti obtine despagubiri pentru exproprierea de pe un anumit imobil.
Sa incepem!
Ce este exproprierea si cand poate interveni exproprierea pentru utilitate publica ?
Exproprierea este procedura prin care in mod fortat, statul la nivel central sau la nivel local prin primarii sau chiar Ministere ori alte entitati asemanatoare conform legii exproprierii, identifica un anumit teren/imobil al unei persoane iar pentru utilitatea publica, decide in cadrul comisiei ce urmeaza sa efectueze exproprierea, sa ocupe acel teren/imobil, contra unei despagubiri aferente in scopul de a dezvolta central sau local un anumit segment.
Pentru a intelege mai bine aceasta situatie, luam un exemplu. In cadrul sectorului 2 al Bucurestilor, se identifica intr-o zona aglomerata un teren al unei persoane fizice sau juridice.
La nivelul UAT-ului, adica al Primariei, se ia decizia ca acel teren sa fie expropriat pentru utlitate publica si in locul acela sa fie infiintata o parcare publica, pentru a rezolva problema locurilor de parcare.
La prima vedere totul pare clar si expropierea nu inseamna mare lucru, insa in realitate, statul plateste niste despagubiri nerezonabile si de foarte multe ori se ajunge la situatia in care exproprierea este facuta in mod ilegal sau imoral.
Dam exemplul exproprierilor efectutate pentru trenul ce leaga Gara de Nord de aeroporul Otopeni unde piciorul podului trece prin curtea unei familii. In loc sa fie expropiat definitiv si in integralitate, statul a luat o bucata din acel teren si a facut nefolosibila intreaga curte, deci asistam la o expropiere de FAPT si una de DREPT.
Desigur, daca sunteti expropiat poate pe nedrept sau nu primiti o despagubire corespunzatoare, puteti contesta procedura de expropriere printr-un avocat exproprieri dar si sa solicitati blocarea procedurii de expropriere in instanta de judecata.
Care sunt etapele procedurii de expropriere?
Etapele procedurii de expropriere sunt:
a) aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de interes național, județean sau local;
b) consemnarea sumei individuale aferente reprezentând plata despăgubirii pentru imobilele care fac parte din coridorul de expropriere și afișarea listei proprietarilor imobilelor;
c) transferul dreptului de proprietate;
d) finalizarea formalităților aferente procedurii de expropriere
Contestarea exproprierii poate fi facuta in instanta, verificati procedura aici.
Etapa a III-a – Transferul dreptului de proprietate
Art. 9. – Jurisprudență in cazul Exproprierii Pentru Utilitate Publica (15)
(1) În termen de 5 zile lucrătoare de la expirarea datei prevăzute la art. 8 alin. (2), expropriatorul are obligația emiterii deciziei de expropriere.
Modificări (2), Jurisprudență (1)
(2)Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, atât împotriva celor expropriați, cât și împotriva celor care pretind un drept legat de bunul imobil expropriat, până la soluționarea definitivă și irevocabilă a litigiului legat de proprietatea bunului imobil expropriat. Contestația asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.
Exproprierea si justa despagubire – Update pentru procedura de expropriere la 2021:
Cum calculeaza statul despagubirea cand trebuie sa dea bani si cum calculeaza cand trebuie sa primeasca bani?
Sa incepem cu Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, care ne spune ca, expropriatorul, stabileste despagubirea prin raportare la grila notariala, art. 5 alin. (1) din legea anterior mentionata „…expropriator pe baza unui raport de evaluare intocmit avand in vedere expertizele intocmite si actualizate de camerele notarilor publici si termenul in care acestea se vireaza…”
De asemenea, la art. 11 alin. (8) din aceiasi lege se prevede ca „Raportul de evaluare se intocmeste avandu-se in vedere expertizele intocmite si actualizate de camerele notarilor publici, potrivit art. 77^1 alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.”
