Servitutea De Trecere – Cum O Obtin In Instanta?

Servitutea de trecere – Dreptul de trecere si servitutea de trecere, cum poate fi obtinut un drept de servitute si cum poate fi protejat si respectat un drept de trecere.

Servitutea de trecere – Ce este dreptul de trecere si cum este el reglementat in legislatia romaneasca?

Ati achizitionat un teren care nu are iesire la drumul public sau erati déjà proprietarul unui teren, dar din cauze ce nu tin de dumneavoastra va este ingradit accesul la drumul public?

Servitutea De Trecere
Servitute de trecere

Iata ce puteti face in aceasta situatie:

In primul rand, potrivit art. 617 Cod Civil, proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa I se permita trecerea pe fondul vecinului sau pentru exploatarea fonului propriu.

Astfel, legea va confera dreptul de a utiliza fondul vecinului dumneavoastra (terenul, curtea), pentru a putea ajunge la drumul public, fara a fi nevoie sa incheiati alte intelegeri cu acesta si, ce este cel mai important, fara a-I oferi acestuia o suma de bani in schimb.

Cu toate acestea, trecerea nu se poate efectua in orice conditii, existand anumite limite ce trebuie respectate:

 • Treceerea trebuie sa se faca in conditii care sa aduca o minima stanjenire exercitarii dreptului de proprietate al vecinului dumnevoastra.
 • In situatia in care mai multe fonduri invecinate au acces la drumul public, trecerea se va face pe fondul caruia I s-ar aduce cele mai putine prejudicii.

Mai mult decat atat, dreptul dumneavoastra nu se poate prescrie. Cu toate acestea, acest drept se stinge in situatia in care fondul dumneavoastra (terenul, curtea) dobandeste acces la calea publica.

Desi vecinul dumneavoastra nu va poate ingradi acest drept, el poate totusi sa dicteze modul de exercitare, precum si intinderea acestuia.

Astfel, dreptul de trecere poate imbraca mai multe forme: trecere cu piciorul, cu bicicleta cu autotusimul, cu utilaje agricole, precum si cu alte mijloace de transport, proprietarul fondului aservit (adica vecinul dumneavoastra) putand decide care dintre acestea sunt premise si care ii ii aduc prejudicii.

Vedeti si:

Cu toate acestea, in situatia in care nu ajungeti la o intelegere cu privire la modalitatea de acces, puteti solicita instantei de judecata sa stabileasca intinderea si modul de exercitare a dreptului dumneavoastra de trecere.

Nu in ultimul rand, intinderea si modalitatea de exercitare a dreptului de trecere pot fi stabilite si printr-o folosinta continua pe timp de 10 ani (ne referim aici la situatiile in care dumneavoastra ati exercitat acea modalitate de trecere timp de 10 ani ).

Cititi si despre :

Ce este servitutea de trecere si cum este ea reglementata de Codul Civil?

Potrivit art. 755 Cod Civil, Servitutea este sarcina care greveaza un imobil pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.

Utilitatea rezulta din destinatia economica a fondului dominant sau consta intr-o sporire a confortului acestuia.

In timp ce intinderea si modalitatea de exercitare a dreptului de trecere pot fi stabilite si de catre instanta de judecata, servitutea se poate constitui numai in temeiul unui act juridic (adica printr-o intelegere intre parti), ori prin uzucapiune, cu aplicarea dispozitiilor in materie de carte funciara.

Servitutea de trecere se incadreaza in categoria servitutilor neaparente, necontinue si positive, adica existent sa nu este atestata de un semn vizibil de servitude, pentru existent sa este necesar faptul actual al omului si, nu in ultimul rand, proprietarul fondului dominant (dumneavoastra), exercita o parte din prerogativele dreptului de proprietate asupra fondului aservit (adica terenul vecinului dumneavoastra).

Servitutea de trecere.

O alta deosebire intre dreptul de trecere si servitutea de trecere consta in faptul ca, in timp ce dreptul de trecere este instituit in favoarea fondului care nu are acces la drumul public, servitutea de trecere se poate  institui si in favoarea fondului care, desi are acces la drumul public, are nevoie sa utilizeze terenul vecinului sau pentru a-si spori confortul sau din pricina unei alte destinatii economice.

