Bransarea La Gaze Platita De Operatorul De Distributie

Fie distribuitorul de gaze fie Primaria au obligatia sa va branseze la gaze, vedeti cum?

Bransarea La Gaze – GRATUITA- Sau cel putin asa ar trebui sa fie conform legii si daca stiti ce drepturi aveti.

Cati dintre dvs. nu si-a cumparat un teren care nu este chiar in mijlocul unui oras, comune sau sat si totusi desi terenul este situat in intravialul localitatii, nu puteti sa va bransati la gaze fiindca ele sunt fie departe de terenul dvs. fie Primaria refuza sa aduca gaze in zona respectiva fiindca o considera o investitie prea mare.

Raspunsul il gasiti mai jos in lege, puteti sa va racordati dvs. la gaze pe costul operatorului de distributie

Stiati ca daca aveti o casa sau un imobil de locuinte ce are in proximitatea sa conducta de gaze, aveti posibilitatea sa faceti dvs. investitia in conducta de gaze si in bransamentul propriu zis iar mai apoi sa solicitati distribuitorului de gaze sau operatorului de transport, contravaloarea investitiei facute de catre dvs.?

De asemenea, daca nu este in perimetrul dvs. conducta de gaze si terenul pe care il aveti ori pe care ati construit, in primul caz este in zona orasului/comunei/satului trecut in intravilan constructii, puteti obliga primaria sa va aduca utilitatile langa proprietate?

Bransarea La Gaze
Bransarea la gaze pe banii distribuitorului

Art. 151 din legea 123/2012 lamureste clar ca daca vreti sa va bransati la conducta de gaze, puteti in mod legal sa solicitati plata pentru bransamentul facut din banii dvs.

(2) Pentru realizarea obiectivelor/conductelor prevăzute la alin. (1), solicitantul poate participa în cotă-parte sau în totalitate la finanţarea iniţială a obiectivelor/conductelor cu fonduri proprii, cu fonduri din bugetele locale şi/sau din bugetul de stat, în condiţiile legii.

Intelegem de aici ca solicitantul este persoana care tehnic solicita racordarea la gaze si de aici se observa ca pentru realizarea bransamentului solictantul poate sa suporte integral acest lucru, urmand ca mai jos sa aratam ca isi poate recupera integral invesititia.

(3) Activele care rezultă în condiţiile alin. (2) se preiau în folosinţă de către operatorul de distribuţie sau de către operatorul de transport şi de sistem, pe baza unui contract în care se stipulează în mod explicit condiţiile financiare, în baza procedurii aprobate de ANRE.

Prin urmare, pentru bransarea la gaze, trebuie sa stiti ca daca veti face investitia pe cont propriu, nu va fi racordul dvs. sau instalatia dvs. de gaz ci ea va trece in mod automat in folosinta distribuitorului de gaze.

Surpriza, legea va permite si il obliga astfel pe operatorul de transport si de sistem sa va despagubeasca, sa va plateasca integral bransamentul efectuat de catre dvs. pe propria cheltuiala –

(4) Operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem căruia i-au fost predate activele în conformitate cu prevederile alin. (3) este obligat să restituie contravaloarea sumei investite de solicitant, în conformitate cu reglementările ANRE.

Vizualizati si :

Ce fac daca nu imi permit sama bransez la gaze si nici sa construiesc bransamentul si conducta aferente exploatatiei de gaze?

Unul dintre motivele pentru care ati putea sa solicitati bransarea la gaze ar fi si interesul economic al distribuitorului, fapt pentru care daca conducta este foarte departe de locatia dvs. va ramane deschisa varianta chemarii in judecata a Primariei care are obligatia legala de a dezvolta zona pe care o are in gestiune.

Practic, inainte de orice, incepeti cu o notificare catre unitatea administrativ teritoariala prin care solicitati de urgenta, dezvoltarea rurala /locala si bransarea sau aducerea in zonele de intravilan ale comunelor sau satelor, oraselor, a utilitatilor.

Nu uitati Primariile sunt obligate sa fac investitii in utilitatile persoanelor, fapt pentru care daca solicitarea de bransare a imobilului dvs. la utilitati nu este urmata de o incepere a lucrarilor, Primaria poate fi chemata in judecata si obligata sa va asigure utilitatile.

