Bransarea La Gaze Platita De Operatorul De Distributie

Fie distribuitorul de gaze fie Primaria au obligatia sa va branseze la gaze, vedeti cum?

Bransarea La Gaze – GRATUITA- Sau cel putin asa ar trebui sa fie conform legii si daca stiti ce drepturi aveti.

Cati dintre dvs. nu si-a cumparat un teren care nu este chiar in mijlocul unui oras, comune sau sat si totusi desi terenul este situat in intravialul localitatii, nu puteti sa va bransati la gaze fiindca ele sunt fie departe de terenul dvs. fie Primaria refuza sa aduca gaze in zona respectiva fiindca o considera o investitie prea mare.

Raspunsul il gasiti mai jos in lege, puteti sa va racordati dvs. la gaze pe costul operatorului de distributie

Stiati ca daca aveti o casa sau un imobil de locuinte ce are in proximitatea sa conducta de gaze, aveti posibilitatea sa faceti dvs. investitia in conducta de gaze si in bransamentul propriu zis iar mai apoi sa solicitati distribuitorului de gaze sau operatorului de transport, contravaloarea investitiei facute de catre dvs.?

De asemenea, daca nu este in perimetrul dvs. conducta de gaze si terenul pe care il aveti ori pe care ati construit, in primul caz este in zona orasului/comunei/satului trecut in intravilan constructii, puteti obliga primaria sa va aduca utilitatile langa proprietate?

Bransarea La Gaze
Bransarea la gaze pe banii distribuitorului

Art. 151 din legea 123/2012 lamureste clar ca daca vreti sa va bransati la conducta de gaze, puteti in mod legal sa solicitati plata pentru bransamentul facut din banii dvs.

(2) Pentru realizarea obiectivelor/conductelor prevăzute la alin. (1), solicitantul poate participa în cotă-parte sau în totalitate la finanţarea iniţială a obiectivelor/conductelor cu fonduri proprii, cu fonduri din bugetele locale şi/sau din bugetul de stat, în condiţiile legii.

Intelegem de aici ca solicitantul este persoana care tehnic solicita racordarea la gaze si de aici se observa ca pentru realizarea bransamentului solictantul poate sa suporte integral acest lucru, urmand ca mai jos sa aratam ca isi poate recupera integral invesititia.

(3) Activele care rezultă în condiţiile alin. (2) se preiau în folosinţă de către operatorul de distribuţie sau de către operatorul de transport şi de sistem, pe baza unui contract în care se stipulează în mod explicit condiţiile financiare, în baza procedurii aprobate de ANRE.

Prin urmare, pentru bransarea la gaze, trebuie sa stiti ca daca veti face investitia pe cont propriu, nu va fi racordul dvs. sau instalatia dvs. de gaz ci ea va trece in mod automat in folosinta distribuitorului de gaze.

Surpriza, legea va permite si il obliga astfel pe operatorul de transport si de sistem sa va despagubeasca, sa va plateasca integral bransamentul efectuat de catre dvs. pe propria cheltuiala –

(4) Operatorul de distribuţie sau operatorul de transport şi de sistem căruia i-au fost predate activele în conformitate cu prevederile alin. (3) este obligat să restituie contravaloarea sumei investite de solicitant, în conformitate cu reglementările ANRE.

Vizualizati si :

Ce fac daca nu imi permit sama bransez la gaze si nici sa construiesc bransamentul si conducta aferente exploatatiei de gaze?

Unul dintre motivele pentru care ati putea sa solicitati bransarea la gaze ar fi si interesul economic al distribuitorului, fapt pentru care daca conducta este foarte departe de locatia dvs. va ramane deschisa varianta chemarii in judecata a Primariei care are obligatia legala de a dezvolta zona pe care o are in gestiune.

Practic, inainte de orice, incepeti cu o notificare catre unitatea administrativ teritoariala prin care solicitati de urgenta, dezvoltarea rurala /locala si bransarea sau aducerea in zonele de intravilan ale comunelor sau satelor, oraselor, a utilitatilor.

Nu uitati Primariile sunt obligate sa fac investitii in utilitatile persoanelor, fapt pentru care daca solicitarea de bransare a imobilului dvs. la utilitati nu este urmata de o incepere a lucrarilor, Primaria poate fi chemata in judecata si obligata sa va asigure utilitatile.

Se cunoaste foarte bine ca intrarea in intravilan a unor zone se face pe baza de HCL, fapt pentru care inainte de a fi date asemenea HCL , unitatile administrative au obligatia sa se asigure ca vor putea include in perimetrul adus in intravilan si utilitatile necesare convietuirii in conditii optime, a tuturor celor care isi vor face pe locurile respective, imobile.

