Bullying La școală Si Bullying La Serviciu-Fapte Prejudiciabile, Cum Se Obtin Daune?Avocat Dreptul Muncii

Update: Legea 652/2018 a intrat in vigoare si avem reglementata notiunea de Bullying si de asemenea si sanctiunile pentru astfel de fapte antisociale –

Problema denumita Bullying are de fapt o istorie veche pe partea efectelor ei juridice si nu este intalnita de data recenta ci este o practica veche de cand lumea si comunitatile.

Bullying La școală Si Bullying La Serviciu
Bullying La școală Si Bullying La Serviciu

Bullying-ul la locul de munca sau la scoala.

Am preferat as fac referire si la forma de bullying de la scoala dar si aceea de la serviciu fiindca ambele pot avea efecte catastrofale, atat pentru dezvoltarea individului dar si pentru buna stare de sanatate de la locul de munca.

Astfel, se ridica intrebarea daca putem da o definitie termenului de Bullying – Din practica, se intelge ca acest termen face referire la aducerea de insulte vechea insulta din codul penal(dezincriminata) prin scoaterea in evidenta a unor defecte fizice sau psihice prin punerea in stare de inferioritate a individului, prin referirea cu privire la acesta intr-un mod jignitor, prin activitati ilicite fizice cum ar fi atingerea, lovirea , impingerea individului, fapte ce nu formeaza obiectul infractiunii de loviri si alte violente, prin atribuirea unei porecle sau a unor nume cu tenta jignitoare sau hartuirea de natura psihica sau fizica de-o potriva a unei persoane din cercul social.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire.[2] Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă.

Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc.[3] Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.

Bullying La școală Si Bullying La Serviciu – Astfel, ce fapta ilicita savarseste o persoana care poate fi incadrada in notiunea de Bully?Adica actiunea  de Bulling, asa cum am indicat-o mai sus? Discutam astfel despre raspundere civila delictuala.

Răspunderea delictuală

(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

(3) În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.

(4) Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte se stabileşte prin lege specială.

Bullying La școală Si Bullying La Serviciu Ce poate face o persoana care este intr-o situatie de tip Bullying la locul de munca sau la scoala?

Daca discutam despre un LOC DE MUNCA Bullyingul poate fi combatut prin tragerea la raspundere a colegului sau sefului care desfasoara oa semenea activitate stanjenitoare pentru un angajat fie prin aplicarea unei sanctiuni disciplinare, fie direct prin chemarea lui in judecata alaturi de firma din care face parte pentru ca trebuie sa cunoastem faptul ca departamentul de HR are obligatia sa faca orice ii sta in putere pentru a preintampina asemenea activitati de tip Bullying.

Daca este vorba despre un copil minor la scoala primara sau generala, comportamentul lui de tip Bullying poate fi imputat atat scolii dar si parintilor.

Intodeauna este important sa accesati informatiile unui avocat specializat in asemenea litigii.

Spre exemplu art. 8 din Codul Muncii arata ca relatiile de munca se bazeaza pe principiul consensualitatii si al bunei-credinte. De asemenea, pentru buna desfasurare a relatiilor de munca, participantii la raporturile de munca se vor informa si se vor consulta reciproc, in conditiile legii si ale contractelor colective de munca.

Prin acest text de lege ne dam seama ca leguitorula prevazut cumva o conduita a angajatilor si orice alta conduita in afara bunei credinte se poate incadra la o hartuire in limitele indicate mai sus, de asemenea la art. 39, ca salariatul are dreptul la demnitate in munca si la securitate si sanatate in munca.

Astfel cum am punctat si mai sus orice incalcare adusa principiului bunei-credinte sau a drepturilor salariatului, care vizeaza personalitatea sau integritatea morala si profesionala a acestuia, poate fi incadrata in categoria actiunilor de hartuire, salariatul putandu-si intemeia o eventuala actiune in justitie pe nerespectarea acestui text de lege, incadrandu-se astfel la hartuire la locul de munca.

OG nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, reglementeaza principiul egalitatii intre cetateni.

De asemenea, facem trimitere si catre Art. 223 Hărţuirea sexuală care ne ajuta sa intelegem si sa calificam si mai bine aceasta actiune defaimatoare la adresa persoanei catre care se adreseaza

In cazul actiunilor de Bullying se poate termina prin obligarea celui care provoaca astfel de situatii , la plata unor daune dar si daca din activitatea de Bullying au fost nascute probleme de natura afectiva, acesta oate fi obligat sa plateasca tratamente de specialiate.

De asemenea in aczsul minorilor, parintii sunt cei care vor despagubi persoana abuzata.

Av.Drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Probleme la locul de munca? Completati formularul de mai jos.

5 comments to “Bullying La școală Si Bullying La Serviciu-Fapte Prejudiciabile, Cum Se Obtin Daune?Avocat Dreptul Muncii”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.