Ordonanta Presedintiala – O Societate Comerciala Obtine In Instanta Obligarea Unui Consumator La Eliminarea Provizorie De Pe Tik-Tok A Materialelor Defaimatoare La Adresa Activitatii Societatii
Obligarea La Stergerea Unui Videoclip De Pe Tik-Tok de catre o societate comerciala! Posibil? DA! Este posibil fiindca inclusiv persoanele juridice pot suferi prejudicii de pe urma faptelor denigratorii produse impotriva lor!
Cei care desfasoara activitate comerciala de buna credinta stiu foarte clar cum este ca atunci cand un client este nemultumit pe buna dreptate sau din contra, din rea credinta, antreprenorii seriosi incearca sa negocieze o cale de rezolvare.
Ai Primit Un Review Negativ In Mediul Online Sau Cineva Te-a Defaimat Intr-un Video Si Societatea Ta Incepe Sa-si Piarda Clientii? Vezi Cum Poti Sa Il Obligi Pe Cel Ce Le-a Postat Sa Le Stearga!
De cele mai multe ori aceste cai amiabile au rezultat insa se intampla tot la fel de multe ori ca rezultatul sa nu apara si atunci se ajunge la defaimari din partea clientilor in mediul online, la review-uri pe google de o singura stea si pe care stiti ca nu le puteti sterge si ele pot contine minciuni.
Ei bine, o asemenea situatia s-a petrecut si cu clientul nostru care detine o firma de constructii si care dupa ce si-a facut treaba fara cusur si dupa ce a reparat in urma altor “meseriasi” care stricasera inainte, tot acesta a fost cel care a primit defaimari nejustificate pe TIK TOK de la client.
Problema cea mai mare este ca fiecare are impresia ca poate sa spuna “POT SA POSTEZ CE VREAU ATATA TIMP CAT AM PLATIT”! Acest lucru este departe de a fi adevarat.
Este esential sa ne respectam unii pe altii si mai ales cand ne gandim ca ar fi bine sa postam continut defaimator online sau un continut care ar putea sa ii afecteze afacerea unui antreprenor de buna credinta, ar trebui sa cantarim daca suntem pe mai tarziu de acord sa ii si platim daunele materiale provocate.
Din nefericire traim intr-o lume unde un REVIEW iti poate distruge afacerea si imaginea si la fel de bine un review iti poate creste afacerea.
Important este sa stim ca atunci cand cineva posteaza continut defaimator pe tik tok despre noi sau in alte retele de socializare, putem sa il obligam sa stearga acel continut. In mod provizoriu prima data si ulterior in mod definitiv.
Haideti sa vedem cum. Sa incepem!
Aveti o afacere si este afectata de review-uri negative mincinoase sau sunteti defaimat pe retelele de socializare dvs. sau firma pe are o aveti? Vedeti ce puteti face!
Pot Sa Oblig O Persoana, Care A Publicat Pe Tik-Tok Sau Alta Platforma De Socializare Un Video Defaimator La Adresa Mea Sau A Firmei Mele, Sa O Stearga Sau Sa O Elimine?
Raspunsul este vehement si este da! Partea buna este ca nu se face o diferenta cand vine vorba despre apararea acestor drepturi, intre persoana fizica si persoana juridica.
Ambele trebuie sa fie protejate pentru prejudicii nepatrimoniale in esenta dar care in cele din urma se duc catre prejudicii patrimoniale.
Pentru a intelege mai clar despre ce este vorba si a vedea ca Obligarea La Stergerea Unui Videoclip De Pe Tik-Tok se poate cere in instanta, va prezentam mai jos suita de dispozitii legale incidente si care va pot ajuta in mod clar sa intelgeti ca aveti drepturi si ca trebuie sa le accesati in asa fel incat sa va protejati.
Art. 30 – Libertatea de exprimare – Constitutia Romaniei – Dar Cand E Libertate De Exprimare Si Cand E Defaimare?
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.
Alin. 6 credem noi ca este cel care vorbeste cel mai clar despre faptul ca NU poti prejudicia imaginea unei persoane si aici legea fundamentala nu vorbeste despre imaginea unei persoane fizice sau juridice si atunci extrapolarea se poate face catre ORICE persoana, inclusiv juridica.
Art. 73. Dreptul la propria imagine – Codul Civil – DA! Persoana Juridica Are Dreptul La Propria Imagine Si Aceasta Sa Nu Fie Patata Prin Defaimari!
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.
Art. 72. Dreptul la demnitate – Da! Codul Civil Protejeaza Persoana Juridica
(1) Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale.
(2) Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75.
