Alcool la Volan– Rechizitoriu si acte de urmarire, anulate, pentru un dosar de conducere sub influenta bauturilor alcoolice pentru erorile materiale savarsite in actele de urmarie penala.
Alcool la Volan – Nulitatea Rechizitoriului si neregularitatea actelor de urmarire penala, constatate de catre judecatorul de camera preliminara, pentru incalcarea dreptului la aparare.
Instanta de judecata constata nulitatea tuturor actelor de urmarire penala pentru neindicarea in mod concret a momentului savarasii infractiunii, cu omisiunea vadita de a indica in mod consecvent data si ora savarsirii infractiunii si astfel se incalca drepul la aparare.
Situatia inculpatului surpsins cu Alcool la Volan:
În speță, actele de urmărire penală din dosarul penal au fost întocmite în mod nelegal.
Aceste acte, fie că vorbim de Ordonanța de începere a urmăririi penale in rem, Ordonanţa de efectuare în continuare a urmăririi penale sau Referatul cu propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale, cuprindeau o descriere greșită și incompletă a faptei.
În ceea ce privește Ordonanța de începere a urmăririi penale in rem, aceasta cuprindea o altă infracțiune decât cea care i se imputa în mod real făptuitorului.
Astfel, urmărirea penală s-a efectuat în continuare pentru o altă faptă decât cea reținută în Ordonanța de începere a urmăririi penale in rem.
În acest caz, s-au încălcat dispozițiile legale prevăzute de art. 305 alin. (2) rap. la art. 286 alin. (2) lit. c) Cod de procedură penală: “Ordonanța trebuie să cuprindă fapta care face obiectul urmăririi penale, încadrarea juridică a acesteia și, după caz, datele privitoare la persoana suspectului sau a inculpatului.”
Mai mult decât atât, analizând atent actele din dosarul penal, rezultă o inconsecvență a organelor de cercetare penală în descrierea faptei, aceste acte conținând, pe alocuri, și ștersături și modificări neînsușite prin semnătură.
În speță, a fost încălcat dreptul la apărare al inculpatului, întrucât nu i s-a adus la cunoștință în mod corect și complet fapta ce i se impută, pentru ca acesta să-și poată realiza apărarea în consecință.
Art. 10 din codul de procedura penala dar si Constitutia Romaniei, consfint dreptul la aparare ca un drept pe de-o parte procedural dar mai cu seama, un drept fundamental.
Dreptul la apărare (1) Părţile şi subiecţii procesuali principali au dreptul de a se apăra ei înşişi sau de a fi asistaţi de avocat.
(2) Părţile, subiecţii procesuali principali şi avocatul au dreptul să beneficieze de timpul şi înlesnirile necesare pregătirii apărării.
(3) Suspectul are dreptul de a fi informat de îndată şi înainte de a fi ascultat despre fapta pentru care se efectuează urmărirea penală şi încadrarea juridică a acesteia.
Inculpatul are dreptul de a fi informat de îndată despre fapta pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui şi încadrarea juridică a acesteia.
(4) Înainte de a fi ascultaţi, suspectului şi inculpatului trebuie să li se pună în vedere că au dreptul de a nu face nicio declaraţie.
(5) Organele judiciare au obligaţia de a asigura exercitarea deplină şi efectivă a dreptului la apărare de către părţi şi subiecţii procesuali principali în tot cursul procesului penal. (6) Dreptul la apărare trebuie exercitat cu bună-credinţă, potrivit scopului pentru care a fost recunoscut de lege.
Art. 24 din Constituie prevede de asemenea ca drepul la aparare este un drept GARANTAT.
Astfel doar un profesionist in drept penal, un avocat de drept penal poate aprecia daca dreptul la aparare a fost incalcat si atunci poate sa formuleze exceptii pentru inculpat.
Dreptul la apărare constituie un drept fundamental de tradiție, în mod obișnuit încadrat în prima generație de drepturi, pentru garantarea căruia statul trebuie să se abțină de la orice ar putea limita posibilitățile unei persoane de ase apăra în instanță.
