Cum am reusit sa dau in plata si cat a durat pana am sters datoria reziduala si am reusit sa scap de bolovanul numit First Bank.
Povestea doamnei Simion este desprinsa dintr-un film si o sa va convingeti mai jos ca i-a fost dificil sa treaca prin tot ce-a vazut si auzit in ultimii ani de zile.
Este relatarea unei povesti de viata, legata de un credit in CHF luat in 2007.
Nu am inteles nici pana in ziua de astazi lucrurile in tara noastra nu sunt orientate catre cei care au nevoie de protectie, insa am ajuns dupa 10 ani de zile de batut holurile instantelor din toata tara, ca satisfactia cea mai mare o ai atunci cand castigi un proces in legatura cu care si tu aveai dubii atunci cand ai inceput demersurile.
Darea in plata cu Piraeus Bank sau de data mai noua First Bank, scrisa de mana celei care a reusit sa infraga sistemul dupa aproape 3 ani de zile zi zeci de termene, intr-o sala de judecata sufocanta si neincapatoare chiar si pentru propria persoana prin prisma greutatii dosarului pe care il avea de solutionat.
Cititi mai jos povestea doamnei Simion, a creditului in CHF dar si a modului cum a sters datoria reziduala.
In anul 2007 am solicitat din partea bancii Piraeus Bank un credit pentru a refinanta un alt credit luat in urma cu 2 ani in 2005 de la Banca Romaneasca, considerand ca locuinta mea necesita anumite reparatii si pentru a plati creditul cu ipoteca pentru nevoi personale.
Astfel, am obtinut 2 imprumuturi in CHF impreuna cu sotul meu, el avand calitate de garant, un contract de aprox 22.000 CHF, iar celalat de 45.000 CHF la un curs de 1.92 lei la data de 29 Noiembrie 2007.
Pentru inceput am avut 6 luni de gratie de a nu achita ratele , in cea de a saptea luna cand am fost sa platim totalul celor 2 rate erau de 440 CHF . S-a dovedit ca suma de 880 lei nu ajungea pentru achitarea ratelor deoarece francul crescuse foarte mult.
Declaratie debitor.
Din cauza acestui fapt am solicitat bancii Piraeus Bank prin acte aditionale, restructurarea ambelor contracte pe cate o perioada de 6 luni, dar la fiecare act aditonal banca percepea cate 400 de euro, cat si dobanzi penalizatoare pentru sumele neachitate.
In anul 2009 sotul meu s- a pensionat pe caz de boala, fiind diagnosticat cu probleme cardiace grave si in acelasi timp incepuse si criza mondiala, astfel, s-au diminuat considerabil ventiurile noastre.
Am avut incredere in banca, mergand prin acordarea acelor acte aditionale pentru restructurarea ratelor, astfel am ajuns sa nu mai reusim sa achitam luna de luna datoria.
In anul 2012, sotul meu a decedat in luna Iulie si banca a solicitat in continuare plata pentru asigurarea de viata pe numele sotului meu pana in luna decembrie 2012, inclusiv. De ce!? Dupa decesul sotului, banca Piraeus m-a obligat ca cei 2 copii ai nostri sa intre drept codebitori si garanti in ambele contracte de imprumut in locul sotului.
In mai putin de o luna de zile, am facut succesiunea cu costuri foarte mari pentru a indeplini solicitarea bancii , astfel m-am conformat tuturor cerintelor bancii.
Despre recuperatorii de creante:
Pe parcursul a 7 ani am platit suma de 30.000 de CHF indiferent de cursul francului, insa pentru a face acest lucru am fost nevoita sa obtin banii necesari pentru achitarea ratelor facand imprumuturi la CAR, vanzand bunuri personale, autoturisme, aur si alte obiecte de valoare pe care le detineam in acel moment.
In anul 2015 francul ajunsese deja la o valoare de 4,4 lei ceea ce insemna faptul ca imi era imposibil sa mai achit, iar banca a cesionat creditul catre BEJ ANA MUSAT pentru a ma pune in executare silita.
Am depus contestatie la executare in termen cu ajutorul domnului av. Claudiu Radeanu si Dl av. Cuculis Adrian, am mers in paralel cu inca un dosar pe clauze abuzive,am vazut dupa ce am analizat contractele ca erau pline de clauze abuzive.
