Executare silita / Executarea silita – Procedura de recuperare a datoriilor – Cuculis si Asociatii va spun totul despre executarea silita imobiliara, procedura de contestare
By Cuculis si Asociatii
ATENTIE – Biroul de avocatura Cuculis va invata cum sa contestati executarea silita!
Avocatul, specializat in asemenea probleme, a declarat ca anul 2011 a fost un an in care foarte multe imobilie au fost executate silit din cauza lipsei disponibilitatilor banesti din banci.
Daca debitorul unei obligaţii de plată nu isi achită această obligaţie, iar garanţia plăţii este constituirea unui drept de ipotecă în favoarea creditorului asupra unui bun imobil al debitorului, atunci creditorul poate apela la executarea silită imobiliară valorificând ipoteca prin intermediul unui executor judecătoresc sau executor bancar, după caz.
Etapa premergătoare vânzării la licitaţie începe cu cererea facuta de creditor. Odată cu această cerere, executorul judecătoresc sau dupa caz el banar , se va deplasa la locul unde este situat imobilul urmărit în vederea identificării acestuia, încheind un proces – verbal de situaţie, cu detalierea in amanunt a imobilului. Procesul verbal de situatie este un element esential in efectuarea exeutarii silite. Ulterior , se va inticmi o somaţie ce va fi comunicată debitorului cu menţiunea că s-a luat măsura înscrierii în cartea funciară, a acesteia. Acest lucru inseamna ca imobilul ce are grevata o somatie de plata nu mai poate fi instrainat. Potrivit codului de procedura civila la art 500 , dacă în termen de 15 zile de la data primirii somaţiei debitorul nu plăteşte datoria, începe procedura de vânzare. Executorul judecătoresc împreună cu părţile – solicitând părerea unui expert – vor stabili preţul de vânzare al imobilului la valoarea de circulaţie.Expertul indicat poarta denumierea de “evaluator”. Executorul va comunica titularilor celorlalte drepturi asupra imobilului despre existenţa executării şi îi citează la termenele fixate pentru vânzarea imobilului.
În termen de 5 zile de la fixarea preţului,in urma consultarii eveluatorului, executorul judecătoresc întocmeşte şi afişează procesul – verbal de punere în vânzare a imobilului, termenul neputând fi mai scurt de 30 de zile dar nici mai lung de 60 de zile de la afişare. Acest act procedural poarta denumirea de publicatie de vanzare, prin care practic se scoate la vanzarea efectiva imobilul.
Participarea la licitaţie în vederea cumpărării imobilului este condiţionată de depunerea unei cauţiuni la Trezoreria Statului, la C.E.C. sau la orice instituţie bancară, la dispoziţia executorului judecătoresc până la termenul stabilit pentru vânzare, reprezentând 10 % din preţul de începere a licitaţiei pentru termenul respectiv.Despre cautiune se va face mentiune si in publicatia de vanzare a imobilului . Respectiva dovada de consemnare a cautiunii se va atasa ofertei de cumpărare.In cazul existenţei unui singur participant la licitatie, acesta va avea posibilitatea să cumpere imobilul doar la preţul de strigare.
Vânzarea se va organiza în loc public, executorul oferind spre vânzare imobilul, prin trei anunţuri succesive, pornind de la preţul oferit, care este mai mare decât cel la care s-a făcut evaluarea imobilului, sau în lipsa unei asemenea oferte, chiar la preţul stabilit
Dacă după aceste anunţuri nu s-a oferit preţul la care imobilul a fost evaluat, datorită faptul că imobilul este grevat de un drept de uz, uzufruct, abitaţie sau servitute întabulate ulterior înscrierii vreunei ipoteci, executorul va reîncepe licitaţia liber de aceste drepturi la preţul menţionat în publicaţia de vânzare. Dacă nu se oferă nici acest preţ, executorul va amâna licitaţia pentru un alt termen, care nu poate fi mai târziu de 60 de zile.
La acest termen,mentionat mai sus ce nu poate depasi 60 de zile , licitaţia va începe de la 75 % din preţul la care imobilul a fost evaluat, asta inseamna o scadere de 25% , iar dacă nu se obţine nici acest preţ, atunci se va vinde la cel mai mare preţ oferit. Executorul va întocmi un proces – verbal despre desfăşurarea şi rezultatul fiecărei licitaţii, iar in caz de adjudecare va face referire la persoana acestuia.. Acesta trebuie să depună preţul la o unitate bancară, în termen de cel mult 30 de zile, în caz contrar imobilul se va scoate din nou la licitaţie în contul adjudecatarului.
