Victima Infractiunii Poate Obtine Despagubiri De La Stat

Daca sunteti victima unei infractiuni statul trebuie sa despagubeasca sa va informeze si sa va sprijine atat pe dvs. cat si pe familia dvs. Vedeti cum obtineti despagubiri de la stat daca aveti calitatea de victima.

Victima Infractiunii are o serie de drepturi despre care din nefericire, codul de procedura penala vorbeste la modul general iar atunci cand ii sunt aduse spre stiinta aceste drepturi persoanei vatamante, de cele mai multe ori sunt omise dispozitiile din legea nr. 211/2004 din 27 mai 2004 privind unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii şi protecţiei victimelor infracţiunilor.

Suntem obisnuiti sa gandim ca despagubirile sau masurile de ajutor pentru victimele infractiunilor sunt imputate direct infractorului insa se ridica o serie de intrebari in momentul in care in urma infractiunii victima dar si familia acesteia au nevoie pe loc si imediat de suport si nu dupa un proces lung ce se poate intinde pe ani de zile.

Ca atare, am decis sa facem acest material avand in vedere faptul ca cele mai multe victime nu stiu ca pot obtine suport din partea statului si el nu se rezuma doar la bani ci la activitati de psihoterapie si altele.

Sa incepem!

Ati fost victima infractiunii cu violenta?Trafic de persoane, viol si alte infractiuni grave? Aveti dreptul la despagubiri din partea statului atat dvs. cat si familia dvs. Completati formularul

Care sunt drepturile victimei infractiunii si ce drepturi au si cei din familia acesteia?

Legea 211/2004 art. 4 prevede in mod expres faptul ca Victima Infractiunii primeste de la organele judiciare, informatii cu privire la drepturile pe care acestea le au.

Important este sa face si o retrospectiva A JUSTITIEI si mergem la momentul in care au disparut fetele din “Caracal”, politistii de acolo in loc sa se alerteze si sa deschida un dosar penal pentru lipsire nelegala de libertate au preferat sa le spuna parintilor, adica rudelor victimelor ca ele ar fi plecat cu un print pe cal alb cand ele erau de fapt victimele unor infractiuni de omor.

Intorcandu-se pe drepturile pe care victimele le au si obligatiile pe care organele judiciare le au la randul lor, observam ca ele sunt multiple si trebuie sa fie stiute de catre victimele infractiunilor, tocmai pentru a putea beneficia de ele.

a) In primul rand, organul judiciar trebuie sa ii comunice victimei tipul de sprijin pe care îl poate primi şi din partea cui, si informaţii de bază privind accesul la asistenţă medicală, orice tip de asistenţă specializată, inclusiv asistenţă psihologică şi cazare alternativă;

b)poate si trebuie sa ii spuna victimei in functie de infractiunea la care a fost victima, unde poate sa faca plangerea penala;

c)dreptul la asistenţă juridică adica la accesul la un avocat angajat din propriile fonduri sau;

d)condiţiile şi procedura pentru acordarea asistenţei juridice gratuite;

e)drepturile procesuale ale persoanei vătămate şi ale părţii civile cele regasite in codul de procedura penala;

f)faptul ca poate primi protectie din partea statului in cazul in care este martor amenintat;

g)condiţiile şi procedura pentru acordarea compensaţiilor financiare de către stat;

h)dreptul de a cunoaste cand agresorul este eliberat din arestul organelor;

i)dreptul de a apela la un mediator în cazurile permise de lege;

j)autoritatea judiciară la care se vor putea adresa pe viitor pentru obţinerea de informaţii privind stadiul cauzei, precum şi datele de contact ale acesteia, dacă victima înţelege să depună o plângere.

k)posibilitatea ca victima sa primeasca compensaţie financiara din partea statului pe teritoriul statului unde isi are rezidenta, precum şi faptul că există posibilitatea, conform legislaţiei privind cooperarea judiciară internaţională, ca aceasta să fie audiată de autorităţile judiciare române fără a fi prezentă pe teritoriul României, adica prim comisie rogatorie.

Avand in vedere aceste lucruri, trebuie sa spunem ca cele mai rar intalnire cazuri sunt acelea de acordare a compensatiei si asta fiindca VICTIMELE NU STIU CA AU ACEST DREPT.

Vom explica mai jos, cum se obtine compensatia.

Consilierea psihologica a victimei

Avand in vedere ca multe dintre infractiunile la care sunt supuse victimele mai ales in ultima vreme sunt cu violenta, legea permite victimei dar si familiei acesteia, in conditiile in care doresc si au nevoie de acest lucru, sa beneficieze de servicii gratuite de consiliere psihologica:

(4)Serviciile de sprijin şi protecţie acordate atât victimelor infracţiunilor, cât şi membrilor familiei acestora pot fi:

a)informare privind drepturile victimei;

b)consiliere psihologică, consiliere cu privire la riscurile de victimizare secundară şi repetată sau de intimidare şi răzbunare;

c)consiliere privind aspectele financiare şi practice subsecvente infracţiunii;

d)servicii de inserţie/reinserţie socială;

e)sprijin emoţional şi social în scopul reintegrării sociale;

f)îndrumarea victimei către alte servicii specializate, atunci când este cazul: servicii sociale, serviciile medicale, servicii de ocupare, de educaţie sau alte servicii de interes general acordate în condiţiile legii.