Cititi si :
- Darea In Plata
- Legea Darii In Plata Cuprinde Motivele De Impreviziune
- Dare In Plata Prosperocapital – Credit Nevoie Personale Si Ipoteca
Momentul executarii silite.
In Aprilie 2016 locuinta mea a fost scoasa la licitatie de 2 ori cu reducere de 25% din valoare imobilului, care a fost evaluat de catre banca fara ca eu sa fiu prezenta si neanuntata de acest aspect, casa a fost evaluata la suma de 32.000 de euro de catre evaluatorul bancii, iar aceasta la cea de a 2- a strigare a cumparat-o la suma de 24.000 de euro.
Cum a fost posibil ca banca sa imi acorde o suma totala de 67.000 de chf. cand raportul de evaluare al locuintei in 2007 la acordarea acestor 2 credite a fost de 64.000 de euro fara sa aiba acele reconsolidari facute ulterior!?
2016, inceputul procesului pe dare in plata, exact la debutul legii 77/2016.
Tot in 2016 am inceput un nou proces, dar pe darea in plata a legii 77/2016.
In fond am pierdut, dosarul a fost judecat de catre o singura judecatoare de la Judecatoria Ploiesti, hotararea a fost data din 8 decembrie 2018 dupa multe termene de judecata .
In apel, la Tribunalul Prahova in complet de 2 judecatoari au schimbat in totalitate solutia, fiind in favoarea noastra. Abia in aceasta etapa procesuala, banca a prezentat ca mai am de plata aprox 90.000 CHF la valoarea actuala ( 3 mld600) desi eu achitasem prin plata ratelor 30.000 de CHF ., plus valoarea imobilului revandut de catre banca la suma de 32.000 de euro. De unde se intelege ca plata facuta in decurs de 7 ani cat si valoarea casei noastre nu a fost scazuta din soldul initial. Cum este posibil?
23.04.2019 |
Ora estimata: 9:00 Complet: 2APEL CIVIL-AP Tip solutie: Schimbat total Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată în sensul că admite cererea şi constată stingerea datoriilor izvorâte din contractul de credit nr. 3100000000002732/07.11.2007, modificat prin actele adiţionale ulterioare. Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Prahova. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 23.04.2019 Document: Hotarâre 1144/2019 23.04.2019 |
Banca a depus recurs impotriva acestei decizii la Curtea De Apel Ploiesti, recurs ce a fost nefondat, solutie definitiva si irevocabila data de catre un complet de 3 judecatori . Dupa ce Am Sters Datoria Reziduala efectiv recuperatorii nu au mai avut ce sa mai faca.
In sfarsit simteam ca s- a facut dreptate dupa 4 ani si jumatate de mers in instante si dupa zeci de termene de judecata, fara a mai avea o locuinta si platind chirii foarte mari atat eu cat si copii mei care intre timp mi-au daruit si 2 nepoti, costurile de intretinere devenind mult mai mari.
Am sters datoria reziduala si acum?
Acum incepe viata de la zero pentru mine, la peste 50 de ani si sunt profund recunoscatoare de ajutorul oferit de catre domnii avocati care au luptat impreuna cu mine impotriva acestor banci, banci care m-au adus la capatul puterilor in acest timp.
Av. Drd. Cuculis Adrian
Buna ziua. Am pierdut procesul de DIP cu CEB Pt credit in euro. Acum tb sa reiau plățile. Se mai poate face ceva?
Buna ziua, va las un nr. de telefon 0722298011 pentru a discuta mai multe.
Pot semna un contract de vazare cumparare la notar daca apartamentul nu este gata la finisaje gen(lipsa intreupatoare,prize usi,contor de gaz ,apometre etc)?
Si daca da cum se poate face ca sa ma asigur ca dezvoltatorul se time de cuvant.
Buna ziua. Va sfatuiesc ca semnarea contractului sa se faca doar in prezenta unui avocat care sa va verifice toate elementele de siguranta ale contractului pe care urmeaza sa-l semnati. Cu stima,a v. drd. Cuculis 0722298011