Formularea sa constituțională nu a cunoscut variații mari de-a lungul timpului, în sistemul juridic românesc reglementarea sa fiind în permanent acord cu prevederile Declarației Universale a Drepturilor Omului și ale Pactului Internațional privind Drepturile Civile și Politice, precum și cu dispozițiile art. 6 parag. 3 al Convenției europene a drepturilor omului.
Inculpatul a fost supus unei proceduri ilegale in faza de urmarire penala. Judecatorul de camera preliminara a anulat urmarirea penala.
Desi surpsins cu Alcool la Volan inculpatul a scapat de dosar penal instrumentat de catre politisit. In toata faza de urmarire penala i-au fost intocmite gresit acte de urmarire penala, ordonante emise de catre procuror si in cele din urma si rechizitoriu.
02.10.2020Ora estimata: 08:30 Complet: C2 Tip solutie: Soluţionare Solutia pe scurt: Admite în parte cererea formulată de inculpatul xxxx , trimis în judecată pentru infracţiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului prev. de art.336 alin.1 NCP. |
În temeiul art. 345 alin. 3 Cpp rap la art. 280-282 Cpp constată nulitatea relativă, prin încălcarea dreptului la apărare, a Ordonanţei de începere a urmăririi penale in rem din data de 13.05.2019, a Ordonanţei de efectuare în continuare a urmăririi penale din data de 01.07.2019, a Referatului cu propunerea de punere în mişcare a acţiunii penale din data de 16.07.2019, a Referatului cu propunerea de terminare a urmăririi penale din data de 12.09.2019, a declaraţiei de suspect din data de 12.07.2019 şi a declaraţiei de inculpat din data de 30.07.2019, precum şi a proceselor verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect/inculpat, întocmite fără indicarea clară şi consecventă a datei şi a orei săvârşirii infracţiunii şi conţinând ştersături şi modificări în ceea ce priveşte data săvârşirii infracţiunii.
Ca urmare, constată nulitatea tuturor actelor de urmărire subsecvente acestora şi constată neregularitatea rechizitoriului din data de 13.12.2019 întocmit în Dosarul nr.671/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa.
Prezenta Încheiere se comunică Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, procurorul urmând a comunica judecătorului de cameră preliminară, în termen de 5 (cinci) zile, dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Document: Încheiere finală camera consiliu 02.10.2020
Camera preliminara, locul unde inculpatul prin cereri si exceptii se poate plange cu privire la administrarea ilegala a probelor sau incalcarea dreptului la aparare.
Daca judecatorul de camera preliminara constata neregularitatea rechizitoriului si anuleaza acte din dosarul de urmarire penala, comunica procurorului decizia solicitandu-i sa mentioneze daca mai mentine trimiterea in judecata sau daca solicita cauza pentru continuarea sau refacerea urmaririi penale.
Procedura de judecată în camera preliminară Alcool la Volan inculpat:
(1) La termenul stabilit conform art. 344 alin. (4), judecătorul de cameră preliminară soluţionează cererile şi excepţiile formulate ori excepţiile ridicate din oficiu, în camera de consiliu, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a oricăror înscrisuri noi prezentate, ascultând concluziile părţilor şi ale persoanei vătămate, dacă sunt prezente, precum şi ale procurorului.
(3) În cazul în care judecătorul de cameră preliminară constată neregularităţi ale actului de sesizare sau în cazul în care sancţionează potrivit art. 280-282 actele de urmărire penală efectuate cu încălcarea legii ori dacă exclude una sau mai multe probe administrate, în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii, procurorul remediază neregularităţile actului de sesizare şi comunică judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Practic, exact acest lucru l-a facut si instanta de judecata, a constatat ca in cadrul urmarii penale i-au fost incalcate inculpatului drepturile fundamentale si a dispus anularea urmarii penale in totalitate.
Situatia soferilor prinsi bauti la volan.
