Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical

Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical- Obligarea statului la oferirea de tratament medical gratuit sau obligarea statului prin Guvernul Romaniei, Agentia Natioanala A Medicamentului si Casa Nationala De Asigurari de Sanatate la restituirea unor sume de bani platite deja pentru un tratamnent prescris de catre medicul specialist, nedecontat in Romania si apoi solicitat la plata, se poate face doar in instanta de judecata.

Din nefericire, in cazul Romaniei cu preponderenta, dreptul european si mai cu seama constitutional la viata, este trecut pe planul 2.

Pacientii oncologici dar si cei cu afectiuni din sfera sclerozei in forma progresiva ori hepatica C sau alte boli ce pun in pericol imediat viata pacientului, pot obtine de indata, pe calea unei ordonante presedintiale, accesul la un tratament decontat de catre stat in sensul obligarii statului la suportarea contravalorii unui asemenea tratament, pana la introducerea lui printr-un proces de fond, pe lista medicamentelor compensate.

Ordonanta presedintiala se justifica in asemenea cazuri, tinand cont de faptul ca discutam in primul rand despre un drept esential la viata. Viata nu poate fi pusa pe “Asteptare” pana cand Guvernul si Ministerul Sanatatii se decid sa includa pe lista de compensate, anumite medicamente esentiale si care sunt salvatoare de vieti.

Medicii specialisti din Romania, atata vreme cand discutam despre un medicament AUTORIZAT PE PIATA DIN U.E, pot recomanda pentru afectiunile oncologice (cele mai des intalnite), tratament aferente afectiunii pacientului si care de multe ori NU se regasesc in anexa la HG prin care ele sunt trecute in categoria medicamentelor compensate.

In aceste conditii, trecerea acestor medicamente in categoria celor compensate se poate face prin interventia instantei insa pana la obligarea Guvernului si a casei de sanatate sa ia o asemenea decizie, instanta poate sa stabileasca o aparenta de drept si sa oblige statul sa va suporte tratamentul prescris de catre medic, chiar daca el nu este in momentul de fata decontat de catre stat.

Avand in vedere acest lucru, este fara putere de tagada ca viata pacientului este prioritara, fata de orice act normativ sau ifralegal pe care trebuie sa in conceapa leguitorul primar, secundar sau tertiar.

Daca aveti nevoie de tratament medicamentos urgent iar el nu este decotat de catre stat si medicul specialist vi-l recomanda, puteti chema statul in judecata.

Tinand cont de acest aspect, in materialul de astazi ne-am propus sa discutam despre cum poate un pacient intr-o stare de sanatate precara, sa isi procure URGENT tratament prin obligarea statului la plata acelui tratament si practic compensarea 100% a tratamentului respectiv prescris de catre un medic si care nu este compensat de catre stat.

Aveti nevoie de tratament oncologic, pentru scleroza , cancer, hepatita sau alte boli pentru care nu toate tratamentele sunt compensate? Ati platit din propriul buzunar aceste tratamente si vreti sa recuperati banii platiti? Completati formularul:

Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical

Ești asigurat în sistemul național de sănătate, dar nu beneficiezi de tratament medical decontat pentru afecțiunea de care suferi? Vezi cum poti sa obligi statul la plata tratamentului tau medical –

Din păcate tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu afecțiuni din spectrul oncologic, fie ca vorbim de cancer mamar triplu negativ, neoplasm mamar nerezecabil sau metastazat, receptor hormonal pozitiv (HR-pozitiv), HER2-negati glioblastom, adenocarcinom de glandă submandibulară HER2+pozitiv, adenocarcinom gastric, melanom bening cutanat torace superior etc. 

Din fericire, în cele mai multe cazuri există tratamente medicale, însă problema care apare este ca medicamentele nu sunt acordate în mod gratuit prin sistemul de asigurare medicală național, la care contribuie sau au contribuit majoritatea pacienților în cauza.

In cazul in care sunt acordate gratuit prin programul national de cancere, ele sunt tratamente nerevolutionare si care NU fac nimic altceva decat sa nu respecte dreptul suprem din constitutie si anume dreptul la VIATA.

În astfel de cazuri, medicii curanți prescriu pacienților medicamentele care s-au dovedit a fi beneficie în regresia bolii și îi informează ca tratamentul poate fi procurat din fonduri proprii

În majoritatea cazurilor, o doză dintr-un medicament costă aproximativ câteva mii de lei, iar pentru tratamentul lunar sunt necesare 3-4 doze, astfel că pacienții sunt obligați de sistem să apeleze la tot felul de mijloace (familie, cunoștințe, strângeri de fonduri, credite etc) pentru a strânge bani pentru a cumpăra tratamentul recomand de medici, doar ca aceste resurse sunt limitate

Am identificat aceasta situatie in urma cu cel putin 4 ani de zile si ne-a preocupat acest subiect care este absolut ingrozitor pentru o persoana care NU isi permite tratamentul care se poate ridica si la sute de mii de lei.

