Cum Pot Beneficia De O Adaptare/Inghetare A Cursului Valutar, Imprumutatii In Euro Sau Alte Valute Cu Crestere Galopanta, In Urma Pronuntatii Deciziei 623/2016 a Curtii Constitutionale.
Contractele in euro primesc un spirjin din partea impreviziunii, ce poate duce catre adpatarea si inghetarea cursului valutar pentru contractele in euro.
Daca pana acum, debitorii in euro sau in alte monede erau discriminati intr-un fel, prin imposibilitatea folosirii acelorasi argumente precum imprumutatii in CHF, pentru blocarea efectelor cursului valutar si in consecinta anularea clauzei de risc valutar din contractele de credit dar si inghetarea cursului valutar la momentul semnarii acestor contrace, ei bine, dupa decizia 623 a Curtii Constitutionale, publicate in M.O in 2017, s-a scris un capitol important in vechiul cod civil si anume impreviziunea ca institutie juridica.
Ce spune decizia Curtii Constitutionale Si Care Este argumentul pentru care debitorii in euro sau alte valute, pot solicita adaptarea contractului/ingehtarea cursului?
In principal, argumentul folosit de catre imprumutatii in CHF era unul bazat pe faptul ca bancile au condus o creditare mincinoasa dusa catre inselaciune, iar cresterea chf a fost extrem de abrupta.
Acelasi argument in schimb, nu ar fi putut fi folosit de catre imprumutatii in Euro, in esenta, contractele in euro avand o alta caracteristica si anume cresterea euro pana la dublarea ratei platite de catre debitori dar nu si triplarea ei ca in cazul CHF, dar oricum cresterea nu a fost la fel de galopanta.
Curtea constitutionala, prin decizia 623 a scris in istoria codului civil, impreviziunea, astfel din coroborarea dispozițiilor art.969 și art.970 din Codul civil din 1864, rezultă două principii interdependente pe care se întemeiază contractul civil: puterea de lege/forța obligatorie pe care acesta o are pentru părțile contractante, pe de parte, și bunacredință în executarea acestuia, pe de altă parte. Puterea de lege a contractului vizează nu numai ceea ce contractul prevede expres în clauzele sale, ci și toate urmările, ce echitatea, obiceiul sau legea dă obligației, după natura sa (art.970 alin.2 din Codul civil din 1864).
Cu alte cuvinte, echitatea, corolar al bunei credințe, guvernează contractul civil de la nașterea sa până la epuizarea tuturor efectelor, independent de existența unei clauze exprese în cuprinsul contractului.
Astfel, buna credinta presupune si ADAPTAREA contractului de credit in asa fel incat continuarea lui sa fie una echitabila, in sensul gandit de catre noi, o valoare Euro/CHF la cel mult 2.8 lei.
Vom utiliza aceleasi sintagme precum CCR si anume – buna credinta a partilor sau echitatea contractuala, aspecte pe care le-au invocate rand pe rand, toti imprumutatii, insa fara success pana acum, la momentul la care CCR a dispus ca se pot invoca aceste aspecte si cu privire la vechiul cod civil si cu privire la impreviziune.
Daca am un credit in euro, pot solicita instantei sa dispuna adaptarea contractului si plata unui curs valutar mai mic? Ce presupune dovedirea impreviziunii?
Raspunsul, dupa ce CCR a decis rescrierea fostului cod civil, este afirmativ si din punct de vedere juridic al intemeierii actiunii cei cu credite in euro sunt indreptatiti sa solicite adaptarea contractelor lor. Regula pentru a putea adapta si ingheta ulterior rata de schimb valutar la o anumita valoare, este data de catre regulile scrise exclusiv prin decizia 623 a CCR, astfel instanta de judecata poate dispune adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
In trecut si inainte de pronuntarea CCR desi erau aduse aminte elemente ce tin de impreviziune instantele inlaturau aceste aparari.
Poate cel mai bine se poate intelege, cum va opera ADAPTAREA contractelor de credit, prin verificarea sentintei de mai jos, primita ulterior pronuntarii deciziei CCR 623, desi in CHF, va opera identic pentru contractele in EURO.
Dosar: 21172/300/2016
Şedinţe
|
Decizia este aplicabila si celor care au pierdut in trecut un process – Decizia Ccr deschide o noua cale de rebalansare a efectelor contractelor. Spre exemplu daca un imprumutat a pierdut un proces de inghetare a cursului valutar, acesta va avea posibilitatea in baza noii decizii CCR si in baza teoriei impreviziunii , sa solicite instantei de judecata, adaptarea contractului de credit.
Av. Drd Cuculis
FORMULAR ADAPTARE CONTRACT CREDIT
Buna ziua! Domnule avocat, daca am fost executat silit iar locuinta mea s-a vandut recent ( cu o zi doua in urma ) la licitatie cat timp mai am pana cand voi fi evacuat si cum pot amana aceasta evacuare avand in vedere ca am facut o contestatie la executare care inca nu s-a finalizat . Va rog sa-mi raspundeti, am mare nevoie de o indrumare, de asemenea creditul meu este in EURO 34.771,24euro mai exact.
Va multumesc!
Cum pot da in judecata vitas ifn ,ptr comisioane abuzive (comision acordare credit;comision admunistrare platit lunar) !?tel.0529902
Radiere birou credite șanț credite an derulare ne plătite din martie nuau mai fost plătite BCR otp rafaizer bank i credit uni credit am vreo posibilitate sper de rezolvare și apoi sa fac o refinanțare sper va rog frumos
Varog sama ajutati nu conteaza cmisionul va multumec cu stima si respect
Buna ziua!
Am un contract de credit in CHF, cu Volksbank din 2007, pe o perioada de 20 ani. Am deschis procesul pentru inghetare curs in aprilie 2017. Am pierdut in prima instanta procesul pentru inghetare curs, iar recursul mi-a fost respins ca fiind inadmisibil (februarie 2019). Intrucat, atat motivatiile din prima instanta cat si motivatia din recurs sunt ambigue si irelevante, doresc sa redeschid procesul pe aceasta tema.
Bună ziua, ma interesează o colaborare cu dumneavoastră pe partea de radiere din biroul de credite.
Am o firma de intermediere financiara (Normal Credit), avns un flux destul de mare de clienți.
Mulțumesc!
Buna ziua, avem zeci de colaborari cu entitati de intermediere, ne bucura daca vreti sa va alaturati. Sunati-ne la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis.
Nu sunt oameni buni, nu oricine face un așa mare efort sa realizeze cate pierd în viața doar prin simple râsete…nu sunt toți învățați, buni studenți cu priceperi și deprinderi cu gând bun, nu toți sunt buni în viața, tocmai de aceea exista atâtea de multe anomalii…
Am un credit ipotecar în euro în derulare.Mentionez că în contrac este trecută ca și coplatitor fosta sotie (decedată) și care nu purta același nume cu mine(concubinaj)Am solicitat băncii o amânare pe 9 luni a ratelor.Mi_a fost respinsa pe motiv că trebuie acordul urmașilor.Succesiunea nu e făcută. Crema sfătuiți
Buna ziua. Sunteti debitor sau codebitor sau imprumutat ori coimprumutat?