Mi-Au Disparut Banii Din Cont – Ce Fac? Cazul Clientei Bancii Raiffeisen Care A Ramas Fara 42000 De Lei In Cont Printr-o Frauda Banca Si A Dat Banca In Judecata
Ti-au disparut banii din contul bancar pe tranzacii suspecte? Banca este OBLIGATA sa-ti restituie toti banii, daca nu o poti chema in judecata si sa o obligi sa isi plateasca si daune – Afla cum?
Fraude bancare cu cardul – Putini stiu ca daca sunt victime ale unor fraude bancare, nu ei sunt cei care trebuie sa suporte prejudiciile ci banca este aceea care are obligatia sa ii restituie IMEDIAT toate sumele de bani celui ce este pagubit si mai apoi sa isi securizeze mai bine aplicatiile ori tranzactiile.
Cum peste tot sunt fraude, este posibil ca daca ai ajuns aici sa fii deja victima unei fraude bancare si atunci mai jos am generat acest articol pentru a intelege cand si cum banca trebuie sa restituie banii pe care un “hacker” sau un infractor cibernetic i-a furat din conturile dvs.
De asemenea trebuie sa stiti ca si atunci cand aveti cardul “clonat” prin diverse metode, chiar si cele cand sunt folosite dispozitive la bancomate, tot banca este vinovata si responsabila de restituirea banilor.
Trebuie de asemenea sa stiti ca recuperarea banilor furati de pe card nu sta in atributiile dvs. ci din contra, banca este aceea care trebuie sa se adreseze autoritatilor iar clientul este cel care trebuie sa primeasca toti banii inapoi, de la banca.
Daca ati fost victima unor fraude cu cardul bancar sau aveti bani disparuti din cont, cu siguranta ati observat acele tranzactii suspencte pe cardul dvs. bancar care fie aveau sume mici retrase de pe contul dvs. fie sume mari si in transe proportionale.
Stiu ca pare greu de crezut da tot banca este cea care trebuie sa va despagubeasca si noi o sa va spunem cum!
Sa incepem!
Ati fost victima unei fraude bancare cu cardul sau v-au disparut bani din cont? Vreti sa-i recuperatori? Completati formularul
Cum identific daca am fost victima unei fraude bancare ?
Identificarea unei fraude bancare se face de regula prin accesarea contului bancar.
Nu toti dintre noi avem acel sistem de tip “home bank”motiv pentru care in anumite situatii este bine ca atunci cand nu avem un asemenea sistem, sa mergem periodic la banca si sa verificam disponibilul de cont iar o data pe luna sa solicitam bancii un extras de cont pentru a vedea un schelet al intregii activitati din luna respectiva.
Semne și indicii că ai putea fi victima unei fraude
Cel mai bun semn ca suntem victimele unei fraude bancare sau a unei fraude cu cardul nostru, este lipsa banilor in mod total din cont, desi nu am facut tranzactii cu cardul fie putem constata ca sunt anumite plati catre furnizori sau firme ( din afara tarii de regula ), care nu au un cuantum mare insa sunt cu zecile.
O metoda mai noua de a “fura” bani in mod silentios de pe carduri este sa extraga sume mai mici de pe carduri in speranta ca victimele fraudei bancare nu se vor prinde de frauda.
Un alt tip de frauda cu cardul bancar poate fi si folosirea datelor de pe acesta in scopul de a creea anumite conturi online si de a folosi datele acelor persoane insa majoritatea fraudelor sunt in jurul extragerii rapide de bani de pe acele carduri bancare.
Cu trecerea timpului si aparitia criptomonedelor , fraudele cu cardurile de credit bancare s-au intensificat si mai mult iar infractorii cibernetici cumpara monede virtuale pe care apoi le pot pierde urma.
De asemenea, frauda bancara poate fi si prin cumpararea directa de produse de pe site-uri oficiale cu ajutorul cardului dvs.
O categorie vulnerabila sunt chiar batranii fiindca acestia nu au banci virtuale pentru a verifica intodeauna cardurile iar atunci cand o fac, banii sunt deja disparuti.
Fraude bancare cu cardul – Ce să faci dacă suspectezi o activitate frauduloasă
V-ati astepta ca primul lucru pe care trebuie sa-l faceti sa fie sa contactati politia.
