Cum Executa Silit Un Executor Bunurile Aflate In Casa Si Ce Pot Sa Fac Pentru A Bloca Executarea Mobiliara? – Sechestrul Asigurator – Avocat Cuculis

Ghid De Combatere A Executarii Silite A Bunurilor Mobile Si Sechestrului Asigurator! Ce Trebuie Sa Fac Daca Primesc O Somatie Mobiliara Sau Un Proces Verbal De Sechestru? Cum Pot Contesta Executarea Silita Si Cum Pot Ridica Sechestrul Pus Asupra Bunurilor? Avocat Cuculis

In principal trebuie spus, ca executarea silita este modalitatea prin care creditorul, apeland la executorul judecatoresc, incearca recuperarea unor creante, prin scoaterea la vanzare a bunurilor, fie mobile fie imobile ale debitorului.

Cate feluri de executare silita exista?

In lege sunt cunoscute 3 tipuri de forme de executare silita  – executarea silita imobiliara, prin vanzarea bunurilor in tot sau in parte, imobile, ale debitorului, executarea prin poprire, fie direct asupra conturilor debitorului fie prin infiintarea popririlor la terte persoane ce au obligatii catre debitor si in ultima parte, executarea mobiliara, aceea pe care o vom aborda si trata in articolul de astazi, ce vizeaza vanzarea efectiva a bunurilor mobile(masina,obiecte ce pot fi mutate din casa si altele), ale debitorului, prin instituirea unui sechestru asigurator asupra lor.

Cum incepe executarea silita mobiliara?

Executorul judecatoresc, emite o somatie mobiliara de o zi, prin care ii pune in vedere debitorului, sa plateasca suma catre creditor, ulterior, daca sunt depistate, bunuri mobile(tablouri, autoturisme, obiecte de uz caznic etc), executorul judeactoresc, trece la “sechestrarea bunurilor mobile” si anume aplica sechestrul in vederea indisponibilizarii acestor bunuri, tocmai ca debitorul sa nu poata instraina bunurile!

Astfel, art. 732 cod procedura civila arata ca (1) Dacă în termen de o zi de la comunicarea somaţiei însoţite de încheierea de încuviinţare a executării debitorul nu plăteşte suma datorată, executorul judecătoresc va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmăribile ale debitorului, în vederea valorificării lor, chiar dacă acestea sunt deţinute de un terţ.

Procedura sechestrului

(4) Bunurile mobile aflate în locul care constituie domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul social sau punctul de lucru al debitorului se prezumă, până la proba contrară, că aparţin acestuia din urmă. În cazul în care se afirmă că unele bunuri aparţin altei persoane, dar drepturile acesteia nu rezultă din înscrisuri cu dată certă, executorul va sechestra bunurile, însă va face menţiune în procesul-verbal de sechestru despre drepturile pretinse.

Are voie executorul judecatoresc sa intre in imobil?

Pentru ca executorul judecatoresc sa aiba voie sa patrunda in imobil, este necesara de o incuviintare SPECIALA data de catre instanta de judecata!

Atentie – Executorul nu poate intra in imobil daca instanta nu i-a incuviintat prin incheiere executorie, patrunderea in imobil in vederea indentificarii bunurilor mobile!

O chestiune stranie a codului de procedura civila  o prezinta faptul ca inclusiv animalele pot fi sechestrate!

Art.739

Sechestrul asupra bunurilor deja identificate

(1) Dacă animalele sau obiectele sechestrate sunt identificate, potrivit unor dispoziţii legale, prin înscrisuri eliberate ori certificate de o autoritate sau instituţie publică, se va face menţiune despre aplicarea sechestrului pe aceste înscrisuri.

Procedura speciala a sechestrarii autoturismelor, o reprezinta faptul ca executorul trimite procesul verbal de sechestru catre politia rutiera iar aceasta poate opri masina in trafic!