Bransarea la gaze este o necesitate si este important sa cunoasteti faptul ca racordarea la conducta de gaze nu este un moft ci o necesitate si de aceea atat distribuitorul ce se asigura de alimentarea dvs. cu gaze naturale si de-o potriva Primariile, au obligatia sa va asiste si sa va aduca utilitatile la poarta, altfel pot fi chemati in judecata pentru a face acest lucru.

Av.Drd. Cuculis Adrian – Contact SCA CUCULIS&Asociatii

19 comments to “Bransarea La Gaze Platita De Operatorul De Distributie”
 1. Am facut branşarea anul trecut în decembrie
  Am platit de la conducta din strada care este la o distanța de casa de circa 4m pîna la Intranet înpe proprietate şi pîna la intrarea în locuinţa mai sunt circa 11m.
  Suma de 6500lei
  Ce şanse am?
  Şi ce demersuri trebuie facute

 2. Buna ziua, ma numesc Mia Cincan, sunt dinTr. Severin si as dori sa stiu daca trebuie sa plătim ceva pt a ni se aduce pînă linga bloc conductă de gaze, deoarece la asoc. de locatari ni s.a comunicat ca trebuie sa dam in jur de 470-500 de romi? Multumesc.

 3. Bună seara….ma bucur mult ptr acest articol eu am vrut să mă. bransez deși conducta e in dreptul porti mele mi-au zis ca trebuie sa plătesc 2700ron si Apoi sa caut o altă firmă sa imi aduca in casa conducta de gaz…

 4. Buna ziua,
  Suntem 6 vecini care am dori sa ne bransam la gaze, distanta intre punctul de contact si prima locuinta este de 140 metrii.
  Devizul distrigaz este de 80.000 lei pentru toata lucrarea.
  In conditiile date vom plati fiecare cate o cota parte, iar devizul este pe numele ultimului vecin.
  Pot sa ma adresez Anre pentru suportarea sumei de catre distrigaz, sau platim si mai apoi fiecare vecin procedeaza cum isi doreste pentru recuperarea investitiei?

 5. Art. 13. Cota-parte din finantarea lucrarii privind realizarea extinderii si/sau a conductei de distributie a gazelor naturale care i revine solicitantului este de 3382800 lei cu TVA inclus.

 6. Buna ziua. Am și eu o nelămurire. Anul trecut am depus cerere pentru branșare gaz . Cei de la gaz ne-au spus ca avem nevoie de acordul vecinului pentru a ne bransa. Iar vecinul nostru , pentru a ne da acordul ne-a cerut 2000 RON. Menționez ca el e primul din zona căruia i s-a pus gaz. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Dar de atunci și pana acum zona s-a dezvoltat foarte mult, fiind construite foarte multe case particulare și prin dezvoltatori. Nelămurirea mea este de ce ar trebui sa am acordul vecinului si mai ales ca mi se cere bani pentru asta. Oare toate celelalte case , la fel au avut nevoie de acordul lui? (Cu cotizare) Este legal? Mai specific ca în zona sunt f.f. multe case . Va mulțumesc!

 7. Buna ziua,
  Domnule Avocat, la Bozanta Mare Jud Maramures avem o problema aparte, in sat in anii1998 sa introdus toata instalatia de gaze prin tot satul si statia aferenta SRM pe bani personali ai satenilor, dar de atunci Primarul de localitate , adica de 20 de ani spune ca nu a reusit incheirea contractului de distribuire Gaz deoarece legea nu il lasa sau ca cei de la gaz, sunt asa cum a spus public primarul ca sunt “STAT in STAT” desi nu doreste sa ne arate demersurile facute ultimi 20 de ani, acum a inceput in 2018 dar tot asa nu da detalii spunad ca el a intervenit si la Ministru, dar nu zice cand.
  Noi am citit legea si vedem ca se putea racorda la retea acuma multi ani. Noi suntem pregatiti sa semnam cu dumneavoatra un contrac prin care sa ne reprezentai in fata autoritatiilor , inca nici acum nu stim unde este avansarea proiectului, ba la DELGAZ, ba la Transgaz, primaria la petitie ne raspundein batjocura, fara datele cerute.
  Ve cerem ajutorul, emailul meu este matragavril@yahoo.com, daca este posibil am dori sa ne contactatii, trebuie sa luam legatura cu ANRE, TransGaz si restul dar ne ignora iar la noi vom intra in a 21-una iarna de cand oameni siua platit din buzunar propriu gazul. cu respect Matra Gavril

 8. vrem sa tragem gaze,dar conducta este la 500 m distanta, asa ca cei de la gaze ne-au spus ca trebuie sa platim conducta ,si plus sa le dam bani celor ce au conducta de care ne vom conecta noi deci ca sa aducem gaze pana an poarta ar trebui sa platim an jur de 7500 lei sau poate si mai mult ce ne sfatuiti sa facem multumim anticipat pentru raspunsul pe care nil veti da

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.