Se cunoaste foarte bine ca intrarea in intravilan a unor zone se face pe baza de HCL, fapt pentru care inainte de a fi date asemenea HCL , unitatile administrative au obligatia sa se asigure ca vor putea include in perimetrul adus in intravilan si utilitatile necesare convietuirii in conditii optime, a tuturor celor care isi vor face pe locurile respective, imobile.

Update: Raspunsul ANRE cu privire la plangerile referitoare la NERACORDAREA pe costurile Operatorului:

Bransarea La Gaze

Bransarea la gaze este o necesitate si este important sa cunoasteti faptul ca racordarea la conducta de gaze nu este un moft ci o necesitate si de aceea atat distribuitorul ce se asigura de alimentarea dvs. cu gaze naturale si de-o potriva Primariile, au obligatia sa va asiste si sa va aduca utilitatile la poarta, altfel pot fi chemati in judecata pentru a face acest lucru.

Av.Drd. Cuculis Adrian – Contact SCA CUCULIS&Asociatii

45 comments to “Bransarea La Gaze Platita De Operatorul De Distributie”
  1. Am facut branşarea anul trecut în decembrie
    Am platit de la conducta din strada care este la o distanța de casa de circa 4m pîna la Intranet înpe proprietate şi pîna la intrarea în locuinţa mai sunt circa 11m.
    Suma de 6500lei
    Ce şanse am?
    Şi ce demersuri trebuie facute

      • Am cumpărat un teren de curând în bariera craiova sunt la faza de constructie care este procedura pentru branșament la gaze și cum aleg furnizorul?

    • Am un teren in Dâmbovița, Viisoara pe o stradă nou construita unde doresc racordarea la toate utilitățile, inclusiv gaze.Primaeul s-a lepădat de toate responsabilitățile invocând că terenul nu este in PUG.
      Ce șanse avem???

    • La 30.07.2020 prin legea 155 din 24.07.2020 a fost schimbat continutul art 151 din lege 123/2012 si nu mai exista posibilitate recuperarii sumelor investite de solicitant

      • Buna seara!
        Am cumparat recent un apartamemt si doresc sa ma bransez la teava de gaze de pe casa scarii. Pe aceasta teava sunt 7 proprietari, din care unul din ei nu vrea sa mi dea acordul. Ce pot face in aceasta situatie?

  2. Buna ziua, ma numesc Mia Cincan, sunt dinTr. Severin si as dori sa stiu daca trebuie sa plătim ceva pt a ni se aduce pînă linga bloc conductă de gaze, deoarece la asoc. de locatari ni s.a comunicat ca trebuie sa dam in jur de 470-500 de romi? Multumesc.

    • Buna ziua,anul trecut in iulie am facut bransamentul,cca 4 m pana la poarta si interior inca aprx 10 m 4800 Ron,ce sanse am sa mi recuperez banii si care sunt demersurile?

    • Marin din Com Slatioara Olt
      Pe marginea drumului DJ 677 pe raza Comunei cine trebuie sa efectueze trotuarul și pista de biciclete
      Avem montata conducta de apa și cea de canalizare dar nu e funcțională
      Pe str C Brincoveanu nu avem conducta de gaze
      Ia se oprește undeva la 80 de m de str noadtra
      Vrem sa avem utilitățile la marginea proprietăți ca după ce ne branșă sa poată fi asfaltata strada

  3. Bună seara….ma bucur mult ptr acest articol eu am vrut să mă. bransez deși conducta e in dreptul porti mele mi-au zis ca trebuie sa plătesc 2700ron si Apoi sa caut o altă firmă sa imi aduca in casa conducta de gaz…

  4. Buna ziua,
    Suntem 6 vecini care am dori sa ne bransam la gaze, distanta intre punctul de contact si prima locuinta este de 140 metrii.
    Devizul distrigaz este de 80.000 lei pentru toata lucrarea.
    In conditiile date vom plati fiecare cate o cota parte, iar devizul este pe numele ultimului vecin.
    Pot sa ma adresez Anre pentru suportarea sumei de catre distrigaz, sau platim si mai apoi fiecare vecin procedeaza cum isi doreste pentru recuperarea investitiei?

      • Buna ziua,

        La începutul anului am solicitat aviz ptr.racordarea la gaze si am primit ca solutie o variantă ce nu poate fi acoperită de o persoană fizica:aprox. 100.000 ron(500m), cei de la engie suportând doar 2.000 ron peste aceștia. Am mers la primărie și am înaintat acesta solutie de bransare, si mi s a spus că ar urma să o facă, dar nimic concretizat. Ce ma sfătuiți? Sa mai astept….dar cat? …Ptr.ca as dori in max 1 an sa pot realiza instalația termică. Va multumesc!