De altfel, in timp ce dreptul de trecere este conferit de legiuitor, proprietarul fondului aservit (vecinul dvs.) neavand dreptul de a va refuza accesul in vederea ajungerii la drumul public, in conditiile mentionate anterior, servitutea de trecere este o posibilitate ce va poate fi conferita ca urmare a uzucapiunii sau intelegerii cu vecinul dvs, acesta nefiind insa obligat sa va acorde aceasta servitude de trecere.

In ambele cazuri insa trebuie sa tineti seama ca trecerea pe fondul vecinului dvs. trebuie sa se efectueze intotdeauan in asa maniera incat sa nu ii ingradeasca acestuia dreptul sau de prorietate asupra imobilului sau si fara a-I aduce prejudicii imobilului, cu riscul de a va putea oblige la plata despagubirilor, in vederea recuperarii prejudciilor ce ar fi astfel cauzate.

Servitutea De Trecere este un drept ce poate fi obtinut fie conventional fie in instanta.

In situatia in care va confruntati cu o asfel de situatie, avocatii nostri va stau la dispozitie cu opinii si sfaturi juridice in material dreptului de drecere, precum si a servitutii de trecere cu un departament specializat.

De asemenea puteti opta pentru completarea formularului de mai jos si revenim la dvs.

38 comments to “Servitutea De Trecere – Cum O Obtin In Instanta?”
 1. Buna ziua dle avocat. Desigur, este regretabil ce se intampla, dar am suferit omneneste alături de alți vecini, de pe urma acțiunilor unui om cu care este greu sa te intelegi si cu care sa găsești o rezolvare amiabilă. Suntem proprietari ai unor loturi din județul Ilfov, oras bragadiru si coproprietari ai unui drum de servitute de aprox 4.000 m2 cu cota fiecare de 1/34. Toate bune si frumoase pana acum 1 an cand unul dintre coproprietari, a decis să vândă unui alt vecin de pe strada alăturata, o cota de 20 m2 din drumul de acces, din cota sa 1/34 din 4000 m2. Terenul cumpărătorul are iesire legala in acte pe str. următoare drept urmare casa acestuia este construită cu iesire pe partea respectiva, dar partea din spate a terenului se învecinează cu drumul nostru de servitute, fapt ce l-a determinat pe acesta sa isi construiască o a doua casa pe partea din spate a terenului si sa foloseasca ca si cale de acces o a doua poarta construită recent pe drumul nostru de servitute, chiar dacă legal in acte la achiziționarea terenului, iesire legală este pe str următoare si nu pe drumul nostru, drum creat prin retragerea forțată a fiecărui lot adiacent acestuia. Dansul nu vrea sub nicio o formă sa foloseasca ca si cale acces ieșirea legală, ci in baza celor 20 m2 de drum cumpărați se considera coproprietar direct cu drepturi depline, creandu-ne prejudicii atat prin deteriorarea drumului cu utilajele aduse cat si ingradirea dreptului de proprietate cu acțiunile sale abuzive. Avand in vedere cele precizate mai sus, va rog sa imi spuneti daca legea ne oferă mijloacele de reacție necesare stoparii actiunilor acestui vecin si ce șanse de reușită ar exista in cazul unui eventual proces. Cu deosebită considerație, Adrian Anghel.

 2. Buna ziua, poate nu am inteles foarte bine raspunsul dvs., nu sunt intocmai lamurit, puteti sa-mi oferiti mai multe detalii va rog. “Sunt chiar obligat” sa il consider coproprietar cu drepturi depline in baza celor 20m cumparati si sa indur toate actiunile sale abuzive si prejudiciatoare, singura cale ramanand rezolvarea in instanta ? In cazul in care incepem un eventual proces, ca si specialist, ne puteti sugera o speta favorabila? In prima faza ne-am gandit sa mergem pe anulare act de proprietate,dar stiu ca este foarte greu in Romania sa ai castig de cauza pe asa ceva, o alta idee era limitarea accesului, m-ar ajuta foarte mult indrumarea dvs pe un astfel de caz, avand in vedere experienta si notorietatea de care va bucurati.
  Astept raspunsul dvs. cu mult interes.
  Cu stima, Adrian Anghel.

