Cum Deschid Un Dosar La Cedo

Dosar la CEDO? Vedeti cum puteti sa formlati plangerea in mod corect.

Intentionati sa aduceti un caz in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, insa nu detineti informatiile necesare parcurgerii acestei proceduri?

Dosar La Cedo? Vedeti ce aveti de facut – In cele ce urmeaza va punem la dispozitie cateva sfaturi culese din practica in domeniu a echipei S.C.P.A. Cuculis si Asociatii pe care trebuie sa le aveti in vedere in masura in care veti opta sa formulati o astfel de plangere.

Dosar La Cedo
Plangere Cedo

Trebuie sa stiti ca doar un avocat specializat in litigii CEDO va poate ajuta cu plangerea ce trebuie facuta pentru un dosar la cedo.

Spunem asta fiindca de regula doar un procent foarte mic dintre cereri ajung sa fie solutionate, tocmai din pricina calitatii slabe a materialelor trimise catre grefa CEDO si a nerespectarii conditiilor de depunere.

In prealabil, este de mentionat faptul ca, fiind o instanta internationala, Curtea poate examina doar plangerile prezentate de cei care se considera victime ale unei incalcari a drepturilor prevazute de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar procedura in fata Curtii nu reprezinta o cale de atac impotriva hotararilor pronuntate de instantele nationale, aceasta putand recunoaste doar dreptul la despagubiri al solicitantilor pentru incalcarea unor drepturi (in anumite cazuri, in baza unei hotarari favorabile pronuntata de Curte solicitantul poate formula o cale extraordinara de atac in fata instantelor nationale).

Daca vreti sa deschideti un dosar la cedo , trebuie sa stiti ca in masura in care ati avut o cauza pe rolul instantelor de judecata nationale, epuizand toate caile de atac prevazute de lege in acest sens, un prim pas este acela de a identifica incalcarea unuia sau mai multor drepturi fundamentale prevazute de articolele Conventiei (cu titlu de exemplu: art. 3 – interzicerea torturii, art. 5 – dreptul la libertate si siguranta; art. 6 – dreptul la un proces echitabil).

In cat timp puteti deschide un dosar la CEDO dupa ce ati primit hotararea definitiva in Romania?

Trebuie sa aveti in vedere un aspect deosebit de important, respectiv termenul in care va puteti adresa Curtii, care in prezent este de 6 luni.

Acesta curge de la data comunicarii ultimei hotarari pronuntate de instantele nationale (termen care urmeaza a fi redus la 4 luni dupa ce Protocolul 14 va fi ratificat de catre toate statele membre ale Consiliului Europei), ultima zi a perioadei de 6 luni fiind ultima zi calendaristica, chiar daca aceasta cade intr-o zi de sambata, duminica sau sarbatoare legala.

Solicitarea transmisa Curtii va fi inregistrata numai daca aceasta se concretizeaza intr-o cerere completa, care cuprinde toate documentele necesare si indeplineste conditiile prevazute de art. 47 al Regulamentului Curtii.

Atentie: transmiterea unei cereri incomplete catre Curte nu intrerupe curgerea termenului de 6 luni la care am facut referire mai sus.

Formularul de cerere pentru acel dosar la CEDO, in vederea adresarii Curtii este pus la dispozitia celor interesati prin concursul Grefei, in cuprinsul acestuia fiind imperios necesar a fi furnizate exact, clar si concis toate informatiile legate de speta dumneavoastra, acestea trebuind sa fie suficiente pentru a permite Curtii sa identifice natura si obiectul cererii (in caz contrar rezultatul putand fi respingerea solicitarii de catre Curte), in orice limba oficiala a unui stat membru al Consiliului Europei.

Acesta trebuie semnat in original de catre solicitant ori, dupa caz, de catre solicitant si avocatul/reprezentantul acestuia.

De avut in vedere si faptul ca spatiul destinat prezentarii situatiei de fapt si cel care vizeaza incidenta unuia dintre articolele Conventiei in speta dumneavoastra sunt limitate, insa aveti posibilitatea depunerii unor observatii suplimentare (care sa nu depaseasca un numar de 20 pagini).

Am mentionat mai sus faptul ca aceasta cerere adresata Curtii trebuie sustinuta de documente – hotarari, data comunicarii acestora, declaratii de martori, rapoarte de expertiza, masuri dispuse, etc. (sfatul este acela de a nu transmite Curtii documente originale, intrucat acestea nu vor fi restituite solicitantului), numerotate cronologic cu referire la titlul fiecaruia dintre ele, acestea venind in confirmarea respectarii perioadei de 6 luni si a situatiei de fapt/drept prezentate in cuprinsul formularului.

Pasul urmator este transmiterea cererii insotit de documentele justificative catre Grefierul Curtii,  cu indrumarea de a proceda la trimiterea prin posta – scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in asa fel incat sa va aflati in posesia dovezii care atesta data depunerii cererii.