La cererea adjudecatarului, executorul judecătoresc cu acordul creditorului, poate solicita plata în rate a preţului. Potrivit codului de procedura civila care arata la art. 513,ca , acesta va fi obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventualele diferenţe de preţ. Adjudecatarul va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, în acest caz va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Dacă la noul termen de licitaţie imobilul nu a fost vândut fostul adjudecatar este obligat să plătească toate cheltuielile ocazionate de urmărirea imobilului.
Executorul judecătoresc, pe baza procesului – verbal de licitaţie, întocmeşte actul de adjudecatare, după expirarea termenului de 15 zile de la data când s-a a luat cunoştinţă de actul de executare şi după plata integrală a preţului de către adjudecatar. Prin actul de adjudecare se transmite dreptul supus la licitaţie de la debitor la adjudecatar. Acest act are valoare de titlu de proprietate şi în baza lui se poate cere înscrierea în cartea funciară a noului proprietar. Imobilul intră în proprietatea adjudecatarului liber de orice sarcini sau ipoteci.
Art. 514 Cod procedură civilă, arata ca la cererea celorlalţi participanţi, executorul judecătoresc va dispune restituirea cauţiunilor depuse de aceştia.
Dacă debitorul refuză să părăsească sau să predea imobilul supus licitaţiei, respectiv nu îşi îndeplineşte obligaţiile în termen de 5 zile de la primirea somaţiei, acesta va îndepărtat prin executare silită, executorul judecătoresc somând pe debitor să părăsească de îndată imobilul, iar în caz de împotrivire, va elibera imobilul cu ajutorul forţei publice, asa cum reiese din titlul executoriu.
Orice persoană interesată poate obţine informaţii complete, sau după caz aplicate unui caz, concret despre procedura de executare silită imobiliară de la un avocat, executor judecătoresc sau executor bancar precum şi de la orice persoană specialistă sau cu atribuţii în domeniul executării silite.
Av. Cuculis din cadrul Biroului de avocatura Cuculis si Asociatii face precizarea foarte clara ca “orice act de executare poate fi contestat, in cazul in care exista temei legal in cadrul contestatiei la executare” in acest sens putandu-se cere in fata judecatorului anularea tuturor formelor de executare inclusiv a sentintei de investire cu formula executorie. Avocatul a sustinut de altfel ca singura solutie pentru contestarea actelor de executare silita este contestatia la executare, atragand atentia ca aceasta nu suspenda executarea in sinea ei, ci pentru acest lucru la cererea debitorului si in urma platii unei cautiuni stabilite de instanta de judecata se poate suspenda provizoriu executarea silita.
Av. Cuculis – Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.
www.indrumari-juridice.eu
www.indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011
Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal , Drept Comercial si Civil. Biroul de avocatura CUCULIS.
Executarea silita – Modalitati de contestare
In urma cu cativa ani am contractat 2 credite; A.) Unul cu ipoteca pe un imobil si B.) De nevoi pers.fara ipoteca…la cel fara ipoteca nu s-au mai platit ratele de ceva timp. Intrebarea mea este; Banca cu creditul de nevoi pers.fara ipoteca(B), poate sa execute imobilul deja ipotecat la prima banca(A)?
Si daca se poate, ce e de facut?
Acum cateva zile, au venit la usa cu ceva acte…eu nefiind acasa…din spusele unui vecin, ziceau ceva de execuatare…
Va multumesc!