   • Bună ziua!Am un teren cumpărat de părinții mei în anul 68 cu un drum de acces de 3 m…aș dori să îmi construies o casă pe acea proprietate doar că nu pot intra cu mașinii mari pe acel drum,este prea îngust ce aș putea face?Mulțumesc

  • Buna ziua,
   As dori sa ma sprijiniti in modul de obtinere drept acces utilitati pentru o proprietare aflata in comuna Mogosoaia, cf art 621 din Codul Civil.
   Care sunt pasii de urmat in situatia in care propietarul terenului nu doreste sa- mi dea dreptul de acces la utilitati( apa, canal, gaz)? Aceasta fiind singura posibilitate de a ma putea racorda.
   Care este cuantumul” justei despagubiri” asa cum prevede legea si cine il srabileste?

 3. Buna ziua
  Sunt proprietarul unui imobil(casa si teren) in orasul Buzau.Vecina este o persoană care deține un imobil fără teren (practic este o latură a proprietății mele) care utilizează ca acces la drumul public curtea mea,fără a fi nici-un acord scris sau intabulat.Mentionez ca amândoi suntem proprietari de mai putin de 10 ani.In acelasi timp,vecinul meu are o latură a casei care da direct in domeniul public(o parcare).Prin practicarea unei uși in peretele respectiv poate iesi direct in domeniul public.Intebrarea mea este daca il pot obliga pe vecin sa-si practice acea usa către domeniul public,chiar pe cheltuiala mea pentru nu mai trece pe domeniul meu pe care doresc sa construiesc.

 4. Buna ziua! Am si eu un apartament intr-un complex rezidential ( sunt trei blocuri de fapt) si, mai nou, asociatia de proprietari a hotarat sa instaleze o bariera, urmand sa primeasca telecomanda doar proprietarii cu locuri de parcare. Mentionez ca in contractul meu de vanzare cumparare este trecuta si cota parte din drumul de acces. Am inteles ca nu voi mai avea voue sa intru cu masina pana la scara, cu uber, taxi, curier, etc… vreau sa stiu daca am dreptul sa intru sau nu, nu vreau sa parchez sau sa blochez drumul de acces, vreau doar sa pot lasa bagajele la scara, copil, bunica, etc si imediat sa scot masina din complex. Ei spun ca nu am dreptul sa fac asta, pot sa ii dau in judecata? Am sanse de castig?

   • Buna ziua!
    Sunt proprietara unui teren cu casa, suprafața 700 mp, cu front stradal de 19 ml, iar restul celor 3 laturi sunt imprejmuite de vecini. Doresc sa vand partea din spate a terenului. Va putea noul proprietar sa construiască o casă, dacă nu are front stradal? Daca sunt de acord să îl las sa treaca prin curtea mea, ce acte ar trebui să facem?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.
    Andreea

     • Buna ziua ,detin un teren care trebuie împărțit între 3 frați și cel care ne-a făcut cadastru va face și dezmembrare și ne-a făcut schita în 3 loturi +drumul de servitute, asi dori sa știu dacă drumul de servitute este normal sa fie considerat ca lot exact ca și celelalte 3 loturi în condițiile în care drumul de servitute are 3 m lățime ,deci asi vrea sa știu dacă e normal ca sa-mi ceara 600 RON de fiecare lot ,,,,mulțumesc o zi bună

 5. Buna seara am o problema cu vecinul din spate si in acelasi timp caut si o lamurire in acest sens.Eu locuiesc in Germania am cuparat o casa si nu inteleg de ce vecinului meu trebuie sai permit sa treca spre proprietatea lui pe ambele parti a casei mele.Precizez ca pe parte de la deal de casa mea tot pe terenul meu are amenajat accesul spre proprietatea lui iar pe partea de la vale imi intra cu motociclete cu lemne cu vecini cu prieteni adica intr-un cuvint face ce vrea el pe terenul meu.Intrebare Ce pot sa fac in acesta situatie?

