Cum Contest Executarea Silita In 2020-Contestatie La Actele De Executare

Cum Contest Executarea Silita ? Ghid al executatuli silit 2020. Ca orice inceput de an, este bine sa ne pregatim pentru cele mai neasteptate evenimente si executarea silita are capacitatea sa fie destul de neasteptata.

SCA Cuculis&Asociatii au conceput un scurt ghid pentru cei care trec prin procedura de executare silita si care sunt pasii pe care trebui sa-i urmati atunci cand executorul va “bate” la usa sau chiar va bate la usa.

Executarea Silita A Debitorilor si procedura de contestare a executarii silite atunci cand primiti o somatie de executare silita, o poprire pe salariu sau pe contul bancar, atunci cand aveti imobilul scos la vanzare prin publicatia de vanzare sau cand vi s-a instituit un sechestru pe bunurile mobile.

Cum Contest Executarea Silita
Contestatie la executarea silita

Cum arata o executare silita ? care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a o contesta si alte ponturi juridice, vi le explicam mai jos.

Practic ceea ce am indicat mai sus, se refera cam la toate posibilitatile prin care un debitor poate fi executat silit.

Ca la fiecare inceput de an si in 2020 ne-am propus sa facem un ghid al executatului silit si cum se poate apara o persoana executat silit, in fata unei executari cu posibile valente abuzive.

O sa incercam in Ghidul de mai jos, sa atingem toate problemele pe care le intampina debitorii executati silit de catre banci, ifn-uri sau recuperatori de creante, ori alte persoane fizice sau juridice dar si firmele care sunt si ele executate silit la randul lor.

Desigur, exista particularitati in executarea silita si fiecare persoana la randul ei are dupa cum am spus o particularitate in cadrul executarii indreptate impotriva sa.

Ce are de facut un debitor atunci cand primeste o adresa de executare silita atunci cand vrea sa formuleze o contestatie la executare silita?

Inainte de a explica in detaliu ce avem de facut si la ce trebuie sa ne uitam cu atentie, insiruim pasii pe care ii are de urmat, un executat silit, pentru a se asigura ca are cele mai bune sanse in instanta:

 • Dupa ce primeste actele de executare, preferabil sa ia legatura cu un avocat specializat in proceduri executionale civile si sa identifice impreuna care sunt posibilele abuzuri savarsite de catre executor,recuperator, banca,ifn sau CAR.
 • Se redacteaza actiunea de chemare in judecata ( contestatia la executare silita), se depune la instanta de judecata alaturi cu toate actele de executare primite de catre debitor(in copie);
 • Daca procedura de executare silita este una imobiliara se alege varianta suspendarii executarii silite;
 • Daca prine xecuarea silita asupra conturilor, debitorul nu se poate descurca cu sumele de bani, se va face cerere de micsorare a cuantumului popririi;
 • Taxa de timbru poate fi MAXIMM 1000 de lei;
 • Intodeauna se solicita si intoarcerea executarii silite;
 • Daca nu se primeste termen de judecata in maximum o luna de zile, se face adresa la instanta fiindca cererile de contestatie la executare, NU SUNT SUPUSE PROCEDURII FILTRU;
 • Se vor lua masuri pentru protejarea debitorului pana cand se va judeca cererea de contestatie la executare.

In principal este bine sa stiti ca momentul la care incepe executarea silita, este echivalent cu momentul la care veti primi instiintare din partea bancii ca aveti o poprire pusa pe contul dvs. sau chiar angajatorul este cel care va face acest anunt.

Atunci veti sti ca impotriva dvs. s-a demarat aceasta procedura extrem de nociva, de executare silita.

Legea spune ca impotriva oricarui act de executare silita PUTETI formula o contestatie la executare, insa nu va spune ca trebuie sa aveti un motiv efectiv. Pur si simplu orice debitor are DREPTUL si nu doar daca identifica el o anumita neregula in executarea silita, sa depuna la judecatoria de pe langa domiciliul sau, o contestatie la executare.

Desigur, parerea noastra subiectiva este ca aveti obligatoriu nevoie de reprezentarea unui avocat specializat in contestatii la executare, avand in vedere faptul ca procedura de executare silita este una extrem de complicata.

Astfel, debitorul atunci cand primeste o executare silita fie in forma popririi fie in forma somatiei imobiliare, cand banca sau ifn-ul ori recuperatorul de creante, vor sa ii vanda casa, trebuie sa depuna acesta UNICA metoda de atac, contestatia la execuatrea silita.

