Cautiunea Judiciara Depusa In Cadrul Contestatiei La Executare Poate Fi Recuperata – Restituirea Cautiunii Judiciare – Avocat Cuculis
Procedura de Restituirea Cautiunii Judiciare
Cautiunea este mijlocul prin care se poate solicita instantei de executare, suspendarea oricarei executari silite imobiliare, practic este mijlocul prin care blocam orice act de executare silita. De retinut in prima faza, cautiunea in anumite cazuri poate fi inclusiv scutita de la plata sau cel putin esalonata la plata pe un termen de pana la un an de zile.
Conform codului de procedura civila exista doua tipuri de suspendare a executarii silite insa in ambele cazuri este necesara darea unei cautiuni in vederea suspendarii executarii silite(in conditiile in care nu se obtine scutirea de la plata cautiunii), astfel:
Art. 719 cod procedura civila – Restituirea Cautiunii Judiciare
Suspendarea executării silite
(1) Până la soluţionarea contestaţiei la executare sau a altei cereri privind executarea silită, la solicitarea părţii interesate şi numai pentru motive temeinice, instanţa competentă poate suspenda executarea. Suspendarea se poate solicita odată cu contestaţia ia executare sau prin cerere separată.
De aici tragem concluzia ca putem solicita suspendarea executarii silite prin cererea de contestatie la executare sau printr-o cerere noua adresata aceleasi instante de executare.
Cazuri cand nu este necesara plata unei cautiunii pentru suspendarea executarii silite: Restituirea Cautiunii Judiciare:
(4) Suspendarea executării este obligatorie şi cauţiunea nu este necesară dacă:
1. hotărârea sau înscrisul care se execută nu este, potrivit legii, executoriu;
2. înscrisul care se execută a fost declarat fals printr-o hotărâre judecătorească dată în prima instanţă;
3. debitorul face dovada cu înscris autentic că a obţinut de la creditor o amânare ori, după caz, beneficiază de un termen de plată.
Procedura secundara URGENTA a suspendarii provizorii –
(7) În cazuri urgente şi dacă s-a plătit cauţiunea prevăzută la alin. (2), instanţa poate dispune, prin încheiere şi fără citarea părţilor, suspendarea provizorie a executării până la soluţionarea cererii de suspendare. Încheierea nu este supusă niciunei căi de atac. Cauţiunea depusă potrivit prezentului alineat este deductibilă din cauţiunea finală stabilită de instanţă, dacă este cazul. Restituirea Cautiunii Judiciare.
Cand si cum se poate recupera cautiunea platita pentru suspendarea executarii silite?
Restituirea cauţiunii si procedura, sunt reglementate tot de catre codul de procedura civila si anume art. 1064 –
(1) Cauţiunea depusă se va restitui, la cerere, după soluţionarea prin hotărâre definitivă a procesului în legătură cu care s-a stabilit cauţiunea, respectiv după încetarea efectelor măsurii pentru care aceasta s-a depus.
ATENTIE – Pentru a putea fi recuperata cautiunea, este necesara solutionarea definitiva a procesului si formulata o cerere catre instanta de judecata –
Conditii in care cautiunea nu poate fi recuperata – (cazuri rare ) –
(2) Cauţiunea se restituie celui care a depus-o în măsura în care asupra acesteia cel îndreptăţit nu a formulat cerere pentru plata despăgubirii cuvenite până la împlinirea unui termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii sau, după caz, de la data încetării efectelor măsurii, prevăzute la alin. (1). Despagubirile la care se refera codul sunt cele pe care le pot cere creditorii cu privire la amanarea executarii silite – Cu toate acestea, cauţiunea se restituie de îndată dacă partea interesată declară în mod expres că nu urmăreşte obligarea celui care a depus-o la despăgubiri pentru prejudiciile cauzate prin încuviinţarea măsurii pentru care aceasta s-a depus.
(3) Instanţa se pronunţă asupra cererii de restituire a cauţiunii cu citarea părţilor, printr-o încheiere supusă numai recursului la instanţa ierarhic superioară. Recursul este suspensiv de executare. Încheierea pronunţată de una dintre secţiile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Avocat Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
Am depus contestatie la executarea silita si am platit taxa de timbru judiciar,dar trebuie sa platesc cautiunea si in plus si un curator pt partea adversa.Am mers la notar si am facut procura sotiei mele sa ma poata rerezenta la instanta. Am depus toate aceste acte la dosar,urmatorul termen e pe 15 iunie,dar deocamdata nu am banii necesari pt plata catiunii. Ce sa fac in situatia asta?
Va salut! Va rog sa cititi aici SUSPENDAREA EXECUTARII SILITE CAUTIUNE