Mai mult, prin Legea nr. 233/2018 care a modificat Legea 255/2010, i s-a impus si instantei de judecata sa calculeze despagubirile prin raportare la grila notarilor, art. 22 alin. (6) „Expertii, la realizarea raportului de expertiza, precum si instanta vor tine seama de expertizele intocmite si actualizate de camerele notarilor publici, la momentul transferului dreptului de proprietate.”
Ce prespune mai exact calculul despagubirilor conform grilei notariale in cazul Exproprierii Pentru Utilitate Publica?
Chiar in „STUDIU DE PIATA PENTRU ANUL 2019 PRIVID VALORILE MINIME IMOBILIARE IN MUNICIPIUL BUCURESTI SI JUDETELE ILFOV, CALARASI, GIURGIU, IALOMITA SI TELEORMAN.” (beneficiarul lucrarii fiind Camera Notarilor Publici Bucuresti), la OBIECTUL LUCRARII se precizeaza ca „Lucrarea urmareste stabilirea valorilor minimale orientative pentru proprietati imobiliare de tip rezidual, comercial, si industrial pentru uzul Birourilor Notariale, avand in vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentand un studiu al pietei locale, bazat pe analiza tranzactiilor efectuate in anii anteriori si pe anticiparea evolutiei viitoare.”
In cazul exproprierii pentru utilitate publica, cei care urmeaza sa fie stramutati de pe propriile proprietati pot contesta valoarea sumei pe care urmeaza sa o primeasca.
Totodata, la SCOPUL LUCRARII se precizeaza ca „Utilizarea valorilor cuprinse in ghid ca referinta in rapoartele de evaluare sau ca justificare a pretului unor tranzactii imobiliare de catre persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat nu se recomanda, deoarece abaterile pot fi semnificative….”
Mai mult, in punctul de vedere al ANEVAR privind studiile de piata realizate de Camerele Notarilor Publici „Valorile orientative ale proprietatilor imobiliare din studiile de piata realizate la solicitarea camerelor notarilor publici constituie un instrument util pentru impozitarea tranzactiilor.
Acestea nu reprezinta rezultatul unei evaluari, astfel cum este aceasta activitate reglementata prin OG nr. 24/2011 si utilizarea lor nu poate fi extinsa la alte scopuri. Fiecare proprietate este unica, are caracteristici unice reflectate in valoarea estimata conform Standardelor de evaluare.
Un exemplu in acest sens este cazul a doua terenuri invecinate, care au aproximativ aceeasi suprafata, dar unul are un front stradal mic si altul un front stradal mare. Aceasta diferentiere determina un regim total diferit de construire, care influenteaza radical valoarea de piata a terenului.
In concluzie, studiile de piata utilizate de catre camerele notarilor publici nu pot fi avute in vedere pentru compararea si/sau critica rezultatelor consemnate in rapoartele de evaluare realizate in conformitate cu standardele de evaluare in vigoare.”
Cele prezentate mai sus nu mai au nevoie de comentarii suplimentare, este evident faptul ca raportarea la grila notarilor nu poate conduce in nici un caz la stabilirea unei despagubiri juste astfel cum este prevazut in Constitutie art. 44 alin. (3) „Nimeni nu poate fi expropriat decat pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.
Asadar, cand statul trebuie sa dea bani, acesta merge pe principiul ca prorpietatea trebuie evaluata la minim, indiferent daca pretul este just sau nu, daca reprezinta valoarea reala sau nu.
Sa vedem insa ce se intampla cand statul trebuie sa primeasca bani in cazul Exproprierii Pentru Utilitate Publica
Potrivit art. 8 din Legea nr. 550/2002 privind vanzarea spatiilor comerciale proprietate privata a statului si a celor de prestari de servicii, aflate in administrarea consiliilor judetene sau a consiliilor locale, precum si a celor din patrimoniul regiilor autonome de interes local „(1) In vederea vanzarii spatiului comercial sau de prestari de servicii, comisia stabileste un pret minim de vanzare, pe baza unui raport de evaluare elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate, potrivit legii. Evaluatorul va fi selectat de comisie prin licitatie publica organizata in termen de 10 zile de la constituirea comisiei.
