Ati luat un imprumut IPOTECAR de la un IFN care nu are un capital social subscris si VARSAT de 3.000.000 de euro in echivalent?
Capitalul Social Al Ifn-urilor, element ce poate duce la anularea contractului de ipoteca si de imprumut cu debitorul – Contractul este susceptibil de a fi anulat si IFN-ul radiat fiindca nu respecta directiva BNR numarul 20/2009 actualizata!
Problema IFN urilor care acorda credite ipotecare in lipsa capitalului social subscris permanent de 3.000.000 euro la nivelul echivalentului in moneda nationala
Astfel, potrivit art. 10 alin. 1 din Regulamentul BNR nr. 20/2009 privind instituţiile financiare nebancare – modificări (Regulamentul BNR nr. 1/2020) Instituțiile financiare nebancare trebuie să dispună în permanență de un capital social situat cel puțin la nivelul echivalentului în moneda națională al sumei de 200.000 euro, respectiv de 3.000.000 euro în cazul instituțiilor financiare nebancare care au inclus în obiectul de activitate acordarea de credite ipotecare, în accepțiunea art. 2 lit. c) din Legea nr. 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investiții imobiliare, cu modificările și completările ulterioare.
Regulamentul BNR nr. 20/ 2009 se aplica institutiilor financiar nebancare, persoane juridice romane, precum si sucursalelor din Romania al institutiilor financiare, persoane juridice straine.
Plecand de la aceste date, o institutie financiar nebancara, in lipsa capitalului social subscris permanent de 3.000.000 euro la nivelul echivalentului in moneda nationala, NU poate acorda credite imobiliare persoanelor fizice sau juridice de pe teritoriul Romaniei.
Capitalul Social Al Ifn-urilor – Sau cel putin in teorie fiindca practica arata alfel si nici nu conteaza daca IFN-ul respectiv a facut un contract de ipoteca si de credit corect, atata vreme cat conditiile sale de fond de lucru nu sunt indeplinite, activitatea IFN-ului este ILEGALA.
In Romania, potrivit Registrului General al BNR cu privire la institutiile financiar nebancare, pana in acest moment, sunt inregistrate si active un numar de 145 de IFN uri, debitorul are posibilitatea sa verifice legalitatea activitatii acestor IFN uri, fie prin emiterea unei adrese catre BNR, varianta aceasta fiind de cele mai multe ori greoaie, din cauza birocratiei, fie prin intermediul instantelor de judecata, calea recomandata.
Capitalul Social Al Ifn-urilor trebuie verificat de BNR iar in lipsa lui, IFN-ul trebuie radiat din registrul institutiilor financiare nebancare.
In practica, desi, acest Regulament este adoptat de peste 10 ani de zile, exista institutii financiar nebancare care nu respecta reglementarile nationale, cel mai recent exemplu, din acest an ( 2020) este Extra Finance IFN, o institutie financiar nebancara, care a fost radiata de catre Banca Natioanala a Romaniei si i s-a interzis sa mai desfasoare activiatatea de creditare, care urmare a nerespectarii, printre altele, a dispozitiilor art. 10 alin. 1 din Regulamentul BNR NR. 20/ 2009, respectiv, pentru acordare de credite ipotecare, fara respectare obiectului de activitate si a nivelului necesare al capitalului social minim, echivalentul in lei a sumei de 3.000.000 euro, pentru desfasurarea acestei activitati, Extra Finance IFN S.A., avand un capital social de 5.551.960, la data verificarii de catre BNR, adica, aproximativ 1.100.000 euro, cu mult sub pragul stabilit de Regulent.
In situatia in care va executa silita creditorul Extra Finance IFN S.A., sau un recuperator de creanta in temeiul unui titlu executoriu, reprezentat de un contract de credit imobiliar acordat de catre acest IFN, pana in anul 2020, debitorul are posibilitatea formularii unei contestatii impotriva executarii silite, in termenul de 15 zile de la data comunicarii primului act de executare, sau, de la data luarii la cunostinta efectiva de existenta unei executarii silite.
Sigur ca nu este exclusa nici situatia celor care nu se afla in faza executarii silite, ci, sunt in derularea unui credit imobiliar, pot solicita anularea contractului de credit imobiliar, acesta fiind acordat de catre o persoana juridica care nu avea in obiectul sau de activitate acordare de credite imobiliare, si nici nu a avut capitalul social subscris necesar, la data acordarii acestuia.
Banca Nationala, PRINCIPALUL organ de control –
Banca Națională a României poate solicita instituțiilor financiare nebancare, persoane juridice române/sucursalelor din România ale instituțiilor financiare, persoane juridice străine, documente în completarea documentelor aferente modificărilor intervenite în situația instituțiilor financiare nebancare.”
Astfel, nerespectarea conditiilor de fond pentru functionarea unei asemenea institutii, duce direct la radierea IFN-ului din registrul tinut de catre BNR cu privire la aceste entitati.
Av.Drd. Cuculis Adrian si – Av. Claudiu Radeanu, SCPA Cuculis si Asociatii
Finopro are capital social de 900.000 Ron. Ei nu acordă credite, doar cumpără credite neperformante și acționează în instanță. Este legal?
Mozipo și Credit Fix au capital social 1.000.000 Ron și continuă să funcționeze.
Telecredit 3.000.000
Hora Credit 4.500.00
Mobilo 2.000.000
Ocean Credit 3.000.000
Smile Credit 900.000
Lista continuă. Ei continuă să acorde credite și să funcționeze cu tot cu legea dată din 2009. BNR nu are posibilitatea de a verifica și a opri activitatea lor?
Ce frumos! Felicitari domnule GRUIA! Sa aratam oamenilor cum stau lucrurile!