Pot sa scap de o poprire? Cum Contest executarea silita prin poprire?

Poprirea este metoda prin care aveti conturile bancare blocate de catre executor la cererea bancii, ifn-ului sau recuperatorului de creanta.

De cele mai multe ori popririle sunt ILEGALE si prin contestatia la executare silita le puteti anulata.

Spre exemplul, nu stiu cati dintre dvs. stiu ca textul de lege vorbeste despre limitele popririi ca fiind de PANA LA 1/3 si PANA LA 1/2 insa executorii emit adresele de poprire pe maximum din cota.

Articolul 729 Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Astfel, dvs. in calitate de debitor puteti fie sa contestati intinderea popririi si sa solicitati pe calea contestatiei la executare, scaderea procentului din poprire tocmai pentru a putea face fata platilor fie sa solicitati chiar anularea integrala a popririlor pentru ilegala infiintare a popririi.

Un motiv spre exemplu ar putea sa fie ilegala incuviintare a executarii silite sau chiar prescriptia datoriei, insa toate elementele de nulitate a executarii silite trebuiesc verificate in mod concret si invocate ca atare in contestatia la executare.

Daca am scoasa casa la vanzare cum contest executarea silita si cum pot sa opresc aceasta procedura?

Procedura prin care recuperatorii de creanta sau bancile incearca sa va vanda imobilele poate fi blocata atat pe calea suspendarii executarii silite provizorii cat si prin diferite metode cum ar fi notificarea de dare in plata sau chiar si fara cautiune adresa facuta la instanta prin care se invoca motive ce tin de falsuri in procedura executarii.

Nu uitati ca spre exemplu prin notificarea de dare in plata facuta de avocat si depusa la executor, executarea silita se suspenda DE DREPT.

Imobilul scos la licitatie publica poate fi blocat la vanzare spre exemplu daca raportul de evaluare este facut ILEGAL, vedeti exemplu de data recent aici.

Un alt motiv ce raspunde la intrebare, cum contest Executarea Silita , care poate duce direct la suspendarea vanzarii imobilului de catre executor este si contestatia la executare depusa iar pentru a nu fi prejudiciat debitorul , se poate solicita suspendarea acestei proceduri.

PONT JURIDIC: Cum Contest Executarea Silita ? Atunci cand va judecati pe calea contestatiei la executare este obligatoriu sa notati in cartea funciara litigiul pentru ca dupa ce veti castiga dosarul, cel care adjudeca la licitatie publica sa fie de rea credinta la cumpararea imobilului dvs.

Pretul derizoriu este un alt element pe care il puteti invoca, atunci cand vine vorba de contestarea unei licitatii publice.

Ce modificari au intervenit pentru anul 2020 in materia executarii silite?Pot sa invoc existenta clauzelor abuzive in cadrul contestatiei la executare?

In cat timp pot sa fac contestatia la executarea silita?

Marea noutate a anului 2020 este aceea ca a intervenit decizia data de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene din cauza C-75/19 prin care toti cei care sunt executat silit de catre banci sau ifn-uri, CAR-uri sau alte institutii de la care ati luat credit si ati pierdut termenul de 15 zile de contestatie la executare, vor putea sa formuleze contestatia si peste termenul de 15 zile.

Astfel, CJUE da liber ca toti cei care au posibile clauze abuzive in contract sa le atace prin calea acestei contestatii la executare si sa se apere de abuzurile bancilor, ifn-urilor si Car-urilor si recuperatorilor de creante.

Cititi si :

Ce ilegalitati as putea sa identific in actele de executare silita si cum contest executarea silita?

Cum Contest Executarea Silita daca sunt ilegalitati inserate in actele emise in dosarul executional?

Cele mai mari probleme se refera la punerea in executare silita in mod ilegal a contractelor cumparate de catre recuperatorii de creante de la banci.

Posibil sa fie cele mai multe dintre ele, prescrise iar presciptia va da dreptul SA NU MAI PLATITI.

Este extrem de important sa verificati daca sumele pe care vi le cere banca,ifn-ul sau recuperatorul de creante, sunt certe, lichide si exigibile.

PONT JURIDIC: Stiati ca daca nu primiti o notificare de scadenta anticipata a creditului, acesta nu poate fi executat silit de catre creditor?

Practic, daca prindeti pe picior gresit orice creditor care nu a facut acest lucru, ii puteti anula integral executarea silita.

