Servitutea De Trecere – Cum O Obtin In Instanta?

Servitutea de trecere – Dreptul de trecere si servitutea de trecere, cum poate fi obtinut un drept de servitute si cum poate fi protejat si respectat un drept de trecere.

Servitutea de trecere – Ce este dreptul de trecere si cum este el reglementat in legislatia romaneasca?

Ati achizitionat un teren care nu are iesire la drumul public sau erati déjà proprietarul unui teren, dar din cauze ce nu tin de dumneavoastra va este ingradit accesul la drumul public?

Servitutea De Trecere
Servitute de trecere

Iata ce puteti face in aceasta situatie:

In primul rand, potrivit art. 617 Cod Civil, proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publica are dreptul sa I se permita trecerea pe fondul vecinului sau pentru exploatarea fonului propriu.

Astfel, legea va confera dreptul de a utiliza fondul vecinului dumneavoastra (terenul, curtea), pentru a putea ajunge la drumul public, fara a fi nevoie sa incheiati alte intelegeri cu acesta si, ce este cel mai important, fara a-I oferi acestuia o suma de bani in schimb.

Cu toate acestea, trecerea nu se poate efectua in orice conditii, existand anumite limite ce trebuie respectate:

 • Treceerea trebuie sa se faca in conditii care sa aduca o minima stanjenire exercitarii dreptului de proprietate al vecinului dumnevoastra.
 • In situatia in care mai multe fonduri invecinate au acces la drumul public, trecerea se va face pe fondul caruia I s-ar aduce cele mai putine prejudicii.

Mai mult decat atat, dreptul dumneavoastra nu se poate prescrie. Cu toate acestea, acest drept se stinge in situatia in care fondul dumneavoastra (terenul, curtea) dobandeste acces la calea publica.

Desi vecinul dumneavoastra nu va poate ingradi acest drept, el poate totusi sa dicteze modul de exercitare, precum si intinderea acestuia.

Astfel, dreptul de trecere poate imbraca mai multe forme: trecere cu piciorul, cu bicicleta cu autotusimul, cu utilaje agricole, precum si cu alte mijloace de transport, proprietarul fondului aservit (adica vecinul dumneavoastra) putand decide care dintre acestea sunt premise si care ii ii aduc prejudicii.

Vedeti si:

Cu toate acestea, in situatia in care nu ajungeti la o intelegere cu privire la modalitatea de acces, puteti solicita instantei de judecata sa stabileasca intinderea si modul de exercitare a dreptului dumneavoastra de trecere.

Nu in ultimul rand, intinderea si modalitatea de exercitare a dreptului de trecere pot fi stabilite si printr-o folosinta continua pe timp de 10 ani (ne referim aici la situatiile in care dumneavoastra ati exercitat acea modalitate de trecere timp de 10 ani ).

Cititi si despre :

Ce este servitutea de trecere si cum este ea reglementata de Codul Civil?

Potrivit art. 755 Cod Civil, Servitutea este sarcina care greveaza un imobil pentru uzul sau utilitatea imobilului unui alt proprietar.

Utilitatea rezulta din destinatia economica a fondului dominant sau consta intr-o sporire a confortului acestuia.

In timp ce intinderea si modalitatea de exercitare a dreptului de trecere pot fi stabilite si de catre instanta de judecata, servitutea se poate constitui numai in temeiul unui act juridic (adica printr-o intelegere intre parti), ori prin uzucapiune, cu aplicarea dispozitiilor in materie de carte funciara.

Servitutea de trecere se incadreaza in categoria servitutilor neaparente, necontinue si positive, adica existent sa nu este atestata de un semn vizibil de servitude, pentru existent sa este necesar faptul actual al omului si, nu in ultimul rand, proprietarul fondului dominant (dumneavoastra), exercita o parte din prerogativele dreptului de proprietate asupra fondului aservit (adica terenul vecinului dumneavoastra).

Servitutea de trecere.

O alta deosebire intre dreptul de trecere si servitutea de trecere consta in faptul ca, in timp ce dreptul de trecere este instituit in favoarea fondului care nu are acces la drumul public, servitutea de trecere se poate  institui si in favoarea fondului care, desi are acces la drumul public, are nevoie sa utilizeze terenul vecinului sau pentru a-si spori confortul sau din pricina unei alte destinatii economice.

De altfel, in timp ce dreptul de trecere este conferit de legiuitor, proprietarul fondului aservit (vecinul dvs.) neavand dreptul de a va refuza accesul in vederea ajungerii la drumul public, in conditiile mentionate anterior, servitutea de trecere este o posibilitate ce va poate fi conferita ca urmare a uzucapiunii sau intelegerii cu vecinul dvs, acesta nefiind insa obligat sa va acorde aceasta servitude de trecere.