Dosar la CEDO prin mail ?

Nu transmiteti cererea prin mijloace de comunicare electronice, intrucat (reiteram) formularul trebuie semnat in original, iar o cerere transmisa in acest mod va fi considerata incompleta si nu va intrerupe termenul de 6 luni!

Dupa inregistrarea cererii, Curtea informeaza solicitantul prin posta, fiind adus la cunostinta acestuia numarul de caz si comunicat un set de etichete cu coduri de bare care vor fi utilizate in toate comunicarile ulterioare cu Grefa Curtii.

Legat de comunicarea cu Grefa Curtii,cu privire la dosar la CEDO, este de precizat ca trebuie sa dati curs oricarei solicitari de documente, informatii sau explicatii solicitate de catre aceasta in termenul care va este pus la dispozitie, in caz contrar riscand ca Grefa sa considere ca nu insistati in solicitarea dumneavoastra, iar cazul sa fie eliminat de pe rolul Curtii.

Mentionam si ca, desi in faza initiala a procedurii va puteti adresa Curtii in limba oficiala a oricaruia dintre statele care au ratificat Conventia (asa cum am aratat mai sus), trebuie luat in considerare faptul ca, intr-un stadiu ulterior al procedurii, este posibil ca toata corespondenta care va va fi transmisa de catre Curte sa fie redactata in limbile franceza sau engleza, in raspunsurile dumneavoastra fiind nevoiti sa utilizati aceleasi limbi.

Am nevoie pentru dosarul de la CEDO de avocat?

De asemenea, daca in faza initiala nu aveti in mod obligatoriu nevoie de intermedierea unui avocat si alegeti sa transmiteti personal cererea catre Curte, asteptati-va ca intr-o etapa ulterioara Curtea sa va puna in vedere angajarea unui aparator pentru a va reprezenta in procedurile desfasurate in fata sa.

In masura in care cererea solicitantului este declarata admisibila, in raport de respectarea tuturor criteriilor mai sus aratate, Curtea urmeaza a se pronunta asupra fondului cauzei si, constatand incalcarea unui dintre drepturile prevazute de Conventie, poate dispune acordarea de compensatii materiale si/sau morale.

Nu este de neglijat nici faptul ca, inainte de a se pronunta asupra fondului, Curtea va comunica Guvernului solicitarea dumneavoastra, incurajand partile sa ajunga la un acord amiabil, negociere care, in masura in care se concretizeaza, conduce la o plata voluntara efectuata de Guvern, caz in care Curtea va aprecia ca nu este necesar ca investigatia asupra incalcarii drepturilor omului sa continue.

           Dosar la CEDO? In concluzie, v-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, ati fost lipsit de dreptul la aparare, ati fost retinut in mod nelegal, ati fost supus unor tratamente degradante sau detinut in penitenciar in conditii necorespunzatoare de detentie?

Va puteti adresa cu o plangere Curtii Europene de Justitie cu posibilitatea obligarii Statului Roman la acoperirea prejudiciului creat, urmand pasii de mai sus.

            Trebuie avut in vedere aspectul ca procedura mai sus expusa este una complexa, de durata, un numar impresionant de plangeri inaintate Curtii fiind respinse in raport de criterii de inadmisibilitate, astfel ca, pentru a va asigura ca solicitarea dumneavoastra trece de aceasta prima etapa si ajunge in cea a analizarii fondului, este de preferat sa beneficiati de ajutorul unui specialist, in speta al unui avocat cu experienta in cauze similare.

            S.C.P.A. Cuculis si Asociatii conteaza pe o echipa de avocati specializati in procedura expusa mai sus, experienta in domeniu si colaborarea fructuoasa avocat-client conducand la solutii favorabile solicitantilor.

Pentru analizarea deciziilor instantelor din Romania si pentru a primi un prim punct de plecare catre CEDO, completati formularul de mai jos.

2 comments to “Cum Deschid Un Dosar La Cedo”
  1. Buna ziua.Am fost sechestrat împotriva voinței mele de un angajat al I.P J Vrancea cu concursul unui jandarm ,ca intimidare si in sediul I.P J Vrancea am fost deposedat prin folosirea violentei si imbrincit de bunurile mele personale din patrimoniul meu personal.Culmea este ca de 7 Luni de zile nu se desfășoară nici o anchetă ( este tergiversate ) chiar dacă actele de violenta împotriva mea au fost înregistrate de sistemul audio video din instituția respectivă.Anterior faptelor petrecute după ce am fost ,,ridicat” sechestrat ,în mașină Poliției ,agentul incriminat mi- a cerut mită ,această cerere a fost auzită si de către o altă persoană deoarece am lăsat telefonul deschis,lucru sesizat DGA Focșani unde nimeni nu mai mișcă nimic.Ce pot face sa pot depune o plîngere la C.E.D.O?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.