Deloc una usoara fiindca ceea ce inseamna o alcoolemie de peste 0.80 la mie, deja este catalogata ca infractiune iar majoritatea celor care conduc in mod profesionist isi pot pierde locurile de munca fiindca in momentul depistarii in trafic sub influenta bauturilor alcoolice, dreptul de a conduce este suspendat.
Ani de zile dureaza fie clasarea unui dosar fie trimiterea in judecata, timp in care soferii trec prin tot soiul de probleme referitoare la audieri, lipsa carnetului si probabil ca si in cazul de fata, ABUZURI.
Protejati-va dreptul la aparare, este GARANTAT!
Av.Drd. Cuculis Adrian
Situatie juridica URGENTA? Trimiteti un mesaj pe Whatzapp!
Buna ziua daca mi sa suspendat permisul de conducere pt o perioada de 1 an de zile si circul inafara romaniei pot avea probleme ??
Buna ziua ! am avut dosar penal ptr alcool la volan,Am primit urmatoarea sentinta judecatoreasca .Ce am de facut???procesul a fost pe data de 11.01.2021!
12.01.2021
Ora estimata: 9:00
Complet: CP1
Tip solutie: Condamnare
Solutia pe scurt: În baza art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 61 alin. 1, 2, 3 şi 4 lit. c Cod penal şi art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, condamnă pe inculpatul SERESTER TIBOR, la pedeapsa amenzii în cuantum de 160 zile-amendă a câte 30 lei/zi amendă, urmând ca inculpatul să execute 4.800 lei amendă penală. În baza art. 63 alin. 1 Cod penal atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor neexecutării, cu rea credinţă, în tot sau în parte, a pedepsei amenzii, respectiv înlocuirea numărului zilelor amendă cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea. Pune în vedere inculpatului prevederile art. 559 alin. 2 Cod procedură penală, în sensul că, poate solicita plata eşalonată a amenzii, în rate lunare, pe o durată de cel mult 2 ani. În baza art. 274 alin. 1 Cod de procedură penală obligă inculpatul la plată sumei de 300 lei cu titlul de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.01.2021.
Sunati-ne la 0722298011
Si eu am o poveste demna de filme dar din cauza legii, a incopetentei autoritatilor si a lipsei de tehnologie din partea celor e la INML am fost obligat sa recurg la procedura de judecata simplificata, sa ma umilesc, sa ma injosesc, sa imi pierd locul de munca si sa imi fie rusine.Pe scurt am fost vopsitor si am folosit o substanta chimica care face parte din grupa de alcool tehnic care nu este interzisa si care este clasificata ca constituent din alta categorie chimica si nu este interzisa la volan.
Am avut 4 martori care au fost prezenti la incident care au fost refuzati, am vrut sa le demonstrez practic m-au refuzat,la spital a strigat 2 persoane cu acelas nume, probele de sange au fost preluate de echipajul de politie si depuse la INML dupa 5 zile, nu se stie ce sange au preluat, INML nu vrea sa comunice grupa de sange, INML nu detine tehnologie pentru depistarea altor substante care se afla in sange, politia a creat un dosar care nu are legatura cu realitatea, spun ca am fost oprit de un echipaj de politie din cadrul rutier Bragadiru, de fapt a fost 1 singur care a intocmit procesul verbal dar nu exista la politia bragadiru si nu stie nimeni cine este, am formulat peste 30 de cereri in scris pentru lamuriri si aducere de probe in zile diferite spre a ma apara, am depus documentatia tehnica despre solutia tehnica pe care am folosit-o dar nici unul nu a luat in considerare pericolul pe care il reprezinta si care nu este de interes public, dosarul intocmit de politie este un carcalete care nu are legatura cu faptele si relitatea……….drept urmare nu mi sa acordat dreptul la aparare sub nici o forma si toate cererile mele au fost ascunse.Au sters cu mine pe jos chiar daca sant nevinovat iar din cauza situatiei financiare nu pot sa continui, nimeni nu te ajuta asa ca ajungi sa te umilesti ca sa scapi cu o sentinta cat mai blanda.Rusine tuturor care se considera oameni ai legii si aparatorii cetatenilor.Politie,Parchet si tribunal