  5. Art. 13. Cota-parte din finantarea lucrarii privind realizarea extinderii si/sau a conductei de distributie a gazelor naturale care i revine solicitantului este de 3382800 lei cu TVA inclus.

    • M-i s-a cerut 30.000 lei pentru racordare, bineinteles cu extindere (100 metri).
      Asa ceva…
      Sansa noastra consta in noua lege, Legea nr. 155/2020 care modifica si completeaza Legea 123/2012 a energiei. Conform acesteia, racordarea la sistemul de distributie a gazelor naturale se face pe cheltuiala operatorului de distributie, urmand ca acesta sa recupereze costurile in baza facturilor de furnizare.
      In prezent, ANRE lucreaza la punerea in acord a legislatiei secundare (regulamente etc.)
      Este un pas spre normalitate, pas care trebuia facut demult.

  6. Buna ziua. Am și eu o nelămurire. Anul trecut am depus cerere pentru branșare gaz . Cei de la gaz ne-au spus ca avem nevoie de acordul vecinului pentru a ne bransa. Iar vecinul nostru , pentru a ne da acordul ne-a cerut 2000 RON. Menționez ca el e primul din zona căruia i s-a pus gaz. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Dar de atunci și pana acum zona s-a dezvoltat foarte mult, fiind construite foarte multe case particulare și prin dezvoltatori. Nelămurirea mea este de ce ar trebui sa am acordul vecinului si mai ales ca mi se cere bani pentru asta. Oare toate celelalte case , la fel au avut nevoie de acordul lui? (Cu cotizare) Este legal? Mai specific ca în zona sunt f.f. multe case . Va mulțumesc!

  7. Buna ziua,
    Domnule Avocat, la Bozanta Mare Jud Maramures avem o problema aparte, in sat in anii1998 sa introdus toata instalatia de gaze prin tot satul si statia aferenta SRM pe bani personali ai satenilor, dar de atunci Primarul de localitate , adica de 20 de ani spune ca nu a reusit incheirea contractului de distribuire Gaz deoarece legea nu il lasa sau ca cei de la gaz, sunt asa cum a spus public primarul ca sunt “STAT in STAT” desi nu doreste sa ne arate demersurile facute ultimi 20 de ani, acum a inceput in 2018 dar tot asa nu da detalii spunad ca el a intervenit si la Ministru, dar nu zice cand.
    Noi am citit legea si vedem ca se putea racorda la retea acuma multi ani. Noi suntem pregatiti sa semnam cu dumneavoatra un contrac prin care sa ne reprezentai in fata autoritatiilor , inca nici acum nu stim unde este avansarea proiectului, ba la DELGAZ, ba la Transgaz, primaria la petitie ne raspundein batjocura, fara datele cerute.
    Ve cerem ajutorul, emailul meu este matragavril@yahoo.com, daca este posibil am dori sa ne contactatii, trebuie sa luam legatura cu ANRE, TransGaz si restul dar ne ignora iar la noi vom intra in a 21-una iarna de cand oameni siua platit din buzunar propriu gazul. cu respect Matra Gavril

  8. vrem sa tragem gaze,dar conducta este la 500 m distanta, asa ca cei de la gaze ne-au spus ca trebuie sa platim conducta ,si plus sa le dam bani celor ce au conducta de care ne vom conecta noi deci ca sa aducem gaze pana an poarta ar trebui sa platim an jur de 7500 lei sau poate si mai mult ce ne sfatuiti sa facem multumim anticipat pentru raspunsul pe care nil veti da

  9. Bună ziua!
    Am un proiect de bransament individual, fiind obligat sa fac acest proiect pentru suplimentarea debitului de gaz.
    Acum o luna, vecinul de lângă mine a contactat o firma de gaze și s-a branșat la teava fără accordul meu.
    Am făcut sesizare la distrigaz sud retele și nu am primit nici pana acum un răspuns( au trecut 30 de zile). Cum trebuie sa procedez ca sa-l debransez?
    Va multumesc!

  10. Buna ziua,anul trecut in iulie am facut bransamentul,cca 4 m pana la poarta si interior inca aprx 10 m 4800 Ron,ce sanse am sa mi recuperez banii si care sunt demersurile?