Articolul 10 – Libertatea de gândire, de conștiință și de religie – Carta Europeana a Drepturilor Omului
(1) Orice persoană are dreptul la libertatea de gândire, de conștiință și de religie. Acest drept implică libertatea de a-și schimba religia sau convingerea, precum și libertatea de a-și manifesta religia sau convingerea individual sau colectiv, în public sau în particular, prin intermediul cultului, învățământului, practicilor și îndeplinirii riturilor.
(2) Dreptul la obiecție pe motive de conștiință este recunoscut în conformitate cu legile interne care reglementează exercitarea acestui drept.
Cum Ne Putem Apăra Pe Platformele Sociale De Review-uri Negative Sau Videoclipuri Defaimatoare La Adresa Noastra Ori A Firmei?
Facebook,Tiktok si alte retele sociale, au implementat și remedii pentru situațiile în persoanele care folosesc asemenea retele sociale depasesc libera exprimare asa cum am aratat mai sus.
Daca o persoane se consideră prejudiciata de anumite postări, acestea au posibilitatea raportării conținutului respectiv, iar, în ceea ce privește persoanele publice, acestea beneficiază de protecție suplimentară, materializată prin acordarea ecusonului albastru, care atestă autenticitatea paginii sau profilului în cauză.
Asta nu inseamna ca acestea nu pot comite abuzuri. Aici ne referim si la influenceri!
Cu toate acestea, ar trebui să știi că raportarea continutului defaimator la adresa ta nu îți rezolvă decât parțial problema: tu nu vei mai putea vedea respectivele postări și persoana nu va mai vedea profilul tău, dar în continuare poate spune lucruri defăimătoare despre tine. Și atunci ce îți rămâne de făcut?
Daca problema referitoare la defaimare nu s-a rezolvat prin mecanismele simple ale retelei de socializare, atunci o sa fie nevoie sa apelati la un avocat specializat in zona IT-ului si onlie-ului pentru Obligarea La Stergerea Unui Videoclip De Pe Tik-Tok.
În cazul în care o anumită postare, comentariu sau chiar profil îți aduce prejudicii de imagine prin conținutul publicat, ai posibilitatea de a cere Obligarea La Stergerea Unui Videoclip De Pe Tik-Tok sau facebook.
Dai Persoana In Judecată Pentru Defăimare In Mediul Online
Primul pas pe care trebuie să îl faci este sa strangi probe suficiente.
Daca discutam despre mediul online aici poate fi vorba despre fragmente din ziare, înregistrări audio și/sau video, postări de pe rețelele de socializare.
ATENTIE – Poți folosi orice mijloc ce te poate ajuta să câștigi procesul.
Jurisprudența recentă ne arată că pentru a fi incidentă instituția răspunderii delictuale, aceasta trebuie să verifice existența cumulativă a următoarelor condiții: existența unei fapte ilicite, fapta ilicită să fie săvârșită cu vinovăție, cauzarea unui prejudiciu, raportul de cauzalitate dintre fapta ilicită și prejudiciu.
Noi am reusit si am obligat un client al unei firme de renovari, sa elimine continutul de pe TIK-TOK avand in vedere ca acesta era defaimator! Cum am reusit? Vedeti povestea mai jos:
Cazul Firmei De Renovari Care A Primit Un Review Negativ Pe Nedrept Si Care A Chemat In Judecata Clientul Pentru Postari Defaimatoare Pe Tik-Tok
Vă prezentăm strategia unei influencerițe prin care acesta și-a propus să obțină conținut destinat audienței ei, asumându-și riscul de a supune umilinței publice o societate comercială care și-a pus serviciile la dispoziția ei.
Clientul nostru, care oferă servicii de vopsitorie, zugrăveli și montaj geamuri, a fost defăimat de doamna Adriana, care a ales să critice public pe paginile ei de socializare o muncă realizată conform tuturor cerințelor stabilite de ea.
În vara anului trecut, doamna Adriana a decis să își renoveze locuința cu un buget redus, considerând că poate obține un rezultat perfect realizând doar etapele finale ale renovării, dar nu și pe cele premergătoare. Multe firme care ofereau serviciile de care avea nevoie au refuzat să accepte condițiile impuse de ea.
Într-un final, clientul nostru a fost dispus să respecte cerințele doamnei Adriana, dar această decizie i-a cauzat dificultăți pe termen lung.
De aici tragem concluzia si pe care trebuie sa o traga toti cei care prestati servicii : clientului ii faci ce crezi tu mai bine nu ce crede el!
Reprezentantul clientului nostru i-a explicat doamnei Adriana că starea imobilului predat spre renovare nu era una tocmai bună, pereții acestuia trebuiau reparați, îndreptați și curățați înainte de zugrăvirea lor, însă doamna în cauză și-a exprimat în mod clar refuzul cu privire la refacerea structurii interioare a imobilului, solicitând numai zugrăvirea pereților, deși i-au fost explicate riscurile privind rezultatul final al lucrării.
