Comision De Administrare Si Dobanda Modificata Unilateral Desfiintate De Catre Instanta In Cadrul Contestatiei La Executare La Millennium Bank (Actuala OTP BANK) Alaturi De Kruk Romania (Recuperatorii De Creante) Avocat Cuculis

Comision De Administrare Si Dobanda Modificata Unilateral Desfiintata De Catre Instanta In Cadrul Contestatiei La Executare La Millennium Bank (Actuala OTP BANK) Alaturi De Kruk Romania (Recuperatorii De Creante) Iar De Final Instanta I-a Obligat Sa Plateasca Si Dobanda Legala -Avocat Cuculis

descărcare

Inainte cu doar o zi de Craciun, pentru reclamantul ce s-a adresat Judecatoriei Bacau a venit Cadoul. Solutia de mai jos, este dovada ca tot ce am muncit in anii acestia  trebuie sa se transforme intr-o practica unitara in toata tara:

 

 

http://portal.just.ro/180/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=18000000000170760&id_inst=180

Dosar: 10040/180/2015

Tip solutie: Fond
Solutia pe scurt: Respinge excepţiile netimbrării şi a nulităţii contestaţiei invocate de intimata Banca Millennium SA. Admite excepţia tardivităţii formulării contestaţiei la executare,invocata de intimata Banca Millennium SA, cu privire la acetele de executare încheiate anterior date de 2.08.2015, in dosarul de executare nr. 292/2014 al BEJ Balan Ioan. Respinge ca tardiv formulată contestaţia la executare împotriva actelor de executare încheiate şi comunicate contestatorului anterior datei de 2.08.2015, in dosarul de executare nr. 292/2014 al BEJ Balan Ioan. Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâtei Banca Millennium SA. Respinge contestaţia faţă de această intimată, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesual pasivă. Admite în parte contestaţia la titlu formulată de contestatorul Ciorac Ion în contradictoriu cu intimata SC Kruk Romania SA. Constată nulitatea absolută a clauzei abuzive prevăzută la art. 3.3 din titlul executoriu, reprezentat de contractul de credit nr. 0801230256/7.03.2008 referitoare la perceperea de către bancă, lunar, a unui comision de administrare în cunatum de 0,45% aplicat la soldul creditului. Constată nulitatea absolută a clauzei abuzive prevăzută la art. 3.1 din titlul executoriu, reprezentant de contractul de credit nr. 0801230256/7.03.2008, referitoare la modificarea unilaterală a ratei dobânzii şi dispune eliminarea ei din contract. Obligă pârâta să restituie sumele de bani percepute cu titlul de dobândă peste rata dobânzii iniţiale de 6,9 %, de la data încheierii contractului şi până în prezent, precum şi contravaloarea comisionului de adminsitrare perceput de la contestator. Obligă intimata SC Kruk Romania SA la plata dobânzii legale calculată pentru sumele ce urmează a fi restituite de la data plăţii lor şi până la data achitării efective a debitului. Respinge ca nefondate celelalte capete de cerere privitoare la contestaţia la titlu. Admite în parte contestaţia la executare cu privire la actele de executare încheiate şi comunicate contestatorului ulterior datei de 2.08.2015 in dosarul de executare nr. 292/2014 al BEJ Balan Ioan. Modifică formele de executare în sensul că executarea silită se va executa până la realizarea creanţei potrivit contractului de credit, diminuată cu sumele percepute abuziv potrivit prezentului dispozitiv. Obligă pârâta să plătească reclamanţilor suma de 1000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în 10 zile de la comunicare, care se va depune la Judecătoria Bacău. Pronunţată în şedinţa publică de la 21.12.2015.

