Contract Firma Constructii-Obligatii In Caz De Neexecutare A Lucrarii-Raspundere Constructor-Daune Si Recuperare Avans

Ce Facem Daca Constructorul Nu Finalizeaza Lucrarea Contractata Si Ne Lasa Cu Santierul Neterminat?

Cum Poate Beneficiarul Sa-si Recupereze Banii Platiti Ca Avans Constructorului Dar Si Sa-l Oblige La Plata De Daune Pentru Neterminarea Constructiei?

Tepele imobiliare combinate cu mana de lucru care te lasa “balta” contribuie de fapt la conturarea a ceea ce se numeste – Raspunderea Civila Contractula- o raspundere distincta fata de aceea delictuala prin faptul ca ea deriva din “Contractul de construire”

Ati semnat un Contract cu Firma de  Constructii? Foarte bine, daca constructorul nu isi respecta obligatiile, atunci puteti sa-l trageti la raspundere.

Contract Firma Constructii

Contract Firma Constructii

 

Contract cu Firma de  Constructii ?

Ce trebuie sa fac sa ma asigur ca il pot trage la raspundere pe constructorul contractat daca nu-si respecta obligatiile?

In primul rand redactati un contract de construire, cu societatea ce urmeaza sa va presteze serviciile sau cu PFA-ul / PERSOANA FIZICA in asa fel incat el sa contina toate elementele de “Securitate juridca” pe care vi le poate oferi legea civila in materia aceasta.

De preferat ar fi ca acel contract de construire fie sa fie redactat de catre un avocat fie macar sa isi puna viza de legalitate asupra lui.

Ce ar trebui sa contina contractul?

In principal termene foarte clare iar in cazul in care constructorul depaseste aceste termene, penalitati reglementate de catre legea in vigoare si anume  OG 13/2011 – Dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti.

Pont Juridic pentru a evita tepele! – De asemenea, constructorul ar trebui sa prezinte la semnarea contractului o polita de asigurare prin care, daca  din orice motiv se ajunge la o imposibilitate a acestuia de a finaliza lucrarea, TOT RISCUL sa fie preluat de catre firma de asigurare si astfel beneficiarul sa nu fie pagubit.

In contractul pe care il veti semna trebuie sa indicati foarte clar si faptul ca in caz de nefinalizare la termen aveti posibilitatea sa solicitati inclusiv daune, sa sa includeti o clauza denumita “penala”, prin care va puteti dezdauna in cazul in care ramaneti in mijlocul iernii cu casa neterminata fiindca v-a parasit echipa de constructii.

Contract Firma Constructii nedus la bun sfarsit? Ce faceti daca societatea ce s-a obligat sa va termine lucrarea intra in insolventa ?

Ei bine, aici lucrurile se schimba si s-ar putea sa asteptati mult si bine dupa insolventa insa daca veti asculta de pontul juridic, atunci veti sta linistit, altfel va trebui sa va inscrieti fie la masa credala daca aveti de recuperat sume de bani de la constructor fie daca societatea nu va mai putea plati datoria, sa formulati o cerere de raspundere a administratorului societatii, insa acest lucru este bine sa-l discutati DOAR cu un avocat specializat in comercial si insolvente.

Atentie- Dezvoltatorul poate fi tras si la raspundere penala (inclusiv persoana juridica ) -Astfel daca se concretizeaza cumularea conditiilor de atragere a raspunderii penale, se poate discuta in esenta despre infractiunea de inselaciune si evidet atunci ar fi ideal sa apelati la un avocat specializat in drept penal.

Este bine sa fiti informati iar in conditiile in care ajungeti la neintelegeri cu constructorul si chiar si cu echipa care va renoveaza un imobil, este important sa faceti un contract de prestari servicii pentru ca doar in baza lui, le puteti atrage raspunderea civila contractuala.

RETINETI- Nu platiti fara sa aveti un contract semnat cu dezvoltatorul sau cu constructorul imobiliar/echipa de renovare.

De asemenea este important sa cunoasteti ca aveti dreptul atat la plata de despagubiri dar si de restituire a avansului in cazul in care se dovedeste ca acel constructor nu finalizeaza lucrarea pentru care a fost contractat.

Sfatul de drept oferit de Av.Drd. Cuculis A.

 

Solicitati o programare pentru a discuta cu un avocat specializat in problema dvs.? Click Aici.

22 comments to “Contract Firma Constructii-Obligatii In Caz De Neexecutare A Lucrarii-Raspundere Constructor-Daune Si Recuperare Avans”
 1. Am semnat un contract pentru un acoperis bloc, apartament situat la et.10 cu tigla metalica acum 4 zile, urma sa intre in executie peste o luna. Am platit 10000 ron avans pentru materiale, si azi fiind in audienta la Primarie, aflu ca nu pot acoperii cu tabla tigla , ci doar cu membrana bituminoasa, asa cum a fost de la inceput. Am incercat sa iau legatura cu constructorul pentru a modifica materialul de acoperire din tigla in membrana, dar nu mai raspunde pe telefon, nici pe mail. Ce pot face ?
  Multumesc.