Firma de zugrăvit nu a finalizat lucrarea, clienta sa a decis să oprească procesul renovării și să posteze filmări și fotografii pe conturile ei de socializare în care critică rezultatele unei lucrări nefinalizate din culpa sa, știind că are o influență considerabilă asupra modului în care se formează percepțiile publicului.
Review-ul Negativ Poate Fi Considerat Defaimare?
Raspunsul nostru este ca da!
După această colaborare, clientul nostru a suferit pierderi semnificative din cauza informațiilor negative răspândite de doamna Adriana pe rețelele de socializare.
Comentariile și opiniile lansate de comunitatea de urmăritori a acesteia au avut un impact sever asupra reputației clientului nostru în mediul online, deși criticile au fost realizate de oameni care nu au apelat niciodată la serviciile firmei de zugrăvit.
Doamna Adriana a stârnit reacții, a acumulat vizualizări și venituri din postările ce prezentau, aparent, nemulțumiri, dar în plan paralel, societatea cu care a colaborat a scăzut în ochii publicului, fiind desconsiderată de potențialii clienți în baza reclamei negative oferită de influencer.
Acțiunile calomnioase ale doamnei Adriana nu ar fi avut un impact major dacă afacerea clientului nostru nu ar fi depins de promovarea pe rețelele de socializare. Având în vedere că toți clienții săi provin prin aceste platforme, efectul a fost semnificativ.
În fapt, clientul nostru nu a avut nicio implicare în comportamentul doamnei Adriana pe rețelele sociale și nu a incitat în niciun fel la adoptarea unei astfel de conduite. De asemenea, subliniem faptul că firma prestatoare de servicii nu a solicitat și nu a beneficiat de servicii de promovare din partea influencer-ului în cauză.
Colaborarea cu doamna Adriana a avut un impact negativ asupra cifrei de afaceri a clientului nostru și i-a afectat reputația, scăzând totodată numărul de interacțiuni pe conturile sale de socializare. În timp ce pentru această doamnă postările din mediul online, cel mai probabil, au generat venituri.
Conform Noului Cod Penal, calomnia nu mai este considerată infracțiune, fapt ce nu ne permite să solicităm tragerea la răspundere penală a doamnei Adriana. Astfel, am înaintat o acțiune în instanță, solicitând ștergerea materialelor care afectează imaginea clientului nostru, acoperirea pagubelor create acestuia și obligarea pârâtei de a posta pe rețelele ei un clip în care își cere scuze pentru situația creată.
Ținând cont de efectele dezastruoase care s-au produs asupra situației financiare a firmei prestatoare de servicii, am înaintat o solicitare pe calea ordonanței președențiale, prin intermediul căreia am obținut înlăturarea temporară a imaginilor defăimătoare.
Prin urmare, până la obținerea unei hotărâri definitive, clientul nostru nu poate fi acuzat de această doamnă că nu și-a executat întocmai și cu bună-credință obligațiile asumate.
Vedeti si :
Instanta Constata Incalcarea Dreptului La Imagine Si Dispune Eliminarea Provizorie A Materialelor Video De Pe Reteaua TIK-TOK
Traim intr-o lume rapida insa am un principiu. NU te bucura ca esti mai sus decat celalalt si nu il folosi pentru a avansa tu atunci cand ii faci un rau.
Principiile acestea au ramas la nivel verbal fiindca la nivel personal NU se mai aplica de multa vreme.
Din nefericire pentru cei care isi castiga existenta mai ales din promovarea online, este esential ca atunci cand cineva se “plange” de serviciile lor sa o faca intr-un mod in care sa NU lezeze mai mai mult decat ar fi fost ei lezati.
Regula este sa folosim proportionalitatea in toate lucrurile pe care le facem in general.
Daca prezumtivul prejudiciu(daca el ar fi existat) era unul de slaba importanta, NU exageram nivelul prejudiciului pentru a obtine pentru noi o satisfactie materiala ori morala ci ne limitam.
Noi consideram ca in esenta o asemenea recenzie online poate fi data doar dupa ce intervine o hotarare judecatoreasca ce stabileste cu titlu de adevar ABSOLUT JUDICIAR ca intradevar s-ar fi prestat o activitate gresita si cu rea intentie.
Obligarea unui utilizator de tik tok sa elimine continut defaimator la adresa unei firme
Pana cand nu avem o asemenea hotarare, orice defaimare ar trebuie sa fie eliminata de pe retelele de socializare. Obligarea La Stergerea Unui Videoclip De Pe Tik-Tok este posibila!