Cei care se confruntă cu astfel de situații, pot sa-si castige dreptul la viata in instanta si astfel încercăm să diminuăm/înlăturăm suferința zilnică indentificând breșe în legislație pentru ca instituțiile responsabile să își îndeplinească atribuțiile și să pună la dispoziția pacienților tratamentele medicale prescrise de medici. 

Noi căutăm și găsim soluții juridice pentru ca pacienții să beneficieze de tratament medical decontat pentru o perioadă determinată de timp, dar suficient de îndelungată încât tratamentul sa ajute la regresia bolii până când pacientul nu va mai avea nevoie de tratament sau până când autoritățile și instituțiile statului iau măsuri pentru includerea medicamentelor pe lista medicamentelor decontate. 

Conventia Europeana A Drepturilor Omului Protejeaza Pacientul – Dreptul La Viata – Decontare Integrala A Tratamentului Medical

Potrivit prevederilor art. 2 al Convenției Europene a Drepturilor Omului, „dreptul la viață al oricărei persoane este protejat prin lege (…)”, de aceea, nu contează dacă instituțiile responsabile pot sau nu să deconteze un medicament, în condițiile în care lipsa decontării acestui medicament aduce atingere dreptului la viață al pacientului.

Un exemplu în acest sens este medicamentul Sacituzumab Govitecan (d.c.i. Trodelvy), care conform indicațiilor terapeutice este indicat pentru tratarea pacienților adulți cu cancer mamar nerezecabil sau metastazat, triplu negativ (mTNBC), care au utilizat anterior două sau mai multe terapii sistemice, incluzând cel puțin una pentru boală în stadiu avansat. 

Medicamentul Sacituzumab Govitecan nu era inclus pe lista națională a medicamentelor decontate în sistemul național de asigurări de sănătate, dar de curând autoritățile naționale, sătule fiind de presiunea creată în urma hotărârilor judecătorești câștigate de pacienții în cauză, au înțeles să includă acest medicament în lista medicamentelor decontate. 

La fel se va putea întâmpla și cu alte medicamente care sunt prescrise de medicii pacienților, cum ar fi ABRAXANE (d.c.i. Paitaxelum), Avastin (d.c.i. Bevacituzumabum),  d.c.i. Nivolumab, DCI PEMBROLIZUMABUM. 

Vedeti si :

Solutie Executorie – Instanta Hotaraste Obligarea Guvernului Romaniei, Ministerului Sanatatii , Agentia Nationala A Medicamentului La Asigurarea In Regim Compensat 100% A Medicamentului Pe Baza De Prescriptie Medicala

Uite cum poate fi o soluție dispusă de instanța de judecată în cadrul unui proces având ca obiect acordarea medicamentului decontat.

Sentinta nr. RJ 62353e367/2023 din 11-mai-2023, Curtea de Apel Cluj, ordonanta presedintiala (Contencios administrativ si fiscal)

Practic instanta de judecata stabileste URGENTA cu privire la aplicarea unui tratament oncologic si obliga institutiile de stat, sa deconteze.

PENTRU ACESTE MOTIVE ÎN NUMELE LEGII ORDONĂ (…)Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de reclamanta ##### ###, CNP #############, domiciliată în #### #####, ###### ##, nr. 240, #### #####, posesoare a CI ##### ## ### ######eliberată de SPCLEP Şimleul Silvaniei la data de 21.08.2015, cu sediul procesual ales la C__. av. ######## ### din Bucureşti, în contradictoriu cu pârâţii GUVERNUL ROMÂNIEI, cu sediul în Bucureşti, Piaţa ######### nr. l,sector 1, având cod de identificare fiscală _______, ########## SĂNĂTĂŢII, cu sediul în Bucureşti,sector 1, Intr. ######## ########## nr. 1-3, #### ######### ## ######### ## ########, cu sediul înBucureşti, sector 3, #### ##### ########### ### ###, #### ### şi şi, în consecinţă: Obligă pârâţii Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi #### Naţională de Asigurări de ########, să-i asigure reclamantei, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen, medicamentul NAB PACLITAXEL(denumire comercială ABRAXANE) pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100 % (fără contribuţie personală), până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. ###/33/2023 al acestei instanţe.Executorie fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.[1]

Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical – Potrivit dispozițiilor art. 10 din OMS nr. 861/2014 pentru aprobarea criteriilor  și metodologiei de evaluare a tehnologiilor medicale, a documentației care trebuie depusă de  solicitanți, a instrumentelor metodologice utilizate în procesul de evaluare privind includerea, extinderea indicațiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, precum și a căilor de atac: „Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, Ministerul Sănătății, comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, direcțiile și instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății, precum și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.”. 

