In Caz De Concediere Angajatorul Trebuie Sa Reduca Programul De Munca Pe Perioda Preavizului Doar Daca Este Specificat In Contract – Avocat

Trebuie spus de la inceput ca exista doua tipuri de preaviz – preavizul la concediere sau preavizul la demisie.

Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor au dreptul la preaviz. Această obligaţie a fost instituita de leguitor, pentru a putea proteja salariatul. Trebuie spus totusi ca salariatul concediat disciplinar nu beneficiază de preaviz.

Astfel, potrivit art. 75 din Codul muncii, persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d) , al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.

De retinut este faptul ca in cazul unei concedieri, preavizul este element obligatoriu.

În decizia de concediere se specifică durata preavizului fie ca număr de zile, fie ca perioada .

 In ce conditii, reducerea timpului de lucru este obligatorie?

Salariatul nu poate renunţa la dreptul de preaviz, acesta este un drept legal, pe care chiar leguitorul il instituie fara a putea fi denuntat„orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate”, potrivit art. 38 din Codul muncii.

Durata minimă legală a termenului de preaviz în cazul concedierii este de 20 de zile. Dacă contractul individual de muncă, cel colectiv aplicat la nivel de angajator sau regulamentul intern prevede o durată mai mare de preaviz la concediere, aceasta va prevala în faţa termenului legal minim. Se consideră că o perioadă mai mare de preaviz este în favoarea angajatului.

In vechea reglementare, totusi leguitorul ii oferea un apanaj angajatului, de a se folosi de o reducere a normei de lucru, timp in care sa isi fi putut gasi un alt loc de munca, insa reducerea programului de muncă la jumătate de normă  în perioada preavizului în caz de concediere era o prevedere a contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional.

Totusi, acest lucru nu impedica partile sa isi creeze fiecare conditiile contractuale in spiritul legii si astfel in cazul în care această prevedere de reducere a programului a fost preluată în alte contracte (individual, colectiv sau în regulamentul intern), salariatul va beneficia de acest drept.

Preaviz la concediere Preaviz
Are rolul de a proteja salariatul;

Salariatul nu poate renunţa la dreptul său la preaviz;

Legea prevede o limită minimă, respectiv 20 de zile lucrătoare.

Are rolul de a proteja angajatorul;

Angajatorul poate renunţa, total sau parţial, la prezența angajatului demisionar la serviciu pe durata preavizul acordat;

Legea prevede o limită maximă, respectiv 45 zile lucrătoare pentru funcţiile de conducere sau 20 de zile lucrătoare pentru cele de execuţie.

 

 

In cazul in care decizia de concediere are greseli sau este bazata pe evenimente nereale cat si pentru lipsa preavizului, atunci, puteti sa o contestati in instanta, solicintand astfel judecatorului sa dispuna anularea deciziei si repunerea in functia detinuta anterior.

av. Cuculis Adrian

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.