Plata de compensatie financiara sau de despagubiri pentru victimele infractiunilor

Avand in vedere ca statul este dator sa pastreze un climat de siguranta in societate dar si sa se asigure ca daca o victima este in postura respectiva si nu se poate apara sau sa reactioneze, obligatia revine statului, astfel legea permite obtinere de despagubiri din fondurile de stat de catre persoanele care au fost victimele unor infractiuni dar de aceleasi masuri pot beneficia si membrii familiei lor.

Cititi si :

Ce victime pot beneficia de despagubire din partea statului?

Compensaţia financiară se acordă victimei care solicita acest lucru si care se incadreza in categoriile de mai jos:

a)persoanele asupra cărora a fost săvârşită una dintre urmatoarele infractiuni

  • tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat;
  • o infracţiune de vătămare corporală;
  • o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei;
  • o infracţiune de viol, act sexual cu un minor şi agresiune sexuală;
  • o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori;
  • o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă( aici as aminti infractiunea de talharie);

b)soţul, copiii şi persoanele aflate în întreţinerea persoanelor decedate prin săvârşirea infracţiunilor prevăzute la alin. (1).

O alta conditie este ca infractiunea a fost savarsita pe teritoriul Romaniei iar victima sa fie

a)cetăţean român;

b)cetăţean străin ori apatrid care locuieşte legal în România;

c)cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracţiunii; sau

d)cetăţean străin sau apatrid cu reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, aflat legal pe teritoriul României la data comiterii infracţiunii.

In ce situatii nu se acorda compensatia financiara pentru victima infractiunii?

Victima Infractiunii ?Atentie la aceste aspecte fiindca sunt situatii in care desi platile se fac anticipat de catre stat pentru victime, daca la finalul procesului faptuitorul nu este condamnat, atunci ati putea fi obligati sa restituti banii! In ce ce conditii nu puteti primi banii rezervati victimelor infractiunilor cu violeta?

a) daca se stabileşte că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală ori că fapta a fost săvârşită în stare de legitimă apărare împotriva atacului victimei în condiţiile art. 44 din Codul penal;

b)victima este condamnată definitiv pentru participarea la un grup infracţional organizat;

c)victima este condamnată definitiv pentru una dintre infracţiunile prevăzute la art. 21 alin. (1);

d)instanţa reţine în favoarea făptuitorului circumstanţa atenuantă a depăşirii limitelor legitimei apărări împotriva atacului victimei, prevăzută la art. 73 lit. a) din Codul penal, sau circumstanţa atenuantă a provocării prevăzută la art. 73 lit. b) din Codul penal.

Care este valoarea compensatiei financiare si a despagubirilor si in ce constau compensatiile?

Compensatia vizeaza

1.cheltuielile de spitalizare şi alte categorii de cheltuieli medicale suportate de victimă;

2.prejudiciile materiale rezultate din distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a bunurilor victimei ori din deposedarea acesteia prin săvârşirea infracţiunii;

3.câştigurile de care victima este lipsită de pe urma săvârşirii infracţiunii;

b)în cazul victimelor prevăzute la art. 21 alin. (1) lit. b):

1.cheltuielile de înmormântare;

2.întreţinerea de care victima este lipsită din cauza săvârşirii infracţiunii.

(2)Compensaţia financiară pentru prejudiciile materiale prevăzute la alin. (1) lit. a) pct. 2 se acordă în limita unei sume echivalente cu 10 salarii de bază minime brute pe ţară stabilite pentru anul în care victima a formulat cererea de compensaţie financiară.

(3)Sumele de bani plătite de făptuitor cu titlu de despăgubiri civile şi indemnizaţia obţinută de victimă de la o societate de asigurare pentru prejudiciile cauzate prin săvârşirea infracţiunii se scad din cuantumul compensaţiei financiare acordate de stat victimei.

Unde se face cererea pentru obtinerea compensatiei?

Cererea se solutioneaza DOAR in instanta de judecata si este analizata de catre doi judecatori asa cum arata si articoul de lege de mai jos:

Art. 28 legea 211/2004

(1)Cererea de compensaţie financiară se depune la tribunalul în a cărui circumscripţie domiciliază victima şi se soluţionează de doi judecători din cadrul Comisiei pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor, constituite în fiecare tribunal.

Astfel,este necesar sa apelati la un avocat specializat in drepturile victimelor in asa fel incat sa puteti beneficia de acest ajutor din partea statului si mai ales ca este un drept pe care orice victima il are insa trebuie doar sa-l ceara.

Pentru a putea beneficia astfel de aceasta compensatie este necesar sa va adresati instantei de judecata cu o cerere completa si care sa intruneasca toate conditiile legale de fond si de forma.

Nu uitati, este dreptul dvs. in calitate de victima si al membrilor familiei sa obtina compensatii de la statul roman.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
One comment to “Victima Infractiunii Poate Obtine Despagubiri De La Stat”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.