Cu alte cuvinte, potrivit dispozițiilor legale sus-menționate, autoritățile/instituțiile publice  responsabile cu adoptarea măsurilor privind includerea, extinderea indicațiilor, neincluderea sau excluderea medicamentelor în/din Lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate sunt: Agenția Națională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Ministerul Sănătății, comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, direcțiile și instituțiile aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătății, precum şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Conform dispozițiilor art. 242 din Legea nr. 95/2006, prevederi care stipulează următoarele: „(1) Lista cu medicamente de care beneficiază asigurații cu sau fără contribuție personală se elaborează de către Ministerul Sănătății și CNAS, cu consultarea CFR, și se aprobă prin hotărâre a Guvernului. (2) În listă se pot include numai medicamente prevăzute în Nomenclatorul de produs”.

GHID – Cum putem obliga statul sa ne deconteze 100% tratamentul medical, daca avem prescriptie de la medic – PASI

Tratamente de mii de euro câștigate în instanță –   NU aveti timp de pierdut. Este clar ca atunci cand discutam despre un tratament pentru boli extrem de grave , timpul este esential!

De altfel, Rezoluția Parlamentului European din 10 aprilie 2008 privind combaterea cancerului în Uniunea Europeană extinsă a sesizat „diferențele surprinzătoare și inacceptabile la nivelul calității serviciilor oferite de centrele pentru tratarea cancerului, al centrelor de radioterapie și al accesului la medicamente împotriva cancerului” și a îndemnat, în art. 30 al acestei rezoluții, Comisia și statele membre să se asigure că medicamentele pentru tratarea cancerului să fie disponibile în egală măsură în toate statele membre, pentru toți pacienții care au nevoie de ele.

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti atunci cand vine vorba despre un tratament de genul acesta, sa primiti din partea unui medic specialist. indicatia de tratament aferent diagnosticului pe care il aveti.

Aici este o discutie si off label si on label, in conditiile in care daca medicul specialist va ofera pe prescriptie un medicament OFF LABEL el poate fi folosit prin efectul sau, ca atare.

Ulterior este sa discutati cu un avocat specializat in dreptul pacientilor in vederea promovarii unei actiuni de fond prin care sa solicitati instantei de judecata, introducerea unui anumit medicament in lista de medicamente compensate.

Ultimul pas este sa solicitati instantei de judecata, obligarea statului la asigurarea tratamentului indicat de catre medic, 100% compensat.

Cititi si :

Cu titlu de exemplu: Ordonanta Presedintiala obligarea statului la asigurarea tratamentului medical 100% compensat , pentru bolnavul oncologic – Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical

Subsemnata V.I.M cu domiciliul în […], com. Coșești, jud. Argeș, având CNP 11111111111111, reprezentată convențional și cu domiciliul ales în vederea comunicării tuturor actelor de procedură la sediul SCPA CUCULIS ȘI ASOCIAȚII, din mun. București, str. Vaselor nr. 16, ap. 1, sector 2, în calitate de reclamantă,

în contradictoriu cu:

GUVERNUL ROMÂNIEI, cu sediul în Mun. București, Palatul Victoria, Piața Victoriei nr. 1, Sector 1, București, având cod de identificare fiscală 4283422, cont bancar RO98TREZ70023510102XXXXX deschis la ATCPMB, telefon 021.31.43.400, e-mail: contencios@gov.ro, cu mențiunea că nu deținem informații suplimentare cu privire la acesta, în calitate de pârât,

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, prin Ministrul Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, cu sediul în Mun. București, Str. Cristian Popişteanu nr. 1-3, sector 1, având cod de identificare fiscală 4266456, cu mențiunea că nu deținem informații suplimentare cu privire la acesta, în calitate de pârât,

CASA NAȚIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE, cu sediul în Mun. București, Calea Călărași nr. 248, Bl. S19, Sector 3, telefon 0372.309.270, e-mail: cabinet_presedinte@casan.ro, cu mențiunea că nu deținem informații suplimentare cu privire la aceasta, în calitate de pârâtă,

AGENȚIA NAȚIONALĂ A MEDICAMENTULUI ȘI A DISPOZITIVELOR MEDICALE, cu sediul în Mun. București, Str. Mr. Ștefan Sănătescu nr. 48, Sector 1, având cod de identificare fiscal 41433222, cont bancar RO09TREZ70L20G365000XXXX, deschis la Trezoreria Sector 1 București, telefon 021.31.71.100, cu mențiunea că nu deținem informații suplimentare cu privire la aceasta, în calitate de pârâtă,