 

De precizat ar fi, ca inainte de a obtine aceasta solutie, intr-un dosar separat, contestatorul a solicitat instantei de judecata sa ii suspende executarea silita:

http://portal.just.ro/180/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=18000000000173731&id_inst=180

Admite cererea de suspendare
Solutia pe scurt: Admite cererea de suspendare a executării silite. Suspendă executarea silită începută în dosarul de executare nr.292/2014 al BEJ Balan Ioan până la soluţionarea prezentei contestaţii la executare. Cu apel în 5 zile de la comunicare ce se depune la Judecatoria Bacau.
Document: Încheiere finală (dezinvestire)  12883/180/2015  16.11.2015

Cronica unei executari silite anulate pentru existenta clauzelor abuzive si a abuzurilor savarsite de catre executorii judecatoresti:

Voi analiza in cele ce urmeaza, practic ce se intampla atunci cand banca intelege sa arunce in mainile unui recuperator, de fapt, munca dvs. de o viata, iar acesta cu o delicventa exacerbata urmareste sa va arunce afara din casa.

In prima etapa este de observat ca discutam despre un dosar de executare silita din 2014 iar acest lucru explica de ce s-a admis exceptia tardivitatii pe cererea de executare silita anterioara 02.8.2015 momentul introducerii contestatiei la executare.

Astfel, se concluzioneaza ca atunci cand dorim sa facem o contestatie la executare si invocam clauzele abuzive sau nelamuriri pe titlul executoriu si am depasit termenul de 15 zile, conform sentintei, putem face contestatie in termenul de 3 ani si nu de 15 zile.

Contestaţia la executare

Art. 714

Termene

(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:

(3) Contestaţia privind lămurirea înţelesului, întinderii sau aplicării titlului executoriu se poate face oricând înăuntrul termenului de prescripţie a dreptului de a obţine executarea silită.

Astfel, in cadrul contestatiei la executare s-a solicitat, anularea din cadrul contractului a comisionului de administrare si a modelului prin care banca isi modifica singura dobanda, ori o data ce instanta a constatat ca aceste clauze sunt abuzive a raportat acest lucru la art. Sesizarea organului de executare Art. 662 Creanţa certă, lichidă şi exigibilă si astfel a anulat executarea silita.

De ce este comisionul de administrare ilegal?

Acest comision, calculat si perceput lunar, disimuleaza, de fapt, un procent consistent de dobanda, marind artificial costul efectiv al creditului si, in plus, creand Bancii un avantaj concurential contrar uzantelor cinstite fata de celelalte banci. Acest comision nu reprezinta altceva decat o dobanda mascata care, pe langa faptul ca lezeaza interesele economice ale subsemnatilor, aduce atingere si mediului concurential al Bancii, dezavantajand bancile concurente prin prezentarea unor dobanzi doar aparent reduse, dar care, de fapt, disimuleaza un spor de dobanda sub denumirea de comision. Aceasta disimulare a dobanzii echivaleaza cu un dol.

Disimularea unei parti a dobanzii sub denumirea de comision este o dovada de necombatut a relei credinte a bancii, intrucat, pe de o parte, reprezinta o modalitate de inducere in eroare a clientilor prin prezentarea de dobanzi avantajoase in raport cu ofertele altor banci care actionau pe aceeasi piata relevanta cu banca, dar care in realitate, datorita adaugarii la DAE a comisionului de administrare, nu mai erau chiar atat de avantajoase, si, pe de alta parte, reprezinta o modalitate de procurare a unui avantaj concurential contrar uzantelor cinstite ale comerciantilor.

Ceea e trebuie subliniat este faptul ca acest calcul nu este facut la soldul ramas de achitat ci se calculeaza la valoarea initiala a creditului. Astfel acest comision face ca dobanda, aplicata la soldul creditului sa ajunga sa fie chiar mai mica decat comisionul, care se va aplica la suma initiala imprumutata, indiferent de valoarea din credit rambursata deja la un moment dat.

Recuperatorul de creante, obligat sa plateasca dobanda legala!

Ordonanta 13/2011 modificata , dupa cum urmeaza:

Art. 3. – (1) Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei
(2) Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus…4…puncte…..procentuale;
(3) In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, rata dobanzii legale se stabileste potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%
(4) Nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei, ori de cate ori nivelul ratei dobanzii de politica monetara se va modifica.

avocat Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.