Executarea Silita Pornita De Catre Fisc Nu Poate Viza Locuinta De Familie – Avocat Cuculis

Fiscul nu are dreptul sa execute locuinta de familie – Metode de aparare – Contestatia la executare fiscala –

Executarea silita pornita de catre organele fiscale –

Cateva aspecte de ghidaj pentru inceputul de an 2017 si perspectivele asupra apararii dreptului de proprietate asupra imobilelor, impotriva executarilor silite fiscale –

 

Nu de putine ori,indeosebi pentru impozite si taxe locale dar si datorii la anaf, la sfarsit de an primim somatii si popriri pe conturi iar pentru cei care au acumult datorii serioase la fisc procese verbale de sechestru  pe imobilele aflate in proprietate si poate cel mai grav licitatii publice!

 

De asemenea, nu este obligatoriu ca somatiile sa fie trimise intr-o anumita perioada, fixa, ci atunci cand inspectorul fiscal identifica datoria pe rolul dvs si urmareste recuperarea acesteia.

Bine de stiut este ca exact ca in cazul executarii silite pe procedura instituita de catre codul de procedura civila, codul de procedura fiscala prevede si el suspendarea executarii silite si alte metode de aparare impotriva executarilor silite incepute impotriva debitorilor cu datorii fiscale.

 

Printr-un set de intrebari vom incerca sa le raspundem si astfel sa lamurim pe deplin situatia si poate ceea ce este mai important si anume –

 

Ce trebuie sa fac in cazul in care ma executa silit fiscul?

 

Toate deciziile si somatiile emise de catre ANAF sunt titluri executorii, la fel si somatiile emise de catre Directiile de taxe si Impozite Locale, astfel incat fiscul(la modul general) nu are nevoie de incuviintarea instantei de judecata pentru a ne popri conturile sau pentru a scoate la vanzare bunurile imobile ale debitorilor fiscali!

 

Nu de putine ori, asa cum am aratat, acelasi fisc este supus si “erorilor”, sa nu le numim abuzuri, iar in acel moment trebuie sa cunoasteti ca puteti contesta executarea silita, dupa normele indicate de catre codul de procedura fiscala.

De exemplu, pentru cei care sunt angrenati intrun contract prima casa, trebuie sa stie ca anaf nu are dreptul sa le perceapa dobanzi fiscale, asa cum gresit au facut cei de la anaf in dese randuri in spetele analizate de catre noi, iar intrun asemenea caz, debitorul trebuie sa stie ca poate contesta cu success orice tip de act de executare inceput, nu insa fara procedura prealabila.

Executarea Silita Pornita De Catre Fisc trebuie contestata in timp!

Primul pas pe care trebuie sa il urmam este sa ne adresam unui profesionist in vederea stabiliri in mod clar a planului de contestatie impotriva executarii silite. Asa cum arata si codul de procedura fiscala, persoanele interesate pot face contestație împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor codului de procedura fiscala, de către organele de executare silită, precum și în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condițiile legii.

 

Imi poate vinde fiscul casa, daca am datorii la stat?

 

Imobilul fiecarui cetatean este extrem  de important si trebuie sa stie ce drepturi are ca debitor fiscal si ce drepturi  are statul  asupra patrimoniului fiecaruia!

Trebuie sa stim de la bun inceput ca regula generala,  statul, prin fisc are dreptul sa va execute imobilul in care locuiti insa cu o exceptie, ce este foarte importanta!

Statul  NU are dreptul sa va execute locuinta de familie pe spatiul minim de locuit, cu alte cuvinte statul NU va poate scoate in strada daca unica locuinta pe care o aveti este una de familie si reprezinta un spatiu minim de locuit!

 

Astfel conform dispozitilor si reglementarilor date de catre codul de procedura fiscala  sunt supuse executării silite bunurile imobile proprietate a debitorului iar în situația în care debitorul deține bunuri în proprietate comună cu alte persoane, executarea silită se întinde numai asupra bunurilor atribuite debitorului în urma partajului judiciar, respectiv asupra sultei.

Tot codul de procedura fiscala ne arata foarte clar ca in cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spațiul minim locuit de debitor și familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare.

(4) Dispozițiile alin. (3) nu sunt aplicabile în cazurile în care executarea silită se face pentru stingerea creanțelor fiscale rezultate din săvârșirea de infracțiuni.

 

Atentie – codul de procedura fiscala, ofera aceasta facilitate conform dispozitiilor legale, doar debitorului fiscal persoana fizica si cu privire la spatiul minim locuit de debitor si familia sa!

 

Cum se determina spatiul minim?

 

In cazul in care executarea silita a demarat pe bunurile imobile, inainte de a va putea executa silit, statul are obligatia sa verifice aspectele ce tin de spatiul minim de locuit!

Legea 114/1996 a locuintei reglementează aspectele sociale, economice, tehnice şi juridice ale construcţiei şi folosinţei locuinţelor.