NU, primul lucru pe care il faceti este sa contactati BANCA pentru a bloca acel card si accesul la sistemul de plata.
De asemenea este foarte important sa verificati in integralitate tranzactiile de pe cont fiindca este posibil sa fi avut si alte tranzactii in trecut , la fel de frauduloase.
Nu mergeti dvs. la politie fiindca banca este autorizata in acest sens.
Raportarea incidentului si fraudei bancare, la banca. Cum o fac?
Contactarea băncii este primul pas pe care trebuie sa-l faceti.
Cum să raportezi frauda trebuie sa isi spuna chiar banca fiindca exista un sistem intreg de protectii ce pot fi activate.
Documentele necesare pentru sesizarea incidentului sunt datele personale ale contului si desigur, discutia cu operatorul de la banca.
Trebuie sa stiti ca imediat dupa ce ati facut aceasta raportare la banca cu privire la frauda bancara prin care ati trecut cu urmeaza ca banca sa faca inghetarea contului și blocarea cardului.
Orice utilizator de card bancar ar trebui sa stie cum să îsi prptejeze contul imediat după descoperirea fraudei.
Colaborarea cu banca în investigație – utilizatorul cardului este obligat sa ajute banca la depistarea infractorilor.
Furnizarea de informații și dovezi necesare băncii reprezinta de fapt primul si cel mai important pas in dovedirea bunei credinte in relatia cu banca iar urmarirea progresului investigației și comunicarea cu reprezentanții băncii fac dovada ca dvs. nu sunteti implicat in vre-un fel in fauda bancara si ca ati fost diligent in folosirea cardului iar banca in aceste conditii este absolut obligata sa va restituie toti banii.
Ce trebuie sa fac pentru a primii banii inapoi de la banca daca sunt victima unei fraude bancare?
Asa cum am aratat si mai sus primul mecanism pe care trebuie sa il pornim este acela al anuntarii bancii. Nu va indrum sa mergeti direct la politie fiindca nu are sens, banca este obligata asa cum veti vedea si mai jos, sa va puna la dispozitie toti banii furati iar dvs. sa ajutati banca cu ce puteti in investigatie.
Asadar, dupa ce ati blocat cardul si sunteti sigur ca nu se mai poate umbla in contul dvs. in mod neautorizat, va sfatuiesc sa mergeti la sucursala unde aveti contul si sa depuneti o solicitare in care sa prezentati situatia, prin care sa solicitati returnarea de indata a tuturor sumelor de bani ce au fost furate din contul dvs.
In ipoteza in care nu primiti niciun raspuns, pasul urmator este sa mergeti direct in instanta de judecata si puteti sesiza si ANPC iar daca raspunsul este negativ, urmati aceeasi procedura, direct la avocat.
Avand in vedere ca mai jos va voi ajuta sa intelegeti exact mecanismele pe care le puteti utiliza, cel mai sigur bancile va vor restitui banii.
Banca are norme interne pe care le-ati semnat inca de la bun inceput prin are se obliga la restituirea banilor fraudati
Desi nu toate conditiile sunt identice, aproape toate bancile au ceea ce se numeste ” Condiții Generale de Derulare a Operațiunilor Bancare pentru Persoane Fizice”.
Astfel, conform art. 1350 din Codul Civil, răspunderea civilă contractuală este obligația unei persoane de a repara prejudiciul cauzat unei alte persoane prin neexecutarea, executarea necorespunzătoare ori cu întârziere a obligațiilor născute dintr-un contract valabil încheiat.
(i) În ceea ce priveșteexistența unei fapte ilicite, arătăm că potrivit Condițiilor Generale de Derulare a Operațiunilor Bancare pentru Persoane Fizice, Ediția 01 februarie 2022, aplicabile clienților bancilor, denumite în continuare în cele ce urmează „Condiții Generale”:
„4.10.1 Clientul suportă toate pierderile legate de orice operaţiune de plată neautorizată dacă aceste pierderi rezultă în urma fraudei sau a nerespectării, intenţionate sau din neglijenţă gravă, a uneia sau a mai multor obligaţii legate de instrumentul de plata, ce ii revin, potrivit prevederilor prezentelor CGB si reglementarilor legale in vigoare. Excepție fac situațiile expres prevăzute de legislația in vigoare.