  11. Buna seara. Numele meu este Daniel. Eu impreuna cu alti 9 locuitori ai unei strazi am solicitat racordarea la gaz firmei Distrigaz. Au zis ca nu este convenabil pentru ei sa ne racordeze pentru ca distanta este prea mare in jur de 6 _7 sute metri. Pe scurt. Pana la urma neau racordat Distrigaz contribuind cu 28 mii lei iar noi consumatorii cu 52 mii lei adica 5200 lei fiecare familie(52milioane vechi doar costurile conductei principale plus 28 milioane cuti si contoarul de gaz) Si asta nu e tot. Dupa ce am facut aceasta investitie firma distigaz au inceput sa racordeze de la teava platita de noi in jur de70 la suta stradutele adiacente gratis spunand ca este extindere de gaz si ca ceilati consumatori nu au nici o obligatie sa ne plateasca noua banii investiti. Mai fac doar o singura paranteza daca noi nu plateam conducta de gaz ei aveau aceiasi distanta de platit in jur de 600 metri. Este corect? Ne putem recupera banii inapoi? Va multumesc anticipat.

  12. Buna ziua ! Am fcut cerere de bransare la reteaua de gaz de pe strada inca de anul trecut . Am platit anul trecut la inceputul lunii Octombrie 5600 de lei costurile reprezentand bransarea in urma contractului . Nici pana in prezent nu s-a facut bransarea fiind dus cu vorba din luna in luna .Ce ar trebui sa fac pentru a grabi lucrurile? Daca am platit racordarea inca de anul trecut mai pot recupera banii? daca da care sunt pasii care trebuiesc facuti?

  13. am platit bransamentul 5600 ron in 2020 pentru o scara de bloc ( ce detine 9 apartamente ) executia fiind finalizata.,

    (sunt persoana fizica , nefiind asociatie de locatari infiintata).
    se poate recupera suma ?

    astept raspuns va multumesc!

  14. Buna seara
    In 2019 am platit suma de 63000 lei pentru extinderea unei conducte de gaz pe o lungime de 260 metri liniari pentru ca ulterior sa ma pot bransa ca si consumator caznic.Potrivit carei legi pot cere rambursarea acestor bani?

  15. Buna ziua
    Am un contract cu Distrigazul de 5 ani pentru un bransament. Conducta de gaze se afla vis a vis de proprietatea mea, pe proprietate privata la 1.5 m de carosabil, apartine unui cartier de vile- care are o parcare acolo). Pe strada nu este alta conducta cu toate ca vecinul meu din dreapta s-a bransat din strada perpendiculara ( distanta de la strada perpendiculara pana la teava avand cca 30 ml). Cu toate ca am cerut si eu extinderea conductei pe strada,prin prelungirea teavii de la acel vecin, Distrigazul a dat solutia de bransare din cea de vis a vis apartind cartierului de vile). Concluzia este ca desi am avut autorizatie de constructie din teava de vis a vis, acestia nu imi dau acceptul sa sap pe terenul lor, nu vor sa fie despagubuti, nu vor sa ma bransez.
    Am vreo sansa sa obtin prin proces bransarea la teava de vis a vis, sau de oriunde (tin sa spun ca lucrarea fost executata, am si firida la poarta, exista teava in pamant doar ca nu sunt bransata efectv la gaze). Va rog mult un raspuns

  16. Retea gaze naturale
    Bună ziua! Tatăl meu în urma cu 6 ani, a plătit o suma destul de mare de bani pentru a avea gaz. Astfel a tras 600m de țeavă. Astăzi alți cetățeni de pe strada, au venit sa își facă extindere de rețea la aceasta țeavă de gaz. În cazul de față, tatăl meu nu este despăgubit? Proprietarul care face lucrarea de extindere de rețea, are actele de urbanism de la primărie în regula.
    Cui trebuie sa ma adresez în aceasta problema???
    Va mulțumim

  17. Buna ziua pentru bransament extindere retes stradala 15m mi s-a cerut suma colosala de 28000 lei.Iar valoarea totala undeva la 7000Euro.Cum pot verifica la ANPC sau ce pot face?Ma simt furata de societatea ce urmeaza sa faca lucrarea.Ahhh si surpriza vine de la CFR pentru un aviz(pentru ca sunt aproape de calea ferata)8500lei.ce taxe sunt acestea?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.