Buna ziua stimate domn.Conform art. 2478 Cod Civil priviind executare ipotecilor imobiliare, chiar daca nu aveti pusa o ipoteca pe imobil pentru creditul de nevoi personale, banca va putea executa silit acel imobil prin inscrierea unei somatii imobiliare. Chiar daca se va indestula prima data banca(creditoul) care are deja inscrisa garantie imobiliara ipotecara, in cazul in care vor ramane diferente de credit din prima executare, atunci se va indestula si creditorul chirografar neipotecar.Prin urmare, din cate observ, nu s-a mai platit de mult, fapt pentru care apreciez ca in cel mai scurt timp, daca nu deja exista pe rol, o cerere de incuviintare a executarii silite si ulterior se vor emite adresele de poprire, somatie imobiliara, etc. Pentru a combate va indrum catre contestatia la executare care este singura care va poate ajuta. De asemenea va indic si linkurile catre informatiile complete , interivuri av. Cuculis 0722298011
INTERVIU EXECUTARE SILITA BANCA AV. CUCULIS
REALITAEA TV
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/executare-silita-totul-despre-executarea-silita-interviu-av-cuculis/
ANTENA 1
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/executare-silita-banca-sunt-executat-de-catre-banca-contracte-de-credit-cu-clauze-abuzive-cum-pot-opri-executarea-bancara-banca-imi-executa-casa/
av. Cuculis 0722298011
buna ziua ,
ma numesc matei dan , sunt din giurgiu , am 48 de ani si va rog sa-mi dati un sfat in problema pe care o am . mentionez ca sunt pensionat pe caz de boala , de 11 ani , am o operatie pe cord deschis , infarct miocardic , insuficienta de valva mitrala si alte boli asociate , am o pensie de 630 de lei si sotia un salariu de 1400 de lei.
in luna mai 2007 am contractat un credit bancar cu garantie imobiliara , la BCR , sucursala giurgiu, creditul era acordat pe o perioada de 360 de luni cu o dob. de 5,3 + cotatia EURIBOR recalculata la fiecare 6 luni ,
odata cu aparitia ord.50 , citind mai atent contractul , am constatat ca rata la credit nu a fost re-calculata din 6 in 6 luni , asa cum reiesea din contract , din mai 2007 pana in toamna 2011 , am avut aceias rata de plata ,191 de euro ,
dupa refuzul semnari actului aditional , in care mi-se propunea o marire a dobanzii de la 5,3 la 7,9 ,
dar dupa spusele of. de credit aceias rata de 191 de euro , am ajuns la OPC care mi-a dat dreptate si a somat banca sa-mi restitue sumele datorate si calcularea corecte a ratei lunare ,
adica 600 de euro pe 4 ani , conform calculelor BCR , fara sa-mi fie dat nici un act doveditor si 141 de euro rata pe luna .
datorita scaderi salariilor bugetarilor cu 25 % , adica al sotiei care a reprezentat circa 500-600 de lei pe luna si a problemelor de sanatate ale mele , am ajuns la acumularea restantelor la rate ,
mentionez ca am depus lunar in cont minim 100 de euro ( nu am rate sarite ) dar datorita penalitatilor banii erau luati pt. restante si la credit numai ajungeau , asa am ajuns pe data de 10.09.2013 sa am 417 euro dobanda restanta si 513 euro creante credit restant si 226 de zile intarziere.
In data de 08.09.2013 , am primit o somatie imobiliara prin care mi-se aducea la cunostinta ca in termen de 15 zile sa achit creditorului urmatoarele sume de bani
20.131,40 eur reprez. credit , dobanzi ,comis.
6.083,64 lei onorariul executorului
625,00 lei cheltuieli de executare
Am luat legatura cu executorul judecatoresc si am trimis un angajament de plata , prin care ma oblig sa achit suma de 20.131 ,40 eur in transe lunare de 150 de eur , in caz de nerespectare a angajamentului sunt de acord cu trecerea la executare , dar nu am primit inca nici un raspuns
Acum va rog pe dumneavoastra sa-mi dati un sfat si sa ma indrumati , as vrea sa contest comisionul executorului , ca nu am de unde sa-i dau acesti bani , daca-i aveam plateam restanta la credit , am vazut ca se poate contesta in 15 zile de la prinire si daca ma mai lungeste mult nu am ce sa mai fac ,
Executorul ma sfatuieste sa nu ma duc la avocat , ca nare ce sa-mi mai faca , dar asa ma sfatuiau si cei de la bcr , sa nu ma duc la opc ca nare rost , ca ei sunt ”banca serioasa”…si am ajuns aici…..