Locuinţă care, prin gradul de satisfacere a raportului dintre cerinţa utilizatorului şi caracteristicile locuinţei, la un moment dat, acoperă necesităţile esenţiale de odihnă, preparare a hranei, educaţie şi igienă, asigurând exigenţele minimale prezentate în lege.

 

Astfel, spatiul minim are si cerinte minime cum ar fi acces acces liber individual la spaţiul locuibil, fără tulburarea posesiei şi a folosinţei exclusive a spaţiului deţinut de către o altă persoană sau familie, spaţiu pentru odihnă, spaţiu pentru prepararea hranei, grup sanitar, acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere.

Executarea Silita Pornita De Catre Fisc

Ceea ce trebuie sa cunoastem de asemenea, se refera la spatiile si suprafetele minimale ce NU pot face obiectul executarii silite –

 

 

 

  1. Suprafeţe minimale

 

Persoane/ familie Camere/ locuinţă Cameră de zi Dormitoare Loc de luat masa Bucătărie Încăperi sanitare Spaţii de depozitare Suprafaţa utilă Suprafaţa construită
nr. nr. m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2 m2
1 1 18,00 2,50 5,00 4,50 2,00 37,00 58,00
2 2 18,00 12,00 3,00 5,00 4,50 2,00 52,00 81,00
3 3 18,00 22,00 3,00 5,50 6,50 2,50 66,00 102,00
4 3 19,00 24,00 3,50 5,50 6,50 3,50 74,00 115,00
5 4 20,00 34,00 3,50 6,00 7,50 4,00 87,00 135,00
6 4 21,00 36,00 4,50 6,00 7,50 4,50 93,00 144,00
7 5 22,00 46,00 5,00 6,50 9,00 5,00 107,00 166,00
8 5 22,00 48,00 6,00 6,50 9,00 5,50 110,00 171,00

 

In cazul in care executarea silita este pornita pentru aceste suprafete, debitorul poate formula o contestatie la executare, unde va depune toate dilegentele, sa faca dovada ca executarea silita este ilegala si astfel sa o anuleze!

Ce pot sa fac pentru a suspenda o decizie de plata?

 

Procedural, in momentul in care primim o decizie de impunere, avem un termen de 45-60 de zile pentru a o putea onora/plati! In cazul in care consideram ca decizia de impunere este ilegala, o putem contesta la instanta de judecata insa ea nu este suspendata si astfel ne putem trezi cu popriri pe conturi sau mai grav, cu executarea silita imobiliara.

Executarea Silita Pornita De Catre Fisc

Trebuie sa cunoastem, ca alaturi de contestatia la decizia de impunere, ne putem adresa si instantei de judecata, cu o cerere pentru suspendarea efectelor hotararii atacate la organul administrativ, astfel incat decizia sa nu poata fi pusa in executare pana cand contestatia la decizie nu este solutionata, scapand astfel de executarea silita!

Av. drd. Cuculis Adrian

 

Totul despre clauzele abuzive din contractele cu bancile, fenomentul executarilor silite, denominarea creditelor. Emisiune avocat Cuculis Adrian – Realitatea Plus

6 comments to “Executarea Silita Pornita De Catre Fisc Nu Poate Viza Locuinta De Familie – Avocat Cuculis”
  1. Ma nuumesc andrei dumiru si printr-o sentinta drfinitivacam fost obligat sa pllatesc unui executor suma de 28 000 de franci el v. desi eu mai aveam de plata bancii pireus suma de 15 000 .acum imi opresc jumatecdin pensie este corect. Si daca nu? Ce trebuie sa fac? Ma puteti ajita?

  2. BUNA ZIUA,SI MULTUMESC PENTRU SFAT,,DECI CUM POT FACE CON TESTATIE LA EXECUTARE? DEOARECE EU LOCUIESC IN GERMANIA..MULTUMESCANTICIPAT

    • Buna ziua stimate domn Lungu. Am primit solicitarea dvs. Sa stiti ca noi lucram cu oamnei din toata tara si din toata europa, romani plecati din cauza tarii care nu iti ofera nimic. Puteti formula contestatia la executare prin avocat. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  3. eu am fost obligat sa parasesc imobilul de oare ce misa taeat utilitatile, apa curentul si gazele, de si au fost bagate de mine, in acest imobil,,

  4. Buna ziua.Domnule avocat,din cate stiu ,parca s-a dat lege ca firmele de recuperare nu mai au dreptul sa reprezinte sau sa execute silit debitorii bancilor.Acum doua saptamani eu m-am trezit cu somatie de executare silita din partea EOS care a castigat in instanta dreptul de executare silita a mea.mentionez ca banca nu m-a instiintat ca a vandut creanta mea catre EOS KSI.Eu acum sunt obligat sa restitui TOATA suma pe care o datoram catre banca.Desi am cerut explicatii bancii in legatura cu cesiunea creantei,nu am primit nici un raspuns.Executorul mi-a blocat si contul de salariu si a trimis si catre firma decizia de executare silita.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.