O alta chestiune ce tine de ilegala executare silita, se refera la lipsa din incuviintarea executarii silite, a sumei pentru care urmeaza sa se faca executarea dar si lipsa indicatiilor prin care se arata in ce forme se va face executarea silita.

Ilegal este si ca executorul judecatoresc sa adauge TVA peste sumele de bani pe care le are de incasat cu titlu de onorariu de executare silita.

Daca ati avut creditul cesionat catre recuperatorii de creante, trebuie sa stiti ca in lipsa notificarii de cesionare a dvs. in calitate de debitor cedat, catre noul creditor, executarea silita nu va este opozabila si o puteti anula, invocand acest aspect.

Una dintre cele mai frecvente greseli se refera la lipsa emiterii Notificarii de incepere a executarii silite.

Astfel, daca primiti direct somatia de plata de o zi sau somatia imobiliara de 15 zile sau poprirea pe conturi , fara a exista si o notificare de demarare a executarii silite, trebuie sa stiti ca INTREAGA executare silita este NULA.

Daca s-au descoperit clauze de natura abuziva in contestatia la executare, de asemenea, executarea silita INTEGRALA, trebuie anulata ca atare.

Vizualizati si :

In 10 ani de zile am descoperit atat de multe abuzuri care exista si in prezent in cadrul executarilor silite incat este IMPOSIBIL sa le aducem aminte pe toate aici.

Un lucru vi-l pot spune cu siguranta. In urma verificarii a peste 5000 de contracte de credit si mai mult de 24000 de dosare pe care SCA Cuculis&Asociatii le-au gestionat, intodeuna s-au identificat lucruri mai putin legale in cadrul executarilor silite indreptate impotriva debitorilor.

De asemenea dupa inceperea procedurii de executare silita Banca, Ifn-ul sau Recuperatorul de creante nu are dreptul sa mai adauge dobanzile contractuale.

Astfel, daca se intampla acest lucru, puteti invoca aspectul acesta pe calea contestatiei la executare avand in vedere urmatorul lucru:

Articolul 55 oug 52/2016

(2) Prin excepţie de la prevederile art. 53 alin. (1) şi ale art. 54 alin. (1), dobânda penalizatoare se aplică la datoria exigibilă. Se interzice perceperea altor dobânzi după declararea scadenţei anticipate.

(3) Pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor şi a dobânzilor penalizatoare. (4) Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator. (5) Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.

Ce dosare aveti prin care sustineti ca asa stau lucrurile?

La momentul adevarului, pentru a elimina orice dubiu, va prezentam doua dosare de data recente, cel din 2019 ramas deja definitiv cu titlu de practica judiciara si cel din 2020 castigat de catre noi pe fond.

Mai jos, aveti un model de adresa de infiintare a popririi, pe care am contestat-o iar conform deciziei de mai jos, instanta a dispus anularea intregii executari silite.

Practic, discutam despre o ilegala demarare a procedurii executionale prin care Secapital SARL prin Kruk Romania si Investcapital LTD, au pus in executare silita un contract CUMPARAT de la BCR S.A.

Avand in vedere ca a fost constatata ilegala pornire a dosarului de executare, instanta a dispus si intoarcerea executarii silite.

Un alt caz, se refera la anularea unei alte sume de peste 14000 de euro in echivalent, astfel dosarul pe care-l vedeti mai jos este ramas definitiv, el putand fi cu succes folosit cu titlu de practica de catre toti cei care se afla in litigii cu recuperatorii de creante.

Si aici, procedura de execuatre silita a inceput tot printr-o adresa de poprire, ce ulterior a fost anulata de catre instanta.

Decizia obtinuta in data de 20.12.2019 in apel,

20.12.2019Ora estimata: 10:00
Complet: C1A
Tip solutie: Respingere apel
Solutia pe scurt: Respinge apelul declarat de apelantul- intimat INVESTCAPITAL LTD în contradictoriu cu contestatorul-intimat Căpitanu Florin Şerban împotriva încheierii din 27.06.2019 pronunţată de Judecătoria Bacau în dosar nr. 4647/180/2019. Obligă apelantul INVESTCAPITAL LTD a plăti intimatului contestator Căpitanu Florin Şerban suma de 2000 lei reprezentând cheltuieli de judecată în apel (onorariul de avocat). Definitivă. Pronunţată azi, 20.12.2019, în condiţiile art. 396 alin. 2 C.proc civ.
Document: Hotarâre  818/2019  20.12.2019

Cum Contest Executarea Silita prin poprire
Decizia Data in APEL

Decizia de mai jos este obtinuta pe fond, practic momentul la care am si anulat executarea silita:

27.06.2019
Ora estimata: 9:00
Complet: Complet CIVIL 15
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite contestaţia la executare formulată de contestatorul C F Ş în contradictoriu cu intimata I LTD. Anulează încheierea de încuviinţare a executării silite din 22.01.2019 pronunţată de Judecătoria Bacău în dosarul nr.736/180/2019.

