Ghid De Contestatie La Executare Decizie Impunere Fisc Si Anulare Popriri-Avocat Cuculis

Scurt Ghid Despre Cum Sa Anulam O Poprire Venita De La Fisc – Contestatie La Executare – Avocat Cuculis

Scurt Ghid Pentru Anularea  Unei Popriri Sau Al Unui Dosar De Executare Silita Pornit De Catre FISCScurt Ghid Pentru Anularea  Unei Popriri Sau Al Unui Dosar De Executare Silita Pornit De Catre FISCCum pot sa anulez o poprire pusa de catre Fisc si cum ma asigur ca actele de executare sunt legale?

Nu sunt putini cei care primesc popriri pe conturi si asta inseamna un disconfort financiar major mai ales atunci cand sunt si nereguli cu actele de executare facute de catre ANAF.Nu toate executarile silite chiar daca sunt pornite  de catre stat, sunt si legale, iar acest lucru poate fi speculat de catre fiecare debitor ce a primit o poprire in scopul anularii ei!

La ce trebuie sa fie atenti cei care au primit poprirea?

In primul rand nicio poprire sau act de executare nu poate fi emis, atata vreme cat nu s-a trimis catre cel executat o decizie de impunere cu privire la taxele locale sau orice alta suma datorata statului roman.Decizia respectiva trebuie sa poarte in mod obligatoriu semnatura si stampila organului fiscal iar in cazul in care primiti doar decizia nesemnata, aceasta este nula absolut  si astfel daca se incepe si executarea silita in baza acelei decizii, veti cunoaste cu siguranta ca executarea este nula absolut.
Blocare conturilor pe care contribuabilii le au la banci!Daca aveti un cont bancar si stiti ca aveti datorii la fisc, ar fi cel mai sigur pentru venitul dvs. sa extrageti acele sume de bani de acolo.Fiscul  nu are dreptul sa incaseze din contul dvs. mai mult de 1/3, in anumite conditii!In cazul in care contul, poprit este un cont unde primiti salariul lunar, atunci fiscul nu o sa poata popri mai mult de 1/3 din acele venituri, insa daca acel cont mai este urmarit si de catre un alt  creditor, atunci poprirea se poate extinde pana la ½ din veniturile lunare.Sa aveti in vedere si faptul ca daca sumele de bani se afla déjà in cont, atunci toti banii vor fi retrasi din cont fiindca nu sunt considerate ca venituri periodice.Nici alocatia copiilor sau alte solde si indemnizatii nu pot fi blocate, astfel daca se intampla asa, sunteti in preajma unui abuz si puteti sa-l contestati in instanta in cadrul unei contestatii la executare!

Ce fac daca am primit o executare silita din partea fiscului, cum o pot contesta?

Codul de procedura fiscala, in art. 260 ne arata ca  persoanele interesate pot face contestație împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor legale, de către organele de executare silită, precum și în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condițiile legii, cum ar fi ridicare aunei popriri abuzive. Contestația poate fi făcută și împotriva titlului executoriu si anume decizia despre care discutam mai sus, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanță judecătorească sau de alt organ adminisrativ.

In cadrul contestatiei se vor aduce la cunostinta instantei de judecata si aspecte ce tin de legalitatea acelei decizii de impunere.

In cat timp pot sa fac contestatia la executare?

Contestația se poate face în termen de 15 zile, sub sancțiunea decăderii, de la data când:a) contestatorul a luat cunoștință de executarea ori de actul de executare pe care le contestă, din comunicarea somației sau din altă înștiințare primită ori, în lipsa acestora, cu ocazia efectuării executării silite sau în alt mod;b) contestatorul a luat cunoștință, potrivit lit. a), de refuzul organului de executare silită de a îndeplini un act de executare;c) cel interesat a luat cunoștință, potrivit lit. a), de eliberarea sau distribuirea sumelor pe care le contestă.

Cum verific daca nu cumva executarea silita este prescrisa?

Multe dintre executarile silite sunt prescrise, asa ca mare atentie la somatiile de plata pe care le primiti si mai ales intodeauna verificati cu un specialist daca nu cumva, executarea silita este prescrisa!Da si fiscul executa silit sume prescrise! In cazul in  care  aveti dubii cu privire la termen trebuie sa stiti ca dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept. Multi poate vor crede ca executarea silita trebuie sa se prescrie in 3 ani, insa sa aveti in vedere ca discutam despre creante bugetare si nu alt tip de creante  si astfel se aplica termenul de 5 ani de zile.

Atentie pentru cei executati pentru programul prima casa!

In momentul declararii scadentei anticipate pentru creditele luate prin prima casa FNG emite suma pentru scrisoarea de garantie iar statul prin fisc executa debitorul pentru datoria contractuala, insa ATENTIE fiscul nu va poate adauga dobanzi fiscale pentru creanta ce rezida din programul prima casa!

Daca lucrurile stau altfel, faceti contestatie la executare!
Av. Cuculis Adrian

 

Folosirea Impreviziunii Pentru Adaptarea Si Reechilibrarea Contractelor In Euro Si Inghetarea Cursul Valutar-Avocat Cuculis Decizia 623 Curtea Constitutionala Impreviziune

One comment to “Ghid De Contestatie La Executare Decizie Impunere Fisc Si Anulare Popriri-Avocat Cuculis”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.