Obliga Executorul Sa Suspende Executarea Silita Daca Refuza Sa Emita Inchierea De Suspendare A Executarii.
Obliga Executorul Sa Suspende Executarea – Vedeti exemple concrete de decizii definitive obtinute in instanta de anulare a executarii silite pentru nerepectarea notificarii de dare in plata.
Obliga executorul sa suspende executarea prin contestatia la executare silita – ATENTIE-Toate actele emise de catre executor (somatie imobiliara, procese verbale, publicatii de vanzare) sau orice alt act), dupa momentul depunerii notificarii de dare in plata SUNT NULE.
Daca sunteti intr-o asemenea situatie si dupa ce ati notificat banca , recuperatorul sau IFN-ul cu privire la intentia de a da in plata si acesta totusi nu a suspendat executarea, TREBUIE sa formulati CONTESTATIE LA EXECUTARE.
Ati contractat un credit ipotecar pe care nu il mai puteti achita si, in raport de imposibilitatea de plata, ati informat creditorul, printr-o notificare de dare in plata, cu privire la intentia dumneavoastra de dare in plata a imobilului in vederea stingerii datoriei?
Desi notificarea de dare in plata a fost inregistrata la sediul creditorului dumneavoastra, acesta incepe sau continua executarea silita impotriva dumneavoastra?
Aflati cum trebuie sa actionati in aceasta situatie:
Potrivit art. 5 din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata, “consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar”.
Conform prevederilor legale ale art. 6 alin. (1) din aceeasi lege, care arata ca “de la data primirii notificării prevăzute la art. 5 se suspendă dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor personali sau ipotecari”; aceste dispozitii sunt imperative, astfel ca, in contextul depunerii unei notificari de dare in plata, exista un impediment la inceperea unei executari silite sau, in cazul in care aceasta este deja inceputa, trebuie sistat orice act de executare silita.
Notificarea De Dare In Plata si Obligatia Executorului de A Suspenda Orice Executare.
In esenta, creditorul trebuie sa aiba in vedere toate efectele ce decurg din notificarea de dare in plata, respectiv sistarea executarii silite incepute cu privire la contractul de credit sau amanarea inceperii executarii silite cu privire la acesta pana la solutionarea contestatiei impotriva notificarii de dare in plata de catre instanta de judecata (notificare pe care creditorul o formuleaza atunci cand nu este de acord cu luarea in plata a imobilului).
O interpretare contrara ar insemna incalcarea dispozitiilor legale mai sus citate, precum si a dispozitiilor art. 7 alin. (4), care prevad ca ”până la soluționarea definitivă a contestației formulate de creditor se menține suspendarea oricărei plăți către acesta, precum și a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoanele care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului.” si ale art. 8 alin. (3) ,care prevad că ”până la soluționarea definitivă a cererii prevăzute la alin. (1) se menține suspendarea oricărei plăți către creditor, precum și a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de creditor sau de persoane care se subrogă în drepturile acestuia împotriva debitorului.”
Dispozitiile legale mentionate anterior sunt clare si neinterpretabile, acestea obliga executorul sa suspende executarea fiind unele imperative; astfel, suspendarea executarii silite nu este o optiune a creditorului sau a executorului judecatoresc, intrucat legea dispune expres, nu lasa la apreciere.
Astfel, creditorul si executorul judecatoresc nu au competenta sa decida nici asupra temeiniciei notificarii de dare in plata, nici asupra indeplinirii conditiilor prevazute de legea darii in plata.
Doar instanta de judecata investita cu solutionarea unei contestatii impotriva notificarii de dare in plata este competenta sa faca aprecieri asupra acestor aspecte, prin hotarare judecatoreasca, pana la pronuntarea careia creditorul este obligat prin lege sa procedeze la suspendarea executarii silite.
- Darea In Plata
- Legea Darii In Plata Cuprinde Motivele De Impreviziune
- Dare In Plata Prosperocapital – Credit Nevoie Personale Si Ipoteca
- Cat A Durat Pana Am Dat In Plata Si Am Sters Datoria Reziduala La Banca
In raport de cele expuse, in masura in care sunteti executat silit dupa formularea notificarii de dare in plata, aflati ca aceasta executare este una nelegala si aveti posibilitatea formularii unei contestatii la executare impotriva actelor de executare emise impotriva dumneavoastra dupa depunerea notificarii, cu consecinta anularii acestora de catre instanta de judecata competenta.
Cazul solutionat definitiv de anulare a executarii silite prin care legea darii in plata obliga executorul sa suspende executarea si prin refuzul acestuia practic executarea era ilegala.
Intr-o situatie similara s-au aflat si clientii nostri, Budirinca Petre si Budirinca Mariana, in privinta carora, dupa depunerea notificarii de dare in plata a imobilului in privinta a doua credite contractate la BRD – Groupe Societe Generale S.A., a fost inceputa executarea silita.
Acestia au apelat la serviciile echipei SCPA Cuculis si Asociatii si impreuna am reusit sa obtinem anularea intregii executari silite desfasurata in conditiile mai sus expuse, prin admiterea constatatiei la executare formulata la Judecatoria Drobeta-Turnu Severin, dupa cum rezulta din extrasul de mai jos.
Astfel, important este sa stiti ca puteti sa va faceti dreptate doar daca ajungeti sa contestati o decizie ilegala de a nu suspenda executarea silita.
Obliga Executorul Sa Suspende Executarea prin contestatie la executare.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Daca va aflati intr-o asemenea procedura si vreti sa scapati de datorie prin darea in plata completati formularul de mai jos.
Buna ziua, in 2007 am luat un credit de nevoi personale , am platit ratele aprox. 5 ani dupa care am constatat ca CEC mi-a falsificat cererea de credit dupa ce am semnat contractul (a schimbat IDEAL PLUS cu SUPER CONSUM mai mare cu 170000 pe perioada de rambursare. Am chemat banca in instanta si de 10 ani inca nu am primit un rezultat cu tot cu un RAPORT DE EVALUARE facut de evaluator numit de ei care imi dadea dreptate dar instanta nu l-a luat in seama.
Intre timp CEC-ul m-a dat in executare silita la un executor jud. care in data de 3.03.2018 a scos la licitatie imobilul si l-a adjudecat unei persoane , am notificar banca si executorul cu DAREA IN PLATA iar in septembrie 2022 executorul, fara alta licitatie a emis un act de adjudecare in baza licitatiei din 2018 .Am facut contestatie la executare , pronuntarea s-a amanat pentru 23.03.2023 dar astazi a venit cumparatorul
cu executorul sa eliberez casa.Am amanat pana pe 30.03.2023 predarea pentru ca pe 23.03.2023 am noul termen pentru pronuntare in instanta. vVa rog sa-mi spuneti daca este legal ce a facut executorul si daca mai am o sansa sa pastrez casa – locuinta de familie.
Mentionez ca nu am pus problema neplatii creditului , am cerut bancii sa recalculeze pentru pentru creditul pe care l-am solicitat – IDEAL PLUS . Cer iertare dar nu am stiut cum va ezplic mai pe scurt. Va multumesc .
Buna ziua, as vrea sa am acces la acel dosar pentru a va verifica toate actele. Cu bine, av. dr. Cuculis 0722298011