Vedeti intreaga procedura – Aici, material marca CUCULIS SI ASOCIATII!

http://www.ziare.com/bani/banci/ce-faci-cand-ti-s-a-pus-sechestru-pe-masina-sfatul-avocatului-1308834

Ce trebuie sa fac pentru a bloca executarea silita mobiliara? Ce procedura pot alege?

Desigur, legea procesual civila a lasat la indemana debitorului, procedura contestatiei la executare, respectiv, toti cei care sunt urmariti mobiliar, pot contesta aceasta executare, in instanta, pe o intreaga varietate de motive, plecand de la faptul ca executorul nu a facut publicitatea sechestrului, sau intrarea in incaperi s-a facut fara prezenta martorilor, sau procesul verbal de sechestru nu indeplineste conditiile legale si nu in ultimul rand si mai ales daca discutam despre contracte bancare, invocarea clauzelor abuzive, ce duce intr-un final catre o desfiintare a intregii executari silite, daca se descopera ca acel titlu executoriu(contract de credit) a avut inserate clauze abuzive.

Ce trebuie sa contina procesul verbal de sechestru?

(1) Efectuarea sechestrului se va constata de îndată într-un proces-verbal care va prevedea, în afara datelor şi menţiunilor prevăzute la art. 678 alin. (1), următoarele:

a) somaţia de plată făcută verbal debitorului şi răspunsul lui, dacă a fost prezent;

b) enumerarea, descrierea şi evaluarea, după aprecierea executorului, dacă este posibil, a fiecărui bun mobil sechestrat;

c) indicarea bunurilor care, fiind exceptate de la urmărire, nu au fost sechestrate, în cazul în care bunurile sechestrate nu acoperă creanţa;

d) menţionarea drepturilor pretinse de alte persoane asupra bunurilor sechestrate;

e) arătarea bunurilor sechestrate asupra cărora există un drept real de garanţie constituit în favoarea unei terţe persoane;

f) arătarea bunurilor sechestrate care au fost sigilate sau ridicate;

g) arătarea persoanei căreia i se lasă în depozit bunurile sechestrate.

ATENTIE – Mentiunile de mai sus, sunt supuse unei nulitati absolute, daca executorul judecatoresc nu le mentioneaza, ceea ce echivaleaza cu o anulare a sechestrului asigurator!

Nu uitati ca singura varianta prin care un executor va poate executa LEGAL , este un titlu executoriu cert lichid si exigibil! Altlfe, intreaga executarea silita poate fi anulata!

Dupa infiintarea acestui sechestru si identificarea bunurilor mobile, executorul judecatoresc, daca debitorul nu contesta executarea silita, procedeaza la vanzarea la licitatie publica a bunurilor sechestrate.

Av. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

3 comments to “Cum Executa Silit Un Executor Bunurile Aflate In Casa Si Ce Pot Sa Fac Pentru A Bloca Executarea Mobiliara? – Sechestrul Asigurator – Avocat Cuculis”
  1. Buna,tatăl meu recent a aflat ca are doua sechestre:unul pe autoturism iar celălat pe casa.
    Este posibil sa ai doua sechestre?si dacă da cum se procedează in acest caz ,pentru ca tatăl meu încă nu dispune de un loc de munca și nu se descurca cu doua plăti pentru ambele sechestrele plus alte cheltuieli personale,de uz casnic și altele.
    Aștept un răspuns.
    Va mulțumesc

  2. Bună ziua! Am o întrebare care nu îmi este lămurită.Primesc somații de la Anaf în legătură cu o cerere pentru sănătate având o sumă de plată destul de mare neînțelegând de ce, eu lucrând în străinătate de câțiva ani! Întrebarea este se poate ajunge la sechestru ținând cont ca sunt proprietara unui imobil si alte bunuri neplatind la timp? Deoarece nu pot veni în țară din prisma serviciului pentru a lamuri situația?Mulțumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.