în temeiul dispozițiilor art. 997 și următoarele din Codul de procedură civilă, formulăm prezenta:

CERERE DE EMITERE

A UNEI

ORDONANȚE PREȘEDINȚIALE

Prin intermediul căreia solicităm respectuos instanței de judecată ca prin hotărârea pe care o va pronunța să procedeze la emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să dispună:

  1. Obligarea pârâților fără somație și fără trecerea unui termen să asigure reclamantei vV.I.M medicamentul ABRAXANE 5 mg/ml (DCI Paclitaxelum) în doza necesară/recomandată de medici, pe bază de prescripție medicală în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), începând cu data formulării prezentei cereri, pe toată durata de timp prescrisă de medicii specialiști, și până la soluționarea definitivă a cererii reclamantei (inclusiv în fața instanțelor de judecată), prin care aceasta a solicitat instanței de judecată să dispună: (i) includerea medicamentului ABRAXANE 5 mg/ml (DCI Paclitaxelum) pe lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe baza prescripției medicale, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, pentru indicația terapeutică neoplasm mamar drept, triplu negativ; (ii) includerea medicamentului ABRAXANE 5 mg/ml în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman în România  aprobată de ANMDMR, ca urmare a faptului că la nivel european, acest medicament a fost autorizat prin procedura centralizată; (iii) să dispună de îndată măsurile necesare astfel încât pacientei VLAD IRINA-MONICA să îi fie a acordat medicamentul ABRAXANE 5 mg/ml (DCI Paclitaxelum) în doza necesară/recomandată de medici, pe bază de prescripție medicală în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), începând cu data formulării prezentei cereri, pe toată durata de timp prescrisă de medicii specialiști; (iv)obligarea pârâților la plata în favoarea reclamantei a sumei de 53.215,56 lei, reprezentând contravaloarea medicamentului ABRAXANE 5 mg/ml (DCI Paclitaxelum)  achitată de pacienta VLAD IRINA-MONICA din fonduri proprii; (v) obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de soluționarea prezentei cauze, conform dispozițiilor art. 453 din Codul de procedură civilă;
  • Obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată ocazionate de soluționarea prezentei cauze, conform dispozițiilor art. 453 din Codul de procedură civilă; – EXTRAS DIN CADRUL UNEI CERERI DE ORDONANTA PRESEDINTIALA DEPUSA DE CATRE S.C.A CUCULIS&ASOCIATII – Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical

Avand in vedere aceste aspecte, urgenta este prezumata, dreptul la viata este inalienabil si trebuie sa prevaleze in fata oricarui alt drept.

Nu uitati! Aveti dreptul in calitate de pacienti, la obligarea statului la suportarea tratamentului pentru afectiunea dvs., daca tratamentul NU este decontat de catre stat.

Puteti obliga statul roman si la restituirea costurilor pe care le-ati suportat cu un anumit tratament pe care medicul roman vi l-a prescris.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania
2 comments to “Obligarea Statului La Plata Tratamentului Medical”
  1. Buna ziua. In anul 2014 am intrat in executare ptr un apartament. Am avut poprire pe salar, iar in anul 2017 am fost in proces cu banca ptr darea in plata, proces pe care l-am pierdut. Am facut recurs pe care in anul 2018 l_am pierdut. Pe toara aceasta perioada poprirea a fost suspendata iar dupa pierderea procedului poprirea nu s-a mai reluat. De atunci nu mai stiu nimic de credit. A fost luat de la banc post, care l-a cesionat catre rbw new europe founding, care la cesionat mai departe si tot asa. Cert este ca de atunci in fiecare an faceam de 2 ori o simulare la banca sa scot un crefit sau sa fac un card de cumpărături si toteauna era refuzat deaorece eram gasita cu datorii. Surpriza a fost in octombrie 2023 cand am fcaut iar o simulare la banca si mi s-a aprobat creditul(pe care nu l-am luat). Dupa spusele doamnei de la banca nu mai apar cu nici o datorie. Se poate ca creditul sa fie sters? Avand in vedere ca exact la 5 ani de la sentinta nu mai apar cu datorii. Si daca da ce as putea face ptr a scoate executarea de pe extrasul cf? Mentionez ca in accel apartament nu mai locuieste nimeni din anul 2012, deaoarece am divortat si fiecare sa mutat. Am vrut sa il vindem sa nu mai platim taxe degeaba dar nu putem din cauza executarii care apare pe extrasul cf. Mulțumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.