EVZ.ro
Dreptul la imagine
Dreptul la propria imagine este reglementat de un alt articol care prevede că “orice persoană are dreptul la propria imagine”. În acest sens, o persoană “poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri”.
Despre morţi, numai de bine
Un alt pasaj controversat se referă la aşa numitul respect datorat persoanei şi după decesul său. Articolul 79 din viitoarea lege interzice “atingerea memoriei persoanei decedate” printr-un enunţ ferm: “Memoria persoanei decedate este protejată în aceleaşi condiţii ca şi imaginea şi reputaţia persoanei aflate în viaţă”.
Ascultarea copilului la divorţ
O altă noutate a Codului Civil care va intra în vigoare peste trei săptămâni este articolul care reglementează “ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani ” în cazul divorţului dintre părinţi. Astfel, articolul 139 stabileşte că “instanţa de tutelă nu poate hotărî fără ascultarea minorului, dacă acesta a împlinit vârsta de 10 ani”. “Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere şi a primi orice informaţie, potrivit cu vârsta sa, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea aceasta”.
Citiţi mai mult: Noul Cod Civil, între drepturi pentru morţi şi taxă pentru uituci – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/noul-cod-civil-intre-drepturi-pentru-morti-si-taxa-pentru-uituci-945204.html#ixzz1YDivE7pZ
EVZ.ro
Căsătoriile interzise
Noul Cod civil interzice căsătoria dintre persoane de acelaşi sex, nerecunoscând nici căsătoriile încheiate în străinătate. Astfel, “este interzisă căsătoria dintre persoane de acelaşi sex”, iar “căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România”.
Şi cazurile de căsătorie fictivă sunt tratate în noul Cod Civil. Astfel, “căsătoria încheiată în alte scopuri decât acela de a întemeia o familie este lovită de nulitate absolută”. Totuşi, nulitatea mariajului dispare în momentul în care, “până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, a intervenit convieţuirea soţilor, soţia a născut sau a rămas însărcinată ori au trecut 2 ani de la încheierea căsătoriei”. Printre sarcinile soţilor regăsim îndatorirea de a locui împreună.
Pentru a locui separat este nevoie de “motive temeinice”. În acelaşi timp, “un soţ nu are dreptul să cenzureze corespondenţa, relaţiile sociale sau alegerea profesiei celuilalt soţ”. Dacă soţii se decid să divorţeze de comun acord şi nu au copii, procedura se poate desfăşura pe cale administrativă sau în faţa notarului. Cererea de divorţ se depune de către soţi împreună, iar ofiţerul de stare civilă eliberează certificatul de divorţ.
Citiţi mai mult: Noul Cod Civil, între drepturi pentru morţi şi taxă pentru uituci – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/noul-cod-civil-intre-drepturi-pentru-morti-si-taxa-pentru-uituci-945204.html#ixzz1YDj0yeTW
EVZ.ro
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.
www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011
Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept Penal si Comercial