 6. Buna seara!suntem proprietarii unor apartamente pe parter însă dezvoltatorul nu ne-a facut acte pe terenul de langa geam.Dezvoltatorul susține că ard acte pe o lățime de 4 m însă la 0.8 cm de bloc vecinii de la casele alăturate au turnat un drum de 7 m spunandu-ne ca si noi cei de la bloc trebuie sa lăsăm din cei 4 m.pentru drum dr servitute
  Mentionez ca intrarea în bloc se face pd cealalta parte.intrebarea este daca suntem.obligati sa lăsăm vecinului de vis a vis din terenul proprietate blocului
  Va multumesc!

 7. Buna ziua. In anul 2017 am achizitionat un teren, la prima vedere toate actele pareau in regula, nu am cunostinte juridice si m-am gandit ca daca un notar valideaza toate actele nu are ce problema sa fie.

  La cateva luni dupa achizitia am dorit sa obtin un certificat de urbanism de informare pentru a vedea exact care este situatia terenului, regim de inaltime pentru o posibila constructie si alte detalii care apar in certificatul de urbanism (ar fi trebuit sa il soliciti inainte de achizitie, dar din cauza lipsei de experienta am omis acest lucru), pentru a obtine acest certificat de urbanism aveam nevoie de certificatul de nomenclatura stradala, cand am incercat sa obtin acest act raspunsul biroului de urbanism a fost ca nu pot primi asa ceva din cauza ca terenul nu are cale de access, practic mi-au explicat faptul ca, din punct de vedere juridic, sunt inconjurat de jur imprejur de teren privat, mentionez ca acest lucru nu era evident cum poate s-ar putea crede, prin fata terenului trecand un drum neasfaltat, in actul de vanzare cumparare si in cadastrul fostei proprietare aparea ca limita pe latura unde acest drum trece, un drum de exploatare, raspunsul primariei a fost ca acel drum nu exista in realitate.

  Mentionez ca terenul a fost parcelat dintr-un teren mult mai mare si din explicatiile celor de la primarie am inteles ca doar prima parcela de teren a ramas cu adresa initiala, restul parcelelor fiind in aceeasi situatie ca si mine.

  Cum ar trebui sa procedez in acest caz ?

  Va multumesc.

 8. Ce pot face in cazul in care unul dintre proprietarii cailor de acces nu permite trecerea utilitatilor pentru bransarea locuintei, conform art.621, Cod civil?

 9. Bună ziua!Am un teren cumpărat de părinții mei în anul 68 cu un drum de acces de 3 m…aș dori să îmi construies o casă pe acea proprietate doar că nu pot intra cu mașinii mari pe acel drum,este prea îngust ce aș putea face?Mulțumesc

 10. Buna seara

  An cumparat o parcela de teren despre care, ulterior, am aflat ca nu are acces la drum public, ci la o alta cale de acces privata, avand trei coproprietari.
  Am vorbit cu cei trei despre acordarea unui drept de servitute.
  Doi dintre ei au spus ca imi acorda fara vreo pretentie financiara, in schimb, al treilea, care a realizat extinderile de utilitati, imi acorda dreptul de servitute doar daca semnez acord notarial pentru utilitati si ii platesc 2000 euro despagubiri.
  Va precizez ca nu doresc sa contruiesc pe acel teren in viitorul apropiat si nu mi se pare just sa platesc pentru ceva de care nu beneficiez.
  Am citit ca ar fi o a doua solutie…dreptul de trecere pentru care nu sunt obligat sa platesc vreo despagubire.
  Spuneti-mi, va rog, care este diferenta dintre dreptul de trecere si dreptul de servitute (ca avantaje su dezavantaje ale celor doua solutii).
  Dreptul de trecere presupune si dreptul de a trece utilitatile pe acel drum privat?
  Poate sa refuze intrarea unor masini care depasesc un anumit tonaj (masini care vor fi necesare in situatia in care ma voi hotari, in viitor, sa construiesc).
  De asemenea, imi puteti spune pe ce perioada de timp un proprietar de extinderi de utilitati receptionate in anul 2015-2016 (energie electrica, gaz, apa) poate fi despagubit? Am analizat legislatia in vigoare, dar nu m-am lamurit (fie 5 ani conforn anumitor prevederi, fie nelimitat).