Inca odata va rog sa ma indrumati ca nu vreau sa raman pe drumuri.
multumesc anticipat
Buna ziua stimate domn. BCR este speriata pana la faliment de aceste procese. Din pacate BCR adica BANCA COMERCIALA ROMANA care ar fi trebuit pe de-o parte sa reprezinte interesele romanilor, a abuzat cum nu se poate mai mult de acestia. Este normal ca executorul sa nu doreasca o colaborare cu un avocat mai ales daca este specializat in litigii bancare, fiindca in legea 188 priviind executorii judecatoresti, daca un cuantum de 40% din dosarele pe care le instrumenteaza sunt ANULATE de instanta sunt dati afara din profesie. Va anexez in continuare diverse materiale pentru ca dvs. sa va puteti lamuri cum stau de fapt lucrururile, fara sa va spuna una vocat ca de fapt onorariul acela de executor este ABUZIV si poate fi scazut pana la 3700 ron si nu 6000 de ron, cat si din suma de 20131 euro puteti scadea TOT ce inseamna comision abuziv si dobanzi abuzive.Aceste lucruri le puteti face exclusiv in instanta iar un asepect important pe care vi-l pot comunica este acela ca termenul nu este de 15 zile ci de 3 ani de zile, asa cum putini stiu. Cu stima, av Cuculis 0722298011
INTERVIU EXECUTARE SILITA ANTENA 1
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/executare-silita-executarea-silita-procedura-de-recuperare-a-datoriilor-cuculis-si-asociatii-va-spun-totul-despre-executarea-silita-imobiliara-procedura-de-contestare/
INTERVIU EXECUTARE SILITA PRIMA TV
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/executare-silita-avocat-cuculis-adrian-la-prima-tv/
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/cautiune-plata-cautiunii-pentru-suspendarea-executarii-silite-succes-rasunator-din-nou-biroul-de-avocatura-cuculis-si-asociatii-au-aratat-ca-se-poate-suspenda-executarea-silita-fara-plata-caut/
SPETA CASTIGATA
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/clauze-abuzive-procese-castigate-impotriva-millenium-bank-executarea-silita-desfiintata-de-catre-instanta-de-judecata-dovada-ca-se-poate-desfiinta-executarea-silita-impotriva-bancilor-pe-motivu/
AVOCAT CUCULIS ADRIAN 0722298011
AVOCAT@INDRUMARI-JURIDICE.EU
revin cu un mesaj catre dumneavoastra
dupa cum v-am scris in primul mesaj , ca pe data de 08.10. am primit somatia imobiliara si obligatia de a plati 20.131,40 eur in 15 zile , am depus contestatie la executare (pe 12.11 avem prima infatisare ) , azi 28.10 am primit alta somatie pentru 33.000 eur (ma intreb , daca plateam cei 20.000 eur pe data de 08 , astazi mai trebuia sa dam 13.000 eur catre bcr ?) am sunat la executor , a zis ca suma a fost trimisa de catre bcr si el nu stie ce reprezinta , bcr-ul zice ca de coface , coface ca de bcr …..
Noi , ne-am impacat cu situatia , chiar vrem sa scapam de aceasta ciuma , numita bcr , am luat 20.000 eur , in 6 ani am dat 10.000 si acum mai vor 33.000 , am fost furati din mai 2008 pana in nov. 2010 ( avem acte doveditoare )
Noi consumatorii chiar nu avem nici un drept in aceasta tara ?
Daca peste 3 zile mai primesc o somatie pt. 50.000 eur ?
va multumesc pentru intelegere ,
cu stima Dan Matei , Giurgiu
De data aceasta revin si eu cu acelasi mesaj. Din cate stiu colegii mei au incercat sa va contacteze insa nu raspundeti pe email. Cu bine.
Buna ziua stimate domn. BCR este speriata pana la faliment de aceste
procese. Din pacate BCR adica BANCA COMERCIALA ROMANA care ar fi trebuit
pe de-o parte sa reprezinte interesele romanilor, a abuzat cum nu se poate
mai mult de acestia. Este normal ca executorul sa nu doreasca o colaborare
cu un avocat mai ales daca este specializat in litigii bancare, fiindca in
legea 188 priviind executorii judecatoresti, daca un cuantum de 40% din
dosarele pe care le instrumenteaza sunt ANULATE de instanta sunt dati
afara din profesie. Va anexez in continuare diverse materiale pentru ca
dvs. sa va puteti lamuri cum stau de fapt lucrururile, fara sa va spuna
una vocat ca de fapt onorariul acela de executor este ABUZIV si poate fi
scazut pana la 3700 ron si nu 6000 de ron, cat si din suma de 20131 euro
puteti scadea TOT ce inseamna comision abuziv si dobanzi abuzive.Aceste
lucruri le puteti face exclusiv in instanta iar un asepect important pe
care vi-l pot comunica este acela ca termenul nu este de 15 zile ci de 3
ani de zile, asa cum putini stiu. O sa va rog sa ne lasati un nr. de
telefon unde un coleg avocat sa va poata contacta pentru a discuta mai
multe cu dvs.
