Cum Poate Fi Contestat Raportul De Evaluare Al Imobilului Executat Silit Procedura Din Cadru Contestatiei La Executare-Avocat Cuculis

Cum Contestam Un Proces Verbal Prin Care S-a Stabilit Pretul De Vanzare La Licitatie Publica Al Imobilului Executat Silit?-Avocat Cuculis

Poate Fi Pretul Vanzarii Contestat Si Anulat Raportul De Expertiza?

Procedura executarii silite este una complexa si urata pentru fiecare debitor executat silit mai ales atunci cand risca sa-si piarda imobilul pentru 30% din valoarea sa si mai mult atunci cand raportul de expertiza este facut din birou pentru ca pretul sau sa fie unul derizoriu!

ATENTIE -Conform art. 846 alin. 8 cod procedura civila ” “Daca nu se obtine pretul de incepere al licitatiei si sunt cel putin 2 clitatori[..] bunul va fi vandut la cel mai mare pret dar nu mai putin de 30% din pretul de pornire”, releva astfel ca se poate vinde cu 30% din valoarea de incepere!

Nu de putine ori, raportul de evaluare intocmit pentru vanzarea la licitatie publica, arata un pret cu mult sub piata ceea ce inseamna din start, o vatamare grava a intereselor debitorului, ce oricum este pagubit prin faptul ca imobilul sau poate fi vandut cu 30% din pretul de evaluare, ori daca si evaluarea este facuta pentru anumite “interese” atunci debitorul ramane si fara imobil si cu datorie fata de banca, inf, recuperator, sau orice alt credit!

Cum se stabileste pretul de vanzare al imobilului si ce putem facem daca suntem nemultumiti de valoarea stabilita de catre expert?

De cele mai multe ori, raportul de evaluare este intocmit de catre un “agreeat” al executorului astfel incat putem sa fim siguri ca nu o sa fie un expert impartial, ceea ce din nefericire este greu de dovedit, insa este un prim punct pe care in putem invoca in contestatia la executare la raportul de evaluare.

Conform art. 836 cod procedura civila ” evaluarea imobilului urmarit” coroborat cu art. 837 ” Executorul va fixa pretul imobilului care va fi pretul de pornire al licitatiei la valoarea stabilita conform ar. 836 prin incheiere definitiva data fara citarea partilor”

ATENTIE – NU SE VA CONTESTA RAPORTUL IN SINE ci incheierea de stabilire a pretului, fiindca doctrina a aratat in mod clar ca raportul de evaluare nu reprezinta in sinea sa un act de executare pentru a putea fi atacat, ci incheierea prin care executorul stabileste pretul de vanzare in baza raportului este actul de executare ce treuie sa fie supus contestatiei la executare, ori prin atacarea acestui act, denumit “ incheiere de stabilire a pretului vanzarii” debitorul POATE solicita si anularea raportului de evaluare alaturi de incheierea amintita mai sus.

Ce motive pot invoca cei nemultumiti de raportul de evaluare al imobilului executat silit?

In principal motivele converg catre unul central si anume, faptul ca exepertul a efectuat un raport de evaluare incomplet, formal sau eronat ceea ce duce catre prejudicierea efectiva a debitorului.

Spre exemplu daca in imobil au fost facute imbunatatiri si ele nu sunt cuprinse in raport de evaluare sau daca exista un plus valoare adus imobilului si exeprtul a omis sa precizeze acest lucru.

Un alt exemplu pentru care trebuie sa contestati incheierea de stabilire a pretului vanzarii si implicit raportul de evaluare, se refera la faptul ca unele bunuri imobile nu au carti funciare, sau au fost adaugate fara autorizatie la un corp de bun imobil, ori chiar daca ele nu au carte funciara asta nu inseamna ca nu au valoare si multi experti care isi fac datoria mai putin bine, nu cuprind aceste corpuri imobile in raportul de evaluare, ceea ce inseamna ca si pretul final va fi mai mic.

Ex: la o cladire a fost construita o noua anexa, in valoare de 20000 de lei insa expertul in planul de evaluare, nu a cuprins-o! Este evident, ca daca se va ajunge la o vanzare a bunului imobil, anexa ce avea o valoare de 20000 de lei va intra in posesia si proprietatea celui ce o va adjudeca, insa FARA SA O PLATEASCA ceea ce in mod normal nu ar fi posibil si este si ilegal.

Avand in vedere aceste elemente, ele trebuiesc contestate in cadrul unei contestatii la executare in termenul legal, pentru a putea bloca efectele raportul de evaluare, putandu-se cere inclusiv o suspendare a executarii silite!

av. drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

Totul Despre Executarile Silite, Posibilitatile De Anulare Si Invocare A Clauzelor Abuzive,Evacuari,Suspendari De Executare Si Executari Silite Ilegale – Avocat Cuculis

 

Executare Silita Imobiliara – Cum Se Scoate La Licitatie Un Bun Imobil Si Cum Se Poate Contesta Licitatia – Contestatie Raport De Evaluare Imobil Avocat Cuculis

One comment to “Cum Poate Fi Contestat Raportul De Evaluare Al Imobilului Executat Silit Procedura Din Cadru Contestatiei La Executare-Avocat Cuculis”
  1. un prejudiciu calculat prin estimare,iar expertul arecalculat și nu exista deloc prejudiciu însă am depășit termenul de contestare și a pus sechestru pe un imobil și urmează evaluarea imobilul este al fiului meu,dar din păcate pe numele meu.menționez faptul că pentru această î.ind.a vandut Anaful un ap cu 3cam și la o săptămână au mai făcut o verificare de unde a rezultat prejudiciu sus amintit.eu locuesc în chirie.vă încruciți căte ne dreptate mi sa făcut doresc să plătesc consultații.vă rog exista o soluție?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.