In ambele cazuri insa trebuie sa tineti seama ca trecerea pe fondul vecinului dvs. trebuie sa se efectueze intotdeauan in asa maniera incat sa nu ii ingradeasca acestuia dreptul sau de prorietate asupra imobilului sau si fara a-I aduce prejudicii imobilului, cu riscul de a va putea oblige la plata despagubirilor, in vederea recuperarii prejudciilor ce ar fi astfel cauzate.

Servitutea De Trecere este un drept ce poate fi obtinut fie conventional fie in instanta.

In situatia in care va confruntati cu o asfel de situatie, avocatii nostri va stau la dispozitie cu opinii si sfaturi juridice in material dreptului de drecere, precum si a servitutii de trecere cu un departament specializat.

De asemenea puteti opta pentru completarea formularului de mai jos si revenim la dvs.

Vrei sa primesti cele mai noi articole pe email? Inscrie-te mai jos!

6 comments to “Servitutea De Trecere – Cum O Obtin In Instanta?”
 1. Buna ziua dle avocat. Desigur, este regretabil ce se intampla, dar am suferit omneneste alături de alți vecini, de pe urma acțiunilor unui om cu care este greu sa te intelegi si cu care sa găsești o rezolvare amiabilă. Suntem proprietari ai unor loturi din județul Ilfov, oras bragadiru si coproprietari ai unui drum de servitute de aprox 4.000 m2 cu cota fiecare de 1/34. Toate bune si frumoase pana acum 1 an cand unul dintre coproprietari, a decis să vândă unui alt vecin de pe strada alăturata, o cota de 20 m2 din drumul de acces, din cota sa 1/34 din 4000 m2. Terenul cumpărătorul are iesire legala in acte pe str. următoare drept urmare casa acestuia este construită cu iesire pe partea respectiva, dar partea din spate a terenului se învecinează cu drumul nostru de servitute, fapt ce l-a determinat pe acesta sa isi construiască o a doua casa pe partea din spate a terenului si sa foloseasca ca si cale de acces o a doua poarta construită recent pe drumul nostru de servitute, chiar dacă legal in acte la achiziționarea terenului, iesire legală este pe str următoare si nu pe drumul nostru, drum creat prin retragerea forțată a fiecărui lot adiacent acestuia. Dansul nu vrea sub nicio o formă sa foloseasca ca si cale acces ieșirea legală, ci in baza celor 20 m2 de drum cumpărați se considera coproprietar direct cu drepturi depline, creandu-ne prejudicii atat prin deteriorarea drumului cu utilajele aduse cat si ingradirea dreptului de proprietate cu acțiunile sale abuzive. Avand in vedere cele precizate mai sus, va rog sa imi spuneti daca legea ne oferă mijloacele de reacție necesare stoparii actiunilor acestui vecin si ce șanse de reușită ar exista in cazul unui eventual proces. Cu deosebită considerație, Adrian Anghel.

 2. Buna ziua, poate nu am inteles foarte bine raspunsul dvs., nu sunt intocmai lamurit, puteti sa-mi oferiti mai multe detalii va rog. “Sunt chiar obligat” sa il consider coproprietar cu drepturi depline in baza celor 20m cumparati si sa indur toate actiunile sale abuzive si prejudiciatoare, singura cale ramanand rezolvarea in instanta ? In cazul in care incepem un eventual proces, ca si specialist, ne puteti sugera o speta favorabila? In prima faza ne-am gandit sa mergem pe anulare act de proprietate,dar stiu ca este foarte greu in Romania sa ai castig de cauza pe asa ceva, o alta idee era limitarea accesului, m-ar ajuta foarte mult indrumarea dvs pe un astfel de caz, avand in vedere experienta si notorietatea de care va bucurati.
  Astept raspunsul dvs. cu mult interes.
  Cu stima, Adrian Anghel.

 3. Buna ziua
  Sunt proprietarul unui imobil(casa si teren) in orasul Buzau.Vecina este o persoană care deține un imobil fără teren (practic este o latură a proprietății mele) care utilizează ca acces la drumul public curtea mea,fără a fi nici-un acord scris sau intabulat.Mentionez ca amândoi suntem proprietari de mai putin de 10 ani.In acelasi timp,vecinul meu are o latură a casei care da direct in domeniul public(o parcare).Prin practicarea unei uși in peretele respectiv poate iesi direct in domeniul public.Intebrarea mea este daca il pot obliga pe vecin sa-si practice acea usa către domeniul public,chiar pe cheltuiala mea pentru nu mai trece pe domeniul meu pe care doresc sa construiesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.