(2) Pretul minim de vanzare, stabilit potrivit alin. (1), va fi avut in vedere ca baza de negociere, in cazul vanzarii prin negociere directa, respectiv va fi cuprins in oferta de vanzare prin licitatie publica cu strigare.”
De asemenea, la art. 363 alin. (6) din OUG 57/2019 privind codul administrativ „Cu exceptia cazurilor in care prin lege se prevede altfel, pretul minim de vanzare, aprobat prin hotarare a Guvernului sau prin hotarare a autoritatilor deliberative de la nivelul administratiei publice locale, dupa caz, va fi valoarea cea mai mare dintre pretul de piata determinat prin raport de evaluare intocmit de evaluatori persoane fizice sau juridice, autorizati, in conditiile legii, si selectati prin licitatie publica, si valoarea de inventar a imobilului.”
Se poate observa foarte usor ca, in cazul in care statul doreste sa primeasca bani prin vanzarea uni bun, raportul de evaluare nu se mai raporteaza la grila notarilor care stabileste valoarea minima a proprietatilor, din contra, pretul minim de vanzare se va raporta la cele mai mari valori.
Asadar, din cele expuse mai sus, se poate observa foarte usor ca, statul se comporta ca un bisnitar, care urmareste intodeuna sa pacaleasca partenerul de afaceri, prin cumpararea la un pret cat mai mic si prin vanzarea la un pret cat mai mare, mai mult, in unele cazuri, statul chiar te obliga sa-ti cumpere bunul, in coditiile stabilite de el, respectiv la pretul minim.
Jurisprudenta expropriere – Avocat specializat in exproprieri
Mai jos ne-am propus sa explicam si cum arata de fapt jurisprudenta pe exproprieri si cum poate un avocat exproprieri sa va ajute fie sa obtineti despagubirea corecta fie chiar sa anulati procedura de expropriere.
Avocat-Expropriere Ilegala-Cei Expropriati Din Zonele Buzesti-Berzei-Uranus Pot Solicita Daune-HCGMB 262/2006 Definitiv Declarata Ilegala
Procedura exproprierii si modul prin care se poate bloca.
Expropriere Ilegala – Exproprierea pentru cladirile istorice si de interes national in vederea reabilitarii, un nou punct introdus in legea exproprierilor din 2018.
Cum se contesta decizia de expropriere?
(2) Decizia de expropriere constituie titlu executoriu pentru predarea bunului imobil, atât împotriva celor expropriaţi, cât şi împotriva celor care pretind un drept legat de bunul imobil expropriat, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului legat de proprietatea bunului imobil expropriat.
Asta presupune de esenta, ca ea poate fi pusa in executare silita imediat.
Contestaţia asupra deciziei de expropriere nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile în cauză.
Este adevarat, insa cel expropriat poate solicita instantei ed contencios administrativ, suspendarea procedurii de transfer al dreptului de proprietate.
(3) Decizia de expropriere se emite şi îşi produce efectele şi în situaţia în care proprietarii imobilelor cuprinse în listă nu se prezintă în termenele stabilite la art. 8, nu prezintă un titlu valabil sau nu sunt cunoscuţi proprietarii, precum şi în situaţia succesiunilor nedeschise ori a succesorilor necunoscuţi sau în care nu se ajunge la o înţelegere privind valoarea despăgubirii.
Cazuri de exproprieri ILEGALE! Avocat Exproprieri – despre experienta noastra cu exproprierile ilegale!
Expropriere Ilegala – Hotararea de Consiliu General A Municipiului Bucuresti prin care zonele Buzesti – Berzei Si Uranus, erau declarate de utilitate publica, a fost anulata definitiv in dosarul 52796/3/2011* .