 11. Buna seara

  Am achizionat o parcela de teren despre care, ulterior, am aflat ca nu are acces la drum public ci la o alta cale de acces privata care are 3 coproprietari.
  In ideea de a mi se oferi drept de servitute am discutat cu cei 3 coproprietari. Doi dintre ei mi-au promis ca imi dau dreptul de servitute fara nicio pretentie. Al treilea mi-a spus ca imi ofera dreptul de servitute daca, in schimb, accept sa semnez acord notarial pentru utilitati (are extinderi private la gaz, energie electrica si apa) trebuind sa ii dau 2000 euro.
  I-am spus ca nu ii dau niciun ban atata timp cat nu beneficiez de acele utilitati, nedorind in viitorul apropiat sa construiesc pe teren.
  Intre timp am aflat ca ar exista solutia dreptului de trecere fara ca eu sa fiu obligat sa ii platesc despagubiri.
  Am marea rugaminte de a-mi preciza care este diferenta dintre dreptul de trecere si dreptul de servitute (avantaje si dezavantaje).
  Poate acest copropietar sa imi interzica de a trece pe calea de acces cu masini mai grele de 3 tone? In eventualitatea in care, in viitor, m-as hotari sa construiesc ar fi o problema pentru mine.
  De asemenea, am rugamintea de a ma ajuta cu informatia referitoare la perioada in care un proprietar al unor extinderi private de utilitati receptionate in perioada 2015-2016 (gaz, energie electrica, apa) poate fi despagubit. Am analizat legislatia incidenta, dar nu prea m-am lamurit (se precizeaza fie de un termen de 5 ani, fie nelimitat).

  Va multumesc

  Cu respect,

 12. Buna dimineata

  Am achizionat o parcela de teren despre care, ulterior, am aflat ca nu are acces la drum public ci la o alta cale de acces privata care are 3 coproprietari.
  In ideea de a mi se oferi drept de servitute am discutat cu cei 3 coproprietari. Doi dintre ei mi-au promis ca imi dau dreptul de servitute fara nicio pretentie. Al treilea mi-a spus ca imi ofera dreptul de servitute daca, in schimb, accept sa semnez acord notarial pentru utilitati (are extinderi private la gaz, energie electrica si apa) trebuind sa ii dau 2000 euro.
  I-am spus ca nu ii dau niciun ban atata timp cat nu beneficiez de acele utilitati, nedorind in viitorul apropiat sa construiesc pe teren.
  Intre timp am aflat ca ar exista solutia dreptului de trecere fara ca eu sa fiu obligat sa ii platesc despagubiri.
  Am marea rugaminte de a-mi preciza care este diferenta dintre dreptul de trecere si dreptul de servitute (avantaje si dezavantaje).
  Poate acest copropietar sa imi interzica de a trece pe calea de acces cu masini mai grele de 3 tone? In eventualitatea in care, in viitor, m-as hotari sa construiesc ar fi o problema pentru mine.
  De asemenea, am rugamintea de a ma ajuta cu informatia referitoare la perioada in care un proprietar al unor extinderi private de utilitati receptionate in perioada 2015-2016 (gaz, energie electrica, apa) poate fi despagubit. Am analizat legislatia incidenta, dar nu prea m-am lamurit (se precizeaza fie de un termen de 5 ani, fie nelimitat).

  Va multumesc

  Cu respect,

 13. Buna dimineata

  Am o nelămurire ,referitor la faptul că o vecină s-a găsit să se intabuleze pe domeniul pubilc motivand că îi lipsește o bucată de teren. Are voie să facă acest lucru? Pe care ulterior și-a exprimat dorința să construiască un gard nou pe lângă cel existent.
  Am sesizat primăria in acest caz, pe strada respectivă care are front de 3.5 m există apă,canal,gaz,asfalt.
  Cadastristul a motivat că o poate intabula pe domeniul pubilc atâta vreme cât primăria nu are intabulare pe stradă. Ce aș putea să fac în continuare, pot să cer drept de servitute pe cartea funciara a vecinei? Pe cale amiabilă este imposibil iar primăria nu are nici o reacție să își apere domeniul.
  Menționez că ea are un gard pe aceea parte de strada iar intrarea în locuința ei se face din alt loc și nu din strada respectivă urmând să ne restricționeze accesul la curți.
  Ce pași ar trebui să urmez în acesr caz?
  Mulțumesc!