Avand in vedere acest prim paragraf inseamna ca raspunzi de banii disparuti din cont doar daca este NEGLIJENT GRAV ori daca frauda este una INTENTIONATA!
4.10.2. In cazul in care Clientul a notificat Banca cu privire la pierderea, furtul sau folosirea fara drept a instrumentului de plata, acesta ramane in continuare răspunzător pentru pierderile apărute chiar si după notificarea Băncii, in cazul in care el însuși a acționat in mod fraudulos.
4.10.3. Banca răspunde daca sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții: a) in cazul Operațiunilor de plata neautorizate de Client si a operațiunilor de plata neexecutate sau executate incorect de către Banca; b) daca sumele de bani nu au ajuns la Prestatorul de servicii al beneficiarului plații, in cazul operațiunilor neexecutate sau executate incorect de către Banca.
Prin urmare, din analiza textului de mai sus, rezultă că banca este răspunzătoare pentru operațiunile de plată neautorizate de către client, cu excepția cazurilor menționate mai sus, respectiv: clientul a acționat în mod fraudulos ori clientul nu a respectat intenţionat sau din neglijenţă gravă una sau mai multe obligaţii legate de instrumentul de plată.
Directiva Europeana protejeaza victimele fraudei bancare si obliga bancile sa va restituie banii
Potrivit Legii nr. 209/2019 privind serviciile de plată şi pentru modificarea unor acte normative ce transpune Directiva 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, și de abrogare a Directivei 2007/64/CE, aceasta obligatie incumba bancii.
„Art. 173. – Fără a aduce atingere prevederilor art. 169 şi 170, în cazul unei operaţiuni de plată neautorizate, prestatorul de servicii de plată al plătitorului are următoarele obligaţii: a) rambursează plătitorului suma aferentă operaţiunii de plată neautorizate respective, imediat sau cel târziu la sfârşitul următoarei zile lucrătoare, după ce a constatat sau a fost notificat cu privire la operaţiune, cu excepţia cazului în care are motive rezonabile să suspecteze că a fost comisă o fraudă şi comunică aceste motive, în scris, autorităţii naţionale competente; b) readuce contul de plăţi debitat, în situaţia în care s-ar fi aflat dacă operaţiunea de plată neautorizată nu s-ar fi efectuat, dacă este cazul; c) se asigură că data valutei creditării pentru contul de plăţi al plătitorului nu este ulterioară datei la care suma a fost debitată. […]
Art. 177. – În cazul în care plătitorul nu a acţionat în mod fraudulos, acesta nu suportă nicio consecinţă financiară care rezultă din utilizarea unui instrument de plată pierdut, furat sau folosit fără drept în oricare din următoarele situaţii: a) pierderea, furtul sau folosirea fără drept a unui instrument de plată nu a putut fi detectată de către plătitor înaintea efectuării unei plăţi; […]d) în cazul în care prestatorul de servicii de plată al plătitorului nu solicită o autentificare strictă a clienţilor;”
Banca se face vinovata daca banii sunt furati de pe cardul clientului
În plus, sub acest aspect, menționăm că art. 147 din Legea nr. 209/2019 prevede că: ”O operaţiune de plată este considerată autorizată doar dacă plătitorul şi-a exprimat consimţământul pentru executarea operaţiunii de plată”, iar art. 148 stabilește că :„(1) O operaţiune de plată poate fi autorizată de către plătitor fie înainte, fie după executarea sa, dacă plătitorul şi prestatorul său de servicii de plată au convenit astfel. (2) Consimţământul de a executa o operaţiune de plată sau o serie de operaţiuni de plată trebuie să fie acordat în forma convenită între plătitor şi prestatorul său de servicii de plată. (3) Consimţământul de a executa o operaţiune de plată poate fi acordat şi prin intermediul beneficiarului plăţii sau al prestatorului de servicii de iniţiere a plăţii. (4) Procedura de exprimare a consimţământului trebuie convenită între plătitor şi prestatorul/prestatorii relevant/relevanţi de servicii de plată.”