Ce presupune de fapt anularea hotararii de consiliu general?
Un prim pas, ilegale procedura de declarare ca imobile de utilitate publica a bunurilor celor 1000 de persoane ce au fost expropriate si evacuate din imobilele ce o parte erau si monumente istorice.
Care sunt pasii unei exproprieri? Legea 255/2010
Pasii pentru ca o expropriere sa fie legala- Art. 4
- Articolul 4 a) aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de interes naţional, judeţean sau local;
- b) consemnarea sumei individuale aferente reprezentând plata despăgubirii pentru imobilele care fac parte din coridorul de expropriere şi afişarea listei proprietarilor imobilelor;
- c) transferul dreptului de proprietate;
d) finalizarea formalităţilor aferente procedurii de expropriere.
Expropriere Ilegala, cum au ajuns cei din zona Buzesti, Berzei Si Uranus sa fie expropiati ilegal conform deciziei instantei ramase definitiva?
Astfel Curtea de Apel București a stabilit că Hotărârea 262/2006, prin care Consiliul General al Municipiului București a declarat proiectul Berzei Buzești ca fiind de utilitate publică, este ilegală.
Analizand astfel hotararea declarata ilegala. au fost demolate peste 70 de clădiri din care 12 monumente istorice și au fost expropriate peste 1000 de persoane.
S-a ajuns la aceasta masura in principal pentru ca nu s-au incercat variante alternative exproprierii. De asemenea fezabilitatea face parte din studiile ce trebuiesc aduse listei expropriatorului in argumentarea motivului de expropriere.
ATENTIE – ca procedura generala cei expropriati pot contesta in instanta cuantumul sumei oferite cu titlu de despagubire –
Contestatie despagubiri expropriere
Articolul 22 (1) Expropriatul nemulţumit de cuantumul despăgubirii prevăzute la art. 19 se poate adresa instanţei judecătoreşti competente în termenul general de prescripţie, care curge de la data la care i-a fost comunicată hotărârea de stabilire a cuantumului despăgubirii, sub sancţiunea decăderii, fără a putea contesta transferul dreptului de proprietate către expropriator asupra imobilului supus exproprierii, iar exercitarea căilor de atac nu suspendă efectele hotărârii de stabilire a cuantumului despăgubirii şi transferului dreptului de proprietate.
Cum se stabilesc despagubirile pentru cei expropriati? Avocat Exproprieri
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că, în cazul exproprierii pentru cauză de utilitate publică, metoda comparaţiei directe este prioritară, iar alte elemente de cuantificare a despăgubirilor nu pot fi avute în vedere decât în situaţia în care se probează inexistenţa unor tranzacţii efective. Potrivit art. 26 alin. (2) din Legea nr. 33/1994, „La calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.
” Deşi în considerente instanţa s-a referit la metoda comparaţiei directe, reţinând existenţa unei tranzacţii comparabile ce îndeplineşte criteriile legale, totuşi, atunci când a stabilit valoarea despăgubirilor, a optat pentru cuantumul calculat prin metoda bonitării, în mod greșit, fără a prezenta motivele pentru care a validat această metodă, şi a înlăturat-o pe cea a comparaţiei directe, pentru ca instanţa de control judiciar să poată verifica raţionamentul adoptării acestei soluţii.
Cum te poata ajuta un avocat exproprieri ?
In partea de sus am explicat cum statul poate provoca de multe ori neplaceri prin exproprierile provocate. Desigur, cu un Avocat Exproprieri care lupta pentru dvs. este clar ca si decizia de expropriere si justa despagubire ar trebui sa fie realizabila.
Din nefericire in Romania inca nu se pune accest pe valoarea sentimentala in cazul unor exproprieri si ele se fac in continuare fara sa se tina seama de aceste lucruri.