 14. Buna ziua,
  Casa noastra are servitute comuna de trecere cu casa din spate.( au fost 2 frati, unul a vandut , cel din spate isi amenajeaza in prezent curtea si toate materialele si gunoiul le- a pus pe servitute. Pe langa acest fapt, m- am trezit cu betoniera si cu servitutea asfaltata si m- a anuntat ca o sa puna travertin pe servitute , brazi si poarta la servitute. Mentionez ca pentru beton am vrut sa ii dau jumatate din bani dar a refuzat si nu mi- a dat nicio factura, i- am spus ca nu vreau brazi, travertin si poarta la servitute si ca isi poate pune poarta la proprietatea lui. Pe langa faptul ca m- a amenintat, travertinul este depozitat pe servitute. Ma astept sa apara si poarta.Domnul considera ca isi mareste proprietate… desi avem ambii servitute de trecere in acte… iar el nu are poarta la limita proprietatii sale. Ce pot face legal? Ma deranjeaza caci vine cu tot felul de persoane si sta pe servitute, fac galagie iar eu am geamurile exact pe partea aceea. Nu intelege ca are dreptul doar sa treaca.astept sugestii/solutie.Multumesc

 15. Buna ziua,
  Am un teren cu cota indiviza la drum de acces de 3m.
  Primaria nu imi poate elibera Aut Construire fara un drum de 7m.
  Pot obtine in instanta, servitute de trecere de inca 4 m de la vecinii din fata mea, catre drumul public?
  Nu se poate prin intelegerea partilor.
  Multumesc.

 16. Am dobândit un teren de 500 mp pe legea 15/2003 cu titlu gratuit intr-un “loc infundat” conform art.617 cod civil obținând certificatul de urbanism pe care este specificată urmatoarea specificație în urma constructiei locuinței acest lot are servitute legală La drumul pini” pentru iesirea la drumul comunal dc 135 Tarcau Neamt,Din specificație Acest ‘”Drum pini” fiind o aleile pietruite de 5o/7 mp ,la oras ar fi avut denumire di numar ca si strada xxx nr.xxx dar in localitatea Tarcau aceste proceduri dăm?nu au fost realizate după 16 ani primaria a înstrăinat terenul învecinat adica terenul sportiv cu tot cu acest “Drum pini”prin revendicare pădure a cedat terenul sportiv care avea 200 fire pin negru secular sub forma de litera T dispusi pe un hectar,acest cetățean care a dobândit fondul a vândut terenul acesta fiind in acte tranzactionat încă de cateva ori,acum actualul proprietar a venit cu cadastristul care a realizat si in trecut aceste delimitări a montat borne cadastrale in limita proprietatii mele si a in or 2 fonduri dominante incluzandu-SI si acel -“DRUM PINI” CA SI PROPRIETATE ACEASTA ACTIUNE SUSTINE U.A.T. LOCAL CA A REALIZAT-O FOSTUL PRIMAR FARA STIREA COM. URBANISM AL U.A.T. TARCAU NEAMT INCAICAND PROCEDURILE LEGALE SI PUNAND IN POSESIE UN CETATEAN PE DRUMUL DE UTILITATE SI SERVITUTE PUBLICA ,DORESC UN RASPUNS DACA A INCALCAT LEGEA CREEAND UN PREJUDICIU PENAL????-ASTEPT UN RASPUNS VA MULTUMESC

 17. Am un teren și am 3 proprietar până la drumul de acces .Ce pot să fac pt a obține dreptul la un drum de servitute ,loc Cincis Com Teliuc Jud Hunedoara

 18. Va salut Domnule Avocat!!!
  Daca am drept de servitute asupra caii de acces….acest drept imi confera posibilitatea de a ma racorda la utilitati…sau se refera doar la posibilitatea trecerii cu piciorul sau masina????

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.