Anulează executarea silită care face obiectul dosarului de executare nr.90/2019 al BEJ M S şi toate actele de executare emise în cadrul dosarului de executare. Executorie. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare, cale de atac care se depune la Judecătoria Bacău. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 27.06.2019.

Cum Contest Executarea Silita in instanta

Vedem zilnic mii de dosare de executare silita puse in lucru de catre executorii judecatoresti insa foarte multe dintre ele, asa cum arata si practica, ajung sa fie ilegale.

Ceea ce poate sa faca un debitor pentru sine, este sa fie vigilent si sa verifice daca executarea silita pornita impotriva lui, este legala sau din contra ilegala si atunci sa obtine o justa solutionare prin anularea ei.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Cum Contest Executarea Silita ? Daca treceti printr-o procedura de executare silita si vreti sa verificati legalitatea ei, completati formularul de mai jos.

16 comments to “Cum Contest Executarea Silita In 2020-Contestatie La Actele De Executare”
 1. La data de 23.07.2008 eu şi soţia am contractat un credit pentru persoana fizică de la BCR .Restituirea creditului am făcut-o lunar, cf. grafic, ultima plată fiind făcută pe 06.02.2015.Din motive financiare, ne-am oprit plăţile.BCR nu ne-a înaintat nicio atenţionare şi nici nu ne-a comunicat faptul că ar fi transmis creanţa altei persoane .In data de 31.10.2019 am primit din partea Executorului judecătoresc Stărică Radu o înştiinţare prind procedarea la executare silită,o somaţie, o adresă de înfiinţare poprire cître Casa de pensii Botoşani,o adresa înfiinţare poprire către Banca Transilvania unde primi pensia, încheierea Secţiei civile a Judecătoriei Botoşani din data de 15.10.2019, precum şi copia contractului de credit.

 2. Buna seara, Am citit documentele expuse de d voastra.
  Am urmatoarea problema,locuiesc in jud. Cluj ,pe unde este prevazuta a trece autostrada.Autostrada nu va trece aproape de imobilul meu dar este prevazut un pod care va deservi pe locuitorii localitatii . Nu ne opunem proiectului ,dar fiindca fiindca Primaria a dat date eronate ca este teren arabil, in conditiile in care platim impozit de 25 si locium tot atatia ani .Drept urmare ne au despagubit cu 100 RON pentru 17 m.p.si gard de piatra care a costat foarte mult in anul in care l am contruit.Am primit notificare ca in termen de o luna sa dam gardul jos sa eliberam terenul .Este gresit si nr. TOPO trecut in Notificarea transmisa.Cu toate ilegalitatile demonstrate prin avocatura ,au venit executorii si au daramat gardul.Au urmat si doua amenzi de 3000 Iar a doua de 6200 Ron .D
  nul avocat a contestat fiecare amenda si asteptam procesul care va avea loc in 5 Martie.Intrebarea mea pot sa si permita asa ilegalitati executorii…..MULTUMESC. M ar ajuta saftul d voastra.

 3. Dorec asistenta specializata din partea d-voastra intr-o problema de cesionare a unui contract RFB către Kruk-I Ltd pentru care procedura de ex.silita s-a încheiat în 05.2017 și acum m-am trezit cu surpriza kruk.Mai multe în email după ce confirmați sprijinul,documente, etc.onorariul d-voastra.Este sesibila,jenanta și de urgenta problema și ma bazez pe sprijinul d-voastra și al echipei pe care o aveti.Multumesc.

 4. Doresc asistenta specializata din partea d-voastra intr-o problema de cesionare a unui contract RFB către Kruk-I Ltd pentru care procedura de ex.silita s-a încheiat în 05.2017 și acum m-am trezit cu surpriza kruk.Mai multe în email după ce confirmați sprijinul,documente, etc.onorariul d-voastra.Este sensibila,jenanta și de urgenta problema și ma bazez pe sprijinul d-voastra și al echipei pe care o aveti.Multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.