Avocat oficiu in dreptul civil, in noua reglementare a Codului de Procedura Civila.

Avocati “din oficiu” in civil, incepind din 15 martie 2013.

 

Exemplu, dispozitiile art. 162 NCPC (“Citarea prin publicitate”), mai precis, alin.3.

Despre ce e vorba : in cazurile de citare prin publicitate, instanta numeste, in calitate de curator special, un avocat care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor piritului. Adica, in zecile de mii (sau, poate, in sutele de mii) de cazuri in care piritul nu poate fi identificat prin domiciliu sau nu poate fi citat in alt loc potrivit legii, piritul va fi reprezentat de un avocat.

Acest avocat – curator se numeste de instanta, dar nu oricum, ci dintr-o lista de avocati desemnati in acest scop de barou (o foarte interesanta noua competent a baroului, aceea de a desemna avocati!). este ceea ce rezulta din art. 57 alin.3 NCPC. Probabil ca procedurile de desemnare de catre barou a acestor avocati – curator vor fi similare cu cele aplicabile ajutorului public judiciar. Asadar, vom avea, cel mai probabil, avocati “din oficiu” si in civil, nu numai in penal.

Ceea ce nu este destul de clar este modalitatea in care acesti avocati – curator vor fi remunerati. Art. 57 alin.4 NCPC dispune ca renumeratia provizorie, precum si modalitatea de plata a curatorului se stabileste de catre instanta, care instanta poate sa majoreze aceasta remuneratie la incetarea calitatii de curator. Este important sa observam ca acest avocat – curator nu este un reprezentant conventional al piritului-imposibil-de-citat, ci un reprezentant legal al acestuia, asa cum rezulta din art. 57 alin.3 teza a doua NCPC.

Art. 162. Citarea prin publicitate. (1) Când reclamantul învederează, motivat, că, deşi a făcut tot ce i-a stat în putinţă, nu a reuşit să afle domiciliul pârâtului sau un alt loc unde ar putea fi citat potrivit legii, instanţa va putea încuviinţa citarea acestuia prin publicitate.

(2) Citarea prin publicitate se face afişându-se citaţia la uşa instanţei, pe portalul instanţei de judecată competente şi la ultimul domiciliu cunoscut al celui citat. În cazurile în care apreciază că este necesar, instanţa va dispune şi publicarea citaţiei în Monitorul Oficial al României sau într-un ziar central de largă răspândire.

(3) Odată cu încuviinţarea citării prin publicitate, instanţa va numi un curator dintre avocaţii baroului, potrivit art. 57, care va fi citat la dezbateri pentru reprezentarea intereselor pârâtului.

(4) Procedura se socoteşte îndeplinită în a 15-a zi de la publicarea citaţiei, potrivit dispoziţiilor alin. (2).

 

Art. 57. Curatela speciala. (1) În caz de urgenţă, dacă persoana fizică lipsită de capacitatea de exerciţiu a drepturilor civile nu are reprezentant legal, instanţa, la cererea părţii interesate, va numi un curator special, care să o reprezinte până la numirea reprezentantului legal, potrivit legii. De asemenea, instanţa va numi un curator special în caz de conflict de interese între reprezentantul legal şi cel reprezentat sau când o persoană juridică ori o entitate dintre cele prevăzute la art. 55 alin. (2), chemată să stea în judecată, nu are reprezentant.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător şi persoanelor cu capacitate de exerciţiu restrânsă.

(3) Numirea acestor curatori se va face de instanţa care judecă procesul, dintre avocaţii anume desemnaţi în acest scop de barou pentru fiecare instanţă judecătorească. Curatorul special are toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru reprezentantul legal.

(4) Remunerarea provizorie a curatorului astfel numit se fixează de instanţă, prin încheiere, stabilindu-se totodată şi modalitatea de plată. La cererea curatorului, odată cu încetarea calităţii sale, tinându-se seama de activitatea desfăşurată, remuneraţia va putea fi majorată.

Av. Cuculis 0722298011

6 comments to “Avocat oficiu in dreptul civil, in noua reglementare a Codului de Procedura Civila.”
    • Sunt acuzat pe nedrept prin art 78 Obligatii in caz de accident ca am consumat alcool la volan art 336 alin 1,sunt in camera preliminara cu fispozitia de trimitere in judecata,practic am tamponat usor 3masini mai exact sau impins un in cealalta ca m-am aplecat instinctiv dupa bricheta care cazuse pe partea pasagerului fata,in acel moment am tras involuntar de volan stanga,accidentul ce implica doar pagube materiale care ulterior au fost despagubite acesta sa intamplat la 4:30 si la 11:50 am vazut echipajul de politie, 11:56 am fost dus la sange unde mi sa recoltat o singura proba dupa care ma pus sa semnez ca primarul fara sa mi se spuna ca este necesar o a2a proba.Din punctul dumneavoastra de vedere ce decizie va lua judecatorul,nu am antecedente penale si niciodata nu am fost gasit beat la volan,Sincer am baut dupa 2ore de la producerea accodentului sa ies din starea de soc si sa ma linistesc,am colaborat cu organele de cercetare exemplar ….stau si ma gandesc ce se va intampla si daca sa imi iau un avocat din oficiu,din ce stiu art78 obligatii care ma trimis in 336 alin 1 ,stiu ca prezumtia art 78 este in contradictie cu Decizia CCR nr 732 din 16 Decembrie,va rog sa ma ajutati nu imi permit un avocat sincer sunt un om cu o familie numeroasa toti banii munciti se duc in casa,va las adresa de mail a unuia dintre copii,Ce ma doare e ca sunt acuzat pe nedrept de un lucru care nu l-am facut,eram perfect treaz cand sa intamplat nefericirea eu cand am facut scoala nu exista art.78.Astept un raspuns de la dumneavoastra.

  1. Buna ziua as avea si eu cateva intrebari la dvs.Sunt mama unui copil de 3 ani si 8 luni.Am fost casatoarita timp de 1 an dupa care m-am despartit de sot .Dupa ce m-am despartit am avut o relatie in care am ramas insarcinata.In Decembrie 2018 am ramas insarcinata si in 30 ianuarie 2019 am bagat actele pt a inainta divortul.Divortul sa pronuntat in luna Mai mi-a dat sentinta judecatoreasca definitiva.Cu fostul sot nu am avut nici copii,nici bunuri nimic am divortat de comun acord .Problema a fost cand am nascut in Octombrie 2019 in certificatul copilului a fost trecut ca tata sotul cu care am fost casatorita.Tatal biologic al copilului nu a putut fi trecut in certificatul copilului mi-a zis ca trebuie sa treaca 1 an de la divort adica de cand am primit sentinta judecatoreasca.Tatal biologic al copilului vrea sa mearga in Instanta pentru a recunoaste copilul doar ca nu dispune de bani din cate a inteles trebuie facut testul de paternitate care costa mult si nu dispune de acea suma .Tatal biologic al copilului este pers cu handicap gradul 2 deci nu lucreaza.Voiam sa ma interesez daca putem mergem in Instanta pt tagada paternitati.Avem si o declaratie notariala de la fostul sot cum ca nu e copilul lui.Poate sa ne dea Instanta un avocat din oficiu fara sa avem costuri adica sa faca tatal copilului testul ADN fara sa plateasca sa suporte instanta toate costurile?Va rog frumos sa imi raspundeti ori prin Email ori telefonic .Multumesc

  2. Bună ziua am fost angajat al unei firme și am avut o poprire instituita la angajator însă acesta îmi Oprea lunar 500 lei ,dar nu sia făcut plata către cei cu poprirea se poate face ceva pe cale legala?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.