Obligarea La Stergerea Unui Videoclip De Pe Tik-Tok
23.04.2025 Ora estimata: 09:00 Complet: C9 Tip solutie: Admite cererea Solutia pe scurt: Admite cererea privind emiterea ordonan?ei preşedinţiale. Obligă pârâta, în calitate de utilizator TikTok – Adriana Zidaru ?i adrianaciriblan95, să înlăture provizoriu de pe platforma de socializare TikTok, toate materialele video, audio-video, texte sau alte postări publice prin care se face referire la societatea reclamantă, în legătură cu pretinsele deficien?e ale lucrării de zugrăvire efectuate în imobilul proprietatea sa, până la solu?ionarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului nr. 18046/1748/2024. Ia act că reclamanta şi-a rezervat dreptul de a solicita cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare, cerere care se depune la Judecătoria Cornetu. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei astăzi, 23.04.2025. Document: Hotarâre 1989/2025 23.04.2025 |
Abuzul De Statutul Social Pe Care Un Client Il Are! Cu Cat Este Mai Cunoscut Cu Atat Mai Mult Rau Iti Poate Face Iar Obligarea La Stergerea Unui Videoclip De Pe Tik-Tok Este Esentiala
Expunerea în mediul online a devenit o strategie spectaculoasă de promovare a serviciilor și produselor comercializate, dar și o metodă prin care oamenii pot deveni faimoși peste noapte.
Sursele care răspândesc informații sunt multiple, abordând inițiativă în acest domeniu și inteligența artificială, care acționează în mod independent sau prin manipulări umane. Datorită acestor activități moderne, a apărut un mecanism de generare a veniturilor obținute din mediul online, în baza unui ciclu cauzal între răspândirea informațiilor și reacțiile utilizatorilor.
Algoritmii online folosesc mecanisme tehnice pentru a colecta date despre utilizatori și postările care generează reacții rapide și puternice, iar aceste date sunt analizate pentru a măsura impactul social asupra publicului.
Nu tot ce este viral, este și adevărat !
Constatăm că, chiar și atunci când veridicitatea informației este îndoielnică, efectele răspândirii acesteia sunt semnificative. Informațiile care provoacă emoții intense sunt mai atractive și ușor de propagat. Reacțiile, precum comentariile, like-urile și share-urile, creează discuții aprinse și contribuie la viralizarea subiectelor.
Deși fapta nu constituie infracțiune, se poate angaja răspunderea civilă a pârâtei, având în vedere că a săvârșit cu intenție o faptă prin care s-au produs prejudicii clientului nostru.
Încălcarea dreptului la propria imagine
Conform prevederilor Codului civil, persoana juridică poate avea orice drepturi şi obligaţii civile, cu excepția celor ce nu pot aparţine decât persoanei fizice.
Astfel, conexăm acestă prevedere cu art. 73 din Codul Civil, care reglementează dreptul la propria imagine conferit oricărei persoane, fără a fi atribuit în mod exclusiv persoanelor fizice.
Acestea fiind spuse, firma prestatoare de servicii este în drept să solicite repararea integrală a prejudiciului creat, din partea influencer-ului, în măsura pierderilor suferite.
Legea nr. 158/2008 privind publicitatea inselatoare si publicitatea comparativa
DACĂ pârâta a postat în numele/contul de socializare al societății sale comerciale/pfa – CONCURENȚĂ ÎN MEDIUL ONLINE
- Actul normativ interzice publicitatea înşelătoare, iar nerespectarea acestei obligații, de către comercianți, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 30.000 lei.
- În sensul prezentei, sintagma ,,publicitate înşelătoare”, reprezintă ,,publicitatea care, în orice mod, inclusiv prin modul de prezentare, induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care iau contact cu aceasta şi care, din cauza caracterului înşelător, poate afecta comportamentul economic al acestora sau care, din acest motiv, prejudiciază ori poate prejudicia un concurent”.
- Dacă îndeplinește condiția de comerciant, putem considera că pârâta și-a făcut reclamă în mediul online sau și-a sporit veniturile prin scandalul publicat, obținând mai mulți urmăritori. Reclama negativă făcută altui comerciant, care acționează inclusiv în mediul online, ajutând-o să crească în ochii publicului.
Legea este aplicabilă în diferite spețe, în mod speciale în cele care prezintă interes public, iar cu privire la caracterul executiv al acesteia ( în cazul prejudicilor cauzate de comercianți) sunt protagoniști Ministerul Economiei şi Finanţelor, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Ce Poți Obține In Instanta Daca Ai FOST Defaimat Online?
Pe lângă despăgubirile în bani, cel mai mult te interesează ca persoana respectivă să se oprească din acel comportament.
Ar trebui să urmărești să obții următoarele:
- persoana respectivă să înceteze practicile
- să fie șterse postările de pe toate rețele sociale și mediile unde există
- să îi fie interzis să publice pentru X perioadă de timp despre tine (sau chiar permanent)
- persoana respectivă să publice un anunț prin care își cere scuze etc.
- DESOAGUBIRI MAJORE.
Av. Cuculis Adrian