Bullying La Scoala – Violenta Psihologica

Bullying la scoala sau Violenta in scoli este, o problema ce se rasfrange direct asupra elevilor insa spunem noi cu marea vina a parintilor si mai ales a profesorilor care ar trebui sa se impuna in mod activ in viata sociala a scolarilor.

De data recenta a intervenit in scena juridica din Romania, o lege de care aveam efectiv nevoie. Legea generic denumita a bullying-ului sau juridic explicat, a violentei psihologice, asa cum este ea denumita in cadrul textului legal.

Bullying La Scoala
Bullying si violenta psihologica.

Ce este de fapt Bullyingul si cum este el pedepsit si de ce nu , sa vorbim si despre cum se pot obtine daune.

Articolul 1 din legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, a primit un nou update legislativ si s-a definit si interzis in scoli, violenta de natura psihologica –

Astfel, in unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying.

De asemenea, dupa mai multe dezbateri in spatiul public, s-a decis ca in vederea asigurării accesului la învăţământul general obligatoriu, unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal.

Legea prevede un rol important al profesorilor in eradicarea fenomenului de tip Bullying prin introducerea de sesiuni de informare/teme/cursuri de perfecţionare asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora si evident de luare a masurilor efective pentru stoparea unui asemenea fenomen.

Vizualizati si :

Atentie – violenta psihologica, definita in cadrul legii.

Violenţa psihologică – bullying este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere, au drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Tragem de aici concluzia ca si fapta de a comunica pe programele de mesagerie de tip WhatzApp! in scopul de a produce o suferinta de natura psihologica, tot in categoria bullyingului intra.

Pot raspunde parintii copiilor pentru faptele de Bullying la scoala , ale minorilor lor?

Violenta in mediul scolar parea ca nu are rezolvare, pana cand s-a modificat legislatia in materie de educatie si a fost introdusa in concret, definitia bullyingului la scoala.

Astfel, desi nu stiu acest lucru, parintii pot fi trasi la raspundere civila pentru toate faptele antisociale (denumite generic Bullying), savarsite de catre copii lor minori.

Cititi si :

Cum? Rezolvarea o da codul civil si ne arata ca Parintii VOR RASPUNDE pentru copii lor minori si vor trebui sa ii despagubeasca pe toti cei afectati de un asemenea comportament antisocial.

Articolul 1.372 din codul civil vorbeste despre răspunderea pentru fapta minorului sau a celui pus sub interdicţie.

Astfel cel care în temeiul legii, al unui contract ori al unei hotărâri judecătoreşti este obligat să supravegheze un minor sau o persoană pusă sub interdicţie răspunde de prejudiciul cauzat altuia de către aceste din urme persoane.

(2) Răspunderea subzistă chiar în cazul când făptuitorul, fiind lipsit de discernământ, nu răspunde pentru fapta proprie.

Asta inseamna sa fie practic sub varsta de 16 ani cand trebuie dovedit discernamantul.

(3) Cel obligat la supraveghere este exonerat de răspundere numai dacă dovedeşte că nu a putut împiedica fapta prejudiciabilă.

Aici este clar ca atata vreme cat copilul tau a comis o fapta de Bullying la scoala , cumva vina provine din modul de educare si astfel exonerarea poate sa intervina doar daca poti dovedi ca intradevar au fost luate toate masurile pentru care el sa nu comita asemenea fapte.

În cazul părinţilor sau, după caz, al tutorilor, dovada se consideră a fi făcută numai dacă ei probează că fapta copilului constituie urmarea unei alte cauze decât modul în care şi-au îndeplinit îndatoririle decurgând din exerciţiul autorităţii părinteşti, exact asa prevede textul de lege.

Astfel, pot fi obtinute daune morale de la parintii minorului care a savarsit asemenea fapte si desigur impotriva minorului se poate lua si masura scaderii notei la purtare sau chiar se poate lua masura exmatricularii acestuia.

Daca discutam despre minori de peste 14 ani, acesteia daca se dovedeste discernamantul, vor raspunde si penal daca se ajunge la fapte cu violenta sau peste 16 ani vor raspunde direct pentru faptele lor.

Av. Drd. Cuculis Adrian

4 comments to “Bullying La Scoala – Violenta Psihologica”
  1. Buna ziua,

    pot solicita si daune retroactiv , deoarece am fost si eu victima acestui fenomen?

    Cam in urma cu 20 de ani..

    Multumesc.

  2. Buna ziua! Care sunt pasii pentru a reclama un profesor pentru bullying? Trebuie sesizata intai scoala si abia apoi dat in judecata? Mentionez ca acel profesor a mai fost sanctionat pentru bullying. Multumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.