Ce fac daca banca nu imi restituie banii furati ca urmare a unei fraude bancare?
Daca banca refuza sa faca plata desi vedeti mai sus ca legea romana prin transpunerea directivei europene o obliga sa va restituie banii, atunci nu va ramane de facut altceva decat sa ii chemati in judecata.
Actiunea de chemare in judecata este una complexa si trebuie sa vizeze actiunea in pretentii care atentie, nu este supusa unei taxe de timbru avand in vedere ca discutam despre o actiune ce se pozitioneaza in zona protectiei consumatorilor.
Exemple de procese cu banca pentru restituirea banilor furati prin frauda banca
De exemplu mai multe banci pe care le-am dat in judecata fiindca banii clientilor lor fusesera furati de pe carduri prin fraude bancare iar acestea dupa ce au primit cererea de chemare in judecata au fost de acord sa restituie banii fara sa se mai ajunga la o judecata efectiva.
Ultimul dosar pe care l-am initiat impotriva bancii Raiffeisen pentru un prejudiciu prin frauda bancare cu cardul clientului a fost pentru suma de 42000 de lei si pe care il anexam mai jos.
Cazul clientului bancii Raiffeisen Banca care a ramas fara 42000 de lei in cont – Ce s-a intamplat in acest caz unde Raiffeisen refuza sa restituie banii furati prin frauda banca si pe care i-am dat in judecata?
Clienta noastra are calitatea de client al băncii Raiffeisen Bank S.A., unde a deschis contul bancar, cont asupra căruia am are acces si prin intermediul aplicațiilor de mobile banking, respectiv prin aplicația SmartToken și SmartMobile.
În luna ianuarie 2022, aceasta a primit un e-mail ce părea a fi din partea Raiffeisen Bank S.A. prin care i se se solicita să îmi actualizez datele personale pentru a putea accesa în continuare aplicația SmartToken.
Clienta a accesat link-ul și a introdus adresa de e-mail, numărul de telefon și codul de utilizator.
La scurt timp, respectiv la ora 09:30, aceasta a primit un mesaj text pe telefon prin care i se furniza un cod pentru activarea aplicației SmartToken pe un alt telefon mobil.
De asemenea, i se preciza că în cazul în care nu am solicitat efectuarea operațiunii să apelez de urgență numărul *2000. Imediat după aceasta, aceasta a realizat că este posibil să fie ținta unei fraude bancare, astfel că a decis să contactez cât mai repede Serviciul Clienți al bancii, pentru a raporta incidentul.
În timp ce astepta să fie preluată de către un operator, a fost notificată de aplicația de mobile banking asupra faptului că a fost debitată suma de 42.000 Lei din contul bancar.
La foarte puțin timp după aceasta, contul a fost debitat de încă două ori cu suma de 42.000 Lei, respectiv cu suma de 24.000 Lei.
Astfel, în timpul zilei de 19.12.2022 au fost efectuate trei operațiuni neautorizate din contul subsemnatei, după cum urmează:
- La ora 09:39:07 a fost retrasă suma de 42.000 Lei
- La ora 09:40:58 a fost retrasă suma de 42.000 Lei
- La ora 09:43:03 a fost retrasă suma de 24.000 Lei.
În urma înștiințării pârâtei cu privire la existența operațiunilor neautorizate, la data de 23.05.2023 Raiffeisen Bank S.A. a restituit subsemnatei suma de 66.000 Lei aferentă operațiunilor efectuate la ora 09:40:58 și 09:43:03. Banca a refuzat restituirea sumei de 42.000 aferentă primei tranzacții, invocând faptul că primul transfer a avut loc cu doar 1 secundă înainte de inițierea apelului telefonic către numărul *2000.
Am aratat ca că toate cele 3 tranzacții efectuate la data de 19.12.2022 din contul clientei bancii reprezintă operațiuni neautorizate, banca fiind obligată potrivit obligațiilor legale și contractuale asumate la restituirea integrală a sumelor retrase, pentru considerentele pe care le vom detalia în continuare.
De aici si litigiul de mai sus dar si faptul ca banca a restituit deja suma de 66000 arata clar ca banca are obligatia in caz de frauda sa RESTITUIE BANII FURATI.