Cu stima, av Cuculis 0722298011
INTERVIU EXECUTARE SILITA ANTENA 1
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/executare-silita-executarea-silita-procedura-de-recuperare-a-datoriilor-cuculis-si-asociatii-va-spun-totul-despre-executarea-silita-imobiliara-procedura-de-contestare/
INTERVIU EXECUTARE SILITA PRIMA TV
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/executare-silita-avocat-cuculis-adrian-la-prima-tv/
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/cautiune-plata-cautiunii-pentru-suspendarea-executarii-silite-succes-rasunator-din-nou-biroul-de-avocatura-cuculis-si-asociatii-au-aratat-ca-se-poate-suspenda-executarea-silita-fara-plata-caut/
SPETA CASTIGATA
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/clauze-abuzive-procese-castigate-impotriva-millenium-bank-executarea-silita-desfiintata-de-catre-instanta-de-judecata-dovada-ca-se-poate-desfiinta-executarea-silita-impotriva-bancilor-pe-motivu/
AVOCAT CUCULIS ADRIAN 0722298011
AVOCAT@INDRUMARI-JURIDICE.EU
mii de scuze, nu am primit decat cele 2 mesaje, ale dumneavoastra.
daca nu sunt prea insistent, va pot deranja cu un telefon ? si daca imi permiteti va rog sa-mi comunicati intre ce ore as putea sa va sun
cu deosebita stima ,Dan Matei
Buna ziua. Programul nostru este de Luni pana Vineri de la 9-00 la 18-00 si puteti suna oricand la 031.412.48.88. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Stimate domn, in 2008 am luat un credit de nevoi personale. Am platit cit am avut servici si nu am mai platit. In 09.06.2011 a fost incuviintata de catre instanta executarea silita. In19.07.2013 primesc de la executorul judecatoresc o somatie imobiliara in dosarul de exec.silita nr.192/2012?!?!?! Trimit o adresa la executor, in 02.08.2013, prin care solicit sa se autosesizeze si sa constate perimarea executarii silite. nu mi se raspunde si azi, 26.11.2013, primesc publicatia de vinzare( in care nu se specifica ca pot face contestatie), pentru data de 13.01.2014. Ce se poate face?
Buna ziua stimate domn. Stiu ca deja discutati cu unul dintre colegii mei dat fiind faptul ca eu v-am contactat mai tarziu, voi lasa sa continuati discuta cu colega mea. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Ma numesc Popa Cristian sunt din timisoara si as dori sa va contactez pentru un caz de executare bancara. Am avut executat o garantie pe persoana juridica si acum se indreapta spre proprietatea privata a asociatiilor. V-as ruga sa ma indrumati cum sa actionez.Mentionez ca sunt din Timisoara.
Buna ziua stimate domn. Caile de comunicare cu noi sunt urmatoarele – avocat@indrumari-juridice.eu 0314124888 sau 0722298011
De asemenea puteti completa si formularul on-line
http://indrumari-juridice.eu/indrumarijuridice/formular-inscriere-proces-colectiv-clauze-abuzive-denominare-transformare-credit-din-chfeuro-in-moneda-nationala-ron-impotriva-otp-bank-romania-s-a-clauze-abuzive-comision-administrare-acordar/
Buna ziua.Ma numesc Popa Mariana si am si eu o problema cu un executor judecatoresc.Mai exact ,m-am trezit cu o poprire pe salariu de la o banca cu care nu am nici un fel de legatura.Problema este ca si banca a blocat complet contul si nu cred ca au acest drept sau cel putin nu trebuia blocat complet contul. Va rog din tot sufletul sa ma invatati ce trebuie sa fac. Va multumesc!
Buna ziua stimate domn. Imi amintesc exact situatia dvs. si daca nu ma insel v-am comunicat ca executorul a svarsit o infractiune pe langa abaterea disciplinara. Abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Puteti sa il actionati in judecata printr-o contestatie la execuatre si sa solicitati restituirea tututor sumelor plus daune. Cu stima,a v Cuculis 0722298011