 2. Aveti cumva mai multe informatii despre tipul politei de asigurare descrisa la sectiunea “Pont Juridic”? Singurele polite de asigurare pe care le-am gasit sunt cele care despagubesc eventualele daune in urma unor greseli de montaj si accidente in urma carora rezulta pagube materiale.

  Multumesc

 3. Am inteles câte ceva din aceste obligații dar nu am citit nimic despre obligația constructorului de a respecta un program de lucru cu o echipă de x muncitori care să nu consume alcool și nici sa nu vina la munca sub influența băuturilor alcoolice.

 4. Buna ziua. Noi trecem printr.o situatie foarte urâta. Va rog, daca e posibil, un sfat. Acum doi ani am inceput constructia unei case mici. Nu ni s.a facut contract. Cunosteam foarte bine persoana si am avut toata increderea. Acum am avut “surpriza” sa descoperim.ca am.fost inselati. Cheltuiti peste 40 000 de euro (o camera, baie, bucatarie ) pentru nici 80 mp. Casa nu e terminata si respectivul zice ca nu.l mai intereseaza. Precisez ca avem toate probele cum.i.am.trimis banii. Noi nu locuim.in Romania. Va rugam sa ne spuneti ce posibilitati avem sa ne recuperam.macar o parte din bani. Va multumim

   • Buna ziua,am casa in renovare si am facut un act de mana cu o persoana fizica.(nu prin notar)Am dat banii jumătate si lucrarea nu a mai terminat-o.Termenul este încă 3 saptamani dar sigur nu o va putea finaliza.Intrebarea mea este,daca nu termina lucrarea il pot acuza de înșelăciune?

     • Buna ziua,
      pai daca este intarziere nu putem face nimic? Suntem in situatie similara si intarzierea e imediat de 12 luni… Intretimp piata imobiliars a bubuit, astfel ca noi nu ne vom permite o noua achizitie. Contractul are clauza pentru renuntarea partilor. Daca renuntam noi, pierdem avansul, daca renunta ei platesc de doua ori avansul. Insa acest aspect nu ma ajuta pentru ca ei nu au miscat nimic … si totodata promit ca vor face curand…

 5. Buna ziua, am un contract cu o firma de constructii pt renovarea unui apartament. In contract nu scrie exact ce trebuie sa facă insa mi au lăsat saci cu moloz în imobil, niste zidărie neterminată si alte nimicuri de genul. Totusi nu mi se pare normal sa le fac eu, ei fac presiuni acum sa le achit toți banii insa nu mi se pare normal sa încheiem contractul iar eu sa raman sa car sacii aia si sa plătesc pe altii sa termine nimicurile ce le au lăsat neterminate… Ar putea fi rezolvată in instanță problema ? Mentionez ca peste 90% din banii din contract i am achitat deja.

 6. Bună seara. Am un contract cu o firma de construcții pentru construcție casa. În luna aprilie 2019 au început lucrările. Iam dat inițial 5000 lei avans pentru începerea lucrării. Bun. Fundația a terminat-o am dat banii. La parter a făcut aproape tot parterul în afara de scările ce duc la intrarea în casa și scările subsolului dar iam plătit ca și cum ar fi terminat parterul. În iunie 2019 am plecat în Germania la munca unde sunt și akum iar lucrările s-au oprit ca asa a vrut constructorul pe motiv ca pana în luna septembrie trebuie sa predea la cheie o alta casa. Prin septembrie 2019 lam sunat sa vad dacă a reluat construcția și mi-a spus sai trimit 1500 euro pentru a începe lucrul la mansarda și acoperis și m-a asigurat ca pana de Crăciun 2019 este gata. Ok. Am dat cei 1500 euro. Pana de Crăciun lam tot sunat era când răspundea când nu raspundea. Și tot timpul prelungește ca fie a fost în concediu fie ca a apărut altceva. L-am sunat în martie 2020 și iar minciuni și prelungiri. Ce as putea sa fac? Pe fiecare ban ce i lam dat am chitanță de la el. Termenul de execuție expira în 2021. Ce ma sfătuiți sa fac?

  • Buna ziua stimate domn. Contractul trebuia facut dela bun inceput foarte ferm. Acum pe de-o parte ca poate fi vorba despre o posibila inselaciune insa e si vorba de o fapta civila respectiv de neindeplinirea acestor obligatii. Puteti merge cu o actiune in instanta pe obligatia de a face, puteti sa ne sunati la 0722298011 Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 7. Bună ziua! Va rog mult dacă puteți sa ma ajutați. Sunt disperata, dorm cu nepoți a la o ruda. Casa mea este distrusa complet. Săptămâna trecută am contractat o firma pt schimbarea acoperișului. Am hotărât ca luni 15 sa înceapă. Urmărind prognoza meteo l-am sunat și i-am spus sa nu vina, Asus ca nu este problema, decoperteaza pe bucăți, a apucat sa decoperteze jumate de casa. Bineînțeles că a început sa ploua iar în momentul de fata nu mai am nimic în casa. Mobila, tot, tot, tot este distrus. Sunt disperata am 63 de ani nustau bine cu sănătatea… Eu ca eu atât mi-fostprobabil dar ce fac cu nepoți a mea și copii, iilas în strada… Va rog mult ajutați-mă să-mi recuperez avansul pe care i l-am dat. Foarte mulți bani! Și pe urmasa vedem ce facem pt. daune etc a rog mult ajutați-mă a