Un avocat specializat in exprorpieri poate sa vegheze asupra intregii proceduri de transfer a bunului dvs. catre stat sa se asigure de legalitatea actelor si deciziilor emise de catre autoritati si in cele din urma sa va asigure ca desi sunteti expropiat , despagubirea este PREALABILA si JUSTA!
Av. drd. Cuculis Adrian
Primaria a construit întâi, mi-a doborât gardul și a intrat pe proprietate cu o rigolă iar acum încearcă să radieze dreptul de proprietate pe suprafața construită.
Deoarece nu au fost urmate niciunul dintre fazele exproprierii și un compliment de judecată a admis cererea primăriei de a radia suprafața construită,ce sfaturi î-mi puteți da despre legalitatea acțiunii și decizia luată de judecător.
Se contestă hotărârea dar aș dori să beneficiez de experiența dv cu câteva sfaturi
Buna ziua, am un teren la Berceni (Vidra) acolo unde se construieste A0. Mi s-au expropriat 3500 de m din 25500 la pretul de 1 euro/m tinand cont ca pretul era >25 iar acum am aflat de la notar din extrasul cartii funciare ca mai este un proiect de extindere a autostrazii sau ceva de genul care urmeaza sa mai exproprieze inca 17000 de m si mi se pare inacceptabil sa primesc tot 1 euro cand deja pretul este >40. Ma puteti ajuta va rog in legatura cu acestea si cum anume putem proceda ?
Multumesc !
Costin Ristea
Buna ziua, in legatura cu exproprierea va putem ajuta in instanta. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,doresc sa pregătesc dosarul pentru retrocedarea terenurilor sau a banilor aferenți exproprierii comise în 1979 a unui teren pe care s-a construit un bloc.Nu știu de unde sa incep, deoarece bunicii mei au aruncat toate documentele.
Buna ziua, dvs. ati depus actele pentru restituirea proprietatii vreodata? Cu bine, av. drd, Cuculis 0722298011
Buna seara, m-am regasit pe lista de exproprieri pentru centura Bucuresti in comuna Joita fara sa fiu anuntata, mi-au transmis apoi ca notificarea cu plicul pe care adresa era una total necunoscuta, din alt sector, doar cu nr apartamentului la care am domiciliul corect. Pretul este unul infim, iar din 3 loturi de teren as ramane cu 1 lot si 2 bucatele pe care nu le voi putea folosi (avand 10 mp din 1 lot si ceva din celalalt). Mai pot face ceva? Notificarea este din 2020. Platesc impozit inutil caci exproprierea nu e finalizata, insa nici eu nu pot beneficia de teren. Multumesc!
Buna ziua. Cunoastem avem alti zeci de reclamanti in ceea ce priveste exproprierea. O sa va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
Am fost dispărut o perioada mai lunga și primăria cel mai probabil mia făcut manevra clar am cerut detalii la taxe și impozite ce se antampla cu proprietatea mea fiind un imobil pe care am găsit-o ocupata?bn anteles ca să contractul de proprietate sa pierdut motiv pt care nu sa vrut sa a-mi dea nici un fel de detali ar putea fi posibil datorita neplati impozitului pe proprietate ne plătit sa a-mi poată lua proprietatea și sa i-o dea la altcineva?an fine antrebarea ar fi cum ași putea sa o recuperez și dacă mai este posibil sunt f interesat mulțumesc an speranța primirea unui ajiutor
Buna ziua, da putem sa va ajutam cu exproprierea. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua! Daca s-a împlinit termenul general de prescripție de 3 ani pt contestare despagubiri si am primit banii in cont, mai pot face ceva ca sa primesc mai mult?
Nu, oricum nu se aplica termenul general!
Bună ziua ma numesc Covaci Iuliu și sunt orfan și am lucrat voluntar în asociația umanconstruct și în realmente am primit de la primăria Cluj Napoca un teren sa ne construim 4 case pentru a ne face o familie și terenul este concesionat pe 99 de ani