Protecția viitoare împotriva fraudelor bancare
Noi suntem de parere ca din punct de vedere al legislatiei actuale aceasta aduce toate garanatiile prin care posesorii de carduri sa isi recupereze toate posibilele prejudicii.
Important este sa va feriti de linkurile suspecte, de mesajele nesigure si daca ajungeti sa fiti victimele unor fraude bancare sa nu uitati sa va protejati drepturile in fata bancilor.
Av. Dr. Cuculis Adrian
Subsemnatul am calitatea de client al băncii Raiffeisen Bank S.A., unde aveam deschise 1 cont de lei 1 cont de euro + un card de cumpărături. Asupra conturilor aveam acces si prin intermediul aplicațiilor de mobile banking, respectiv prin aplicația SmartToken și SmartMobile.
În data de 17.05.2023, am contactat un fond de investitii și am transferat o suma de 1000 de lei.
În data de 19.05.2023, am primit în cont suma de 1330 lei.
În aceeași dată, în jurul orei 13.30 -14, A luat legătura cu mine, un „reprezentant” al fondului de investitii care mi-a cerut sa deschid aplicația.
Am deschis aplicația pe telefonul meu,, fără însă să-i comunic acestuia codul de utilizare şi pinul.
De la distanţă, „reprezentantul „ fondului de investitii a reușit să-mi șteargă aplicația de pe telefon ca să nu sesizez transferurile efectuate.
Ulterior, mergând la cumpărături şi dorind sa fac o plată, am constatat că toate cardurile mele erau golite,, nu mai aveau niciun ban.
Instanţa urmează să constate faptul că, fără a comunica codul de utilizare şi pinul aplicației Smart Mobile, un „reprezentant al „ fondului de investitii mi-a șters aplicația de pe telefon şi mi-a fraudat suma de 30.050 de lei ceea ce demonstrează că există o breșă de securitate gravă, a băncii.
Fraudatorul a reușit să păcălească sistemul de autentificare al băncii şi a efectuat tranzacțiile menţionate mai sus.
Faţă de situatia prezentată, vă rog sa-mi comunicati care sunt sansele de castig daca chem în judecată banca şi cat m-ar costa să mă reprezentati in instanţă.
Eu sunt din Braşov
Aici trebuie deschis si un dosar penal de inselaciune. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Buna seara ! Suntem intr-o situație dificila pentru familia noastră și nu știm la cine sa apelam. Tatăl meu a fost victima unei fraude online. A vrut sa aplice pentru bursa de investiții Rompetrol , a intrat in legătura cu niște indivizi care se dădeau drept consultanți și le-a oferit datele de pe cardul BCR George. El crezând ca este pentru contul de investiții și eu având o aplicație in care el se liga si ii arătau cum creștea valoarea sumei inițiale. In 2 zile tatăl meu a ajuns pentru o alta situație la banca si a fost sesizat ca a făcut un împrumut de 124.172.00. O suma fabuloasa pentru o familie modesta. El neavând contract pe perioada nedeterminata. Eu știu ca el a oferit datele , nu știa pentru ce , nici prea multe despre tehnologie. Banii au fost vărsați in 4 conturi diferite. Am depus plângere la Investigații criminalistice Targu Jiu. Nu ne dau șanse. Suntem intr-o situație disperata. Putem face ceva in aceasta privința ?
Buna ziua. Banca este aceea care trebuie sa va despagubeasca. Ii puteti actiona in instanta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Și eu sunt în aceeași situație. Sunt de la Tg Jiu. Numărul meu de teefon este 0766903032
O sa va rog sa imi trimiteti ce acte aveti pe Whatzapp! pe 0722298011 Cu bine. av. dr. Cuculis
Ce trebuie sa fac pentru a scăpa de împrumutul făcut de un reprezentant financiar de investiții în numele meu la BCR aplicația George prin intermediul aplicației anydesck cu care a reușit să transfere împrumutul de 57014 Ron ( la care BCR nu m a contactat nici telefonic și nici printre o notificare facanduse Intr un sfert de oră împrumutul) pe care i a transferat fff repede
Va mulțumesc