 8. Buna ziua am si eu o problema sunt o firmă SRL in luna Februarie ma contactat o persoana pentru construcția unei locuinte am mers am vazut despre ce e vorba am analiza si le am facut un preț dansi au fost de acord cu suma. Leam perceput un avans pentru a ramane sigura treabă lucrarea trebuia începută in luna aprilie. La mijlocul luni martie au decis ca nu mai vor sa construiască casa si au pretenția sa le inapoiem avansul. Ce trebe sa fac eu ca si firma am obligatia sa le inapoiez avansul. Multimesc

 9. Buna ziua!
  Am o situație asemănătoare cu Maria.
  Am achitat suma de 70.000 e unui constructor care este o persoana recomandată și apropiată fără un contract.
  Nu dorește sa termine lucrarea deși a luat majoritatea banilor.
  Cum îl pot determina sa și termine fazele de execuție pe care a luat deja onorariul?
  Mulțumesc!

 10. Bunz ziua Domnul Avocat
  Va rog frumos daca puteti sa ma ajutati , am 67 ani si am vrut sa ma mut cu locuinta aproape de fica pentru a avea grija de nepoti.
  Am gasit un apartament intr-un bloc care era construit pana la etajul 4 si urma sa primeasca autorizatia pentru etajul 5.
  Am incheiat o promisiunea bilaterala cu dezvoltatorul si am dat un avans de 14500E pentru cumpararea apartamentului in luna Martie 2021. Termenul de predare din promisiune era 20 August 2021.
  Ca sa pot achita apartamentul trebuia sa vand apartamentul unde locuiam. Inainte sa vand am mai intrebat odata dezvoltatorul daca este gata apartamentul cu toate actele necesare pana la termenul din promisiune – 20August 2021, iar el ma asigurat ca va fi gata. Am gasit un comparator am vandut apartamentul in care locuiam in luna Mai, cu conditia de a ramane in apartament pana in luna August.
  A venit timpul sa liberez apartamentul in care locuiam.
  Dupa multe rugaminti dezvoltatorul mi-a finisat apartamentul din noul bloc pentru a-mi putea muta mobila, deoarece blocul nu era gata.
  Am mutat mobila iar eu m-am mutat cu chirie intr-o garsoniera.
  La 3 zile dup ce am mutat mobila dezvoltatorul mi-a cerut sa ii mai dau 40 000E motivand ca toti care au cumparat au dat. Deoarece nu mai aveam unde sa mut din nou mobila pana la urma i-am dat banii am incheiat un act additional prin care se obliga ca pana la 20.12.2021 sa predea apartamentul cu toate actele necesare. Nu s-a intamplat acest lucru am mai facut de atunci inca 3 acte aditionale cate un act la 3 luni dar blocul nu este gata nici acum. Mentionez ca in luna Octombrie 2021 a primit si autorizatia pentru etajul 5 dar nu s-a apucat de construit.
  Va rog foarte mult daca puteti sa ma ajutati cu verificarea acestor documente (promisiunea si cele 4 acte aditionale ) daca sunt in ordine si ce pot face mai departe.
  Va multumesc anticipat si astept raspunsul si o programare la Dumneavoastra .

 11. Buna ziua!

  Sunt intr-o situatie de tipul celor descrise in subiect. Am vrut sa fac o lucrare la casa, am gasit un meserias pe Facebook. M-am inteles cu el sa vina si sa se uite la lucrare. A venit, ne-am inteles la pret si i-am dat un avans. Un contract formal n-am facut insa toata conversatia privind lucrarea a fost purtata pe Whatsapp.

  Nu a reusit sa faca lucrarea in termenii promisi (era clar cerut ca trebuie facuta pana intr-o anumita zi) asa ca s-a oferit el singur sa dea inapoi avansul. Dupa inca cateva incercari nereusite sa-l convingem sa faca lucrarea, am acceptat acest retur de avans.

  Spre surprinderea noastra (pare un om cinstit), nu s-a produs returul. Am tot insistat dar vad ca nu se schimba lucrurile.

  Intrebarea mea este: pot merge mai departe in instanta doar cu conversatia scrisa de Whatsapp ca proba?

 12. va salut am o firma de constructii am facut o lucrare unei alte firme de constructii care acum vad ca nu imi mai da o suma destul de mare de bani.lucrarea este intr o unitate militara din bucuresti si sigur e facutaa pe bani europeni.ce pot face sa mi dea banii

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.