Noua Lege A Asociatiilor De Proprietari-Ce Modificari Aduc Si Ce Noi Obligatii Apar Pentru Proprietari-Renovare Fatada Imobile-Avocat Cuculis

Modificari La Legislatia Asociatiilor De Proprietari-Noi Obligatii Pentru Asociatii Dar Si Pentru Proprietari-Avocat Cuculis

 

Noul cadru legal se va aplica tuturor imobilelor formate din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi/sau spaţii cu altă destinaţie.

Ce urmareste proiectul nou?

 • eficientizarea administrării locuinţelor, fie că sunt imobile colective tip bloc, locuinţe situate în curţi comune sau ansambluri rezidenţiale;
 • o mai bună structură a organelor de conducere ale asociaţiilor de proprietari;
 • clarificarea responsabilităţilor şi incompatibilităţilor dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari;
 • instituirea regulamentului condominiului, în care să se înscrie regulile de comportament şi de folosire a proprietăţii;
 • clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.

Fondul de rulment și de reparații anuale, obligatorii-modificari importante legislatia asociatiilor de proprietari-

Se introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment.

Totodată, fiecare asociație de proprietari va fi obligată să dețină un cont bancar.

Regulamentul condominiului și explicarea cotelor de cheltuieli- Reducerea fraudelor de pana acum!

Regulamentul condominiului, acesta va trebui inițiat de către președintele asociației sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari, dezbătut și adoptat în adunarea generală cu acordul majorității proprietarilor din condominiu și adus la cunoștință, prin afișare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia.

“Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restricție exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin destinația imobilului, așa cum este prevăzută în proiectul tehnic și cartea tehnică a construcției” este una dintre prevederile propuse de deputați pentru adoptare.

De altfel, documentul reglementează dreptul proprietarilor de condominiu de a fi informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației. Proprietarii vor avea dreptul de a primi explicații cu privire la calculul cotelor de contribuție la cheltuielile asociației și le vor putea contesta în scris, în zece zile de la afișarea listei de plată.

Reabilitarea FATADELOR-

Proiectul de lege introduce obligativitatea ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe având mai multe tronsoane/scări să se facă unitar, şi nu pe segmente de clădire. În ceea ce priveşte condominiile de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei se poate face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane, în baza unei documentaţii tehnice elaborate în condiţiile legii, de către arhitecţi cu drept de semnătură.

Av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

VEDETI INTREAGA LEGE AICI –

ASOCIATII PROPRIETARI

Probleme in cadrul asociatiei de proprietari? Completati formularul de mai jos!

2 comments to “Noua Lege A Asociatiilor De Proprietari-Ce Modificari Aduc Si Ce Noi Obligatii Apar Pentru Proprietari-Renovare Fatada Imobile-Avocat Cuculis”
 1. Buna ziua.

  Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti, daca tatal meu in varsta de 91 de ani a mostenit o casa de la fratele dansului. Tata locuind in jud.Dolj, iar apartamentul fratelui este in Giurgiu. Din anul 2010 nu locuieste nimeni. Am facut cere pt scoaterea de la plata intretinerii. Dar dna Administrator tot cumuleaza datorii. Tata platind cam la 1 an, 1 1/2. Achitand totodata si impozitul. Gunoiul fiind in afara blocului. Iar dna administrator trece la plata si liftul. Ex. I s-a spus ca a platit intretinerea in 2016. Acum i s-a spus ca are de plata 690 si liftul 290. Eu nu sunt lamurita in ceea ce priveste legea proprietarilor. Daca nu locuieste acolo, din 2010, nu are nici gaze, contoarul de curent fiind pe hol, vin facturi in continuare. Nu sunt lamurita cum se plateste? Vad ca fiecare acum isi face plata cum se doreste?

  Va multumesc.
  Rodica Pavel

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.